• 9.379.468 stemmen

Alexander (2004)

Avontuur / Historisch | 175 minuten / 167 minuten (director's cut) / 214 minuten ("Alexander Revisited: The Final Cut")

Genre: Avontuur / Historisch

Speelduur: 175 minuten / 167 minuten (director's cut) / 214 minuten ("Alexander Revisited: The Final Cut")

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland / Nederland / Frankrijk / Verenigd Koninkrijk / Italië

Geregisseerd door: Oliver Stone

Met onder meer: Colin Farrell, Angelina Jolie en Val Kilmer

Releasedatum: 23 december 2004

Plot Alexander

"The greatest legend of all was real"

Alexander de Grote was een Macedonische strijdheer die negentig procent van de toen bekende wereld veroverde door zijn leger 22.000 mijl in acht jaar af te laten leggen. Alexander trok via het Perzische Rijk naar Egypte en van daaruit naar India in het Oosten. Het verhaal richt zich op deze acht rumoerige jaren en op Alexander's relatie met zijn jeugdvriend en strijdmakker Hefaistion.

avatar van ThaMovieVoter

ThaMovieVoter

Idol schreef:

deze film is idd een grote flop geworden in amerika het schijnt dat collin farrel heel slecht acteert

tenminste als t aan de veronica gids ligt

Het schijnt door de blonde haardos van Farrel te komen, het gemompel van Anthony Hopkins tussendoor, een tekort aan veldslagen (geen issus) en het ontbreken van bepaalde (toch wel) belangrijke gebeurtenissen.

avatar van Clueless Dork

Clueless Dork

Alleen de rampzalige cast is al een reden om de film niet te zien.

avatar van eerdekes

eerdekes

Wat je rampzalig kan noemen hé jongen

avatar van starbright boy

ThaMovieVoter schreef:

Is het project van Luhrmann nou voorgoed van de baan of hoe zit dat?

Hij kreeg het al nauwelijks van de grond en ik vrees dat er nu geen enkele studio nog geld wil steken in een film over Alexander. Die film kun je denk ik vergeten.

avatar van Clueless Dork

Clueless Dork

eerdekes schreef:

Wat je rampzalig kan noemen hé jongen

Ja.

ThaMovieVoter schreef:

we moeten gewoon nog ff 2 weken wachten....er zitten alleen maar goede acteurs in.....vooral Colin Farrell

laatste nieuws....

Regisseur Oliver Stone wil vrede met Turkije

ANKARA - De Amerikaanse filmregisseur en scenarist Oliver Stone wil de promotie van zijn nieuwste film Alexander in Turkije, aangrijpen om een poging tot verzoening te doen met dat land. Het Turkse volk is nog altijd boos op Stone vanwege diens film Midnight Express uit 1978, die het imago van Turkije in het buitenland ernstig schaadde.

Midnight Express vertelt het waargebeurde verhaal over de jonge Amerikaan Billy Hayes, die in 1970 werd betrapt toen hij probeerde hasj te smokkelen vanuit Turkije. De film schetst een gruwelijk beeld van de leefomstandigheden in Turkse gevangenissen, met schokkende beelden van marteling en verkrachting.

Hoewel marteling een wijdverbreide gewoonte was in het Turkse gevangeniswezen, heeft Stone moeten erkennen dat hij zich wel erg veel artistieke vrijheid heeft veroorloofd bij de verwerking van Hayes' verhaal tot het uiteindelijke scenario. Ook kreeg regisseur Alan Parker stevige kritiek omdat de Turkse karakters in de film op uiterst negatieve wijze werden neergezet.

Midnight Express werd direct zijn uitkomen verboden in Turkije. De Turken zien de film nog altijd als het symbool van anti-Turkse propaganda in het westen. Pas in de jaren negentig was hij te zien op de Turkse televisie.

Stone heeft dinsdag in Istanbul een ontbijt met de Turkse minister voor Cultuur en Toerisme Erkan Mumcu. Die wilde niet op de zaak ingaan, maar het bedrijf dat Stone's nieuwste rolprent in Turkije distribueert, heeft laten weten dat Stone op een vredesmissie is.

hollywood

gelukkig is positief nieuws.....

Alexander in Europa beter ontvangen

Oliver Stones epos 'Alexander' met Colin Farrell als de legendarische wereldheerser Alexander de Grote is in Europa een stuk beter ontvangen dan in Amerika, aldus het Britse filmmagazine Screen Daily. De film die het afgelopen weekend in zo'n 850 Europese zalen in première ging, bracht 8 miljoen dollar op. Dit is relatief meer dan de 14 miljoen die 'Alexander' met 2500 kopieën opbracht in z'n eerste weekend in Amerika.

In het epos wordt niet onder stoelen of banken geschoven dat Alexander de Grote een liefdesrelatie zou hebben gehad met zijn beste vriend Hephaistion. Volgens Stone is dat historisch gezien accuraat - in de Griekse oudheid bestond er geen gescheiden hetero- of homoseksualiteit - maar het schoot diverse Amerikanen in het verkeerde keelgat.

Dat is ook het geval in Griekenland, waar twee advocaten zelfs willen proberen de film te censureren. De rest van Europa blijkt echter wel gecharmeerd te zijn van 'Alexander'. Het verleden heeft uitgewezen dat de films van Oliver Stone in Europa altijd anders ontvangen worden dan in zijn thuisland. 'Alexander' zal vanaf 23 december in Nederland te zien zijn.

avatar van mikey

mikey

Uiteraard moet ik deze film zien. Oliver stone is een van de regisseurs slash textschrijvers met TEveel verbeeldingskracht.

Ik ben ook erg benieuwd wat Stone gaat zeggen tegen het turkse volk over zijn 25 jaar oude flick. 'sorry jongens, ik had het niet zo bedoeld??'

avatar van Hanne

Hanne

Het lijkt me best een leuke film.

hollywood

ik denk dat hij mooier is dan Troy....

avatar van Darius

Darius

hollywood schreef:

ik denk dat hij mooier is dan Troy....

Waarom heb je dan al bijna een maand geleden gestemd?

avatar van ThaMovieVoter

ThaMovieVoter

misschien heeft ze troy nog niet gezien

Darius schreef:

Waarom heb je dan al bijna een maand geleden gestemd?

ik heb troy nog niet gezien en alexander wel....maar is troy de moeite waard?

misschien heeft ze troy nog niet gezien

precies!

avatar van Damn-Ho

Damn-Ho

Gladiator was pas een goede film, Troy en Alexander zijn bagger!

Het lijken wel homo's in veel te strakke pakjes die panisch rondrennen op zoek naar andere homo's in veel te strakke pakjes, bah!

avatar van joeri15

joeri15

haha....lol...... zo kun je een film ook bekijken....ik wil hem wel graag zien.....troy vond ik wel goed....en deze.......ik verwacht er wel veel van....maar je hebt gelijk.....GLADIATOR is de top!

avatar van startel

startel

ze zeggen dat het een uitstekende film is maar zo te zien is het ook een mooie film

avatar van Clydorn

Clydorn

joeri15 schreef:

je... kan... ook.... gewoon.... komma's.... gebruiken, probeer eens! Gaat een wereld voor je open.

avatar van movie-freak

movie-freak

Gladiator vond ik helemaal geweldig, Troy vond ik wel aardig niet bijzonder. Alexander lijkt me beter dan Troy...

avatar van bebdn

bebdn

Hebben jullie wel dezelfde film als ik gezien? Ik vond er niet zoveel aan, Farrell stelde echt niet veel voor, Jolie was nog te doen.

Zeker niet van het niveau Gladiator, Troy.

avatar van Hanne

Hanne

Damn-Ho schreef:

Gladiator was pas een goede film, Troy en Alexander zijn bagger!

Gladiator is inderdaat een gave film, maar Troy is naar mijn mening helemaal niet zo. Alexander heb ik nog niet gezien ,maar hij lijkt me wel heel leuk.

avatar van tovenaar

tovenaar

Wauw wát een mislukking. Dit was niet gewoon "niet zo'n leuke film", dit was regelrecht slécht te noemen. Minpunten zijn er genoeg, maar om niet als een enorme zeikpipo over te komen zal ik me beperken tot de eerste paar die op dit moment in me op komen.

De vertelwijze van Hopkins is op zich best leuk gekozen, maar het probleem is vooral dat de sprongen in tijd zo ongelofelijk raar overkomen. Stone heeft het zo uit weten te meten dat het onmogelijk wordt om sympathie op te bouwen voor welk karakter dan ook. Voorbeeld: Na wat traag gedoe rondom het opgroeien van Alexander vliegen we in 1 seconde naar de slag om Guagenogwat. Even later in de film krijgen we een mooi fout ingezette flashback naar de dood van pa (sléchte timing!). Zo zijn er nog wel meer voorbeelden, zoals die adelaar...

De vechtscene's waar je dan nog maar naar uitkijkt als het drama alleen maar lachwekkend overkomt (In my woooomb I carried my avengerrrrrrrr, aldus Angelina Jolie met een flauw accent), vielen mij ook enorm tegen. Ontzettend nutteloos gewiebel met de camera en wat overzichtshots moeten camoufleren dat er eigenlijk maar weinig gebeurt. En dan het gevecht in India... weet je wat? Laten we er een kleurfilter overheen gooien...

Het grote (onvermijdelijk dat wel) aantal aan personages met een flinke rol stijgt in een rap tempo tot een brei aan Macedoniërs en andere nationaliteiten waarvan je je begint af te vragen waarom iedereen er met z'n haren wordt bijgesleept in dit verhaal.

Ik had heus niet veel verwacht van Alexander, maar dit was wel heel erg slecht. Ik zal ophouden met de negatieve punten, het lijkt me wel duidelijk. Dit is een lang, saai, uit de hand gelopen project dat nooit groene lampjes had mogen krijgen. Stone, ga doen waar je goed in bent of ga met pensioen, maar verneuk alsjeblieft niet nóg een keer al die miljoenen dollars.

Treurig dat het "levenswerk" van Stone uiteindelijk z'n slechtste film is (tenminste die ik gezien heb).

avatar van Goodfella

Goodfella

Hier kan ik mij wel in vinden. Die negatieve recensies kan je bijna allemaal op hun woord geloven, want ondanks de aanwezigheid van Stone, Vangelis, een boeiend onderwerp en een lijst grote namen zuigt de film flink. Zonder een echt verhaal op te bouwen is het een soort "best of Alexander's" geworden, zodat je met plotselinge tijdssprongen door z'n leven vliegt. "en toen waren daar en daar, gingen we even knokken, maar toen was er ruzie en toen" ... heel irritante opsommende manier van vertellen. Bovendien is ieder personage rondom Alexander zo plat als een dubbeltje waardoor elke intrige, elke ruzie en elke affaire al bij voorbaat kant noch wal raakt. Toch stopt Stone deze momenten graag vol met hoogdravende dialogen (oeverloos gelul) die door zijn marionetten met de meest ongeloofwaardige accenten worden uitgekraamd. Die zogenaamde karakterontwikkeling van Alexander is dus ver te zoeken, omdat de film dus vertelt dat het een malloot is die scheit heeft aan z'n omgeving en bijrolacteurs.. en ergens is dit idee op de film neergeslagen.

Wanneer er dan eindelijk eens geknokt wordt (twee veldslagen op 3 uur film) dan mag je blij zijn met één mooi shot vanuit het oogpunt van een overvliegende kitsch-adelaar, want de wiebelende camera komt daarna niet verder dan wat vage flitsen en een hoop warrige shots. Zelden zulke lelijke actiescènes gezien. Ach, verder is het wel grappig dat Jolie in 20 jaar geen dag ouder wordt, om over die lachwekkende momenten waarin we zien dat de jonge Alex óók al een stoere kerel was nog maar te zwijgen.

Voor de liefhebbers van een handvol mooie (nipple)shots. Jammer van je levenswerk Oliver.

hollywood

op filmfocus.nl vind je het interview met Oliver Stone. Wel leuk voor de Stone fans.

avatar van sn@ke

sn@ke

• 2077 berichten

, spijtig , deze recensies , had echt nog wat verwacht maar nu is al mijn hoop weg .... Tovenaar, goodfella : troy is dus beter ?

avatar van jacobine_rodijk

jacobine_rodijk

sn@ke schreef:

Gezien tovenaar en Goodfella beide Troy 3 sterren gaven vinden ze Troy in vergelijking met Alexander wel beter.

avatar van Goodfella

Goodfella

Exactly.

hollywood

ik heb gisteren troy gezien, vind Alexander beter en mooier

avatar van Minotrax

Minotrax

Ik zal er vast nog wel een keer heen gaan. Maar de clips en de trailers die ik tot nu toe gezien heb maken me wel nieuwschierig, dus tot die tijd heb ik schijt aan recensies , daarna beoordeel ik