Genre: Mystery / Thriller
Releasedatum: 8 maart 2001
Bekijk via Videoland
Bekijk via CANAL+
Plot Memento
"Some memories are best forgotten."
Leonard is een onderzoeker voor een verzekeringsmaatschappij. Zijn geheugen is ernstig beschadigd na een poging in te grijpen bij de moord op zijn vrouw. Leonard is uit op wraak, maar door z'n slechte geheugen kan hij alleen behoorlijk functioneren door het constant maken van aantekeningen, tatoeages en het maken van polaroid foto's.
- Trailer (YouTube)
- Spoilertopic
- Memento Mori (BoekMeter)
- Memento (MusicMeter)
Mrs. Jankis
Doctor
Dodd
prodeje
Slechte film, kan er echt geen touw aan vast knopen. Kan me niet boeien en vond de film al na tien minuten niet meer te volgen.1*
Tja, zo ken ik meer reacties. Waarschijnlijk boeide hij je niet ómdat je d'r geen touw aan vast kon knopen. Veel mensen vinden deze film 'mwoa', omdat de film en zijn verhaal achteraf maar onduidelijk en in flarden in hun hoofd zit. Chapeau! Het is de regisseur gelukt, want zo zit het knarretje van Mr. Shelby ook in mekaar, en Nolan wilde dit gevoel deels ook bereiken bij de kijker. Dusver zit je dus op de perfecte weg. Maar gun jezelf wat meer dan 10 min om het patroon van editing vast te stellen. Voor kleurscenes geldt: een scene eindigt waar de vorige begon (dit moet je even goed tot je door laten dringen mocht je nog een poging wagen). De zwart-wit scenes zijn een aparte chronologische verhaallijn en behoeven dus geen herstructurering. Kans is dan heel groot dat je wat helderder tegen het geheel aankijkt dan hoofdrolspeler Leonard, en ik weet zeker dat je dan tenminste ondersteboven bent van wat er nu werkelijk is gebeurd binnen het verhaal.
Een 1* geven op basis van de paniekreactie "ik snap d'r geen fuck van" in je brein binnen de eerste 600 seconden (!) vind ik wat overhaast. Je weet niet wat je mist..
Phoenix
Wat ik helemaal gaaf vind aan de film zijn dingen als:
- De kwartier durende slotscène die van zwart/wit naar kleur gaat en zo de twee elkaar afwisselende narratieve structuren die naar elkaar toelopen aan elkaar naait.
- Het split-second shotje van Lenny in plaats van Sammy in het internaat.
- De zelfbewustheid van de film: We baseren de hele geschiedenis van Lenny op zijn geheugen, en betwijfelen alles wat we daadwerkelijk zien gebeuren in de film, terwijl Lenny zelf in een prachtige monoloog zegt dat het geheugen juist onnauwkeuriger is dan feiten.
Deze film zit onder het hartverscheurende verhaal zo barstensvol metacinema en verbanden tussen de verschillende niveau's van vertelling en verbeelding. Smullen gewoon!
clownoise
Gisteren heb ik deze film gezien. Het was al erg laat toen de film was afgelopen. Ik heb dan ook de film niet (helemaal) begrepen. Ook op deze site is de clou eigenlijk niet te vinden. Ik weet dat de zwart/wit stukje chronologisch worden verteld en de kleurscenes in achterstevoren.
Ook op deze site kan ik niet echt de clou vinden. Wie van jullie begrijpt de clou en wil hem mij vertellen?
Bedankt.
Beste clownoise, ik kan je aanraden de film nog eens te kijken (minder laat op de dag hehe) en dan onderstaande evt. te lezen ivm het hoge gehalte aan spoilers. Het doet aan de film absoluut afbreuk indien je onderstaande leest zonder dat de film enigszins goed in je geheugen (ironisch genoeg) zit. Het kan dan zijn dat je de film VEEL MINDER waardeert dan wanneer je 'm eerst nog 'ns overkijkt.
Wil je dat toch niet doen, dwing jezelf onderstaande te lezen totdat je het niet goed meer kan volgen, kijk de film dan opnieuw, en lees daarna de rest.
Zal proberen kort te zijn:
Leonard's (Lenny's) vrouw is ooit verkracht (althans dat is het verhaal), en op het moment dat Lenny haar te hulp schoot kreeg hij een klap van de een van de daders. Gevolg: anterograde amnesie, ofwel de onmogelijkheid nieuwe herinneringen te maken vanaf het moment van injury (de klap). Alle nieuwe feiten na het ongeval moeten dus onthouden worden adh van memo's en "freaky tattoo's". De 2e dader die de klap uitdeelde legde het wapen waarmee hij dat deed in handen van de 1e dader (die Lenny's vrouw aanrandde), zodat de politie een 'complete package' hadden, nl.: Lenny schiet dader nadat diezelfde dader (#1) hem een klap zou hebben verkocht. Zo 'hoefde' er geen 2e dader te zijn, en dus zoekt de politie daar dan niet naar. Echter, Lenny kan zich als allerlaatste herinneren dat hij de dader neerschoot en dat 'iets' anders hem out knockte. Maar Lenny heeft hersenschade en wordt niet gelooft door de politie die sowieso al een complete package aantreft. Alleen officer Gammel (Teddy) gelooft hem en besluit hem te helpen en een kans te geven zich te wreken op de echte dader: ene Jimmy G. Maar als het zover is en Lenny killt de 2e dader mbv officer Gammel, blijkt dat Lenny zich dat na 10 min niet meer kan herinneren tot verbijstering van Teddy. Aangezien slechts een foto van een gelukzalige Lenny zonder onderschrift is gemaakt na deze moord, heeft Lenny niks om zich aan te blijven herinneren. Dan besluit Teddy hem nogmaals te helpen, ditmaal door een fictieve Jimmy G. te laten vermoorden. De "Jimmy G." die de lul is is een drugsdealer wiens vriendin Nathalie hem via bierfiltjes afspraken doorsluist met kopers en andere handelaars in de keten. Teddy neemt contact op met Nathalie en doet zich voor als een leverancier van amfetaminen (waarschijnlijk cocaine) en komt zo in contact met Jimmy de drugsdealer. Hij spreekt daarmee af, en Jimmy denkt dat ze een drugsdeal (transactie) gaan houden op de afgelegen locatie. Jimmy neemt dus de vraagprijs in contanten mee, Teddy zogenaamd de amfetaminen. Zo hoopt Teddy drie vliegen in een klap te slaan: het leveren van een "nieuwe Jimmy" voor Lenny (zogenaamd de enige echte Jimmy), het 'verdienen' van $250.000,- en weer een crimineel opgeruimd. Tevens is hij dan van het gezeur van Lenny af. Echter dingen gaan fout als Jimmy na de hoofdslag zucht "Sami Jankis", want hieruit blijkt dat Jimmy Lenny voorheen al kende. Lenny wantrouwt Teddy vervolgens en laatstgenoemde legt bovenstaand (toch niet korte) verhaal in notendop uit. Maar Lenny gelooft d'r geen snars van en moet op zijn eigen flarden geheugen vertrouwen en ziet op een polaroid van Teddy staan "Don't Believe His Lies" wat hij dan ook maar aanneemt. Gevolg: Lenny genereert een nieuwe "Jimmy", ditmaal wordt het Teddy zelf vanwege zijn vermeende leugens. Hij noteert Teddy's kentekenplaat, waarmee hij dan vervolgens de komende tijd zoet zal zijn. Dat is het wrange einde: Lenny, de man waar je medelijden mee had verzint een dader. Echter de film eindigt middenin het verhaal (zwart-wit meets kleur), en de film gaat dus basically over Lenny's zoektocht naar een in-geheugen-vervaagde-al-gewreekte-maar-nu-zelf-verzonnen-2e dader. Het wrange is tevens dat Lenny nota bene de man wie hem wilde helpen omdoopt tot de 2e dader.
Na het groffe besluit Teddy tot de nieuwe Jimmy te promoveren, rijdt Lenny weg in de Jaguar van de drugsdealer Jimmy (Jimmy II genoemd vanaf nu) met het transactiegeld. Tevens trekt Lenny het pak aan van Jimmy II en vind daarin een bierfiltje met een boodschap van Nathalie langs te komen na sluitingstijd. Dit leidt ertoe dat Lenny langsgaat, wat Nathalie van haar wijs brengt want ze ziet doodleuk een man met geheugenverlies binnenstappen in de kleren van haar inmiddels vermiste vriend. Dodd is een partner of connectie van Jimmy II en wil verhaal waarom hij niks van Jimmy II hoort (doden "are not too good on the phone"). Waarschijnlijk heeft Dodd aan Jimmy II (een gedeelte van) die $250.000,- geleverd, en het verontrust hem waarom Jimmy II niets meer van zich laat horen. Dus wendt Dodd zich tot diens vriendin Nathalie om te laten weten dat het menens is. Echter hij doet haar niks, maar jaagt haar wel angst in. Nathalie wil van Dodd af, en kaapt alle pennen uit haar huis terwijl Lenny bij haar is, beledigt Lenny flink zodat hij haar een dreun verkoopt, loopt naar buiten en wacht een aantal minuten (Lenny's verwoedde pogingen een pen te vinden falen) en als zij weer doodleuk binnenloopt vraagt Lenny zich af wat er met haar dikke wang aan de hand is. Nathalie zegt dat dat door Dodd kwam, en Lenny wil haar helpen net zoals Nathalie Lenny helpt met zijn zoektocht naar de fictieve Jimmy (Teddy) dmv het afgeven van het door Lenny genoteerde kenteken van Teddy aan een kennis bij de politie.
Voordat Lenny Dodd vindt, vindt Dodd Lenny al: Dodd meent Jimmy II te zien rijden (Lenny in Jimmy II's Jag) nadat hij waarschijnlijk al enige tijd geen contact kreeg met Jimmy II. Tot Dodd's verbazing zit puzzelfreak Lenny in Jimmy II's Jag, en Dodd wil verhaal. Lenny tuigt 'm af en zorgt met arme Teddy ervoor dat ze hem kwijt raken aan de grens. Nathalie laat ondertussen Teddy's kenteken nakijken: John G. Gammel, officer Gammel (noem me maar Teddy). Lenny denkt zo dat Teddy al die tijd de 2e dader (Jimmy G.) was en vermoord hem (dat krijgen we te zien aan het begin van de film)
Sammy Jankis' verhaal is om een paralel te leggen naast Lenny's verhaal. Sammy zou een faker zijn, in de lust voor verzekeringsgeld, maar dat bleek onjuist. Om dit te testen gaf Sammy's vrouw haar leven, simpelweg omdat ze niet om kon gaan met het idee dat hij nog gewoon de oude Sammy zou zijn met de incapibiliteit nieuwe herinneringen aan te maken. Sammy's liefde voor diens vrouw was onvoorwaardelijk en hij zou haar nooit kunnen vermoorden. TENZIJ hij niet weet dat hij haar vermoord, vanwaar de insulinetest. Had mevr. daarna een flinke doos Snickers naar binnen gewerkt was het ook goed geweest, maar dat terzijde.
Wat van Lenny's verhaal over Sammy waar is wordt express in het midden gelaten. We zien een korte shot waarbij Lenny zijn vrouw in de rechter dij knijpt, maar we zien ook een shot waarin hij zijn vrouw iets (insuline?) toedient in de rechter dij. Hiermee rijst de vraag of wellicht Lenny zelf niet zijn vrouw heeft vermoord met een insulinetest. Zelf geloof ik dat niet, maar het zou kunnen dat Lenny's vrouw niet meer kon leven met de nieuwe Lenny en het zeker wilde weten dat hij geheugenverlies had.
Vragen?
Flink gewerkt, prodeje
. Puik verhaal
Inhoudelijk heb ik er toch één opmerking over :
Ik geloof niet dat Lenny’ s vorige moord (foto) de mede-aanrander van z’n vrouw was (zeg maar Jimmy I). En ik geloof al evenmin in de aanvankelijk goede bedoelingen van Teddy.
Ik zag het eerder als volgt verlopen : Officer John Gammel wordt belast met het onderzoek en merkt al vlug hoe zielig het gesteld is met Lenny : na 10 minuten ondervragen is de arme man vergeten wie voor hem zit en wat hij al verteld heeft. Bovendien blijft hij maar zeuren over een tweede dader terwijl de zaak voor de politie afgesloten is. Lenny is duidelijk een echte sukkelaar geworden. Uit leedvermaak (en misschien ook om mede-cops die bij de ondervraging aanwezig zijn, te imponeren) zegt hij aan Lenny plots dat die tweede dader een zekere John G. is (zijn eigen naam). Na de ondervraging gaat Lenny meteen die grote tatoe op z’n bovenlichaam aanbrengen. Bij een nieuwe confrontatie Lenny/John Gammel krijgt John Gammel die tatoe te zien, en beseft hij dat hij een blunder van formaat heeft begaan. Hij is er niet gerust op, en bedenkt een plan om Lenny een zekere James G. uit de weg te doen ruimen (al of niet ook met de bedoeling om drugscenten op te strijken). Hij kan Lenny overtuigen (zie de tatoe op zijn arm waar bij de naam van de dader John staat, maar nadien bijgetatoeëerd werd “or James”). Lenny vermoordt James G. en officer Gammel neemt er een foto van (niet van het lijk, maar van een dolblije Lenny die wijst naar zijn linkerborst, waarmee hij aangeeft dat hij op die plaats de tatoe "I've done it" mag plaatsen). Maar op een onbewaakt moment neemt hij meteen al die foto terug af, omdat hij ook al weet van een drugsdeal met een zekere Jimmy G. Hier is veel geld mee gemoeid, en pas daarna zal hij Lenny een blijvend aandenken laten behouden.
Het uur van de afspraak met Jimmy nadert, en dan loopt het mis : Lenny ontdekt plots de tatoe dat hij geen telefoons meer mag beantwoorden, en het opzet dreigt te mislukken. Om Lenny toch nog op tijd naar dat verlaten gebouw te krijgen, moet hij wel die eerste foto (die hij Lenny eerder afhandig maakte) onder de deur schuiven, in de hoop dat Lenny terug contact opneemt. Het opzet lukt, maar is wankel : Lenny kan zich afvragen wat die foto te betekenen heeft (maar aangezien er geen lijk te zien is, kan hij er weinig zekerheden uit halen) . Alles verloopt dan toch zoals gepland, en Lenny tuigt Jimmy af ; maar dan zucht Jimmy ‘Sammy Jankis’. Lenny beseft dat er iets fout is, en net op dat ogenblik komt Teddy (officer Gammel) eraan. Teddy weet dat hij Lenny nu niet mag overtuigen dat hij de enige echte moordenaar van zijn vrouw heeft gewroken, en omdat Lenny hem kort voordien aan de telefoon het volledige Sammy Jankis verhaal uit de doeken deed, heeft hij het plan bedacht om Lenny wijs te maken dat het Sammy Jankis-verhaal eigenlijk zijn verhaal is (in de hoop dat hij dit zou geloven en hierom zou stoppen met zijn zoektocht naar een John G.)
Voor de rest kan ik me erg goed vinden in jouw verklaring, behalve dus die open vraag of Lenny zijn vrouw niet zelf doodde met insuline , maar daar heb ik het al vaak genoeg over gehad in eerdere posts.
vdc
Toch ook nog even hierop reageren :
Het wrange is tevens dat Lenny nota bene de man wie hem wilde helpen omdoopt tot de 2e dader..
Lenny heeft op dat ogenblik een helder moment en herinnert zich zeer goed de afgelopen 10 minuten. Hij redeneert als volgt : Teddy liegt (want mijn vrouw heeft geen diabetes, dat zou ik geweten hebben), en profiteert van mij (Jimmy had verteld over de buit in z'n wagen), maar : Teddy is niet de moordenaar van m’n vrouw. Maar wat hij mij aandoet is minstens even erg als wat de moordenaar van m’n vrouw heeft gedaan. En bovendien wordt het een vruchteloze zoektocht naar die moordenaar want m’n enige aanknopingspunt is nu net die leugenaar Teddy.
Op dat ogenblik heeft hij bewust Teddy (wetende dat hij ook een John G. is) opgetekend als zijnde de moordenaar van z’n vrouw. Goed wetende dat hij deze smoes voor zichzelf later weer zou vergeten. Maar dat het de enige manier was om uiteindelijk toch gemoedsrust te vinden.
Daarom vind ik die passage eigenlijk helemaal niet wrang.
Flink gewerkt, prodeje
. Puik verhaal
Dat kan ik ook van jou zeggen: hard gewerkt aan een mooie aanvullende analyse! En dan te bedenken dat Hobbes op pagina 4 het een "knoertsimpel verhaaltje" noemt haha..
..Uit leedvermaak (en misschien ook om mede-cops die bij de ondervraging aanwezig zijn, te imponeren) zegt hij aan Lenny plots dat die tweede dader een zekere John G. is (zijn eigen naam).
Ik moet zeggen dat ik het aanvullende deel wat je me stuurde nog niet 'ontrafeld' had (ik had een "complete package"
), klinkt erg plausibel, hoewel ik het idee van een behulpzame officer Gammel die ironisch genoeg aan zijn eind komt door de smerige keuzes van de hulpbehoevende (Lenny) toch wat meer 'noir' vond. Jouw verklaring is idd vollediger (waarvoor dank!), maar toch snap ik dan één klein detail niet: waarom zou officer John Gammel zijn EIGEN naam geven als de moordenaar van Lenny's vrouw?! Klinkt als een tikkeltje zwak uitgangspunt, maar jouw versie verklaart veel beter waarom John G. de foto onder de moteldeur schuift.Echter, het kan toch zo zijn dat ondanks corrupt-zijn, Teddy aanvankelijk het beste voor had met Lenny: hij wilde Lenny een kans geven zich te wreken. Als dan blijkt dat niets daarvan blijft hangen, ontstaan snode plannen in Teddy's hoofd: hij wil meer vliegen in 1 klap klaren: voor Lenny een herinnering aan een gewreekte 2e dader, voor hem $250.000. (Toegegeven, het is een flink smerige actie van Teddy, maar d'r valt tenminste nog wat te behalen voor Lenny, nl. een herinnering). Wellicht dat Teddy Lenny al gedurende langere tijd zo gebruikt.
Waarin we dan verschillen is het moment waarop Teddy doordrongen raakt van Lenny's falende geheugen. In jouw versie merkt Teddy dit adhv een steeds zeurende Lenny op het politiebureau na de moord op diens vrouw, ik vermoed dat Teddy hiervan pas doordrongen raakte ná Lenny een echte kans te gunnen de 2e dader te wreken.
Wanneer Teddy hiervan doordrongen raakt doet er niet zoveel toe, het enige verschil is dat in mijn versie Teddy nog intrinsiek iets goeds in zich heeft. Wat er wel toe doet is wanneer en hoe Lenny weet dat Teddy in werkelijkheid John G. heet, en bovenal waarom Teddy in godsnaam zijn eigen naam gebruikte als naam voor de 2e dader. Het gebruiken van zijn eigen naam voor de 2e dader wordt nergens in de film duidelijk, maar is iets meer aannemelijk met jouw versie (Teddy raakt op het politiebureau al doordrongen van Lenny's falende geheugen, maar is nog niet op de hoogte van diens conditionering/tactieken met briefjes/tattoo's en realiseert zich dan nog niet hoe gevaarlijk het is zijn eigen naam op te geven bij Lenny als zijnde de 2e dader). Maar wat dan weer opduikt is het volgende: als jouw theorie klopt, en Teddy fucked dus al langere tijd met Lenny om zo drugsdealers met initialen J.G. 'op te ruimen', waarom heeft Lenny dan nooit eerder zijn tactieken op Teddy losgelaten en simpelweg een polaroid-foto van Teddy genomen? Dit pleit tegen de aanname dat Teddy al geruime tijd Lenny gebruikt. In de zwart-wit-scenes zegt Lenny aan de telefoon nl. iets tegen Teddy over een 'vorige cop' ("That's right, they said there was something with the drugs"). Dit zou kunnen betekenen dat Lenny door meerdere corrupte agenten wordt gebruikt voor soortgelijke zaakjes, en dat Teddy de meest recente agent is. Dit kan tevens betekenen dat alle voorgaande corrupte agenten een soortgelijk lot te wachten stond als Teddy, en dus allemaal vermoord zijn door Lenny.
Ik ben benieuwd wat je hiervan denkt!
vdc, bedankt voor je post, en goede Top 10 btw.
ToniMono
... maar toch snap ik dan één klein detail niet: waarom zou officer John Gammel zijn EIGEN naam geven als de moordenaar van Lenny's vrouw?!
Volgens mij is dit de verklaring: John Gammel heeft zich in eerste instantie voorgesteld als Teddy, een undercoveragent. In de loods, waarbij de dialoog tussen Teddy en Lenny plaatsvindt (vlak na de moord op Jimmy Grant) laat Teddy zich "ontglippen" dat hij in het echt John G heet. Misschien onbewust een slip of the tongue, misschien bewust omdat Teddy er mogelijk van uitgaat dat Lenny dit toch niet onthoudt. Teddy begaat hier echter een cruciale fout. Lenny onthoudt weldegelijk dat Teddy's werkelijke naam mogelijk John G is. Denk aan de monoloog van Lenny in de auto en de rit naar de tatooshop. De afloop is bekend.
prodeje
Is het moment na de moord op Jimmy Grants de EERSTE keer dat Teddy tegen Lenny zegt dat hij John Gammel heet? Wanneer precies brengt Lenny de tattoo "John G. raped and murdered my wife" dan aan? Was dat na de vermeende 'slip of the tongue'? Of heeft Teddy na de moord op Lenny's vrouw tegen Lenny gezegd dat hij Officer John Gammel was? Gebruiker 'vdc' zei me dat laatstgenoemde het geval was en dat Lenny aansluitend daarop de bovengenoemde tattoo aanbracht.
Wat dwarszit bij de theorieen is dat Teddy's eerste kennismaking met Lenny (zich voorstellend als Officer John Edward Gammel) niet gefilmd is. De film blijft een mindfuck hierom.
Ik herinner me wel dat eerder in de film (en dus later in het verhaal) Lenny een foto maakt van Teddy en zegt "Officer Gammel right?" om te verifieren of dat de naam is die hij onder de polaroid moet schrijven. Dit gebeurt naast Burt's desk bij de Jaguar. Teddy wordt dan zenuwachtig en zegt "call me Teddy, I'm an undercover cop". Dit betekent dat Lenny al die tijd (vanaf de moord op Jimmy Grant t/m de scene bij de Jag naast Burt's desk) op een of andere manier heeft onthouden dat Teddy werkelijk John Gammel heet. Hoe heeft hij dat gedaan?
ToniMono
ik heb de dialoog in de loods (de eindscène) tussen Teddy en Lenny pal na de moord op Jimmy Grants nog eens bekeken. Ik sluit niet uit dat Teddy eerder zijn werkelijke naam John Edward Gammel genoemd heeft. Dit is ook niet zo relevant, omdat Lenny er op dat moment niets mee gedaan heeft. Hij beschouwde Teddy nog niet als de mogelijke moordenaar op zijn vrouw. Je mag er denk ik verder van uitgaan dat Lenny, Teddy's echte naam niet meer kan herinneren, voorzover deze al eerder genoemd is. Immers op de polaroid staat de naam Teddy vermeld als geheugensteuntje. Tijdens de dialoog constateer ik dat Lenny om uitleenlopende redenen twijfels begint te krijgen aan de integriteit van Teddy. Lenny merkt dat Teddy in sommige gevallen liegt. (oa door de opmerking: "It was youw wife who had diabetes" etc) Teddy noemt hier (nogmaals?) zijn echte naam. Lenny schrijft vervolgens op de achterzijde van de door jou genoemde polaraid (waar op de voorzijde de naam Teddy op staat) "dont believe his lies". Zegt en passant "ÿou could be my John G" en "Do I lie to myself to be happy, in your case Teddy, yes I will". Noteert zijn kentekenplaat en rijdt richting de tattooshop en laat het kenteken tatoeren. De tattoo "John G raped en murdered my wife" is al veel eerder aangebracht. Teddy kon waarschijnlijk niet voorzien dat het noemen van zijn echte naam in deze scène, hem uiteindelijk noodlottig zouden worden.
prodeje
Dit kan ik volgen, zo denk ik er momenteel ook over. Lenny wist de echte naam van Teddy waarschijnlijk al eerder (zoals vdc me al zei), maar tijdens de eindscene noemt Teddy zijn naam nog 'ns en ditmaal noteert Lenny het als z'n nieuwe 2e dader (door het kenteken over te nemen van Teddy).
Wat dacht je van mijn theorie dat Teddy slechts de meest recente cop is uit een reeks corrupte agenten die Lenny misbruikt op een dergelijke wijze? Aanwijzing hiervoor is het moment in een zwart/wit-scene waarin Lenny via de telefoon met Teddy praat en zegt "I was hoping on some more info on the drug angle". Daarna komt de volgende zin "I got friends at the [police] department, they gave me a copy of it. I dealt with the police alot in my insurance job" (54m45), wat kan duiden op meerdere corrupte agenten die Teddy voorgingen en bijvoorbeeld een gelijksoortig lot te wachten stonden als Teddy. Ik denk dat het onwaarschijnlijk is dat Teddy Lenny al langere tijd belazert en hem drugdealers met initialen J.G. laat vermoorden, want dán had Lenny al veel eerder een polaroid-foto van Teddy gemaakt. Wellicht dus dat collega's van Teddy dit wel al langere tijd deden bij Lenny.
ToniMono
Jouw theorie daar zit wel wat in. Je slaat de spijker op de kop met de opmerking wanneer Lenny voor het eerst een foto van Teddy maakt. Zouden ze elkaar langer kennen, dan ligt het meer voor de hand dat Lenny al een foto van Teddy had. Eerlijk gezegd vind ik dat soort hele summiere details niet zo heel interessant. Het gaat mij om het plot en de magistrale uitwerking daarvan. De 1e keer kreeg ik hier geen vat op, de 2e keer wel en het bezorgde me koude rillingen na afloop. Wat een ontknoping. De kijkbeurten daarna staafden nogmaals mijn opvatting hoe ingenieus Memento in elkaar steekt.
vdc
Het zou natuurlijk ook kunnen dat er onderzoek is gebeurd naar die tweede dader, en dat men effectief op een John G. uitkwam. Toeval dus. Maar ik beeld het me liever zo in : een stelletje cops beleeft plezier aan de ondervraging van die hulpeloze drommel, en John Gammel noemt de dader stoerweg John G. (als ultieme grap)
We weten het niet, en zullen het nooit weten, en da’s het leuke aan deze film : na lang puzzelen krijg je de grote lijnen uit de film ontrafeld, maar er blijven deeltjes onopgelost, waardoor je elke kijkbeurt weer op speurtocht trekt, om te zien of je er toch nog iets méér kan uithalen.
Louter technisch gezien zou je kunnen stellen dat die tweede dader in het script wel moést een John G. zijn, zodat het verhaal op die manier kon eindigen. Jonathan Nolan (die het verhaal schreef - de broer van regisseur Christopher Nolan) zal in de handen gewreven hebben met die vondst : lekker niet prijsgeven hoe Lenny aan de naam kwam, en dan maar gissen.
Ik zou het al een vreemd uitgangspunt vinden dat een politieagent kiest voor het helpen iemand vermoorden uit wraak, eerder dan de officiële weg te volgen (recherche, aanhouding, gevangenis). Maar goed : gesteld dat Teddy Lenny de moord laat uitvoeren, waarom zou Lenny dan niet uitgekomen zijn op de bevestiging hiervan voor hemzelf (met een foto en de tatoe “I’ve done it”) ?
Goeie vraag (blijkbaar houdt ze ToniMono ook bezig
). Ik vermoed dat Teddy, behalve het afhandig maken van die foto van die eerste moord, ook de foto van zichzelf (Teddy) weggenomen heeft. Zo vermijdt hij bij het slaan van een nieuwe slag, notities van Lenny over hem, die Lenny uiteindelijk in de war zouden kunnen sturen. Als Lenny Teddy ontmoet bij Burts desk (zwartwit-beelden op einde film) is het voor Lenny alsof het de eerste keer is dat hij hem ontmoet. In de zwart-wit-scenes zegt Lenny aan de telefoon nl. iets tegen Teddy over een 'vorige cop' ("That's right, they said there was something with the drugs").
Is me niet opgevallen (zal er aandacht aan schenken de volgende keer
). In ieder geval, Lenny hoort dit niet te weten, tenzij hij het uit zijn notities (politiedossier ?) haalt. Maar dat meerdere cops Teddy’s lot voorafgingen lijkt me toch wel zeer onwaarschijnlijk, omdat elk van hun profiel dan weer moet rijmen met Lenny’s voorwaarden (onder meer J.G. heten) Volgens mij is dit de verklaring: John Gammel heeft zich in eerste instantie voorgesteld als Teddy, een undercoveragent. In de loods, waarbij de dialoog tussen Teddy en Lenny plaatsvindt (vlak na de moord op Jimmy Grant) laat Teddy zich "ontglippen" dat hij in het echt John G heet. Misschien onbewust een slip of the tongue, misschien bewust omdat Teddy er mogelijk van uitgaat dat Lenny dit toch niet onthoudt.
Ik denk dat Teddy hier zijn echte naam durft noemen omdat hij ervan overtuigd is dat zijn smoes (Lenny doodde zijn vrouw op de Sammy Jankis wijze) zou aanslaan.
Eerder in de film én eerder in het verhaal (zwart-wit !).
Eerst is er de scène bij de Jaguar aan het motel. Daarna de moord op Jimmy.
Aan het motel neemt Lenny een foto van Teddy en vraag "officer or inspector Gammel ?". Dit weet hij omdat ze elkaar 1 minuut eerder, elkaar begroetten in het motel. Nadien pas stuurt Teddy Lenny naar de loods.
prodeje
..Maar ik beeld het me liever zo in : een stelletje cops beleeft plezier aan de ondervraging van die hulpeloze drommel, en John Gammel noemt de dader stoerweg John G. (als ultieme grap)..
Klinkt meer voor de hand liggend dan toeval. Daar laat ik het feit dat de moordenaar dezelfde naam heeft als Teddy in een ingenieuze film als Memento liever niet aan over. Kan me hier dus wel in vinden, tot op zekere hoogte (kom ik later op terug).
Ik snap wat je zegt, maar ik vind het juist wat onbevredigend dat de naam van de 2e dader simpelweg een uitgangspunt is vanwaar de film vertrekt, en dat ik dat voor lief moet nemen door te gissen "..en John Gammel noemt de dader stoerweg John G. (als ultieme grap)". Dan start de film wel erg 'open' voor de kijker, en voel je je bij elke interpretatie onzeker. Maar misschien is dat idd de kracht van de film: "Hoe komt Lenny in godsnaam aan de naam van de 2e dader, John G.?"
Een antwoord op deze vraag kan wel logisch gegeven worden door aan te nemen dat Teddy (corrupte officer John Gammel) de 2e dader is. In dat geval is Lenny de dader daadwerkelijk op het spoor en probeert de dader dit spoor te sabotteren. Maar dat is wellicht onlogisch: waarom zou een agent, corrupt of niet, een vrouw verkrachten met een ander. Daarbij zou dader 1 zijn nagetrokken door de politie waarbij er al gauw een connectie met officer John G. zou worden getrokken (hoewel: dader #2 (Teddy in deze theorie) gaf de politie een 'complete package' door zijn wapen in de hand van dader 1 te leggen. Hierdoor behoefde de politie niet te zoeken naar een 2e dader óf de dader 1 z'n connecties..). Het klinkt allemaal wat onlogisch, maar het lost in ieder geval het vraagstuk "Hoe komt Lenny in godsnaam aan de naam van de 2e dader, John G.?" op.
..Ik zou het al een vreemd uitgangspunt vinden dat een politieagent kiest voor het helpen iemand vermoorden uit wraak, eerder dan de officiële weg te volgen (recherche, aanhouding, gevangenis).
Met mijn theorie dat Teddy de 2e dader is, is het niet zo vreemd meer waarom hij Lenny buiten het reguliere systeem om 'helpt' naar een 2e dader: Teddy heeft wat te verbergen voor Lenny én de politie, nl. medeplichtigheid aan verkrachting en moord. Hij houdt dit uit de buurt van de politie door de plaatsing van zijn wapen in de handen van dader 1, en door Lenny's mind van John G. af te houden met een James G. en nu Jimmy G.
Maar ook buiten deze theorie kan compassie van een corrupte agent leiden tot iemand helpen zich te wreken. Over het algemeen nemen corrupte dienders het niet zo nauw hoe iemand gepakt en/of berecht wordt, als het maar gebeurd. En dat dat een sneue nabestaande helpt is dan mooi meegenomen ("Maybe I just wanna help").
Met deze theorie (was mijn eerste theorie) kom ik uit op een behulpzame corrupte agent die ironisch genoeg door degene die hij helpt (Lenny) omgedoopt wordt tot dader #2. Ik vermoedde dat de wrangheid hiervan Nolan's opzet was, in ieder geval erg 'noir'.
Maar goed: gesteld dat Teddy Lenny de moord laat uitvoeren, waarom zou Lenny dan niet uitgekomen zijn op de bevestiging hiervan voor hemzelf (met een foto en de tatoe “I’ve done it”)?..
Wellicht dat officer John Gammel in de laatste scene een keer de waarheid sprak met "..but it didn't stick, like,..nothing will ever stick.. I thought you'd remember, but you DIDN'T!".
Ik vind het niet vergezocht dat een foto van een blije Lenny zonder afbeelding van de vermoorde 2e dader, met inachtneming van het turbulente moment (uit wraak een 2e dader vermoorden) en Lenny's fysieke toestand (anterograde amnesia), niet bij Lenny blijft 'hangen' als aanleiding voor een tattoo "I've done it".
Goeie vraag (blijkbaar houdt ze ToniMono ook bezig
Logische verklaring binnen je theorie zoals die staat. Past ook binnen mijn theorie (behulpzame corrupte agent Teddy probeert voor de Xe keer te 'helpen'. Teddy is mogelijk meest recente cop uit een reeks agenten die Lenny hebben misbruikt) evenals mijn tweede theorie in-wording (Teddy als 2e dader).
Het feit dat bij de tattoo van "John G___" later bijgetattooeerd is "or James G." geeft aan dat iemand (Teddy?) Lenny's gedachten van de naam John G. af wil houden.
Ik denk dat Teddy hoe dan ook die foto van Lenny wijzend op zijn linker borst heeft afgenomen van Lenny zodra hij merkte dat "..it didn't stick..". Of een eventuele eerdere foto van Teddy door hem afhandig is gemaakt van Lenny hangt af vanuit welke theorie je beredeneert. Bij vdc's theorie (Teddy die al langer Lenny gebruikt om drugsdealers met initialen J.G. te vermoorden) is dat een broodnodige verklaring. In mijn eerste theorie ook, Lenny kent Teddy dan al van de eerste moord op de (echte?) 2e dader. Deze theorieën liggen dicht bij elkaar, met het verschil dat ik Teddy zie als juist een agent uit een reeks corrupte agenten die Lenny hebben misbruikt (54m45: "I dealt alot with them [the police] when I was in my insurance job, they gave me a copy of it [the dossier]."). En dat al Teddy's mogelijke voorgangers binnen deze theorie hetzelfde lot te wachten stond als Teddy is niet zo vergezocht als je aanneemt dat de initialen "J.G." in dezelfde orde van grootte represent zijn in het drugscircuit als in het (corrupte) politiebestand. Toegegeven, het is een aanname.
Bij mijn tweede theorie in-wording is het niet noodzakelijk dat Lenny een eerdere foto van Teddy heeft. Het kan zijn dat in deze theorie de film simpelweg start met Lenny die een aantal gegevens heeft (John G. or James G., en connectie met drugs) en dat Teddy Lenny niet langer bij de waarheid vandaan kan houden (maar dan komt Lenny er niet rationeel achter dat Teddy dader #2 is, maar kiest hier voor omdat hij vindt dat Teddy teveel tegen hem liegt).
Eerder in de film én eerder in het verhaal (zwart-wit !).
Eerst is er de scène bij de Jaguar aan het motel. Daarna de moord op Jimmy.
Stom, tuurlijk, vergeten
Tot dusver: bedankt mannen, laat me weten wat jullie denken!
vdc
Wat je eerste theorie betreft, het zou misschien kunnen dat Lenny een team van corrupte cops tegenover zich heeft, die elk om beurt hun slag slaan met als bedoeling drugsgeld binnen te rijven. Maar dat Lenny, behalve de drugkoeriers, dan ook nog eens één voor één de cops vermoordt, is toch nauwelijks aan te nemen ? Hoe kan Lenny telkens te weten komen dat die cops aan zijn voorwaarden voldoen (het is haast een wonder dat hij in dit verhaal de bereidwillige hulp van Nathalie krijgt) (om dan nog niet te spreken van de toevalsfactor dat de voorgaande cops allen J.G. heetten) ; en bovendien : zou de stad of de streek waar alles zich afspeelt niet op stelten staan als er meerdere cops op mysterieuze wijze vermoord worden ? Zou de politie dan nog geen vermoedens hebben dat Lenny hierachter zit, en zou Teddy Lenny nog wel durven benaderen (als hij ziet hoe het zijn voorgangers verging, én wetende dat hij ook een John G. is) ?
Dat Lenny’s eerste slachtoffer werkelijk de échte moordenaar van Lenny’s vrouw zou zijn, dat blijf ik ook sterk betwijfelen. Gewoon : omdat Teddy er geen baat bij heeft. Iedereen denkt toch 2x na vooraleer hij zich medeplichtig maakt aan moord (medelijden of niet) ?
Als Teddy zegt "It didn't stick", dan zegt hij dat om te verklaren waarom er verderop een (half)dode Jimmy ligt. Maar de waarheid is dat Teddy uit is op geld, niet op gerechtigheid (of gemoedsrust) voor Lenny.
Tenslotte je 2e theorie-in-wording. Je zegt het zelf al : wat zou Teddy verloren hebben in Lenny’s huis ? Zoals we hem kennen uit de film, lijkt het niet aannemelijk dat hij ’s nachts op rooftocht gaat, of iemand zou verkrachten.
En bovendien : welke krachttoeren zal Lenny niet moeten uithalen om op de naam John G. uit te komen ? Van de politie komt hij alvast die naam niet te weten (want die gaan uit van 1 dader), en van Teddy duidelijk ook niet (die zal toch niet zijn eigen naam verklappen als hij de dader is ?).
prodeje
Hahaha wat een vraagtekens,... tja, je ontwapend me met mijn theorietjes haha. Maar vond het wel leuk om erover na te denken, raakte d'rin verstrikt!
Ik denk dat ik bij bovenstaande wankele theorieën kwam in verwoedde pogingen te verklaren "hoe Lenny in godsnaam aan de naam van dader 2 komt, John G.". Maar dat moet ik loslaten, en voor lief nemen dat dát een uitgangspunt is vanwaaruit de film begint. Helaas, want ik vind dat nou een los eindje wat wel belangrijk is om helder te krijgen. Jouw verklaring hoe hij eraan geraakte (Teddy die als ultieme grap zijn eigen naam geeft) is een logische, maar niet echt bevredigend voor mij. We missen simpelweg wat info om dit op te lossen: Memento start met de eerste zwart/wit-scene, en beginnen dan al met een aantal clues waarvan we niet weten hóe hij daar precies aan kwam. Dat is op zich niet zo erg, maar als blijkt dat één van die clues de naam van dader #2 is welk (té) toevallig overeenkomt met de naam van de agent die 'm belazerd dan vind ik dat wat onbevredigend om het in het ongewisse te laten.
ToniMono
Een groot deel van de discussie tussen jou en VDC spits zich toe op de vraag hoe Lenny aan de naam John G is geraakt. En wel zo uitgebreid dat ik bijna een nieuw script zie voor een prequel
Daar kun je natuurlijk behoorlijk over speculeren, maar antwoorden daarvoor je zul niet vinden in Memento. Ik denk inderdaad Prodeje, dat we de naam van de 2e dader John G gewoon als aanname moeten acceptereren.
Geen van ons heeft waarschijnlijk vroegtijdig kunnen voorzien, dat Teddy uiteindelijk matchte met het daderprofiel zoals dat is opgesteld door Lenny. Nolan heeft dit op een geraffineerde wijze weten te camoufleren. Het betreft de passage waar Lenny een foto van Officer Gammel maakt. Heel gedurfd om daar al iets prijs te geven, namelijk de beginletter van de achternaam. Maar daar blijft het bij. Want Officer Gammel wil vervolgens liever Teddy genoemd worden, omdat Nolan dit zo wilde, toch?
prodeje
Mee eens, ik vond dat ook een gewaagd tipje van de Memento's sluier door Nolan. Ik denk tevens dat Gammel niet voor niets in de schaduw gefotografeerd wilde worden.
..En wel zo uitgebreid dat ik bijna een nieuw script zie voor een prequel

We hebben inderdaad genoeg materiaal, en ik heb dan ook niet stilgezeten hoe die prequel er uit zou kunnen zien. Dit alles, eerlijk gezegd, omdat de vraag "Hoe komt Lenny in godsnaam aan de naam van de 2e dader, John G.?" me nog steeds bezighoudt.
Ik sluit me momenteel aan bij vdc's theorie (Teddy is puur op geld uit). Dus geen reeks corrupte agenten, en Teddy is absoluut niet de echte 2e dader.
Ik heb alleen een 'kleine' aanpassing in hoe Lenny geraakt aan de naam John G:
Na de moord op diens vrouw blijft mede ten gevolge van zijn brain injury weinig over van de oude Lenny. Tijdens verhoren merken de rechercheurs dit inderdaad (tot dusver hetzelfde als vdc's theorie). Lenny (her)kent velen van hen nog vanuit zijn baan als insurance-investigator. Als hun collega officer John Gammel wordt voorgesteld aan Leonard Shelby, onthoudt hij zijn naam tot na hun korte ontmoeting maar heeft dan nog geen tactieken ontwikkeld om alles te onthouden (tattoo's, memo's etc). Van officer John Gammel wordt dan dus geen foto gemaakt. Alle andere agenten/rechercheurs behoeven geen fotografie, hij kent hun al van vóór de verkrachting (54m45: "I dealt alot with them [the police] when I was in my insurance job, they gave me a copy of it [the dossier].").
Het bijbehorende gezicht van officer John Gammel vervaagd uit Lenny's geheugen enkele minuten na hun ontmoeting, wat blijft hangen (door repititie/conditionering in zijn hoofd bv.) is een deel van Gammel's naam: "John G____".
Officer John Gammel is waarschijnlijk één van de eerste nieuwe personen die Lenny ontmoet na zijn brain injury. Door het dan nog ontbreken van strategieën om nieuwe dingen te onthouden, is het gevolg een deel van Gammel's naam die in Lenny's mind spookt welk hij in zijn verwardheid koppelt aan dader #2.
Dit knaagt aan officer John Gammel. Zijn collega's zeggen hem zich d'r niet druk over te moeten maken, het betreft nl. toch iemand die ze niet helemaal meer op een rijtje heeft. Inmiddels past Lenny het gekregen dossier aan zodat passages refererend naar het bestaan van slechts één dader zijn verwijderd, omdat hij niet geloofde in díe versie van het verhaal ("There had to be a second man, it's about the last thing I remember").
Officer John Gammel blijft echter (telefonisch?) contact aanhouden zodra blijkt dat Lenny maar niet loskomt van de naam "John G___". Daartoe verzint officer Gammel feiten over dader #2 (connectie met drugs, etc) om Lenny's gedachten een andere kant uit te sturen dan naar zichzelf. Om Lenny dit te doen geloven moet officer Gammel zich wel voordoen als een agent aan de telefoon, en gebruikt zijn echte naam. Lenny (of officer Gammel op een later tijdstip) past het dossier verder aan met deze verzonnen 'feiten'.
Teddy besluit dat Lenny's situatie potentieel gevaarlijk is voor hemzelf en dat Lenny in de gaten moet worden gehouden. Hij kan dit zijn collega's natuurlijk laten doen, maar waarom zou hijzelf Lenny niet 'gebruiken' om wat drugdealers te vermoorden en geld afhandig te maken? Op deze manier kan hijzelf een oogje in het zeil houden wat Lenny's preoccupatie met de naam John G___ betreft én geld verdienen.
Dit doet hij door Lenny te doen geloven dat de te vermoorden drugsdealer dader #2 is. Ondertussen begint Lenny langzaam een systeem buiten alleen een dossier te ontwikkelen waarmee hij alles tracht te onthouden (memo's, foto's, tattoo's). Na een (aantal) moord(en) (James G.?) wil Lenny het moment na de moord vastleggen op foto. Echter, de vermoorde '2e dader' blijkt niet afgebeeld, en de foto is nutteloos voor Lenny (Gammel houdt het bij zich, misschien kan het later iets bewijzen in zijn voordeel?). Officer Gammel komt hierdoor achter Lenny's nieuwe systeem en daarmee wordt het hem te heet onder de voeten. Hij wil ermee ophouden, wellicht mede omdat de mogelijkheid meespeelt dat zijn eigen collega's hem ooit zullen ontmaskeren in een onderzoek naar de zoveelste vermoorde local drugdealer. Alleen Lenny wil niet ophouden: hij herinnert zich immers alleen de moord op zijn vrouw en zint nog steeds op wraak en klopt wellicht aan bij officer Gammel voor hulp*.
Officer Gammel voelt zich hierdoor steeds meer verstrikt in zijn eigen snode plannen (vrij "noir"). Hij besluit daartoe het nóg 'ns te proberen met Jimmy Grants, en zal na de moord vlot ter plaatse zijn om zo óf toe te zien dat een foto van Jimmy gemaakt wordt zodat Lenny's wraakzucht ophoudt (en dus officer John Gammel buiten gevaar is) óf om Lenny te kunnen arresteren voor moord (officer Gammel is dan ook buiten gevaar). Gammel komt binnen en doet alsof hij Lenny niet kent (heeft hij wel vaker gedaan), wat misschien pleit voor zijn plan Lenny te arresteren voor moord. Hoe dan ook, Gammel blijkt te snel op te zijn komen dagen: Lenny heeft onthouden wie deze agent is ('Teddy') waardoor Gammel's plan mislukt. Gammel voelt zich genoodzaakt uitleg te geven aan Lenny, maar deze blijft sceptisch omdat Jimmy nog zuchtte "Sammy Jankis" én omdat officer Gammel deed alsof hij Lenny niet kende. Gammel ziet geen uitweg meer en probeert Lenny daarom te verwarren door het Sammy Jankis-verhaal te betrekken op Lenny's leven. Lenny weet dan zeker dat Teddy liegt, omdat hij het zich zou moeten herinneren indien zijn vrouw een insuline-behoeftige diabeet was**. Hij besluit daartoe dat Teddy liegt, schrijft dit op de achterkant van Teddy's polaroid-foto en kiest daartoe Teddy uit als de nieuwe "John G." ("You're a John G. Maybe I'll make you my John G."). Dit alles ironisch genoeg zonder dat Lenny zich realiseert dat de naam "John G." stamt uit een periode waarin hij nog geen strategie had ontwikkeld om feit en fictie uit elkaar te houden. En dus zonder te weten dat de reden van Gammel's aanwezigheid in zijn leven deels bestond uit het weghouden van zijn naam bij Lenny.
Officer Gammel vergeet bij het noemen van zijn naam ("Hell, I'm a John G.") dat Lenny tegenover zichzelf alleen hoeft te verantwoorden dat een 2e dader de initalen J.G. (evt. met connectie tot drugs) heeft. En dan: "Do I allow myself to forget what just happened? I your case, Teddy, I will", waarmee Gammel's noodlot vaststaat.
*misschien dat Lenny toen al een foto van 'Officer Gammel' had met diens telefoonnummer. Zijn echte naam onder de foto kan Gammel hebben benauwd waarna hij het Lenny afhandig heeft gemaakt.
**insuline-behoeftige diabeten hebben meestal diabetes mellitus type I, en dat is vorm die vroeg in de jeugd al opspeelt. Dit veegt de mogelijkheid onderuit dat Lenny's vrouw diabetes ontwikkelde ná een overleefde verkrachting.
N.B. twijfel over het daadwerkelijk bestaan van een 2e dader is reëel, maar verandert niets aan bovenstaande.
Ben benieuwd of jullie bovenstaande plausibeler vinden klinken dan "Teddy die als ultieme grap zijn eigen naam geeft als die van dader #2".
Bedankt voor jullie inzicht heren!
Mee eens
Lenny (her)kent velen van hen nog vanuit zijn baan als insurance-investigator.
Een gewaagde aaname. Je veronderstelt dat Teddy in die periode John Edward Gammel dus niet ontmoet heeft.
Officer Gammel komt hierdoor achter Lenny's nieuwe systeem en daarmee wordt het hem te heet onder de voeten. Hij wil ermee ophouden, wellicht mede omdat de mogelijkheid meespeelt dat zijn eigen collega's hem ooit zullen ontmaskeren in een onderzoek naar de zoveelst vermoorde local drugdealer.
Ik vind onvoldoende aanwijzigingen dat Officer Gammel er mee wil stoppen. Daarvoor zoekt hij mijns inziens te gretig naar de sleutels van de auto om het geld op te kunnen strijken.
Ik vind zowel jouw opvatting als die van VDC, (Teddy die als ultieme grap zijn werkelijke naam noemt), niet plausibel. Ik zie het noemen van Teddy's werkelijke naam als een slip of the tongue. Mijns inziens gaat Teddy er van uit dat Lenny dit niet onthoudt.
prodeje
Klopt, en dat staat volgens mij vast, want had Lenny Gammel ontmoet tijdens zijn baan als insurance-investigator, dan had hij hem wel herkent bij Burt's desk bij de Discount Inn.
Dat Gammel wil stoppen is een aanname, maar die aanname is niet strikt noodzakelijk. Het lijkt me wel realistisch.
Wat het zoeken naar die autosleutels betreft: dat zijn de autosleutels van de pickup-truck. Wat Gammel overduidelijk wil voorkomen is dat Lenny hem ontglipt. En dat zal idd deels zijn vanwege de buit, maar ook deels doordat een 'spoorloze' Lenny hem nogal zorgen baart ivm zijn eigen veiligheid. Hij moet controle houden over de steeds minder te handhaven Lenny met zijn nieuwe systeem vol tattoo's, memo's en foto's.
Maar dan zijn we het toch juist eens?
Het is ook een slip of the tongue: Ik trachtte alleen een verklaring te vinden hoe Lenny bij de naam van dader #2 (John G____) komt, want ten tijden van die slip of the tongue pronkte er al een tattoo "Fact 1: John G___ or James G." op Lenny's linker onderarm. Dus vóór die slip of the tongue dacht Lenny al dat de naam van dader #2 John G____ was. Die slip of the tongue is daardoor niet minder belangrijk: het zorgt ervoor dat Lenny óók de leugenachtige Teddy kan kiezen als dader #2. De enige aanknoping die Lenny nl. nodig heeft om zichzelf te doen geloven dat iemand dader #2 is, zijn de initialen J.G. en eventueel connectie met drugs. Dat hij het zichzelf grofweg niet al te moeilijk maakt door Gammel's kenteken over te nemen zorgt voor de rest van de film.
Mijn verklaring hoe Lenny bij de naam van een 2e dader komt is iets anders dan die van vdc, waarbij ik Lenny's gestoorde geheugenfunctie heb geïntregeerd in het proces van vastgelegd worden als memo/tattoo: "Hi, I'm officer John Gammel" wordt dan na enige tijd onthouden als "..there was something about a John, a John G___-something.." waarna dat wordt gekoppeld aan dader #2. Hier wordt een memo van gemaakt, en later zal het bv. in het (aangepaste) dossier opgenomen worden. Dit resulteert op een gegeven moment in een tattoo, en dan begint het allemaal echt te rollen.
ToniMono
Je begrijpt waar ik naar toe wilde

Correcte verbetering. Teddy pakt de pick-up om vervolgens Lenny achterna te reizen. Hij vindt hem uiteindelijk in de tattooshop.
Wat Gammel duidelijk wil voorkomen is dat Lenny hem ontglipt. En dat zal idd deels zijn vanwege de buit, maar ook deels doordat een 'spoorloze' Lenny hem nogal zorgen baart ivm zijn eigen veiligheid. Hij moet controle houden over de steeds minder te handhaven Lenny met zijn nieuwe systeem vol tattoo's, memo's en foto's.
Dat zie ik ook zo.
prodeje
Dus het enige 'nieuwe' dat ik aandraag is de manier waarop Lenny bij de naam van de 2e dader komt. Ik zeg via een eerste kennismaking met officer John Gammel waarna gestoorde inprenting, vdc's theorie bestaat uit een officer Gammel die tijdens de ondervragingen als 'ultieme grap' zijn eigen naam gaf als zijnde die van dader #2. In beide scenario's had officer Gammel niet door wat voor een desastreuze gevolgen het noemen van zijn naam (hetzij als kennismaking, hetzij als grap om Lenny voor de gek te houden tegenover collega's) had.
ToniMono
Nieuw vind ik de zaken die je aanhaalt waar Memento geen antwoord op geeft. Voor de rest is mij al lang duidelijk dat je de film zeer goed begrijpt. Erg jammer dat er zeer weinig van dit soort films uitkomen.
prodeje
Klopt. Memento geeft geen antwoord op de al veelgestelde hamvraag. Ik en vdc hebben daar ieder onze theorie over (al weet ik nog niet wat hij vindt van mijn nieuwe theorie op 17-11-2006 om 11:08).
Het is inderdaad jammer dat Memento bijna enig in zijn soort is. De voorganger van Nolan, "Following", vind ik ijzersterk, maar nog niet zo ver uitgewerkt als Memento.
Maar het is logisch waarom er weinig films zoals Memento zijn, het vergt nl. enorm veel om zo'n complex plot in elkaar te draaien. Daarbij verkeerd Memento nog eens in een unieke positie doordat de vertelwijze/editing perfect aansluit bij het verhaal: Lenny's conditie betreffende zijn geheugen wordt in ons kunstmatig naar boven gehaalt door de film achterstevoren af te laten spelen (én door 'blank spots' in het verhaal te laten zoals onze hamvraag). Hierdoor voelen we ons een beetje zoals Lenny: zonder herinneringen, acties baserend op memo's, tattoo's en foto's.
Weinig films betrekken de kijker zo met hetgeen gebeurt in de film.
..Hij vindt hem uiteindelijk in de tattooshop.
Het is erg heikel wat er in die scene gebeurt: had officer Gammel even gekeken wát er precies werd getattoëerd (SG37IU), dan had hij wellicht meer kunnen doen zijn noodlot te ontlopen. Al had hij daartoe onderhand wel al Lenny's ledematen vol tattoo's moeten afhakken haha..
Erg ironisch allemaal.
"Do I allow myself to forget what just happened? I your case, Teddy, I will"
Nog meer ironie: Lenny noemt officer Gammel in deze zin expliciet "Teddy", terwijl hij zeer kort daarvoor via Gammel's slip of the tongue diens echte naam (John G.) te weten kwam. Hem daarna 'Teddy' noemen benadrukt Lenny's heldere state of mind en vrijwilligheid waarmee hij kiest officer Gammel zijn volgende "J.G." te laten zijn. Heel wrang.
Bedankt.
Ik hoop niet dat we je ondergesneeuwd hebben?
ToniMono
Ik heb dat stukje tekst een keer gesampled in een nummer waar ik zelf mee bezig was. Het is net een tikkie anders, nl: Do I lie to myself to be happy? In your case Teddy, yes I will"
prodeje
Ow, vergis ik me. Zo zie je maar weer "memory can change the shape of something, or its color"..
Het wordt er alleen maar ironischer op, want die zinssnede zegt Lenny dan als hij al onderweg is naar de tattooshop. Ofwel, meer tijd is verstreken om te vergeten/andere keuzes te maken, en dan toch kiest hij ervoor Teddy om te dopen tot dader 2. Dit naast hem Teddy noemen in die desbetreffende zin benadrukt des te meer de helderheid waarmee hij die keuze maakt.
Maarre, geef mij dat nummer eens!
ToniMono
Hahaha. Ik zei nog mee bezig WAS..
De achtergrondmuziek kreeg ik niet goed weggefilterd, daarom ben ik er niet mee doorgegaan.

Mystery-klassieker 'Memento' van Christopher Nolan zondagavond 26 mei te zien op televisie

'Memento'-acteur leed in het echte leven ook aan geheugenverlies: 'Net of ik net geboren was'

Netflix verwijdert zeer binnenkort topfilms als 'Goodfellas' en 'Gone Girl'

Goodfellas
Misdaad / Drama, 1990

American History X
Misdaad / Drama, 1998
individualinsulin tatoeërenserveerstergeheugenverliesdrugsdealermotelmanipulationinsurance salesmanwraakmoordflashbackconfusiongeheugenverliespsychologische thrillerwhodunitlos angeles, californiëpolaroidcultfilmgebaseerd op een kort verhaalnonlinear timelineindividualityphone callneo-noirreverse chronology