• 9.378.301 stemmen

Releasedatum: 11 maart 2004

• meJane Bekijk via meJane
  • HBO Max Bekijk via HBO Max

Plot Elephant

"An ordinary high school day. Except that it's not."

Elephant laat je een 'gewone' schooldag op een Amerikaanse high school zien. Deze dag is gevuld met schoolwerk, football, roddelen en gezelligheid. Voor elke student die we ontmoeten, is de high school een andere ervaring: stimulerend, leuk, traumatisch, eenzaam en hard. Stimulerend en leuk omdat ze hun vrienden weer ontmoeten en traumatisch en hard omdat de jongeren gevolgd worden in de uren voor een dramatisch bloedbad.

avatar van newG

newG

ik begin altijd met een 2.5* voor ik een film kijk, en dan naarmate de film vordert kunnen er punten bijkomen of afvallen... nu... die lange shots gaven in het begin wel een erg realistische sfeer waarbij je als kijker wel wat het gevoel krijgt er echt in te zitten... maar hoe langer de film duurt hoe meer ik me begon te realiseren dat ik eigelijk maar constant naar iemand zijn rug aant kijken was... In combinatie met die vervelende slo motions er dan regelmatig bij en personages die geen enkel intressant woord over hun lippen gestameld krijgen gaat de film zeker het verveelstraatje inslaan. De grote finale kon me dan ook niet echt boeien, en de muziek was ook veel te geforceerd om echt dramatisch over te komen.

Dit alles zou mij een heel magere 2* doen geven voor deze film, maar de realistische sfeer en het scenario laten mij nog enigzins een gemotiveerde 2.5* geven...

Dat is niet gebuisd, maar dat is zeker geen onderscheiding.

Jammer

avatar van snautzi

snautzi

Ik begrijp niet waarom deze film z'n goede nominering heeft ook op Imdb waren ze te spreken met een 7 geloof ik.

Dit is in mijn obtiek een hele saaie en langdradige film waarbij ik moeite had om te blijven kijken. Het acteer werk vond ik zeer matig en de hoofdrolspelers (schutters) erg slecht gekozen. Een echte B film wat mij betreft! Een half puntje voor de moeite! Deze gaat linarecta de vuilnisbak in! Collectie vervuiling!

Zero day is ook een film over dit onderwerp deze vond ik echter stukken beter! Wat betreft acteer werk opzet en inlevingsgevoel. De inpact van deze film was zo groot dat ik er een nacht van heb wakker gelegen en dat is wat mij betref ook de bedoeling bij dit soort films!

\

avatar van SanderSander88

SanderSander88

snautzi schreef:

Ze zouden zich moeten schamen!

snautzi schreef:

Een film die zo een impact heeft zo bij mij zonder twijfel 5 sterren krijgen. Want dat is toch het teken dat je enorm geraakt bent door de film en de gebeurtenissen erin.

avatar van Apollinisch

Apollinisch

Hij heeft het over Zero Day.

avatar van Kraay

Kraay

snautzi schreef:

Neuhhh, Elephant laat alles aan de kijker. Ik denk dat je dan beter over Columbine zelf wakker kan liggen.

avatar van eminemfan190

eminemfan190

ik vond dit ook een matige film, het lijkt alsof ze de film lang wouden maken maar niet wisten hoe ze dat moesten doen. en ik snap helemaal niet waarom die 2 jongens scholieren gingen vermoorden , enige reden die ik kan bedenken is omdat die ene jongen ff voor ongeveer 20 seconden in de hele film gepest word, dit hadden ze veel langer moeten maken in plaats van dat met de camera achter de rug lopen. ik had er veel meer van verwacht.

ps: the heart of america vind ik een stuk beter want daar weet je tenminste waarom het gebeurt.

avatar van i.Ron S.

i.Ron S.

eminemfan190 schreef:

Het is niet een film lang willen maken maar het "normale" van de dag wordt benadrukt. Ik vind dat heel knap gedaan hier.
Telkens opnieuw wordt het moment voordat ze gaan schieten via een andere persoon beleefd.
Het maakt wat er volgt nog schokkender.

En natuurlijk is de reden niet duidelijk, is er eigenlijk wel een goede reden om iedereen te beschieten?

avatar van eminemfan190

eminemfan190

i.Ron S. schreef:

Het maakt wat er volgt nog schokkender.

nee er is geen reden om t te doen, maar meestal gebeurt er wel wat waardoor het gebeurt, en deze komt uit de lucht vallen

avatar van Mescaline

Mescaline

Valt me op dat de stemmen erg tegenstrijdig zijn.. de 1 vind deze film geweldig de ander vind er niks aan..

Zelf vind ik dit ook een goede film! maar toch zeker geen groot meesterwerk, daarvoor is zowiezo de speelduur al te kort..

Het positieve aan deze film is dat je met alle hoofd personages wel een soort van kijk-band hebt, dat komt door de manier van filmen maar ook zeker door de stuk voor stuk goede acteurs!

Vond de film prima uitgewerkt alleen was de speelduur veels te kort.. Een film met dit verhaal had meer indruk gemaakt met een speelduur van 2 uur of meer(ook hadden dan belangrijke personages beter in beeld gebracht kunnen worden zodat we de daad aan het einde misschien wel wat beter kunnen begrijpen, ookal is het natuurlijk nooit helemaal te begrijpen waarom iemand zoiets doet )

4 sterren voor nu!

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Sterke film, dat inhoudelijk weinig voorstelt maar wel erg mooi is om naar te kijken.

We krijgen enkele stereotypes op de school te zijn (de echt 'normale' personen komen hier niet in voor). maar daar moet de film het ook niet van hebben. Het dient vooral om de rustiige en veilige sfeer op te roepen van een schoolgebouw. Veel mooie lange shots door de gangen, waarin veel met licht, helderheid, kleur en geluid wordt gespeeld. Dit soort scènes roepen een spanning op, doordat je niet weet wat komen gaat. De omgevingsgeluiden worden luider, en ik voel het niet even gemakkelijk aan.

Daarnaast door de hele film mooie kleuren. Vooral het eerste shot langs de bomen en gele bladeren. Sowieso veel mooie bomen vanwege de herfst. En nergens is de wereld helemaal echt, altijd wel gestilleerd. Daarnaast het wonderschoone "Für Elise', misschien wel het mooiste klassieke werk ooit, dat ook nog eens prima past.

Tegen het eind werd de film wat minder, de sfeer verdween. 3,5* blijf ik op steken.

avatar van Martijnnn

Martijnnn

Mescaline schreef:

!

Nou ik had echt wel het idee dat ik naar een 3 uur durende film zat te kijken...

avatar van darkjaap

darkjaap

je moet van langdradige films houden of niet

Nomak

Het verhaaltje is natuurlijk duidelijk, maar ik had redelijk hoge verwachtingen voor deze film. Al snel werd duidelijk dat ik er totaal naast zat.

Wat een ongelooflijk saaie slaapverwekkende film is dit. Vreselijk saai en langdradig, ik heb gevochten tegen de slaap, en dat heb ik zelden als ik film kijk.

Het camerawerk is waarschijnlijk het irritantste camerawerk dat ik ooit heb gezien. Bijna de gehele film staat de camera op iemands rug gericht. Dit terwijl de persoon in kwestie eigenlijk gewoon aan het wandelen is. Ofwel staat de camera in zo een situatie zo gericht dat we de persoon in zijaanzicht zien. De camera staat ook altijd zeer dicht op de persoon gericht. Ik heb me werkelijk kapot geërgerd aan dit camerawerk!

Ook de muziek was zeer slecht gekozen.

Er gebeurt ook totaal niets op school. Wat voor school is het eigenlijk? De leerlingen hebben er extreem veel vrijheid. En het acteerwerk, tja wat kan je daarvan zeggen? Welk acteerwerk vraag ik me dan af, want ook dit was slecht, barslecht zelfs. Totaal niet overtuigend. De hele cast liep er uitdrukkingsloos en zonder enige emoties bij.

Natuurlijk dwing ik mezelf om te blijven kijken tot het einde. het einde zal de film redden maakte ik mezelf wijs. Maar neen, ook dat leek nergens op.

Een film om zeer snel te vergeten.

avatar van Montorsi

Montorsi

Nomak schreef:

Er gebeurt ook totaal niets op school

sorry, dit is mogelijk de opmerking van de maand

Montorsi schreef:

sorry, dit is mogelijk de opmerking van de maand

Sommigen lijken het onderwerp nog steeds niet te begrijpen.

avatar van Sutherland

Sutherland

Indrukwekkende film..Er lijkt niet zoveel te gebeuren, maar eigenlijk gebeurt er van alles. Iedere persoon wordt gevolgd vanuit hun oogpunt, wat ik zelf heel bijzonder vind. Het camerawerk vinden anderen misschien saai, maar ik vind het weer eens wat anders en het brengt iets extra's aan de film.

Bijzondere film...

3.5* even voor nu.

avatar van josseheijmen

josseheijmen

3e ziening van Elephant.

Het lijkt wel een muziekstuk. Eén met een uitgebalanceerde compositie. Meesterlijk, Van Sant.

Ik vind de film erg mooi. Zo rustig. Weloverwogen.

En toch ook onheilsspellend niet te kort.

De filmmuziek is me erg positief opgevallen. Heel divers en steeds goed passend bij het ritme en de opbouw vd f.

Toch vind ik het een moeilijke film om te recenseren. Ze is ook zo vluchtig.

Nou ja, (mijn) woorden schieten te kort.

®Tc schreef:

Sommigen lijken het onderwerp nog steeds niet te begrijpen.

Ah, dit is dus zo een film waar ik punten moet geven voor het onderwerp?

Ga toch weg, als ik het saai vind en onderbouw met argumenten zoals ik gedaan heb, heb ik het volste recht om de laagste beoordeling te geven.

avatar van B_B

B_B

• 1969 berichten

Volgens mij was het juist de bedoeling van Van Sant was om een normale schooldag uit te beelden, waarin inderdaad niet zo heel veel gebeurd. Vind dit op zich wel een goede keuze want dit zorgt voor een realistisch beeld en heeft als gevolg dat het einde veel harder aankomt. Maar kan opzich wel zien waarom iemand dit als saai kan zien.

Nomak

Inderdaad, een normale schooldag uitbeelden waarin het het leven zijn gewone gang gaat. Maar ik vind het een zeer vreemde school waar leerlingen blijkbaar gewoon doen waar ze zin in hebben. Iedereen hangt wat rond, er is totaal geen autoriteit.

Maar ok, zelfs daar kan ik nog mee leven. Maar moet het echt met dat vreselijk storende camerawerk?

Het einde had bij mij ook totaal geen impact. Op sommige leerlingen blijkbaar ook niet. Je ziet op een bepaald moment een grote donkere jongen in beeld komen, Benny. Hij loopt er bij alsof hij dit elke dag meemaakt.

avatar van B_B

B_B

• 1969 berichten

Nomak schreef:

Was bij ons (ok in mindere mate) ook wel een beetje het geval, helemaal in de bovenbouw. Camerawerk vond ik dan zelf erg knap en sfeerscheppend. Maar misschien bevalt je Van Sant's stijl van filmmaken gewoon niet, heb je al meer films van hem gezien?

B_B schreef:

heb je al meer films van hem gezien?

Neen, en als dit zijn stijl is van filmmaken kan ik zijn films misschien beter vermijden in de toekomst.

avatar van Lupussy Galore

Lupussy Galore

Ik zit al jaren niet meer op school. Gelukkig niet. Maar ik ken die dagen die zo vreedzaam, kalmpjes lijken voort te kabbelen. Er gebeurt niet echt veel, alles lijkt z'n gangtje te gaan en dan blijken er gekken rond te lopen, mensen van wie je bepaalde dingen niet verwacht........en opeens is het leven een verschrikkelijk drama!

Wat een knap gemaakte film........aan een spectaculaire shoot-out had ik echt geen behoefte. Dat deze ontbrak vond ik ook de grote kracht van de film.

avatar van Veruca

Veruca

Met een steen in mijn maag ben ik gaan slapen na deze film. Indrukwekkend, want dat heb ik bijna nooit.

avatar van Montorsi

Montorsi

Nomak schreef:

Zal me verder een zorg zijn wat je van de film vindt, maar je maakt toch duidelijk een hele verkeerde inschatting van de scenes waar ogenschijnlijk niets in gebeurt. Ik wil je voornamelijk wijzen op enkele scenes met die modepopjes om het maar zo te zeggen, en hoe ze naar buiten kijken, de opmerkingen die ze maken zijn zo hard, met de wetenschap van de afloop (ze vragen zich af wat die jongen met dat blonde haar doet, als ze wat langer hadden gekeken hadden ze de daders al aan zien kunnen lopen).

Kan me verder best voorstellen dat je de hele gebeurtenissen je niet veel interesseren, en je de film ook gewoon niet trekt, als je de dramatiek van een op het oog normale schooldag niet ziet, maar voor velen is dat ook de kracht van de film. Blijf ik er echter wel bij dat de opmerking dat er niks gebeurt op die school wel erg ongelukkig is, ten eerste omdat er nu net wel iets gebeurt, maar daarnaast vooral JUIST omdat je heel duidelijk meekrijgt dat iedereen dit ervaart als een gewone schooldag met zo zijn eigen problemen die jongen met zijn alcoholverslaafde vader, die meiden die zich druk maken over het uiterlijk, het stelletje over een mogelijke zwangerschap, het eenzame meisje dat altijd gepest wordt, de fotograaf die bezig is met zijn toekomst, en uiteindelijk voornamelijk de kilheid van de daders die uitkijken naar hun moment of fame.

Nomak schreef:

Ah, dit is dus zo een film waar ik punten moet geven voor het onderwerp?

Cinematografie van Elephant is typisch Van Sant.

Zoals BB hier ook al zei is dat net het onderwerp van de film. Jij weet dat de personages gaan sterven zij niet. Het leven loopt rustig verder en opeens kan het stoppen. Zowat ala Irreversible dus.

avatar van Mars4i

Mars4i

Als dit de stijl van Gus van Sant is dan moet ik hem maar op de zwarte lijst zetten. Wat een trage manier van filmen zeg. Dat ellenlang achter de personages aanlopen. Wat is daar het nut van? Met moeite uitgekeken.

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Mars4i schreef:

Zou ik nog niet meteen doen. De man heeft namelijk recentelijk nog een pareltje afgeleverd met Milk.

Deze film dan. Ook ik ergerde me soms aan het camerawerk, die eindeloze shots van iemands rug. Maar uiteindelijk slaagt de regisseur er wel in een gewone schooldag uitbeelden. In onze ogen gebeurt er misschien niet zo erg veel, maar elk personage heeft zijn/haar eigen problemen, dingen die zijn/haar leven interessant, gecompliceerd, triest maken...Dat de motieven (zo die er al zijn) van de daders niet echt worden uitgewerkt is normaal, het is en blijft een momentopname. Slechts één dag. Al bij al toch een beklijvende film hoor.

avatar van stefan dias

stefan dias

Deze film schijnt heel polariserend te werken.

'Saai' of 'beklijvend'.

Het gaat hier toch om een stukje paradijs dat voor eeuwig en altijd naar de verdoemenis gaat geholpen worden. Zoietst meemaken moet gewoon hallucinant zijn. Het vertraageffect dat dit op je moet hebben, door de adrenaline, komt heel spooky tot zijn recht in deze film.

Ik heb zaterdag weer een paar minuutjes gekeken en ik had het alweer heel hard te pakken.