Star Wars: Episode II - Attack of the Clones (2002)
Genre: Sciencefiction / Fantasy
Geregisseerd door: George Lucas
Met onder meer: Hayden Christensen, Ewan McGregor en Natalie Portman
Releasedatum: 16 mei 2002
Bekijk via Disney+
Plot Star Wars: Episode II - Attack of the Clones
"A Jedi Shall Not Know Anger. Nor Hatred. Nor Love."
Padmé Amidala, die haar ambtstermijn als koningin van Naboo er op heeft zitten en nu een plaats in de senaat inneemt, ontsnapt tot tweemaal toe ternauwernood aan een aanslag op haar leven. Jedi-meester Obi Wan Kenobi's leerling Anakin krijgt de taak om haar te beschermen, en er begint iets moois te bloeien tussen de twee. Ondertussen onderzoekt Obi Wan de verbanden tussen de moordaanslagen, een separatistische beweging onder leiding van voormalig Jedi Count Dooku, en de bouw van een kloon-leger op een afgelegen planeet.
- Trailer (YouTube)
- Star Wars: Attack of the Clones (BoekMeter)
- Star Wars Episode II: Attack of the Clones (MusicMeter)
- Kijk op Disney+
Shmi Skywalker
Jango Fett / Clone Troopers
Senator Bail Organa
Phoenix
Veel beter als The Phantom Menace. Geen irritante Jar-Jar, NOG betere effects en massale gevechten met jedi's en Yoda, iets waar we iedereen 20 jaar op heeft gewacht. Door de love-story moet je even heenbijten maar je geduld word meer dan ruimschoots beloond. Het acteren viel me nog best mee, was nog best redelijk. Idd erg mooi om te zien hoe de aansluiting met de oude trilogie vaste vormen begint aan te nemen. 4* voor Attack of the Clones.
En ik hoop idd ook dat Dooku terugkeert, ik verwacht eigenlijk van wel... er ontsnappen niet vaak bad guys in de Star Wars episodes die niet meer terugkomen.
Madecineman (moderator films)
Deze film was toch beter dan ik dacht. Attack of the Clones weet hier en daar zeker de sfeer van de oude triologie bij mij naar boven te krijgen iets wat ik bij the Phantom Menance nog erg miste. De gevechten zijn veel spectaculairder. Zowel de ruimtegevechten, als de sabregevechten en de grote eindbattle het ziet er allemaal zeer mooi uit. De personages in de film zijn meer in ontwikkeling en de sfeer is duisterder dan in het 1e deel. Het is duidelijk dat George Lucas zijn stukken aan het plaatsen is voor de "Grande Finale". Of zoals het zo lekker in het engels klinkt "The ploth thickens" .
Heb me de tweede keer toch weer prima vermaakt met deze prequel en ik kan echt bijna niet meer wachten op deel 3.
Attack of the Clones krijgt van mij iig een volle star erbij!
Respekked
hm ja vind ik niet. Daar zat dat romantische geneuzel niet in. Tuurlijk was het wel een belangrijk onderdeel, omdat luke uiteindelijk geboren werd. Maar totaal niet aantrekkelijk voor toeschouwers in beeld gebracht en het zeurde te lang door.
en de pod races zijn voor mij een belangrijke factor dat ik I beter vind dan II
dave
genoten van deze star wars film heb ik
al moet ik zeggen dat hij vooral zijn punten heeft gescoord met die laatste battle en zeker met dat gevecht tussen Yoda en Dooku!
het is ook goed dat die Jar Jar wat naar de achtergrond is geschoven en dat dat vervelende Anakin joch is vervangen door een volwassen Anakin.
Tot nu toe was prinses Leia mijn favoriete vrouwelijke personage (zeker in Return of the Jedi) maar die komt nu wel in het gedrang door het 'lara croft' achtige optreden van Padmé op het einde!
deze film krijgt van mij alleszinds een dikke, verdiende 4*
Iets beter dan het eerste deel, vooral te danken aan het verwijderen van dat achterlijke konijn (Jar-Jar). Er zit iets meer verhaal in en de actie is ook iets beter. Maar ook dit blijft een erg kinderachtige film die ik met heel veel pijn en moeite heb kunnen uitkijken (ik moet erbij zeggen dat ik sommige stukken wel vooruit heb zitten te spoelen). Vooral de special effects (lees animaties) is iets wat kinderen leuk vinden. Volwassenen die deze film leuk vinden zijn volgens mij nooit volwassen geworden.
Lexcoaster
Spectaculaire actiefilm met een verhaal dat niet zo flinterdun is als soms wordt beweerd, maar doet wel wat geforceerd aan. De gevechten zijn erg vermakelijk, en vooral Yoda laat zich eens van een andere kant bekijken (leukste scene uit de film). Hayden christensen acteerd helaas erg matig en ook Natalie Portman is niet altijd even overtuigend. De rest van de cast deed het wel ok. De special FX zijn het meest overtuigend van de hele film, dus vervelen zal je je als kijker niet snel.
Lekker popcorn vermaak, maar geen klassieker. 3.5*
®Tc
Star Wars faalt voor mij op elk vlak.
Tenzij je je interesseert voor politiek in een verzonnen heelal is Star Wars maar niks. Doordat het al weinig boeiend is zijn de personages dat ook niet, ze zijn dan alleen nog eens bijzonder slecht neergezet door de acteurs, enkel Samuel L. Jackson weet er nog wat van te maken. Speciale vermelding toch wel voor Hayden Christensen, waar hebben ze die gevonden? Kan het nog slechter? Ik denk van niet. Daarboven op nog eens wat slechte romantiek en overdreven sentimenteel gejank om het allemaal nog wat te laten aanslepen en onnodig lang te maken, waardeloze special effects, magere actiescènes, slechte humor en lelijke monsters en je krijgt een slechte film.
Een 0,5 laat ik uit omdat de kleurrijke landschappen hier en daar wel eens een mooi shot opleveren en Master Yoda een leuk personage blijft.
Ongelooflijk dat dit z'n icoon kan zijn.
Chimpz
Hier nog altijd hetzelfde probleem als bij The Phantom Menace, vervang echter Jake Lloyd met Hayden Christensen (goed, hij is niet zo rampzalig, maar ook vrij slecht) en de positieve punten met de openingsscène in de stad (sterke Blade Runner vibe trouwens) en het eindgevecht (Clones vs. Droids). Alles daartussen staat weer zeer wankel; het hele politieke gebeuren leeft op geen enkel moment en komt heel geforceerd over. Net zoals de liefdesrelatie tussen Anakin en Padmé belachelijk is (immens veel cliché's)... lichtjes positief punt is de dialoog tussen Anakin en Obi-Wan, want ookal bestaat die uit een hoop one-liners naar mekaar roepen en stereotiepe jong vs oud (het is maar wachten tot Ewan McGregor "I'm too old for this shit" zou uitkramen) komt dit wel degelijk goed over. Wss omdat George Lucas zijn ego een beetje opzij heeft kunnen duwen om Jonathan Hales als co-schrijver te vragen. Het blijft wel jammer dat er qua regie toch wel enorm foute keuzes worden gemaakt om emotie los te wikken (vooral rond Anakin die "slecht" wordt), emotie - zowel goed als slecht - ligt George Lucas gewoon niet goed.
Vinokourov
Van hetzelfde niveau als Episode I. Niet echt slecht hoor, maar het voelt wel aan als verplichte kost tussen de interessantere episodes I en III.
DVD-T
Tales from a galaxy far, far away
De Star Wars herzieningen.
Episode II: Attack of the Clones
What you see is what you get. Voor Lucas gaat een droom in vervulling met de uitvinding van de HD camera, waarmee je direct kunt zien hoe je opname is geworden, en daarmee direct de nodige aanpassingen kan doen aan je shot. Ik als kijker merk niet veel verschil aan hoe de andere episodes zijn geschoten, het ziet er als vanouds uit. Belichting is nagenoeg hetzelfde, misschien iets scherper beeld en grootsere (mooiere wide shots) maar daar is dan ook alles mee gezegd.
Fans hebben er dus lang op moeten wachten tot de saga af werd gemaakt, en in A New Hope wordt al gerefereerd naar de Clone Wars. Nu is het dan eindelijk zover. Het begin van deze oorlog. Het gaat nog niet direct van start, maar wordt op zijn gemakje door Lucas aan ons verteld. Eerst komt er wat politiek, waarin Lucas ons voorstelt met een nieuwe groepering. "The Separatists", onder leiding van de mysterieuze Count Dooku. Dit 2e deel in de nieuwe trilogie is een stuk donkerder dan het luchtige eerste deel. Niet zo donker als Empire Strikes Back of Revenge of the Sith, maar er wordt een start gemaakt om het wat serieuzer te krijgen allemaal. Dit betekent wat minder humor die meer op de kinderen werkt dan op de volwassen fans. Gelukkig is Jar-Jar Binks hier dus een beetje uit beeld verdwenen. Scheelt in ieder geval de nodige irritante momenten. Na de wat oninteressante politieke verwikkelingen is het tijd voor de eerste actie scène, die meteen grootster is opgezet dan de eindstrijd in Phantom Menace. Een spectaculaire door de 'straten' van Curoscant. Snel dynamisch en spectaculair in beeld gezet. Voor het eerst zien we een groter gedeelte en de lagere gedeeltes van de stad planeet.
Na deze enerverende scène worden onze helden uit elkaar gehaald, en krijgen Anakin en Obi-Wan hun eigen missie. Bij deze momenten heb ik wat gemengde gevoelens. Aan de ene kant hebben we het interessante onderzoek van Kenobi naar de clone army en degenen die hier achterzitten. Dit zorgt opnieuw voor een aantal mooie en snelle actiescènes, met een fantastische achtervolging door meteorieten als hoogtepunt. Aan de andere kant hebben we het verhaal van Padmé wen Anakin met hun opbloeiende liefde en de innerlijke strijd van Skywalker. Dit haalt vaak de vaart wat uit de film, en heeft vaak ook tenenkrommende momenten en acteerwerk. Daarnaast komt ook een beetje de woede en angst van Anakin naar boven. Erg mooi gedaan en alvast een opstapje naar wat komen gaat. mooi shot ook als hij terug is op tatooine en daar een Tusken Raider neerhaalt. Ook ontmoeten we naar uncle Lars. .
Dan neemt de film een wending. Het tempo gaat 2 versnellingen omhoog en we krijgen in de laatste acte veel actie te zien. Bijna alleen maar actie moet ik zeggen, en die ziet er fantastisch uit. Een rondje door een fabriek, een gladiatoren gevecht waar Russel Crow zelfs knikkende knieën van zal krijgen, de Jedi in hun volle glorie, en als slagroom op het toetje de clone wars zelf natuurlijk. Een mooi in beeld gezette oorlog scène met prachtige visual effects en hele stijlvolle cameravoering voor een Star Wars film. En als dat nog niet genoeg is krijgen we nog een lightsabre tussen Christopher Lee, Anakin, Obi-Wan en Yoda, waar fans ook lang op hebben moeten wachten om deze in actie te zien. .
Na deze enerverende momenten krijgen we weer wat rust en wordt er een opstap gemaakt naar het volgende deel in de sterrenoorlog.
Acteerwerk is een beetje half half. Op sommige punten is het tenenkrommend slecht, en op andere punten degelijk zoals het hoort binnen Star Wars. Obi-Wan begint steeds meer op Guinness te lijken en ook Christopher Lee is erg op dreef. Hayden Christensen lijkt misschien niet echt een goede keus, maar doet het echt niet verkeerd. Portman ben ik wat minder over te spreken en lijkt zich in dit soort films niet echt thuis te voelen.
Filmtechnisch is het allemaal erg in orde, de effecten zien er fantastisch uit, met als hoogtepunt dus de oorlog. Misschien wel een beetje overkill aan visual effects. Yoda vond ik dan weer wat minder, en ik is dan ook de pop. Mooi geschoten, donker maar tegelijkertijd ook erg kleurrijk. De sound design van Ben Burtt is tevens fantastisch en misschien wel het beste werk van de man van de saga. Muziek was mooi, maar niet echt heel aanwezig voor een Star Wars film. Misschien ook wel de minst opvallende score van Williams binnen de franchise.
Qua vermaak zit het zeker goed in Attack of the Clones en zeker de laatste drie kwartier. Helaas wordt het wat verstoord door het oninteressant liefdesverhaal, die gewoon niet goed uit de verf komt. Gelukkig is dit maar een kleine smet op het tweede deel in de saga, en kent het genoeg leuke en spectaculaire momenten.
BjornH
Beter dan del 2, hoewel t nog steeds niet zo bijzonder is. De acteerprestateis van voornamelijk Christenensen en Portman waren schrijnend. Geen wonder dat zij werden genomineerd voor een Razzie. Daar tegenover staat gelukkig meer screentijd voor Samuel L jackson en Christopher Lee. Man wat hebben die gasten toch relaxe stemmen (H). Het eindgevecht was geweldig wat veel goedmaakte voor een paar mindere stukken (vooral die semiemotionele liefdesprietpraatstukken van Anakin en Padme :S)
Al met al zit ik te twijfele tussen de 3 en 3.5*.
Aangezien er nog betere delen komen ga ik toch maar voor die 3*.
Btw die zandmannen heetten Tuskens...toch
Vanavond gezien en het is jammer dat het 1e uur zo langdradig en oninteressant is, want de rest was behoorlijk tof!
De veldslag op het einde ziet er ook goed uit. Wel heel duidelijk allemaal computergeanimeerd, maar het is ieder geval vele malen beter dan de 3 oude delen die me stoorden op het gebied van de effecten. De film ziet er gewoon erg mooi uit met alle lampjes, lichten, gebouwen en ga maar door.
Tsja, die oude films kan je het vergeven dat het er niet altijd fantastisch uitziet. Die films zijn gewoon heel oud, snap niet dat je het ze dan kwalijk kan nemen dat het er wat minder uitziet. In de nieuwe delen vind ik het tamelijk storend dat alles zo overduidelijk uit de computer komt. Je mist daardoor het echte Star Wars gevoel, iets wat met echte sets voorkomen had kunnen worden. Nu heb je het gevoel dat je de hele film naar een blue screen film zit te kijken
Wat overigens niet wegneemt dat dit een prima film is, alleen dit heeft weinig nostalgische waarde en heeft niet hetzelfde effect als de oude Star Wars delen, hoe lelijk je die ook vindt
Montorsi
Oioioi wat slecht.
Deel 1 van de nieuwe serie heb ik toch wel een paar keer gezien, maar dat moet al 8 jaar terug zijn dat ik die voor het laatst zag. Dit deel ook al eens voor de helft gezien een paar jaar terug, dat het zo belabberd was had ik me niet herinnerd.
Eigenlijk is alles wel slecht. Het script is werkelijk niet om aan te zien, een enorm rommeltje. Een hoopje dramatiek, veel strontvervelende romantiek, en wat schortende actiescenes, dat is wel een goeie samenvatting. Alleen al die opbouw in die relatie tussen Anakin en Padmé is echt ontzettend slap. Blijkbaar is Anakin al verliefd nog voordat hij haar terugziet. Hoelang is het geleden, 15 jaar? Als zo'n klein ventje uberhaupt al weer wat verliefdheid is gelooft toch niemand daar wat van zeker. En tussen alle wijze woorden van 'taken volbrengen', en 'toekomst staat ons in de weg' ten spijt volgt er (uiteraard) wel gewoon een huwelijk. Schrap dat gejammer dan ook gewoon denk ik dan.
Het helpt ook niet echt dat Hayden Christensen werkelijk een acteur van bedenkelijk allooi is. Echt niet om aan te zien dit. McGregor en Portman lijken zich ook al aan het niveau op te trekken (als je dan nog van optrekken mag spreken), getuigen de bedenkelijke dialogen tussen de drie waar het niveau al niet over naar huis te schrijven is, maar voor hoe ze gebracht worden moet mogelijk nog dieper in de krochten van Hollywood gezocht worden.
Natuurlijk is het echt een oertypisch tussendeel, met geforceerde climaxen enzo, wat ook allemaal wel ter kennis aangenomen had kunnen worden. Verhaaltje is niks, het deel van Obi-Wan is vooral enorm langdradig en nikszeggend, Anakin's deel is vervelend overdramatisch geneuzel. Je weet toch wel wat de uitkomst is. En beste filmmakers, scenes op een lopende band heb ik nu wel gezien, zeker als het weer 'net op tijd' goed afloopt.
Tja en verder. Een enorm CGI-onding, vaak zelfs opvallend lelijk voor een film met zo'n monsterbudget. Een almaar jammerende soundtrack. Veel opvallende foutjes (dat slotgevecht met Dooku bijvoorbeeld. Anakin blokt het zwaard van Dooku die Obi-Wan wil uitschakelen, en vervolgens gooit Obi-Wan, net nog gered door Anakin van meters afstand zijn lightsaber toe
). Kluchterige 'humor' in de film, erg jammerlijk. En bovenal al dat geforceerd vasthouden aan die oude trilogie. Ik snap dat C3PO en R2D2 ook al deel uitmaakte van het grote avontuur voor deze nieuwe films, maar hier doen ze werkelijk niks anders dan wat mee- en in de weg lopen. Opeens stapt C3PO ook maar gewoon aan boord bij het gezelschap. Had nog niks van betekenis gezegd, maar het zal wel niet anders kunnen voor de volgende delen ofzo?
En wat blijft er dan nog over. De designs zijn nog steeds wel leuk, maar daar kijk je na de 4 vorige delen ook niet meer van op.
Een zooitje. 1*
JanvdS
Ik ben het helemaal niet eens met de andere reacties,
de special effects bij bijv. het schieten e.d. zijn af en toe inderdaad bedroeven, maar dat hebben ze er denk ik expres bijgehouden hebben om toch nog wat dingen terug te laten komen uit de oude films, maar verder zijn de special effects toch niet zo vreselijk?
En dat gezeer over saai dialogen is ook onzin, HET GAAT OM HET VERHAAL, en dus niet alleen om de actie
gr. jan
Mooie film met prachtige actie.
Zit zelf wat humor in mede dank zij de robot.
Acteren is goed en de film ziet er ook prachtig uit.
Thorongil
Alleen al het feit dat Jar Jar Binks voor het grootste deel afwezig is, maakt deze film al beter dan zijn voorganger. De romance tussen Anakin en Padmé blijft wat oppervlakkig, het weet me niet te overtuigen. Anakin wordt natuurlijk slecht in deze film, hij flirt met ideeën van dictatuur, doodt alle Tusken, man, vrouw of kind en dreigt te bezwijken voor de liefde (hetgeen een Jedi niet mag). De slag van Geonosis is best leuk en hetzelfde geldt voor het arenagevecht.
We zien eindelijk Yoda ook eens in actie. Christopher Lee heb ik al in betere films zien spelen, ik vond hem hier wat misplaatst. Alleszins een verbetering, de filmmakers leren van hun fouten.
Alhoewel het nog altijd een wat zielloze film blijft.
Jessen0wnt
I'm just a simple man, trying to make my way in the universe.
Het minste deel, tot nu toe. Hoewel de actie scènes er een stuk beter uit zagen dan het vorige deel, er meer structuur in het verhaal zit en de personages, vooral Anakin, die beter tot hun recht komen, mist dit deel toch het pure vermaak wat ik bij de vorige delen wel had. Het duurt vooral lang en is, naast de actie scènes totaal niet vermakelijk, wat het wel zou moeten zijn. Nu ben ik niet iemand die niet houd van verhaal. Ik ben echt niet iemand die alleen maar zit te wachten op schiet scènes, daar is deze film ook niet voor: het gaat me om dat de ''rustigere'' delen afleiden van het geheel. De romance tussen Anakin en zijn chickie vond ik totaal misplaatsend, het is natuurlijk wel logisch als een tiener, dat 'ie op zoek is naar ''liefde'' maar ik vond het niet echt bij het verhaal passen. Het nam veel te veel de ruimte over, waardoor de film ontzettende nadruk lag op het tikken van de klok. Toch blijf ik een fan van deze reeks, en is het een mooie goede film, met een enorme productie. Special effecten gaan elke keer voorruit, en het verhaal is geen melkerij. Ben benieuwd naar de soort van ''finale'' van episode 3. Helaas tot nu toe de minst vermakelijke deel, maar ik hoop dat het volgende deel me weer in het tijdloze sfeertje weet te brengen.
wwelover
Net als episode I, aardig maar niet echt heel pakkend. Het verhaal is wel wat spannender en vlotter dan in episode I. Toch zijn er redelijk wat dingen waar ik me aan stoorde. Bijvoorbeeld het gevecht in de arena. Dat ziet er gewoon zo klungelig uit en nog enkele andere dingen. Gelukkig zit Jar Jar er niet zoveel meer in dat is wel een pluspunt. Het karakter van Anakin vind ik overigens ook een beetje oppervlakkig. Verder zijn de special effects nog steeds vaak erg lelijk. Ook voor 'die tijd'. Daarbij ergerde ik me echt dood aan de editing. Of in ieder geval aan de overgangen tussen scenes. Net als een 10-jarige die voor het eerst een vakantie filmpje met windows movie maker maakt. Qua acteerwerk had het ook allemaal wat beter gekund. Met name Hayden vind ik niet echt sterk. Over het algemeen wel nog voldoende, maar er moet nu toch echt een stijgende lijn gaan komen.
Tarkus
Prachtig vervolg op de eerste film, met veel aandacht alweer op de decors.
Hoewel deze allemaal op blue screen zijn gedraaid, op enkele na, ziet het er er adembenemend uit.
Ook het scenario mag er wezen, en ook is de actie hier veelvuldig aanwezig.
Deze prent duurt alweer meer dan 2 uur, maar toch verveelt hij geen seconde.
Ook voor deze film geldt dezelfde opmerking als bij de eerste.
Prachtige beelden en een verbluffend geluid op de blu-ray uitgave.
maxroelofs
Achteruitgang ten opzichte van het eerste deel.
Het eerste deel had erg veel dat in deze ontbrak. Eigenlijk heb ik na deze twee delen te hebben gezien nog niet echt het idee dat de Star Wars serie is begonnen. Het eerste deel was vooral de introductie van Anakin en dit deel is meer uitleg over hoe de oorlog ontstaat. Dat laatste deel vind ik het minste. Er wordt veel te veel politiek in verwerkt. Veel scènes zijn erg langdradig en niet echt boeiend. Er worden een paar dingen gedaan die gedaan moeten worden. Zoals dat Anakin op zoek gaat naar zijn moeder. Verder vind ik dit deel niet heel sterk. De sfeer was een heel stuk minder nadrukkelijk aanwezig en dat was jammer. Het eerste deel is eigenlijk te vergelijken met het eerste deel van Harry Potter. Er is nog een aparte sfeer en er wordt stilgestaan bij leuke bijzaken zoals de Race (en de zwerkbalwedstrijd) die in enig opzicht toch wel te vergelijken waren.
Anakin is hier volwassen en dat veranderd een hoop. Waar hij in het eerste deel het irritant slimme kind uit kon hangen was hij nu beter te pijlen. Zijn personage werd wel minder interessant. Jammer dat dat rare wezen uit het eerste deel is verdwenen. Hij gaf een leuke komische toegevoegde waarde aan de hele film. Als ik de commentaren hierboven lees ben ik een van de weinige.
Ik zag ook wel enige overeenkomsten met TLOTR en Indiana Jones.
De fantasy was een stuk minder nadrukkelijk aanwezig als in het eerste deel. Er werden minder maffe wezentjes getoond. Dit deel is een heel stuk volwassener en ondanks dat ik de volgende delen nog niet heb gezien lijkt dit me eigenlijk de aanloop naar de echt serie Star Wars.
Acteerwerk was een stuk minder goed dan in het eerste deel. De rollen waren minder boeiend al was ik wel blij dat ze Jackson een grote rol hebben gegeven. Het is altijd fijn om naar hem als acteur te kijken.
Sceneovergangen deden erg rommelig amateuristisch aan. In het eerste deel kon ik het nog wel door de vingers zien alleen hier werd het storend.
Slechtere muziek die de situaties minder pakkend maakten.
Het laatste gevecht was erg leuk. Dit redt de film eigenlijk als het ware. Het gevecht van Joda is ook erg mooi gemaakt. Je merkt gewoon dat hij veel kracht heeft en dat is fijn om te zien bij zo'n klein mannetje.
Leuk vormgegeven allemaal en ondanks dat ik wat minder positief ben over dit deel ga ik de volgende delen wel kijken aangezien het echte Star Wars gevoel schijnt te beginnen vanaf deel 4 en om de simpele reden dat ik heel de top250 gezien wil hebben.
Aanloop naar het echte begin en daardoor wat minder boeiend.
Freud
Met deze film begint het echt treurig te worden met de Star Wars serie. Eindelijk is er budget en is er een verhaal dat de titel 'Star Wars' waardig is, met grote conflicten, veldslagen enz, de personages staan ook allemaal op punt en zijn sterk genoeg voor dit soort van goed-slecht epos, en voor het eerst zijn de decors ook echt goed bedacht, interessante afwisseling van architecturale stijlen en sferen zodat je eindelijk echt gelooft dat er een enorme beschaving tussen die sterren woont - en net dan laat al de rest het afweten. Zo'n beetje de slechtste dialogen uit de filmgeschiedenis, een afgrijselijk slechte romance, oerlelijke digitale animatie, zwakke soundtrack en slechte acteurs. Waar ik in de eerste trilogie de zwakte van veel elementen nog als een deel van de charme kon zien, is het hier gewoon een puur gebrek aan talent en aandacht - daar heb ik geen begrip voor
De film begint dan nog redelijk sterk, en ook het deel op Kamino vond ik knap (geweldige planeet is dat). Intussen lopen Anakin en Padmé wat de schmieren in lelijke Toscaanse decors, maar goed, kon ik nog verdragen. Ook de scenes in de machinefabrieken op Geonosis zijn eigenlijk best goed. Maar dan die ontknoping, aiaiai, wat een gedrocht. Ook hier is het stadion als locatie behoorlijk cool, alleen lelijk uitgewerkt, maar die wezens, de gevechten, het totale gebrek aan geloofwaardige opbouw,...
Dat Yoda komt meedoen vond ik wel goed, zie je eindelijk wat hij waard is (als je dit vergelijkt met de zogenaamd 'epische' duels tussen Luke en Darth Vader, dan kun je enkel schamper lachen met het amateurisme van episode 4-6), maar waar dient het allemaal toe... Allemaal erg weinig overtuigend.
Maar ik blijf wel geboeid, benieuwd hoe in episode 3 de brug gemaakt gaat worden. Grotendeels zal het wel een open deur worden, na alle lijntjes die al perfect gelegd zijn, maar er zit toch weer al drie jaar meer ervaring tussen - misschien toch nog een góede film om deze tot nu toe toch erg zwakke reeks af te sluiten?
Karl van H.
Waar het eerste deel in mijn ogen nog erg charmant was, is dit gewoon heel, heel slecht. Dat zou ik kunnen wijten aan het oninteressante verhaal, de slechte dialogen, de afzichtelijke locaties, de overkill aan eigenlijk best lelijke CGI of de saaie actiescènes, maar in plaats van redelijk te zijn, wijs ik liever een beschuldigende vinger naar de grootste irritatie die ooit over het witte doek heeft mogen wandelen: Hayden Christensen. Wie weet waar George Lucas zielig hoopje van een acteur vandaan heeft getoverd, mag het zeggen: ik heb nog nooit zo'n grote miscast gezien. En dat wil wat zeggen, want Lucas bewees al eerder met Jake Lloyd dat hij niet in staat is een goede Anakin voor zijn film uit te zoeken. Elke seconde die meneer Christensen in deze film doorbrengt, is niet om aan te zien. Met name zijn ellenlang uitgerekte liefdesscènes zijn een kwelling voor oog en oor, net als die belachelijke scène waarin hij zijn moeder opnieuw ziet: je weet niet of je moet lachen of huilen, maar voor je het weet zit je rillend op de bank en heb je om onduidelijke redenen je geslachtsdelen toegetakeld. Natuurlijk, het is spijtig dat je voorlopig geen seks meer kunt hebben, maar ik heb liever een half jaar geen seks dan dat ik nog langer naar die wandelende banaan van een Christensen kijk. Bah.
Prachtige film waarin Anakin de opdracht krijgt de prinses te beschermen, na een aanslag op haar leven. Soms spannend maar bovenal avontuurlijk. Dit deel vertelt eigenlijk twee verhalen (dat van Anakin en Amidala en dat van Obi-Wan). De langzame weg van Anakin naar de dark-side is niet alleen boeiend, maar ook goed onderbouwd en begrijpelijk. Verder ook weer een aantal grootse en spectaculaire actie-scenes.
brabusRUS
Waar gaat het heen met Star Wars! Wat was dit ongelooflijk slecht zegt. Niet te geloven. De oude reeks was helemaal super. The Phantom Manace was ook nog wel okay, maar dit is bedroevend slecht.
Allerslechtste viel Hayden Christensen mij op. Wat doet hij in deze film? Wat een ongelooflijk slechte acteur is het. Ik snap gewoon niet hoe hij door de casting is gekomen. Die gast bakt er niks van. Complete miscast.
Verder vond ik gedramatiseerde romantiek tussen Christensen en Portman zo vreselijk slecht en niet interessant. De dialogen tussen hen waren echt te slecht voor woorden. Absoluut geen chemie tussen die twee. Eén romantische scène okay, maar hier was het overdreven veel. Leek soms net een romantische drama.
Erg jammer. Zo jammer dat ik nu zit te twijfelen om Revenge of the Sith wil gaan kijken.
1.5*. Meer dan dit verdient ie niet.
RooieBloemkool
Mijn tweede Star Wars film en opnieuw ben ik niet onder de indruk. Ik begin toch te geloven dat de fanboys vooral de oude trilogie bedoelen, en niet deze 'nieuwere' trilogie. Ik weet niet of mijn kijkvolgorde op deze wijze juist is (aangezien daar vast wel meningen over zijn), maar ik kan mij niet voorstellen dat Attack of the Clones zoveel zoveel beter zou zijn als ik eerst andere delen had gezien. Het verhaal is niet erg boeiend en de CGI is ook in dit deel onder de maat. Ik vind het een standaard scifi filmpje in een -dat dan weer wel- originele setting.
Na herziening van de Star Wars films, moet ik toch toegeven dat ook dit 2e deel beter meeviel dan eerst en de tand des tijds heeft doorstaan. Mooie beelden, een prachtige fantasiewereld en de nodige actie en avontuur. De film is soms net iets te lang en mist daardoor wat vaart. Ook het acteerwerk is wisselvallig (Hayden Christensen verbleekt bij Portman en McGregor) en af en toe is de CGI te opvallend om er nog van te kunnen genieten.
Star Wars II is wel in tegenstelling tot z'n voorganger (deel 1 dus) meer een avonturenfilm voor de oudere tieners terwijl deel 1 met de belachelijke Jar Jar soms wat kinderachtig werd.
Verder weinig aan toe te voegen, ik ga me niet wagen aan een uitgebreide Star Wars analyse. De serie heeft duidelijk z'n fans en die zullen hier best wel van genieten. Voor mij zijn het leuke avonturenfilms, de ene al wat beter dan de andere. Maar toegegeven dat anno 2012 deze 10 jaar oude film nog niet verouderd overkomt.
ibendb
Erg cliché.
Het tweede deel in de Star Wars-Saga vond ik ook niet goed. Het cliché liefdesverhaaltje van Padmé en Skywalker trok echt op niks. Het was ook totaal niet geloofwaardig. Ook het hoofdverhaal vond ik niet boeiend genoeg om mij te bekoren. De special effects waren alleszins beter dan in The Phantom Menace, maar nog steeds niet heel goed in mijn ogen. Het acteerwerk was ook niet altijd even goed. Alleen Natalie Portman heeft me kunnen overtuigen als Senator Amidala. Het pluspunt aan deze film is dat Jar Jar Binks er niet zo veel in voorkomt. Wat een vreselijk personage is dat toch. 2*
NYSe
Luie Lucas
Nu ben ik niet de grootste Star Warsfan, maar dit vond ik toch wel abominabel slecht. Het acteerwerk is om te huilen, vooral van Hayden Christensen, die erin slaagt een personage nog houteriger neer te zetten dan Mark Hamill in de originele trilogie, maar helaas ook van Ewan McGregor en Natalie Portman.
Nu zijn de dialogen wel van zo'n erbarmelijk laag niveau
Slechterikken Palpatine en Dooku worden zo waar nóg minder uitgediept, waardoor hun dreiging zo'n beetje non-existent wordt: alsof er van de kijker wordt verwacht dat die dat er zelf allemaal wel in zal zien. Inderdaad worden hun kwade bedoelingen niet bijzonder subtiel gesuggereerd (al duurt het wel érg lang voordat de Jedi het allemaal door beginnen te hebben), maar dat kan toch beter? Had George Lucas daar niet iets meer moeite in kunnen stoppen?
Helaas is Lucas een luiwammes gebleken in dit deel. Niet alleen stelt het verhaal van dit deel geen ene zak voor, ook de vormgeving is van een niveau waar enig zelfrespecterend regisseur zich kapot voor zou schamen. Lucas heeft zijn acteurs eenvoudigweg voor een green screen geplant en vervolgens al die tenenkrommende en uitleggerige dialogen met een oersaaie cameravoering vastgelegd.
Dat zo'n beetje álle, maar dan ook werkelijk álle achtergrond van de personages (en zelfs een handvol personages zelf) in werkelijk de héle film uit lelijke CGI bestaat biedt ook geen enkele soelaas.
Star Wars Episode II: Attack of the Clones is een regelrechte aanfluiting, en iets waar Lucas zich diep voor mag gaan schamen. Als kunstenaar zijnde, want als zakenman is de beste man natuurlijk meer dan geslaagd.
P.S. En die wipes... breek me de bek niet open over die wipes...
coasterfreak-486
Deze film van star wars vind ik eigenlijk de minste van ze allemaal, maar toch nog een goede film want ik ben een fan van star wars. De oorlog met de clones maakt de film volledig
Ook het gevecht tussen Yoda en Count Dooku is het kijken waard.
3,5 sterren
arno74
Zware tegenvaller na Episode V gezien te hebben.
Tegenvallend, met matige CGI en matige acteerprestaties. Het begin, o.a. met die vliegende autootjes, deed me aan The Jetsons denken, en sommige aliens leken wel ontsnapt uit Ghostbusters.
Het tienerliefdesdrama leek me een mislukte poging om dat te bereiken wat de Twilight saga jaren later wel is gelukt. Men had het een en ander best kunnen uitknippen, dan was de aanloop minder langdradig, de film een stuk korter, en had het hoger gescoord.
De dialogen bevatten genoeg clichés, en veel scenes zijn te voorspelbaar. Als deze film niet de naam Star Wars droeg zou het een stuk slechter scoren.

Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker

1980

Star Wars
1977

Nieuwe 'Star Wars' trilogie aangekondigd met Simon Kinberg aan het hoofd

Hayden Christensen was verrast dat hij werd gecast voor de rol van Anakin Skywalker: 'Het was onmogelijk'

Deze 'Star Wars'-acteurs hadden een hekel aan hun eigen personage

Ewan McGregor over de 'Star Wars'-prequels: "Leuk om nu met dat gevoel naar ze te kijken"

The Lord of the Rings: The Return of the King

Star Wars
Fantasy / Sciencefiction, 1977

Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi
Fantasy / Sciencefiction, 1983
laser gunsenaatonderzoeklegerdeath starjedicult figure bruiloftgeweldkendo ruimte-operaspaceport teenage rebelliongood becoming evil alien racemechanical handyoda