• 9.381.104 stemmen

Geregisseerd door: Brad Anderson

Met onder meer: Christian Bale, Jennifer Jason Leigh en John Sharian

Releasedatum: 7 juli 2005

Plot The Machinist

"How do you wake up from a nightmare if you’re not asleep?"

Trevor Reznik heeft al een jaar niet geslapen. Dit zorgt ervoor dat hij dingen ziet die er werkelijk niet zijn. Dan gebeurt er een ongeluk op zijn werk, waar hij de schuld van krijgt, maar is het ook zijn schuld?

• 12092 berichten

Ik gebruik liever de term nietszeggende popcorn tmf-clipjescultuur

Dan gebruik je een verkeerde term, wat nietszeggend is het absoluut niet. Je kan het hoogstens niet begrijpen/verstaan.

Met popcorn heeft het doorgaans ook niet veel te maken, aangezien net dat soort films ontoegankelijker blijken te zijn.

De clip invloed is verder correct denk ik, maar enkel positief, aangezien de qua beeldtaal doorgaans een aantal jaar voorop lopen.

• 12092 berichten

Wat is er niet te begrijpen aan een ellenlange herhaling van iemand's visioenen, angsten, hallucinaties.. leg eens uit?

De clip invloed heeft met name cool ogende maar volstrekt inhoudsloze popcorn en nintendo-jongeren cinema tot gevolg gehad.. niet erg positief dus. Een shot gewoon chronologisch van a naar b brengen is een kunst die filmmakers dreigen te verliezen. Men moet zich eerst in 1000 irrelevante slomo's en flashbacks storten, leuk gepiel hoor, maar heeft weinig met kwalitatieve cinema te maken.

Nogmaals, deze Machinist is relatief een gunstige uitzondering hierop.

orbit schreef:

Wat is er niet te begrijpen

Veel, zo blijkt uit je hele verhaal. Editing creeert ritme, wat een erg grote sfeerfactor kan zijn. Veel mensen die dat niet kunnen aanvoelen blijkbaar.

En inhoudsloos is het zeker niet.

• 12092 berichten

Blijkbaar zie jij er meer in dan ik, ik zie alleen maar een irritante ophoping van schokkerig beeld en artyfarty belichte beelden die werkelijk in niets bijdragen aan een plot of sfeer, en dan heb ik het over films als pi ed.

Dat is ooit wel eens beter gedaan, met name door pioniers als Lynch. Maar het lijkt nu bonton om dat maar overal op los te laten, en dat wordt simpelweg vermoeiend en vervelend. Ik vraag me af of jij de kunst van een mooi uitgewerkte scène of shot eigenlijk wel eens goed hebt geanalyseerd, of dat je dan al weer weg moet zappen omdat je de ritmiek van je 1000 edits in een beeld mist

Domme opmerking, aangezien ik films als .Sora en dergelijk ook enorm waardeer. Ik hou inderdaad van sterk ritmische scenes, dat wil niet zeggen dat ik het tegenovergestelde niet zou waarderen, in tegendeel.

Dat jij dat niet vindt bijdragen aan de sfeer zal best (ik heb het nergens over plot gehad), da's dan een beperking die bij jou ligt. Als je de beeldtaal niet begrijpt zal dat inderdaad weinig bijdragen.

Vreemd dat je op een site als MusicMeter dan wel interesse toont in de wat IDM-achtige electronische muziek. Een gelijkaardige abstractie, waar snelle cuts en bleeps de ritmiek en dus mede de sfeer bepalen.

Op Lynch ga ik maar even niet in, qua editing blijf ik dat een knoeier vinden, hoe geweldig z'n films verder ook mogen zijn.

• 12092 berichten

Tsjah, zodra het gekoppeld wordt aan goede muziek is het wat anders. Een film zoals Requiem vind ik om die reden inderdaad prachtig, daar komen de vele edits en truuks goed samen. Verder ervaar ik helemaal niets van dit alles als een beperking. Ik zou jou eerder afschilderen als degene met een beperking aangezien je buiten electronica blijkbaar niets anders weet en kunt waarderen, en ook zo'n beetje iedere oude klassieker op dit forum al hebt afgebrand. Het lijkt daardoor toch echt alsof je wat blinde vlekken hebt voor goed gemaakte traditionele cinema. Doodzonde eigenlijk.

Het niet waarderen van klassieke cinema is dan ook mijn beperking ? Ik vind traditionele cinema doorgaans gewoon saai.

Al is het uiteraard weer helemaal niet zo zwart-wit zoals jij het zo graag voorstelt.

Wat Requiem vs Pi betreft, Requiem is iets braver in z'n benadering, misschien dat het daarom wat makkelijker te behappen is.

• 12092 berichten

Prima, ga anderen dan niet beleren over het feit dat ze de zogenaamde innovatieve "winst" van de clipachtige montage in veel films van nu niet kunnen waarderen, want dat is namelijk ook erg saai. Ik kijk niet voor niets al sinds jaren geen mtv meer.

avatar van HorrorFilms4Life

HorrorFilms4Life

Best een aardige film. Vooral de rol van Bale maakt de film angstaanjagend en spannend, maar voor de rest is het behoorlijk afgezaagd en valt het einde me een beetje tegen. Niet een einde waar je nog weken aan terugdenken moet naar mijn mening. Kortom er zijn betere films over geheugenverlies, slapeloosheid en soortgelijke dingen, maar ondanks dat is de film zeker goed voor een leuk avondje film kijken!

avatar van Lord Flashheart

Lord Flashheart

orbit schreef:

(...) de zogenaamde innovatieve "winst" van de clipachtige montage in veel films (...)

Iets waar ik me ook vaak aan erger. Met deze film vond ik dat echter geen probleem omdat het hier positief bijdraagt aan de mysterieuze, surrealistische sfeer waarin Bale zijn verstand dreigt te verliezen. Praat je echter over films zoals b.v. Man on Fire, waar het middel het doel volkomen voorbij schiet, dan moet ik je absoluut gelijk geven. Toch vond ik The Machinist verder niet zo origineel; het is een 'mixje' van Jacob's Ladder, The Tenant en Lost Highway die allemaal ouder én beter zijn. Bale is overtuigend als compleet gestoorde wacko, dus daarom 3,5*.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Ik verbaas me elke keer weer over Bale in deze film. Echt ziek hoe hij eruit ziet, en dat voegt erg veel toe aan zijn fantastische rol. Hoe vaker ik deze film zie hoe meer ik besef hoe goed hij in elkaar zit. De hints worden heel subtiel gegeven en het ziet er allemaal erg mooi uit.

avatar van maurice74

maurice74

Film die wat mij betreft eindeloos had kunnen duren. Einde is dan ook de grootste teleurstelling na deze schakel van mysterieuze gebeurtenissen.

avatar van Bartel

Bartel

Hele mooie film, en eindelijk eens een film die ik snap ( omdat het gewoon uitgelegd word aan het einde). ik ben namelijk te lui om films meer dan 1x te kijken.

avatar van Witch-king

Witch-king

Bartel schreef:

Heeft denk ik weinig met luiheid te maken, dat heb ik ook bij sommige films (niet bij allemaal) je kent het einde dus dan is er weinig meer aan.

avatar van %%%%%%

%%%%%%

Deze wil ik echt graag eens zien Is het een aanrader ?. De punt staat al erg hoog net als op imdb

avatar van Knisper

Knisper

Enorm sterke film. Een tijd geleden dat ik eens een orginele en verfrissende thriller heb gezien. De opbouw en de sfeer zijn echt perfect en ook Bale is fenomenaal. Helaas stoorde ik me aan de 'mindfuck' op het einde. Helaas al veel te vaak gezien en dat had de film niet nodig. Desalniettemin een topfilm.

Ruim vier sterren.

avatar van Hando

Hando

Dat had de film niet nodig De film lijkt me toch een stuk minder als ze een ander perspectief kiezen. Misschien moet je het niet te veel als een verrassingselement beschouwen.

avatar van %%%%%%

%%%%%%

Vond een spannende film op zijn momenten!Het verhaal was goed aleen best vaak voorspellend Christian Bale acteerde zeer sterk. Aleen het einde snap ik niet ???? 3,5

avatar van Knisper

Knisper

Hando schreef:

Nou ja, de film had een prima mysterieuze sfeer. Voor mij was dat voldoende. Ik denk dat een eind waar alles wat je hebt gezien echt gebeurd is, prima in de film past (met enige aanpassingen natuurlijk). Ik stoorde me er ook niet aan hoor, met een orginelere afwerking had de film gesierd.

avatar van Hando

Hando

Knisper schreef:

Dan ben ik benieuwd wat voor aanpassingen je in gedachte had?

avatar van Schiedammer

Schiedammer

Een hele aparte film met een goed verhaal waarbij je wel goed moet opletten. De film geeft een hele aparte sfeer.Beeld en geluid is gewoon super te noemen en wat ik ook heel prettig vond dat alles aan het eind allemaal duidelijk werd hoe het verhaal in elkaar zat. Kortom ik heb genoten en daarom 3,5*.

avatar van ghostman

ghostman

Niet zo goed als hier beweerd wordt. Christian Bale speelt overtuigend, maar voor de rest is dit een standaard filmpje dat iets mist. Zonder finishing-touch dus...

**0,6* / *****

avatar van nightbreed

nightbreed

Eindelijk weer eens een film die ik zonder aarzelen het hoogste cijfer kan geven.

Een ingetogen meesterwerk met een briljante Christian Bale.

Christian Bale heeft zich voor deze film echt zitten uithongeren want hij is een lopend skelet in deze film, over toewijding gesproken.

De rest van de acteurs passen niet alleen in de sfeer van de film qua voorkomen maar acteren ook natuurlijk en ingetogen wat precies bij deze film past.

Naast het script is de regie ook briljant door geen velle kleuren te gebruiken, op een paar uitzonderingen na en dat zijn dan van die briljante regievonsten waar je lekker over kunt gaan nadenken waarom die bepaalde scene wel meer kleur heeft.

Een goede tip is om niet eerst het verhaal te lezen voordat je gaat kijken waardoor de verrassing nog groter wordt.

Cijfer: 5

avatar van predator

predator

• 1954 stemmen

Ik heb met open mond naar de film zitten kijken. Wat een enorme goed sfeersetting en een briljante rol van Bale (hallo boppers dit is toch een OSCAR waard!!!!). De ontknoping is niet heel verrassend, maar dat vond ik absoluut niet storend.

avatar van vanholst

vanholst

Omdat dit niet de eerste film is in zijn soort ( ik vond het allemaal best wel op secret window lijken) vond ik het best voorspelbaar. Maar toch was dit niet heel erg storend. Ik vind het wel de beste film in zijn soort. Bale was wel goed en niet alleen omdat hij zo mager was. De sfeer was ook gewoon goed.

avatar van Nephilim

Nephilim

intrigerende film maar iets weerhield me ervan om de film helemaal tof te vinden. Ik denk dat het Bale was. Hij is voor een film als deze, die het toch moet hebben van de subtiele hints en eigenaardigheden, te nadrukkelijk aanwezig.

De film had veel beter geweest met een minder bekende hoofdrolspeler of als Bale wat meer low profile had geacteerd.

Verder had de film iets broeieriger mogen zijn.

Iets in me vraagt zich af wat David Lynch of Alex Proyas met ditzelfde script hadden gedaan

avatar van MaxB52

MaxB52

Nephilim schreef:

Verder had de film iets broeieriger mogen zijn.

Ik vond Bale juist erg goed in zijn rol, hij draagt de film als het ware. Alle lof voor deze topacteur.

4 sterren !!

avatar van WB

WB

Ontzettend sterke film. Bale die echt goed speelt en, zoals eerder gezegd, echt de film draagt. Erg goed gevonden en het sfeertje, met deze muziekkeuze, was echt om te snijden.

avatar van starbright boy

Paranoiathriller die me sterk aan Polanksi enerzijds (en dan met name The Tenant) en Fincher anderzijds deed denken en ook Hitchcock heeft duidelijk invloed gehad op deze film. Heel aardige film, goed gemaakt, mooi van ritme en tempo. Mist wel een beetje een eigen smoel en is vooral net wat te gelikt om echt indruk te maken. Wel met een einde dat geloofwaardig is en dat verraste me positief, hoewel het net iets mysterieuzer had mogen blijven. En over Bale geen slecht woord natuurlijk..