• 9.377.366 stemmen

Behind Enemy Lines (2001)

Actie / Oorlog | 106 minuten

Genre: Actie / Oorlog

Geregisseerd door: John Moore

Met onder meer: Gene Hackman, Owen Wilson en Gabriel Macht

Gesproken taal: Tsjechisch, Engels en Spaans

Releasedatum: 17 januari 2002

Plot Behind Enemy Lines

"His only weapon is his will to survive."

De oorlog in Bosnië-Herzegovina is bijna voorbij, maar het Amerikaanse leger blijft met een vliegdekschip in de regio aanwezig. De missies van de piloten beperken zich echter tot eentonige verkenningsvluchten. Gevechtspiloot Chris Burnett krijgt met zijn copiloot Stackhouse de opdracht te patrouilleren boven de veilige zone. Burnett kan zijn collega echter ompraten om af te wijken van hun koers en beelden te maken van de vreemde troepenbewegingen op de grond. De twee piloten worden er met afweergeschut onthaald en hun vliegtuig wordt geraakt. Ze gebruiken op tijd hun schietstoel, maar al snel staat Burnett er alleen voor: Stackhouse valt namelijk in de handen van de vijandelijke troepen.

Lt. Chris 'Longhorn' Burnett

Petty Officer Kennedy

Admiral Juan-Miguel Piquet, Commander of NATO Naval Command

avatar van rs18

rs18

Het is misshcine niet zo heel erg realistisch, maar dat heb bij zoveel soorten amerikaanse films, maar ik zie tog liever zo'n film, als een science fiction!!!

avatar van RONIN89

RONIN89

zeer goede film heb me geen één moment verveeld in deze film en sommige opnamen locatie's herken ik zelfs van vakantie dus zo nep vind ik deze film ook weer niet soms was het wel een beetje overdreven b.v. dat ie door die mijnen veld rende maar voor de rest is ie wel spannend en komisch 3,5*

avatar van dje-em

dje-em

er was wel een dode bij de Amerikanen in het einde.

Een zeer goede film, je ziet precies waarom er zoveel ellende in de wereld mis gaat, de VN die geen ene flikker mag uitvoeren totdat ze zelf aangevallen worden (zie onze eigen soldaten in Srebrenica), zie ook Rwanda, zie ook hier. De VS die vaak voor eigen rechter speelt.

Ik vond Wilson erg goed spelen, dacht eerst van nee he, maar hij is de ideale acteur hiervoor. Die soldaat was namelijk een beetje een flierefluiter en helemaal geen grote held.

En ach dat de actiescenes wat ongeloofwaardig zijn vond ik niet eens zo erg. Veel erger vond ik de fout in de film want bij de film zag je helemaal geen lijken, alleen wapens en tanks .

Eigenlijk viel het met actie nog wel mee, hij schoot geen tig "vijanden" neer, maar was vaak door geluk ontsnapt ( in het massagraf, in de stad ).

Gene Hackman was erg goed. En hoezo patriotistisch? Er is nergens een America saves the world te horen. Er sterven ook Amerikanen, de admiraal die zijn boekje te buiten gaat en dus weggepromoveerd wordt, al gaat hij met pensioen, is al helemaal niet een traditioneel aspect in dergelijke door het pentagon gefinancieerde films. .

Wij in Europa zijn erg anti Amerikaans aan het worden. Hier in de VS denken ze soms John Wayne himself te zijn. In plaats van niet zo te generaliseren zouden we beter de middenweg kunnen zoeken. Dat er een idioot ala Bush nu de baas is wil niet zeggen dat alle Amerikanen zo zijn. Sterker nog, en dit zal verrassend zijn: de meeste zijn net als sommige Europeanen best aardige mensen.

Bovendien, na 2 november is er een weer een normale Amerikaan president!

avatar van tevelenco

tevelenco

redelijke aktiefilm

maar mede door de ongeloofwaardige ontsnappings scenes kon de film me maar matig boeien

en ook gene hackman heb ik wel eens beter gezien

dus toch een beetje een tegenvaller

avatar van tess

tess

Een mooie fim. Ik ben het helemaal met dje-em eens! Misschien was het wel pro-amerikaans (volgens sommigen hier), maar who cares? Zelfs al is dat zo! De Amerikanen zijn altijd degenen die de kastanjes uit het vuur moeten halen, dus als ze zichzelf een keer verhogen.... En als je het zo vervelend vind, moet je de film niet kijken.
Maar zoals ik al zei, vond ik het helemaal niet zo pro-Amerikaans! Het was gewoon een boeiende film. Het enige wat een beetje jammer was, was dat Owen de halve film beschoten werd en op het eind één keer graakt werd (schampschot). Hij rent daar door kogels heen en ontsnapt zonder schade. Dat is wel jammer.... Maar verder heeft het mij van a tot z geboeid!

avatar van Disk

Disk

Bovendien, na 2 november is er een weer een normale Amerikaan president![/quote]

Nou niet dus

avatar van Vive La Fête

Vive La Fête

Zeker geen superfilm, maar ik had hem slechter verwacht.

Er zaten wat slechte scene's bij (met slechte special effects, maar ik vond de film toch wel steeds spannend blijven.

avatar van ElLupus

ElLupus

Check Bat*21, betere film, nu Hackman als verdwaalde "Marine"

avatar van Leno

Leno

Spannende film die erg mooi in beeld gebracht is. Pro Amerikaans? valt wel mee. Ze wilden "hun eigen" Amrikaan niet redden in eerste instantie en uiteindelijk krijgt degene die dat wel doet ontslag.

Het einde is belachelijk en doet afbreuk aan de rest van de film.

avatar van boondock

boondock

vermakelijke actiefilm, alleen vielen de special effects behoorlijk tegen. Hij heeft mij wel de volle tijd geboeid, maar het ongeloofwaardige einde vond ik jammer. Wordt je eindelijk gered, ga je nog is terug om wat foto's op te halen. Maar goed, toch nog ***

avatar van Vive La Fête

Vive La Fête

Er zaten idd een aantal super slechte special effects in!

avatar van et0007

et0007

Het was opzich wel een spannende film. Alleen vind ik het weinig professioneel van een marinier/navigator/soldaat (ben niet zo thuis in de legertermen) om zo te schreeuwen op het moment dat z'n collega wordt geliquideerd. Want hierdoor gingen ze hem achterna. Eigenlijk een detail, maar het verloop van de film wordt er wel door bepaald. Hier ook ***

avatar van Benninf

Benninf

et0007 schreef:

Ik denk dat je uit reactie op zo'n brute moord op je kameraad automatisch schreeuwt en daarna pas realiseert dat ze je dan horen en je achterna komen. Zo ongeloofwaardig en niet professioneel vond ik dat dus niet, maar juist erg menselijk.

avatar van et0007

et0007

Benninf schreef:

Als het iemand was met een 'gewoon' beroep had ik dat ook gevonden, maar juist iemand die in het leger zit en die in vijandelijk gebied is moet toch op een andere manier met z'n emoties om kunnen gaan.

avatar van Disk

Disk

Het was een piloot, deze mensen zijn voor die gevallen veel slechter getrained in Escape & Evasion dan bv mariniers.

avatar van SillyWilly

SillyWilly

Is iemand trouwens het volgende opgevallen?
Als de twee piloten met hun schietstoelen uit het vliegtuig knallen, stuiteren ze eerst tegen elkaar aan in de lucht, wat me onwaarschijnlijk lijkt, maar het gaat om het moment dat ze hun parachutes uitgeklapt hebben. Dan zie je de schietstoelen vallen en als de ene stoel bijna onder in beeld is, blijft hij ineens stil in de lucht hangen en verdwijnt hij spoorloos uit beeld na 'n halve seconde. Heb het een paar keer teruggespoeld en het verbaasde me gewoon...

avatar van Benninf

Benninf

SillyWilly schreef:

Is iemand trouwens het volgende opgevallen?

Dat eerste zag ik ja, ik denk wel dat dat mogelijk is. Dat tweede wat je zegt heb ik niet gezien. Zou een erg grote fout zijn!

avatar van skompie

skompie

Vond het wel een vermakelijke film, alleen normaal gesproken denk ik niet dat je het red met een heel leger achter je aan en op het laatst als hij die foto's alsnog gaat halen word ie één keertje half geraakt dat vond ik wat onrealistisch
Voor de rest vond ik dat Wilson het toch goed deed, wat ik niet had verwacht.

avatar van tess

tess

Over Wilson gesproken.... Trouwens erg grappig als die rugby bal in het water valt en iemand (Owen, geloof ik) heel hard roept: 'Wilson!'

Naar Cast Away....voor de mensen die het niet helemaal kunnen plaatsen!

avatar van alexis

alexis

spannende film, die niet echt een natuurgetrouw beeld geven van de oorlog in toenamlig joegoslavië. het hele fenomeen oorlog is rond de in vijandig gebied neergekomen navigator heen gemodeleerd... dat levert een spannend verhaal op

****

avatar van Seyfo

Seyfo

mooi film ****

avatar van robdebob

robdebob

Vond het een goede onderhoudende film met goede hoofdrol personages.

Boeiend tot aan het einde, dat er ongeloofwaardige aktie's in zitten oke, maar daar is het film voor (ontspanning)

Ik denk dat het wel een reeële weergave is van wat er naar mijn mening toch nog in werkelijkheid gebeurd, het verhaal opzich kan voor mij dus wel door de beugel.

heb de film beoordeeld *3,5

avatar van Nieke

Nieke

De enige film met pang pang en boem boem die ik leuk vind geloof ik.

Hier ben ik met ontzettend veel tegenzin naartoe gesleept in de cinema (ik mag nooit kiezen), en ik heb er geen spijt van gehad.

Onderhoudend filmpje met leuke spannings-momenten.

**** sterren, zeker kijken.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Matige, dertien-in-een-dozijn oorlogsfilmpje. Film ziet er op zich prima verzorgd uit en ook de special effects zijn in orde, maar daar is eigenlijk wel mee gezegd. Het script zit boordevol clichés en de makers blijven de hele tijd netjes binnen de lijntjes. Wilson kon me al niet overtuigen met zijn komische rollen, maar in een serieuze rol is ie al helemaal om te huilen.

avatar van Youri

Youri

Goede film die vanaf het begin actie en onvoorspelbare verloopt. Tenzij je het plot op de hoes gaat lezen. Heb mij geen moment verveelt. Special effects in het begin van de film dat de straaljagers geraakt worden zijn angstaanjagend uitgebeeld.

avatar van jasmyn

jasmyn

Een goede en spannende film waarin ik me geen moment heb verveeld..deze film krijgt van mij 4*

avatar van Nieke

Nieke

Ik denk dat ik eens meer mensen moet aansporen om deze film te bekijken, naar gelang het aantal berichten te zien... 't Blijft een aardige film, jammer dat hij niet ver is geraakt...

avatar van Reconquista

Reconquista

Nadat ik de film gezien had, dacht ik: maar wacht eens even....dit is gewoon een propaganda-film!

De Amerikaanse piloten werden achterna gezeten door gemene Serviërs (in de film keken ze allemaal chagrijnig).

De vluchtende piloot verschuilt zich tussen de lijken in een massagraf, om te illustreren hoe barbaars die Yugoslaven wel niet zijn. Alsof Amerika geen tonnen bommen op Yugoslavië heeft geworpen.

Voor straf geen cijfer.

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Zullen ze erg vinden...

avatar van gotti

Wat een ramp, dat einde. FIlm zelf was ook niet best. En niet patriotistisch? Jongens, haal die plank eens weg! Alle tegenstanders van de Amerikanen zijn hier brute, kille moordenaars en om dit te laten zien sterft er dam een Amerikaanse piloot, waar je als kijker overgens weinig binding mee hebt, omdat hij al vrij vroeg in het verhaal sterft. En tuurlijk is het wel Amerika die 'de dag redt', al is het niet Amerika als geheel, maar wellicht nog wel erger; één persoon die het even tegen een heel leger opneemt. Het is een f*cking navigator in een vliegtuig, geen Rambo...
Brrrr...maar snel vergeten dit...

helikoptervechtsportenwar crimessluipschutterbosnia and herzegovinafighter pilotamerikaanse marinenorth atlantic treaty organization (nato) naval officerbosnian war (1992-95)serbian gebaseerd op een waargebeurd verhaalhonorreddenontsnappenrescue missiontankatrocityvuurgevechtgevechtbehind enemy linesjet fighter pilot legermine field huntedjet crash helicopter crashaction heroaircraft carrierreconnaissancemass gravemarinesenemy territorynaval flight officernavy pilotrunning for one's lifeno fly zone