
The Gift (2000)
Verenigde Staten
Mystery / Thriller
112 minuten
geregisseerd door Sam Raimi
met Cate Blanchett, Giovanni Ribisi en Keanu Reeves
Annie Wilson is een jonge vrouw met een paranormale gave. Via kaartlezen ziet zij wat er in het leven van anderen gebeurt en probeert een handje te helpen. Deze bemoeienissen worden echter niet door iedereen in dank afgenomen. Wanneer ze een van haar buurvrouwen aanraadt weg te vluchten voor de mishandelingen van haar brute echtgenoot, krijgt ze al snel doodsbedreigingen. De man wordt er trouwens ook van verdacht iets te maken te hebben met de verdwijning van een mooie jonge vrouw. Het onderzoeksteam roept de hulp van Annie in, die daardoor haar leven op het spel zet.
Op de een of andere manier blijf ik n zwak houden voor deze film.
Ik kan ook niet precies uitleggen wat me zo aanspreekt in deze film.. De sfeer? De sterke scenes?(Vooral de vioolspeler, brrrrrrrr.. daar krijg ik nu nog de rillingen van! Mensen die deze film gezien hebben weten waarschijnlijk direct wat ik bedoel

Daardoor wordt je als kijker toch een paar keer op het verkeerde been gezet.
Leuk om gezien te hebben maar voor mij niet leuk genoeg om lang in mijn geheugen te blijven hangen vermoed ik.
Helaas had ik alles te snel door, ik denk dat ik "een gave" heb

Ik wist wel , wederom door zijn sterk geacteerde emoties,
Gary Cole zet ook een goede rol neer, helaas is zijn aandeel niet groot.
De film heeft zeker potentie maar is het toch net niet helemaal, alsof Raimi, toch niet de eerste de beste, niet weet welke kant 'ie ermee op moest, het is een beetje vlees noch vis.
Hier moet de film het ook echt vooral van hebben. Man, wat weten Keanu Reeves en vooral Giovanni Ribisi een erg goede en overtuigende rol neer te zetten.
Verder is het verhaal leuk om te volgen maar waren de 112 min wel wat te lang en had het van mij een stuk korter gemogen. Ook qua spanning miste ik wel wat en het eind was toch wel wat simpeltjes en niet zo sterk als ik had gehoopt.
Toch keek het allemaal redelijk goed weg.
2,5*
Vanaf ergens begin jaren '90 tot aan minstens 2000 waren dit soort whodunit-thrillers met wat bovennatuurlijke -elementen, gemeengoed.
Welke nog meer dan? Ik heb The Gift altijd juist een ontzettend lekkere vreemde eend in de bijt gevonden, met een regisseur die in zijn pre-blockbuster tijd, een lager budget en een cast van semi-bekende namen in een ontzettend sfeervol verhaal.
Welke nog meer dan? Ik heb The Gift altijd juist een ontzettend lekkere vreemde eend in de bijt gevonden, met een regisseur die in zijn pre-blockbuster tijd, een lager budget en een cast van semi-bekende namen in een ontzettend sfeervol verhaal.
Oh, ik bedoelde dat meer in een groter concept. Heb het nu veranderd in horror-elementen. Ik kom toch regelmatig van dit soort thrillers of horror films uit de jaren '90, die een soort van detective-verhaaltje om wat horror-elementen plaatsen, tegen. Ze zijn gelukkig ook niet helemaal exact hetzelfde maar wat dacht je van het oeuvre van M. Night Shyamalan zoals The Sixth Sense (1999) of Unbreakable (2000) The Silence of the Lambs (1991) of Se7en (1995) reken hier ook onder. Wat te denken van The Exorcist III (1990) en series als Hellraiser, Candyman of Witchboard 2 gingen ook binnen die tijd naar dit soort verhaaltjes. Slecht was deze film niet maar voor mij iets teveel op het drama gericht en net iets te makkelijk.
Goede film daar niet van maar past mijn inziens niet meteen in het plaatje van een horrordraft BlueJudaskiss.
'Vergeef hun Vader, ze weten niet wat ze doen!'
De film gaat dan wel niet over demonen en geesten (hoewel er zeker geesten in voorkomen), maar zoekt het meer in een combinatie van paranormale verschijnselen en ‘alledaags’ drama. Dat drama is niet van de lichtzinnige soort. Nee. We hebben het over zware onderwerpen als moord, seksueel misbruik, racisme, huiselijk geweld en psychisch leed. Die dingen hakken er in en geven het verhaal een permanente zwaarmoedige glans.
Te midden van al het drama is hoofdpersonage Annie (Kate Blanchett) de enige lichtbron in de duistere wereld die de film schetst. Het laatste bastion van gezond verstand en (mede)menselijkheid. Annie vertegenwoordigt de paranormale kant van de film, die zich inzet om het kwaad te bestrijden. Die strijd is de kern van het verhaal.
Dat klinkt heel simplistisch, maar dat valt reuze mee. De sfeer is erg beklemmend. Het kwaad erg realistisch. Blanchett erg geloofwaardig. Het drama erg drukkend. Daar is niets obligatoirs aan. Het verhaal maakt indruk en is spannend.
Annie is het enige personage dat bij de kijker sympathie opwekt. Hoewel sympathiek is het personage ook ondoorzichtig en mysterieus. Sympathiseren lukt, maar het is erg lastig om je met haar te identificeren.
Dat lukt bij de andere personages ook niet goed. Die zijn sowieso niet sympathiek en geven blijk van vooroordelen, hebben dubieuze karaktereigenschappen en vertonen gewelddadig gedrag. Hun rollen zijn nogal stereotiep, maar worden wel heel behoorlijk gespeeld. Zelfs Keanu Reeves en Hilary Swank (ben van beide geen fan) zijn goed te doen.
De film is ook goed te doen. Een spannende, goed geënsceneerde, sfeervolle en mysterieuze thrilller.
Saai wordt het gelukkig nooit. Raimi gooit verschillende genres door elkaar. The Gift begint als een sociaal drama, vloeit vervolgens over in een rechtbankthriller om uiteindelijk als pulp-horror te eindigen. Geen enkele insteek vond ik echt slecht, maar het wordt ook nooit groots. Als geheel is het bovendien niet beter dan de som van de delen.
Het sterkste aspect van deze film is wellicht nog het acteerwerk. Cate Blanchett kruipt met veel bezieling in de huid van een getormenteerde “heks”. Ook Ribisi en Reeves overtuigen elk op hun eigen manier als lokale hillbilly’s.
2,5*
Cate Blanchett zet haar rol evenwel heel emotioneel neer en dat is een absoluut pluspunt die de film wel even boven het vlakke en andere veel minder gevatte vertolkingen helpt.
Raimi is sowieso niet echt een regisseur die ik heel hoog heb staan, maar na het zien van zijn meer serieuze thrillerfilms geef ik met alle plezier de voorkeur aan zijn recentere actiefilms. Het lawaai is een stuk plezieriger om naar te kijken dan deze dooie boel.
Deze film stond allang in het vizier, maar had geen haast om gekeken te worden. Na het zien van deze film is me ook meteen duidelijk waarom. Ik vond er geen klap aan en ik kreeg maar weinig mee van de sfeer. Ik vond het allemaal maar doods uitpakken in een verhaal die het ene na het andere oninteressante element introduceert.
Blachett vond ik totaal niet bijzonder. Aardig geacteerd enzovoort, maar geen personage die de 112 minuten veel interessanter weet te maken. Erg gemaakt ook, niet iets waar ik graag naar kijk. De overige personages zijn beter, maar ook niet altijd even boeiend. Eigenlijk waren Reeves en Ribisi de enige die me positief opvielen.
Verhaaltje is maar saai en de vormgeving mak. Ik proefde maar weinig van de sfeer, niks vond ik echt uitstraling hebben. Het bos is bijvoorbeeld een element die waanzinnig sfeervol kan zijn, maar dit in The Gift totaal niet is. Ook andere sequenties waar veel meer uit te halen valt zijn maar plat in elkaar gestoken.
Nu ben ik ook van nature niet zo'n fan van dit soort mysterythrillers, maar The Gift vind ik nog een stukje saaier dan een hoop andere films. Het wil nergens maar een beetje interessant of apart worden. Ik vond het een nogal saaie registratie van een apart en ouderwets dorpje. Weinig sfeervolle momenten, mak visueel laagje en een cast die niet heel bijzonder is.
Wel nog punten voor wat aparte acteerprestaties en een prima finale. Verder vond ik dit maar een lange zit. Ik ben niet perse een fan van de meer lawaaierige Raimi-films, maar na het zien van zijn rustigere films snak ik weer naar wat gebeurtenissen in zijn films. Dit was niks voor mij.