• 9.379.563 stemmen

Geregisseerd door: Ted Kotcheff

Met onder meer: Sylvester Stallone, Richard Crenna en Brian Dennehy

Releasedatum: 31 maart 1983

Plot First Blood

"This time he's fighting for his life."

Ex-commando en oorlogsveteraan John Rambo gaat naar een klein stadje toe om een oude vriend van hem op te zoeken. Hij komt in confrontatie met de sheriff van de stad, en wordt zonder reden door hem gearresteerd. Op het politiebureau krijgt John traumatische terugblikken van de oorlog in Vietnam; hij raakt door het dolle heen en ontsnapt, waarna er een oorlog begint van 200 man tegen de levende moordmachine.

Col. Samuel Trautman

Deputy Mitch

avatar van AjaxRulezzz

AjaxRulezzz

• 2085 berichten

Heerlijke film met goede actie en natuurlijk goede acteerprestaties van Sylvester Stallone.

avatar van wyatt earp

wyatt earp

FunkStarr schreef:

Die vraag zou ik misschien weleens voor je kunnen beantwoorden;
Rambo is een Vietnamveteraan en is weer terug in zijn thuisland, maar blijkbaar heeft de sherrif die hij tegenkomt niet zo'n hoge pet op van Rambo, die wordt aangezien als een soort van zwerver en die de sherrif dus als een soort van ongewenst figuur voor "zijn" dorpje ziet. De sherrif is degene die begint te vervelen, en Rambo houdt zich dan nog redelijk in. Op dat moment weet de sherrif echter niet dat Rambo een Vietnamveteraan is. Hoe zou jij in zo'n situatie reageren als je net uit een oorlog komt en je terug bent in eigen land, en de eerste de beste sherrif ziet je aan als een ongewenste zwerver.
Het laatste wat ik zou doen als ik terug kom uit een oorlog, is er nog eentje beginnen, zonder reden. Ik moet toegeven dat ik die sherrif ook niet helemaal begreep toen hij rambo het dorpje uitzette. Maar dat Rambo vervolgens heel droog terug naar het dorpje probeert te lopen, gaat mij toch te ver. Hij had gewoon moeten accepteren dat hij niet gewenst is in het dorpje, en verder moeten gaan.

Wat jij dan bedoelt met stoerdoennerij ontgaat mij even.
Wat ik bedoel met stoerdoenerij is dat Rambo te pas en te onpas zijn speelgoedgeweertje tevoorschijn haalt en er vervolgens zonder reden mee in het rond gaat schieten.

Wat vond je dan zo ongeloofwaardig van de actie, geef eens een voorbeeld? En nee niet dat stukje dat die die steen naar die helicopter gooit want dat is hier al besproken.
Wat betreft de ongeloofwaardige actie heb je zelf eigenlijk al het anwoord gegeven, maar toch dan maar een ander voorbeeldje. Rambo is door de helikopter in het nauw gedreven en hangt bovenaan een levensgevaarlijke rots. Eerst ziet Rambo geen uitweg, maar dan toch heeft hij er eentje gevonden, en wat voor eentje. Hij springt gewoon naar beneden. Ieder mens (rambo of niet) zou zo'n val niet overleven. Wonderbaarlijk genoeg lukt hem dat wel. Hij kreunt eventjes, en rent vrolijk verder alsof er niks is gebeurt. Dat gaat er bij mij dus echt niet in.

avatar van Toby N. Tucker

Toby N. Tucker

Volgens mij heb je de film niet eens gezien, want wat je met '' Wat ik bedoel met stoerdoenerij is dat Rambo te pas en te onpas zijn speelgoedgeweertje tevoorschijn haalt en er vervolgens zonder reden mee in het rond gaat schieten'' bedoelt ontgaat mij volledig.

avatar van AchmedATM

AchmedATM

@wyatt; hoe zou jij je voelen als je voor mensen in een oorlog heb gevochten, en dan kom je terug en wordt als stront behandelt. Rambo had het recht om in het dorpje te zijn, Amerika is toch een vrij land.

avatar van wyatt earp

wyatt earp

Toby N. Tucker schreef:
Ik heb de film wel zeker gezien. Maar ik kan me nog een scene herinneren dat Rambo een winkel instapt, een hele hoop brandbaar spul op ene hoop gooit, en het verolgens in de fik steekt. En ik dacht dat ie ook nog een andere winkel compleet aan diggelen schiet, maar dat weet ik niet meer zeker. Maargoed de reden daarvan is mij compleet onduidelijk. Het zal misschien zijn dat hij de sherrif af probeert te leiden, maar dat had hij ook op een veel efficiëntere wijze kunnen doen.

AchmedATM schreef:

avatar van Toby N. Tucker

Toby N. Tucker

wyatt earp schreef:

[Hij had inderdaad het recht om in het dorpje te komen, maar niet het recht zijn eigen oorlog te beginnen.

Volgens mij was het niet Rambo zelf die een 'oorlogje' begon, wat in de titel van de film terug te vinden is: 'they drew first blood.'

avatar van Fryce

Fryce

Heerlijke film van de oude stempel! Prima in elkaar gezet, leuke opbouw en geloofwaardig acteerwerk. Had het niet erg gevonden als deze stijl was voortgezet.

[quote]Toby N. Tucker schreef:

Het doet me deugd dat je het denigrerende 'oorlogje' hebt veranderd in 'oorlog', maar ik wacht nog steeds op een reactie.

avatar van Guardian of Isis

Guardian of Isis

Grappig, naar ik me herinner doodt hij maar één persoon in heel de film.

avatar van Blarown

Blarown

de beste van de 4 Rambo-films..

avatar van FunkStarr

FunkStarr

• 1922 berichten

Weet iemand waar ik de dvd kan vinden van deze en Part 2 met originele hoes zoals hier afgebeeld en met NL subs? Of dat er uberhaupt wel een Nederlandse uitgave is met deze hoes? Ik vind die hoezen van de huidige Nederlandse uitgave zoals die bijvoorbeeld op bol.com staan echt afschuwelijk.

avatar van chevy93

chevy93

Opzich wel een leuke actiefilm. Niet echt wat bijzonders. Het verhaal is iets niet beter dan de gemiddelde actiefilm en de actiescènes al helemaal niet.

Geen superacteur, maar dat is ook niet nodig voor een actiefilm.

Tegenwoordig zou dit een 13-in-een-dozijnfilm zijn, maar aangezien dit destijds nog wel orgineel was:

avatar van jan14

jan14

AjaxRulezzz schreef:

zeker weten heerlijke film alle 4 vin ik goed ik ben benieuwd hoe deel5 is (2011)

avatar van Whunter

Whunter

Na hem 20x gekeken te hebben wil ik hem nog een keer zien!

Wat een heerlijke film! (Die verdient toch echt wel een plaatsje in mijn top 10)

avatar van Qritiqus

Qritiqus

wanneer je kijkt naar hoe viëtnamveteranen werden behandeld toen ze terug kwamen van het front vind ik deze Rambo een van de betere.

avatar van Dutchmeister

Dutchmeister

Goede film! Prachtig gewoon hoe Rambo in zijn eentje een hele stad afbreekt en nog even een heel leger te slim af is. Whaha! Meesterlijke dialogen ook weer.

''I didn't come here to protect Rambo for you guys, I came here to protect you guys from Rambo''

''In town you're the law, out here it's me. Don't push it. Don't push it or I'll give you a war you won't believe. Let it go. Let it go''

avatar van jipt

jipt

chevy93 schreef:

Noem er dan nog eens een paar waar in een losgeslagen spierbundel de bossen in rent achterna gezeten door een corrupt politiekorps.

avatar van hatebreeder

hatebreeder

Aan de ene kant een beetje een lachertje deze fillm omdat het natuurlijk wel erg ongeloofwaardig is dat 1 man tegen een heel leger kan opboksen maar dat mag de pret niet drukken, dit is gewoon op en top vermaak.

avatar van pumpking

pumpking

Twee weken geleden sprak ik nog vol lof waarom Scarface mijn lievelingsfilm is, heb dan uiteindelijk op gevoel deze toch op mijn nummer 1 gezet.
Ik heb al mooiere films gezien, maar dit is mijn persoonlijke lievelingsfilm omdat ik het meest geniet tijdens het kijken van deze film.
Het enige wat je wil is natuurlijk die sherrif zien aan zijn eind komen...
Soms wou je bij die ene film die je zo graag ziet, en al talloze keren bekeken hebt, dat je kunt terugkeren in de tijd tot waar de film terug een nieuwe ervaring is, zodat je het nog allemaal niet gezien hebt.

Eerste pluspunt is Stallone die in mijn ogen deze rol met echte toewijding speelt, ik zie het echt geen andere acteur doen waarbij het publiek deze film dan zo serieus zou nemen zoals nu. Want hoewel het ongeloofwaardige verhaal van 1 man tegen 200, komt het toch bloedserieus over dankzij Sly zijn verbluffende lichaamsgebaren, geluiden, ...
(ik denk zelfs niet dat ik hem zou gaan bekijken moest het ooit een andere acteur proberen)

Tweede pluspunt : Stallone deed de stunts die mogelijk waren zelf en brak x aantal ribben bij de sprong in het ravijn, meer specifieker bij het haperen aan de takken. Voor Sly geen pluspunt, wel voor de kijker.

Derde pluspunt: Ik zag de film voor het eerst als ik 6 jaar oud was, kun je je voorstellen dat de film meer indruk maakt dan wanneer je hem aan je 20e bekijkt.

Vierde pluspunt: Wanneer Rambo het bos inruilt voor de stad, en er een ravage aanricht om U tegen te zeggen. Ik weet niet hoe ze het deden toen, maar alles leek gewoon fantastisch doordat het niet met de computer werd gedaan. Ik weet nog dat ik met verstomming zat te kijken toen ik 6 jaar oud was.

Eerste minpunt: Is er niet.

Mijn nummer één.

avatar van domkey

domkey

hatebreeder schreef:

Ongeloofwaardig...,niet dus!

Een paar vadsige dorpsflikken & de troepen ( weekend-warriors die liever hun winkel hadden opengedaan).

Redelijk realistisch !

Kijk maar even rond in welke conditie onze agenten ronddwalen in de straten....

avatar van Melvin Udall

Melvin Udall

Na jaren weer eens bekeken en moet zeggen de film heeft niets aan kracht ingeleverd. De locatie, de actie, de personages, de muziek en natuurlijk Stallone het klopt allemaal. Klassieker!

avatar van james_cameron

Nog steeds onweerstaanbare film- feitelijk de ultieme Stallone-rol. De gekwelde underdog die het opneemt tegen het haperende systeem. Op dvd ziet de film er prima uit; zo mooi heb ik de film op vhs (uiteraard in fout 4:3 formaat) vroeger nooit kunnen bekijken! Het is allemaal nog steeds spannend en goed gemaakt, ondersteund door de fraaie score van Jerry Goldsmith. In de films hierna is Rambo amper meer te rijmen met het meer geloofwaardige personage dat hij hier neerzet.

avatar van AchmedATM

AchmedATM

Nog maals gezien en die 4* blijven nog wel een tijdje staan. Fantastische film gewoon, ben ook opgegroeid rond 80s actionmovies daar zal het grotendeels aan liggen.

avatar van rep_robert

Leuke film, maar wat mij betreft niet superbijzonder.
De film is gewoon goed in het genre, de actie die je ziet is lekker. De bad guy irriteert je zoals een bad guy moet doen, Stallone is ook wel aardig(al vond ik dat gejank aan het einde niet zo sterk overkomen) en de soundtrack is ook allesbehalve tegenvallend.

Vond het alleen jammer dat de actie niet constant was, de film had zo z'n saaie momenten. Alleen die kolonel Trautman vond ik ook wat misplaatst. Hij moest de hele film door even zeggen hoe goed Rambo was, ik vond die verheerlijking wat irritant worden op een gegeven moment. Ook verwacht ik qua setting wat meer van de volgende delen, denk dat de jungle mij beter zal bevallen.

avatar van petersen91

petersen91

geweldige film, ik heb hem weer een keer gezien en het blijft gewoon leuk om naar te kijken. de film kent een goede opbouw. ik vond vooral het eerste half uur leuk om te kijken. Leuk om te zien hoe zo een oorlogveteraan uiteindelijk reageert als ze hem op zo een manier behandelen. prima actiefilm

avatar van mikey

mikey

Vanavond herzien: emotie en rauw realisme.

avatar van tal1b

tal1b

de beste van de hele reeks, zonder meer.

avatar van hannes64

hannes64

• 1926 berichten

Hij blijft goed, ondanks de vervolgen.

avatar van maflcaro

maflcaro

Eeerijk,zijn na 8 keer gezien blijft de beste film tot nog toe punt.

avatar van Reinbo

hannes64 schreef:

Hij blijft goed, ondanks de vervolgen.

Deel 2 & 4 zijn meesterlijk. Een van de weinige films die juist dankzij de vervolgen aan status heeft gewonnen.