Genre: Biografie / Misdaad
Geregisseerd door: Patty Jenkins
Met onder meer: Charlize Theron, Christina Ricci en Bruce Dern
Releasedatum: 18 maart 2004
Plot Monster
"Based on a true story."
Nadat haar moeder haar als baby verliet, bleef Aileen Wuornos achter met haar aan alcohol verslaafde vader die tenslotte zelfmoord pleegde tijdens zijn gevangenisstraf die hij uitzat voor kindermishandeling. Op haar dertiende werd ze verkracht door haar oom. Ze raakte zwanger, maar pleegde abortus. Sinds haar zestiende leefde ze op straat en in motels. Wat haar nu nog rest is mannen bevredigen op de achterbanken van auto's voor geld en haar frustraties nemen met de dag toe. Dan ontmoet ze de jonge vrouw Selby, en tussen de twee ontstaat al snel een intense band.
Aileen Wuornos
grootste kutfilm van 2003
slecht geacteerd, slecht plot
bah
0.5 omdat ik geen 0 kan geven
Ik begrijp hieruit dat je 'm niet goed vond ???
redjina
Charlize Theron moest heel wat kilo's voor deze film aankomen...ook Christina Ricci kwam een aantal kilo's aan..
Charlize won een Oscar voor haar rol in Monster DETAIL --> dit was op 29 feb 2004 de verjaardag van Aileen Wuornos
FX
Ik heb weinig positiefs te melden over deze film; behalve de aardig spelende Theron kwam eigenlijk niets goed uit de verf. Het verhaal is voor mij niets meer dan een gortdroge aaneenschakeling van gebeurtenissen, zonder dat je erdoor gegrepen wordt.
knabobaR
Een onderhoudende ware woensdagavondfilm...
Inderdaad, maar had er wel meer van verwacht. Posisitef puntje is het acteerwerk van Charlize Theron. Had van mij wel wat meer spanning in gemogen. ** en een half.
Jassie
Ik vond de film goed, maar geen meesterwerk. Acteerprestaties zijn top, met name van charlize (jezus wat kan zij er een lelijk uit zien). Maar op dee een of andere manier kon ik niet goed in het verhaal komen, en dus niet echt meeleven met de hoofdrolspelers. Maar dankzij de acteer prestaties toch 3.5 *
Airbus
Het Acteerwerk, laten we daar eens mee beginnen. dat was absoluut dik in orde!! maar de verhaallijn, de structuur de film zelf, vreselijk, ik vond het een ramp!!!
het is ff tussen haakjes ook absoluut mijn smaak film niet, dus dat maakt het nog eens dubbel zo erg!!
ik vond de film vreselijk saai, en heb hem alleen niet voortijdig afgezet, omdat ik hoopte op een wending: tevergeefs!
voor de acteerprestatie van Charlize: 5 sterren
voor het verhaal en de rest van de film: 2 sterren voor de moeite om hem te maken
wackyboy
Ik werd wel enigzins gegrepen door het verhaal. Ik merkte dat ik gedurende film steeds meer sympathie kreeg voor Aileen en steeds minder sympathie voor Christina Ricci's karakter. Aileen doet op een gegeven moment alles om Ricci's karakter een goed leven te bieden. Pogingen om een reguliere baan te krijgen lopen jammerlijk vast, het is dus niet dat ze niet probeert om een juiste draai aan haar leven te geven. Daarbij wordt ze voorafgaand aan haar eerste moord zo vreselijk mishandeld dat je haar nog gelijk geeft ook dat ze haar pistool leegschiet op haar verkrachter.
Reden genoeg om enige sympathie te voelen voor Aileen. Ik vroeg me tijdens het kijken van de film alleen wel af of ze die sympathie wel verdient. Verdient ze een film die op een bepaalde manier begrip vraagt voor haar beweegredenen? Per slot van rekening draait ze na haar eerste moord helemaal door en vermoord ze zelfs iemand die haar alleen maar probeert te helpen. Ik had na het zien van deze film dus wel een beetje een dubbel gevoel over het verhaal. Het lijkt wel of elke seriemoordenaar in Amerika zijn (of haar) eigen film krijgt. Een film die ze misschien helemaal niet verdienen.
Over de acteerprestaties trouwens alle lof! Wat een klasserol van Charlize Theron zeg. Die oscar heeft ze dubbel en dwars verdiend.
GogigaGo
Film was niks. Al teveel van zulke films gezien en deze steekt er niet boven uit.
Wat me wel bijgebleven is hoe ze zo'n mooie vrouw tot een verschrikkelijke heks kunnen omtoveren. Tjongejongejonge.
Film 1*
Make-up 4*
Odie
Een onderhoudende ware woensdagavondfilm...
En dan nog een 3 geven??
xangadix
Ja hij is onderhoudend zeg ik toch..? Een WWF is niet per definitie slecht.
evervaet
Goede woensdagavond film. Ik ben eventjes in slaap gevallen, maar deze film krijgt toch 4*. Goed geacteerd en ik kan mij goed voorstellen hoe de hoofdpersoon volledig de weg kwijt raakt en ontspoort in geweld en het vermoorden van hoerenlopers. 4*
FX
...en ik kan mij goed voorstellen hoe de hoofdpersoon volledig de weg kwijt raakt en ontspoort in geweld en het vermoorden van hoerenlopers. 4*
Ik geloof niet dat ik jou wil kennen.
ThaHouse
Niet echt een opbeurende film, wel een zeer geloofwaardige vertolking Theron.
Zo geloofwaardig dat ze mij zwaar irriteerde in de film.
Ivm Ricci, denk dat zij wel de meest geschikte persoon was om de rol van Selby te spelen.
Krijgt van mij 3 sterren.
Ps: kvond Charlize dezelfde trekken hebben als Jon Voight in Anaconda
Bandit
Schitterend acteerwerk van Theron, maar de film is wat aan de lange kant. 3,5 *
Bonemans
Prima film, maar ook niet meer dan dat. Ik had een topper verwacht, misschien dat ie daarom wat tegenvalt. De acteerprestatie van Theron zal wel een oscar verdienen, de make-up had hem eigenlijk moeten krijgen. Even denken ... 3 sterren !
LauraPalmer
poeh. Een behoorlijk indrukwekkende film! De vergelijking met de woensdagavond films die hier wordt gegeven steekt me toch een beetje. Dat vind ik een behoorlijke understatement. Achja, ik heb die vergelijking ook wel eens gebruikt voor een andere film.
Anyway, wat ik erg interessant vond is dat je in het begin nog erg veel sympathie hebt voor Aileen, en dat je je goed kunt voorstellen waarom ze het doet (iemand vermoord), maar dat je op een gegeven moment juist meer sympathie krijgt voor haar slachtoffers.
jasmyn
Nou ik had eigenlijk veel van deze film verwacht, t leek mij echt een goede film, maar nu ik vele reacties heb gelezen, weet ik niet of ik het echt de moeite waard vind, om deze film een keertje te gaan huren...
clairest
Deze film is een realistisch en waar verhaal over prostitutie en omdat ik dat nog niet eerder heb gezien, vind ik dat van grote waarde.
Ik vind het absoluut geweldig, hoe het misdadige leven van Aileen Wuornos in beeld is gebracht. Ik waardeer zowel de creativiteit van de filmmakers als de acteerprestatie van Charlize Theron.
Het is voor ons 'gewone' mensen onmogelijk om de misdadigster Aileen Wuornos te snappen of om ons in haar in te leven. Toch ontvouwt zich hier een volkomen realistisch en geloofwaardig beeld van haar. Voor mij is dat beeld enorm intrigerend.
Net als Zombie McGruder vind ik deze film gedurfd en integer en zelfs mooi. Mooi omdat het karakter Lee zo echt is, dat het mij fascineert en ontroert. Voor mij is ze niet lelijk of irritant. Ik verwonder me alleen. (Volgens verschillende deskundigen was Aileen een extreme borderline-persoonlijkheid met de emotionele ontwikkeling van een kind van 2, 3 jaar en ja, die persoonlijkheid zag ik in deze film.)
Integer en gedurfd vind ik deze film omdat de film alles van alle kanten laat zien en toch geen oordeel velt. Dat mag de kijker eventueel zelf doen.
Ik ben (bij gebrek aan extra's op de dvd) maar eens in de werkelijke story van Aileen op internet gedoken en erachter gekomen dat er inderdaad wel allerlei feiten zijn veranderd. Om er een goede film van te maken is het nodige aangepast en waar noodzakelijk is er zo goed mogelijk gegist. Maar wat ik erg knap en creatief vind is dat de kernelementen van het werkelijke verhaal getrouw zijn uitgewerkt, met behulp van gewijzigde feiten. De zielservaringen en zielskeuzes van de karakters, hun motieven, hun emoties, zijn oorspronkelijk.
Het karakter Selby is opmerkelijk ondiep, zoals veel mensen hier opmerken, maar het is niet onrealistisch; veel mensen zijn zo. Rascal schreef bijvoorbeeld: "Ze kwam bij mij niet overtuigend over. Althans haar liefde voor Aileen. Maar misschien was dat in het echt ook zo." En ja, zo was het.
bisse
Het is voor ons 'gewone' mensen onmogelijk om de misdadigster Aileen Wuornos te snappen of om ons in haar in te leven. .
overdreven en onware uitspraak
Ik weet niet meer waar ik het las, maar ik hoorde dat het hele Selby-karakter verzonnen was. Aileen was heel erg vaak alleen, maar dat is veel moeilijker te verfilmen.
clairest
Starbright boy, op internet kun je vinden dat Aileen vier jaar lang optrok met een lesbische vriendin waarop de rol Selby gebaseerd is. Deze vriendin was nogal een ander type dan Selby, maar wat wel overeenkomt is: 1) Ze liet toe dat Aileen haar (van tijd tot tijd) onderhield met prostitutie-geld en berovingen, 2) Ze wist dat Aileen ook moordde, maar wilde er tegelijkertijd liever niets van weten en wilde er zeker niets mee doen, 3) Ze heeft uiteindelijk inderdaad samengewerkt met de politie om via telefoongesprekken Aileen te strikken en ze heeft op de manier zoals in de film getoond wordt tegen haar getuigd, 4) Aileen heeft in de verhoren over de eerste gevangenisjaren heen voortdurend benadrukt dat Selby niet betrokken en onschuldig was.
Chainsaw
Op zich een erg aardige film, die wordt gedragen door Theron. Een geloofwaardige rol, uitstekend neergezet. Ricci was trouwens ook prima op dreef en het duo zorgt voor een paar mooie momenten. Desondanks is de rest van de film maar wat gewoontjes. Redelijk goed uitgewerkt plot, maar het wil nergens echt aangrijpen of intrigeren. Het duurde me al met al ook iets te lang, allemaal.
3 sterren.
tevelenco
een zeer realistische film
waarin ik eigenlyk toch wat meer spanning had verwacht
wel een zeer goede rol voor theron , je kent ze byna niet terug echt super
bisse
Tuurlijk heb ik deze film gezien anders zou ik niet reageren. Wat een onzinnige reactie trouwens alleen omdat ik het niet eens ben met jouw uitspraak. Dat jij je totaal geen voorstelling kan maken van wat bepaalde gebeurtenissen voor een gevolg kunnen hebben voor iemands gedrag of persoonlijkheid is jouw zaak. Je moet dan echter niet gaan lopen verkondigen dat het voor ieder ander "gewoon" persoon onmogelijk is. Deze film geeft niet voor niks achtergrondinformatie in die trant. Wanneer de filmmakers ervan uitgingen dat het toch onmogelijk was om je in te leven of iets van haar te snappen had de film er heel anders uit gezien. Naar mijn mening heb je weinig van de film begrepen en raad ik je aan om hem nog eens te kijken, misschien dat je er dan meer uithaalt dan een onjuiste conclusie betreffende de hoofdpersoon en de film in zijn geheel.
Jorick
Een erg goede film met een aangrijpend verhaal.
Overigens vind ik Charlize Theron erg sterk acteren.
3.5 ster.
GFM
Een redelijk geslaagde film over het wel en wee van Aileen en haar vriendinnetje Selby..
De film weet niet de hele speelduur te boeien, daarvoor heeft het net te weinig diepgang...
Na de film gezien te hebben betrapte ik mezelf erop zelfs enig begrip op te kunnen brengen voor de daden van Aileen in haar zoektocht naar een normaal leven en geluk...
Theron speelt geweldig, niet alleen de metamorfose maar ook het hele typetje wordt geweldig neergezet (dat mannelijke)..

Aileen Wuornos: American Boogeywoman
2021