Genre: Thriller / Mystery
Geregisseerd door: Brad Anderson
Met onder meer: Christian Bale, Jennifer Jason Leigh en John Sharian
Releasedatum: 7 juli 2005
Plot The Machinist
"How do you wake up from a nightmare if you’re not asleep?"
Trevor Reznik heeft al een jaar niet geslapen. Dit zorgt ervoor dat hij dingen ziet die er werkelijk niet zijn. Dan gebeurt er een ongeluk op zijn werk, waar hij de schuld van krijgt, maar is het ook zijn schuld?
Trevor Reznik
Jones
Mrs. Shike
Nicholas
Hi-Tek
De film spookt nog even door mijn hoofd sinds ik die vanochtend had bekeken. Zeer sterke, mysterieuze film en toch vrij duidelijk en misschien ietwat toegankelijk voor het maintream publiek.
Het concept van de film is misschien niks bijzonders en volgt gewoon de bekende formule, maar in het plot worden de meeste vraagtekens netjes beantwoordt. De nadruk werd er dan ook op gelegt W A A R O M Reznik aan slapeloosheid lijdt en niet wat het gevolg daarvan is. Dat werd namelijk al gauw duidelijk gemaakt, hoewel het bij mij wel eventjes heeft geduurd. Als blijkt dat ivor op papier helemaal niet werkt in de fabriek begint bij de meeste mensen het kwartje al te vallen, maar het zijn toch de details die mij weer op het verkeerde been zette. (ivor die in de auto rijd, de foto met zijn collega of heeft de hoer er misschien iets mee te maken).
Visueel gezien kon je al van de eerste scene genieten door de prachtige beelden en mooie shots. Ook dit draagt weer bij aan de grimmige, donkere en de mysterieuze sfeer. Zat een dikke anderhalf uur lang aan het beeld gekluisterd zonder dat de film echt verslapte. Het plot is misschien een tikkeltje voorspelbaar en verklaarde misschien net te veel (voor bepaalde personen).
Denk toch dat na de herziening de film alleen maar beter word, want er zit genoeg detail in en de spanning zal er niet minder om zijn. Voorlopig 4 sterren dus.
boerenpummel
Erg goede film met een wereldrol van Bale.
Blijft de gehele speelduur interessant en mysterieus.
Mist net dat beetje extra om het een meesterwerk te kunnen noemen, maar het komt toch in de buurt.
Norma
De film viel me na alle lovende woorden toch een klein beetje tegen. Die Bale speelt wel heel sterk en de sfeer maakt dat je je aandacht er goed bij houdt, maar toch, dat einde: enerzijds wel verrassend, anderzijds had ik toch zoiets van, daar gaan we weer. Laatste jaren zijn er zoveel films met een dergelijke twist dat de echte verbazing er toch een beetje af gaat naar mijn idee.De verrassing is niet verrassend meer, zeg maar.
Toch zeker wel de moeite waard om eens te zien, 3,5 ster.
Ranzige Robert
Enge Bale inderdaad ja. Volgens mij is 'ie 40 kilo afgevallen voor die film. (Wil wel eens weten hoe hij dat gedaan heeft, haha)
Veel speed snuiven en water drinken...
ToniMono
Veel speed snuiven en water drinken...
Potverdorie, hier spreekt een kenner..
Ranzige Robert
Ik verwachtte niks van deze film en kreeg ook niks bijzonders te zien behalve een persoon met een speed-junkie-lichaam die zonder drugs gebruikt te hebben er slecht uit ziet omdat ie al een jaar wakker is omdat ie niks beters te doen heeft schijnbaar en diep van binnen doodongelukkig is.
*** omdat er leuke fabriekwerknemers-humor in zit.
Razorcut
Vind dit echt één van de beste films van de laatste jaren. Schitterend geacteerd, enkele zeer sterke scènes, en een goed scenario. Bovendien vind ik de filmmuziek echt briljant. 4.5
metaledje
ondanks dat ik hem voor de 1e keer kijken nie echt snapte zat ik elke minuut geboeid te kijken,was wel even wennen om christian bale zo mager te zien, hoe doet die gozer dat toch om in batman begins hetzelfde lichaam terug te krijgen als in american psycho? is wel erg knap ..
movie*freak
Ik snap het einde niet kan iemand mij please vertellen hoe het in elkaar zit.
Charles Manson
Potverdorie, hier spreekt een kenner..
Maar de waarheid is het niet
Hij is 30 kilo afgevallen en dat heeft hij gedaan door te leven op 1 blikje tonijn en 1 appel per dag.
Onder doktersbegeleiding uiteraard.
Razorcut
Een poging tot uitleg van het einde voor movie*freak:
[Trevor heeft een auto-ongeluk veroorzaakt, waarbij een jong jongetje overleden is. Uit schuldgevoel heeft hij deze gebeurtenis volledig verdrongen, en weigert hij in te zien wie hij werkelijk is. Dit schuldgevoel wordt versterkt door het feit dat hij vluchtmisdrijf gepleegd heeft. Zijn innerlijke (Es, Id, Ego, Freud-kenners zullen weten welke van de drie hier van toepassing is) wil hem bewust maken van wie hij is, en wat hij veroorzaakt heeft. Dit innerlijke, of zijn alter-ego als je wil wordt voorgesteld door de figuur Ivor, die via allerlei zaken tracht van Trevor tot inzien te doen komen (Bvb: De autoroute die Ivor volgt, en Trevor die hem achtervolgt, waardoor hij door het rood moet rijden op de plaats waar hij ongeveer een jaar voordien het ongeluk heeft veroorzaakt.) Uiteindelijk lukt dit ook, ijzersterk uitgebeeld wanneer Trevor in de spiegel ook Ivor ziet, en eindelijk de waarheid onder ogen ziet. Wat een scène! Hij beseft schuld en besluit zichzelf aan te geven, om zo terug een normaal leven te kunnen beginnen (weliswaar in de gevangenis), en niet de hersenkwellingen te ondergaan, en om eindelijk eens goed te slapen.
Bovendien zijn er vele zaken in de film die allemaal als doel hebben Trevor wakker te schudden: de vrouw met haar kind;
de epilepsie-aanval (met het shot van de toesnellende vrouw, net als bij het ongeluk),
de foto met hemzelf, maar volgens Trevor Ivor op de foto;
de auto die hem aangereden heeft blijkt dezelfde nummerplaat te hebben als zijn auto waarmee het autoongeluk is gebeurd,
...
Bovendien uit deze schizofrene situatie zich fysiek in het lusteloos, slapeloos, zijn van Trevor, met extreme magerheid als gevolg]
Natuurlijk is dit niet echt realistisch (in de zin van: zoals het in de realiteit zou zijn), maar persoonlijk vond ik dit een ijzersterke symbolische film, die zeer sterk de psychologie en het schuldgevoel van een dader/slachtoffer oproept.
Tarkus
Dit is een ietwat bizarre film, die me niet kon bekoren.
Hoewel het een sterke acteerprestatie van Bale is in deze film.
De film heeft een tijdje op m'n verlanglijst gestaan en heb hem uiteindelijk toch niet gekocht, en dat zal ik dus ook nooit doen.
danuz
Wat een geweldige sfeer weet deze film op te roepen. De immer grijs getinte beelden, de dramatische soundtrack, de erg goede panische rol van Bale.
Het zal vast al vaker verteld zijn, maar Trevor’s rol, en dan met name zijn uitgemagerde lichaam, is fenomenaal. Ik blijf een zwak voor hem hebben, hij speelde hier bijna beter dan in American Psycho. Voor de rest speelt hij wat mij betreft gewoon in slechte films (Badman Begins, Equilibrium..
Er zit echter een groot nadeel aan de film. Hij geeft soms ineens een swung naar het toegankelijke. De clou van de film vond ik daarom ook behoorlijk slap en onnodig. Er hoeft voor mij geen duidelijk actie zijn geweest voor zijn insomnia. Onderhond schreef er al goed over. “Iets minder 'Liesje van hiernaast moet het ook goedvinden'”
De soundtrack was wel voorspelbaar voor een film als deze, ging soms (te) erg met de sfeerzetting van de film mee. Maar deed wel goed zijn werk. Vond hem eigenlijk best goed.
Erg goede thriller, met een geweldige Bale, die je meesleept in zijn paranoia en zijn irrationele wereld beeld. Mooi gedaan, iets minder toegankelijk en een betere clou en de film had op 4,5/5* gezeten.
janhero
Erg mooie film . Het lijkt wel een droom. Zou het zo voelen als je je eerste psychose hebt?? Zo ziet het er uit.
ps Hoe krijg je iemand zo mager. Moet niet erg goed zijn voor je organen.
FillumGek
Heel goeie film met Bale die een dijk van een prestatie neerzet.
Christian Bale ziet er eng mager uit. Een wonder om 40 kilo af te kunnen vallen. De sfeer in de film is ontzettend grauw en greep me van begin tot het eind bij m'n strot. Iedere minuut bleef ik aan het beeld gekluisterd.
Natuurlijk verwachtte ik dat Ivan geen zuivere koffie was, maar de wendingen die de film neemt had ik niet zien aankomen. Verrassend dus, ookal is het de laatste jaren al meer in een film verwerkt.
Erg mysterieus, uitstekend geacteerd van Bale en een sfeer om van te smullen. Hier houd ik van!
****
PS. Ivan deed me meteen denken aan Butterball uit Hellraiser.
Butterball
Ivan
zjandannybob
ik vond het jammer dat ik de film niet echt begreep maar nu dat ik hier in de berichten, lees waar het nu precies om ging zou ik hem eigenlijk nog eens moeten kijken.
helleke
Ik heb een enorme apreciatie gekregen voor de acteur Christian Bale.
De metamorfose en de manier waarop ie zijn personage gestalte geeft,pure klasse.
Verder vond ik de film wel goed,maar toch niet super.
Krijgt toch 3 sterren.
Oké, dit was 1 van de betere films. Inderdaad misschien net geen meesterwerk zoals ik hier ergens las, maar toch was het dat woord dat geregeld in mijn gedachten zat.
Het verhaal is ijzersterk. het is erg mysterieus en je weet ook na een lange tijd nog helemaal niet waar het verhaal heen gaat, je blijft raden, en ik dacht zelfs even dat we helemaal geen oplossing zouden krijgen, oftoch geen andere oplossing dan het cliché waar ik al een hele tijd achter was. Dan ou de film een stuk minder goed geweest zijn, maar dat was niet het geval, gelukkig.
De ontknoping is erg goed, origineel, verrasend en erg emotioneel, niet dat ik er een traan bij moest laten ofzo, zo'n film was het ook helemaal niet, maar hoewel de film erg fantastisch leek, bleek hij toch maar gewoon te zijn, het is iets dat iedereen kan meemaken, en daarin ligt ook de sterkte van de ontknopping. wat een uitstekende thriller leek te zijn, bleek eigenlijk een nog beter drama.
Visueel was het ook geweldig, meesterlijk. De shots waren prachtig, stuk voor stuk, niks lelijk, het bleef geweldig. En de sfeer zat helemaal goed.
De acteeprestaties waren super. Minpuntje evenals pluspunt, is dat Bale zo lelijk mager is.
Maar na alle complimentjes vond ik wel dat met de briefjes al eens gezien en niet meer zo origineel.
4 sterren.
luuk1988
gisteren na 2 jaar weer eens gezien. En hij krijgt van mij nogsteeds de 4 sterren. Wat een rauwe film zeg echt hartstikke goeie sfeer weer gegeven! Er vallen nu veel meer puzzelstukjes op zijn plaats dan 2 jaar terug! Een film die ik zeker in mijn kast moet hebben staan!
wederom 4*!
dafoefan
Een erg goede film, beter dan verwacht.
Ik had meer een akelige horror film verwacht.
Een heerlijk spannende en mysterieuze sfeer.
Goed geacteerd door Christian Bale, knap dat hij zo is afgevallen voor de film, al vraag ik me af of het af en toe wel helemaal echt is.
Ik ben meestal niet zo tevreden over een open einde, maar ik vond het hier wel passen, net zo mysterieus als de rest van de film.
Een goedverdiende 7 >>> 3,5*
Snitz129
Prima film, met een fantastische sfeer.
4* meer dan waard. Christian Bale in een top rol.
Heel goeie film met Bale die een dijk van een prestatie neerzet.
dat vond ik ook respect voor acteur bale.
4,5 ster
Blood Duster
Heb deze film nu alweer 4x gezien, en nog steeds laat ie je met een verward gevoel achter. Sterk acteerwerk van Bale, die ze na deze film zeker weer aan een voedselinfuus mochten leggen. Als je van mysterieuze films houden waar een beetje denkwerk aan te pas komt, is dit zeker een aanrader!
eRCee
- 1981 stemmen
Niet al te beste film. Zoveelste paranoia-verhaal waarvan je direct weet: ik begrijp niet hoe het zit, maar het laatste kwartier zal alles wel uitgelegd worden. En zo geschiede.
Het groenachtige filter verpest verder de cinematografie, die toch al niet bijzonder is. De filmmuziek met afgezaagde strijkers draagt slechts bij aan de alledaagsheid van El Maquinista. Acteerprestaties zijn ook nogal mager, met uitzondering van wat Bale laat zien.
Wel heb ik me goed geamuseerd. Een aantal schrikmomenten, de psychedelische sfeer en onderhoudend is het toch. Laatste take slaat de plank weer volledig mis, echt een totaal cliche: er is licht aan het eind van de tunnel.
2,5* voor het vermaak dan.
orbit
- 12092 berichten
Dankzij Bale al een 4* waard, tuurlijk zitten er weer de gebruikelijke mindfuck-truukjes in die we sinds vervelende films als usual suspects en memento kunnen dromen.. maar tenminste een prachtige rolvertolking! En prettig dat nu eens duidelijk wordt wat de regisseur/scriptschrijver bedoelde ipv. dat open gedoe, waarbij je zelf maar wat moet invullen. Deze beviel me erg, mooie muziek ook.. Hitchcock-achtig. Maakte de suspense helder en to the point. Eén nadeel, het duurde allemaal een beetje te lang. Net als bij een film zoals pi krijg je wel veel herhaling van beelden, terwijl die niet verschrikkelijk essentieel zijn voor het verhaal. Beetje handicap van deze tijd. Verder prima film.
Geweldige vooruitgang
Eindelijk wat meer abstracte beeldtaal, ipv verhalende.
orbit
- 12092 berichten
Geweldige vooruitgang
Eindelijk wat meer abstracte beeldtaal, ipv verhalende.
Oftewel: vermoeiende cinema
Voor oude mensen wel ja
Ik gebruik liever de term "intenser".

'Joker: Folie à Deux' vergde streng dieet: hier vijf andere films waarvoor acteurs afvielen en aankwamen

De tien best beoordeelde films van de jarige Christian Bale (50)

De vijf beste films van de vandaag jarige Christian Bale (48)

Amazon Prime Video voegde deze week onder meer deze titels toe

American History X
Misdaad / Drama, 1998