• 9.377.028 stemmen

Behind Enemy Lines (2001)

Actie / Oorlog | 106 minuten

Genre: Actie / Oorlog

Geregisseerd door: John Moore

Met onder meer: Gene Hackman, Owen Wilson en Gabriel Macht

Gesproken taal: Tsjechisch, Engels en Spaans

Releasedatum: 17 januari 2002

Plot Behind Enemy Lines

"His only weapon is his will to survive."

De oorlog in Bosnië-Herzegovina is bijna voorbij, maar het Amerikaanse leger blijft met een vliegdekschip in de regio aanwezig. De missies van de piloten beperken zich echter tot eentonige verkenningsvluchten. Gevechtspiloot Chris Burnett krijgt met zijn copiloot Stackhouse de opdracht te patrouilleren boven de veilige zone. Burnett kan zijn collega echter ompraten om af te wijken van hun koers en beelden te maken van de vreemde troepenbewegingen op de grond. De twee piloten worden er met afweergeschut onthaald en hun vliegtuig wordt geraakt. Ze gebruiken op tijd hun schietstoel, maar al snel staat Burnett er alleen voor: Stackhouse valt namelijk in de handen van de vijandelijke troepen.

Lt. Chris 'Longhorn' Burnett

Capt. Glen Rodway, USMC

Petty Officer Kennedy

Admiral Juan-Miguel Piquet, Commander of NATO Naval Command

BoordAppel

Jammer de boterhammer maar ik kan t artikel nie meer vinden. Dit stukje zegt ook wel genoeg over de propaganda van de Amerikanen.

Mitrailleurvuur

Pearl Harbor was een dieptepunt in de Amerikaanse filmpropaganda, maar dat het altijd nog erger kan, bewijzen Bruckheimer en regisseur Ridley Scott met Black Hawk down. De film gaat over de Amerikaanse militaire actie op 3 oktober 1993 in Mogadishu in Somalië om een paar handlangers van krijgsheer Aidid te arresteren. De schijnbaar eenvoudige klus ontaardde in een vijftien uur durende bloedige chaos, waarin achttien Amerikaanse militairen en tussen de vijfhonderd en duizend Somaliërs omkwamen. CNN-beelden van joelende Somaliërs, die de lijken van twee Amerikaanse militairen door de straten van Mogadishu sleepten, schokten de Amerikaanse publieke opinie, zodat president Clinton gedwongen was de troepen uit Somalië terug te trekken.

Black Hawk down presenteert de desastreuze actie als een heroïsche strijd van een groepje Amerikaanse militairen tegen een horde Somaliërs, die zich als lemmingen in Amerikaans mitrailleurvuur storten. Het doet denken aan het racisme in westerns in de jaren vijftig, waarin kinderlijke indianen zich en masse lieten afslachten. Gedurende twee uur van de tweeëneenhalf uur durende film knetteren mitrailleurs, ontploffen granaten, spatten lichamem uit elkaar, worden lichaamsdelen afgerukt en spuit bloed in het rond. De vergelijking met Saving private Ryan gaat mank, want daarin vormt de oorlogshel uit het eerste kwartier de opmaat voor een verhaal over een moreel dilemma. In dilemma's zijn de makers van Black Hawk down niet geïnteresseerd. Ook de vraag wie verantwoordelijk was voor de mislukte actie, wordt niet gesteld.

In de drang om militairen als helden te portretteren, slaat de film volledig door, zodat hij grotesk wordt. De Amerikaanse militairen in Black Hawk down zijn karikaturen van wilskracht en heldenmoed, die zelfs niet het bewustzijn verliezen als ze gapende wonden ter grootte van een voetbal hebben.

Morele overwinning

Black Hawk down is niet alleen oorlogsporno, maar ook infaam patriottisch, omdat de film een desastreuze militaire actie presenteert als een glorieus optreden. Laf is de film ook, omdat de vernederende beelden van het slepen met de lijken van de twee Amerikanen ontbreken. De weinige woorden die de film wijdt aan de politieke context van het optreden in Somalië zijn een brutaal staaltje geschiedvervalsing. Black Hawk down begint met een tekstje, dat wil doen geloven dat de Amerikanen uitsluitend om humanitaire redenen in Somalië waren. Dat Amerikaanse oliemaatschappijen belangen hebben in het land, die na de omverwerping van het pro-westerse regime van Mohamed Siad Barre gevaar liepen - ach, wie let er op. Dat de film suggereert dat Clinton de actie in Somalië begon, terwijl hij in werkelijkheid werd opgezadeld met een erfenis van voorganger Bush - ach, wie maakt zich er druk om. Dat de Amerikanen zich in Somalië gehaat maakten door hun brute optreden - in de zomer van 1993 vermoordden ze vijftig gematigde leiders, die in een bijeenkomst bijeen waren om de politieke impasse in het land te doorbreken - ach, wie wil het weten?

Filmhistorici maken altijd onderscheid tussen geallieerde en nazi-propaganda in de Tweede Wereldoorlog. De Amerikaanse en Britse propaganda bevatte rationele elementen, terwijl de nazi-propaganda appelleerde aan blind patriottisme en 'sterven voor het vaderland'. Pearl Harbor liet met zijn kamikaze-actie zien dat dit onderscheid niet langer opgaat. Black Hawk down maakt duidelijk dat dit niet eenmalig was. De film doet denken aan de nazi-film Kolberg, waarin de bevolking in een dorpje in Pruisen zich in 1806 liever doodvecht dan zich overgeeft aan Napoleon. De film presenteert de uiteindelijke nederlaag als een morele overwinning. Black Hawk down doet hetzelfde. Doorvechten en nooit overgeven, is het motto. "Je moet niet nadenken", zegt een van de Amerikaanse militairen tegen een twijfelende medestrijder. De film verwacht van ons hetzelfde. We wachten op Bruckheimers film waarin de Amerikanen alsnog de oorlog in Vietnam winnen.

Filmkrant link

Ik heb deze verhalen al veel meer gehoord en kan het er alleen maar mee eens zijn. T lijkt me duidelijk dat de Amerikanen overal rotzooi lopen te trappen voor hun eigen gewin. Een film als Black Hawk Down vind ik alleen daarom al vreselijk; als dit nog geen propaganda is, dan weet ik meer niet wat je onder propaganda moet verstaan.

avatar van Hobbes

Hobbes

Jordy: mijn excuses, ik zal er op letten

en boordappel: als jij liever de mening van eenn persoon die een arikel achtervolgt dan zelf de zaken proberen te achterhalen en je eigen mening probeert te vormen moet je dat maar doen.

your loss.

waarom is het artikel wat je hier geeft eigenlijk geen propaganda? 't is ook een internetlink!

en er staat een grove fout: het waren neit de amerikanen die het Abdi House aanvielen maar de NAVO.

en als je het niet erg vind ben ik niet echt onder de indruk van een artikel op een website als dit waarbij de feiten klaarblijkelijk niet gecheckt worden.

Mark Bowden heeft met mensen van beide kanten gesproken en vooral in het boek komen beide kanten naar voren van het verhaal.

ik stop nu met deze discussie want ik spaar m'n energie liever op voor een discussie waarin beide partijen hun eigen standpunten kunnen verduidelijken en niet klakkeloos iemand na lopen te roepen.

BoordAppel

Ik stop ook met de discussie. Voor mij is t allang duidelijk dat de Amerikanen gewoon de grootste propagandaappels zijn en zo hypocriet als de pest, en als mensen zoals jij dat nie willen geloven moet je dat zelf weten.

Jij roept net zo goed als ik iemand na, we zijn dr allebei nie bij geweest, je zult dus wel moeten. Tis trouwes toch ook een Bruckheimer film? Dat zegt al genoeg.

avatar van Sjan

Sjan

Sorry, boordappel heeft absoluut gelijk, ik was er namelijk wel bij in Somalie, en in de film is alles een leugen...Amerikanen zijn gewoon patriotistische klootzakken!

avatar van gimli f

gimli f

De hierboven beschreven Amerika-haat is redelijk terecht!

Voor alle Amerika-sceptici, zoals BoordAppel, Sjan en anderen:

Zondagavond op Nederland 3, om 21:00:

Tegenlicht, over de veranderende betekenis van de supermacht Amerika. Erg interessant- vorige week deel een gezien, en dan blijkt dat Amerika er helemaal niet zo goed voorstaat: verborgen discriminatie, verborgen propaganda (lokale media worden weggehoond en genegeerd), veel armoede, industriele achetruitgang (Europa en Japan staan er beter voor) en gigantische schulden.

Op www.tegenlicht.vpro.nl kun je zelfs meedoen aan interessante discussies. Nogmaals: interessant!

avatar van Phooze

Phooze

Net de film gezien, ik geef m 3,5 sterren.

Dat de film zo overdreven amerikaans is vond ik niet zo irritant (in welke andere film heb je ooit een ander land de wereld zien redden... )

De film bevat erg mooie shots. Vooral de shots van kogels en kanonvuur (klinkt een beetje leguber, maar toch...) zijn erg mooi. Het geluid, prima ! Acteer prestaties, ook gewoon goed.

Lekker vermakelijk filmpje die me geen enkel moment heeft laten vervelen.

avatar van Mza

Mza

• 1924 stemmen

(in welke andere film heb je ooit een ander land de wereld zien redden...

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Die zit

avatar van Phooze

Phooze

In zowat elke James Bond

Ach ja, de UK, als in "schoothondje van de USA" toch?

avatar van (verwijderd)

(verwijderd)

ik snap wel dat alles naar de klote gaat/ging/is daar in bosnie als een heel leger niet eens 1 vent op kan jagen met 805 tanks en 1261 soldaten, en dan ook nog zon felle gast in een adidasjasje die goed zou moeten kunnen snipen...bullshit, de hele film.

avatar van The X

The X

Inderdaad wordt de film op een aantal punten overdreven (typisch amerikaans), maar de film is niet helemaal onrealistisch.

(Ik ben er zelf 3 keer 6 maanden geweest...)

Ik heb die gasten in 'de felle adidasjes' gezien.

avatar van Padd0

Padd0

Echt een gigantische onrealistische film, gelukkig had ik dit al snel door en past ik mijn kijkhouding (niet zaniken als het woord niet bestaat ) aan. Hierdoor heb ik de film toch nog met redelijk veel plezier gekeken. Het is in feite niet meer dan een james bond in bosnie. 2,5*

avatar van sn@ke

sn@ke

• 2077 berichten

Ik heb van deze film erg genoten. Veel actie,spanning ...Het typisch amerikaanse verhaal moet men er dan maar bij nemen , maar voor de rest een goede film.3,5*

avatar van Plintkabouter

Plintkabouter

Toch wel een 3 waard, want het zit vol met actie en een goed verhaal.

Sjan schreef:

Racist

jij in somalie, ik geloof er niks van

en er wordt wel degelijk gesleurt en gedanst met de lichamen, al is dat niet lang.

Grapje neem ik aan?

euhm, half

ik heb een amerikaanse pas (al voel ik mij niet amerikaan), ben ik ook zo'n klootzak

racist heeft te maken als je een hele bevolking vernedert, dit is hier het geval.

Niet dat ik ermee inzit, ieder heeft zijn recht op een mening .

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Ik denk dat Sjan even moeilijk kan bewijzen dat ie in Somalië is geweest, als dat jij kan bewijzen dat je een US paspoort hebt, dus hou je aub voortaan in...

Newbie

bwa ik kan mijn pas inscannen, dat is niet zo moeilijk

en heb ik zo brutaal geantwoord?

BoordAppel

Ik denk dat je Sjan niet zo serieus moet nemen, sterker nog, ik weet t wel zeker . Maar rascist is in dit geval ook onzin. Het zou dan altijd nog discrimatie zijn.

@boordappel

ik nam het ook niet surieus, wat racist betreft. Ik wou gewoon aantonen hoe dikwijls racist als belachelijk argument naar voren geschoven wordt.

Newbie

Ik deel de mening van hobbes.

Al dat gezeik over patriotisme, heroisme en por-amerikaans enzo. Jullie hebben je laten verleiden door de propaganda van europa (puur langs de media) die amerika in het hoekske wil duwen.

Ik probeer me niet te laten leiden al dat propaganda gedoe , LANGS BEIDE ZIJDEN.

Pak nu black hawk down, wat hebben de amerikanen verbeterd na dat gevecht? NIKS, alleen het dodental opgetrokken, dat noem ik nu nie bepaald pro-amerikaans.

Trouwens, daar zou het weer over olie gaan, dat argument begint nu wel wat veel gebruikt te worden.

Ik vindt dat artikeltje gewoonweg slecht en eenzijdig.

Hoe komt het eigenlijk dat het hier over een andere film gaat?

Newbie schreef:

Het wordt wel eens tijd dat Amerika in een hoekje geduwd word. Zou helemaal niet kwaad kunnen bij een land dat zonder fatsoenlijke reden andere landen maar gaat platbombarderen. Maar wees gerust, Europa is niet meer dan een halfzacht ei, en zal altijd braaf achter de VS aanhobbelen.

BoordAppel schreef:

Het wordt wel eens tijd dat Amerika in een hoekje geduwd word.

Dat deden ze met Duitsland ook na de eerste wereldoorlog. Daar was uiteindelijk niemand mee gediend en waren de gevolgen katostrofaal.

En zoals je zegt, hun redenen zijn dikwijls zwak, ...

BoordAppel schreef:

Ik hoop dat ze daar nu ns eindelijk werk van maken en helemaal niet zacht worden. Anders krijgen we nooit een europese macht

avatar van U-96

U-96

• 2081 stemmen

Heb hem zojuist gekeken. Ik vond hem heel goed met goede speciale effekten. Gelukkig geen 'God Bless America'-stijl, en geen knap vrouwtje dat thuis huilend zit te wachten tot haar man thuiskomt.

Voor de rest goede speciale effekten en redelijke aktie. 4 sterren.

MaTtIeBoY

In tegenstelling wat er in de bladen staat vond ik het een erg goede film.Wilson die normaal gesproken alleen in comedy,s speelt zet een erg goed rol neer.3,5 sterren.[Gene Hackman vond ik weer knap Saai!!!!]

avatar van Nick Kang

Nick Kang

ik ben het helemaal met U-96 eens. Jammer vind ik wel dat het einde een beetje overdreven is met dat grote gevecht. Voor de rest is een prima film met goed camerawerk die wat extra's geven aan de special effects. Gene Hackman speeld in deze film zoal vanouds een meesterrol. Ik geef hem ook 4 sterren.

avatar van martijn77

martijn77

Ik vond het voor US begrippen een interessante film en niet direkt de propagandastunt die black-hawk-down wel is. Uiteindelijk zit er natuurlijk wel een propagandisties bijsmaakje aan het geheel, maar ach.. Dat is dan ook mijn enige echte commentaar op deze film, welk 1 kuteinde. Ik snap echt wel dat de goede man het moet overleven voor de oorlogsmoraal van amerikaanse kijkerspubliek, maar op zo'n cliche manier met 3 helicopters tegenover 10 tanks en maar knallen en maar schieten. Wat een BullShit in eens! Waar blijft John Rambo? Waar is Schwarzenegger? En dan dat eindshot in infra-rood waar je alle gesneuvelde serviers ziet liggen. En geen enkel slachtoffer aan de kant van de Amerikanen. Rot nou een eind op. Voor een tamelijk ingehouden film een misplaatst en overdreven slecht einde.
2,5 sterren

avatar van nirvana

nirvana

dit zou dan een waargebeurd verhaal zijn?

helikoptervechtsportenwar crimessluipschutterbosnia and herzegovinafighter pilotamerikaanse marinenorth atlantic treaty organization (nato) naval officerbosnian war (1992-95)serbian gebaseerd op een waargebeurd verhaalhonorreddenontsnappenrescue missiontankatrocityvuurgevechtgevechtbehind enemy linesjet fighter pilot legermine field huntedjet crash helicopter crashaction heroaircraft carrierreconnaissancemass gravemarinesenemy territorynaval flight officernavy pilotrunning for one's lifeno fly zone