Genre: Actie / Oorlog
Releasedatum: 17 januari 2002
Bekijk via Videoland
Bekijk via Disney+
Plot Behind Enemy Lines
"His only weapon is his will to survive."
De oorlog in Bosnië-Herzegovina is bijna voorbij, maar het Amerikaanse leger blijft met een vliegdekschip in de regio aanwezig. De missies van de piloten beperken zich echter tot eentonige verkenningsvluchten. Gevechtspiloot Chris Burnett krijgt met zijn copiloot Stackhouse de opdracht te patrouilleren boven de veilige zone. Burnett kan zijn collega echter ompraten om af te wijken van hun koers en beelden te maken van de vreemde troepenbewegingen op de grond. De twee piloten worden er met afweergeschut onthaald en hun vliegtuig wordt geraakt. Ze gebruiken op tijd hun schietstoel, maar al snel staat Burnett er alleen voor: Stackhouse valt namelijk in de handen van de vijandelijke troepen.
Lt. Chris 'Longhorn' Burnett
Capt. Glen Rodway, USMC
Petty Officer Kennedy
Admiral Juan-Miguel Piquet, Commander of NATO Naval Command
skipy05
ik heb hem al paar keer gezien. het is een heel goede actie film. er zitten goede spannende stukken in. het verhaal ik knap gemaakt.
dikkop
Heb hem ook al een paar keer gezien en hij blijft goed. Maar ja wat wil je ook met zulke goede acteurs. Zeker kijken deze film. Dat geldt zeker niet voor de vervolgfilms. Maar ja daar spelen geen goede acteurs in.
huVILEub
Mooie film met mooie actie. Een leuk verhaal, goed gespeeld.
Een zeer goede film in zijn categorie. Helaas gaat het de held soms wat te makkelijk af.
Frok
Owen Wilson, niet echt mij favoriete acteur verast en acteert degelijk. Ook Gene Hackman is zeer goed. Het verhaal vind ik ook heel leuk en vermakelijk.
Verhaal/Script ................................... 3,50
Acteerwerk ........................................ 4,00
Cinematografie ................................ 3,00
Muziek/Speelduur e.d. ..................... 3,00
bild
Redelijke spannende film met goed acteerwerk.
booyo
Tegen verwachting in me toch prima vermaakt met deze film. Niks nieuws, niks spannends, gewoon een echte Amerikaans heroïsche oorlogsfilm. Einde vond ik wel een beetje over the top. Maar goed, dat viel ook wel weer te verwachten..
Kortom, prima.
polopolo150
Aardige film, aardig geacteerd, maar niet spectaculair ofzo...
Gewoon een goeie avond film, that's all.
Rogyros
Ik vond het niet zo'n geweldige film. Er zijn bij deze films toch wel wat clichés aangesproken. Jammer. Gene Hackman is de reden dat hij toch nog 2,5 ster krijgt. Prachtig acteur. Als hij boos wordt, dan meent hij dat. Dat kan hij zo goed.
Verhaal zelf was wel aardig, maar het is wel een erg duidelijke Hollywood productie.
nightbreed
Het script is nogal matig en de karakers zijn oppervlakkig/standaard maar het is wel een lekkere wegkijker.
AmazingShikoku
Toen ik gister de TV aanzette om de film Behind Enemy Lines te zien kon ik me vaag wel herrineren dat ik de film al meerdere malen had gezien als kleiner jongetje, maar had nooit doorgehad dat de hoofdpersoon niemand minder was dan de nooit serieuze (en eigenlijk niet zo heel grappige) Owen Wilson
Het verbaasde me dan ook dat hij zijn rol in deze film die het gevoel doet opwaaien van een uitgebreide filmversie van het Call of Duty 4 level 'All Ghillied Up' Ik moet zeggen dat het basisprincipe van de tegenovergestelde versie van 'Rambo' zeker niet verkeerd uitpakt.
De film gaat op sommige punten over de top, en ik weet ook zeker dat deze film bij de inwoners van voormalig Joegoslavië en de moviemeter van Servië ook niet hoog zal worden aangeslagen vanwege het feit dat oost-europa weer eens wordt afgeschilderd als derde-wereld landen.
Kijk je daar even doorheen dan heb je toch een heel spannend filmavondje met een film die als één van weinigen een moderne setting in oorlogsgebied portreteert en dat nog succesvol doet ook.
4/5
marcjeb
mooie film dit.
kwam laatst op TV, het begin sprak me niet echt aan totdat ze de lucht in gingen(na 10/15 min al).
Toen begon de aktie en toch ook wel een zenuwslopend kat en muis spel. Goed gefilmd,harde aktie,verhaal,irritaties die hoog opliepen op het vliegdekschip van de marine en Owen heeft zijn personage goed neer gezet.
Het einde was ook zeer mooi, de gehele reddingsoperatie.
4.5
drlina
Ik had echt niet verwacht Owen Wilson in zo'n rol te zien. Ik ging daarom kijken. Hij heeft me verrast. Verhaal was wel leuk verder.
sankji
Dat het verhaal knap gemaakt is zal het is gebazeerd op een waargebeurd verhaal
Filmkomedie
Vond hem spannend, dat zal ook komen omdat ik uit Bosnie kom, waar het ook echt is gebeurd.
M.Goodkat
4/5
Deed mij ook denken aan COD4 en Niko Bellic (die sascha)
- 19752 berichten
Mooi gespeeld van Wilson. Had niet verwacht dat hij een serieuze rol zo goed kon neerzetten. Die constante spanning van het achterna gezeten worden, trok me helemaal mee in het verhaal. Lekker donker sfeertje, mooi camerawerk en de nodige actie. Ja, deze film heeft mij destijds blij verrast.
Movielicious
Onderhoudende film die lekker wegkijkt. Maar hoewel ik absoluut pro-Amerika ben, vond ik het einde iets teveel van het goede. 3*
dinhus
Man, vond dit echt een boeiende film. 't is allemaal goedgecast en 't verhaal is beter dan prima.
Vond je 'm werkelijk spannender worden? Ik ben zelf namelijk ook Bosniër, maar had meer 't gevoel dat 't in Slowakije werd afgespeeld ofzo.
De teksten op de muur zoals: "Ovo je Bosna", waren wel grappig om te zien. Letterlijk vertaald: Dit is Bosnië!
Laat ook meteen zien, dat de film echt niet is afgeraffeld, maar er ook goed uitziet tot in de precieze details.
En de spanning van dat je achtervolgt word, is prima verwerkt.
- 19752 berichten
Laat ook meteen zien, dat de film echt niet is afgeraffeld, maar er ook goed uitziet tot in de precieze details 4*
It's niiiiiiiiiiiiiiiiiice high5 op de muur zou ook wel raar staan.
dinhus
Hoe bedoel je?
Dat er niet veel anders op de muur had kunnen staan? Nou, dat lijkt mij ook logisch.. Maar dat het er staat zeg maar, je merkt het amper, en 't viel mij toevallig op, van de 8 man
Het is ook maar één moment, tenminste, dat 't mij opviel. En hoelang, tsja.. Ik gok zo'n 5 seconden. Vandaar.
nick306
die gozer lijkt dan ook veel op het hoofdpersoon van gta 4!
Thorak
Op een aantal té belachelijke scènes na best een aardige verhaal. Jammer dat het camerawerk ronduit irritant is. Zeker het eerste half uur erg veel moeite moeten doen om de film niet af te zetten door het camerewerk. De afwisseldend versnelde en vertraagde beelden kunnen zeker in actie scènes veel toevoegen net als de draaiende camera's, maar niet de héle film door! De scène met het beeld van de engel in het begin is wel mooi, eerst zie je de engel en als de camera er om heen draait blijkt de andere kant compleet aan puin geschoten. De scène met de mijnen en de struikeldraden had beter uit de film weg gelaten kunnen worden, die voegde niets toe en sloeg ook nergens op. De hoofdpersoon lijkt ook erg veel te kunnen hebben zonder ook maar een schrammetje op te lopen. Dit soort dingen doen erg afbraak aan het script....
wibro
Inderdaad. Ongeloofwaardigheid ten top. Maar ja dat ben ik onderhand wel gewend van de Amerikaanse oorlogsfilms die de laatste 10 jaar gemaakt zijn. Het patriottisme druipt er altijd zoals gewoonlijk vanaf. Met het acteren van Gene Hackman was daarentegen niets mis mee en de Serviërs spraken gelukkig hun eigen taal. Voor de rest is dit een film die ik snel vergeten zal zijn.
- 19752 berichten
Dat Joegoslavische sfeertje komt wel goed over. De camera werd je soms wel een beetje duizelig van ja. Die struikeldraden sloegen nergens op, Alle explosies gingen aan de zijkant af om het spectaculairder over te laten komen, maar er is natuurlijk geen leger zo dom om de mijnen zover van het midden te plaatsen. Maar goed, ik vind Wilson en Hackman het beiden zeer goed doen. Ik vond die Bosniër in zijn trainingspakkie wel een tof mannetje. Hij had zelf ook in een kamp gezeten zag ik vanavond pas. Hij mocht zijn mede-soldaatjes ook niet zo geloof ik.(bleek ook wel dat hij die hufter op het laatst niet hielp met die mijn in het bos). Dat deze film ook al weer bijna 10 jaar oud is. Waar blijft de tijd?
Ik blijf dit in ieder geval een spannende film vinden. Dat het erg realistisch is opgezet is weer wat anders, want daar zijn weer eens te veel zaken voor aangedikt. Toch zeker een aanrader om je een avondje mee te vermaken.
wibro
Je vergeet te stemmen wibro
EDIT: goed zo je hebt gestemd
Tja, ik verwachtte reclame op RTL5, maar ze begonnen gelijk met "Shoot 'em Up".

Behind the Line: Escape to Dunkirk

Behind Enemy Lines: Colombia
2009

Behind Enemy Lines II: Axis of Evil
2006

Netflix gooit ook de geprezen oorlogsfilm 'Platoon' uit het aanbod

Nederlandse komedieserie 'Moedermaffia' scoort op Videoland

The Greatest Game Ever Played
Drama, 2005

Remember the Titans
Drama / Sport, 2000
helikoptervechtsportenwar crimessluipschutterbosnia and herzegovinafighter pilotamerikaanse marinenorth atlantic treaty organization (nato) naval officerbosnian war (1992-95)serbian gebaseerd op een waargebeurd verhaalhonorreddenontsnappenrescue missiontankatrocityvuurgevechtgevechtbehind enemy linesjet fighter pilot legermine field huntedjet crash helicopter crashaction heroaircraft carrierreconnaissancemass gravemarinesenemy territorynaval flight officernavy pilotrunning for one's lifeno fly zone