Star Wars: Episode II - Attack of the Clones (2002)
Genre: Sciencefiction / Fantasy
Geregisseerd door: George Lucas
Met onder meer: Hayden Christensen, Ewan McGregor en Natalie Portman
Releasedatum: 16 mei 2002
Bekijk via Disney+
Plot Star Wars: Episode II - Attack of the Clones
"A Jedi shall not know anger. Nor hatred. Nor love."
Padmé Amidala, die haar ambtstermijn als koningin van Naboo er op heeft zitten en nu een plaats in de senaat inneemt, ontsnapt tot tweemaal toe ternauwernood aan een aanslag op haar leven. Jedi-meester Obi Wan Kenobi's leerling Anakin krijgt de taak om haar te beschermen, en er begint iets moois te bloeien tussen de twee. Ondertussen onderzoekt Obi Wan de verbanden tussen de moordaanslagen, een separatistische beweging onder leiding van voormalig Jedi Count Dooku, en de bouw van een kloon-leger op een afgelegen planeet.
- Trailer (YouTube)
- Star Wars: Attack of the Clones (BoekMeter)
- Star Wars Episode II: Attack of the Clones (MusicMeter)
- Kijk op Disney+
Shmi Skywalker
Jango Fett / Clone Troopers
Senator Bail Organa
Sjoerdow
Wat valt die SE mij opeens tegen.
En dat voor een film uit 2002
Waackx
Oioioi wat slecht.
Deel 1 van de nieuwe serie heb ik toch wel een paar keer gezien, maar dat moet al 8 jaar terug zijn dat ik die voor het laatst zag. Dit deel ook al eens voor de helft gezien een paar jaar terug, dat het zo belabberd was had ik me niet herinnerd.
Eigenlijk is alles wel slecht. Het script is werkelijk niet om aan te zien, een enorm rommeltje. Een hoopje dramatiek, veel strontvervelende romantiek, en wat schortende actiescenes, dat is wel een goeie samenvatting. Alleen al die opbouw in die relatie tussen Anakin en Padmé is echt ontzettend slap. Blijkbaar is Anakin al verliefd nog voordat hij haar terugziet. Hoelang is het geleden, 15 jaar? Als zo'n klein ventje uberhaupt al weer wat verliefdheid is gelooft toch niemand daar wat van zeker. En tussen alle wijze woorden van 'taken volbrengen', en 'toekomst staat ons in de weg' ten spijt volgt er (uiteraard) wel gewoon een huwelijk. Schrap dat gejammer dan ook gewoon denk ik dan.
Het helpt ook niet echt dat Hayden Christensen werkelijk een acteur van bedenkelijk allooi is. Echt niet om aan te zien dit. McGregor en Portman lijken zich ook al aan het niveau op te trekken (als je dan nog van optrekken mag spreken), getuigen de bedenkelijke dialogen tussen de drie waar het niveau al niet over naar huis te schrijven is, maar voor hoe ze gebracht worden moet mogelijk nog dieper in de krochten van Hollywood gezocht worden.
Natuurlijk is het echt een oertypisch tussendeel, met geforceerde climaxen enzo, wat ook allemaal wel ter kennis aangenomen had kunnen worden. Verhaaltje is niks, het deel van Obi-Wan is vooral enorm langdradig en nikszeggend, Anakin's deel is vervelend overdramatisch geneuzel. Je weet toch wel wat de uitkomst is. En beste filmmakers, scenes op een lopende band heb ik nu wel gezien, zeker als het weer 'net op tijd' goed afloopt.
Tja en verder. Een enorm CGI-onding, vaak zelfs opvallend lelijk voor een film met zo'n monsterbudget. Een almaar jammerende soundtrack. Veel opvallende foutjes (dat slotgevecht met Dooku bijvoorbeeld. Anakin blokt het zwaard van Dooku die Obi-Wan wil uitschakelen, en vervolgens gooit Obi-Wan, net nog gered door Anakin van meters afstand zijn lightsaber toe
). Kluchterige 'humor' in de film, erg jammerlijk. En bovenal al dat geforceerd vasthouden aan die oude trilogie. Ik snap dat C3PO en R2D2 ook al deel uitmaakte van het grote avontuur voor deze nieuwe films, maar hier doen ze werkelijk niks anders dan wat mee- en in de weg lopen. Opeens stapt C3PO ook maar gewoon aan boord bij het gezelschap. Had nog niks van betekenis gezegd, maar het zal wel niet anders kunnen voor de volgende delen ofzo?En wat blijft er dan nog over. De designs zijn nog steeds wel leuk, maar daar kijk je na de 4 vorige delen ook niet meer van op.
Een zooitje. 1*
de beste recensie die ik heb gelezen over deze film
Ik zat deze film afgelopen week op tv te kijken, ik was iedere keer blij dat er een reclameblok er was, om wat anders te doen.
Elke andere film had ik afgezet maar je blijft kijken omdat het Star Wars is.
Onvoorstelbaar dat deze film nog zo hoger scoort dan The Phantom Menace, wat geen meesterwerk was maar zeker beter en leuker was dan deze film.
Waarschijnlijk het enige deel van Star Wars wat ik nooit meer wil zou willen zien.
amenmalek
Yoda met lightsaber blijft toch wel de bom. Beter dan 1, mooie CGI.
Billy-Pilgrim
De minste uit de serie. Ik kan me wel vinden in de recensie van Montorsi, al ben ik ook weer niet zo negatief. Met name de romance voelt heel geforceerd. De acteurs lijken er geen zin in te hebben. De zwaarmoedige sfeer die er heerst maakt teveel bezit van de film. Waar de oude Star Wars films (en ook Phantom Meneace) juist een goede mix van humor en dramatiek zijn.
Number23
Mee eens, de serieuze sfeer werkt niet in het voordeel van deze episode
jipt
Vond dit vroeger al de minst leuke Star Wars film, maar naar de herziening heb ik al helemaal het gevoel dat deze echt slecht is. Op een achtervolginkje en een paar mooie shots in Italië (dat kleffe stuk op Naboo) heeft deze film weinig moois te bieden. Sommige stukken, met name het stuk in de fabriek, zijn gewoon spuuglelijk. Alles komt heel geforceerd over en de hele relatie tussen Anakin en Padmé was super saai en zeer afgeraffeld. Obi-wan heeft ongeveer twee à drie leuke dingetjes die hij in deze film zegt, meer ook niet. Nee deze film is zeer, zeer matig.
sofripa
Nait te best de verhalen hierboven. Ik daarentegen geniet, sinds het ontstaan van Star Wars me suf van epiek, sfeer, verhaal en effecten. Ik laat me meevoeren en heb totaal geen last van houten dialogen, lamme acteerprestaties en dies meer. Star Wars is een wereld opzich en ook dit deel draagt bij aan dat gevoel. De dreiging die aan het eind van de film voelbaar is, vind ik trouwens onovertroffen. 4 sterren.
sierrra
Ik blijf dit ook een leuke film vinden. De picknickscene op Naboo waarin Anakin al wat dictaturiële trekjes laat zijn vind ik geniaal gedaan. Verder altijd een kippenvelmoment als Yoda met de kloontroopers in de arena de jedi's te hulp schiet. Palpatine is weer meesterlijk op dreef in zijn dubbelrol en als grote manipulator
Thorongil
Alleen al het feit dat Jar Jar Binks voor het grootste deel afwezig is, maakt deze film al beter dan zijn voorganger. De romance tussen Anakin en Padmé blijft wat oppervlakkig, het weet me niet te overtuigen. Anakin wordt natuurlijk slecht in deze film, hij flirt met ideeën van dictatuur, doodt alle Tusken, man, vrouw of kind en dreigt te bezwijken voor de liefde (hetgeen een Jedi niet mag). De slag van Geonosis is best leuk en hetzelfde geldt voor het arenagevecht.
We zien eindelijk Yoda ook eens in actie. Christopher Lee heb ik al in betere films zien spelen, ik vond hem hier wat misplaatst. Alleszins een verbetering, de filmmakers leren van hun fouten.
Alhoewel het nog altijd een wat zielloze film blijft.
Pete_033
De dialogen in de filmen nekken de film helemaal:
Anakin: From the moment I met you, all those years ago, not a day has gone by when I haven't thought of you. And now that I'm with you again... I'm in agony. The closer I get to you, the worse it gets. The thought of not being with you- I can't breath. I'm haunted by the kiss that you should never have given me. My heart is beating... hoping that kiss will not become a scar. You are in my very soul, tormenting me... what can I do?- I will do anything you ask.

Akron777
Volgens mij vond ik deze tijdens de eerste kijkbeurt vrij goed, maar dat kan ik tegenwoordig nauwelijks nog geloven. Ik heb me laatst echt door deze film heen moeten worstelen, vooral wanneer het tegen het einde aan gaat. Na dat toernooi kan ik me nog nauwelijks wakker houden. Het is op zich wel mooi gemaakt, en Ewan McGregor speelt niet slecht, dus dat trekt de film enigszins recht. 1,5*
JoBBuS
De dialogen in de filmen nekken de film helemaal:
En zo zitten er meer cheesy dialogen in die de film wat mij betreft weerhouden van een betere score! Ik vind het verhaal in deel 2 namelijk beter lopen dan in deel 1. Ik vind deze SW geen slechte film, maar het had zoveel beter kunnen zijn...
Jessen0wnt
I'm just a simple man, trying to make my way in the universe.
Het minste deel, tot nu toe. Hoewel de actie scènes er een stuk beter uit zagen dan het vorige deel, er meer structuur in het verhaal zit en de personages, vooral Anakin, die beter tot hun recht komen, mist dit deel toch het pure vermaak wat ik bij de vorige delen wel had. Het duurt vooral lang en is, naast de actie scènes totaal niet vermakelijk, wat het wel zou moeten zijn. Nu ben ik niet iemand die niet houd van verhaal. Ik ben echt niet iemand die alleen maar zit te wachten op schiet scènes, daar is deze film ook niet voor: het gaat me om dat de ''rustigere'' delen afleiden van het geheel. De romance tussen Anakin en zijn chickie vond ik totaal misplaatsend, het is natuurlijk wel logisch als een tiener, dat 'ie op zoek is naar ''liefde'' maar ik vond het niet echt bij het verhaal passen. Het nam veel te veel de ruimte over, waardoor de film ontzettende nadruk lag op het tikken van de klok. Toch blijf ik een fan van deze reeks, en is het een mooie goede film, met een enorme productie. Special effecten gaan elke keer voorruit, en het verhaal is geen melkerij. Ben benieuwd naar de soort van ''finale'' van episode 3. Helaas tot nu toe de minst vermakelijke deel, maar ik hoop dat het volgende deel me weer in het tijdloze sfeertje weet te brengen.
thomzi50
- 1991 berichten
Hoewel er meer structuur in het verhaal zit dan bij het vorige deel...
Resh
Leuke film, alleen ik stoorde me echt aan de scene dat de moeder van Anakin dood ging in de armen van hem terwijl ze al maanden lang was ontvoerd, en net wanneer Anakin komt moet ze dood vallen in zijn armen, heel erg slap. Maar voor de rest leuk, niet super maar paar mooie vechtscenes.
wwelover
Een maand. Maar snap je punt.
wwelover
Net als episode I, aardig maar niet echt heel pakkend. Het verhaal is wel wat spannender en vlotter dan in episode I. Toch zijn er redelijk wat dingen waar ik me aan stoorde. Bijvoorbeeld het gevecht in de arena. Dat ziet er gewoon zo klungelig uit en nog enkele andere dingen. Gelukkig zit Jar Jar er niet zoveel meer in dat is wel een pluspunt. Het karakter van Anakin vind ik overigens ook een beetje oppervlakkig. Verder zijn de special effects nog steeds vaak erg lelijk. Ook voor 'die tijd'. Daarbij ergerde ik me echt dood aan de editing. Of in ieder geval aan de overgangen tussen scenes. Net als een 10-jarige die voor het eerst een vakantie filmpje met windows movie maker maakt. Qua acteerwerk had het ook allemaal wat beter gekund. Met name Hayden vind ik niet echt sterk. Over het algemeen wel nog voldoende, maar er moet nu toch echt een stijgende lijn gaan komen.
Tarkus
Prachtig vervolg op de eerste film, met veel aandacht alweer op de decors.
Hoewel deze allemaal op blue screen zijn gedraaid, op enkele na, ziet het er er adembenemend uit.
Ook het scenario mag er wezen, en ook is de actie hier veelvuldig aanwezig.
Deze prent duurt alweer meer dan 2 uur, maar toch verveelt hij geen seconde.
Ook voor deze film geldt dezelfde opmerking als bij de eerste.
Prachtige beelden en een verbluffend geluid op de blu-ray uitgave.
tommykonijn
Na Episode I, gelijk doorgegaan met Episode II. En deze was vroeger mijn favoriete Star Wars film van allemaal (ik spreek over toen ik een jaar of 10-11 was). Deel 1 vond ik voor het grootste deel saai en Darth Maul vond ik best wel een creep. Deel 3 was weer een beetje eng omdat Anakin naar de darkside gaat. Deze was dus wat dat betreft perfect.
En ook nu de reeks nog eens opnieuw ga kijken blijkt dat ik deze tweede film een stuk beter vindt dan de eerste. De film is kleurrijk en bevat, over het algemeen, mooie effecten. Jango Fett is een leuke toevoeging, maar niet heel speciaal. Zijn gevecht-scene met Obi-Wan vond ik wel redelijk maar was wat kort. Count Dooku is dan wel weer erg gaaf. Jar Jar duikt ook nog enkele malen op, wat ik me eigenlijk helemaal niet kon herinneren. C-3PO was ook wel weer leuk maar R2D2 stal soms echt de show. De personages zijn dus leuk. Maar ze werden ook goed geacteerd. Hayden Christensen, Ewan McGregor, Christopher Lee, Samuel L. Jackson, Natalie Portman.... Ik kan nog wel even doorgaan.
Er zitten een aantal erg leuke scenes in. Het gevecht in die arena bijvoorbeeld, vond ik toch wel spannend. En natuurlijk op het einde. Yoda is, en blijft, een van mijn favoriete Star Wars- personages. Ook hier vond ik hem weer erg stoer
De film geeft ook goed weer hoe de romance tussen Anakin en Padmé ontstaat en hoe hij langzaam al wat duisterder wordt (heel goed te zien bijv. wanneer zijn moeder sterft en hij wraak neemt op de Tusken Raiders).
De film verveelt geen moment, en is erg vermakelijk. Een zekere vooruitgang op Episode I.
Chucky92
Het hele Star Wars gevoel mis ik gewoon bij de eerste drie films. Het lijkt misschien wel veelste modern. De originele drie eerste films zijn echt geweldig, vooral Empire Strikes Back
, niet dat deze films echt slecht zijn, met de films hebben echt geen Star Wars gevoel. Vanavond maar Return of the Jedi kijken, en daarop volgend de 'echte' Star Wars.
maxroelofs
Achteruitgang ten opzichte van het eerste deel.
Het eerste deel had erg veel dat in deze ontbrak. Eigenlijk heb ik na deze twee delen te hebben gezien nog niet echt het idee dat de Star Wars serie is begonnen. Het eerste deel was vooral de introductie van Anakin en dit deel is meer uitleg over hoe de oorlog ontstaat. Dat laatste deel vind ik het minste. Er wordt veel te veel politiek in verwerkt. Veel scènes zijn erg langdradig en niet echt boeiend. Er worden een paar dingen gedaan die gedaan moeten worden. Zoals dat Anakin op zoek gaat naar zijn moeder. Verder vind ik dit deel niet heel sterk. De sfeer was een heel stuk minder nadrukkelijk aanwezig en dat was jammer. Het eerste deel is eigenlijk te vergelijken met het eerste deel van Harry Potter. Er is nog een aparte sfeer en er wordt stilgestaan bij leuke bijzaken zoals de Race (en de zwerkbalwedstrijd) die in enig opzicht toch wel te vergelijken waren.
Anakin is hier volwassen en dat veranderd een hoop. Waar hij in het eerste deel het irritant slimme kind uit kon hangen was hij nu beter te pijlen. Zijn personage werd wel minder interessant. Jammer dat dat rare wezen uit het eerste deel is verdwenen. Hij gaf een leuke komische toegevoegde waarde aan de hele film. Als ik de commentaren hierboven lees ben ik een van de weinige.
Ik zag ook wel enige overeenkomsten met TLOTR en Indiana Jones.
De fantasy was een stuk minder nadrukkelijk aanwezig als in het eerste deel. Er werden minder maffe wezentjes getoond. Dit deel is een heel stuk volwassener en ondanks dat ik de volgende delen nog niet heb gezien lijkt dit me eigenlijk de aanloop naar de echt serie Star Wars.
Acteerwerk was een stuk minder goed dan in het eerste deel. De rollen waren minder boeiend al was ik wel blij dat ze Jackson een grote rol hebben gegeven. Het is altijd fijn om naar hem als acteur te kijken.
Sceneovergangen deden erg rommelig amateuristisch aan. In het eerste deel kon ik het nog wel door de vingers zien alleen hier werd het storend.
Slechtere muziek die de situaties minder pakkend maakten.
Het laatste gevecht was erg leuk. Dit redt de film eigenlijk als het ware. Het gevecht van Joda is ook erg mooi gemaakt. Je merkt gewoon dat hij veel kracht heeft en dat is fijn om te zien bij zo'n klein mannetje.
Leuk vormgegeven allemaal en ondanks dat ik wat minder positief ben over dit deel ga ik de volgende delen wel kijken aangezien het echte Star Wars gevoel schijnt te beginnen vanaf deel 4 en om de simpele reden dat ik heel de top250 gezien wil hebben.
Aanloop naar het echte begin en daardoor wat minder boeiend.
RuudC
Voor mij de minste van de serie. Let wel dat ik The Phantom Menace minder sterren geef, omdat deze minder verziekt wordt door de aanwezigheid van de Gungans. Ik weet dat ze hier ook zitten, maar het feit dat ze veel minder aanwezig zijn, maakt toch het verschil. Hoewel The Attack of the Clones duidelijk een minder boeiend verhaal heeft, is het geheel toch best aardig om te zien. Je zou zelfs kunnen zeggen dat in plaats van een goed verhaal dit tweede deel veel laat zien over de politiek van het Star Wars universum. We krijgen immers precies te zien hoe de zaken er voor staan. Wie staat er tegenover wie. Ook belangrijk (en interessant) vind ik de blik in de jedi tempel.
Waar het echt om draait is de herkomst van het kloonleger. Het mag gezegd worden dat de aanloop behoorlijk vaag is. natuurlijk zit lord Sidious erachter, maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen dat uiteindelijk inziet. Tot de tijd dat we het leger in actie zien in de schitterend uitgevoerde slag op Geonosis, moeten we het doen met minder belangrijke plotlijnen die in de meeste gevallen best leuk zijn. Sommige wat minder, doordat ze minder interessant zijn of gewoon niet goed. Neem nu de scene met de liefdesverklaring van Anakin aan Padmé. Er hoeft niks mis mee te zijn, ware het niet dat Hayden Christensen een vrij belabberd acteur is en een romantische betoog uitkraamt alsof hij zijn tafels opdreunt op de basisschool. Voor de rest is hij een arrogant rotjong die de mazzel heeft goed bij het karakter van Anakin te passen. Gelukkig zit voor de rest de afwisseling er goed in bij deze film, maar het moge duidelijk zijn dat het echte werk in de serie nog moet beginnen.
puckb96
Ik ben het wel eens met RuudC.
Deze attack of the clothes is ofcourse een mooie film, maar het is toch duidelijk wel de minste in de serie.
Mooie locaties, gave effecten en zo en veel karakterontwikkeling heb ik het idee.
Toch blijft de complete saga op Blu-Ray een heerlijk genot, met name de achtervolging scène op het begin is erg voortreffelijk.
Ook het einde, met het gevecht, is erg episch en gaaf.
Al is het de minste in de reeks is het toch een erg mooie film.
MatthijsGr00t
De tweede film in de Star Wars reeks beviel me een stuk beter dan het eerste deel. Een interessanter verhaal en ook de betere gevechten konden me in deze film beter bekoren. Visueel zag het er ook allemaal weer prima uit. Nadeel van deze reeks is dat alle delen een relatief lange speelduur hebben zodat de verveling best snel kan toeslaan. In dit tweede deel was hier nauwelijks sprake bij mij maar toch nodigt het niet direct uit tot deel drie. 3,5* voor dit deel en de verwachting dat deel drie beter zal zijn!
Justinw
Jar Jar Binks heeft gelukkig een minder grote rol maar de romance tussen Ani en Padme is ook tergend. Het script is nog steeds erg zwak. Zo zegt Obi Wan bijvoorbeeld midden in een gevecht tussen Jango Fett "not good" echt z'on hollywood grap. Waar Han solo hier misschien nog mee weg kon komen is dat bij Obi Wan niet het geval.
Vermakelijk omdat het Star Wars is maar omdat de andere Trilogy zoveel beter is geen hoog cijfer. Nu maar hopen dat Revenge of the Sith deze Trilogy nog wat glans kan geven.
Martijnnn
Herzien en god wat is Christensen toch een slecht acteur, zonde dat juist hij deze rol gekregen heeft. In ieder geval vond ik het verder wel een leuke film, leuker dan dat ik me kon herinneren in ieder geval, dus ik gooi er toch weer een punt bij.
horizons
episode 1 is met afstand minste.
Attack of the Clones heeft z'n momenten. Wat me wel opvalt is dat ik hem bij herbekijken dit jaar traag vond.
Freud
Met deze film begint het echt treurig te worden met de Star Wars serie. Eindelijk is er budget en is er een verhaal dat de titel 'Star Wars' waardig is, met grote conflicten, veldslagen enz, de personages staan ook allemaal op punt en zijn sterk genoeg voor dit soort van goed-slecht epos, en voor het eerst zijn de decors ook echt goed bedacht, interessante afwisseling van architecturale stijlen en sferen zodat je eindelijk echt gelooft dat er een enorme beschaving tussen die sterren woont - en net dan laat al de rest het afweten. Zo'n beetje de slechtste dialogen uit de filmgeschiedenis, een afgrijselijk slechte romance, oerlelijke digitale animatie, zwakke soundtrack en slechte acteurs. Waar ik in de eerste trilogie de zwakte van veel elementen nog als een deel van de charme kon zien, is het hier gewoon een puur gebrek aan talent en aandacht - daar heb ik geen begrip voor
De film begint dan nog redelijk sterk, en ook het deel op Kamino vond ik knap (geweldige planeet is dat). Intussen lopen Anakin en Padmé wat de schmieren in lelijke Toscaanse decors, maar goed, kon ik nog verdragen. Ook de scenes in de machinefabrieken op Geonosis zijn eigenlijk best goed. Maar dan die ontknoping, aiaiai, wat een gedrocht. Ook hier is het stadion als locatie behoorlijk cool, alleen lelijk uitgewerkt, maar die wezens, de gevechten, het totale gebrek aan geloofwaardige opbouw,...
Dat Yoda komt meedoen vond ik wel goed, zie je eindelijk wat hij waard is (als je dit vergelijkt met de zogenaamd 'epische' duels tussen Luke en Darth Vader, dan kun je enkel schamper lachen met het amateurisme van episode 4-6), maar waar dient het allemaal toe... Allemaal erg weinig overtuigend.
Maar ik blijf wel geboeid, benieuwd hoe in episode 3 de brug gemaakt gaat worden. Grotendeels zal het wel een open deur worden, na alle lijntjes die al perfect gelegd zijn, maar er zit toch weer al drie jaar meer ervaring tussen - misschien toch nog een góede film om deze tot nu toe toch erg zwakke reeks af te sluiten?

Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker

1980

Star Wars
1977

Nieuwe 'Star Wars' trilogie aangekondigd met Simon Kinberg aan het hoofd

Hayden Christensen was verrast dat hij werd gecast voor de rol van Anakin Skywalker: 'Het was onmogelijk'

Deze 'Star Wars'-acteurs hadden een hekel aan hun eigen personage

Ewan McGregor over de 'Star Wars'-prequels: "Leuk om nu met dat gevoel naar ze te kijken"

The Lord of the Rings: The Return of the King

Star Wars
Fantasy / Sciencefiction, 1977

Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi
Fantasy / Sciencefiction, 1983
laser gunsenaatonderzoeklegervervolgprequeldeath starjedicult figure bruiloftgeweldkendo cynicalruimte-operaspaceport teenage rebelliongood becoming evil alien racemechanical hand nostalgicyoda romanticexcitedpowerful