Genre: Mystery / Thriller
Releasedatum: 8 maart 2001
Bekijk via Videoland
Bekijk via CANAL+
Plot Memento
"Some memories are best forgotten."
Leonard is een onderzoeker voor een verzekeringsmaatschappij. Zijn geheugen is ernstig beschadigd na een poging in te grijpen bij de moord op zijn vrouw. Leonard is uit op wraak, maar door z'n slechte geheugen kan hij alleen behoorlijk functioneren door het constant maken van aantekeningen, tatoeages en het maken van polaroid foto's.
- IMDb (8,4 / 1422086)
- Trailer (YouTube)
- Spoilertopic
- Memento Mori (BoekMeter)
- Memento (MusicMeter)
Mrs. Jankis
Doctor
Dodd
Justinw
inderdaad, het concept is één. Maar uiteindelijk gaat het toch om de uitwerking die telt.
mock turtle
Niet vergelijkbaar lijkt me
, zie ook niet in wat ingewikkeld was aan Donnie Darko dus ik vrees van wel
!
haha, idd, wat is ingewikkeld aan Donnie Darko??
mock turtle
deze film hield me wel scherp, ff paar minuutjes indutten is niet aan te raden want dan ben je de draad kwijt
zit leuk in elkaar, en op een passende wijze verteld.
wel een beetje anticlimaxgevoel: de opgebouwde spanning maakt zich niet helemaal waar op 't eind. hierdoor toch net geen 5 *
yordee
Ik snapte er geen bal van, nu ff 3,5 sterren gegeven, maar ik kijk em komende week nog wel een keer. Misschien snapte ik er niets van omdat ik gister om 2 uur 's nachts ben begonnen, toen 40 minuten heb gekeken, en net heb afgekeken terwijl ik FM10 aan het spelen was...
Justinw
Nee, dat is geen goede combinatie, deze film vraagt om je uiterste aandacht. Zou hem over een 1/2 of 1 jaar opnieuw kijken en dan wel in uitgeruste conditie.
oemoemenoe
saaie frustrerende thriller.
met moeite uitgekeken , heeft geen tempo .
sommige dialogen zijn wel de moeite waard en de paar verrassende wendingen maken je net nieuwsgierig genoeg om em uit te zien.
niet voor herhaling vatbaar.
DjFrankie
Prima thriller met geweldige flashbacks waardoor je constant nieuwe informatie krijgt.
Mescaline
Hele aparte film met een erg goede cast.
Verhaal zit zo in elkaar dat je tot en met de laatste minuten van de film eigenlijk nog steeds weinig weet, maar toch heb ik een tegenstrijdig gevoel over het einde, op zich laat het nog veel vraagtekens achter wat helemaal niet zo erg is maar ergens lijkt er toch iets te missen al kan ik niet precies zeggen wat dat is.
Voor nu gewoon 4 sterren, misschien hoger bij herziening.
Qar
Moet het eens zijn met reacties dat de film nog niet helemaal af leek, maar eigenlijk vond ik dat zelf niet zo erg. Ik vond het in ieder geval wel goed bij de film passen.
Ik doe het maar in 1 spoiler, dan verpest ik iig niets:
Over de film zelf kan ik kort zijn, ik vond hem gewoon geniaal. Het onchronologisch in beeld brengen is prima gedaan en maakt de film uniek en brengt goed in beeld hoe Leonard zich kan voelen in sommige situaties.
Ook de humor die er hier en daar in zat vond ik goed gebracht, vaak redelijk subtiel en kon er best om lachen.
Complimentje voor Nolan, had van hem al eerst the Dark Knight gezien die ik al goed vond en eerder nog the Prestige die ik helemaal geweldig vond.
En ook Memento vind ik een absolute topper, ik ben blij dat ik hem heb aangeschaft en ga hem zeker nog wel eens kijken.
Jammer voor V for Vendetta maar ik denk dat die toch plaats mag maken voor Memento in mijn favoriete top 10.
MNV2
- 1900 stemmen
Redelijke thriller die van achter naar voor vertelt word, meestal zorgt dat voor een gebrek aan spanning aangezien je de uitkomst van het verhaal al aan de start van de film kent was het niet dat deze film meer poogt om de kijker te doen nadenken over het wat en hoe. Het grootste probleem dat ik had met deze film was dat de tijdsperiodes van de flashbacks gewoon veel te kort waren in tegenstelling tot bijvoorbeeld Irréversible, waardoor het nogal nodeloos ingewikkeld gemaakt werd. Verder stelde het visueel ook al niet veel voor, nogal standaard camerawerk, saai en nutteloos gebruik van zwart/wit tussenin, saaie settings en ga zo maar door. Ook de soundtrack is me niet bijgebleven (en dat heeft niets te maken met een slecht functionerende korte-termijn geheugen). Het acteerwerk was dan weer redelijk goed, zowel Guy Pearce als Carrie-Anne Moss zaten goed in hun rol en wisten het alsnog boeiend te houden. Matige film, al is het wel eens iets anders dan de meeste andere films.
3.0 sterren
Aazhyd
saai en nutteloos gebruik van zwart/wit tussenin
Ik krijg de indruk dat je niet helemaal begrepen hebt waarom die zwart/wit stukken ertussen zaten.
MNV2
- 1900 stemmen
De zwart/wit scènes lopen (i.t.t. de kleurenscènes) chronologisch. Zwart/wit scènes en kleurscènes komen uiteindelijk samen.
Maar het gaat mij niet om de inhoud of de betekenis van die zwart/wit stukken, het gaat mij om de uitvoering daarvan (en trouwens ook van de rest van de film). Iets te saai en standaard allemaal. Zal ook wel te maken hebben met het feit dat ik deze week ook al Le Procès en Soy Cuba gezien heb, twee visuele prachtfilms.
Goodfella_90
Zag deze film ooit eens in 2005 (destijds de eerste dvd die ik ooit kocht hehe) en vond de film ronduit kut. Sindsdien eigenlijk nooit weer gezien en de behoefte ook nooit gehad, tot ik er afgelopen weekend geheel toevallig tegenaan liep. Ik zal er destijds wel vrij weinig van begrepen hebben aangezien ik het nu een heerlijk intrigerende film vond! De regisseur laat je constant puzzelen over mogelijke scenarios en door de backwards-structuur verandert je mening over bepaalde hoofdpersonen constant. Bedoeld of onbedoeld heb ik ook meerdere malen hardop moeten lachen; enkele scenes waren echt bijzonder grappig. Gewoon 41/2 sterren, heb me uitstekend vermaakt!
t.durden
Deze behoort tot de meest overschatte films. Wat de film 'bijzonder' maakt is dat ie a-chronologisch is, dat is lame. Als een film het daarvan moet hebben. Verder is er niets bijzonders aan de film, en dat gepuzzel is niet interessant. Misschien voor de puzzelliefhebbers...
Pitakaas
Blijkbaar zijn er dan veel puzzelliefhebbers?
Ikzelf vond dit 'simpele' idee gewoon erg goed gevonden, gewoon fantastische film. Dat puzzelen is echt goed uitgewerkt.
Ik vind zon film gewoon beter dan bv Butterfly Effect, omdat het je echt in de hoofdpersoon plaatst.
5 sterren en top 10.
t.durden
Blijkbaar zijn er dan veel puzzelliefhebbers?
5 sterren en top 10.
Misschien dat ook de hype meespeelt. Het enige stokpaardje is dat het a-chronologisch is. Dat is voor mij echt niet genoeg. Maar misschien dat inderdaad een hoop kijkers ervan houden om op zo'n manier aan het denken te worden gezet.
Pitakaas
Ik zou de film in chronologische volgorde ook nog wel goed vinden hoor, zo dun is het verhaal ook weer niet.
Karl van H.
Volgens mij staat er een easter egg op de dvd die het mogelijk maakt om de film chronologisch te bekijken. Lijkt me overigens totaal geen toevoeging: je ziet dan gewoon de hele tijd hoe Leonard in de zeik wordt genomen door iedereen.
Waarschijnlijk door dit:
YouTube - 25. Kabouter Wesley - Memento Is Een Kutfilm
Overigens best grappig
chevy93
I have this condition...
Bovenin de top 250 op MovieMeter. Top 30 zelfs op iMDB. Deze film kon natuurlijk niet lang uitblijven. Past precies in het straatje van de films die ik leuk vind.
Het verhaal begint ijzersterk door gelijk al met de deur in huis te vallen. Een film dat eens begint met het einde en juist niet met het begin. Ik had het er nog over dat dat best wel raar moet zijn om te filmen. Want je begint met het einde te filmen en werkt dat naar het begin toe.
Het verhaal leek een beetje standaard te worden en je dacht het allemaal wel door te hebben. Dat vond ik erg jammer. Niets daarvan dat het gewoon een vermakelijke film is.
Totdat die scène met Natalie kwam. Die scène waarin zij faked dat het bloed op haar gezicht van haar vriend kwam. Toen was ik helemaal de draad kwijt en wist ik niet meer wie goed en wie slecht was. Dit heeft Nolan de rest van de film goed weten te verbergen. Misschien is die 'twist' wel het geniale van deze film.
En de film eindigt met een open einde, geweldig ik hou van open eindes. Ik denk wel dat hij het gedaan heeft, maar hoe het verder gaat weet je natuurlijk niet. Het enige wat je weet is dat hij hem doodschiet. Of zit ik fout?
Prachtige film en ik had niet verwacht dat hij zo goed was. Uitstekend, orgineel, verhaal. Goed acteerwerk en een nog betere ontknoping. Het hele concept was gewoon té goed!
Kan niks anders dan een 5,0* geven. Vooruit, deze film in mijn top 10.
'Leonard Shelby: OK, so what am I doing?
Leonard Shelby: Oh, I'm chasing this guy.
Leonard Shelby: No... he's chasing me.'

P.S. Ik had een opmerkelijk grote overeenkomst met Shutter Island (2010). Nog meer mensen die dat hadden?
Aazhyd
Pfoe, jij denkt toch niet dat een film altijd precies wordt gefilmd in dezelfde volgorde als de tijdslijn die in de film wordt gebruikt?
Scenes op dezelfde lokaties worden gewoon achter elkaar opgenomen, ook al zijn ze in de film misschien op heel andere momenten te zien.
goongumpa
Wellicht is deze film niet eens "achterstevoren" gefilmd, maar net als andere films. Die omgekeerde structuur is gewoon op de montagetafel ontstaan.
Justinw
Veel is sowieso op de montagetafel ontstaan, maar ik denk dat ze bij het filmen het idee allang in hun achterhoofd hadden zitten.

Mystery-klassieker 'Memento' van Christopher Nolan zondagavond 26 mei te zien op televisie

'Memento'-acteur leed in het echte leven ook aan geheugenverlies: 'Net of ik net geboren was'

Netflix verwijdert zeer binnenkort topfilms als 'Goodfellas' en 'Gone Girl'

Goodfellas
Misdaad / Drama, 1990

American History X
Misdaad / Drama, 1998
individualinsulin tatoeërenserveerstergeheugenverliesdrugsdealermotelmanipulationinsurance salesmanwraakmoordflashbackconfusiongeheugenverliespsychologische thrillerwhodunitlos angeles, californiëpolaroidcultfilmgebaseerd op een kort verhaalnonlinear timelineindividualityphone callneo-noirreverse chronology