• 8.704.957 stemmen

Notes on a Scandal (2006)

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Richard Eyre

Met onder meer: Cate Blanchett, Judi Dench en Bill Nighy

Gesproken taal: Engels en Frans

Releasedatum: 22 februari 2007

• Claim tot 100 euro bonus bij Jacks.nl

• Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Plot Notes on a Scandal

"One woman's secret is another woman's power. One woman's fear is another woman's weapon. One woman's life is in another woman's hands...."

Sheba Hart krijgt een nieuwe baan als kunstlerares aan een laag aangeschreven school. Veel mensen blijken zich tot haar aangetrokken te voelen en ze krijgt zelfs een heimelijke affaire met één van haar leerlingen. Barbara Covett is de enige die haar geheim kent.

Barbara Covett

Ja, vooral Cate!

avatar van Tarkus

Tarkus

Tarkus schreef:

Judi Dench en Cate Blanchett spelen hier de pannen van het dak, werkelijk subliem hoe ze op elkaar ingespeeld zijn. De ene hoeft niet onder te doen voor de andere, voor herhaling vatbaar.

De film komt wat traag op gang en het scenario had beter kunnen zijn, misschien had de film iets langer gekund en had men het onderwerp meer kunnen uitwerken.

Maar het is desondanks een gewaagd onderwerp dat nogal makkelijk over het hoofd wordt gezien, hoewel het wel degelijk gebeurt (verhouding student/leraar of lerares).

Maar ook de achtergrond van de oudere lerares (Dench) is niet onbesproken, al is men daar in de film wat wazig over, tot het einde.

Ik raad de film toch zeer zeker aan, al was het maar om de beide supertalenten samen bezig te zien.

Ook opnieuw bekeken, en nog een benadrukken dat beide hoofdrolspeelsters hier echt een van hun beste prestaties neerzetten, indrukwekkend.

avatar van rojaone

rojaone

• 2098 stemmen

Prima drama perfect acteerwerk van Judi Dench en Cate Blanchett.

avatar van bloepie

bloepie

van begin tot het eind top film

avatar van taal1955

taal1955

Ik heb ademloos zitten genieten van het sublieme spel van Cate Blanchett en Judy Dench. Ik las ergens commentaar van iemand die vond dat de film langzaam op gang kwam, maar daar ben ik het niet mee eens. Van begin tot eind zit je op het puntje van je stoel.... hoe zal dit aflopen....

avatar van notsub

notsub

Qua acteerwerk vond ik dit een sterke film. Inhoudelijk zag je al snel welke twist er gaande was en ik zat te wachten op een diepere laag, die dus nooit kwam. Gedurende de film kwamen er enkele scenes voorbij die niet meer geloofwaardig waren en het eind is echt niet sterk. Uiteindelijk is dit soort films me net te mainstream om echt te bewonderen. Het te veel uit het dagelijkse leven getrokken en wist niet goed naar een gave climax toe te werken.

avatar van bjerik76

bjerik76

aan het acteren lag het niet, maar (vooral het begin) was erg langdradig voordat er enige spanning in de film kwam.

Daarnaast had ik het iets spannender verwacht dan de film werkelijk was.

maar 2007 was ook andere periode. ( en zeker deze periode momenteel)

Barbara had wel iets meer gemener uitgewerkt mogen worden met al haar dagboeken ..

avatar van shrink

shrink

Wat een foute film!

Pedofielen zijn ziek in het hoofd. In deze film wordt het als verzachtend gebracht dat het voortkomt uit eenzaamheid.

Stel dat het een jong meisje van 15 was geweest met een volwassen leraar?

Dan had deze film nooit zo’n hoge score gekregen.

Nu werd de aandacht helemaal verplaatst naar de oude vrouw. Zelfs de titel van de film verwijst naar haar ‘verraad’.

Uiteraard is deze dame ook ziek en zielig, maar er is maar 1 iemand echt fout !!!

avatar van Robi

Robi

Een psychologisch drama over een oude en een jonge lerares op een school die allebei zo hun geheimen hebben. Het grootste deel is het een heel boeiende film die mooi opbouwt, mysterieus is en je als kijker behoorlijk weet mee te zuigen. Ook door de prima acteerprestaties. Het is daarom ook erg jammer dat het verhaal aan het einde compleet uit de bocht vliegt en je met een hoop ongeloofwaardigheid achterlaat. Jammer hoor.

avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

Omwille van de prima reviews meegepikt, want deze kende ik niet echt. In de hoofdrollen alvast twee klassedames en dat kwam ook sterk tot uiting in de film. Het onderwerp mag dan wel controversieel zijn, dat doet hoegenaamd geen afbreuk aan de film op zich.

Een sterke film alvast in het gebeuren van een verpauperde schoolomgeving waarbij van discipline, respect en orde maar weinig sprake is. Zet je er maar eens aan als (nieuwe) leerkracht om gemotiveerd en gepassioneerd les te geven. Behoudens enkele beginsscènes gaat de film daar niet meer op in. De aandacht verplaatst zich vervolgens geheel naar de geheime relatie tussen Sheba (Cate Blanchett) en de leerling en de vriendschap tussen Sheba en Barbara (Judi Dench).

Geen idee hoe die Barbara het al die jaren heeft volgehouden op school. Ze minacht haar collega's, de leerlingen en haar job. Populair is ze niet, maar het respect is er wel zegt ze. Die kille zakelijke voice-over werkt geweldig op de sfeer van de film en haar karakter als individu. Bij momenten erg gemeen, vals en enggeestig. Toch heeft haar vriendschap met Sheba een ander doel (dat pas later onthuld wordt, maar dat af en toe al werd opgeworpen zodat het geen grote verrassing was). Barbara is erg dominante egocentrische vrouw die haar relaties wil controleren en manipuleren. En met zo'n persoonlijkheid heb je liever dat je niet iets heb waarmee je gechanteerd kan worden. O wee als ze haar zin niet krijgt ...

Van Sheba kreeg ik minder hoogte. Eenzaamheid, verliefdheid, op zoek naar passie ... OK, maar dat kwam niet echt naar boven in haar relatie, laat staan dat ze die hunkering zocht in een leerling. Desalniettemin sterk acteerwerk van Blanchett (en ook Dench). Knappe mooie vrouw overigens Cate Blanchett met haar indringende ogen en scherp gelaat. Ze was toen zo'n 37 jaar.