• 9.378.371 stemmen

Geregisseerd door: Ted Kotcheff

Met onder meer: Sylvester Stallone, Richard Crenna en Brian Dennehy

Releasedatum: 31 maart 1983

Plot First Blood

"This time he's fighting for his life."

Ex-commando en oorlogsveteraan John Rambo gaat naar een klein stadje toe om een oude vriend van hem op te zoeken. Hij komt in confrontatie met de sheriff van de stad, en wordt zonder reden door hem gearresteerd. Op het politiebureau krijgt John traumatische terugblikken van de oorlog in Vietnam; hij raakt door het dolle heen en ontsnapt, waarna er een oorlog begint van 200 man tegen de levende moordmachine.

Col. Samuel Trautman

Deputy Lester

Deputy Mitch

Ramon K schreef:

...

Je hoeft mijn bericht ook niet als tegencommentaar te zien hoor (was het ook niet).

Alleen even nog 1 ding, een karakterschets hoeft mij niet zozeer alleen 'psychologische diepgang' te bevatten, een motief is inderdaad al genoeg. En juist daardoor krijgt Rambo een bepaalde dimensie met zich mee in mijn ogen. Maar jij vindt blijkbaar van niet. Blijft subjectief.

avatar van Ramon K

Ramon K

Alles is subjectief! Maar als je het oorspronkelijke materiaal bekijkt (boek plus oorspronkelijk einde oa, kreeg ik in de docu mee) dan had hier veel meer ingezeten. Nu is het voor mij een gewone actiefilm met inderaad een karakter met een maatschappelijk belangrijk motief voor zijn daden, maar met weinig diepte en uitwerking.

The Last

Oke, dan zijn we het vooral eens met de laatste 2 woorden van m'n vorige post. Al ben ik ook zeker benieuwd naar het oorspronkelijke materiaal.

avatar van kevinhiero

kevinhiero

ik weet niet echt wat ik van deze film moet vinden, dacht dat het een soort van james bond was, wat achteraf helemaal nergens op slaat, maar kreeg ik een nou ja weet niet wat het is film.

verder wat de actie wel goed en de acteerprestaties redelijk

avatar van Saldek

Saldek

Ik ga echt he-le-maal mee met Nomak. Ik had het zelfs zó erg dat, óndanks het bloedbad die Johnny aanricht in het stadje, ik het doorgaans in het verhaal met Rambo te doen had. Want het is vervloekte reëel dat als je iemand zó in het nauw drijft en uitzuigt (en al helemaal vanuit vooroordeel, welk op het 'slachtoffer' (in deze Rambo) overkomt als uit het niets) dat je in staat bent dergelijkerwijs te reageren, laat staan een ex-commando uit Vietnam.
Echter wat me bovenal fascineerde was de drijfveer om te overleven , ongeacht wat. Dat je je eigen wond hecht of van een klif springt met het doel in de bomen je val te doen breken. Het gaat wat ver, maar Rambo had geen keus en nam het risico, de enige optie. Dat soort dingen vind ik heftig.
Maar dan kom ik toch bij wat kleine minpuntjes: bij gebrek aan beter is denk ik om je te laten vallen in de bomen de enige kans om te overleven: de val breken. Maar volgens mij gaat dat niet zonder een prijskaart. Want áls je zoiets overleeft dan moet je toch bijna wel verzekerd zijn van vele brekende botten. En Rambo loopt alleen een beetje mank geloof ik, als of hij zich gestoten heeft. Ander minpuntje, met het oog op realisme, is dat Rambo 'ongestoord' zijn gang kan gaan in het stadje terwijl met een beetje hulp (FBI of leger) hem zonder meer tot halt kan brengen. Maar aan de andere kant moreel óók weer wel realistisch als bijna weerlegging van bewijs dat blinde wraak niets dan verderf zaaien doet. De blinde wraak, vanuit welk perspectief en van beide hoofdkarakters in het verhaal, is de hoofdverantwoordelijke voor alle ellende. Niet dat ik de illusie heb dat de film een boodschap heeft, het is maar wat je erin vinden wil en vinden kan.
De beste uit de reeks deze. 4,5*

avatar van shockdog

shockdog

Saldek neemt de film helemaal serieus:') Er zijn wel meer dingen die niet kloppen behalve de val. Acteerprestaties waren ver onder niveau. dat stuk op het einde, dat Rambo moest 'huilen' was bijvoorbeeld echt té slecht. De film was verder wel vermakelijk om te zien.

***

avatar van Nomak

Nomak

Ik snap niet wat er slecht geacteerd was. En het einde zeker niet. Misschien is het in jouw ogen slecht, maar ik vind het perfect geacteerd. Op het einde zie je dat Rambo ook maar een mens is.

avatar van rocky I.S

rocky I.S

Nomak schreef:

idd

avatar van Reinbo

Net herzien op blue ray. Het ziet er prachtig uit en het blijft een geweldig filmpje. Vond de eindspeech overigens prima. Heb me daar eigenlijk nooit aan gestoord. Denk overigens wel dat ik de film met het oorspronkelijke eind beter had gevonden, dat had ook beter aangesloten op zijn inzinking. Maar dan hadden we Rambo 2 nooit gehad.

avatar van YoungHustler

YoungHustler

De beste Rambo film naar mijn mening.

avatar van Amercianpie

Amercianpie

Mooie film!

Maar dit geeft een TOTAAL verkeerd beeld van de commando's, jammer dat het zo is verfilmd, maar ja je moet maar zo denken Hollywood he;)

avatar van Montorsi

Montorsi

Tja.. af en toe wel leuk, maar over het geheel gewoon niet echt interessant genoeg. Bij vlagen zelfs saai en afgezaagd.

avatar van N_SANE

N_SANE

Mooie film, lekkere actie, de sfeer is goed. Ik heb ook van de omgevingen genoten zoals het bos en het stukje in de mijn. Ik vind het ook erg leuk dat deze zich in de stad afspeelt ipv alleen het bos.

avatar van SLJENCT

SLJENCT

Voor mij nog steeds de beste Rambo-film! Gewoon Stallone op zijn best! Een film vol "over the top" geweld, bommen, knallen en grappige one-liners. Ook knap van de makers om dat soort van locatie te kiezen.

Een film voor de echte fans!

3,5 sterren, vermaak op zijn best!

avatar van Nathan013

Nathan013

makkelijk verhaal maar leuke actiefilm

avatar van dikkop

dikkop

Bliift toch mijn jeugdsentiment!

Hij is gewoon een Hero..

avatar van UomoPazzo

UomoPazzo

Blijft een echte klasieker maar hij blijft goed geef hem togh een 4,0

avatar van Goldenskull

Goldenskull

Lang ontweken, maar net als Titanic dacht ik.. -Ok, de volgende keer op tv dan neem ik 'm wel op.- Tja, vrees wordt niet altijd werkelijkheid, maar zoals zo vaak, was die vrees terecht.

Afgezaagd verhaaltje, zoals altijd slecht acteerwerk van mr. Stallone en dit soort man-met-groot-geweer 'intimideert' iedereen films zijn niet mij ding. De actie was ook weinig soeps net als die vervelende one-liners en dan heb ik het nog niet eens over die irritante eindspeech gehad. Rambo 2 of Rocky wordt Stallone's laatste kans, daarna geloof ik het wel.

avatar van Martijnnn

Martijnnn

Afgezaagd verhaaltje? 1982 he...

Laat dit ook nog eens net een van de weinige films zijn waar Stallone juist wel goed werk laat zien. Ik snap ook niet waarom je de actie niets vind.

avatar van AGE-411

AGE-411

Goldenskull schreef:

Rambo 2 maar even proberen:

Geen gezeik, actie!

The Last

Tja, als je dit al niet goed vond, kun je de rest van de reeks beter links laten liggen. Die bevatten enkel meer actie, meer niet.

Hier heb je tenminste nog een goed portret van een depressief Vietnam veteraan.

avatar van Goldenskull

Goldenskull

Martijnnn schreef:

Afgezaagd verhaaltje? 1982 he...

Afgezaagd is misschien niet het juiste woord, boeien deed het in ieder geval niet. En over Stallone: tja, ik heb hem nog nooit 'goed' zien acteren, zo ook hier niet. De actie vond ik niks bijzonders.

avatar van speranza

speranza

Sylvester Stallone speelt op overtuigende wijze een Vietnam veteraan. Je moet wel een hekel aan de bijzonder irritante en kleinburgerlijke stadsheriff krijgen. Ik kan dan ook heel goed begrijpen dat John Rambo volledig door het lint gaat.

avatar van Movie Jim

Movie Jim

Leuke opening van Rambo. Het eerste deel is best wel leuk. Vooral hoe hij met messen omgaat en veel wapens. Ook Richard Crenna -Kolonel Trautman is best wel goed.

avatar van aerts007

aerts007

YoungHustler schreef:

De beste Rambo film naar mijn mening.

Zonder meer!

avatar van Kraay

Kraay

Gister eindelijk mijn eerste Rambo-film ervaren.

Ik verwachtte niet al te veel van de film, en ik denk eigenlijk dat dit mijn kijkplezier ten goede is gekomen. Gewoon lekker een avondje genoten van de coolheid van Stallone, de gevechts-scenes waren vermakelijk. De imagebuilding de hele film door lag me goed, en draagt eraan bij dat Rambo na ruim 25 jaar nog steeds een memorabel personage is.

Alles eromheen kan me eigenlijk gestolen worden. Het vrij slappe, maar passende verhaaltje was een bijzaak. Enkel de kolonel was verder nog het bekijken waard. Veel inhoud bevat de film niet echt. De monoloog op het einde van een huilende Rambo uitgezondert.

Deel 2 en 3 liggen klaar, en ik heb er nu al zijn in

avatar van finalman

finalman

Goldenskull schreef:

Dan raad ik je Cop Land aan. Daar acteert hij op een hoog niveau

avatar van K@i

K@i

MIJN GOD..............DIE POSTER ALLEEN AL !

avatar van finalman

finalman

wat ben je toch soms een irritant ventje. Op basis van posters kun jij rap je gal spuwen. (zoals je eerste reactie van Centurion)

En ik zeg je dat Cop Land 1 van de serieuze films van Stallone is, waar er geen overdreven actie in zit!

En als je de poster van First Blood bedoelt, hij is niet mis. Dat is nu eenmaal een actiefilm van de jaren 80.

avatar van aburex

aburex

Een topper in het actie-genre met ook nog diepgang in het verhaal over de behandeling van de Vietnam veteranen in Amerika. Uitstekende rol van Stallone. Heb deze film al meermalen gezien en hij blijft me steeds boeien.