• 9.378.061 stemmen

Geregisseerd door: Robert Zemeckis

Met onder meer: Tom Hanks, Daryl Sabara en Nona Gaye

Releasedatum: 9 december 2004

Plot The Polar Express

"A journey like you’ve never imagined."

Een jongen die twijfelt aan het bestaan van de Kerstman, komt in een fantasiereis naar de Noordpool terecht op een magische trein. Daar zal hij de Kerstman persoonlijk mogen ontmoeten, samen met enkele andere kinderen.

Hero Boy (Adult)/ Father / Conductor / Hobo / Scrooge / Santa Claus

Sister Sarah / Mother

Know-It-All

Hero Girl (stemrol)

Billy - Lonely Boy

Smokey / Steamer

Hero Boy (motion capture)

Hero Boy (stemrol)

Lonely Boy (stemrol)

Hero Girl (motion capture)

avatar van MovieHolic

MovieHolic

Prima kerstfilm, leuk om op een koude zondagmiddag naar te kijken, hij vertegenwoordigt het kerstgevoel goed, sfeervol gemaakt, niet super speciaal.

avatar van SalsaLover

SalsaLover

Zeer mooi gemaakt

Computers die emotie en bijna levensechte beelden overbrengen.

Dit vind ik een knappe prestatie van de makers.

De intelligentie van de mens kent geen grenzen.

avatar van hellblazer93

hellblazer93

Leuke, sfeervolle en avontuurlijke kerstfilm. Meer hoef ik er niet over te zeggen. 3 *

avatar van Demoniac

Demoniac

Ik had veel goeds over deze animatie gehoord, maar hij is niet helemaal aan mij besteed. De animatie was meestal wel mooi, het 'camerawerk' soms spectaculair, maar het verhaal boeide me toch niet zo heel erg. Ook een irritant ventje met een vervelend stemmetje die jongen die alles denkt te weten. Verder af en toe te zoet, ook de liedjes.

avatar van Legan

Legan

Hoewel er genoeg op deze film aan te merken is, zijn er voor mij twee die eruit springen.

Ik kreeg bij diverse personages constant het idee dat het volwassenen waren gevangen in de lichamen van kinderen; want gedragen als kinderen deden ze niet. De animaties zijn op zch uitstekend qua realisme maar ze missen een hoop finesse. Maar wat vooral in het oog springt, zijn de 'dode' ogen.

Toch is de film eigenlijk één groot avontuur voor de kinderen (onder ons) met een heerlijke kerstsfeer.

3.5 *

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

De klassieke kerstmis: een idyllisch plaatje vol sneeuw, gezelligheid en eten. Als we naar de origine van dit beeld willen, moeten we eeuwen terug. Maar zelfs voor het begin van de "klassieke kerst" in films, moeten we al een honderdtal jaren de archieven induiken. Twas The Night Before Christmas introduceerde ons in 1905 al de gezellige dikkerd met baard en z’n zak vol presentjes. Zelfs vandaag de dag is dit meesterwerk nog vermakelijk. De klassieke kerstelementen en het warme hart van deze film doen, raken je meteen. Hoe commercieel enkele elementen ook zijn, veel kijkers accepteren dit, omdat de filmwereld en de mensheid ermee is opgegroeid. Pas echt kritisch kijken we naar hedendaagse werken. Voor de klassieke kerstfilm is het dus steeds moeilijker om een geslaagd warm gevoel bij de kijker over te brengen. Het nog maar drie jaar oude The Polar Express, doet dat wel.

Een jongeman zit op een cruciaal moment wat betreft zijn ervaring met kerst. Zijn geloof in de kerstman wankelt. Op televisie ziet hij beelden van stakende kerstmannen en de logica dat deze beste Noordpoolbewoner in één avond de hele wereld overvliegt, draagt ook niet bij aan zijn vertrouwen. De avond vóór kerstmis kan hij niet slapen en midden in de nacht stopt een enorme trein in zijn straat. De jongen schijnt de enige te zijn die de trein heeft opgemerkt en stapt aan boord voor een gevaarlijke tocht naar de Noordpool waar de kerstman het allereerste kerstcadeau zal uitreiken.

Verhaaltechnisch komt de film nog het meeste overeen met A Christmas Carol. Dit door Charles Dickens uit enkel financiële motieven geschreven boek uit 1843 werd in 1910 verfilmd. Het verhaal gaat uit van het principe dat de avond voor kerstmis in al het enthousiasme voor de volgende dag (alhoewel er bij Ebenezer Scrooge weinig enthousiasme was), er nog een avontuur plaatsvindt. Dit avontuur heeft dan te maken met de manier waarop het hoofdpersonage in het leven staat. Ook Chris Van Alburg leek dit in 1985 een goed uitgangspunt te vinden voor zijn kerstboek; The Polar Express.

Lees deze review hier verder: http://www.moviemotion.nl/content/s/5068/De_klassieke_kerst_The_Polar_Express.html

avatar van linxde1

linxde1

avatar van The Oceanic Six

Mierzoete kerstfilm die ik zeker wel te genieten vond. Vooral door de grandioos mooie animatie's en de geweldige kerstsfeer. Echt een film waar je gewoon vrolijk van wordt.

avatar van Malick

Malick

Hoewel ik vorig jaar nog felle kritiek had op de Motion Capture techniek van Monster House had ik nooit kunnen dromen dat dit zo mooi eruit zou komen te zien als in The Polar Express. Tuurlijk het gegeven is bedoeld voor de allerkleinste onder ons maar ik kreeg toch een vreemd gevoel van binnen. Het is langzaam lente aan het worden maar door deze kerstfilm kwam ik weer helemaal in het gevoel. Dat voor kwam door de prachtige animatie, dat ik dat ooit nog mag zeggen over een Amerikaans product, de prachtige muziek eronder en het mierzoete moralistische verhaal. Het kan me niets interesseren wat anderen over deze film zeggen maar ik vond hem echt te gek eruit zien. Naar mijn mening beleefde ik de film dan ook de complete anderhalfuur, vanuit de ‘’First person’’ geschoten achtbaanrit tot aan de elfjes op de Noordpool. De Motion Capture is flink vooruit gegaan en dat is goed om te zien nu heb ik tenminste nog enigszins hoop op Beowulf. Dus een onverwachte kinderhit die mij weer kind liet zijn, Robert Zemeckis kan het dus toch!

avatar van notorious_kim

notorious_kim

Ik had hier zoveel meer van verwacht, maar ik vond de film over het algemeen vrij traag gaan en ik verloor al snel mijn interesse.

Hij krijgt toch nog 3* omdat ik de grafische uitwerking wel goed vind.

avatar van kimberlyVD

kimberlyVD

Prachtige film. Raar dat deze hier zo'n lage score heeft...

Grafisch vind ik dit een van de mooiste animatiefilms die ik al gezien heb, net als monster house. Ik hou echt van deze techniek!

Het verhaal geeft je inderdaad een goed gevoel vanbinnen. 4****

avatar van bitterzoet__

bitterzoet__

Geniale film wat mij betreft!

Brengt voor mij echt goed de kerstsfeer naar boven.

Grafisch zit hij prachtig in elkaar en ook de muziek past er perfect bij.

Leuk ook hoe ze Tom Hanks als verschillende personages diverse keren terug laten komen in de film.

avatar van Scorpio11

Scorpio11

Schitterende animatie film voor jong en oud.

avatar van kimbo1972

kimbo1972

idd ja.

en waarom komt hij nu dan weer uit in de videotheek?

avatar van deLeeuw

deLeeuw

• 1944 stemmen

De langste Coca Cola reclame ooit!

Ik begrijp niet waar je het vandaan haalt..

avatar van Zinema

Iemand al de 3D versie bekeken?

avatar van hulkio

hulkio

Film zelf is niet heel speciaal. De animatie is nog wel in orde, gezichtsuitdrukkingen zijn door de gebruikte techniek realistisch en men maakt veel gebruik van camerashots die je niet vaak in animatiefilms ziet. Het verhaal mag geen naam hebben en helaas ook hier, net als bij zo'n beetje alle animatiefilms, een erg opgedrongen moraal. Waar ik de film met name voor keek op blu-ray was om de 3D effecten. Je kan nog wel goed zien dat deze techniek nog in de kinderschoenen staat, maar in enkele scenes had het zeker toegevoegde waarde. Op sommige momenten het tegenovergestelde, dan was het allemaal wat lastig te volgen. Verder heb je na het kijken van de film (duurt ongeveer 90 minuten) behoorlijk last van je ogen. Vrij standaard filmpje met vooruitstrevende technieken die men helaas nog niet helemaal onder de knie heeft.

Schandalig..

Heb de 3D versie bekeken op een gewone Sony 100hertz breedbeeld met de gewone 3D-DVD (geen Blu-Ray schijf, dus daar kan ik niet over oordelen) in de gewone DVD-speler.

Telkens dubbele lijnen! Je gelooft het niet en punnikt aan het brilletje en met name de TV ivm contrast ed. NIETS HELPT...

De productiemaatschappij moet zich de ogen uit de kop schamen. De 3D versie is bijna niet te aanschouwen. Overal dubbele lijnen met name bij close-ups in de gezichten. Alsof 3D an sich nog niet vermoeiend genoeg is. Het feit dat je deze versie niet gewoon scherp kunt bekijken, zoals bijv. bij toentertijd Jaws-3D of De Panda Droom (Efteling) wél het geval was, geeft aan dat er iets gruwelijk mis is gegaan in de productie van de schijfjes. 3D is ontzettend leuk wanneer goed uitgevoerd. Maar hier zit je je alleen maar te ergeren aan de onzorgvuldigheid waarmee dit op cd is gebrand.

Waarschijnlijk is de film destijds in (de US) wel goed vertoond in 3D in de bios, maar dit is belachelijk. Dat zoiets bij een gerenommeerde filmmaatschappij mogelijk is. Controleert dan niemand het eindproduct voordat iets in de winkel komt te liggen? De 15 euro die je aan dit wanproduct kwijt bent zouden ze je bij retour eigenlijk moeten teruggeven, want hier is overduidelijk iets goed misgegeaan. Misschien ivm haast vanwege een release voor de kerst?

Heb meerdere malen 3D films mogen aanschouwen in de bios en (jaren 80) op TV. En het kán echt leuk zijn. Maar dan moet de print wel in orde zijn.

De film op zichzelf is ontzettend standaard en moralistisch maar als film voor de kleintjes best geslaagd. Niets bijzonders dus, op de mooie animaties en de uitstekende soundtrack na.

De film is niet meer dan 2 sterren waard. De 3D versie is 0,5 ster waard. Eindgemiddelde: 1,5 ster. Eindconclusie: Productiefouten verdwijnen schijnbaar in de doofpot, of sterker nog... in de winkel!

Bah.. We willen films kijken, geen klachten moeten deponeren bij de consumentenbond.

avatar van Chattingforum

Chattingforum

Heb de film gekeken, vanavond en een paar jaar geleden, was best wel een leuke film. Weet alleen niet of ik nu de 3D heb gezien, volgens mij wel, of niet...Maar goed, de film was het zeer waard om me zaterdag avond mee te besteden.

avatar van 606

Chattingforum schreef:

.Maar goed, de film was het zeer waard om me zaterdag avond mee te besteden.

Hij is nog niet afgelopen

avatar van 606

Leuke en vermakelijke anima film.

Prachtig gemaakt dat is 1 ding dat vast staat.

3,5 ster

Chattingforum schreef:

3D is met een brilletje op

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Erg leuke, vermakelijke kerstfilm. Grootste pluspunt is de treinreis, want dat is wat mij betreft gewoon een geweldig avontuur. Vooral de scénes wanneer de trein weer een steile helling afmoet, de scéne op het ijs, maar ook dat gedoe met dat kaartje was erg leuk. De personages zijn niet geweldig en komen totaal niet kinderlijk over, toch heb ik me daar zeker niet aan geërgerd. Visueel is de film prima in orde, de voice-over van Tom Hanks is meer dan geslaagd te noemen, maar op het eind wordt er zo nu en dan een plankje misgeslagen. Al met al kom ik toch op een dikke drie sterren, want voor de treinreis alleen zou ik de dvd al aanschaffen, wat ik dus misschien ook wel ga doen.

avatar van Qwertary

Qwertary

Het is een prachtig mooie film, heb em net voor het eerst gezien. Het verhaal is best wel kinderachtig, maar erg mooi in beeld gebracht. Erg mooie kerstfilm en kreeg er een warm gevoel van.

Als ik een blu-ray heb schaf ik hem zeker aan! Zitten daar dan ook van die 3-D brilletjes bij? Als de 3-D versie erop staat ist ook goed, heb hier namelijk nog Spy Kids 3-D glazen liggen

avatar van Bart Simpson

Bart Simpson

Hele mooie film.

3.5

avatar van Zinema

Ben zeer benieuwd of er meer mensen zijn met een half-werkende 3D schijf in de 2-disc edition. Mijn vermoeden is dat de hele eerste oplage verkeerd op schijf is gebrand (heb de Blu-Ray special edition overigens niet, misschien is die wel ok).

@ Qwertary: Er zitten idd vier 3D-brilletjes in de verpakking.

avatar van Bart Simpson

Bart Simpson

Coca Cola reclame?

avatar van MasterRRR

MasterRRR

Bart Simpson schreef:

Coca Cola reclame?

Zal wel doelen op de reis van de Coca Cola truck..maar dat is een truck, geen trein. Dan nog zie ik niet veel verband, maargoed

Leuke kerstfilm, verbluffende beelden, simpel verhaaltje

avatar van ILDIB

ILDIB

Wat een teleurstellende film. Het verhaal is wel heel erg beperkt, Het lijkt er vooral op dat ze willen laten zien hoeveel ze met de pc konden maken. Meer visueel dan om het verhaal zelf. Grappig wordt ie niet, overtuigend niet, het de kerstgedacht wordt er veeels te dik opgelegd. Het visuele spektakel leidt zelfs af. Nee, bijzonder teleurstellend.

avatar van Tharoy

Tharoy

Alhoewel het natuurlijk een erg cliché verhaaltje is, moet ik zeggen dat ik er wel een enorm warm gevoel bij kreeg toen ik het keek. Enorm sfeervol neergezet, je wordt er gewoon nostalgisch van. Vandaag maar even herkijken, gisteren helaas vergeten te kijken.