Genre: Mystery / Thriller
Met onder meer: Cate Blanchett, Giovanni Ribisi en Keanu Reeves
Releasedatum: 5 april 2001
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Plot The Gift
"The only witness to the crime was not even there."
Annie Wilson is een jonge vrouw met een paranormale gave. Via kaartlezen ziet zij wat er in het leven van anderen gebeurt en probeert een handje te helpen. Deze bemoeienissen worden echter niet door iedereen in dank afgenomen. Wanneer ze een van haar buurvrouwen aanraadt weg te vluchten voor de mishandelingen van haar brute echtgenoot, krijgt ze al snel doodsbedreigingen. De man wordt er trouwens ook van verdacht iets te maken te hebben met de verdwijning van een mooie jonge vrouw. Het onderzoeksteam roept de hulp van Annie in, die daardoor haar leven op het spel zet.
Annie Wilson
Linda
David Duncan
Annie's Granny

Roger Thornhill
Tien jaar na de eerste keer eens herzien, en de film blijft intrigerend en sfeervol. Eigenlijk is de Southern gothic een beetje te clichématig en wordt de film ook nergens zó spannend als hij steeds dreigt te worden, en de climactische scène is helaas niet zo sterk (vanaf dat moment weet je al wie de dader is), maar het uitstekende werk van de diverse acteerkanonnen houdt het geheel toch ruimschoots drijvend.

janneke101208
Een van de eerste thrillers die ik ooit heb gezien, en heeeele tijd geleden al..
Op de een of andere manier blijf ik n zwak houden voor deze film.
Ik kan ook niet precies uitleggen wat me zo aanspreekt in deze film.. De sfeer? De sterke scenes?(Vooral de vioolspeler, brrrrrrrr.. daar krijg ik nu nog de rillingen van! Mensen die deze film gezien hebben weten waarschijnlijk direct wat ik bedoel Geweldige scene).

gauke
Menselijke dieptes, relatieproblematiek, bijgeloof en huiselijk geweld wisselden elkaar af in deze subtiele, duistere, spannende en smaakvolle psychologische thriller. Het verhaal, over een alleenstaande moeder met een paranormale gave, was menselijk, waarbij je als kijker niet wist welke richting het op zou gaan en de gehele cast acteerde uitstekend.

Flat Eric
Aardig thrillertje die door de plotwendingen tot op het einde weet te boeien.
Daardoor wordt je als kijker toch een paar keer op het verkeerde been gezet.
Leuk om gezien te hebben maar voor mij niet leuk genoeg om lang in mijn geheugen te blijven hangen vermoed ik.

Tiany
Tamelijk boeiende film.
Helaas had ik alles te snel door, ik denk dat ik "een gave" heb

riefenstahl
Sfeervol maar ook wel clichébevestigend wat die Zuidelijke gelovige engdenkende typetjes betreft, op pretty boy Reeves na die hier op een overtuigende manier een vreselijke hufter neerzet waar de vrouwen toch op vallen, in die zin ook heel realistisch.
Ik wist wel , wederom door zijn sterk geacteerde emoties,
Gary Cole zet ook een goede rol neer, helaas is zijn aandeel niet groot.
De film heeft zeker potentie maar is het toch net niet helemaal, alsof Raimi, toch niet de eerste de beste, niet weet welke kant 'ie ermee op moest, het is een beetje vlees noch vis.

Supernatural
super film.goeie acteurs,regiseur,en super spannend.heb hem al vaker gezien en hij blijft gewoon super spannend en mooi.

Roger Thornhill
Dit blijft toch een sfeervolle en spannende film, met een uitstekende centrale rol en daarnaast verrassend veel grote namen die allemaal keurig hun ding doen. Hoogtepunten zijn voor mij het ontroerende personage van Giovanni Ribisi (ook al zet hij het een beetje dik aan; James Berardinelli: "He's not exactly subtle, but he avoids the frothing at the mouth that would have transformed Buddy into a grotesque caricature") en de uitstekende onsmakelijke rol van Keanu Reeves; de scène met het pistool bij de pick-up-truck zal ik niet gauw vergeten.

Daan258
Erg sterke cast.
Hier moet de film het ook echt vooral van hebben. Man, wat weten Keanu Reeves en vooral Giovanni Ribisi een erg goede en overtuigende rol neer te zetten.
Verder is het verhaal leuk om te volgen maar waren de 112 min wel wat te lang en had het van mij een stuk korter gemogen. Ook qua spanning miste ik wel wat en het eind was toch wel wat simpeltjes en niet zo sterk als ik had gehoopt.
Toch keek het allemaal redelijk goed weg.

Alathir
- 2023 berichten
Goede film. Paar scènes met een zeer sterke spanningsopbouw waar zelfs vele horrorfilms nog iets van kunnen leren. Cate Blanchett is uitstekend gecast als medium. Zij heeft ook de ideale uitstraling voor deze rol. Het einde was me sneller duidelijk dan de ontknoping tijdens de film en dat is jammer want het had anders een uitstekende film geweest. Nu heb ik zo'n gevoel dat de makers het er iets te dik opgelegd hebben.

joolstein
Vanaf ergens begin jaren '90 tot aan minstens 2000 waren dit soort whodunit-thrillers met wat horror-elementen, gemeengoed. Regisseur Sam Raimi en een vrij grote sterrencast proberen ook een steentje bij te dragen, door spanning op te bouwen met deze suspense-film die zich afspeelt in zuidelijk Georgia. Helaas is het zwakste deel van de film het script (door Billy Bob Thornton en Tom Epperson). Rednecks, geweren, pick-up trucks, voodoo, bier en echtgenoot-met-losse-handjes, al het bekende uit het Zuiden van de VS zit er wel in. De spaarzame schokeffecten zaten visueel best goed in elkaar, echter het niet-paranormale gedeelte overheerst en is degelijk en erg bekend terrein. Daarnaast is de ontknoping niet heek verrassend. De film is nu meer een karakterstudie (een helderziende vrouw heeft het niet gemakkelijk) en het spannend mysterie speelt daarin maar een ondergeschikt belang.

BlueJudaskiss
Vanaf ergens begin jaren '90 tot aan minstens 2000 waren dit soort whodunit-thrillers met wat bovennatuurlijke -elementen, gemeengoed.
Welke nog meer dan? Ik heb The Gift altijd juist een ontzettend lekkere vreemde eend in de bijt gevonden, met een regisseur die in zijn pre-blockbuster tijd, een lager budget en een cast van semi-bekende namen in een ontzettend sfeervol verhaal.

joolstein
Oh, ik bedoelde dat meer in een groter concept. Heb het nu veranderd in horror-elementen. Ik kom toch regelmatig van dit soort thrillers of horror films uit de jaren '90, die een soort van detective-verhaaltje om wat horror-elementen plaatsen, tegen. Ze zijn gelukkig ook niet helemaal exact hetzelfde maar wat dacht je van het oeuvre van M. Night Shyamalan zoals The Sixth Sense (1999) of Unbreakable (2000) The Silence of the Lambs (1991) of Se7en (1995) reken hier ook onder. Wat te denken van The Exorcist III (1990) en series als Hellraiser, Candyman of Witchboard 2 gingen ook binnen die tijd naar dit soort verhaaltjes. Slecht was deze film niet maar voor mij iets teveel op het drama gericht en net iets te makkelijk.

alexspyforever
- 20870 berichten
Volgens mij heb ik deze film ooit wel eens gezien, maar ik herinnerde me er niet al te veel van. Ik ben het wel eens met joolstein dat zulke mystery/thrillers vaak werden gevuld met horrorelementen. Helaas ligt de focus net wat teveel op drama en de clichés van het zuiden. Goede film daar niet van maar past mijn inziens niet meteen in het plaatje van een horrordraft BlueJudaskiss.

BlueJudaskiss

Collins
De film begint met in elkaar overvloeiende beelden van droevig uitziende bomen geworteld in een moerassig landschap. De beelden roepen een akelige sfeer op. Ze komen herhaaldelijk terug in de loop van de film. Steeds even dreigend. Steeds even macaber. Het is een landschap dat geheimen verbergt. Een landschap dat het gruwelijke thuisland is van demonen en geesten. Het is goed gelukte stemmingmakerij van regisseur Sam Raimi.
De film gaat dan wel niet over demonen en geesten (hoewel er zeker geesten in voorkomen), maar zoekt het meer in een combinatie van paranormale verschijnselen en ‘alledaags’ drama. Dat drama is niet van de lichtzinnige soort. Nee. We hebben het over zware onderwerpen als moord, seksueel misbruik, racisme, huiselijk geweld en psychisch leed. Die dingen hakken er in en geven het verhaal een permanente zwaarmoedige glans.
Te midden van al het drama is hoofdpersonage Annie (Kate Blanchett) de enige lichtbron in de duistere wereld die de film schetst. Het laatste bastion van gezond verstand en (mede)menselijkheid. Annie vertegenwoordigt de paranormale kant van de film, die zich inzet om het kwaad te bestrijden. Die strijd is de kern van het verhaal.
Dat klinkt heel simplistisch, maar dat valt reuze mee. De sfeer is erg beklemmend. Het kwaad erg realistisch. Blanchett erg geloofwaardig. Het drama erg drukkend. Daar is niets obligatoirs aan. Het verhaal maakt indruk en is spannend.
Annie is het enige personage dat bij de kijker sympathie opwekt. Hoewel sympathiek is het personage ook ondoorzichtig en mysterieus. Sympathiseren lukt, maar het is erg lastig om je met haar te identificeren.
Dat lukt bij de andere personages ook niet goed. Die zijn sowieso niet sympathiek en geven blijk van vooroordelen, hebben dubieuze karaktereigenschappen en vertonen gewelddadig gedrag. Hun rollen zijn nogal stereotiep, maar worden wel heel behoorlijk gespeeld. Zelfs Keanu Reeves en Hilary Swank (ben van beide geen fan) zijn goed te doen.
De film is ook goed te doen. Een spannende, goed geënsceneerde, sfeervolle en mysterieuze thrilller.

dvdcrusher
Een van de beste films die ik de voorbije maanden heb gezien. Zeer sterke rol van Cate Blanchett. Deze film heeft toch iets meer diepgang dan de doorsnee thrillers. Zal hem graag opnieuw bekijken. Moet bangelijk zijn om een dergelijke gave te hebben. Ik geloof er ook in nadat een voorspelling die mij eerst in de verste verte onmogelijk leek toch is uitgekomen, jammer genoeg.

JoeCabot
Heel intens allemaal. De rednecks gaven me stuk voor stuk koude rillingen; daarbij vergeleken is Freddy Krueger een koorknaap. Maar voor de rest viel deze film toch wat tegen. Sam Raimi gaat te doorzichtig te werk. Zo kan hij het niet laten om voortdurend goedkope jump scares in te lassen (inclusief de perfect getimede donderslag op de achtergrond). Ook qua mysterie overstijgt deze film nauwelijks het niveau van een gemiddelde aflevering van Baantjer.
Saai wordt het gelukkig nooit. Raimi gooit verschillende genres door elkaar. The Gift begint als een sociaal drama, vloeit vervolgens over in een rechtbankthriller om uiteindelijk als pulp-horror te eindigen. Geen enkele insteek vond ik echt slecht, maar het wordt ook nooit groots. Als geheel is het bovendien niet beter dan de som van de delen.
Het sterkste aspect van deze film is wellicht nog het acteerwerk. Cate Blanchett kruipt met veel bezieling in de huid van een getormenteerde “heks”. Ook Ribisi en Reeves overtuigen elk op hun eigen manier als lokale hillbilly’s.

Movsin
Ondanks het verrassend, spannend en ook mysterieus, akelig slot, kon de film over de ganse lengte me niet bekoren.
Cate Blanchett zet haar rol evenwel heel emotioneel neer en dat is een absoluut pluspunt die de film wel even boven het vlakke en andere veel minder gevatte vertolkingen helpt.

Capablanca
Een film over paranormale verschijnselen met een sterrencast, maar met het niveau van de Ghost Whisperer.

Shadowed
Nee.
Raimi is sowieso niet echt een regisseur die ik heel hoog heb staan, maar na het zien van zijn meer serieuze thrillerfilms geef ik met alle plezier de voorkeur aan zijn recentere actiefilms. Het lawaai is een stuk plezieriger om naar te kijken dan deze dooie boel.
Deze film stond allang in het vizier, maar had geen haast om gekeken te worden. Na het zien van deze film is me ook meteen duidelijk waarom. Ik vond er geen klap aan en ik kreeg maar weinig mee van de sfeer. Ik vond het allemaal maar doods uitpakken in een verhaal die het ene na het andere oninteressante element introduceert.
Blachett vond ik totaal niet bijzonder. Aardig geacteerd enzovoort, maar geen personage die de 112 minuten veel interessanter weet te maken. Erg gemaakt ook, niet iets waar ik graag naar kijk. De overige personages zijn beter, maar ook niet altijd even boeiend. Eigenlijk waren Reeves en Ribisi de enige die me positief opvielen.
Verhaaltje is maar saai en de vormgeving mak. Ik proefde maar weinig van de sfeer, niks vond ik echt uitstraling hebben. Het bos is bijvoorbeeld een element die waanzinnig sfeervol kan zijn, maar dit in The Gift totaal niet is. Ook andere sequenties waar veel meer uit te halen valt zijn maar plat in elkaar gestoken.
Nu ben ik ook van nature niet zo'n fan van dit soort mysterythrillers, maar The Gift vind ik nog een stukje saaier dan een hoop andere films. Het wil nergens maar een beetje interessant of apart worden. Ik vond het een nogal saaie registratie van een apart en ouderwets dorpje. Weinig sfeervolle momenten, mak visueel laagje en een cast die niet heel bijzonder is.
Wel nog punten voor wat aparte acteerprestaties en een prima finale. Verder vond ik dit maar een lange zit. Ik ben niet perse een fan van de meer lawaaierige Raimi-films, maar na het zien van zijn rustigere films snak ik weer naar wat gebeurtenissen in zijn films. Dit was niks voor mij.

Phantasm
Spannende en boeiende thriller die tot aan het genietbaar is. Onderhoudend met een goed verhaal.

BBarbie
Het zuiden van Amerika leent zich vaak als sfeerrijke achtergrond voor duistere mysteries. Zo ook in deze film waarin een paragnost een centrale rol speelt na de spoorloze verdwijning van een lichtzinnige jonge vrouw. Een degelijke thriller met een op zich niet erg verrassende ontknoping. De cast met Cate Blanchett als vlaggendrager is goed op dreef. Prima.

FlorisV
Vakkundig en fraai gefilmd zoals je van Sam Raimi mag verwachten, maar het bevat geenszins de horror die je van hem zou verwachten. Het geheel is zelfs een vrij tam gebeuren, wat vooral overeind wordt gehouden door stevig acteerwerk van de hele cast, met vele bekende gezichten en als middelpunt een overtuigende Blanchett.
Het tempo is traag, het plottwistje is al van mijlen ver te zien en echt spannend wordt het nooit. Wat vooral overtuigt is een vrij trieste schets van een hillbilly omgeving waarin de helderziende probeert en maar half slaagt om iedereen te helpen.

teigertje
Een nog steeds zeer goede film.
Met subliem acteer werk van Cate Blanchett en met een ook uitmuntende rol van Giovanni Ribisi.
Veel film film sterren passeren hier de revue.
Waaronder ook een rol voor Keanu Reeves als een bad guy.
Een film, met raakvlakken naar de beroemde film The six sense.
Een sterke en kwaliteits film met ontroering en vol spanning en van hoog niveau.

De tien best beoordeelde films van de jarige Brigitte Bardot (89)

Geprezen Koude Oorlog-film met Tom Hanks morgenavond uitgezonden op televisie

Acteur Reiky de Valk (23) had op moment van overlijden net eerste regieproject afgerond

De vijf best beoordeelde Netflix-series die dit jaar op de streamingdienst verschenen

Chun Jiang Shui Nuan

Elizabeth
Biografie / Drama, 1998

Frailty
Horror / Thriller, 2001
fortune tellersheriffkleine staddroomtarot cardsnachtmerrieweduwerechtbankpremonitiongeweldbackwoodspondextrasensory perception clairvoyantabusive husbandsouthern gothic
Realtimes | Publishing Network
Social media