- Home
Gesproken taal: Engels, Arabisch, Duits, Pools en Russisch
Releasedatum: 19 mei 2016
Bekijk via Disney+
Plot X-Men: Apocalypse
"Only the strong will survive."
Nu de X-Men succesvol het verleden veranderd hebben en een veilige toekomst voor de mutanten hebben bereikt, keert uit de duisternis de eerste mutant terug: Apocalypse. Deze mutant, ook wel En Sabah Nur genaamd, ziet de hedendaagse mutanten als zwak. De 5000 jaar oude 'supermutant' Apocalypse begint aan zijn queeste de wereld met harde hand zijn wil op te leggen. Het recht van de sterkste is zijn lijfspreuk en geldt voor zowel mens als mutant. Om de dreigende genocide te weerstaan moet een nieuw team X-Men bijeen gebracht worden en moeten zowel professor Xavier als zijn vijand Magneto een kant kiezen.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- X-Men: Apocalypse (MusicMeter)
- Kijk op Disney+
Col. William Stryker
Jean Grey
Scott Summers / Cyclops
Mattiman
X-Men: Apocalypse is uiteindelijk te ambitieus in zijn opzet. De X-Men-films worden vooral gekenmerkt door hun compactheid en focus op de karakters en dat is hier niet het geval. Deze film is vooral een verzameling geworden van beklijvende momenten, maar omdat het menselijk element ontbreekt, heeft het geheel niet de impact die zijn naam doet beloven.
Mijn volledige recensie kan je lezen op Geekster.be
Ik was ongelooflijk fan tot de tweede helft begon, dan vervalt het in doordeweeks superheldenspektakel met een slechterik en gevechten die er nergens uitsteken. De jonge garde (met Sophie Turner op kop) is veelbelovend voor de vervolgen, maar hier zijn het vooral Magneto en Professor X die opnieuw boeien.
flexmel
Gisteren gekeken met wat vrienden.
Ik moet zeggen dat de special effecten goed waren en het was vermakelijk om naar te kijken.
Alleen verhaallijn en verhaal had toch wel beter gekund. Dit zeg ik dan als stripboek fanaat van de x- men.
Over sommige mutanten kreeg je behoorlijk weinig informatie, terwijl ze zeer aanwezig waren in de film. ( hiermee doel ik op de four horsemen).
Daarnaast apocalyps is 1 van de sterkste mutanten ter wereld en we krijgen maar een glimp te zien van wat hij daadwerkelijk kan.
Is hetzelfde als je superman hebt en je laat hem lopen en schieten met zijn ogen.
Neemt niet weg dat ik me toch heb vermaakt en dat het toch indrukwekkend eruit zag.
Shinobi
"At least we can all agree, the third one is always the worst."
Gelukkig ben ik hier zonder verwachtingen ingegaan.
Tien jaar na de gebeurtenissen uit 'Days of Future Past' zijn de verscheidene mutanten elk hun eigen weg opgegaan; zo heeft Magneto zich teruggetrokken in Polen en is Xavier zijn school verder aan het uitbouwen. Tot er een almachtige mutant - wiens motieven karig blijven - opstaat om de aarde wederom aan chaos en destructie te onderwerpen.
Op zich een aardige opzet, maar Bryan Singer helpt vakkundig de diepgang en karakterontwikkeling om zeep die in de vorige twee delen onmiskenbaar waren. 'X-Men: Apocalypse' is namelijk overvol te noemen, gezien het blik aan personages dat wordt opengetrokken en de plotlijnen die nauwelijks kunnen boeien. Dit slokt het grootste gedeelte van alle tijd op, waardoor de langdradigheid al gauw om de hoek komt kijken.
Wat overblijft, is een uitgekauwd geheel waar je als kijker nooit ofte nimmer enige binding mee krijgt, laat staan de kleurloze Apocalypse die geen angst inboezemt. Het is dan ook voornamelijk wachten op de actie die te laat komt, hevig omringd door CGI die geen indruk maakt. Alleen een paar vermakelijke momenten en Quicksilver zijn dan nog de moeite waard.
Al met al een middelmatig slot van een veelbelovende trilogie, zonde. Wel even blijven zitten bij de eindcredits voor een extra scène.
2,0 Sterren.
Vinokourov
Fijne X-Men-film hoor
. Er wordt veel aandacht aan de opbouw en de actie komt pas in het tweede bedrijf uitgebreid aan bod. Daarin word je niet teleurgesteld en het geeft ook antwoord op de prangende vraag hoe Charles Xavier een kale bol krijgt! Was die twee voorgangers eigenlijk behoorlijk vergeten hoe die nou qua verhaal verliepen en dat zal met deze niet anders. Dat is toch altijd het manco bij dit soort films. In essentie gaat het altijd om hetzelfde, alleen dan telkens in een net ander soort jasje. Toch kan ik er niet zo mee zitten, dit is pretentieloos vermaak wat lekker wegkijkt!
mjk87 (moderator films)
Eerst het grootste pluspunt, iets dat ik al in de trailer vond. Zo'n Rose Byrne (Moira in de film) vind ik niet per se aantrekkelijk, maar wat had ze een ongelooflijk goed kapsel in de film (zoals alle kapsels goed waren). Ze werd echt woest aantrekkelijk zo. Dat zegt verder niets over de film zelf, maar wat mij betreft krijgen ze er een Oscar voor.
Enfin, dit is geen goede film te noemen. Het is vooral dat dit een vier uur durende film is die is teruggebracht naar een magere tweeënhalf. Veel personages en gebeurtenissen die allemaal half half zijn afgewerkt. Scott en Jean? Een paar keer dat ze elkaar aankijken en als kijker moet je maar weten wat dat ooit gaat worden terwijl hier in deze film al veel mee gedaan had kunnen worden. En zo gaat dat de hele film door waarin men door de plot racet. Die scènes in het begin waarin de mutanten in dat kooigevecht zitten is sterk an sich, vooral de sfeer waarin zij toch een beetje in de onderwereld bevinden. Maar na die ene scène is ook dat al weer klaar. De Four Horsemen krijgen hun moment even aan het begin en zijn daarna niets dan pionnen die af en toe in beeld komen. Wat dat betreft is Alexandra Shipp een goede vervanger van Halle Berry als Storm, net zo saai. Zelfs Magneto zweeft er maar wat verloren bij. Nog erger is die ommekeer van hem door ineens Apocalypse aan te vallen. De vergelijking met Gohan en Cell die Nicholas maakt gaat dan ook mank, Vegeta kreeg in ieder geval nog heel wat screentime met zijn twijfel wat te doen, Magneto doet het gewoon. Ook anders dan de voorgaande film is de weinige sfeerzetting. Behoudens de kapsels en een enkel nieuwsbericht is er van de 80s niets te merken. Waar First Class en Days of Future Past heel goed zich wisten te situeren in hun tijd (respectievelijk de 60s en 70s), zowel in vorm als inhoud, faalt deze Apocalypse daar hevig in.
Maar hoewel het geen goede film is, is het wel uitstekend vermaak en een nog betere bioscoopervaring. Omdat de film zo snel gaat en de pacing sterk is, vliegen die 140 minuten voorbij. Ik verveelde me geen moment en zou ik vandaag weer moeten kijken, ik zou geen seconde twijfelen en zo weer gaan. Dan zijn het vooral losse scènes die de ervaring maken. Alleen al dat krachtige begint in Egypte dat erin knalt in samenspel met muziek, beeld, geluid. En zo zijn er meer scènes. Natuurlijk die met de Zevende van Beethoven en de raketlanceringen die als enige echt iets episch heeft. Ja, ook Quicksilver heeft een sterke scène met hele fijne muziek, al is het weinig origineel te noemen. Maar alle actiescènes hebben hun eigen intensiteit en ritme waardoor het binnen de film steeds verfrissend aanvoelt. Dan is Fassbender weer uitstekend op dreef en verbleekt McAvoy er een beetje bij, hoewel hij niet slecht is natuurlijk. Oscar Isaac doet zijn best maar krijgt eigenlijk te weinig te doen. De rest van de cast wisselt maar er is talent genoeg om met deze groep door te gaan.
Al met al een film die echt heel goed had kunnen zijn. De losse momenten heeft deze absoluut die film moeiteloos een voldoende geven, alleen veel te gehaast gebracht. 3,5*.
Beter dan verwacht mee verwacht, mede door een wat apart sfeertje rondom cultuur en geloof. Dat begin in Egypte was echt vreselijk goed en ook de tijd die men neemt om de diverse mutanten te introduceren wordt goed benut. Ik heb alle vorige delen gezien, maar ik zou niet goed meer weten waar ze allemaal over gingen, dus of dit vervolg nu wel of niet bij de franchise past, I don't care. De meeste personages vielen me reuze mee, al stoort Jennifer Lawrence me tegenwoordig wel. Kan haar nauwelijks nog los zien van die belachelijk slechte Hunger Games films. Wat ik wel echt een afknapper vond waren de rollen van Apocapypse en Magneto. Die eerste werd echt heel goed geïntroduceerd, maar heeft tot het einde echt weinig te doen gehad. Iemand die zo krachtig zou moeten zijn had wel wat gevaarlijker mogen ogen. En Magneto werd ook maar een beetje op de achtergrond gehouden. Het grote gevecht op het einde was amusant, maar voorspelbaar. Dat is ook een beetje waar deze film sowieso last van heeft; gebrek aan originaliteit.
Gelukkig ziet alles er echt ongelofelijk goed uit, is de 80's soundtrack fijn en vond ik de cameo van Wolverine wel erg bruut. Lekker een heel legertje uitgemoord met zijn klauwen. Dat leverde wel een lach op.
Sergio Leone
Kakofonie.
Ontzettend lange film, zo voelt het toch aan; van alles en iedereen wordt bij de plot betrokken, maar nooit is iets fatsoenlijk uitgewerkt. En Sabah Nur is een ontzettend saaie slechterik. Hij wandelt de helft van de tijd door de film, rekruteert lukraak wat mutanten en zit dan op een rots te wachten om de wereld naar zijn zin om te gooien.
De finale die veel te lang duurt biedt aan iedereen genoeg kansen om zijn gave te tonen. Over rare ommezwaaien zal ik me niet uitspreken.
Dat gezegd zijnde is het steevast een plezier Michael Fassbender en James McAvoy gestalte te zien geven aan Magneto en Charles. Zij zijn lichtpunten, vooral Fassbender is echt het niveau van dit soort film ver ontstegen.
Bryan Singer propt zijn film vol met van alles en nog wat, maar de frisheid waarmee First Class begon is helemaal weggeëbd. Op enkele nummers na heerst er geen 80ies vibe, maar wel het typische luidruchtige sfeertje van een inwisselbare superheldenfilm.
Ook opvallend is de lelijke CGI; de green screens flitsen zo voorbij op de achtergrond.
Metalfist
Everyone knows that the third movie is always the worst
Aha, de nieuwe X-Men. Altijd wel iets om naar uit te zien en Bryan Singer leek met Days of Future Past eindelijk op de goede weg te zijn. Zijn eerste pogingen waren op zich redelijk (X-Men kreeg 3*) tot vermakelijk (X-Men 2 kreeg 3.5*) en deze keer ging hij één van de meest iconische slechteriken uit het Marvel universum in beeld brengen. De altijd coole Apocalypse die de realiteit van de X-Men serieus op zijn grondvesten deed schudden.
En alle krediet wat Singer had opgebouwd met de voorganger is compleet naar de vernieling geholpen. Apocalypse ziet eruit als het lompe broertje van Ivan Ooze uit de Power Rangers film, de spanning is onbestaande, de film duurt veel te lang en het is bovenal een Mystique vehikel geworden zonder dat daar ook maar enige reden voor is. De eindstrijd slaagt nergens op (wat is Magneto in hemelsnaam aan het doen? Hij heeft gewoon een krachtveld rond zichzelf opgetrokken en Quicksilver amuseert zich met op verschillende plekken van dat krachtveld te duwen), Jean Grey heeft opeens haar Phoenix kracht al, Nightcrawler ziet eruit als een 15-jarige emo, Quicksilver is een clown, Havok blijkt opeens de oudere broer van de Summers familie te zijn, ... Ik kan me op zich wel vinden dat je voor het Cinematic Universe een aantal wijzigingen doorvoert (Days of Future Past stak ook vol) maar dit slaagt gewoon de helft van de tijd nergens op. Alsjeblieft Singer, je bent nu al sinds 2000 bezig met de X-Men franchise dus het wordt eens tijd dat je de nieuwe generatie een kans geeft. Zeker als je bekijkt dat de 2 films die niet door hem zijn geregisseerd (Last Stand en First Class) beter zijn dan eender wat hij heeft gebracht. De invloed van Vaughn in het script van Days of Future Past heeft hem blijkbaar nog wat kunnen redden.
Na de nieuwe Star Wars had ik er wel vertrouwen in dat Oscar Isaac een goede Apocalypse ging kunnen zijn. Verkeerd gedacht dus. De stem voelt bijlange na niet imposant genoeg aan (om de een of andere reden wisselt het ook in volume, precies alsof hij de baard in de keel heeft) en hij is gewoon klein! Waar is die imposante En Sabah Nur? Niet in deze film. De oudgedienden (James McAvoy, Michael Fassbender, Nicholas Hoult, ...) blijven gelukkig nog degelijk, al krijgen ze erg weinig ruimte om hier iets van te maken, en een paar nieuwkomers komen ook erg lekker binnen. Ik was vooral gecharmeerd door Alexandra Shipp als de jonge Storm en met Olivia Munn krijgen we een uitstekende Psylocke voorgeschoteld. Belooft al voor de X-Force film die er ook weer zit aan te komen. Tye Sheridan moet even in zijn rol komen als Scott Summers (al ben ik er nog altijd pissig om dat de verhouding tussen hem en Havok wordt omgedraaid) en dat geldt ook Sophie Turner die de rol van Jean Grey op zich neemt. Toffe cameo nog wel van Hugh Jackman die zich eventjes kan laten gaan en de aanwezigheid van Mister Sinister belooft ook wel veel voor de nieuwe Wolverine film.
Halverwege de film vind Singer het nog even nodig om een (volstrekt overbodige) steek onder water te geven naar Brett Ratner's Last Stand via de quote "Everyone knows that the third movie is always the worst". Beetje pijnlijk dat het juist dit derde deel is dat uiteindelijk de zwakste film uit heel de X-Men franchise blijkt te zijn... Als liefhebber start een comicverfilming sowieso al met een streepje voor en gelukkig heeft dit ook nog altijd wel zijn momenten, maar dit is het overduidelijk niet.
wwelover
Vind het best een mispeer deze X-Men. Terwijl ik de nieuwe reeks juist behoorlijk vermakelijk vond. Maar het verhaal was gewoon niet goed, te veel nietszeggende karakters en acteurs die op auto-piloot spelen. Special effects waren ook niet bijzonder en soms gewoon lelijk en te computerig Verrassingsoptreden was ook maar mager. Zitten gelukkig nog wel wat vermakelijke actiescenes in en Quicksilver is erg vermakelijk.
voskat
In First Class was het Vaughn die er een a-typische superheldenfilm van maakte
Goed opgemerkt.
Matthew Vaughn en Jane Goldman zijn de grote afwezigen bij het schrijversteam van dit derde deel. En dat merk je nogal.
Simon Kinberg kan het niet alleen af zonder een potje te maken van de persoonlijke relaties tussen de X-heren en X-dames.
Zoals ik al vreesde blijft er inderdaad niks over van de zorgvuldige opgebouwde band tussen Xavier en Magneto. In plaats daarvan wordt de hele Cuba scène uit First Class krampachtig misbruikt om Xavier een bepaalde chemie met Moira aan te smeren, die gewoon totaal niet werkt.
Zonde.
Je vraagt je af of Simon Kinberg en Bryan Singer de Age Of Apocalypse comics überhaupt hebben gelezen. Heel vluchtig doorgebladerd misschien?
Maar goed, als ik daar zuchtend mijn ogen voor toeknijp, dan blijft er qua actie nog best wat te genieten over.
De "nieuwe" personages komen niet allemaal even lekker uit de verf, maar de nieuwe (Arch)Angel mag van mij ook nog eens terugkomen. Daar zit gif in.
De jeugdige Nightcrawler is ook nog wel redelijk geslaagd. En Storm... ja, ziet er gewoon lekker uit.
Psylocke ook wel, maar die zegt vrijwel niks. Beetje jammer.
Wel geslaagd zijn Jean Grey en Cyclops.
Oscar Isaac heeft een paar sterke momenten als Apocalypse. Viel me erg mee. Ik merk dat veel kijkers zijn beweegredenen een beetje vaag vonden, maar dan hebben ze niet goed opgelet bij zijn donderspeeches.
Eén van de betere X-Men tegenstanders op het grote scherm.
Al met al kan ik onmogelijk tevreden zijn met deze film als derde deel na die eerste twee films, die zoveel meer diepgang hadden.
Maar op zichzelf staand wel prima vermaak.
Onslaught
Aardige x-men film.
Er zitten wel een aantal aardige scenes in. Helaas stelt Apocalypse erg teleur, maar dat kan bijna niet anders dan met zo'n sterke mutant, hij heeft lang niet alles laten zien wat in zijn arsenaal hoort te zitten. Daarentegen is het eind gevecht wel goed gebracht.
De serie is wat mij betreft nieuw leven in geblazen en sluit af met een erg goede en vooral jonge cast, waar we nog jaren mee vooruit kunnen. De franchise heeft nog tal van thema's, maar de voornaamste lijkt zich al te voorspellen aan het eind. Helaas moeten we afscheid nemen van Hugh Jackman, zijn vertolking van Wolverine was perfect, en niemand zou het meer beter kunnen neerzetten dan hij.
Al met al, wel een vermakelijk deel, maar bij lange na niet in de buurt van een top x-men film.
3.5 sterren
angelli27
Goeie film. maar ik sluit me aan met de anderen dat het stuk minder is dan de andere X men movies
thunderball
Deze vanmiddag bekeken in Antwerpen in 3-D.
Aardig goede superheldenfilm in het X-Men universum, maar in vergelijking met de vorige twee films is dit toch wel een stapje terug.
Vooral First Class vond ik geweldig qua stijl, uiterlijk en voor dit soort films dan toch relatief behoorlijk wat diepgang. Dat was al een beetje minder met de vorige film, maar de langere Rogue cut maakte nog veel goed.
Deze nieuwste X-Men film begint sterk in de Egyptische oudheid, maar hierna wordt het een tijd lang vrij rommelig en door de 3-D ook aardig donker qua beeld, wat vrij irritant was.
De film herpakt zich wel na een minuut of vijfentwintig, hoewel er voor een superheldenfilm erg weinig actie in de eerste helft van de film zat.
Laatste stuk is dan weer qua actie wat overdreven veel zonder echt razend spannend te worden en te inwisselbaar met al die andere eindgevechten in gelijksoortige actieblockbusters.
Zoals in alle drie de zgn. reboot X-Men films zijn McAvoy en Fassbender qua acteurs de besten van de cast en vooral die laatste lijkt eigenlijk te goed voor zijn relatief te kleine rol, daar hij in het laatste gedeelte feitelijk niet veel te doen heeft.
De rest van de cast is ok, hoewel Isaac na een sterke introductie toch ietwat tegen viel en hij niet de imposante tegenstander bleek te zijn, die deze rol -denkend aan de comics- deed vermoeden.
Verder een leuke, coole cameo van een oude bekende in korte, hevige actiescène.
Vermakelijk en onderhoudend, maar niet meer dan dat.
Een zeventje, ofwel 3,5 ster.
DVD-T
Dat werd tijd! Singer heeft het eindelijk begrepen.
Zijn keuzes in de andere X-Men films heb ik nog nooit echt wat van begrepen. De X-Men hebben zo'n grote verhalen schat en fantastische personages en Singer wist daarin altijd de meest oninteressante en saaie personages te kiezen. Ook zijn manier van verhalen vertellen beviel me nooit helemaal. Al heeft hij met het tweede deel wel een erg fijne actie film weten te maken. Maar er had zoveel meer mee gedaan kunnen worden. Zelfde geld ook een beetje voor Days of Future Past. Samen met Apocalypse mijn favoriete story lines.
In Apocalypse maakt Singer zoveel goed. Hoewel het verhaal weer behoorlijk afwijkt van de comics, weet hij het hier erg vermakelijk te houden. De dialogen lopen gesmeerd, de actie valt op de goede momenten in en de karakters hebben allen wel iets om fijn te vinden. Al had daar alsnog iets meer mee gedaan mogen worden. Vooral met twee van mijn favoriete personages, Psylocke en Apocalypse. Vooral laatst genoemde had ik iets meer van verwacht. Maar wat Apocalypse net dat beetje meer meegeeft is dat echt alles hier op zijn plek valt en er een aantal leuke verassingen voorbij komen. Vooral het laatste half uur is zo ontzettend sterk en er wordt ons zoveel gegeven daar, waar ik verder niet op in ga in verband met behoorlijke spoilers. Zo willen wij een X-Men film zien. Veel verhaal, met veel favoriete elementen die we van de comics kennen en de beste meest interessante en leuke personages die er binnen de verhalen te vinden zijn. Vaughn deed dat al erg goed met zijn First Class. Maar Singer gaat hier net even een stapje verder.
De balans is hier heel fijn. De film duurt vrij lang maar dat voelt nergens zo. Er zit zoveel in en alles gebeurt in zo'n fijn, hoog tempo. Het had van mij nog langer mogen duren. De actie is volop aanwezig en we worden echt verwent hier met een aantal geweldige scenes. Het slotakkoord is schitterend gedaan. En een hoogtepunt, net als in Days of Future Past, is de scene waarin we Quicksilver in volle glorie mogen bewonderen ondersteund door de Eurythmics Sweet Dreams (Are Made of This). Nog mooier dan de scene in het vorige deel.
Effecten zijn van een hoog niveau, al had er net even wat meer tijd besteed mogen worden aan sommige shots. Audio/visueel is dit wel de mooiste en meest interessante X-Men film. Acteerwerk is erg goed. Vooral de oudere cast laat hier het beste van zichzelf zien. De jongere cast is niet altijd even sterk in elke scene, maar ze komen er wel. Ik kijk er in ieder geval naar uit om ze in de toekomst te blijven volgen. Maar ook de oudere garde zie ik graag terug in het volgend deel, waar na de credits hier een behoorlijk lekker-makertje wordt weggegeven zeg. Heb er nu al zin in.
Ik heb me ontzettend vermaakt met X-Men Apocalypse. Toch wel de beste X-Men film tot nu toe.
filmkul
Sterke Marvel film. De opbouw is prima. Het verhaal wordt duidelijk vertaald in beeld en vliegt in een hoog tempo voorbij. Van de lange speelduur is niks te merken. Visueel is het een pareltje. Zelfs de 3D komt tot zijn recht. De film bevat tevens een aantal mooie actiescenes, met als klapper een scène met QuickSilver. Een klein minpuntje is de vertoning van Apocalypse. Die komt soms wat clownesk over en doet soms aan een foute b-film denken. Aanrader. 3.5/4.0
JacoBaco
Gelukkig toch nog een goede film geworden. De trailer vond ik afschuwelijk en dan Apocalypse. Holy fuck, hoe erg kun je een personage verkloten?! Dat uiterlijk, die stem en te menselijke ogen. Had deze gewoon helemaal wit gelaten. Ik bedoel, kijk nou http://i.imgur.com/yuIdVOe.jpg.
Gelukkig heeft de film een uitstekend begin! Zelfs Apocalypse ziet er goed uit! Maar vervolgens lijkt het soms net iets te veel op een Tiener High School Drama, maar dan is daar Michael Fassbender! Wat een sterke rol weer! Ik geloof hem voor 100% op die manier! Gelukkig doet de hele cast het wel goed met hier en daar een leuke grap. En ja, en zelfs Apocalypse viel uiteindelijk nog best mee! Maar het scheelt weinig hoor, want hij is nog steeds niet al te best!
En dan nog Wolverine. Zo, dat was even genieten zeg! Totdat hij naar buiten de sneeuw in rent.. Tja.. ach!
En natuurlijk niet te vergeten de Quicksilver scène Ja, dat is nou wat je noemt memorabel! Ben het ook helemaal met DVD-T eens wat betreft een aantal pieken in deze film.
X-Men: Apocalypse.. Ik ging met lichte tegenzin naar deze film, maar toch een dikke voldoende! Voor mij een 7,5/10.
P.S. wat leuk om eens het oude Metallica te horen in een film!
david bohm
De start van de film is veelbelovend en de uitdieping voor mij althans van een aantal personages is interessant en aardig gedaan maar zeker in vergelijking met andere X-Men afleveringen is dit wel heel erg een standaard actiefilm geworden. Best jammer.
Chainsaw
Na het succesvolle en kwalitatief ook geslaagde Days of Future Past is het logisch dat men flink door wil met X-Men films. Jammer genoeg is X-Men: Apocalypse één van de zwakste films in de franchise.
X-Men: Apocalypse is vooral een hoop opbouw voor vrij weinig. Het leek op een oorsprongsverhaal voor praktisch elk personage en men is meer dan anderhalf uur bezig om op te bouwen naar één vrij matige gevechtsscène. Tussendoor herhaalt men wat elementen die in de vorige films goed aansloegen en - eerlijk is eerlijk - die momenten (een woedende Wolverine, de scène met Quicksilver) zijn prima, ook al hebben we ze al eerder gezien. Maar wat er omheen gebeurt is vrij oninteressant. Onze grote schurk Apocalypse laat zijn ogen wit worden, er begint wat zand te zweven en er wordt wat heldhaftig gesproken over elkaar helpen en samen strijden. Dat riedeltje blijft zich de hele film herhalen.
Apocalypse zelf is een vrij matige schurk. Het feit dat hij eigenlijk een vrij klein mannetje is als hij naast zijn hulpjes staat, maakt hem zelfs een tikkeltje lachwekkend. Sowieso waren de momenten waar hij ineens met zijn hulpjes ergens opduikt vrij suf, je verwacht op zijn minst een epic entree voor zo'n grote bad guy. Daarnaast schijnt hij enorme krachten te hebben, maar hij doet in de film eigenlijk bespottelijk weinig. De rest van de personages zijn niet veel beter. Jennifer Lawrence is de hele film Jennifer Lawrence omdat Jennifer Lawrence waarschijnlijk geen zin in make-up meer had. Of men wilde duidelijk laten zien dat ze Jennifer Lawrence in hun film hadden. Hoe dan ook, van het personage Mystique dat we in de eerste films leerde kennen is vrij weinig over. En ik ben inmiddels ook wel een beetje klaar met Nicholas Hault als Beast. Hun personages staan stil, maar toch gaan ze al films mee.
De personages in deze reeks die niet stilstaan zijn Magneto en Xavier. En die blijven van het hele stel ook het meest interessant om naar te kijken. Een combinatie van goed uitgediepte personages en twee uitstekende acteurs. Het is jammer dat het grote moment voor Magneto (waar hij alles verliest en weer kwaadaardig besluit te worden) zo knullig is. Dat moment dat een man afgeleid is door vogels en per ongeluk een pijl afschiet is lachwekkend, terwijl het aangrijpend had moeten zijn. Overigens is het moment dat Magneto kiest om toch voor de helden te gaan vechten ook maar karig.
Uiteindelijk heb ik mijn X-Men films liever eenvoudig. Het mutantenprobleem is altijd een intrigerend onderwerp geweest, het hele mensen vs. mutanten. Neem een simpele scène als Wolverine in de bar in de allereerste X-Men; simpel, spannend en duidelijk. Nu krijgen we één of andere lichaamwisselende farao die met vier ruiters de wereld wil overnemen en daardoor alles laat ontploffen en dat doet me toch een stuk minder. Hoop poeha om niks. Erg teleurstellend.
2 sterren.
Bryan Singer maakt goed wat hij verprutste in het vorig deel. Een serie die helemaal ontspoort was en nochtans zoveel potentieel had. Misschien wel eigen aan het supergenre waarbij eerste de kassa telt en dan pas de inhoud. Ietwat gedurfde (als je dat mag zeggen) films als Deadpool of Suicide Squad brengen hopelijk wat beterschap.
Apocalypse is op zich niet slecht. De filosofische boodschap is er nog altijd, de aandacht gaat niet geheel naar dezelfde personages en er komt toch wel wat dreiging uit de vijand van dienst. Maar veel acteurs hebben te kampen met moeheid. Tijd voor een switch. De focus op Xavier en Magneto hebben we nu al 6 films gehad met weinig variatie, Jean is niet de sterkte X-Men in deze film en Jennifer Lawrence is niet bepaald gemotiveerd als Raven. Verder was het wel leuk om nieuwe gezichten te zien. Brengt wat versie bloed in de serie. Tijd voor verandering een nieuwe aanpak met deels of geheel nieuwe acteurs en een nieuwe stijl.
Deze Apocalypse heeft de trilogie gelukkig nog zonder kleerscheuren kunnen afsluiten.
Neder0001
Waardeloos. Verhaal is flinterdun dus om het aantal speelminuten nog wat op te schroeven krijg je, alweer, een uitgebreide introductie van alle personages waar niemand op zit te wachten. Einde is zeer voorspelbaar, daardoor 20 minuten voor tijd de conclusie getrokken dat deze film niet meer te redden valt en heerlijk mijn oogjes dicht gedaan totdat de credits in beeld kwam.
IH88
X-Men: Apocalypse
Als fan van de X-Men films heb ik ook weer genoten van dit deel. De franchise begint wel wat op een herhalingsoefening te lijken en de film heeft wat zwakke punten. Om deze kritiekpunten alvast uit de weg te hebben, Apocalypse zelf is wat suf en zeker niet dreigend maar gelukkig hebben de andere Marvel films laten zien dat een slechte bad guy geen slechte film hoeft op te leveren. Het tweede kritiekpunt heeft te maken met Mystique. Ik snap dat als je Lawrence in je film hebt, dat je haar zoveel mogelijk wilt gebruiken maar van de Mystique uit de eerste X-men films is niets meer over. Mystique heet niet voor niks Mystique maar er is niets mysterieus meer aan haar. Het is gewoon Katniss Everdeen die per ongeluk in een X-Men film terecht is gekomen.
Gelukkig doet de film ook veel goed. De introductie van Apocalypse is geniaal en ook het rustige tempo van het eerste half uur waarbij de oude en nieuwe personages worden geïntroduceerd is aangenaam. het verhaal zit goed in elkaar en de acteurs zijn goed op elkaar ingespeeld. McAvoy, Fassbender, Lawrence, Hoult, Byrne, Peters als Quicksilver, allemaal zijn ze weer terug en de onderlinge chemie is nog steeds fantastisch. Jean Grey is één van de betere (zo niet het beste) X-Men personage(s) en eerst Famke Janssen en nu Sophie Turner vullen de rol perfect in. Die schreeuw op het laatst is samen met de Quicksilver scene en de scene met de man met de baard en iets uitschuifbaars een hoogtepunt. De andere (nieuwe) personages doen het allemaal uitstekend. De actiescènes zien er goed uit maar zeker het eindgevecht is niet memorabel (op de schreeuw van Turner na). De laatste scènes zorgen ervoor dat het stokje nu echt overgenomen kan gaan worden door de jongere generatie X-Men. Ik kan niet wachten.
horizons
Het is geen First Class, welke nog altijd een topper binnen het genre is, de film is ook niet zo goed als Days of Future Past. Om bij twee van de belangrijkste karakters te beginnen: McAvoy speelt voor de derde keer Xavier en doet dat weer voortreffelijk. Fassbender speelt voor de derde keer Magneto en is ook weer erg goed alleen is het verhaal niet goed voor Magneto en dat heeft tevens uitwerking op het personage van Lawrence (Raven/Mystique). Ze doen bijna een herhaling van zetten uit Days of Future Past wat nogal hindert.
Daarnaast is het mooi om te zien hoe Erik een gewoon leven probeert te leiden maar dat door een ongeluk stijl bergafwaarts gaat. Het onder controle komen bij Sabah Nur is minder en vanaf dat punt is de rol van Magneto eigenlijk uitgespeeld en niet meer interessant.
Xavier komt weer in contact met Moira MacTaggert en uiteindelijk geeft Charles haar haar stukje geheugen terug. Mooi..
Alvorens het te klef gaat worden in dit verhaal stippen we nog even de rest van de X-Men/schurken aan. Quicksilver blijft een goede toevoeging. Cyclops en Jean Grey doen weer denken aan de allereerste X-Men film waar deze film al redelijk naar toe werkt qua chronologie. Sabah Nur is een geduchte tegenstander en van zijn hulpjes is alleen Psylocke interessant, Storm blijft vlak en Angel al helemaal te vergeten.
De troefkaart Jean Grey/Phoenix wordt nu al in de reboot-serie gespeeld maar dat mag.
Het eindgevecht is helaas niet het sterkste punt van de film. Zoals zoveel superschurken gaat het ook hier mis. Opeens vergeten ze hun krachten. Het zogenoemde Plot-armour wint dan van de rest. . Dat is wel jammer. Daarom zijn superhelden films leuker wanneer ze niet ehm... apocalyptische tegenstanders hebben met gigantische vermogens en mogelijkheden.
Leuke superhelden film!
De vier sterren is wel naar boven afgerond.
GUNTHER-123
Alhoewel ik een fan ben van de films vond ik deze x-men apacolypse het slechtste deel dat ik tot dusver gezien heb.Zeer zwak verhaal dat nergens op slaat.Als ze zo verder doen hoop ik dat dit het laatste deel was.Miste trouwens Hugh Hackman alias de Wolverine en al de andere figuren uit de vorige delenZe beginnen terug van opnieuw juist met dezelfde figuren maar een jongere generatie.Zeer zwak
Pazmaster
En weer een Marvel film, je wordt er zo langzamerhand mee doodgegooid. Maar vind ik dat erg? Nee, niet echt mits ze goed zijn. De films zien er bijna altijd prima uit, er wordt altijd goed gespeeld en het staat meestal garant voor een paar uurtjes prima vermaak. Helaas faalt deze film daarin wel en is het veruit de minste van alle X-men films. Het ziet er grotendeels wel goed uit maar ook een hoop dingen niet. Over de nieuwe cast ben ik ook niet zo te spreken (op Fassbender en McAvoy na) en dan met name de jonkies, ik vind ze eigenlijk niet zo sterk spelen en had liever gewoon de oude cast gezien. Er zitten ook een aantal slechte scènes in zoals dat met de supersnelle mutant in het huis en het muziekje van Eurythmics (Sweet Dreams), dit doet echt afbreuk aan de film. Ook het einde vond ik nou niet echt geweldig. Een tegenvaller dus, wat mij betreft hoeven ze niet op deze weg verder te gaan. Van mij mogen ze het hoofdstuk X-men nu wel afsluiten.
Alathir
Weer een goede X-Men, zeker niet de beste maar wel nog steeds een must-see. Er zitten wat minpunten in de film vond ik. Waarom kiest Apocalypse juist Storm, Archangel en Psylocke als zijn 3 Horsemen? Magneto kan ik wel begrijpen. Storm is misschien ook een begrijpelijke keuze, maar die andere 2 zijn toch zelfs versterkt nog steeds best zwak. En waarom kiest Storm op het einde van de film ineens voor de goede kant? Zomaar omdat het kan? Hun personages vond ik ook erg vlak.. buiten Magneto dan. Wat ik wel miste is wat meer achtergrond naar zijn ouders, liever dat dan de 2-minuten durende vernietiging van Auschwitz te zien. .
De casting vind ik ook niet super. Storm, gespeeld door Alexandra Shipp is jammer genoeg geen Halle Berry. Tye Sheridan is redelijk oke. Sophie Turner daarentegen nee sorry. Vind haar in GoT al erg slecht en hier is het net hetzelfde (heeft geen emoties lijkt het wel, geef mij maar Famke Janssen). En wat doet Rose Byrne in deze film... wat is haar functie? Ook jammer van de heel beperkte screentime van Hugh Jackman. Quicksilver vond ik daarentegen wel erg sterk spelen, ook al is de scène bij de ontploffing van de school en de muziek Sweet Dreams wat over the top.
Er zijn natuurlijk ook pluspunten: de beste scène is overduidelijk eentje met Michael Fassbender (Magneto). De scène in het bos vond ik erg indrukwekkend.. Ook de scène waar Apocalyps Cerebro overneemt vond ik erg goed. En op het einde weer Magneto die Apocalyps verraad. Het eerste uur leek soms wat langdradig aan te voelen maar daarna heb ik nooit naar de tijd gekeken.
Misschien is deze film qua verhaal wat minder dan de vorige twee nieuwe X-Men films, maar deze is zeker nog vermakelijk om naar te kijken en visueel (uitmuntende special effecten) gezien spat hij zelfs van het scherm af.
Het verhaal welke draait om de eerste 5000 jaar (waarvan een groot gedeelte slapend) oude mutant met de naam Apocalypse (gespeeld door Oscar Isaac), ook wel En Sabah Nur genaamd, zit opzicht best aardig in elkaar en hetzelfde geldt voor de uitvoering ervan en het verhaal weet ook wel te boeien. Het duurt alleen eventjes voordat het verhaal echt lekker opgang komt, maar zodra Peter Maximoff / Quicksilver (wederom gespeeld door Evan Peters), die met bovenmenselijke snelheid kan bewegen en waardoor het voor hem lijkt alsof de wereld in slow motion beweegt, weer zijn intrede maakt in het verhaal na 75 minuten op schitterende wijze (min of meer net zoals in "X-Men: Days of Future Past ...") en wederom begeleidt met passende muziek (Eurythmics met het nummer "Sweet Dreams (Are Made Of T...") is het genieten tot en met de laatste minuut en gebeurt er ook genoeg en dat begeleidt met de nodige actie, met natuurlijk als climax het eindgevecht tegen Apocalypse. Nu we het toch even hebben gehad over muziek, het was voor mij als metal fan ook best genieten toen "The Four Horsemen" van Metallica werd gedraaid bij de transformatie van Angel (gespeeld door Ben Hardy). Wat betreft mutanten, in deze X-Men film worden ook weer een aantal nieuwe X-men figuranten geïntroduceerd, welke een belangrijke rol hadden in de oude X-Men films zoals Jean Grey (gespeeld door Sophie Turner), Scott Summers / Cyclops (gespeeld door Tye Sheridan), Ororo Munroe / Storm (gespeeld door Alexandra Shipp) en Kurt Wagner / Nightcrawler (gespeeld door Kodi Smit-McPhee).
Zoals al bij de opening van mijn bericht aangegeven, spat deze film visueel gezien weer van het scherm (in mijn geval een televisie) af met verbluffende special effecten (weliswaar met de computer gemaakt, maar wel zeer realistisch) en visueel gezien zitten er dit keer ook een aantal fraaie vrouwen in zoals Jennifer Lawrence (weer in de rol van Raven / Mystique), Rose Byrne (in de rol van CIA-agente Moira Mactaggert zoals ze ook te zien was in de eerste nieuwe X-Men film "X-Men: First Class (2011)") en Olivia Munn (in de rol van Psylocke). De laatste liep er wel sexy bij met haar outfits en zweep
De cast doet het overigens gewoon verdienstelijk tot goed en dat geldt ook weer voor James McAvoy (wederom in de rol van Professor Charles Xavier) en Michael Fassbender (wederom in de rol van Erik Lehnsherr / Magneto, die dit keer ook even het vernietigingskamp Auschwitz afbreekt tot de grond), die wederom een belangrijke opeisen in dit verhaal. Dat laatste wordt nu wel een beetje clichématig, omdat het bij de vorige delen ook al het geval was. Dit keer is er overigens geen hoofdrol weggelegd voor Hugh Jackman (in de rol van Logan / Wolverine) want hij heeft dit keer maar een paar minuten (in totaal iets van 4 minuten en daarbij zegt hij geen woord) speeltijd en hij komt ook pas na circa 90 minuten in beeld. Opzicht vind ik het wel grappig dat niemand anders ooit de rol van Wolverine heeft gespeeld dan Hugh Jackman. Schijnbaar heeft hij daar alleenrecht voor
Al met al gewoon weer een aardige X-Men film, maar wel qua verhaal iets minder dan de vorige twee nieuwe delen, die qua tijdsbeeld en de betreffende gebeurtenis ook nog enigszins realistisch waren. Deze film duurt ook weer 10 minuten langer en wat dat betreft is het ook best een lange zit, waarbij het eerste gedeelte van het verhaal misschien wat te langdradig is. Gezien de beelden na de aftiteling (met betrekking tot "Essex Corp."), komt er dus ook nog minimaal een vierde deel uit van de nieuwe X-men reeks.
coumi
Het blijven toch goede films, de X Men reeks. Ook deze kan, hoewel zeker niet de beste uit de serie, de toets der kritiek doorstaan. Ik heb begrepen dat de acteurs die de jongere versie van de X Men gestalte geven, getekend hadden voor drie films.Dat zou betekenen dat men nu weer moet overschakelen naar de oorspronkelijke, volwassen personages, en dat is beter ook want bij deze derde met het Fassbender/MacAvoy team heb je toch meerdere keren het gevoel het allemaal wel gezien te hebben. Er worden net wat te veel nieuwe jongere versies opgevoerd, waardoor je denkt naar een kids versie van de real X Men te kijken. Men dreigt wat te ver van de oorspronkelijke kern af te dwalen en dat zal niet de bedoeling zijn. Ook de opperschurk van dienst in Apocalypse komt , zeker na zijn bombastische aankondiging, weinig overtuigend over. Jammer voor de talentvolle Isaac, dat hij deze ondankbare, door de computer vormgegeven rol moet vervullen.
Voor de rest niet zo veel op aan te merken. Er is weer goed nagedacht over de te volgen verhaallijntjes(zie het korte opteden van Wolverine) en de uitwerking is weer vrij spectaculair en zal de genrefans twee uur lang zeker amuseren. Maar bij de volgende, mocht die er komen, weer back to basics, please!
john mcclane 2
Absoluut niet het beste deel.
Maar het derde deel blijft de minste , net als StarWars
Op de een of andere manier miste het de magie, die bryan singer zo goed kan/ kon neerzetten.
Blijft wel een top combi, en de eind battle maakt het bijna weer net zo geweldig.
Is ook wel erg vet .
En DE scène met quiksilver als kers op de figuurlijke taart maakt dat ik hem een vier ****
Geef.
Leno
Volgens mij wordt dat prima uitgelegd hoor, vanaf de eerste minuten zelfs al. Hij heeft, doordat hij bedrogen is, het geloof in de mensheid verloren. Daarom wil hij de mensheid (niet de aarde) vernietigen om opnieuw te kunnen beginnen.
Storm is een complex personage dat er een handje van heeft om af te dwalen naar het slechte pad. Ook dat wordt in Apocalypse aan de kaak gesteld tijdens haar introductie, ze is immers actief als zakkenroller.
Magneto's beweegredenen om zich tegen de mensheid te keren komen in (vrijwel) elke X-Men-film opnieuw aan de orde en worden ook in Apocalypse nogmaals in geuren en kleuren verteld. Dat hele concentratiekampverhaal, waar En Sabah Nur hem mee naar terug neemt en hem zo het laatste duwtje geeft.
Wel opletten hè...
Ja maar die pogingen vind ik eerder lachwekkend dan overtuigend. Van zakkenroller naar iemand die de mensheid uit wil roeien.. En Apocalyps 'kijkt even tv' en komt tot de conclusie dat de mensheid verrot is. In de andere films wisten ze mij i.i.g. nog een beetje te overtuigen van hun bedoelingen. Misschien let ik te goed op en kan het beter maar heen laten..
Niet helemaal geslaagd maar de
Metallica - Four Horsemen scene
Beethoven scene