Genre: Actie / Thriller
Releasedatum: 31 maart 1983
Bekijk via Netflix
Bekijk via Videoland
Plot First Blood
"This time he's fighting for his life."
Ex-commando en oorlogsveteraan John Rambo gaat naar een klein stadje toe om een oude vriend van hem op te zoeken. Hij komt in confrontatie met de sheriff van de stad, en wordt zonder reden door hem gearresteerd. Op het politiebureau krijgt John traumatische terugblikken van de oorlog in Vietnam; hij raakt door het dolle heen en ontsnapt, waarna er een oorlog begint van 200 man tegen de levende moordmachine.
John Rambo
Orval the Dog Man
Deputy Lester
Deputy Mitch
huVILEub
Deze film is nog best meegevallen. Ik had een zwaar over de top actiefilm verwacht, maar dat viel nog wel mee. Ik heb ergere gezien. Het verhaal is nog redelijk en hij kijkt vlot weg. Acteerwerk is niet super maar voldoende. Ja, kijkt lekker weg.
jordandejong
2+3 hebben al meer actie. Maar als je echt voor een actiespectakel gaat moet je Rambo 4 hebben.
Poppe
Uitstekende actiefilm, met een gevoelig uitgangspunt (oorlogstrauma) door dat feit, krijg je toch gelijk empathie voor John Rambo.
ichi
Blijft vooral het eerste uur een goed te pruimen film. Mooie opbouw, toffe acteurs, fraaie natuur, effectieve muziek van Goldsmith en broeierig sfeertje. Naar het einde toe begin begin ik mijn interesse te verliezen en weet ik niet of ik moet lachen of mijn hoofd schudden in ongeloof. Best jammer. 3*
Beetje merkwaardige poster trouwens. Heeft meer met de vervolgen dan met first blood te maken.
dave
Leuk verhaal van een man met een duister oorlogsverleden. Het eerste uur was erg amusant om te volgen. Zeker het deel waarin hij op een paar minuten tijd een 'boobie trap' ineen knutselde.
Spijtig dat het daarna een beetje te raar begint te worden. Rambo's acties zijn moeilijk te begrijpen en zijn stress syndroom neemt de bovenhand. Zijn laatste woorden voelden ook wat geforceerd aan en waren eigenlijk onnodig.
Qua acteerwerk niets speciaals. Aanvankelijk maakte Stallone zelf nog wel indruk, maar zonk steeds dieper weg. De kolonel was compleet overbodig en slecht vertolkt.
Ik had meer verwacht van het schijnbaar epische personage John Rambo.
3,00
Ik vind First Blood part II ook veel leuker dan dit eerste deel. Rambo zoals ik hem ken, lekker in de jungle.
yeyo
I second that motion! First Blood is eigenlijk meer een 'opwarmertje' voor het legendarische tweede deel.
MyOwnStyle
De actie in de film zit erg goed en er wordt sterk geacteerd door Stallone vind ik.
Erg vermakelijk.
GuyB
Vijfsterren actiefilm.
Oorlogsveteraan in de knoop met zijn verleden en met het heden, namelijk de vietnamveteranen die werden aanzien als het slechtste die er toen was. Alles kropt hij op. Wanneer hij voor niets wordt opgepakt, wat dat van daarnet mooi accentueert, en daarna ontsnapt moet hij zichzelf, pijn en slecht weer negeren in een spannende, epische, meesterlijke actiefilm waar hij uiteindelijk niemand rechtstreeks doodt maar ze allemaal in de val lokt met hele leuke middelen.
o0Timmy0o
AGE-411
Deel 3 wel.
Deel 2 niet
yeyo
Maar beiden wel met een groter budget gemaakt dan deze..
Deel 3 vind ik ook niet zo geweldig, maar deel 2 is een regelrechte actieklassieker. Geen twijfel mogelijk.
Vindt persoonlijk deze ook de beste uit de Rambo cyclus vanwege het goede verhaal en de actie. Bij deel 2, 3 en ook 4 draait het alleen maar om de actie (vooral bij deel 4).
Poppe
Geen één Rambo, is een b-film.. Wisten jullie trouwens dat James Cameron de screenplay heeft gedaan voor deel 2?..
mrwhite
na zovele jaren deze rambo nog eens bekeken en ik heb er echt van genoten en dan meteen ook mijn stem verhoogd.
dit is toch echt wel stallone op zn best.
mister blonde
Na jaren herzien. First Blood is een film waar ik jarenlang op neer heb gekeken als inferieure en stompzinnige cinema. Ik ben nu in een fase van mijn (film)leven dat ik (vermakelijke) troep een (nieuwe) kans wil geven. Wat blijkt? Dit is vermakelijk, maar allerminst troep.
Behoorlijk diverse actiefilm, waar ik me goed mee heb vermaakt. Goed uitgangspunt, leuke setting, hoog tempo, lekker avontuurlijk; prima vermaak. Je zal mij niet gaan horen verkondigen dat dit diepgaande cinema is, maar het is ook niet de lege steroïde luchtbel wat de vervolgen wellicht wel zijn (hoewel die dus ook voor herziening klaarstaan). De film is met de wel heel korte flashbacks, het begin en slechts op het eind de emotionele uitbarsting qua dramatiek, zelfs subtiel. Zo, ik heb het gezegd. Verder is de film dat natuurlijk niet, maar daar ben ik wel blij.
Film is lang niet perfect. Die hele rol van Crenna is echt nogal belachelijk, maar ach. Het zijn eigenlijk details. Ik ben om voor Rambo. 4 weliswaar kleine, maar verdiende sterren.
Wat een geweldige soundtrack heeft deze film toch. Op het moment dat het het gitaar getokkel hoor in combinatie met de droeve trompet (Of is het trombone?) ben ik verkocht en zit ik in de film. Grappig ook hoe John Rambo in de openingsscene nog zijn menselijke kant laat zien en optimistisch de boerderij tegemoet gaat. Maar dan gaat hij snel mis en raakt Rambo in de oorlogsmode als de Sheriff hem volledig ten onrechte het dorp uit zet. Rambo draait om en wordt gearresteerd.
Niet veel later breekt hij los, met de oerkracht van Bokito. Dit is zijn 'normale staat', zoveel is duidelijk. Wat volgt is een geweldige man hunt en een fantastisch eindspel in het dorp. Niet nadat Trautman dit heeft aangekondingd. Twee quotes dienen hier te worden aangehaald
Trautman: "God didn't make Rambo, I made him."
Gevolgd door een omschrijving.
Trautman: You don't seem to want to accept the fact you're dealing with an expert in guerrilla warfare, with a man who's the best, with guns, with knives, with his bare hands. A man who's been trained to ignore pain, ignore weather, to live off the land, to eat things that would make a billy goat puke. In Vietnam his job was to dispose of enemy personnel. To kill! Period! Win by attrition. Well Rambo was the best.
Om deze Rambo volledig los te zien gaan moet je bij de vervolgen zijn, maar deze film is een fantastische introductie. Een mildere Rambo, die de tegenstander laat leven en op het laatst zelf nog instort. In een indrukwekkend betoog laat hij een klein stukje van zijn beschadigde ziel zien. Rambo kent meer diepgang dan men 'm credit voor geeft.
Was een geweldige herziening en een dikke 0,5 erbij. 4,5* is toch wel het minste dat deze film verdient.
puckb96
Leuk begin van een actievolle franchise. Wat is Sly toch nog een knulletje in deze film
Exodusspeed
Goede film (met een aantal memorabele scenes) die blootlegt dat de maatschappij je niet meer begrijpt als je thuis komt...en notabene diezelfde maatschappij via idioot stemgedrag bij verkiezingen bijv. die mannen naar het front heeft (moeten) laat gaan, waar je als het tegenzit je naar de klotuh gaat....dat blijkt wel uit deze film en wat de gevolgen dan kunnen zijn! Hoezo vet trauma?!?! Voor de rest is deze film jeugdsentiment en voor mijzelf gelukkig niet echt een trauma....eerder onschuldige herinneringen gezellig bij de buren destijds met z'n allen achter de TV met limonade en chips.
Ook deze nu op BluRay voor een tientje bij de Free Record Shop. Dit geldt voor alle 4 delen. Eindelijk nette prijzen voor BluRays.
Ja de prijzen van BluRay films zijn nu goed betaalbaar. Ik heb een paar weken geleden "Der Untergang" voor 9 euro gekocht bij de MediaMarkt. Het lijkt er toch sterk op dat de gewone DVD (hoewel nog goed verkrijgbaar) langzaam het onderspit gaat delven. En 10 euro is inderdaad een faire prijs voor deze klassieker. Eigenlijk zouden ze op iedere blu-ray veel leuke extra's (zal bij deze wel niet het geval zijn) moeten zetten om het Internet pindakazen minder te stimuleren. Gezien de laatste 3 jaar doe ik dat eigenlijk alleen nog maar.
Klopt, staat geloof ik maar één extra op. Een interview, maar ach. Het gaat om de film natuurlijk. Zeker met zo'n prijs.
Ja gaat natuurlijk altijd in eerste instantie om de film. Maar als de film langer duurt dan de bioscoop versie of er zitten deleted scenes (of alternatieve eindes) bij dan vind ik het altijd wel leuk om zoiets in bezit te hebben. Gezien je op een Blu-ray veel beeldmateriaal kwijt kunt is het eigenlijk zonde dat ze het vaak niet doen.
puckb96
Maar beiden wel met een groter budget gemaakt dan deze..
Vind deel 3 denk ik toch wat beter dan deel 2. Hier vind ik meer actie inzitten en meer spanning. Maar ja, Sylvester Stallone is het enige wat deze film al perfect kan maken of niet soms? Deel 4 vind ik trouwens de beste.
filmliefhebber92
Ik vind dit de beste Rambofilm. In deel 2 zit meer actie, maar met deze heb ik meer ook door de menselijke kant van Rambo. En ook in deze film zit nog genoeg actie.
fappie
- 2005 stemmen
Maar beiden wel met een groter budget gemaakt dan deze..
Hahah.. ik weet niet. Het eerste deel is duidelijk het beste. Deel 2 en 3 zijn gewoon heerlijk fout, maar wel heerlijk om naar te kijken. Ik vind deel 2 en 3 overigens niet overbodig, want zonder die delen was Rambo nooit zo'n bekende actieheld geworden als nu (denk ik).
Klopt, Rambo is doorgebroken met deel 2.
Grover
Een klassieker in zijn genre en hoe minder Stallone praat in een film, hoe beter zijn rol.
lloydbarker
Wat een topper is dit zeg, stallone zet het personage prachtig neer voor mij één van de betere actiefilms, de vervolgen hier op deel 2 en 3 etc daar werd ik echter niet zo vrolijk van maar deze is echt legendarisch!

Rambo: Last Blood
2019

Rambo
2008

Rambo III
1988

Rambo: First Blood Part II
1985

Sylvester Stallone wilde zélf de jongere John Rambo vertolken in aangekondigde prequel

Opvolger van Sylvester Stallone: Noah Centineo speelt Rambo in nieuwe prequel
Iconische actiefilm 'First Blood' met Sylvester Stallone vanavond (14 juni) te zien op televisie

Sylvester Stallone ziet mogelijke opvolger voor zich: 'Misschien is hij te knap om Rambo te zijn'

Terminator 2: Judgment Day

Deliverance
Thriller / Avontuur, 1972

The Terminator
Sciencefiction / Actie, 1984
gevangenisvietnam veteraanvals beschuldigdpolitiegeweldsheriffguerrilla warfaresubmachine gunpistoolheldanti herodestroyself-defensevietnamvietnamese oorlogprosecutionsterven en doodpolice operationattempt to escapematter of life and deathsurvivortrampnational guardweaponfirearmpolitiehorrorbossenontsnappensurvivalistlandelijk gebiedspecial forcesbuitenlandse films in de sovjet-unieantihero