Geregisseerd door: Paul Thomas Anderson
Met onder meer: Jeremy Blackman, Tom Cruise en Melinda Dillon
Gesproken taal: Engels, Frans en Duits
Releasedatum: 23 maart 2000
Plot Magnolia
"Things fall down. People look up. And when it rains, it pours."
Een willekeurige, regenachtige dag in San Fernando Valley (Los Angeles). De levens van een stervende vader, zijn jonge vrouw, een verpleger, een beroemde verloren zoon, een politieagent die wanhopig op zoek is naar liefde, een nieuw en een voormalig wonderkind, een tv-presentator en zijn aan cocaïne verslaafde dochter komen samen in een web van verwikkelingen. Door de speling van het lot, toeval en menselijke interactie kruisen alle paden, een dag om nooit te vergeten.
Frank T.J. Mackey
Stanley Spector
Earl Partridge
Rose Gator
Fortune
En dan als laatste. Opeens de personages proberen te verbinden door plots met een kikkerregen af te komen, die absoluut alle subtiliteit mist, is ook nogal zielig. Ik weet het, ik weet het. Men oppert dat het één grote symboliek is voor één van de zeven plagen in Egypte, ten tijde van Mozes, en God die met aandrang zijn krachten aanwendt om zijn volk te bevrijden Dat lag er dan ook vingerdik op! Op dergelijke wijze de film van nog maar eens wat pseudo-symboliek voorzien, is echt beneden alle peil. Ik hou meer van een film die impliciet oproept tot morele bespiegelingen omtrent een bepaald thema, dan expliciet schreeuwt en linken legt naar zogenaamde moraliteit. Dit was gewoon symboliek à la carte.
Je praat echt alsof je denkt dat je alles weet.
De kikker regen moet helemaal niet een van de zeven plagen voorstellen. Deze film gaat onder andere over kans.
Wat is de kans dat er kikkers vanuit de lucht neervallen, heel erg klein.
Maar het gebeurt en vroeger dachten ze dat het een plaag van mozes was.
In deze film doelen ze dan ook op een natuurlijk effect. Een tornado/twister in een kikker rijk gevuld plas dan worden die kikkers de lucht in geknald en die moeten uiteindelijk ook ergens terecht komen.
Dat lag er dan ook vingerdik op !
Ik schrik ervan dat ik één van de enigen ben die deze mening heeft, maar ik vond dit echt een vreselijke film. Ik begrijp echt niet waar de hele hype/oproer om gaat, want ik vond er dus echt niets aan.
In de eerste plaats vind ik vrijwel alle personages enorm karikaturaal geschetst. Met uitzondering van enkelen (zoals het drugsverslaafde liefje van de agent, wiens naam me nu ontgaat) wist geen enkel character een echt realistische acteerprestatie neer te zetten. Niet enkel vond ik dat ze geweldig aan over-acting deden, ook vond ik dat ze hun rol enorm irritant neerzetten. Het vaak aangehaalde moment dat de dame bij de apotheker bijna hysterisch roept "Jullie hebben het recht niet zich te moeien met mijn leven!" vond ik dan ook totaal niet overkomen. Ja, ze heeft gelijk. De film heeft hier in zijn boodschap gelijk. Maar het was zo vreselijk geacteerd. Er compleet over. Ik kon me eerlijk gezegd geen lach onthouden. Tel daarbij maar gerust de klunzigheid van de verpleger, wiens gelaatsuitdrukking me vaak deed denken aan onze lagergeschoolde medemens, net op het moment dat er hem wordt gevraagd een diepe, ethische kwestie op te lossen.
Daarnaast vond ik de muziek vaak onnoemlijk storend. Helemaal niet passend bij de sfeer die er had moeten hangen, en compleet verkeerd. Ik had constant het gevoel alsof ik naar een uitvergrote tekenfilm aan het kijken was. Ja, de personages zijn laag aan wal geraakt, stuntelig, etc... maar dit kracht bijzetten met zo'n foute, lompe muziek, zorgt dat niet de personages stuntelig worden, maar de film als concept op zich. Wel mooi dat moment waarop alle acteurs/actrices hetzelfde lied zongen, dat ze allen toevallig ofwel op de radio hoorden, of in hun hoofd hadden, passend bij de sfeer. Van ver misschien wat onrealistisch, maar waarschijnlijk bespiegelt dit stukje meer realiteit dan een nietsvermoedend mens zich zou kunnen inbeelden.
Daarover hing er dan een pseudo-poëtisch/filosofisch kantje, dat gewoon compleet uit de lucht gegrepen was. Als inleiding, en als apotheose beginnen mijmeren over "gebeurt alles toevallig?", terwijl de rest van de film tot op geen enkel noemenswaardig niveau tot nadenken stemt, is gewoon goedkoop. Alles trachten te voorzien van een moraliserende waarde door te zeggen "De regisseur zet de realiteit neer zoals hij is" vind ik in de eerste plaats niet waar, maar is ook een flauw excuus dat voornamelijk wordt aangehaald wanneer diezelfde kritiek wordt vergezeld door zijn tegenhanger "De film was saai!". Niet zelden is het laatste waar.
Wel mooi was het moment toen de oude, aan kanker lijdende man een monoloog uitsprak omtrent het thema 'spijt', terwijl daardoorheen allerlei beelden werden overlopen van alle personages. Godzijdank heeft de regisseur hierbij geen muziek gebruikt. God weet wat hij er onder had gegooid. Dit was wel degelijk een heel mooi moment dat tot nadenken stemde.
Bij iemands opmerking hierboven bleef ik ook mentaal eventjes stilstaan. "Wie had er nu geen medelijden met de agent en zijn leven?" Geen idee wie het zei, maar daarin had die persoon wel degelijk gelijk. Maar mijn medelijden kwam -en deze opmerking is niet alleen voor de agent- niet voort uit de tragiek voor de hele situatie of "La Condition Humaine" die de film heeft willen schetsen, maar gewoon uit de zieligheid waarmee het personage is neergezet.
Ondanks het feit dat ik het geheel van de film op zijn minst vervelend vond, zou ik mijn eigen mening oneer aan doen door te zeggen dat ik de film in zijn totaliteit saai vond. Natuurlijk, er waren wel momenten dat ik dacht "Dit gaat echt nergens heen" en dat ik in gedachten afdwaalde. Daarentegen vloog de film inderdaad voorbij, zoals al zo vaak is aangehaald. Desondanks dat feit, is het me compleet onduidelijk waarom deze film een dergelijk hoge notering heeft in de top 250. Ofwel ben ik een complete cultuurbarbaar, ofwel is het gewoon slecht gesteld met het cultuurgehalte van de lage landen. De democratie wijst uit dat ik een cultuurbarbaar ben. Een titel die ik dan ook met de nodige nederigheid zal dragen.
Vanwaar de behoefte aan realisme? De film speelt toch als een soort grootse opera. Daarin past het juist dat de personages en situaties wat dik zijn aangezet. Ik snap sowieso niet die behoefte aan realisme, film is toch een medium dat zich juist perfect leent voor een grote hoeveelheid stromingen en ideeën die juist ver van het realisme staan.
Het zal je ding niet zijn, maar binnen hetgeen de maker voor ogen heeft gestaan is het fantastisch uitgewerkt.
Je bent niet één van de enigen.. sterker, ik vond de film nog véél slechter dan dat jij hem vond. Om onder meer dezelfde redenen. Maar het was kennelijk zo'n film waarvan de trendsetters dachten: "he, deze moeten we eens hypen"
Tja, dat denken ze op de marketing afdeling van Hollywood bij elke film, het lukt enkel slechts sporadisch, hoe zou dat nu komen....?
Ook aan jou de vraag, waarom erger je je aan een niet realistsiche benadering, als dat ook niet de bedoeling is. Ik zou ACO en AN ook als verre van realistisch willen bestempelen, gelukkig wel, was anders een saaie bedoening geworden...
Redlop
...de personages zijn laag aan wal geraakt, stuntelig, etc... maar dit kracht bijzetten met zo'n foute, lompe muziek...
Smaken verschillen uiteraard, maar wat betekent lompe muziek eigenlijk? Het nummer One van Aimee Mann klinkt mij eerder fragiel in de oren.
rascaly
Je praat echt alsof je denkt dat je alles weet.
Wat is de kans dat er kikkers vanuit de lucht neervallen, heel erg klein.
Maar het gebeurt en vroeger dachten ze dat het een plaag van mozes was.
Dat lag er dan ook vingerdik op !
Alsjeblieft, maar er hier geen persoonlijk drama van dat ik deze film, die jij blijkbaar wel erg waardeert, gewoon echt niet zo goed vind. Praten alsof ik denk dat ik alles weet, doe ik evenzeer als ieder ander die zich -afgaand op wat hij te zien kreeg- een mening heeft eigen gemaakt omtrent een film.
Ik heb wel degelijk achteraf de interviews gelezen met de regisseur waarin hem werd gevraagd wat hij nu net bedoelde in de film met die kikkerregen. Hij gaf inderdaad de uitleg die ook jij gaf. Hiervan schrokken de meesten, aangezien vrijwel iedereen dacht dat het een verwijzing was naar de desbetreffende passages in de bijbel. Achteraf verklaarde hij zelfs dat hij nog nooit gehoord had van het bijbelse verhaal. Welnu, een volwassen man die in een land als de V.S. nog nóóit gehoord heeft van een dergelijk verhaal, dat lijkt me pas onwaarschijnlijk.
En ok, laten we aannemen dat het inderdaad in de film het hele tornadofenomeen betreft. Dan zitten we met een hele hoop vraagtekens. Zo bijvoorbeeld:
1) We kregen in de film helemaal geen tornado te zien. Een felle regen, waardoor de politieagent zijn pistool verloor, dat wel, maar een echte tornado is nog net iets anders.
2) Op welke afstand bevinden alle personages die met de kikkerregen te maken kregen, zich van elkaar? Er is in de film geen enkele aanwijzing dat ze heel dicht bij elkaar zitten, dus als ze allemaal met diezelfde kikkerregen willen te maken krijgen, dat moeten we al spreken van een ENORME tornado. Zelfs als je kikkers tot op enkele kilometers wil verspreiden, heb je al enorm wat kracht nodig.
3) Waar gaan ze in een dusdanig verstedelijkt gebied opeens een moeras-achtig gebied met kikkers vandaan halen?
4) De dichtheid van het aantal kikkers dat neerviel, sloeg werkelijk alles...
Ik weet het, dit is muggenzifterij van mijnentwege. Maar dan prefereer ik pseudo-symboliek eigenlijk toch nog boven volstrekte onwaarschijnlijkheid. Hoe dan ook, mijns inziens valt er op beide aspecten toch wel wat aan te merken.
Trouwens, mijn recensie was helemaal niet als aanval bedoeld op mensen die de film wel goed vonden. Sorry als mijn recensie mensen in hun opvattingen omtrent deze film gekrenkt heeft. Dat was absoluut de bedoeling niet. Er zitten wel degelijk mooie fragmenten in deze film, wat ik ook heb aangeduid in mijn recensie. Ook mijn uiterste respect voor het organisatorische werk dat de regisseur er in gestoken heeft. De film als geheel kon me gewoon niet bekoren. Waarvoor oprechte excuses.
- 12092 berichten
Je hebt niet-realistisch en je hebt ronduit belachelijk.. dat verschil ken jij ook denk ik?
clockwork72
Luitjes die deze film een laag cijfer geven snappen de film niet. Magnolia is een film waarin dubbele lagen achter zitten. Dat word pas duidelijk na de 2e of 3e kijkbeurt.
Ik snap niet wat je bedoeld, er wordt geklaagt over de aangezette dramatiek, lijkt mij niet totaal belachelijk, past juist perfect bij deze film. Het is een soort opera. Vreemd dat jij dat niet ziet, hoewel er zijn meer wat complexere films die je niet begrijpt.
Fortune
4) De dichtheid van het aantal kikkers dat neerviel, sloeg werkelijk alles...
sow dikke lap tekst.
Denk dat jij er meer persoonlijk drama van wil maken.
Ik wou alleen maar aanduiden dat de kikker regen niet een van de 7 of 10 plagen moet voorstellen.
En al die feiten over die tornado en hoever de stad wel niet van moeras of water ligt. En of de dichtheid wel realistisch overkomt als zoiets echt gebeurt, daar gaat het niet om.
Heb niet gezegd dat ik deze gebeurtenissen bestudeer.
Maar het zouden ook 2 of meer tornado's kunnen zijn. Maar in films zijn ze altijd wel extremer. als er 20 kikkers uit de lucht vallen geeft het niet zo'n impact als het nu doet. In films pakken ze het altijd wel grotesk aan. Maar theoretisch zou het mogelijk moeten zijn.
En ik vind het altijd beter als mensen meer moeite doen in hun recensies heb ik veel meer respect voor dan iemand die alleen zegt nou wat een saaie film zeg viel halverwege in slaap.
rascaly
sow dikke lap tekst.
Denk dat jij er meer persoonlijk drama van wil maken.
Heb niet gezegd dat ik deze gebeurtenissen bestudeer.
Eigenlijk vond ik die denkwijze van "theoretische mogelijkheid" wel mooi hoor, maar samenvallend met de -naar mijn mening- onwaarschijnlijkheid qua emoties en belevingen van de rest van het verhaal, vond ik het gewoon de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen. Het kan natuurlijk. Mooie denkpiste. Maar ik vond het nogal misplaatst voor een film die de samenhang van de componenten van de werkelijkheid als doel beoogde. (althans, ik denk toch dat dat het vooropgestelde doel was.)
Iemand zei hier daarnet dat je de film best vergelijkt met een groteske opera. Dat vond ik mooi geformuleerd, en volgens mij heeft die persoon in deze optiek ook compleet gelijk. Daar ligt volgens mij dan ook mijn knelpunt wat betreft deze film: ik hou niet van opera, ondanks mijn verscheidene pogingen die ik daartoe onlangs nog ondernomen heb. =)
Weet je wat ik wel een mooie en geslaagde film vond binnenin het het genre van de ensemble-film? 21 Grams! Die vond ik heel mooi.
- 12092 berichten
Die randdebiele Vechtclub zeker? Niet begrijpen en niet waarderen zijn ook twee entiteiten waar veel users het kennelijk zwaar mee hebben om ze niet door elkaar te moeten halen
Ik vind deze film saai, leeg, een kopie van eerdere films die ik ook al niet sterk vond (pret-a-porter, short cuts) en bovenal lelijk en oninteressant.. juist zo'n climax komt dan als een strontvlieg op een draaimolen aan bij mij. Bovendien vond ik die synchroon zangscène nog tenenkrommender, ik ben toen hoonlachend de zaal uitgelopen met iemand die er precies hetzelfde over dacht en verder ook een prima filmsmaak heeft. Ik zal dus niet snel van mening veranderen over dit gedrochtje. Het enige lichtpuntje was de rol van Cruise, zoals ik al eerder heb aangegeven.
Fortune
Nouja Tom Cruise een keer goed te laten acteren verdiend al minimaal een 3.
Apollinisch
Om onbegrijpelijke redenen heb ik hier lange tijd een gevoel van aversie voor gehad. Misschien omdat de film door zo'n groot publiek op handen wordt gedragen en ik er nooit zoveel mee kon. Weet nog dat ik het nogal teleurstellend vond allemaal, ook al had ik van te voren geen idee wat ik kon verwachten. Heb de film gisteravond, een paar jaar verder, nog maar eens een kans gegeven.
Vond het nu wel een mooie en vooral complete film. Magnolia bevat alles. Een gedenkwaardige opening, menselijke personages, indrukwekkende scènes, een uitmuntende cast en fraaie muziek (terwijl ik dit tik blijft Wise Up onverminderd afspelen, wát een nummer) .
Wat me ook opviel is het hoge tempo van de film. De verschillende verhaallijnen worden moeiteloos afgewisseld en het vlotte camerawerk levert met name de eerste anderhalf uur een hoop dynamische scènes op. Vind het bij de meeste films al vervelend als ze langer dan honderd minuten duren, hier vlogen de drie uur voorbij. Vond het zelfs jammer dat de film was afgelopen.
Spookt een dag later nog steeds door m'n hoofd en volgens mij wordt de film van nog een herziening alleen maar rijker. Vond de zang- en kikkerscène nu nog een beetje vanuit het niets opduiken. Verder een prachtige, thematisch sterke film, en duidelijk Andersons beste.
NarcissusBladsp.
De film bevat nogal wat Dionysische facetten...begrijpelijk dat Apollinisch tijd nodig heeft...ook even inhakend op Richard Strauss en Nietzsche.
Ja, die P. T. Anderson kent zijn pappenheimers. Toch alweer een tijd geleden gezien. De introductie van "Tom Cruise" is een meesterlijke (ironische) zet, alleen al, wat casting betreft.
Apollinisch
Underground, of ander werk van Kusturica, laat ik nog maar een tijdje rijpen.
Justinw
Oke Snatch is gevallen, dit uur neemt iemand anders mijn top 10 over en dat is Magnolia. Wat een uitmuntende film is dit. Alles klopt
Het begin, het midden het einde, de muziek, de personages. Ik kan weinig tot niks bedenken wat iemand hier fout aan kan zien.
Ik zat gewoon meteen in de film omdat de eerste 15minuten wonderschoon zijn, de ondersteunende muziek sleept je gelijk helemaal mee. En wat een topcast speelt hierin. Zag Julianne Moore een paar avonden geleden nog in Next, waar ze naar mijn mening slecht acteerde. Maar hiermee maakt ze alles goed. Iedereen doet het overigens top, terwijl ik met sommige acteurs weinig had. Het nummer "One Is the Loneliest Number" is overigens geweldig. En na het weerzinwekkende tempo(en serieus ik hou van een snel tempo) komt een deel waarin we echt super dialogen zien en beter kennis maken met de personages.
En precies in het midden van de film komt weer zon overweldigende tempo versnelling die een halfuur aanhoudt
En je wilt blijven kijken(maar ik moest toch echt even naar de wc
En dan het regiewerk, ik heb nog nooit regiewerk gezien dat zo perfect was. het begin was al geniaal en dan moet de rest nog komen. There will be blood was goed, maar dit slaat echt alles. En ik ben nu echt benieuwd naar het andere werk van Paul Thomas Anderson. En echt een diepe buiging voor deze vakman.
En na het midden krijgen we nog een overload met beladen dialogen om uiteindelijk naar de climax te leiden. En het was geweldig. Net zoals Apollinisch al zei deze film bevat alles, dialogen, personages, super begin, super einde, geweldige muziek en prachtig werk van de regisseur.
2010 is nog jong maar ik heb mischien al de beste film gezien in 2010, en er zijn heel wat verschuivingen geweest in mijn top10 met 12 monkeys. Lotr en nu Magnolia. En het is pas 15 januari.
Ik weet niet of deze film snel zijn 1e plaats zal afstaan, maar voor nu verdient hij dit zeker. wat een formidabele film is dit
* * * * *
Bélon
Erg goede eerste 1.5 a 2 uur maar daarna gaat deze film aan te veel sentimeel gedoe ten onder (vanaf het punt dat de cast de een na de ander een liedje begint mee te zingen, dat is zo'n beroerd jaren '90 intermezzo), speelduur is iets te lang en de film neemt te veel hooi op z'n vork (net te veel plotlines ook).
Toch een dikke 3.5, het kijken zeker waard met verrassende eindscene.
Tyoom
Toch wel een goede film, maar wat wordt er op een verschrikkelijk irritante manier gebruik gemaakt van de muziek in deze film.
Later in de film wordt het gelukkig iets rustiger, maar daarvoor wordt er zo'n bombastisch drama effect aan scenes gegeven terwijl dat helemaal niet nodig is. Af en toe ook muziek door elkaar heen gedraaid. Heel vervelend, en je wordt er zelf zenuwachtig van. Lijkt geen einde aan te komen............
Verhaal en acteerwerk is daarentegen wel goed. Maar voor mij toch een bevestiging hoe belangrijk geluid is voor het succes van een film.
Justinw
Ik vind dat juist een sterk gedeelte, want je hoort de muziek die in het echt in zijn auto word afgespeeld. En achtergrond muziek. Gewaagde en goed uitgepakt trucje.
- 12092 berichten
Had je conclusie hier terecht bij gelaten en hetzelfde cijfer als dat van mij is je oordeel
hdk-nl
Even los van wat ik van de film vind - daar is al genoeg over gezegd:
De verwijzingen die veelvuldig voorkomen naar Exodus 8:2 door middel van het getal 8 en 2, zijn op z'n minst frappant te noemen.
Helemaal als ik hier lees dat de regisseur zegt dat hij er pas achteraf achterkwam dat de scene met de kikkers ook in verband getrokken kon worden met Exodus 8:2. Hij zegt hier dus op voorhand niets van af te hebben geweten.
Zou hij bewust het af weten hiervan ontkennen om het: 'What is the chance principe.' te benadrukken? Het lijkt mij namelijk kul met zo veel verwijzingen naar het getal 8 en 2 in de film, dat je er niets van af zou weten.
De verwijzingen zoals te leven valt op IMDB: (Sommigen zijn nogal vergezocht, maar dan nog).
hdk-nl
Zo dan.
Maar goed, dan nog blijft die hele ontkenning maar vaag.
eRCee
- 1979 stemmen
Heel aardige verklaring ja. Sowieso zijn regisseurs niet altijd te vertrouwen als het aankomt op verklaringen over hun eigen films.
Vinokourov
Ik heb deze film laatst eens herzien en het blijft een sterke film die het "It just can happen"-gebeuren op zijn best weet uit te beelden. Dat eine is toch machtig mooi, verpestte voor mij zeer zeker de film niet.
Alle karakters zijn interessant om te volgen. Ook de parallellen die je tussen sommigen kan trekken maken het een heel interessante film. Enig minpuntje vond ik de continu herhalende muziek die op een gegeven moment op je zenuwen gaat werken.
Turkeyloverz
Uitstekende film. De verbanden die er werden gelegd tussen de personages vond ik soms te simpel, maar verder heb ik zeker genoten. Magnolia is vooral erg vermakelijk. Dat komt natuurlijk ook door de vele personages die voor genoeg variatie zorgden. Toch was het acteerwerk het beste punt in de film. Petje af voor onder andere Tom Cruise en William H. Macy. Eigenlijk kan ik wel zeggen dat Magnolia het beste werk is wat de acteurs tot nu toe hebben geleverd.
barns
Morgen mag ik deze film aanschouwen bij een eenmalige voorstelling in het filmhuis. Heb wel wat verwachtingen
barns
Erg goede eerste 1.5 a 2 uur maar daarna gaat deze film aan te veel sentimeel gedoe ten onder.
Hier heb ik me nou totaal niet aan gestoord, je hebt gelijk als je zegt dat het sentimenteler wordt. Desalniettemin is Magnolia is een prachtig geheel, het laatste deel van de film bewijst juist eigenlijk de tegenstrijdigheden in de film en dus vind ik het sentimentele wel passend.
Gister heb ik deze gezien en ik was overdonderd, geweldige verhalen, goede boodschappen en een uitmuntende soundtrack. Oja, niet te vergeten, fantastische acteerprestaties
Magnolia was voor mij een lesje in de loop der dingen, rechtvaardiging en vergiffenis.
Echt een meesterwerkje, ik heb genoten.
speranza
Dit is een bijzonder goede film met uitmuntend acteerwerk, prachtige beelden en heerlijke muziek.

De drie beste films met een hoofdrol voor de jarige Tom Cruise (59)

Cidade de Deus
Drama / Misdaad, 2002