Genre: Biografie / Misdaad
Geregisseerd door: Patty Jenkins
Met onder meer: Charlize Theron, Christina Ricci en Bruce Dern
Releasedatum: 18 maart 2004
Plot Monster
"Based on a true story."
Nadat haar moeder haar als baby verliet, bleef Aileen Wuornos achter met haar aan alcohol verslaafde vader die tenslotte zelfmoord pleegde tijdens zijn gevangenisstraf die hij uitzat voor kindermishandeling. Op haar dertiende werd ze verkracht door haar oom. Ze raakte zwanger, maar pleegde abortus. Sinds haar zestiende leefde ze op straat en in motels. Wat haar nu nog rest is mannen bevredigen op de achterbanken van auto's voor geld en haar frustraties nemen met de dag toe. Dan ontmoet ze de jonge vrouw Selby, en tussen de twee ontstaat al snel een intense band.
Aileen Wuornos
Will / Daddy "John"
Horton / Last "John"
Cop
WB
Zucht, zo jammer dat mensen gaan zeuren dat de actrices er niet uit zagen. Het is gebasseerd op een waargebeurd verhaal. Als die vrouwen in real life zo waren (begin jaren '90, eind 80's), dan mag je ze bij een verfilming gewoon niet mooier maken. Tja, waarom zou je alleen mooie vrouwen gebruiken? Daar gaat het in een film niet om... Tenminste, niet in zo'n verfilming!!
De film zelf was niet heel bijzonder, maar het acteerwerk daarentegen erg goed. Hoe je een mooie vrouw zo lelijk kan maken, en toch wel "aantrekkelijk" om te bekijken in een verfilming.
3* voor de acteerprestaties van beide dames.
gortdroog
Charlize Theron is voor deze rol meer dan 15 kilo aangekomen! Dan verplaatst ze zich in een monster van n vrouw, en ook deze zet ze zeer verdienstelijk neer! Kortom een terechte oscar voor haar bijdrage, en een verdiende 4.5* voor de film...Kijk ook naar de docu..
Leland Palmer
Mooie film met een ijzersterke Charlize Theron. Wat make-up wel niet met een mens kan doen. Een van Hollywood's mooiste actrices word omgetoverd in een ''monster'', zoals de titel van de film duidt. Had de film trouwens eerder gezien, maar toen heb ik 'm niet helemaal afgekeken dus was ik nog niet aan een stem toe. Vanavond heb ik de film in zijn totaal mogen bewonderen en zoals verwacht is dat me niet tegengevallen. Charlize Theron wint terecht een oscar voor haar rol in dit meeslepende en boeiende verhaal. Christina Ricci is vele malen minder bezig dan Theron en ik vond haar dan ook niet echt goed. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal die enkele pijnlijke momenten wist te produceren. Het keiharde leven van een prostituee die het hart veroverd van een onschuldig jong meisje...
Octo
Deed het niet voor mij. De hele film lang zat ik me af te vragen wat er toch in hemelsnaam met Charlize gebeurd was. Een kleine doodzonde om zo te metamorphen. Het overtuigde mij allemaal allerminst. Wellicht knap van Charlize hoe ze zich ingeleefd heeft en alles geeft voor een rol, maar dat maakt nog geen goede film. Ik kan het niet helpen maar ik vind dat er sprake is van een flinke portie overacting van Charlize's zijde. Daar school 'm volgens mij het monster in, want in die paar moordjes die ze al dan niet terecht pleegde was weinig gruwelijks. Het vergoeilijken van deze moordpartijen vond ik zowiezo behoorlijk storend. De moordenaar als slachtoffer, Hollywood pur sang. Waar ik me ook aan ergerde was de ogenschijnlijk onmogelijke bochten waarin ze zich gevrongen hebben om 2 lelijke lesbienes te laten spelen door twee mooie (1 bloedmooie) actrices. Lopen er geen lelijke actrices rond die schreeuwen om een dergelijke rol? Een belediging voor de kijker mi, dat we alleen geinteresseerd zouden zijn als er mooie mensen in meedoen. Een sympathie Oscar voor Charlize voor de moeite, tja het zal wel. Charlize kan geen film in haar eentje dragen, dat weten we onderhand toch wel?!
Geen monster van een film maar wel erg mager.
Malick
Is alweer de tweede keer dat ik Monster gekeken heb. Alhoewel ik de eerste keer hem niet helemaal af heb kunnen zien omdat me broer hem afzetten. Harde, smerige en vooral depressieve cinema vond hij het. Nou misschien was ik vijf jaar geleden het met hem eens maar nu vind ik het echt wel meevallen. De regisseuse Patty Jenkins heeft tot nu alleen dit product op haar naam staan. Blijft het hierbij of komt er in de toekomst nog iets ‘’moois’’?
Allemaal lovende woorden voor de twee actrices die het spelen, waar gebeurd verhaal, Theron was iets van 20 kilo aangekomen voor de rol, vervolgens nam ze zich van die mannentrekjes aan. Neem de manier van roken bijvoorbeeld, of haar gebruik van de taal. Haar gezicht zag eruit als een monster, zoals de titel luidt. Toch is de film niet zo goed als iedereen het bestempeld. Dat vooral komt door de valse toon van het einde. Het sentimentele kwam weer om de hoek kijken gelukkig kregen we geen zelfgemaakte gelukkig einde. Daar zie ik ze in Hollywood steeds vaker naar loeren een zelfgemaakt einde aan een verhaal brijen terwijl het waar gebeurde verhaal genoeg inspiratie biedt voor een machtig einde. Ook jammer vond ik het dat de regisseuse de boel probeerde te verklaren bij haar ongelukkige jeugd met vaderlief en zijn praktijken. En dat ze continu de moorden probeerde goed te praten?! Het geweten van de kijker werd meerde malen op de proef gesteld sinds wanneer kan een moordenaar een slachtoffer tegelijk spelen. Hollywood lijkt alles te kunnen. Al met al een film die echt niet zo deprimerend is dan mensen zeggen mijn zoektocht naar depressieve gaat verder.
Nou, ik snap alle ophef over deze film dan weer niet. Best een redelijke film maar waar ontstijgt deze nou de middelmaat? Zo geweldig was het verhaal nou niet en het acteer was voldoende maar niet wereldschokkend. Ik heb hem bekeken en hij was voldoende, maar ik zal niet snel terug denken aan deze.
Schiedammer
Een aardige film om te zien maar zoals hierboven al vermeld is niet meer dan een middelmaat. Ikzelf vond Charlize iets te overdreven spelen en dat stoorde mij een beetje. Ik vond het wel knap dat ze zichzelf helemaal in de rol heeft ingeleefd ( zelfs 13 kg aangekomen. Ik vond alleen iets niet kloppen met haar hoofd. Het leek wel of ze een masker op had. Het verhaal was gewoon mooi en goed uitgewerkt. Beeldkwaliteit van de film was ook goed evenals het geluid op dvd (DTS). Maar voor mij is de film niet meer waard dan 3*.
missl
wat een goede film met inderdaad een meesterlijke theron. ze is eng en vies en alles wat je van zo'n verhaal verwacht.
boeliebab
Deze film heeft veel indruk op me gemaakt. Het is wel een film die ik maar zelden kan bekijken/ er de juiste bui voor heb.
Ik vind de omschrijving van de film hierboven maar vreemd. Het is een waargebeurd verhaal over (ik geloof) de eerste vrouwelijke seriemoordenaar. Dit vind ik een wezenlijk te benoemen punt, maar goed wie ben ik..
MovieEter
In één woord: GEWELDIG!!! Het verhaal, dat erg goed is uitgewerkt, pakte me echt bij m'n strot... De muzikale aanvulling, filmstijl en het sublieme acteerwerk, met name de fenomenale rol van Charlize, maakt 't een film, die ik niet snel vergeten zal en zeker nog in de herhaling ga gooien!!
Unky
Vond het een erg mooie en zielige film. Lang geleden dat ik een film heb gezien die me echt heeft geraakt.. Bij deze is het gelukt.
J.Bell
Een veel te lage score, wat Theron hier laat zien is echt geweldig!
neo
Matige film. Het is zo'n typische productie die doet denken aan zo'n ware woensdag avond film. Het verschil is echter wel dat Monster probeert je als kijker heel erg afstandelijk op te stellen tegenover Aileen, wat dan wel weer een pluspunt is. De band tussen de twee vrouwen komt totaal niet uit de verf. Enorm slecht is ook de muziek van componist BT. Zijn bedoelingen waren vrij duidelijk; vooral de dromen van Aileen schetsen. Dat doet hij op zich goed,maar het klinkt als een slechte jaren 80 commercial over hoe mooi het leven wel niet is als je een nieuwe verzekering afsluit.
neo
Ehhh... Los van het feit dat Theron zich in Monster bedient van een wel héél dik Amerikaans trailertrash-accent (ook bekend als het Jerry Springer-accent), heeft ze normaal gesproken helemaal niet zo'n Zuidafrikaans accent, vind ik. Heb meerdere interviews van haar gezien, waarin ze vrij 'normaal' engels sprak.
Als je eenmaal zoveel jaar in andere land woont kan je je oorspronkelijke accent verliezen....
Halcyon
Als portret van een seriemoordenaar een geslaagde film. Ben het daarom ook totaal niet eens met neo, want ik vond de relatie tussen de twee vrouwen net wél goed uitgewerkt en ik vond ook de soundtrack bijdragen tot het karakter van de film. Waar ik me wel enorm aan geërgerd heb is Charlize Theron; het is geleden van de jaren '20 dat ik nog zo'n overacting heb gezien. Bah.
Escobar
Ik ben het totaal niet met je eens ik vond het een geweldige film smaken verschillen natuurlijk. Ik kon me helemaal inleven in de film en vind dat de dames prima acteer werk hebben laten zien. Zoals jij deze film omschrijft is vrij negatief en ik vind niet dat deze film dat verdient maar nomaals dit is mijn mening.
Erg kille film.
Hoewel de film met een hoop "excuses" aan komt zetten wordt toch weinig medelijden getoond met het Aileen personage. Ook het personage van Ricci kan eigenlijk op weinig bijval rekenen. Twee oerdomme vrouwen die zich gewoon diep de shit inwerken.
Behalve 1 slachtoffer is het verder ook alleen maar uitschot wat het onderspit delft, ook daar weinig sympathie.
Verder zet Theron een gelijkaardige fysieke prestatie als Bale neer, al moet ik zeggen dat ze wel erg sterk een typetje neerzette verder. Ken de echte Aileen enkel verder van fotos (gelijkenis is treffend), maar het kwam mij iets te dik aangezet over.
Door het gebrek aan sympathie is het toch vooral ellende wat je op je brood krijgt, de hele speelduur lang. Op zich best een interessant perspectief, maar geheel werken deed het niet. Toch best een interessant filmpje, waar Theron toch een apart soort van toeweiding laat zien.
Duisternis
Ik heb over de seriemoordenaar Aileen Wuornos gelezen, en kwam erachter dat er een film over gemaakt is. Hierdoor ben ik monster gaan huren. Daarna gelijk ook gekocht.
Ik vond het echt een ontroerende film. Ik kon eerst niet geloven dat het Charlize Theron was, wat een verschil! En zelfs hoe ze er in de film uitzag, vond ik Aileen toch nog lelijker. Maar dat is het punt niet.
Daarna heb ik de documentaire gezien, en veel dingen komen niet echt overeen met elkaar. De film is anders dan werkelijk. Ondanks dit blijft het een goeie film. Charlize heeft zich erg verdiept in Aileen qua uitstraling en manier van karakter. De mooie Christina Ricci acteerde wel goed, maar je kon zien dat ze uit was op Lee dr aandacht en geld, vanwege haar onzekerheid...en ze had niet veel te melden in de film. Ze lijkt ook totaal niet op de echte selby. De echte selby ziet er niet uit.
Jeetje wat een leven heeft die Aileen gehad..
Mijn stem is 5.0 voor de sfeer en acteerwerk in de film!
horned_reaper
Deze film heeft me echt heerlijk weten te vermaken.
5* voor het acteren
dikke 4,5* voor het verhaal
alleen 3,5 * voor de uitwerking en decor
en 3,5* voor het de manier waarop het publiek bij het verhaal wordt betrokken.
Dat is dus samen een dikke 4*
guylopez93
op zich wel een goede film
maar het deed me niks. het verhaal was niet zo bijzonder, het acteerwerk was goed maar uitstekend is ook een te groot woord, de make-up hebben ze wel heel goed gedaan, ze zag er echt uit als een brute moordenaar en ik kon Charlize Theron nieteens herkennen in het begin. een goeie film om een keer te bekijken maar ik zal em niet meer zo snel voor de tweede keer pakken
Donkerwoud
Het blijft een raar iets om van zo'n mooie vrouw een lelijkerd te maken voor een filmrol. Maar ze zijn er wel in geslaagd, want de blonde schoonheid is absoluut niet te herkennen als de sexbom die ze is. Als geheel is het een mooie karakterstudie naar hoe iemand tot de meest afzichtelijke daden in staat wordt gemaakt. Soms had ik wel het gevoel dat het allemaal net iets te was.
mikey
Weerzinwekkende acteerprestatie van Theron. Valt in de categorie poweracting zoals je dat deniro ook wel eens ziet doen, maar dan niet zo genant. Ricci zit er tijdens deze film naar te kijken alsof ze het in keulen hoort donderen. En dat terwijl haar voice-over (theron) zo redelijk klinkt. Heel vreemd om zo dit personage neer te zetten.
Bijna niet uit te zitten.
Tarkus
Indrukwekkende film over een waargebeurd feit, de eerste vrouwelijke seriemoordenares in de U.S.
Er valt aan deze film niet het minste aan te merken, alles is prachtig in beeld gebracht en de soundtrack is er eentje die je je nog lang zal herinneren.
Maar wat dan gezegd van de hoofdrol, de onherkenbare Charlize Theron heeft voor deze rol zowel een Oscar als Golden Globe in de wacht gesleept en dat is zeer terecht. Wat zij hier laat zien is fenomenaal, niet alleen dat ze bijna onherkenbaar is (de anders bloedmooie Theron is hier een aartslelijke prostituee), maar ook haar acteerprestatie is er eentje om U tegen te zeggen.
Maar ook haar medespeelster Christina Ricci is hier echt prima.
Het is reeds de 2de maal dat ik de prent zie, en nog steeds maakte hij evenveel indruk op me als de eerste maal.
Hij is dubbel en dik 5 sterren waard en ik kan hem iedereen aanraden.
Hectometersnor
Een beetje teleurstellende film wat mij betreft. Charlize Theron zet de rol wel heel goed neer hoor, daar niet van. Maar ik vond het verhaal veel te snel gaan en er zaten te veel gaten in. Ook Christina Ricci vond ik slecht presteren en ik geloof echt geen moment in de relatie tussen die twee. Dat is wel wat mij het meeste stoorde aan de film, er was gewoon 0,0 chemie tussen die twee.
Het is wel een aardige film maar iets in mij verteld dat ze hier iets veel mooiers en beters van hadden kunnen maken.
dave
Schitterende acteerprestaties, vooral van Theron dan. Niet alleen aan haar uiterlijk is gewerkt, haar innerlijk lijkt ook onder een dikke laag schmink te zitten. Als je kijkt naar wat voor persoon Theron hier moet neerzetten, realiseer je je wel wat voor grote actrice je eigenlijk aan het werk ziet.
Ricci speelt een erg naïef kind, dat niet goed schijnt te beseffen waar ze zich precies bevindt. Het is me een raadsel wat ze ziet in Aileen, die al rokend en drinkend een soort utopie creëert voor hun beiden.
Droevig, zeg maar verschrikkelijk verhaal, dat jammer genoeg echt gebeurd is. Droevig, niet alleen omwille van de authenticiteit, maar ook omdat je tijdens het kijken bedenkt dat dit geen enig, uniek verhaal is.
edoij2
Echt een topper! Een mooi op waarheid beruste film. Sterke actererprestaties van Charlize Theron! Deze film moet je gezien hebben! Een hele andere kant van de moordende engel!
Ondanks de goede acteer prestaties van Charlize Theron en Christina Ricci kon deze film me niet echt boeien. Het verhaal was niet echt spannend en schokkend was deze film ook niet.
Rutte
Heb deze film sinds een jaar of 4 weer eens herzien, en ik vond 'm nog steeds erg goed.
Wat ik eigenlijk nog 't meest kan waarderen is 't feit dat ze van zo'n mooie actrice als Theron zulk lelijk mormel kunnen neerzetten...Echt een chapeau voor de make-up-afdeling.
Tja, dan 't verhaal zelf....twee vrouwen die elkaar ontmoeten, die in eerste instantie niets van elkaar willen, maar toch naar elkaar toe groeien. Het wordt mooi neergezet met een sausje van heerlijke muziek.
Twee vrouwen die allebei op één of andere manier een uitzichtloos bestaan leiden, en zich steeds dieper in de nesten werken, maar toch positief blijven en geloven op een gelukkige toekomst. Tot op zekere hoogte dan...
Het komt voor de buitenwereld op een gegeven moment aan 't licht wat er echt gaande is, en daarom vind ik 't einde meer dan gerechtvaardigd.
Voor de drama liefhebber zeker eens zien...
korp
Tragische film met een perfecte Charlize Theron die uit een andere dimensie lijkt te komen. Geen film om je goed over te voelen, maar dat hoeft ook niet altijd

Aileen Wuornos: American Boogeywoman
2021

Netflix-hit 'Finding Her Edge' zeker van een tweede seizoen

Het aankomende derde seizoen van 'Knokke Off' krijgt een eerste teaser

Lost in Translation
Drama, 2003