menu

Monster (2003)

mijn stem
3,41 (1567)
1567 stemmen

Verenigde Staten / Duitsland
Biografie / Misdaad
109 minuten

geregisseerd door Patty Jenkins
met Charlize Theron, Christina Ricci en Bruce Dern

Nadat haar moeder haar als baby verliet, bleef Aileen Wuornos achter met haar aan alcohol verslaafde vader die tenslotte zelfmoord pleegde tijdens zijn gevangenisstraf die hij uitzat voor kindermishandeling. Op haar dertiende werd ze verkracht door haar oom. Ze raakte zwanger, maar pleegde abortus. Sinds haar zestiende leefde ze op straat en in motels. Wat haar nu nog rest is mannen bevredigen op de achterbanken van auto's voor geld en haar frustraties nemen met de dag toe. Dan ontmoet ze de jonge vrouw Selby, en tussen de twee ontstaat al snel een intense band.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=kxQ11M6_5sw

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van notsub
3,5
Monster is zo'n film waar je direct inzit en die je daarna niet meer loslaat. Je wordt meegevoerd in een emotionele achtbaan waarin rationele beslissingen het onderspit delven tegen ongecontroleerde gevoelens. Het gaat er soms intens aan toe en de realiteitszin wordt sterk vertroebeld door de heftige gebeurtenissen. Selby ziet er wel wat gewoontjes uit naast het hoogstaande acteerwerk van Theron, maar dat mag de pret niet drukken. De intensiteit is de winnaar hier.

avatar van LPereboom
3,5
Monster is een goede film die het vooral moet hebben van het sterke acteerwerk van Theron, die het werkelijk fantastisch doet. Het verhaal is aangrijpend als je we weet dat het waargebeurd is. Echter kan ik de film niet meer dan een 7/10 geven omdat ik het misschien wat anders had verwacht..

4,0
Ongelooflijk waargebeurd verhaal, sterk in film gebracht met een verbluffende prestatie van Charlize Theron.
Naast haar zet ook Christina Ricci een flinke prestatie neer in een goed uitgetekende rol.

avatar van Fisico
3,5
Zoals bij zovele (niet recente en minder bekende) films die ik voor het eerst bekijk heb ik nauwelijks enige voorkennis. Ik wist wel van hieronder beschreven recensies dat het een waargebeurd verhaal was. Pas later in de loop van de film viel mijn spreekwoordelijke frank dat dit ging over dé Aileen Wuornos.

Eerst en vooral viel vooral de uitstekende acteerprestatie van Theron op. Erg geloofwaardig en goed vertolkt. Ze lijkt zelfs op de echte Wuornos. De rol van Selby vond ik iets minder. Fijn ook om Bruce Dern hier te zien opduiken (Nebraska, The hateful eight, Django unchained) met een goede performance.
Eigenlijk zie je hier het levensverhaal van een mislukte vrouw die haar hele leven ellende heeft gekend. The struggle for life om te leven en te overleven. Als kind misbruikt, steeds moeten vechten in deze harde wereld, vaak in contact gekomen met verkeerde mannen, hopend en hunkerend naar een beter leven met idealistische dromen. Vooral ook smachtend naar liefde en geborgenheid, die ze dan uiteindelijk vindt bij een vrouw. De afstand tussen haar en de mannen wordt er alleen maar groter op. Interessant om ook de liberale visie van Selby’s moeder hierop te moeten aanhoren: “als iedereen die wat tegenslag had in zijn jeugd of leven prostituee wordt, dan zou de wereld er nogal uit zien”…
Waar bij de eerste en eventueel tweede moord nog wat sympathie opgewekt kon worden bij Lee, verdween dit nadien. Wat er met de schuchtere dikke man gebeurd is, kwam niet in beeld, maar vermoedelijk werd die ook vermoord. De vriendelijke gepensioneerde politieman werd nochtans in koelen bloede neergeknald. Ze verliest hierbij de totale controle over zichzelf: de haat naar mannen toe rees tot een hoogtepunt: niet enkel de kl**tzakken moesten eraan geloven, iedereen met te veel testosteron werd gestraft. Het moorden ging verder dan alleen maar haat. Ook hebzucht werd een deel van het motief: de drang naar geld om een beter leven te kunnen leiden met haar vriendin.

Het einde werd snel afgehaspeld, maar stoorde op zich niet. Hoewel een beetje meer diepgang daar het tot een topfilm zou gemaakt hebben. Tot slot ook nog de fijne muzische ondersteuning vermelden. Alles bij elkaar een verdiende 3,5*. Gewoonweg goed, maar geen topper die boven zichzelf uitstijgt.

avatar van Metalfist
3,0
I'm not a bad person. I'm a real good person

Van sommige films is het echt schandalig hoe lang ik ze al ongezien heb liggen. Monster stamt nog uit de tijd dat de plaatselijke Blokker een vijf voor vijf euro actie deed, ondertussen zijn ze daar alweer enkele jaren geleden mee opgehouden, en ik was vooral aangetrokken door de metamorfose van Charlize Theron. De DVD lag echter dus al ettelijke jaren stof te happen en dat was vooral vanwege het feit dat me dit verder niet zo aansprak. Nu toch eens eindelijk voor gaan zitten.

En ergens snap ik wel waarom Monster zo hoog wordt gewaardeerd, maar het is bovenal toch een nogal hysterische film die wat blijft hangen in hetzelfde cirkeltje. Veel geschreeuw, veel fuck (plus de nodige andere afleidingen van het woord) en uiteindelijk eindigt het weer met een kort tekstje met nog wat extra info over het verhaal. Klassieke aanpak in ieder geval en hoewel daar op zich niets mis mee is, ontbreekt het de film hierdoor wat aan een eigen smoelwerk. Hier en daar vliegt de film bovendien wat uit de bocht, zo voelt de breuk tussen Aileen en Selby in Funland wat abrupt aan, en faalt de film er in om echt een volledig beeld te schetsen van Aileen. Via een voice-over wordt er weliswaar eens af en toe wat extra informatie gelost over haar jeugd, maar de reden waarom ze nu effectief is blijven moorden? Je blijft als kijker toch wat in het ongewisse, al telt dat niet voor de eerste moord natuurlijk. Zeker de man die ze in het achterhoofd neerschiet wanneer hij op zijn knieën zit wordt nooit opgehelderd.

Glansrol van Charlize Theron, zoveel is wel duidelijk. De Zuid-Afrikaanse schmiert er hier en daar misschien net iets teveel op los, maar ze maakt een indrukwekkende metamorfose door. Alleen al het aandurven is op zich al bewonderenswaardig, maar ze overtuigt dan ook wel doorheen heel de film. Hetzelfde kan gezegd worden van Christina Ricci. Het kleine meisje uit de Addams Family is groot geworden en deelt een interessante chemie met Theron. De film steunt voornamelijk op hen beide en daardoor wordt de rest van de cast wel wat aan hun lot overgelaten. Zo'n acteur als Bruce Dern verdient meer dan de sporadische scènes die hij nu toegeworpen krijgt.

Het interessantste aan Monster is de tour de force van Charlize Theron, dat staat in ieder geval als een paal boven water. De rest van de film straalt weliswaar een zekere degelijkheid uit, maar pakkend wordt het nergens. Hoewel dit gemakkelijk als een blauwdruk van een genrefilm kan worden beschouwd, zijn er toch betere in het genre te ontdekken.

Nipte 3*

avatar van Daan258
3,0
Prima film die heerlijk wegkijkt.

De film moet het echt hebben van het ijzersterke acteerwerk van Charlize Theron. Jeetje wat weet zij de rol als Aileen Wuornos perfect neer te zetten. Het verhaal word mooi gebracht en weet geen moment te vervelen, daarnaast moet ik wel zeggen dat de film niet ergens echt bovenuit schoot maar de 109 min vlogen voorbij.
Na het zien van de film ben ik wat interviews gaan kijken van Aileen Wuornos en het is echt niet normaal hoe Charlize Theron haar spot-on weet na te doen.

Een dikke 3,0*
6,5/10

avatar van Tarkus
5,0
Tarkus schreef:
Indrukwekkende film over een waargebeurd feit, de eerste vrouwelijke seriemoordenares in de U.S.
Er valt aan deze film niet het minste aan te merken, alles is prachtig in beeld gebracht en de soundtrack is er eentje die je je nog lang zal herinneren.
Maar wat dan gezegd van de hoofdrol, de onherkenbare Charlize Theron heeft voor deze rol zowel een Oscar als Golden Globe in de wacht gesleept en dat is zeer terecht. Wat zij hier laat zien is fenomenaal, niet alleen dat ze bijna onherkenbaar is (de anders bloedmooie Theron is hier een aartslelijke prostituee), maar ook haar acteerprestatie is er eentje om U tegen te zeggen.
Maar ook haar medespeelster Christina Ricci is hier echt prima.
Het is reeds de 2de maal dat ik de prent zie, en nog steeds maakte hij evenveel indruk op me als de eerste maal.
Hij is dubbel en dik 5 sterren waard en ik kan hem iedereen aanraden.


De film nog maar eens bekeken, en opnieuw onder de indruk van de acteerprestatie van Theron....
Fenomenale rol van haar !!!

avatar van clubsport
2,5
In feite zegt deze film heel veel over de manier hoe de westerse wereld en zeker ook hollywood gelooft in de mythe van mannelijke monsters en vrouwelijke engeltjes .
Want wat is het verschil eigenlijk tussen een Gacy , Bundy en deze Wuornos ? niet veel denk ik maar de portrettering is wel heel anders want waar Gacy en vele andere seriemoordenaars geen excuses kregen voor hun daden word dat bij deze vrouw wel gedaan want tjaaa vrouwen in een kwaad daglicht stellen en demoniseren dat is mischien wel het grootste taboe wat er bestaat .
als een vrouw moord zal ze er wel een goede reden voor hebben gehad , en dat is de hele insteek van deze film .
Zou deze insteek ooit mogelijk zijn met als onderwerp het personage Bundy ? nooit van zijn levensdagen ook al zou dat verhaal op waarheid berusten .

4,0
Op youtube kom jr veel filmpjes tegen van Aileen Wuornos.
Als je die ziet zie je een intens triest figuur.
Ook zie je dat de acteerprestatie in van Charlize Theron fenomenaal is.
Een oscar waard maar daar was deze film waarschijnlijk te klein voor.

avatar van Roger Thornhill
4,0
eempag schreef:
Een oscar waard maar daar was deze film waarschijnlijk te klein voor.
Toch heeft ze die wel degelijk gekregen voor deze film.

4,0
Roger Thornhill schreef:
(quote)
Toch heeft ze die wel degelijk gekregen voor deze film.


Ah wist ik niet, en terecht.

avatar van Baboesjka
5,0
Wat een goede film! Subliem acteerwerk en een zeer spannend, indringend en aangrijpend verhaal. Het heeft een heel naar sfeertje, en toch keek het vlot en fijn weg. Dat het waargebeurd is, maakt het voor mij nog aangrijpender. Ik voelde ‘m. Sterk! 5*

avatar van Brabants
4,0
Monster is een waargebeurd verhaal over een enfant terrible die stelselmatig verder wegzakt in de maatschappij. Alle lof voor Charlize Theron en ook Christina Ricci. Bruce Dern is altijd een welkome aanvulling.

avatar van IH88
3,5
“I just wanna live, Lee. I just want a normal happy life. I don't know why you did this.”

Wat een fantastische acteerprestatie van Theron. Het is heel moeilijk om sympathie te krijgen voor Aileen Wuornos, en zeker bij de laatste moord krijg je het gevoel dat Aileen verloren is. Maar het mooie is dat Theron en Patty Jenkins er wel voor zorgen dat je begrijpt waarom Aileen uiteindelijk aan het moorden slaat, en je ziet een vrouw die eigenlijk vanaf haar geboorte al op een 0-3 achterstand staat.

Sommige dingen zijn ook haar eigen schuld, en gelukkig worden ook deze momenten getoond. De band tussen Aileen en Selby (Christina Ricci) vormt het hart van de film, en ook dit gedeelte werkt. Je kunt Selby op laatst haten om de beslissing die ze neemt, maar ik vond het een begrijpelijke en onvermijdelijke keus.

avatar van BBarbie
3,0
Een heftige film over een vrouw, die van kinds af aan mishandeld en misbruikt wordt en al op jonge leeftijd op zichzelf teruggeworpen wordt. Op een gegeven moment slaan de stoppen door met fatale gevolgen.
Een tamelijk unieke vertolking van een nauwelijks herkenbare Charlize Theron. Daarbij vergeleken verbleken de acteerprestaties van de rest van de cast.

4,0
Boeiend verhaal met goeie sound gemixt

avatar van umbra
1,5
Naah, insteek vh verhaal slaagt op niks, killer vrouwtje voorstellen als, ze is niet zo slecht, begrijp het door slechte jeugd...blablabla en alle venten zijn gore smeerlappen... anders zijn alle killers en psychopaten hun daden te verantwoorden of te 'begrijpen' en nooit door en door slecht...hier dringen ze u nog medelijden/leven op vr da wicht Ook nog is mottig mens.

avatar van Lovelyboy
3,5
Verbijsterende film die ik succesvol 17 jaar lang genegeerd heb. En waarom nu precies zou ik niet kunnen zeggen. Wellicht de weinig flatteuze hoes. Het verbijsterende betreft overigens niet zozeer de film als wel de ware geschiedenis rond Wuornos zelf, die met recht een horrorshow genoemd kan worden.

Rauw, intens en smakeloos is het gebrachte beeld rond Wuornos van armoe, ellende en een kansloos bestaan. Iets dat in werkelijkheid nog veel meer gelaagd is door de rampspoed die haar reeds vanaf jonge leeftijd betrof met mishandeling, misbruik, seks met een neef, zwanger op haar veertiende, het verstoten worden uit de familie en een zwerversbestaan dat daarna volgde. Het is een wonder dat Wuornos al zo oud is geworden en niet eerder doordraaide denk ik dan.

De film begint dan ook in een later stadium en voert een meer dan behoorlijk getrouw beeld, zover ik kan uitvogelen, over de ontmoeting met Tyria Moore, de eerste moord en diens achtergrond, het verdere verloop met onder andere het 'ongelukje' waar ze later nog op geindentificeerd werden, en de uiteindelijke biecht en bekentenis mede mogelijk gemaakt door Moore.

De film, zijn verhaal en karakters kan verder eigenlijk als bijzonder dubbel gezien worden. Zo is de film opzich niet heel veel beter dan de gemiddelde seriemoordenaar film, toch is het de wetenschap van de werkelijkheid die het geheel een scherp randje geeft. Zo oogt Theron, naast weerzinwekkend, in goede doen, toch is het de vraag in hoeverre ze de waarheid benadert of over acteert. De schaarse beelden die kon vinden van Wuornos passen niet helemaal bij de mimiek die Theron ten toon spreidt. Een derde punt is dat je wellicht eeuwig kan stellingen over de vraag of Wuornos een doorgeslagen randcrimineel was of een slachtoffer van haar omgeving.

Monster houd mij in die zin nog wel even bezig en niet zozeer vanwege de film als wel het karakter zelf. Desondanks is de film een prima product met goede acteerprestaties en goede muziek.

avatar van knusse stoel
4,0
Gisteravond gezien en deze lag al een tijdje te wachten tot wij er tijd voor wilden maken.
Gelukkig dat we dat gedaan hebben want het viel niet tegen.
Aileen Wuornos (Charlize Theron) is een meisje wat erg naïef is en met de beste bedoelingen toch alles fout doet in de ogen van zichzelf en anderen. Daaruit voor vloeien de nodige 'avonturen' en misstappen. Er zit veel grof geweld en verdriet in de prent, het taalgebruik is ook niet wat de gemiddelde mens als woordenschat omschrijft en de verwachtingen van de twee zijn iets te hoog gespannen. Toch gun je de twee meiden best een mooi leven vol geluk maar jammer genoeg komt steeds het naïeve gedrag van Aileen er doorheen walsen. Zie dan maar eens begrip te krijgen van de naaste omgeving.
Een ook waargebeurd verhaal waarbij de hoofdrolspeler behoorlijk veranderd is als je dat vergelijkt met haar echte uiterlijk.
https://www.google.com/search?sxsrf=ALeKk0130Onx0u-B4lLP900qNzMP5cFRKw:1610811071843&source=univ&tbm=isch&q=Charlize+Theron&client=opera&sa=X&ved=2ahUKEwjiufLt4qDuAhXLyaQKHW3TBGgQjJkEegQIAxAB&biw=1600&bih=759

Ondanks alles een mooie 8 als waardering.

avatar van mcdaktari
knusse stoel schreef:
Gisteravond gezien en deze lag al een tijdje te wachten tot wij er tijd voor wilden maken.
Gelukkig dat we dat gedaan hebben want het viel niet tegen.
Aileen Wuornos (Charlize Theron) is een meisje wat erg naïef is en met de beste bedoelingen toch alles fout doet in de ogen van zichzelf en anderen. Daaruit voor vloeien de nodige 'avonturen' en misstappen.
Een ook waargebeurd verhaal waarbij de hoofdrolspeler behoorlijk veranderd is als je dat vergelijkt met haar echte uiterlijk.
https://www.google.com/search?sxsrf=ALeKk0130Onx0u-B4lLP900qNzMP5cFRKw:1610811071843&source=univ&tbm=isch&q=Charlize+Theron&client=opera&sa=X&ved=2ahUKEwjiufLt4qDuAhXLyaQKHW3TBGgQjJkEegQIAxAB&biw=1600&bih=759

Ondanks alles een mooie 8 als waardering.

Ja ze kunnen een mooie meid lelijk maken en een lelijke kunnen ze zelfs mooi maken. Das een "piece of cake" tegenwoordig

Gast
geplaatst: vandaag om 01:39 uur

geplaatst: vandaag om 01:39 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.