• 9.377.366 stemmen

Geregisseerd door: Patty Jenkins

Met onder meer: Charlize Theron, Christina Ricci en Bruce Dern

Releasedatum: 18 maart 2004

Plot Monster

"Based on a true story."

Nadat haar moeder haar als baby verliet, bleef Aileen Wuornos achter met haar aan alcohol verslaafde vader die tenslotte zelfmoord pleegde tijdens zijn gevangenisstraf die hij uitzat voor kindermishandeling. Op haar dertiende werd ze verkracht door haar oom. Ze raakte zwanger, maar pleegde abortus. Sinds haar zestiende leefde ze op straat en in motels. Wat haar nu nog rest is mannen bevredigen op de achterbanken van auto's voor geld en haar frustraties nemen met de dag toe. Dan ontmoet ze de jonge vrouw Selby, en tussen de twee ontstaat al snel een intense band.

Aileen Wuornos

Horton / Last "John"

avatar van Japie1971

Japie1971

GFM schreef:

Na de film gezien te hebben betrapte ik mezelf erop zelfs enig begrip op te kunnen brengen voor de daden van Aileen in haar zoektocht naar een normaal leven en geluk...

Ben ik het helemaal mee eens. Alsof de ellende een goede reden was om de meest foute mannen af te maken.

Sterke aangrijpende film met sterk acteerwerk van Theron.

4 *

avatar van clairest

clairest

clairest schreef:

Het is voor ons 'gewone' mensen onmogelijk om de misdadigster Aileen Wuornos te snappen of om ons in haar in te leven. .
Bisse schreef:
overdreven en onware uitspraak

Bisse, Ik kan me zeker wel "een voorstelling maken van wat bepaalde gebeurtenissen voor een gevolg kunnen hebben voor iemands gedrag of persoonlijkheid". Maar dat is rationeel redeneren en dat is niet wat ik bedoelde. Ik bedoelde: kun JIJ je werkelijk voorstellen dat JIJZELF al die mensen zou vermoorden op die manier? Kun je je echt bedenken en invoelen hoe het is om zo'n leven te hebben gehad als zij heeft gehad? Ik kan dat niet, maar ik bewonder het volkomen realistische en geloofwaardige beeld van haar dat zich in deze film ontvouwt.

Het beeld dat de film van haar toont staat overeind als een huis. Ik vind dat juist daarom heel knap, omdat de 'gewone' menselijke reactie op de misdadigster Aileen Wuornos (NB ZONDER deze film dus) was en is: "deze vrouw was een monster".

avatar van bisse

bisse

oke, wanneer je het zo stelt dan ben ik het wel met je eens. Echt met het hoofdpesoon meevoelen en in staat zijn tot dezelfde gruweldaden kan ik gelukkig niet. Ik snap echter wel iets van haar daden en kan me er een voorstelling van maken hoe zij zover is gekomen. Ik vind ook dat de film er volledig in slaagt deze gruweldaden te relateren aan een menselijk wezen i.p.v een monster. Ook voor een groot deel te danken aan de "onmenselijk" goede rol van theron. :d

avatar van Tara

Tara

Wel goed acteerwerk maar het raakte me niet.

Vond het niet zo'n bijzondere film. Ze hadden misschien meer kunnen laten zien van het onderzoek, e.d. zodat het eentonige er een beetje af gaat. 2*

avatar van Hannibal

Hannibal

Tara schreef:

Ze hadden misschien meer kunnen laten zien van het onderzoek, e.d.

Het is geen politiefilm, waarbij een moord moet worden opgelost. Het gaat juist om het verhaal Aileen Carol Wuornos.

avatar van markiemark123

markiemark123

Goed maar tegelijkertijd ook een triest verhaal.

En die Charlize Theron zet een heel sterk figuur neer, wat een kanjer van een actrice.

avatar van Rudie

Rudie

Mooie klassieke wraakfilm, je staat er 100% achter dat ze die psychopaten één voor één vermoordt. Maarja eigen rechter spelen mag nu eenmaal niet

3,5***

avatar van Icer

Icer

Rudie schreef:

3,5***

Volgens mij vermoorde ze niet alleen psychopaten...

avatar van Peter

Peter

Wat word je hier depressief van zeg... Super acteer prestatie van Charlize. En nee, je mag niet oordelen over iemands uiterlijk, maar God, wat was ze hier onaantrekkelijk. En ik had medelijden met haar personage. Een fascinerende film: 4 sterren.

avatar van nathan_666

nathan_666

mooie aangrijpende film.

Charlize zette haar personage heel goed neer.

ik wou wel op de dvd een documontaire over aileen.

avatar van TheRisingSun

TheRisingSun

Wat een metamorfose van Theron zeg! Geweldig! Dat een persoon zo erg van uiterlijk kan veranderen.... Maar ook zéér overtuigend geacteerd moet ik zeggen,erg sterk!
Vond het een goede film,die lekker door liep. Waar je het bij haar eerste moord helemaal kunt begrijpen waarom ze het doet,is het bij de daar opvolgende moorden iets minder te begrijpen,al zal haar ongelukkige jeugd en eerdere aanvaringen met mannen daarbij waarschijnlijk een grote rol hebben gespeeld. Je kon wel zien dat ze toch wel nadacht bij elke man of ze het wel moest doen of niet,want de man die zei dat het zijn eerste keer was vermoorde ze niet,omdat ze het niet kon! En de laatste man die ze vermoorde wilde ze eigenlijk niet vermoorden,maar ze vond dat ze niet anders kon. Erg aangrijpend toch wel!

3,5 ster

avatar van Edie

Edie

Zeker een goede transformatie, en behoorlijk goede acteerprestaties... Het verhaal zit goed in mekaar, 3.5 sterren.

avatar van Nieke

Nieke

Er werd zo'n hetze over gemaakt dat ik toen ik de film zag toch een beetje teleurgesteld was.

Tot de derde minuut, ik was er al gelijk over (bij wijze van dus).

Theron is sterk in deze film, aartslelijk (ze moest dan ook een paar uurtjes in de make-up stoel blijven zitten) en ze zet écht een persoon neer.

Ricci trouwens evengoed, nog wat kinds en toch zo volwassen.

Toen was nu ook nog niet, probeer er maar eens voor uit te komen dat je lesbisch bent...

Anyhowz, schitterend gedaan door de ganse cast. Wederom wordt getoond dat achter het monster een 'iemand' schuilt.

avatar van West

West

Wat een belachelijk lage score voor een meesterwerk. Koud, kil, triest, maar heel af en toe ook mooi. Het acteerwerk is briljant (terechte Oscar, Golden Globe voor Theron, maar ook Ricci speelt fantastisch). Maar de film is meer: locaties, belichting, een verhaal dat leidt tot het trieste einde. Wat hebben de mensen die een lage score gaven gemist: een Hollywood feelin' good einde?

Trouwens: MM 6,5 IMDb: 7,4

avatar van Jordy

Jordy

West schreef:

MM 6,5

De meeste mensen hier geven niet de helft van het rapportcijfer dat ze eventueel zouden geven.

avatar van DidiusTheGreat

DidiusTheGreat

Een zeer goede aangrijpende film.

De acteerprestatie van Theron vond ik uitstekend, Ricci iets minder.

Het is fantastisch hoe de regisseur Aileen naar voor kan roepen als sympathiek personage. De tegenstelling Slecht (Aileen)-Goed (American People), wordt Goed (Aileen-Goed - Slecht (American People). Want hoe je het ook draait of keert ze blijft een seriemoordenaar.

Een ander ding waarin de film goed slaagt is vragen oproepen over de huidige samenleving.

4 sterren.

avatar van Sjoerd

Sjoerd

Aardige film, met een topprestatie van Theron. Had alleen het idee dat de verhaalopbouw beter had gekund. Had elke keer het gevoel alsof ik stukken tussendoor miste (ter verduidelijking of ter uitdieping).

Goede film, maar had nog veel beter gekund. 3,5*

avatar van Mike Lopez

Mike Lopez

wauw. charlize theron kan onwijs goed acteren!

Echt goede film, een 9

avatar van Beejeej

Beejeej

mja, kon er niet zoveel mee...

het verhaal greep me niet en kon me niet vasthouden. niet helemaal mijn genre denk ik.

avatar van gemaster

gemaster

Hij viel me eigenlijk nog 100% mee. Ik had een slappe feminstenkiller film verwacht, maar ik vond dit eigenlijk best een aardige film. Goede acteerprestaties en het was fijn dat er geen oordeel werd gegeven over de daden van het smoezelige hoertje. Twijfel een beetje tussen 3* en 3,5*.

Ik geef de film het voordeel van de twijfel.

avatar van Tanja83

Tanja83

Niet heel veel verwacht van deze film, en toch viel hij niet tegen.

Het is geen film waar je elke minuut moet volgen, want hij gaat vrij langzaam. Dat is niet erg, het past bij deze film.

Het acteerwerk is niet slecht, maar ik vind Theron niet "geweldig-oh-dit-is-een-Oscar-waard" acteren. (Haal de make-up weg, dan haal je de Oscar weg.)

Voor de rest een prima film, die je zeker moet gaan zien.

avatar van seth gecko

seth gecko

ik had de film na veel reacties saai verwacht maar dat viel me goed mee.

theron speelt haar rol goed maar soms komen de stopwoordjes en het boertige van haar personage wat irritant over,dan zie ik geen personage maar acteerwerk en das wel wat zonde maar al bij al toch een rol die bewijst dat charlize theron meer in haar mars heeft dan een schoon snoetje,want daarvoor moet je deze film niet kijken.

charlize theron blijft qua looks 1 van mijn droomvrouwen maar zoals ze er in dzze film uitziet zou ik er nog niet met een stok aankomen.

sterke transformatie dus.

de film verloopt traag en is redelijk neutraal maar je kunt wel begrip voor de daden van wuornos opbrengen.

na al die verkrachtingen en zooi kun je haar haat in een context plaatsen

in dat opzicht is het dan ook wat ambigue dat ze in plaats van een lange gevangenisstraf de doodstraf gekregen heeft .

3 ***

avatar van Pacino88

Pacino88

Wel een goeie boeiende film,Theron speelt uitstekend en haar daden zijn te begrijpen.Alleen de film had inderdaad wat meer diepgang gemogen en het einde is nogal vlug gedaan,naar mijn mening.

avatar van hansbreda

hansbreda

Boeiende film, maar had iets meer diepgang mogen hebben. Helaas maakt Theron zich schuldig aan "overacting" wat nogal storend werkt.3***

avatar van Nubis

Nubis

Dit vond ik echt een superfilm! Weet eigenlijk niet precies waarom.

In ieder geval is dit een van de films waarin ik me erg heb mee laten sleuren door de depressiviteit in de film. Of in ieder geval door de sfeer.

Echt vol ongeloof gekeken, ik was helemaal stil.

Zo'n zielig personage gewoon..

En ik hou wel van waargebeurde verhalen (of delen waargebeurd).

avatar van clone

clone

geweldige film, ik was er gewoon stil van!

4,5 ster derhalve mijnerzijds

avatar van movieslave

movieslave

Goed acteerwerk, opbouw had beter gekund, maar eenvoudig lijkende, maar complexe zijnde psyches van personages redden de film.

avatar van DRJeFF

DRJeFF

Een leuke tv-film voor de AVRO,wat mij betreft nix meer en nix minder.

avatar van _Casper_

_Casper_

vond er weinig aan, steeds hetzelfde achter elkaar.

Gaat met iemand mee, vermoord en gaat weg. je voelde idd geen band met de hoofdpersonene, Matige film die niet spannend is 2.5*

avatar van sju

sju

Vieze tegenvaller. Geen boeiend verhaal. de hoofdpersoon wist bij mij ook abslouut geen sympathie op te roepen, en het kon me dan ook niet schelen hoe het afliep. Alleen pluspuntje voor deelname van Christina Ricci.