- Home
Geregisseerd door: Brad Anderson
Met onder meer: Christian Bale, Jennifer Jason Leigh en John Sharian
Releasedatum: 7 juli 2005
Plot The Machinist
"How do you wake up from a nightmare if you’re not asleep?"
Trevor Reznik heeft al een jaar niet geslapen. Dit zorgt ervoor dat hij dingen ziet die er werkelijk niet zijn. Dan gebeurt er een ongeluk op zijn werk, waar hij de schuld van krijgt, maar is het ook zijn schuld?
Trevor Reznik
Jones
Mrs. Shike
Nicholas
bioscoopzaal
De vergelijking met Jacob's Ladder is inderdaad niet al te ver gezocht, al heeft het verhaal wel een compleet andere twist. Regisseur Anderson speelt bovendien bijzonder geloofwaardig met de labiele balans tussen realiteit en fantasie, en Christian Bale zet een van de beste rollen uit zijn carrière neer. Ik las ergens dat hij speciaal voor deze rol zo'n 15 kilo is afgevallen, en hij ziet er inderdaad uit als een wandelende vogelverschrikker: een zak ribben, gratenbaal, onuitgeslapen, vies, ongezond. Alleen zijn acteerpresatie maakt de film al de moeite waard.
3.5 sterren.
Jordy
Ik las ergens dat hij speciaal voor deze rol zo'n 15 kilo is afgevallen
30 zelfs. Heeft een flinke tijd op een appel en een blikje tonijn per dag geleefd.
Bale is erg indrukwekkend, en niet alleen vanwege de kilo's die hij kwijtraakte. Verder is de film lekker sfeervol en zitten er een paar erg mooie scenes in. Jammer alleen dat de film werkelijk niets toevoegt aan Fight Club, Jacob's Ladder of de gemiddelde Lynch film.
Respekked
Dude, get a life!! Ga me niet verantwoorden voor de cijfers die ik geef, het enige wat ik er over te zegen heb is dat ik een film waardeer naar hoe veel plezier ik er aan gehad heb. En in zijn genre vind ik Spice World duizend keer leuker dan the Machinist in zijn Genre.
jajaja
ik heb em net gekeken en vond het een prima film. Het was mooi om te zien hoe Bale helemaal gek wordt. Op een gegeven moment had ik wel door hoe het einde ongeveer in elkaar zat. Dat was opzich wel jammer. Al met al mooi gefilmd, goed geacteerd. 3,5*
Phoenix
Woaw! Niet vaak zo geïntrigeerd geweest. Ik werd van fascinatie (ontzettend sfeervol, prachtmuziek, waanzinnige Bale) naar pure frustratie ("DOE DIE FUCKING KOELKAST DAN OOK EERDER OPEN." "Ga nou niet meteen weer lopen ijlen! Blijf es kalm!") geslingerd. Uiteindelijk worden deze rare acties van Reznik toch gewoon verklaard, en daardoor is dit toch wel een film te noemen waar erg weinig mis mee is, behalve dan misschien het déja vu dat ik kreeg aan het eind.
otherfool
Bale's tour de force is ongekend is deze sluimerend spannende film over het leven van de slapeloze Trevor Reznik. Langzaam daalt de fabrieksarbeider neder in een surrealistische en bevreemdende wereld waarin niets is zoals het lijkt... en de kijker daalt onverbiddelijk mee!
Hoewel het einde wat plots komt en wellicht niet voor een ieder bevredigend zal zijn, is The Machinist een film om zeker te gaan kijken, al was het alleen maar voor de fantastische Bale, en dan heb ik het niet alleen over zijn fysieke prestatie.
3,5*.
Captain Pervert
Sfeer, kleuren, muziek, Bale!
Een goede film die qua verhaal misschien toch een beetje tegenvalt, ik had eigenlijk meteen een vermoeden toen die kale ten tonele verscheen. Alleen alle dingen er omheen (briefjes, de bloederige koelkast, de twee vrouwen, etc) brachten me aan het twijfelen, maar uiteindelijk blijkt het toch een Fight Club achtige schizo film te zijn. Maar omdat hij verder filmisch heel goed in elkaar zit, komt hij er (wat mij betreft mee weg).
Ik denk dat je bij een tweede kijkbeurt pas alle symboliek ontdekt. Op imdb lees ik nu al heel veel. Onder andere dat links steeds slecht is enzo (de kapotte hand van Ivan, de arm van Miller, het blauwe oog van Stevie, ook is Trevor linkshandig want hij zet het bleekmiddel waarmee hij zijn handen wast steeds aan de linkerkant van de wasbak neer). Leuk om te lezen.
Dan nog 3 dingetjes.
- Die kale lijkt op John van den Heuvel (dat commerciële, niet camera-genieke Telegraaf mannetje die nu een eigen misdaadprogramma heeft).
- De samenvatting is trouwens enorm slecht, er staat dat hij dingen ziet die er niet zijn en dat is eigenlijk de grootst denkbare spoiler voor deze film.
- Kan iemand me uitleggen waarom de titel Spaans is, terwijl er zelfs niet 1 Latino in de film speelt?
Rianneke_Dan
Ik vond het een geweldige film.
Ik dacht in het begin al gelijk te weten waar het om draaid, maar je word halverwege toch aan het twijfelen gebracht.
Er zat een goed beklemmend sfeertje in de film, beeld en geluid waren goed op hun plaats!
En nou jah de acteerprestaties van Christian Bale was zeker weten echt heel erg goed.
IK heb niet zo vaak meer een acteur zo goed zien acteren en zoveel over hebben voor zijn rol!
Ik vind het een toppertje, krijgt van mij een 4,5
Linn
Erg goede film, mooi duister sfeertje wat toch wel de gehele film blijft hangen. En een ontzettend goed acterende Bale (wat is ie mager zeg!!) Wel een beetje voorspelbaar maar dat mag voor mij de pret niet drukken, omdat het goede acteerwerk en de sfeer toch wel de boventoon heeft 4,5*
Madecineman (moderator films)
Heel behoorlijke film, spannend en met een mysterieus tintje zoals het bij een thriller hoort. Erg sterke cinematografie, de scenes in de fabriek zijn echt super, vooral met dat constante machinale gedreun op de achtergrond. Ook de scene met de stilte voor de storm vond ik zo eentje die werkelijk van het beeldscherm knalt. Sfeer is overigend het meest sterke onderdeel van The Machinist. En sfeer wordt hier vooral gebracht in grauwe, donkere en hallucigene beelden en een en ander vervolmaakt door echt creepy muziek (deed me erg denken aan filmmuziek uit oude thrillers, een Hitchcock-achtig iets, erg tof gedaan).
Film schiet helaas wat te kort in de uitwerking van het verhaal, de regisseur wil net iets te graag tipjes van de sluier oplichten voor de kijker. Hierdoor wordt het verhaal al vrij snel duidelijk en verdwijnt het mysterie. Film leek mij ook keurig netjes alles te verklaren op het eind en dat is jammer. Een eigen interpretatie maakt dit soort films toch altijd net wat leuker, dan kan het zo lekker nog dagen in je hoofd blijven malen en malen...
3.5* voor een mooie, boeiende thriller en gratenpakhuis Bale in een prima rol.
donnie darko
Vond jij deze voorspelbaar??
Ik helemaal niet. Ik wist totaal niet wat er ging gebeuren, en het einde is zeker niet zo voor de hand liggend, vind ik, maar ik wist natuurlijk ook wel dat ik er volledig naast ging zitten, maar dat had ik toch niet verwacht.
Anyway, zeer goede film. Zeer mooie scenes met een geweldig acterende Bale en ik vond het verhaal ook heel meeslepend. Bovendien duurde hij juist lang genoeg waardoor ik geen enkele keer op mijn uurwerk heb gekeken, om te weten hoelang hij nog duurde. Ik heb me geen moment verveeld, en de film was zo mooi om naar te kijken, dat ik ook geen enkel moment aan iets anders heb moeten denken.
Zeker geen foute aankoop dus, enkel spijtig dat de soundtrack soms wat nietszeggend was, en een beetje naast de kwestie.
Voor de rest waren er een paar uitblinkers qua scenes nl.
de scene in route 666, de handafkapscene, de scene in de badkamer en natuurlijk de eindscene met de zeer leuke ontknoping
En ook de met bloed besmeurde frigo vond ik een prachtig element.
4* voor deze film. Zeer blij dat ik deze heb aangekocht en ik had er veel van verwacht, maar hij heeft die verwachtingen moeiteloos ingelost.
Flipman
Sommige dingen zijn wel erg snel duidelijk, anderen lijken duidelijk en brengen je op een heel verkeerd spoor.
Dat de film erg traag is, is voor mij een pluspuntg en dat kan ik niet van veel films zeggen. Helaas heb ik ook de trailer van deze film gezien, die veel te lang is en véél te veel liet zien, ik zou de film liever zonder de trailer hebben gezien, dan was mijn waardering een halve punt hoger geweest, wellicht.
Over het acteerwerk in deze film heb ik al helemáál niks te klagen! Christian Bale kan werkelijk álles, uiteindelijk had ik op "Batman Begins" nog wel aanmerkingen, maar níet op hem!
Over het algemeen vind ik dit een goeie film, die af en toe wat voorspelbaar is en aan het einde blijkt dat deze film geen concept bevat dat nooit eerder is gedaan, maar dat maakt de film er niet héél veel minder om.
Ik geef een acht (vier, dus).
FillumGek
Heel goeie film met Bale die een dijk van een prestatie neerzet.
Christian Bale ziet er eng mager uit. Een wonder om 40 kilo af te kunnen vallen. De sfeer in de film is ontzettend grauw en greep me van begin tot het eind bij m'n strot. Iedere minuut bleef ik aan het beeld gekluisterd.
Natuurlijk verwachtte ik dat Ivan geen zuivere koffie was, maar de wendingen die de film neemt had ik niet zien aankomen. Verrassend dus, ookal is het de laatste jaren al meer in een film verwerkt.
Erg mysterieus, uitstekend geacteerd van Bale en een sfeer om van te smullen. Hier houd ik van!
****
PS. Ivan deed me meteen denken aan Butterball uit Hellraiser.
Butterball
Ivan
eRCee
- 1978 stemmen
Niet al te beste film. Zoveelste paranoia-verhaal waarvan je direct weet: ik begrijp niet hoe het zit, maar het laatste kwartier zal alles wel uitgelegd worden. En zo geschiede.
Het groenachtige filter verpest verder de cinematografie, die toch al niet bijzonder is. De filmmuziek met afgezaagde strijkers draagt slechts bij aan de alledaagsheid van El Maquinista. Acteerprestaties zijn ook nogal mager, met uitzondering van wat Bale laat zien.
Wel heb ik me goed geamuseerd. Een aantal schrikmomenten, de psychedelische sfeer en onderhoudend is het toch. Laatste take slaat de plank weer volledig mis, echt een totaal cliche: er is licht aan het eind van de tunnel.
2,5* voor het vermaak dan.
Paranoiathriller die me sterk aan Polanksi enerzijds (en dan met name The Tenant) en Fincher anderzijds deed denken en ook Hitchcock heeft duidelijk invloed gehad op deze film. Heel aardige film, goed gemaakt, mooi van ritme en tempo. Mist wel een beetje een eigen smoel en is vooral net wat te gelikt om echt indruk te maken. Wel met een einde dat geloofwaardig is en dat verraste me positief, hoewel het net iets mysterieuzer had mogen blijven. En over Bale geen slecht woord natuurlijk..
mister blonde
Film is een combinatie tussen een Lynch film, JL (mensen die beide films hebben gezien begrijpen wellicht de initialen, maar het is nogal spoilergevoelig), een paranoia thriller van Polanski en een bepaalde film van David Fincher. En misschien nog wel een paar films. Niet erg origineel dus. heb het wel gehad met de varianten op gespleten persoonlijkheden in films. Hoe het allemaal in elkaar steekt, wordt dan ook net wat te snel duidelijk. Zijn ook wel erg veel, niet erg stille, hints voor.
Gelukkig weet deze film toch redelijk de spanning vast te houden, is hij visueel uitdagend en wordt er prima geacteerd. Tel daar nog een aantal prima scènes bij op de scène met het verlies van de arm van zijn collega, in het spookhuis en het laten aanrijden en je hebt toch nog een heel geslaagde film. Krappe 4 sterren.
killerfreak
acteerprestaties (buiten die van bale) vond ik nu net iets minder goed, maar het verhaal (+ opbouw), spanning, ed vond ik wél goed. Zeer aangenaam om naar te kijken; goede keuze voor cult night
Echt een hele rare film waarbij ik niet echt wist wat ervan te denken. Hij was best boeiend doordat ie zo bizar was, maar eigenlijk is dit niet echt mijn stijl film. Het is wel erg goed geacteerd en het uitgemergelde lichaam kwam erg onprettig (Lees: best shockerend) over..wat vast de bedoeling was.
Ik geef het een 3*
Zeker niet slecht maar je moet het maar interessant vinden denk ik, wil je dit hoger beoordelen.
maxcomthrilla
Wel een aardige film die een paar sterke momenten kent zoals de rit in het spokenhuis. Maar in zijn totaliteit miste ik toch wel wat ( onderhuidse ) spanning. Christian Bale is sterk in zijn rol en zorgt er uiteindelijk voor dat een echte teleurstelling uitblijft. De climax vond ik namelijk niet zoveel noemenswaardigs toevoegen aan de film. 3,5*
DVD-T
Hele goede film met een sterk acterende Bale die ook fysiek tot het uiterste ging door zoveel af te vallen.Het zeer goede verhaal,de duistere, kille en sombere sfeer maken dit echt tot een hele sterke film die nog een tijdje door je hoofd blijft spoken.Alleen de muziek vond ik niet echt geweldig, Dat vond ik soms iets te veel van het goede en niet echt passen bij de film, nam toch wat van de sfeer weg.
Toch goed voor een dikke 4*.
Zeer aparte en boeiende film met een meer dan een uitstekende spelende Christian Bale (hij was op een gegeven moment broodmager). The titel van de film vind ik wel een beetje maf want de film heeft niets met treinen te maken.
Chuck Taylor
- 1953 stemmen
Bale doet het bijna de gehele film voortreffelijk en is haast onherkenbaar uitgemergeld. Vreemd genoeg vond ik hem in een aantal scenes helemaal buiten zijn rol vallen, soms leek hij op de 'normale' Christian Bale, de stoere zelfzeker zakenman uit de Batman films of American Psycho. De scenes met Maria waren hier een voorbeeld van, hij komt daar net te natuurlijk en niet insomnia-lijdend over.
Heerlijk mysterieuze sfeer hangt er vanaf moment een op je scherm, dit mysterieuze neigde helaas net iets teveel naar 'spanning', waardoor je onnodige angst ingeboezemd krijgt. Verder zaten er een paar magnifieke shots in, soms iets té veel van het magnifieke, maar over het algemeen prachtige beelden. Mooie film.
The Machinist is een waar pareltje. Zeer sterk geacteerd, Bale geeft de term method acting een nieuwe impuls, plus een sterk verhaal. De duistere en intrigerende sfeer maken het helemaal af. Niet voor iedereen hapklaar maar absoluut een aanrader.. Zeer goed.
Chainsaw
Helemaal eens met Linn (en alle andere positieve berichtgevers hier). Onlangs deze film na een lange tijd herzien en zonder enige twijfel meteen een halve ster bovenop mijn score geworpen. Bijzonder sfeervolle film en Bale is inderdaad fenomenaal. Hij mag nu misschien volledig in de belangstelling staan door zijn vleermuisrol, maar dít soort films laten zien wat hij daadwerkelijk in huis heeft. Zeer memorabele rol.
Verder een sterk plot dat je vanaf de eerste seconden in z'n greep heeft en je ook niet meer loslaat tot de credits op het scherm verschijnen. Verder ook goede bijrolvertolkers (Jason Leigh laat een erg sterk stukje acteerwerk zien en Ironside is altijd leuk om in een film tegen te komen) en de film bevat een prachtig kleurgebruik, een heerlijke grimmige sfeer en zakt nergens ook maar een beetje in. Na het amusante en sfeervolle Session 9 heeft Brad Anderson me nu iig helemaal overtuigd van zijn kunnen!
5 dikke sterren. En een warm plekje in m'n top 10.
Baggerman
Tjemig, wat ziet die Bale eruit in deze film, zeg! Echt extreem!!!
Ik heb geweldig genoten van deze film. De film houdt sowieso de suspense lang vast en bezit een heel aparte fletse sfeer. Ook blijf je als kijker lang in het ongewisse over of je Bale's karakter nu sympathiek moet vinden of niet?
Verder moet ik stiekem bekennen dat ik Jennifer Jason Leigh bèst wel knap vind ogen, zelfs in deze rol als sleezy hoer!
Tja, en Ironside? De film Being John Malkovich wat mij betreft ook best gemaakt kunnen worden als Being Michael Ironside als men Michael i.p.v. John had gecast. Beiden zijn van die acteurs die het altijd goed doen, maar van wie je achteraf nooit hun naam kunt onthouden!
sinterklaas
Zeer geslaagde thriller en toch weer eens iets anders. Bale speelde ook weer prachtig en ditmaal was ie ook heel anders dan in zijn gewoonlijke films. Zijn uitstraling blijft ook goed. Het donkere rauwe sfeertje was ook meeslepend en het verhaal onvoorspelbaar.
Christian Bale mag dit keer spelen als een broodmagere arbeider die al meer dan een jaar niet geslapen heeft. Door een schuldgevoel waarbij je pas aan het einde van de film achterkomt. Ook heeft ie visioenen waarvan je dan toch vaak zit te focussen van is dat nou echt of is dat nou echt een visioen? Dat heb ik nou nog vaak gehad bij die ene Ivan. De film zit ook vol verrassingen en ontknopingen.
En pas aan het einde krijg je de hele waarheid te weten die je ook niet snel zal vergeten.
Al met al een zeer goede film. Kan iemand me trouwens uitleggen waarom dit Spaans is? Kwa acteurs en regiseur is dit toch degelijk Amerikaans.
MasterRRR
Akelige, duistere, sombere, zelfs naargeestige sfeer hangt er continue in deze film.
Het gaat over Trevor Reznik, een man die al een jaar niet geslapen heeft en (daardoor) steeds meer uitgeput en uitgemergeld raakt. Hij veroorzaakt een ongeluk op zijn werk en vanaf dat moment volgen er allerlei visioenen, symbolieken en deja vu's in het hoofd van Trevor af. Je begint je steeds meer af te vragen wat nu echt is en wat in het hoofd van Trevor afspeelt.
Het zeer goede van deze film was natuurlijk de rol die Bale neerzet, erg overtuigend. Daarnaast is de sfeer zo apart, zo 'akelig', dat het je ergste nachtmerrie overtreft. Het gaf mij een heel apart gevoel, eigenlijk een vervelend gevoel. Vervelend in de zin van ongemakkelijk. Ook al had ik hier moeite mee, ik had dit gevoel nog nooit ervaren, vond ik het prachtig dat een film mij dit gevoel kon bezorgen. Dat verklaart namelijk de overtuigingskracht van de film in haar geheel.
Sterk punt is ook de symboliek, zeker als je gaat terugkijken nadat je het einde van de film en dus de echte reden weet. Er komen zoveel verwijzingen terug naar thema's als slapeloosheid, de vis, de hel, de auto, galgje etc. etc. dat het aanvoelt als 1 geheel. De oorzaak van de slapeloosheid van Trevor is altijd aanwezig, het wordt dus niet in losse stukken steeds meer vertelt (indirect wel), want de elementen zijn continue aanwezig. Erg knap..
Helaas kan ik op dit moment toch niet hoger dan 3.5* sterren geven, omdat ik toch dit vreemde gevoel heb ervaren en niet weet of het me nu echt bevalt... Ik denk er nog even over, misschien een verhoging deze week of na een herkijk..
In ieder geval: een aanrader voor een geduldige nieuwsgierige kijker die van originaliteit houdt.
®Tc
Allereerst al mijn respect voor Christian Bale. Zoveel afvallen voor deze rol en het allemaal zo indrukwekkend spelen. Plaats hem ondertussen maar in het lijstje van mijn favoriete acteurs.
Veder echt een goede film: Het mysterie houdt goed aan en de film is een genot om naar te kijken door het visueel en soundtrack die perfect hand in hand gaan. Ook veel spanning zeker wanneer het in een stroomversnelling komt.
Toch niet helemaal tevreden. Voor het scherm werd het me na een tijd duidelijk dat alles ging leunen tegen een fantasiewereld. Ik zat tegen het einde toe echt te denken: Neen geen simpele uitvlucht naar de fantasiewereld!
Maarja ze konden het niet laten.
En dan zit je weer met vragen:
Was hij dan alleen in het pretpark of was dat in een dagdroom?
Hij zit dat nu echt met die Ivan?
Die post-its zijn dan door hemzelf gemaakt?
Echt jammer dat het zo weer moet lopen.
***
Leland Palmer
Deze film is eigenlijk op bijna alle punten erg goed, maar word - op de prestatie van Bale na - eigenlijk nooit zo indrukwekkend als dat ik had verwacht voor het zien van deze film. De sfeer is trouwens - naast Bale - wel weergaloos. Geweldige donker getinte beelden, ondersteund door een prima score en een constant verbluffende Christian Bale, die bewijst één van de betere acteurs van de wereld te zijn. Eigenlijk is het gewoon eng om hem in beeld te zien de eerste minuten. Eén en al uitstekende botten en gewoon het gevoel dat hij op elk moment in elkaar kan vallen van ellende, want het is allesbehalve gezond wat we te zien krijgen.
Het verhaal is natuurlijk goed, maar wat hebben we dit al vaak gezien. Een echte climax blijft eigenlijk uit en op een gegeven moment word alles een beetje voorspelbaar. Het was natuurlijk al direct duidelijk dat die ''brede, kale'' vent niet bestaat en dat Bale aan het flippen is. Er word misschien ook wat te lang doorgetrommeld bij dit allemaal. Na een tijdje had ik het wel gezien met die kale vent en had ik liever gehad dat wat onverwachte wendingen een leuke opbouw voor een prima climax konden vormen, maar dit was helaas niet zo. Echt verrast worden we eigenlijk nooit, op het moment na dat we zien dat Bale de ''hit and run'' zelf begaat. Uiteraard is dat allemaal erg goed gevonden, maar valt het naar het einde toe een beetje tegen. Toch is de film me over het algemeen niet tegen gevallen en wist-ie me wel mee te slepen. Uiteraard dus ook een dikke voldoende.
WhoKnowZ
Ongetwijfeld de beste acteerprestatie van Bale ooit. Het verhaal gaat over een man (Trevor Reznik) die een 'hit and run' veroorzaakte. Als gevolg van het trauma dat deze gebeurtenis bij hem te weeg bracht, gaat hij zowel aan geheugenverlies als slapeloosheid lijden. En hierdoor geraakt hij zowel mentaal als fysiek volledig uitgeput (Bale viel 27 kg af voor deze rol, wat een toewijding). Trevor is een einzelgänger die zijn toevlucht zoekt bij een hoertje en de literatuur van Dostojevski. Het verhaal is een afwisseling van een met paranoïa doordrenkte realiteit en wanen/hallucinaties van Trevor. Het belangrijkste voorbeeld hiervan is de aanwezigheid van Ivan, waarvan reeds snel duidelijk wordt dat deze een hersenspinsel is van Trevor. In mijn interpretatie is Ivan een verpersoonlijking is van het schuldgevoel dat de 'hit and run' veroorzaakte bij Trevor. Andere voorbeelden van hallucinaties zijn conversaties met de koffiedame (de moeder van het slachtoffer) tijdens zijn nachtelijke bezoekjes op de luchthaven (terwijl later blijkt dat hij daar in realiteit gewoon in zijn koffie zit te staren). Ook het bezoek aan het pretpark met de moeder en het kindje speelt zich duidelijk af in het hoofd van Trevor. De epilepsie-aanval van het kindje, waarvoor Trevor zich zichtbaar schuldig voelt, terwijl hij er in feite niets aan kan doen, is een duidelijk verwijzing naar de 'hit and run' (die bij hem een soortgelijk gevoel veroorzaakte). Wanneer een collega van Trevor zijn arm verliest, wordt dit toegeschreven aan de slapeloosheid van Trevor, en verliest hij alle krediet bij zijn collega's. Wanneer het erop lijkt dat hij ook de contacten met de koffiedame (van de luchthaven) en het hoertje gaat verliezen, krijgt hij het gevoel dat iedereen zich tegen hem gaat keren. De geheimzinnige post-it's de blijvende aanwezigheid van Ivan, geven Trevor de indruk dat er iets erg met hem zal gebeuren. Uiteindelijk gaat Trevor zelf op zoektocht om uit te vinden wie die Ivan nu precies is. En zo achterhaalt hij uiteindelijk de waarheid. De onrust in het hoofd van Trevor wordt ongedaan gemaakt door het aangeven van zijn 'misdaad' (hierdoor wordt ook meteen duidelijk dat het trauma van de 'hit and run' de oorzaak was van zijn slapeloosheid/geheugenverlies).
Indrukwekkende film, met een goed weergegeven donkere paranoïa sfeer. Visueel in zijn geheel top. De verhaalstijl leunt een beetje aan bij de stijl van sommige Lynch films, maar dan minder verregaand.
4,5 *
Fijne spannende en interessante film, die qua verhaal erg interessant is en een enorm sterke duistere sfeer bezit. Christian Bale zet een werkelijk fenomenale rol neer en toont ook met deze film maar weer eens aan waarom hij nog steeds tot mijn favoriete acteurs behoort. De film oogt dankzij hem op sommige momenten zelfs eng, omdat je duidelijk kunt zien hoe angstwekkend mager Bale is geworden voor deze film. Het verhaal is van begin tot einde boeiend en droom en werkelijkheid lopen constant door elkaar heen, zodat je moet blijven opletten. De uiteindelijke clou van de film was misschien nog niet eens zo heel bijzonder, maar het is het hele gebeuren van verhaal, sfeer, aankleding en acteerwerk dat de film boven de grijze middelmaat doet uitstijgen. Dankzij Bale geef ik de film er trouwens nog een extra halve ster bij, want zo'n prestatie als dit is gewoonweg fenomenaal!

'Joker: Folie à Deux' vergde streng dieet: hier vijf andere films waarvoor acteurs afvielen en aankwamen

De tien best beoordeelde films van de jarige Christian Bale (50)

De vijf beste films van de vandaag jarige Christian Bale (48)

Amazon Prime Video voegde deze week onder meer deze titels toe

American History X
Misdaad / Drama, 1998