• 9.378.050 stemmen

Geregisseerd door: Brad Anderson

Met onder meer: Christian Bale, Jennifer Jason Leigh en John Sharian

Releasedatum: 7 juli 2005

Plot The Machinist

"How do you wake up from a nightmare if you’re not asleep?"

Trevor Reznik heeft al een jaar niet geslapen. Dit zorgt ervoor dat hij dingen ziet die er werkelijk niet zijn. Dan gebeurt er een ongeluk op zijn werk, waar hij de schuld van krijgt, maar is het ook zijn schuld?

avatar van tattoobob

tattoobob

superfilm...

avatar van N811

N811

103529 schreef:

allemaal wel erg voorspelbaar

Eigenlijk zou ik er niet eens op moeten ingaan, maar het is wel handig als je verder uitlegt waarom het allemaal zo voorspelbaar is.

avatar van Illum Sphere

Illum Sphere

The Machinist is een meer dan degelijke film waarin Bale wederom toont waarom hij één van de betere acteurs is van deze generatie. De film weet de mentale toestand van Trevor Reznik heel goed neer te zetten waardoor je met momenten met dezelfde emoties zit. Alleen vind ik het jammer dat de film nooit echt veel uit de donkere sfeerzetting haalt die de nacht kent. Maar al bij al is dit een uitstekende film die veel andere films te kijken zet.

dreambrotherjb

Vond hem bij de eerste kijkbeurt nogal een beetje "te" wisselend, teveel "plotmogelijkheden" tijdens het grootste deel van de film, maar vond het einde wel ongelooflijk (goed).

Zonet voor een tweede keer gekeken, en nu kon ik hem veel beter naar waarde inschatten.

Vind hem nu veel sterker dan bij eerste kijkbeurt. Heel goede duistere sfeer, acteerwerk waar niks op aan te merken valt, geweldig scenario, geweldige plot, en het klopt.

Dat een vergelijking/analyse met Dostojevski's "De Idioot" niet ondenkbaar is, bewijst ook wel de (niet te onderschatten) waarde van deze film.

3,5 minstens

N811 schreef:

(als 'kritiek' op "allemaal wel erg voorspelbaar" en als aansluiting bij de vraag die N811 hierbij stelt)

Ohja, toen ik hem de eerste keer zag vond ik hem alles behalve voorspelbaar.

Je kan denken dat ligt aan een naïviteit/laag IQ/weinig ervaring met scenario's, ... maar geloof me, daar lag het niet aan.

Ik heb me in tegenstelling tot een aantal gezinsleden waarmee ik doorgaans wel eens naar een film kijk de gewoonte eigen gemaakt naar een film te kijken zonder ook maar één moment proberen te achterhalen "hoe het verder zou kunnen aflopen" of "wie het gedaan heeft".

"Voorspelbaarheid" is trouwens gewoon een kwestie van of de schrijver van het verhaal hetzelfde in gedachte had als jij nu hebt tijdens het kijken, en waarom is dat per sé negatief (ik heb het over dit genre van films, geen 'romcoms')? Tenzij je jezelf zo simpel vindt dat je het een schande vind dat andere evenwaardige "simpele zielen" zo'n film/idee/scenario dan mogen uitbrengen? Maar dat betwijfel ik.

Kijk gewoon naar een film, laat het over je heen komen, en oordeel achteraf of het iets "deed" of niet.

avatar van N811

N811

Ik vind mezelf zwz simpel. Mijn leven draait om eenvoud.

dreambrotherjb

Even voor de duidelijkheid N811, mijn 'kritiek' was niet op jouw, maar op '103529' die stelde dat het allemaal "zo voorspelbaar was", in de lijn van jouw vraag aan hem/haar waarom hij dat dan zo voorspelbaar vond.

Hup eenvoud

avatar van Secretlizelove

Secretlizelove

Wat een ontzettende slechte film. Je komt niet goed in het verhaal, en het is allemaal door elkaar heen. Leuke film als je depressief bent en niks te doen hebt?

avatar van lexiepexie

lexiepexie

plaatje! werkelijk!

hehheheh, het loopt allemaal door elkaar heen... goh

avatar van Titatiko

Titatiko

Wooow... ik ging totaal blanco deze film in... Geweldig!

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Gisteren voor het eerst gezien. Ik had alleen het hoge gemiddelde hier eens bekeken, maar bewust sec de film ingestapt. Ik moet zeggen dat ik in tijden niet zo'n sterke prent heb mogen aanschouwen. Bleef de volle 101 minuten geboeid kijken.

De hele sfeer (grauw, mistroostig) is tot in de puntjes verzorgd.

Het acteerwerk van Bale (waar ik niet eens zo'n fan van ben) is ijzersterk. Respect voor het afvallen voor zijn rol. Reznik komt zeer goed over als een schizofrene, getraumatiseerde ziel.

Ik had het plot zoals velen hier beweren niet meteen door. Natuurlijk is zo'n plot als in The Machinist al vaker gedaan, maar zoals ik al zei, ik wist van te voren totaal niet waar deze film over zou gaan.

Het bleef spannend en waarheid en fictie bleven dwars door elkaar heenlopen, waardoor ik bij momenten zelf echt niet meer wist waar dit alles toe zou leiden.

Aitana Sánchez-Gijón vind ik trouwens een mooie verschijning. Kende dr nog uit Bosque de sombras.

Natuurlijk krijg je richting het einde (nog voor de uitleg) wel aardig door hoe de vork in de steel moet zitten, maar hier wordt wel heel kunstig naar toegewerkt.

Persoonlijk vind ik best dat deze in de top 250 thuishoort. Het was een mooie kijkervaring in ieder geval en raad hem iedereen aan hem een te gaan zien.

avatar van vinnna

vinnna

Jezus.. wat een belachelijk goede film zeg. Poeh... waarom staat deze film zo 'relatief' laag?

avatar van DBTim

DBTim

Wat heeft deze film toch een geweldige ontknoping! De grauwe, depressieve en soms wat traag voelende anderhalf uur die ervoor zit maakt dat heel erg de moeite waard.

Hulde aan Bale, die echt zijn ziel en zaligheid in deze rol heeft gelegd. Fantastisch!

avatar van Brabants

Brabants

mooi schouwspel tussen waan en werkelijkheid. Ontzettend krachtig wanneer deze waan werkelijkheid wordt. Vooral de hoer en de serveerster als enige -vrienden- in deze sombere ontdekkingstocht vanuit insomnia zijn mooie details. Ode aan Bale.

ockhausen

Vond dit zo'n dikke film, dat ik dezelfde nacht een droom had waar alles klopte aan het einde van me droom. Respect voor zulke films!

GuyB schreef:

Christian aan de top.

Hij weet ze er zeker uit te kiezen, het soort films om hemzelf mee te bewijzen en tegelijkertijd zijn middelvinger uit te steken naar de mensen die denken dat hij enkel met een stemvervormertje en een strak pak tot zijn recht komt op het grote scherm.

Zijn fysieke voorkomen sluit perfect aan op zijn onspoorde mentale bewustzijn. Ziekelijk om aan te zien. Dit in combinatie met de ronduit onheilspellende soundtrack en beelden creëeren de beste 'slechtgevoel'-film die ik ooit gezien heb. Grauw & grijze beelden, alsook de deuntjes. Nergens hoop.

Het verhaal is geniaal. Als je je écht laat meeslepen is dit een enge, duivelse rit.

Typisch ik vind juist dat zijn batman avonturen hem echt tekort deden. Was ook blij dat hij weer echt ging acteren! American hustle om mee te beginnen

103529 schreef:

allemaal wel erg voorspelbaar

Was je stoned ofzo?

avatar van knusse stoel

knusse stoel

Een van de betere films van de afgelopen tijd die we voorbij zagen komen. Nu had ik hem al eerder gezien maar was gelukkig al weer een deel van het verhaal kwijtgeraakt.
Vooral Christian Bale vonden we goed spelen, zo realistisch en prachtig als hij zijn rol neerzet.
Nu vroegen wij ons wel af of hij werkelijk zo mager is of dat hij zo mager is geworden voor de rol. Man, gewoon griezelig zo'n lopend skelet als hij in deze film was.
De film is gewoon goed met goede acteurs, een mooi verhaal en een prachtig decor.
Hulde aan de regisseur!

avatar van tattoobob

tattoobob

Hij heeft de rol speciaal heel wat kilo,s kwijt moeten raken knusse stoel

avatar van knusse stoel

knusse stoel

tattoobob schreef:

Hij heeft de rol speciaal heel wat kilo,s kwijt moeten raken knusse stoel

Brrrr........, moet er niet aan denken!

avatar van MichaelMovie

MichaelMovie

Ik ben waarschijnlijk een uitzondering en voor mijn mening over deze film zal ik hier waarschijnlijk afgeschoten worden, maar voor mij was deze film een tegenvaller.

Het rauwe dat voorgesteld werd deed me weinig en ik kon mij ook niet inleven in de personages en het verhaal. Ik werd nergens echt overtuigd.

Het einde was eerlijk gezegd niet zo sterk als ik gehoopt had.

Als je het hele verhaal wacht op een einde om U tegen te zeggen, dan kan dit einde me niet bekoren.

Het is me allemaal wat te vergezocht.

Wel sterk van Christian Bale dat hij voor zijn rol 27 kilo afgevallen is.

avatar van Eraser2

Eraser2

De dag dat jij hier massaal wordt afgeschoten, omdat je met goede argumenten je mening geeft over een film, zal de dag zijn dat ik mij uitschrijf op moviemeter.

avatar van dirk-dv

dirk-dv

Ijzer sterke thriller aanrader!!!

avatar van djordy von trier

djordy von trier

ik vind de score op Rotten Tomatoes toch wel wat laag hoor

avatar van JeroenFR08

JeroenFR08

Redelijke film, tot aan de scene in de spiegel tegen het eind.

Toen werd het me allemaal pas duidelijk, en dacht ik:" dat is best goed verzonnen en gemaakt. Dit was niet hetgene waar ik aan dacht. Dat hij Nicholas had aangereden, dat veroorzaakte zijn Insomnia. Erg goed bedacht. Sterk verhaal dus. Met een erg goede en bijna onherkenbare Christian Bale. Bewijst hier inderdaad een van de betere acteurs van de huidige generatie te zijn.

Dan nog de muziek, die me erg deed denken aan Psycho. Vooral de scenes in de auto met het koor wat je op de achtergrond hoort spelen. Absoluut niet verkeerd, maar het komt tegenwoordig nog maar weinig voor. Vond het zeker niet erg. Alleen of het goed pastte is iets anders.

Sfeer kan ik weinig over kwijt, duister, grauw. In de stijl van Seven. Hou ik zeker wel van. Alleen geen 2 films diezelfde soort sfeer achter elkaar.

Tot voor de twist een 7, daarna een 8. Hij is trouwens zeker wel top 250 waardig.

avatar van leatherhead

leatherhead

Goed, maar toch iets minder na herziening.

Met name de voorspelbaarheid van de hele clou is wat jammer. Wordt een beetje te duidelijk naar gehint naar mijn mening, waardoor het einde nog weinig verrassend is. Gelukkig is het nou ook weer niet heel ergerlijk, want het blijft zeker een sterke film.

Één van de twee grootste pluspunten aan de film is het vervreemde, donkere sfeertje rond de film, wat erg versterkt word door de visuele stijl. Erg mooi gebruik gemaakt van voornamelijk zwart-wit/licht en donker wat het lekker mysterieus maakt, en ook de groezelige setting in die fabriek droeg eraan bij. Gaf de film echt iets unieks.

Tweede grote pluspunt is uiteraard Bale, die een erg indrukwekkende prestatie aflevert, zowel qua acteerwerk als fysiek. Griezelig mager was ie. Verder nog een klein minpuntje voor de soundtrack die niet echt slecht was, maar wel wat beter echt op de waanzin van Reznik had mogen inspelen. Beetje teveel standaard mysterieuze deuntjes.

Iets minder dan eerste kijkbeurt, wel een dikke 4*. Ondanks het niet zo originele concept, toch een aparte ervaring.

Secretlizelove schreef:

Ik geef toe dat het een lastige film is, net als Mulholland Drive, Synecdoche,New York en wat andere films. Ik respecteer je mening, maar vind hetzelf een prachtige film met een ijzersterk verhaal. Juist doordat werkelijkheid en 'fantasie' door elkaar lopen is het zo goed; als dit niet zo was, had het nooit zo'n goede film kunnen zijn. Dát is de kracht van deze film, kijkers op het verkeerde been zetten en verwarren. Deze film moet je echter vaker kijken om écht een goed inzicht in het verhaal en de opzet te krijgen. Dit is niet zomaar een lay-back-and-enjoy-the-picture film, deze moet je dieper op je laten inwerken. Ikzelf ben nogal weg van slecht-aflopende en depressieve films (zie m'n top 10) en daarom heb ik deze film, mede door Christian Bale in de hoofdrol, op 1 staan. Maar als je deze film vaker kijkt en er goed voor gaat zitten, zal 'ie hopelijk in achting stijgen, wat ik vind dat 'ie verdient.

avatar van njirem

njirem

Fenomenale psychologische thriller, als je een nitwit bent is hij niet aan jouw besteed, maar voor een ieder met enig inlevingsvermogen is dit een asolute topper.

avatar van Unique-

Unique-

Mooie film!

Gek genoeg heb je wel eens van die films ertussen zitten die je op één of andere manier totaal niet trekken om eens op te zetten, hoe goed alle reviews en recensies wel niet mogen zijn. The Machinist was er zo één voor mij, ik denk dat de film een goede 2 jaar op de plank heeft gelegen om eens bekeken te worden.

Ik heb de film vanavond maar eens op gezet, ik zat er direct in en ben er niet meer uit gekomen, heerlijk! Het is voor mij toch het donkere grauwe sfeertje wat in de film hangt wat het zo goed maakt! Daarbij een losgeslagen, geweldig acterende, Christian Bale(wat bezielde de beste man om dit zichzelf aan te doen!! Indrukwekkend maar verschrikkelijk), er is toch niet veel meer waar een film liefhebber om kan vragen.

Je denkt in het verloop van de film dat je alles voor jezelf wel op een rijtje hebt, hoe alles in elkaar steekt en noem maar op. En dan krijg je het einde…

avatar van cucciolo

cucciolo

Hoewel de film uiterst verzorgd is op alle vlakken, is het voor mij vooral de score wat me nog het meest bijblijft. Moet eens nagaan van wie die afkomstig is, want ik heb in geen tijden zulke goede filmmuziek gehoord!