Genre: Thriller / Mystery
Geregisseerd door: Brad Anderson
Met onder meer: Christian Bale, Jennifer Jason Leigh en John Sharian
Releasedatum: 7 juli 2005
Plot The Machinist
"How do you wake up from a nightmare if you’re not asleep?"
Trevor Reznik heeft al een jaar niet geslapen. Dit zorgt ervoor dat hij dingen ziet die er werkelijk niet zijn. Dan gebeurt er een ongeluk op zijn werk, waar hij de schuld van krijgt, maar is het ook zijn schuld?
Trevor Reznik
Jones
Mrs. Shike
Nicholas
Hobbes
Verhaal klinkt mij als een Jacob's Ladder rip-off in de oren.
Ik kan me natuurlijk compleet vergissen.
Hobbes
Man die niet weet wat de werkelijke realiteit is, glijdt van illusies naar werkelijkheid zonder het te weten...
damon
eerste review?
bioscoopzaal
De vergelijking met Jacob's Ladder is inderdaad niet al te ver gezocht, al heeft het verhaal wel een compleet andere twist. Regisseur Anderson speelt bovendien bijzonder geloofwaardig met de labiele balans tussen realiteit en fantasie, en Christian Bale zet een van de beste rollen uit zijn carrière neer. Ik las ergens dat hij speciaal voor deze rol zo'n 15 kilo is afgevallen, en hij ziet er inderdaad uit als een wandelende vogelverschrikker: een zak ribben, gratenbaal, onuitgeslapen, vies, ongezond. Alleen zijn acteerpresatie maakt de film al de moeite waard.
3.5 sterren.
Esteban
Brad Andersons 'The Machinist' mag qua cinematografische sfeer dan wel een klein tikkeltje weg hebben van 'Fight Club', toch lijkt hij me het best omschreven als een Lynch-Light. Zéker niet omdat hij minder straf uit de hoek zou komen, integendeel. Maar wanneer ik de onvermijdelijke vergelijking ga maken met soortgelijke mindfuckers die je het gevoel geven alsof je in een dromerige roes verkeert zoals bij 'Mullholland Drive', blijkt dat deze Anderson iets toegankelijker is en minder in een onverklaarbare waas blijft hangen. Vandaar. Als Trevor Reznik neemt een schokkend afstotelijk magere Christian Bale ons mee in zijn zoektocht naar enige klaarheid in een reeks van hallucinante en zenuwslopende gebeurtenissen. Na vol ongeloof naar "vlees"-geworden meetlat (Bale) te staan staren tijdens de eerste tien minuten viel naar het einde toe meer en meer op dat de man de nieuwe kroon op z'n eigen werk had geplaatst met deze knappe prestatie. (Voorheen behoorde die z'n rol in 'American Psycho' toe) Een intrigerend stukje cinema met een eigenzinnig (je moet de soundtrack eens horen, sublieme keuze!) onheilspellend sfeertje. Ongetwijfeld een kandidaat voor het eindejaarslijstje!
The Machinist ****
jassonn
Wordt dit straight-to-video, en zoja is er al meer bekend over een verhuur datum?
Esteban
Nieuwe Poster : http://www.empiremovies.com/po...
Deze zal een bioscooprelease krijgen Jassonn, de datum is nog niet bekend.
bioscoopzaal
De Amerikaase trailer staat ondertussen op Apple, maar ik zou aanraden om die niet te kijken, want er wordt weer veel te veel in verklapt.
pcoussens
Gisteren gezien op het filmfestival van Gent. Echt een zalige film. Hopelijk komt hij later gewoon in de cinema zodat meer mensen van die film kunnen genieten.
bisse
Echt een geweldige film en de sfeer van "session 9" wordt zelfs overtroffen. Brad Anderson is nu een van mijn favorieten.Esteban heeft met zijn mooie review alle woorden al uit mijn mond genomen en kan alleen nog maar zeggen ga dat zien. 4,5 ster
Flipman
Oh, ik dacht dat deze film nogal slecht ontvangen was! Vanaf wanneer draaide deze film in de USA in de bios, eigenlijk?
Jordy
Ik las ergens dat hij speciaal voor deze rol zo'n 15 kilo is afgevallen
30 zelfs. Heeft een flinke tijd op een appel en een blikje tonijn per dag geleefd.
Bale is erg indrukwekkend, en niet alleen vanwege de kilo's die hij kwijtraakte. Verder is de film lekker sfeervol en zitten er een paar erg mooie scenes in. Jammer alleen dat de film werkelijk niets toevoegt aan Fight Club, Jacob's Ladder of de gemiddelde Lynch film.
Chr.s
Zeer verzorgde film, maar nergens echt de orginaliteit die ik verwacht had. Bale zet zoals eerder gezegd een prachtrol neer.
bisse
Ik vond deze film heel anders dan de door jou opgesomde films en zie niet in waarom deze film daaraan iets zou moeten toevoegen.Het lijkt ook wel door de opsomming alsof je vind dat deze films aan elkaar gerelateerd zijn. De enige echte overeenkomst tussen al deze films zijn dat je als kijker de puzzelstukjes in elkaar moet leggen om er iets van te maken. Er zijn maar weinig filmmakers die er uberhaupt in slagen om hier iets fatsoenlijks uit te laten komen. Lynch slaagt er naar mijn idee niet altijd in omdat hij de drang heeft de puzzel boven een oplossing te stellen en soms met niet passende stukjes werkt en je als begrijpende kijker met de gebakken peren zit.
Fightclub gaat (knip) maar verder staan beide films enorm ver van elkaar af. Ik vind het altijd jammer wanneer mensen bepaalde films perse willen plaatsen in een kader en er dan vaak een vergelijking moet komen met de grootste in dat gekozen kader.
Jordy
Ik kan er niet verder op in gaan zonder grote spoilers voor Fight Club En Jacob's Ladder te moeten plaatsen (heb uit jouw verhaal ook een grote FC spoiler moeten wegknippen), maar laat ik dan maar zeggen dat ik het met
absoluut niet eens ben
Zo zie je maar dat "de clou" een filmelement geworden is die blijkbaar ook uit andere films geripped kan worden. Njah.
Leuke film, unieke sfeer die me vooral deed denken aan het vierde Jam Films2 filmpje (om eens een originelere titel te noemen). Beetje diezelfde stylering, ook dat lome, nogal vreemde gevoel.
Alleen zit de pacing me niet helemaal lekker in deze film. Mist ofwel wat insanity, of had wat slomer gemogen. Iets te toegankelijk, waardoor de film niet helemaal het onderste uit de kan haalt.
Visuals zijn extreem verzorgd, prachtige film om kijken, en ook Bale is werkelijk indrukwekkend. Betere soundtrack en iets minder 'Liesje van hiernaast moet het ook goedvinden' hadden van deze film een echte topper kunnen maken. Maar soit, ben blij dat er met deze en Saw weer wat leuke commerciële films op de markt zijn gekomen. 4*
Reverb
Net gezien. Vond het een goede film. Verrassende clou ! Erg overtuigend ook gespeeld door Bale. Hou wel van dit soort films. De muziek in de film vond ik ook erg mooi.
De GeuS
Erg mooie film; spannend, goed opgebouwd, mooi kleurgebruik en goed geacteerd. Het zien van Bates was wel even schrikken; 4*....
m44r73n
Mooie film.
Apart kleurgebruik (zwart wit af en toe)
Spannend zonder eng te worden.
Prachtige rol van Bale.
Komt mede dankzij zijn uiterlijk. Zo vreselijk dun. Akelijk om te zien eigenlijk.
Het geweten van de mens is iets wat complexer is dan men denkt....
Smith
Vond het een hele goede film, Christian Bale speelde heel overtuigend. Kleurgebruik was inderdaad een beetje apart (zat mn televisie al opnieuw in te stellen
) Heel verrassend einde, ben nog steeds de puzzelstukjes in elkaar aan het leggen
Geef m een 4 en half
De GeuS
Het zien van Bale was wel even schrikken; 4*....
Sjef werkplaats
Geef m een 4 en half
Heeft er hier nog 1 last van... heb em vanmiddag gezien, maar ben nog steeds over aan het nadenken...
Voor de rest gave film
Marcusnld
Erg goede film. Sfeer van de film is voortreffelijk. Goed verhaal dito plot. Hoewel je halverewege de film wel door hebt elke kant deze uit gaat, is het einde best verassend. Bale legt een geweldige acteer prestatie op de mat. Zijn uiterlijk ( zeker ten opzichte van A. Psycho ) is haast angst aanjagend.
****
Bloodwolf90
Grootste boutfilm die ik ooit gezien heb !!!
ik maak me boos dat er geen optie is voor 0,0 want dan zou ik dat geven en nu stem ik helemaal niet omdat ik alleen maar 0.5 kan geven en dat is te hoog voor zon stomme *** film!!!!

'Joker: Folie à Deux' vergde streng dieet: hier vijf andere films waarvoor acteurs afvielen en aankwamen

De tien best beoordeelde films van de jarige Christian Bale (50)

De vijf beste films van de vandaag jarige Christian Bale (48)

Amazon Prime Video voegde deze week onder meer deze titels toe

American History X
Misdaad / Drama, 1998