Genre: Actie / Thriller
Releasedatum: 31 maart 1983
Bekijk via Netflix
Bekijk via Videoland
Plot First Blood
"This time he's fighting for his life."
Ex-commando en oorlogsveteraan John Rambo gaat naar een klein stadje toe om een oude vriend van hem op te zoeken. Hij komt in confrontatie met de sheriff van de stad, en wordt zonder reden door hem gearresteerd. Op het politiebureau krijgt John traumatische terugblikken van de oorlog in Vietnam; hij raakt door het dolle heen en ontsnapt, waarna er een oorlog begint van 200 man tegen de levende moordmachine.
John Rambo
Orval the Dog Man
Deputy Lester
Deputy Mitch
skipy05
goede film. heel goed gemaakt voor die tijd. actie is goed.
Sylvester Stallone doet zijn rol zeer goed.
Prudh
Ik ben ook een van die mensen die nog nooit een volledige Rambofilm zag. Ondanks mijn leeftijd geen nostalgie dus. En terwijl ik op voorhand een simpele spierballenfilm verwachtte bleek weinig minder waar. Volgens mij zijn de twee vervolgen uit de jaren 80 debet aan de cheesy connotatie die er aan de reeks kleeft, maar dit eerste deel is eigenlijk best goed!
Vooral het begin, tijdens zijn arrestatie en op het politiebureau, wordt het contrast tussen de veteraan en het gezag van Jerkwater, USA leuk uitgemeten. Ik lees hier veel over diepere lagen, maar zouden die echt de intentie zijn geweest? Of gewoon een aardig opzetje voor een actiefilm? Alleen de aanleiding voor het flippen van Rambo is al te karig om écht serieus genomen te worden, maar in de context wil ik het best slikken.
Verder is dit lekker rauw met prima actie (die climax!). Chapeau voor Brian Dennehy, die man acteert echt fantastisch als rechtschapen sherrif met een scheef moraal. Op Stallone zelf heb ik ook weinig kritiek. Jammer dat deel twee zo nep is in vergelijking met deze, want in de reeks zat veel meer potentie dan de cultpulp die het nu is (wat ook vermakelijk is, maar op een andere manier). Deze is in ieder geval erg goed!
nick306
Goede Film met een mooi verhaal, maar als je hem de 2de keer wil kijken haak je echt snel af.
zeffie
Back here is nothing!!!
Eerste en beste van de Rambo-serie, en in tegenstelling tot de latere delen geloofwaardig.
Ik vind dat stallone hier zijn beste rol speelt en ook dennehy is uitstekend!
- 1901 stemmen
Ik heb in het verleden al heel vaak de kans gehad om de Rambo-films te zien maar om één of andere reden wisten de films mij niet zo aan te trekken. Wat jaren '80 klassiekers betreft heeft de Indiana Jones-trilogie en de Die Hard-trilogie (al komt daar alleen deeltje 1 uit de jaren '80) me altijd meer aangetrokken. Toch heb ik onlangs de moeite gedaan om de DVD-box aan te schaffen met First Blood, First Blood: Part II en Rambo III.
De film was naar mijn mening een beetje teleurstellend, aangezien Rambo één van dé bekendste films uit de jaren '80 is waren mijn verwachtingen voor de film duidelijk iets te hooggespannen. Ik had een film verwacht die me hetzelfde gevoel zou geven als toen ik Indiana Jones and the Temple of Doom voor het eerst zag, helaas kreeg ik meer het gevoel dat ik naar een voorspelbare, niet-spannende, overdreven Amerikaanse film zat te zien. Het verhaal op zich is wel leuk, een oud-vietnamveteraan die in een kleinschalige oorlog zit met een politiekorps uit een klein stadje, alleen de reden van die kleinschalige oorlog is te lachwekkend, omwille van wat eten maar dat stoort gelukkig niet al te veel, leuk vind ik daarbij het conflict tussen John Rambo en de stadsheriff. Wat dan weer een paar serieuze minpunten zijn is het acteerwerk van vooral Stallone die niet kan acteren en de ietwat saaie actiescènes. Waar ik bij Indiana Jones me zeer vermaakt heb met bepaalde scènes, slaagde First Blood er niet in om me met spanning te laten kijken.
2.5 sterren
fappie
- 2005 stemmen
Toch wel 1 van de betere films met Stallone en als een Stallonefan is deze film gewoon genieten
Goed acteerwerk en goed verhaal..
- 1901 stemmen
Je kunt Indiana Jones toch niet vergelijken met Rambo?
Qua verhaal kun je ze niet vergelijken, wat genre betreft ook niet helemaal. Maar ik wil de films dan ook niet op die vlakken met elkaar vergelijken. Ik vergelijk het meer tijdsgebonden, ik ben vroeger altijd veel sneller geneigd geweest om de Indiana Jones of de Die Hard films te zien dan Rambo, hoewel dat Rambo een minstens zo bekend, jaren '80 filmicoon is als Indiana Jones en John McClane (Die Hard). Dus had ik verwact dat de Rambofilms even goed zouden zijn, en dat viel dus even tegen..
jumpstylemovie
Van te voren had ik een heel ander soort film verwacht, maar ik was aangenaam verrast door Rambo: First Blood.
Verhaal is uitermate goed. Ik had eerst verwacht dat je hem met wat aziaten zou zien vechten in de jungle, maar dat is zijn verleden en hier zie je hem verschuilen voor de politie in de bossen van het bergachtige dorpje wat ik heel goed vind uitpakken. Iemand die erg goed bezig is, is de sherrif. Hij zet zijn personage heel realistisch neer en kan stevig acteren. Met de actie in de film zit het ook wel goed. Niet van die overdreven actie die veel te snel gaat maar gewoon subtiele actie. De poster verraad al een mooi moment uit de film, namelijk Rambo met een M60. Mooi wapen waar Rambo zich goed mee weet te redden. Erg mooi om te zien. Al met al: Een hardstikke sterke actiefilm met een goed verhaal een Sylvester Stallone kan nog steeds niet acteren.
orbit
- 12092 berichten
Deze is dus wel even goed.. de volgende delen zijn inderdaad maar zozo..
- 1924 berichten
Altijd dat gezeur over het acteren van Stallone, dat hij niet de grootste acteur ter wereld is weten we nu wel, maar wat doet hij dan nu weer verkeerd in deze film? Volgens mij acteert hij juist heel goed.
Dat hij weinig tekst heeft heeft te maken met zijn rol, hij moet juist een zwijgzame getraumatiseerde vietnam veteraan spelen, dus ik snap echt niet dat je hem nu weer slecht vind acteren, hij doet het gewoon hartstikke goed. Deze vind ik niet beter dan het geniale tweede deel, maar hij komt wel heel dicht in de buurt. Geweldige sfeer in deze film en Brian Dennehy zet een briljante rol neer als de dorps-sherrif. 4,5*
2.5 sterren
Als je de reden voor de kleinschalige oorlog tussen Rambo en het politiekorps niet snapt dan had je net zo goed niet hoeven te kijken, daar gaat de hele film namelijk om en wordt op het einde nog eens pijnlijk duidelijk gemaakt. Vervolgens ga je een kinderfilm als Indiana Jones hiermee vergelijken? En goh, wat origineel, ook jij vind Stallone een slechte acteur. Dan snap ik niet waarom je naar zijn films kijkt? Ook niet spannend maar je koopt wel de volledige trilogy op dvd...
- 1924 berichten
Ik snap niet wat er slecht geacteerd was. En het einde zeker niet. Misschien is het in jouw ogen slecht, maar ik vind het perfect geacteerd. Op het einde zie je dat Rambo ook maar een mens is.
Kijk eindelijk iemand die het wel snapt
jumpstylemovie
Ik ben het wel met jullie eens dat hij in Rambo wel goed bezig is. Met de scénes waar hij bijvoorbeeld uit dat hol moet ontsnappen speelt hij perfect realistisch. Op het eind in dat gebouw met dat gesprek vind ik het een beetje nep maar wel goed dat ie elke zin op zo'n bepaalde toon beëindigt. Opzich kan ik hier bij Rambo ook niet klagen over het acteerwerk van Stallone. Komt vooral omdat mijn vorige Stallone film Judge Dredd was.
- 1924 berichten
Ok, dan is het nog enigzins verklaarbaar
Judge Dredd is nou niet bepaald de sterkste Stallone film inderdaad. Maar uit je eerste bericht leek het net alsof je bedoelde dat hij in deze film niet goed acteerde dus vandaar mijn reactie.
predator
- 1954 stemmen
Een film die gewoon goed blijft, ook al heb ik 'm nu al zo vaak gezien. Vooral de bosscenes zijn goed gedaan.
- 1901 stemmen
Wat bedoel je daar nu mee? Ik weet ook wel dat Rambo flashbacks heeft naar de horror die hij in Vietnam meegemaakt heeft waardoor hij door het dolle heen raakt en uit alle macht uit het politiestation ontsnapt, een politiestation dat onder de bevoegdheid staat van een vriend van de paranoïde stadscheriff die Rambo kost wat kost wil inrekenen. Alleen vond ik de reden waarom de cheriff Rambo wou inrekenen nogal lachwekkend, omwille van het feit dat Rambo iets te eten wou hebben in het stadje.
Als je ook maar een beetje de moeite had gedaan om mijn vorige posts te lezen dan had dat duidelijk moeten zijn.
Je moet toch echt leren om respect te hebben voor iemands mening, niet iedereen vind namelijk alles goed wat jij ook goed vind. Net als Seagal en Vin Diesel vind ik Stallone een acteur die niet goed kan acteren.
Zoveel films met Stallone had ik nog niet gezien (buiten Day Light en Death Race 2000, twee films waarin hij nog redelijk acteert), dus ik had nog niet echt een goed beeld van hem.
Ik had die films nog nooit gezien en ik had verwacht dat ze goed gingen zijn aangezien de films door heel veel mensen als meesterwerkjes afgestempeld word, lijkt me logisch dat ik dan de DVD-box kocht.
De reden dat Rambo ruzie krijgt met de Sherif (en het hele dorp wannabee hulpsheriffs) ligt besloten in de vijandige manier waarop Amerikanen met hun Vietnamveteranen omgingen, de sandwich is slechts een katalisator....
Kijk eens Rocky, F.I.S.T. of Copland. Prima acteur Stallone! Zie ook niet wat er slecht is aan zijn spel in Rambo. Vind hem juist erg geloofwaardig....
83Utreg!
Kom op nou, Stalllone kan buiten dit soort aktiefilms toch weinig rollen aan. Maar inderdaad in de Rambo trilogie komt hij perfect uit de verf. Eigenlijk is dit ook de meest realistische rambofilm. Persoonlijk heb ik meer met deel twee, maar daar schiet hij al weer meteen volledige legers aan flarden. maar het blijft jeugdsentiment natuurlijk.
- 1924 berichten
Natuurlijk respecteer ik je mening, ik begrijp alleen niet waarom je naar zijn films kijkt als je het zo'n slechte acteur vind. Hoe moet ik weten dat jij pas twee films met Stallone hebt gezien? De man is geen onbekende in de filmwereld. Maar van mij mag je Stallone slecht vinden hoor, het is alleen een beetje vervelend dat het zo'n 30 keer is terug te lezen bij alleen al First Blood.
Als iedereen steeds dezelfde berichten plaatst begint het saai te worden...
Trouwens, wat betreft Vin Diesel en in mindere mate Steven Seagal ben ik het met je eens. Diesel hoort absoluut niet in het rijtje Stallone/Schwarzenegger/Van Damme.
White Trash
Goeie film van Stallone.. Het einde vind ik wat geforceerd overkomen als met Rambo en die leger officier. Die officier was soms wat storend in de film leek wel of die verleifd op Rambo was..
- 1924 berichten
? Die officier heeft Rambo opgeleid, dan is het toch vrij logisch dat hij zich ermee bemoeit?
Ik zou zeggen kijk de films die ik noem. In Copland is het een stuk beter dan Keitel & DeNiro.....
- 1924 berichten
Weet je wat pas een waardeloze acteur is? Vin Diesel, ongelofelijk wat heb ik een hekel aan die vent. Vergeleken met die zoutzak is Stallone een acteerkanon!
combi
- 20609 berichten
Sly is ook goed in Nighthawks( inc. een brilante Hauer) en Paradise Alley
SchinkenKäse
Stallone 4 life man
SchinkenKäse
Mooie film, (Ik houd wel van dat knalgeweld >:)) en hoe hij uiteindelijk die hele zooi troepen overleeft enzo.
einde was wel dramatisch. maar ik heb van de film genoten
FatMike
- 1976 stemmen
Naast Schwarzenegger heeft nu ook Stallone oude gevoelens
losgemaakt. Commando en The running man zijn sinds
jaren weer een succes en terug in m'n leven en nu
keert ook de oud-veteraan Rambo terug en krijgt een plekje in m'n hart.
Heb de hele reeks aan één stuk door gekeken!
Erg tof! De laatste gaat in aanzien omhoog...........
Ben inmiddels zeer benieuwd naar een eventueel vervolg en
naar het nieuwe aktiehelden werkje van onze Stallone!
AchmedATM
"They drew first blood, not me!"
Deze film geeft een goed beeld hoe een groot deel van de veteranen in amerika toen (en nog steeds) werden behandelt. Maar de veteraan John Rambo vecht terug.
4 sterren voor een classic 80's actiefilm.
charmed one
een spannende film. rambo vind ik leuker dan de rocky films. rambo vind ik spannender.

Rambo: Last Blood
2019

Rambo
2008

Rambo III
1988

Rambo: First Blood Part II
1985

Sylvester Stallone wilde zélf de jongere John Rambo vertolken in aangekondigde prequel

Opvolger van Sylvester Stallone: Noah Centineo speelt Rambo in nieuwe prequel
Iconische actiefilm 'First Blood' met Sylvester Stallone vanavond (14 juni) te zien op televisie

Sylvester Stallone ziet mogelijke opvolger voor zich: 'Misschien is hij te knap om Rambo te zijn'

Terminator 2: Judgment Day

Deliverance
Thriller / Avontuur, 1972

The Terminator
Sciencefiction / Actie, 1984
gevangenisvietnam veteraanvals beschuldigdpolitiegeweldsheriffguerrilla warfaresubmachine gunpistoolheldanti herodestroyself-defensevietnamvietnamese oorlogprosecutionsterven en doodpolice operationattempt to escapematter of life and deathsurvivortrampnational guardweaponfirearmpolitiehorrorbossenontsnappensurvivalistlandelijk gebiedspecial forcesbuitenlandse films in de sovjet-unieantihero