• 9.377.055 stemmen

Innocence (2004)

Animatie / Sciencefiction | 99 minuten

Genre: Animatie / Sciencefiction

Alternatieve titels: Ghost in the Shell 2: Innocence / Kôkaku Kidôtai 2: Inosensu / 攻殻機動隊 イノセンス

Oorsprong: Japan

Geregisseerd door: Mamoru Oshii

Met onder meer: Atsuko Tanaka en Akio Otsuka

Gesproken taal: Japans, Pools en Engels

Releasedatum: 5 december 2024

Plot Innocence

"When machines learn to feel, who decides what is human..."

Batou is een levende cyborg wiens lichaam volledig door mensen werd gemaakt. Het enige 'menselijke' aan hem is zijn brein, waarin de herinneringen sluimeren van een vorig leven. De wereld van Batou lijkt echter niet in het geringst op zijn droom: de grens tussen mens en machine is namelijk volledig vervaagd, en de mensen zijn vergeten hoe ze 'menselijk' moeten zijn. Ironisch genoeg is het de cyborg die dit maar al te goed beseft, en hij probeert iets van de menselijke essentie terug te winnen: de onschuld.

Batou (stemrol)

Togusa (stemrol)

Motoko Kusanagi (stemrol)

Section 9 Department Chief Aramaki (stemrol)

Ishikawa (stemrol)

avatar van pascal83

pascal83

Onderhond schreef:

Uhm, best wel ja

Dus voordat jij iets download weet jij al wel hoe de subs zijn (of kan jij uberhaupt al iets over de kwaliteit zeggen) ... dat is knap

Njah, je kan bijvoorbeeld ...

* vragen wat anderen er van vonden.

* reputatie van de fansubbers navragen.

* release terug weggooien als kwaliteit je niet aanstaat.

Ik weet meestal waar ik aan begin als ik een fansub kijk ja.

BoordAppel

Waar deel 1 er nog gewoon mooi uit ziet, ziet dit er fucking schitterend uit. De combinatie van CGI en "normaal" tekenwerk werkt erg goed, al had ik af en toe het Broken Sword gevoel (u kent het spel wel) waarbij achtergronden heel anders getekend zijn dan de figuren en objecten waarmee je iets kan doen. Echt storend was dat echter niet. Hoogtepunt van de film was de scene in het kasteel, dat is echt wonderschoon.

Het verhaal gaat leuk door op 1 maar is verre van origineel. Had het idee dat er hier wat minder gepraat werd en als dat al gebeurde viel er een hoop te zien. Verhaal is ook niet zo heel erg ingewikkeld al moet je deze film vaker zien om alles te begrijpen, die ondertitels gaan gewoon te snel. Het enige waar ik me echt aan stoorde waren die quotes de hele tijd. Kreeg echt zo'n gevoel van: kijk ons hier eens even intellectueel bezig zijn. Op het eind werd het zelfs lachwekkend.

Over lachwekkend gesproken, hier zit toch ook wat meer humor in dan in deel 1 (daar ontbrak het eigenlijk helemaal). Vooral extreem droge humor. Ik zag dat al meer mensen er om moesten lachen maar het moment dat Batou even een seconde of twee wacht en dan pas de auto uitstapt was om de een of andere reden erg grappig. Ook zijn opmerking als hij een heel gebouw vol criminelen overhoop knalt was erg droog.

Kon me bij deze film ook niet storen aan de (blijkbaar typisch Oshî) sfeerschepscene. Vond m hier logischer dan in bijvoorbeeld Avalon. Prachtige muziek zit er trouwens bij die scene en bij de film in het algemeen, al ben ik een beetje allergisch voor zingende Japanners.

Ik hou het voor nu op een 4.

BoordAppel

Bij de weg: Oshî? Dat was eerst Oshii. Zie op IMDb dat het ook ineens Mîke is ipv Miike .

avatar van Menghini

Menghini

BoordAppel schreef:

Japanners kennen ook lange klinkers. Dat kan worden geschreven als 2 keer die klinker, maar ook met een dakje of horizontaal streepje boven die klinker... Vandaar.

BoordAppel

I know, ik begrijp alleen niet dat ze het ineens veranderd hebben. En hier op MM wel bij Oshî en niet bij Miike.

avatar van Queto Yurlunyur

Queto Yurlunyur

Beetje late reactie, maar IMDb heeft inderdaad rare kuren wat betreft die romanizering. De lange i-klank ('ie' in het Nederlands, maar die transliteraties zijn allen gebaseerd op het Engels) wordt in het Hepburn-systeem (Hebon-shiki) gepresenteerd als 'ii', en in Kunrei-shiki als 'î'. IMDb hield altijd (revised) Hepburn aan, al kan ik dat nu even nergens in hun guides bevestigd vinden. Ergens in maart veranderde Oshii opeens in Oshî, om onduidelijke redenen. Ik heb het toen hier aangepast en naar de IMDb helpdesk een vraag ingestuurd, maar kreeg alleen twee weken later een auto-reply dat ze niet de tijd hebben iedereen persoonlijk terug te schrijven, maar dat ze me konden verzekeren dat mijn bericht gelezen was en doorgestuurd naar de 'betreffende afdeling' (heb ik wat aan...)

Op zich zou er niets mis mee zijn om op Kunrei over te gaan (wordt door Japanners veelal aangehangen, omdat Hepburn door een Amerikaan bedacht is en meer op de Engelse klanken dan op de Japanse etymologie gebaseerd is), maar dan moeten ze daar wel consequent in zijn, terwijl IMDb nu negen van de tien keer nog gewoon 'ii' schrijft (al zijn ze nu met Miike ook om kennelijk).

Voor MM zou je kunnen stellen dat 'ii' voor Nederlanders anti-intuïtief werkt (ben ik geneigd uit te spreken als oshiehie'), dus als je puur naar het Nederlands kijkt zou je beter 'Mammoroe Ossjie' kunnen schrijven, maar volgens mij is er geen echte Nederlandse transliteratie voorhanden, dus dat zou een hoop werk per geval opleveren (bovendien zou je dat dan moeten baseren op het oorspronkelijke Japans, dat vaak niet goed te vinden is, en niet op de geïnterpreteerde Engelse spelling). Bovendien lijkt Nederlandse transliteratie sowieso uit de mode; vind ik in de Grote Larousse uit de jaren '70 nog een artikel(tje) over 'Hirosji Tesjigahara' (die films als 'De vrouw in het zand' en 'Het gezicht van een ander' maakte), vandaag de dag schrijven we hier allemaal 'Hiroshi Teshigahara' (en daarbij de Engelse titels van de films aanhoudend). Zo schrijft men ook steeds vaker 'Tokyo' i.p.v. 'Tokio', al zal de gemiddelde Nederlander dat waarschijnlijk allebei verkeerd uitspreken (het is too-kjoo).

Gezien de beperkte informatie die we hebben lijkt braaf IMDb aanhouden mij de beste (in ieder geval de makkelijkste) oplossing, ook al ben ik daar bepaald niet gelukkig mee (al helemaal niet met hun letter-voor-letter-transliteraties van Engelse woorden op z'n Japans geschreven, zoals Anrakkî Monkî (unlucky monkey) en dergelijke (wel weer Kunrei hier overigens)). Om dan nog maar te zwijgen over de problemen bij andere talen, zoals de onleesbare brei die ze daar van Russisch maken (vergelijk hun spelling 'Alisa Frejndlikh' bijvoorbeeld eens met het ook wel geziene 'Alissa Freundlich'), of hun onjuiste volgorde van Koreaanse namen (waarvoor hier op MM niet eens technische noodzaak is). Maar een oplossing heb ik er ook niet voor, moet ik toegeven.

avatar van mikoz

mikoz

Leuke filmpjes deze Japanse hap.

Maar kan natuurlijk niet tippen aan een echte film.

Waarom geef je dan zo'n Street Fighter II (rommel eerste klas, maar soit) 4*, maw een stuk hoger dan menig "echte film". Veel lucht, weinig inhoud als ik je stemmen er even op naloop.

Chr.s

Wat een film zeg, fantastisch.

CGI is volgens mij nog nooit eerder zo goed en effectief toegepast als in deze film. Alles ziet er werkelijk adembenemend goed uit! (jammer van de vallende blikjes in de shop)

Ook is het fantastisch hoe een oude stijl (bijvoorbeeld het gebruik maken van (volgens mij) gotische en romaanse stijl elementen in gebouwen, en de auto niet te vergeten) gecombineerd wordt met futuristische elementen.

Ook de muziek is het noemen waard. Kawai weet weer een fantastische soundtrack te maken welke gecombineerd met de prachtige beelden meerderemalen voor kippenvel zorgde.

De 4,5* nijgen enorm naar de 5* Misschien dat het er ooit nog eens van komt.

Goeie film om het afff mee te beginnen dacht ik zo.

Film die op het grote doek dient gezien te worden. Was er veel volk aanwezig Chr.S ?

Chr.s

Ja behoorlijk Niet uitverkocht maar wel voller dan verwacht.

Zavo

Geweldig mooie film, steekt visueel zelfs Miyazaki naar de kroon. Echt adembenemend mooi soms. Helaas niet ondersteund door een goed scenario, wat oninteressant en niet te volgen is. In die volgorde, want halverwege was ik de interesse in het plot allang kwijt en besloot ik maar om daar helemaal niet meer op te letten. Wat me verder een beetje stoorde was dat hondje (waarschijnlijk als comic relief bedoelt, maar bij een hondenhater als ik kom je daar niet ver mee) en het kapsel van die Batou (zo'n paardestaartje is toch echt het tegenovergestelde van cool). Ondanks de minpunten is dit visuele spektakel nog makkelijk goed voor 4*. Ik ben blij dat ik 'm in de bioscoop heb gezien.

Het hondje comic relief ?

De relatie tussen Batou en die hond is zowat de core van deze film.

Zavo

Dat heb ik dan gemist, maar zoals ik al zei, het plot interesseerde me ook niet echt.

Heeft ook weinig met het plot te maken, wel met de achterliggende gedachte en het thema van de film. Het plot is, zoals zo vaak, een excuus om bepaalde onderwerpen aan te kaarten in dit soort films. Maar soit

Zavo

Ja, dat snap ik, maar bij een film als deze zet ik liever gewoon m'n verstand op nul en geniet van de visuele pracht. Jij mag er best meer uithalen hoor.

Doe ik verder niet, althans, toch niet tijdens het kijken van de film. Al laat ik m'n verstand dan toch wel op 5 staan, kwestie van niet te fout te maken om het hondje als comic relief te zien .

Er meer uithalen gebeurt meestal achteraf, hangt verder m'n score ook niet vanaf

avatar van Goodfella

Goodfella

Ook vandaag in de bioscoop gezien. Cinerama 1, met zo'n scherm waarbij je letterlijk 'in' de film zit als je op een van de eerste rijen zit. Schitterende ervaring inderdaad, ben blij dat ik het niet bij die ene rip op de pc heb gelaten. Vind het verhaal nog steeds wat onevenwichtig en weinig lekker lopen, maar vanaf de vlucht over de stad en de daarop volgende parade is het púúr genieten. Half puntje erbij.

avatar van FisherKing

FisherKing

Goodfella schreef:

Kijkt niet echt prettig als je je hoofd continue 45 graden moet draaien om alles te zien. Ik kies liever voor de middelste en achterste rijen

avatar van Goodfella

Goodfella

Geen idee hoe breed jóuw kijkhoek is hoor, maareuhm..

avatar van mOOse

mOOse

Alleen de muziek en sfeer zijn al 4* waard! Wat een geweldige film, 4,5*

avatar van JoeHallenbeck

JoeHallenbeck

Is Innocence een beetje te volgen zonder het eerste deel te hebben gezien? Hoewel ik na Avalon niet echt sta te springen om weer iets van Oshi te zien, lijkt me dit toch wel interessante film.

Chr.s

Ik vond Avalon ook niets, deze staat in mijn top 10.

En het is wel handig om GITS 1 gezien te hebben ja.

avatar van Bas17

Bas17

Deze al week geleden gezien ofzo, nu pas vind ik hem op moviemeter. Knappe film, ziet er prachtig uit.

avatar van AHWA

AHWA

Mooier en sfeervoller dan deel 1. De muziek is hier ook weer prachtig en niet te overdadig gebruikt. De animatie is werkelijk het mooiste wat ik tot nu toe heb gezien, en in tegenstelling tot deel 1 had ik nu wel de Japanse dub en dat scheelt gewoon een hoop. Het verhaalf ging me af en toe een beetje boven de pet, het was ingewikkelder dan in deel 1, maar dat mocht de pret niet drukken.

Beeldschoon.

avatar van Roodkapje

Roodkapje

Overal rondgezocht: wanneer wordt deze film in belgie te koop aangeboden en wanneer kan ik em vinden in de videotheek? Gits 1 is al wijdverspreid, dus deze zal ook wel volgen zeker...

Vandaag herzien (jammer genoeg niet op groot scherm, maar ach), en heb eigenlijk niets toe te voegen aan mijn megareview eerder.

Heb de International Version gekocht (= mooie cover + Engelse subs + geen geld voor Dreamworks) en moet zeggen dat de subs erg verzorgd waren. Aanradertje dus voor wie de film op DVD wenst.

Blijf me vergapen aan al het moois dat voorbij komt, maar zo'n 19" monitortje voelt toch erg klein aan bij dit soort films. Film blijft verder wel rotsvast plaats 3 innemen.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Vraag: heb m liggen maar is deze te zien zonder deel 1 gezien te hebben?