Genre: Actie / Thriller
Met onder meer: Sylvester Stallone, Richard Crenna en Brian Dennehy
Releasedatum: 31 maart 1983
Bekijk via Videoland
Plot First Blood
"This time he's fighting for his life."
Ex-commando en oorlogsveteraan John Rambo gaat naar een klein stadje toe om een oude vriend van hem op te zoeken. Hij komt in confrontatie met de sheriff van de stad, en wordt zonder reden door hem gearresteerd. Op het politiebureau krijgt John traumatische terugblikken van de oorlog in Vietnam; hij raakt door het dolle heen en ontsnapt, waarna er een oorlog begint van 200 man tegen de levende moordmachine.
John Rambo
Orval the Dog Man
Deputy Lester
Deputy Mitch
Film Fan
Prima film met een prima sfeer. De locatie zag er prachtig uit. En ja wat moet je van onze überheld zeggen. Jammer is dat het niet bij dit deel is gebleven. De actie en sfeer van deze film kon men in de andere delen nog niet bij benadering halen.
GuyB
Actie was in de delen die volgden extremer, wat de films in een compleet ander perspectief plaatst dan dit legendarische deel.
DVD-T
First Blood is en blijft een fijne actiefilm, ook na heel wat jaren blijft de film overeind staan.
Stallone is gewoon Rambo, iemand anders in deze rol kun je je nu eigenlijk niet voorstellen. Hij levert als dit personage een topprestatie af. De film is gewoon een grote actiescene, die na een minuut of tien al begnt en niet meer ophoud tot de film is afgelopen. De ene leuke scene volgt de andere op. Het laat weinig ruimte over om even op adem te komen, net als bij Rambo zelf. Dit is erg goed gedaan door de regisseur en de editor. Goldsmith maakt het helemaal af met de perfecte muziek voor de film, droevig en krachtig tegelijk. Toch jammer dat ze Stallone wat laten schmieren op het eind, een groot acteur is het immers niet. Toch doet hij dit lang niet slecht en is het maar een kleine smet op het geheel, wat toch op de een of andere manier erg leuk blijft.
mister blonde
Het is wel een record aantal x 'Rambo' noemen in 1 post, in een verder, vanwege het ontbreken van enige opmaak, onleesbare bijdrage.
dave
en zwageneger was kwa lichaam goed geweest
Bedoel je een zware neger? Wordt deze vorm van racisme getolereerd op MM?
Wernertje
Hahahahaha denk dat het een spel foutje is , niemand is perfect toch
Ben niet zo'n boeken lezer, maar zou het inderdaad eens moeten proberen. Misschien op mijn volgende strand vakantie over een jaartje of zo.
finalman
Ik ben ook geen zo'n boekenlezer, maar ik zou het eens moeten proberen.
Waar kan ik zo'n boek vinden van First Blood?
U-96
- 2081 stemmen
En ik zie dat mijn inmiddels 7 jaar oude recensie er nog steeds staat.
finalman
wellicht weinig kans dat er zo'n boek bestaat in het Nederlands? Ik hou er niet van om Engelstalige boeken te lezen.
U-96
- 2081 stemmen
In het Nederlands is het boek ooit uitgegeven onder de naam 'De Achtervolging', maar deze is nergens te vinden.
2299_theBOMB
ik vind sylvester stallone zoziezo al de bom dus dat zit wel goed,ik hou ook heel veel van actie en deze film is [edit mod: scheldwoord verwijderd] goed
Thorak
[edit mod: reactie op scheldwoord verwijderd]
o.t.; Ik heb het boek ooit ook gelezen, ook in het Nederlands, maar de titel was volgens mij niet "De achtervolging". Ik dacht dat er wel iets van Rambo in de titel stond, of mischien was dat zelfs de volledige titel. Maar dat zal wel door Rambo 3 zijn gekomen, die draaide toen in de bioscooop...
zegmaarmaarten
3,5 sterren voor deze klassieker. Hoewel het zo'n typisch Amerikaanse irritante simpele zielen film is (begrijpen jullie wat ik bedoel?) kijkt het toch lekker weg.
Zo in je eentje achtervolgd worden door allemaal jagers die je te pakken willen nemen spreekt me altijd wel aan. Helemaal scherp proberen al die achtervolgers te slim af te zijn.
Heel veel actie. Leuk om deze film weer eens gezien te hebben. Volgens mij moet je de vervolgdelen lekker links laten liggen.
Thorak
Hmmm, nee ik begrijp niet wat je bedoelt.
Dit is juist géén typische simpele zielen film.
In deze film word zo''n beetje voor het eerst de problematiek van de Vietnam veteranen aangekaart. Of eigenlijk juist het onbegrip tegen over de veteranen. De hele monoloog van Stallone in het benzine station, tegen het einde van de film, maakt de film helemaal een topper! Zowel qua inhoud maar zeker ook qua acteren.
zegmaarmaarten
Je hebt gelijk Thorak, de problematiek van de Vietnamveteranen wordt inderdaad in deze film aan de kaak gesteld.
Ik bedoelde met de simpele zielen ook niet zo zeer de kijker die deze film bekijkt, maar ik bedoelde wel de houding van het leger/de politie in deze film. Of je nou naar het A-team kijkt, of naar Avatar, je ziet steeds van die dombo's die zonder na te denken (en in deze film zonder een echte reden) bepaalde acties ondernemen, zoals het met z'n allen als een kip zonder kop achter Rambo aanhollen en 'm zelfs meteen maar te willen vermoorden. 1 voor 1 worden ze om zeep geholpen of uitgeschakeld, maar ze gaan maar door.
Ook zit in deze film zo'n wraakactie van de hoofdpersoon. Dat vind ik dan wel een beetje teleurstellend, een waardiger slot was denkbaar geweest.
markie1978
Zeer mooie film, erg sterk verhaal en erg orgineel. Mooie actie scenes en veel spanning.
Deze film is echt een klassieker.
casualjaantje
Het verhaal komt enigszins simpel over, maar de combinatie tussen actie en drama maakt veel- tot vrijwel alles goed.
Benieuwd naar het tweede deel.
mnrk
God didn't make Rambo....I made him
Deze film blijft een klassieker...
Stallone zet een geweldige John Rambo neer, en dit aangevuld met prima actie scene's zorgen voor een heerlijke film.
Ook de setting waar de film zich afspeeld zorgt voor de juiste sfeer en maakt de film nog beter...en dan natuurlijk de muziek van Jerry Goldsmith om het compleet te maken.
puckb96
Sterke actiefilm. Goede rol van Sylvester Stallone. Ik heb ze allemaal gezien. Super film, en de actie is gewoon ronduit om van te smullen. Ik ga hem niet op televisie kijken want ik heb hem op de Rambo collectie.
jerry r
eigelijk was is het de bedoeling dat rambo op het einde van de film dood geschoten word door Trautman .
zoals in het boek maar dat werd op het laats verandert
bij nog steets een goede film ook nog na 29 jaar
communicator
Er klopt een dingetje niet. Waarom geeft de helikopterpiloot niet aan de sheriffs door dat Galt doorgedraaid was en dat hij Rambo wilde vermoorden? Op dit foutje is eigenlijk de rest van de film gebaseerd, want hierna komen de sheriffs (onwetend) in actie. Jammer. Maar het maakt de actie en omgeving er niet minder op, gelukkig.
FunkStarr
- 1922 berichten
zoals in het boek maar dat werd op het laats verandert
En dat is maar goed ook. Ten eerste hadden we dan het geweldige vervolg nooit gekregen, en ten tweede zou ik het een beetje vreemd vinden als Rambo, die de gehele film de grootste moeite doet om uit handen van de politie te blijven, zich zo makkelijk laat doodschieten door Trautman nota bene. Dan zou dus eigenlijk al die moeite van Rambo voor niets zijn geweest en had hij zich net zo goed al meteen kunnen laten neerschieten Ik ben er dus blij om dat er uiteindelijk niet voor het originele einde is gekozen.
ossman1987
Topvermaak!
alleen is het verschrikkelijk jammer dat stalone zijn acteer talenten nog even moest laten zien in die eindscene.3*

Rambo: Last Blood
2019

Rambo
2008

Rambo III
1988

Rambo: First Blood Part II
1985

Sylvester Stallone wilde zélf de jongere John Rambo vertolken in aangekondigde prequel

Opvolger van Sylvester Stallone: Noah Centineo speelt Rambo in nieuwe prequel
Iconische actiefilm 'First Blood' met Sylvester Stallone vanavond (14 juni) te zien op televisie

Sylvester Stallone ziet mogelijke opvolger voor zich: 'Misschien is hij te knap om Rambo te zijn'

Terminator 2: Judgment Day

Deliverance
Thriller / Avontuur, 1972

The Terminator
Actie / Sciencefiction, 1984
gevangenisvietnam veteraanvals beschuldigdpolitiegeweldsheriffguerrilla warfaresubmachine gunpistoolheldanti herodestroyself-defensevietnamvietnamese oorlogprosecutionsterven en doodpolice operationattempt to escapematter of life and deathsurvivortrampnational guardweaponfirearmpolitiehorrorbossenontsnappensurvivalistlandelijk gebiedspecial forcesbuitenlandse films in de sovjet-unieantihero