• 9.378.981 stemmen

Releasedatum: 11 maart 2004

• meJane Bekijk via meJane
  • HBO Max Bekijk via HBO Max

Plot Elephant

"An ordinary high school day. Except that it's not."

Elephant laat je een 'gewone' schooldag op een Amerikaanse high school zien. Deze dag is gevuld met schoolwerk, football, roddelen en gezelligheid. Voor elke student die we ontmoeten, is de high school een andere ervaring: stimulerend, leuk, traumatisch, eenzaam en hard. Stimulerend en leuk omdat ze hun vrienden weer ontmoeten en traumatisch en hard omdat de jongeren gevolgd worden in de uren voor een dramatisch bloedbad.

avatar van niethie

niethie

Nah vind ik niet. Het is het juist de blauwe achtergrond die het hem doet.

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

Dat mag... Ik vind de paarse letters en het gele shirt op de andere wel mooi passen, terwijl de achergrond niet te hard binnenkomt. Bovendien herken ik die blauwe lucht(als het lucht moet voorstellen) uit de film niet zo, dacht dat die wat groener en/of grauwer was.

The Last

De 'commotie' omtrent deze film ontgaat me volledig. Herkenbare situaties, dat wel, helaas verneukt onze vriend Van Sant een interessant uitgangspunt, door een amper anderhalf uur durende film te maken, met saaie slome in herhaling vallende shots. Bovendien begrijp ik niet waarom een indrukwekkend onderwerp als dat van Columbine vermengt wordt met fictie. Lekker origineel hoor, NOT!

Prima dat sommigen dit zo geweldig vinden, ik vond het werkelijk geen klap aan. 1,5* voor de climax en op naar Bowling for Columbine.... Michael Moore ligt me toch net iets beter heb ik het gevoel.

avatar van Apollinisch

Apollinisch

Wat is daar verkeerd aan?

Lekker origineel hoor, NOT!
Dat was inderdaad het uitgangspunt, een zo origineel mogelijke film maken...

Adrenal

Wat is hier niet origineel aan, The Last? De lange shots, de geluiden die iedereen in de gang anders hoort... Echt heel origineel hoor, maar je moet het wel willen zien!

avatar van gotti

Da's allemaal niet bijster origineel hoor. Wel uitermate functioneel...

Adrenal

Ik vind het best origineel in een film over een highschool shootout, waarbij je al snel in het sentimentele vervalt. En het is inderdaad ook funtioneel. Vooral die gang, waarin iedereen andere geluiden hoort, dat vind ik echt origineel. Nooit eerder in een film gezien.

The Last

't is me verder ook helemaal prima dat jullie dit zo origineel (en functioneel) vinden. Ik vond het een mislukt experiment/poging tot originaliteit. Maw, een uiterst saai geheel...

Adrenal

Dat je hem saai vond kan ik dan wel weer begrijpen.

avatar van Erwinner

Erwinner

Het is vooral een dromerige film. Kan me wel voorstellen als iemand dit als saai bestempeld.

Adrenal schreef:

Dat je hem saai vond kan ik dan wel weer begrijpen.

Wat begrijp je niet dan? Ik vond het een uiterst saaie film, omdat Van Sant origineel probeert te zijn met lange slome herhaalde shots, in context door een waargebeurd feit te mengen met fictie. Jullie vinden dat blijkbaar geweldig, ik bestempel het als een mislukte poging tot originaliteit.

Adrenal

Leer eens lezen, alsjeblieft...

The Last

Volgens mij lees ik goed genoeg, maar ik ga er verder niet op in. Die emo geeft in elk geval een goede beschrijving hoe ik de film heb ervaren.

Adrenal schreef:

Dat je hem saai vond kan ik dan !!!!WEL!!!!! weer begrijpen.

The Last schreef:

Wat begrijp je niet dan? Ik vond het een uiterst saaie film, omdat ....

The Last

De toon van jou opmerking deed mij vermoeden dat je iets anders niet begreep.

Heb ik verkeerd opgevat blijkbaar.

avatar van IcU

IcU

Af en toe te saai, maar de stijl bevalt mij wel. Leuk hoe alles bij een komt na maten de film vorderd. Het had allemaal wat minder traag gemogen en er mochten ook wel wat minder personages worden uitgelicht, maar de film was zeer intressant. Wel had ik wat meer van de daders en hun motieven willen zien. Bijzondere film voor 1 kijkbeurt.

avatar van Timme

Timme

Hopend op een leuke scène in de eerste 60 minuten, + een nogal voorspelbaar einde (rond +- 20 minuten), ben ik tot de conclusie gekomen dat deze film ronduit saai is. De scènes waar je de personen 'achtervolgt' zijn overbodig en voegen nauwelijks iets toe aan de film, behalve dat ze duidelijk maken dat je steeds ongeveer dezelfde periode ziet vanuit een ander persoon, maar daarvoor hoeft niet de helft van de film gebruikt te worden. Opmerkingen van mensen hierboven zoals: 'Die scène in die gang, waarin iedereen andere geluiden hoort' snap ik niet. De connectie tussen die geluiden en de fotograaf kon ik met mijn verstand niet bij, en voegen ook niks toe aan de film.
Al met al toch een 1, omdat de slowmotion-shot van de hond wel leuk was

Grz

avatar van kniteforce

kniteforce

Gisteren opnieuw bekeken. Laatste keer was in 2004.

Wat een sfeer!

Erg goed.

4 for sure.

avatar van ®Tc

®Tc

Een film die me compleet met verstomming slaat kom ik maar eens om de zoveel maand tegen. Het was nu al een tijdje geleden en nu komt Elephant. Een modern meesterwerk.

Ik denk dat de kracht van de film hem vooral zit in dat je al weet dat alles fout gaat gaan. Het de doorsnee dag van de studenten krijgt zo iets compleet speciaals. Moesten de moorden een climax geweest zijn, zou ik de film saaier gevonden hebben denk ik maar nu vond ik er niks saai aan. Camerawerk, soundtrack (schitterend stuk op de piano), geluid en dialogen zitten ook zeer goed. Het zeer goede camerawerk valt vooral op in de scènes die z'n 3x terugkomen maar uit de kijk van een ander personage. Ik hou ervan dat de regisseur durft spelen met tijd.

Eigenlijk krijg je de tijd niet om het saai te vinden er komen zoveel karakters aan bod waarmee je direct al een band blijkt te hebben, het zijn doorsnee mensen en je leeft mee op een zeer speciale manier. Mede door de kennis dat dit wel eens hun laatste dag zou kunnen zijn. Jij staat er bij stil, zij niet. Ik blijf erbij dat daar de kracht zit !

Ook een leuk idee was dat computerspel waarin je Gerry's kon neerschieten

De volle pot.

*****

avatar van stefan dias

stefan dias

®Tc schreef:

Jij staat er bij stil, zij niet. Ik blijf erbij dat daar de kracht zit !

Inderdaad een hallucinante ervaring, onwezenlijk. Mooi opgemerkt. De spijker op de kop.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Het is afschuwelijk wat er toen is gebeurd. Gewoon haast niet in te denken hoe erg het is om zoiets mee te maken.

Toch heb ik niets met deze film. Ik moet een bepaald gevoel krijgen bij een film. De ene keer is het positief en een andere keer weer negatief.

Ik kan me een scene herinneren dat er een jongen, (ik geloof die blond van op de hoes) naar school loopt en dat wordt een beetje vanuit zijn perspectief gefilmd. En dat duurde maar en dat duurde maar.

De film is traag, sloom en er worden bepaalde situaties teveel herhaald. Ik heb gewoon niets met deze film. Ze hebben het niet goed aangeapkt in mijn ogen. Ik kan geen band krijgen met de personages.

avatar van Montorsi

Montorsi

Elephant, ooit eens op een vrijdagavond laat toevallig op TV gezien. Moet een van mijn mooiste ontdekkingen uit de filmhistorie zijn. Ik had tot dan toe echt nog nooit van Elephant gehoord. Gus Van Sant, ohja Good Will Hunting.. dit is toch wel iets anders.

Vandaag na een tijd herzien, en de ervaring was onverminderd aanwezig. Elephant is een belevenis, Van Sant weet omtrent een loodzwaar verhaal een baken van rust te creeeren. De beslommeringen van alledag krijgen door de afloop (die zich al na een kwartier aankondigt) een enorme lading. Het visuele aspect is hierin van essentieel belang. Elephant is sowieso cinematografisch grandioos. Van Sant gebruikt zijn bekende rustige shots en lang uitgesponnen scenes. In Elephant werkt dat toch zeker wel het beste van zijn hele oeuvre. De muziek en vooral de geluiden, die per scenes een andere ervaring opleveren, zijn de finishing touch.

Ook bij de herziening waren de shots van de lucht en de wolken de mooiste. De nacht ervoor, de donkere binnentrekkende wolken tegen de helblauwe achtergrond, ongekend mooi en net zo functioneel. De slotscene is ook ijzingwekkend hard en kil.

Weerzinwekkend sterk. Blijft echter toch op 4,5* staan, wie weet een 5* voor later. Wel een plekje in de top 10, dat lijkt me een aardige deal.

avatar van stefan dias

hunkydory

Timme schreef:
Al met al toch een 1, omdat de slowmotion-shot van de hond wel leuk was

Grz

Deze film is toch ook helemaal niet voor jou bedoeld.

avatar van SanderSander88

SanderSander88

Heel mooi gefilmd, bij Paranoid Park moest ik ook vaak aan deze film denken, hoewel het verhaal van de laatsgenoemde me meer aansprak.

avatar van mister blonde

mister blonde

Stomp in de maag deze film. Visueel uiterst sterk, hoog realisme en interessante structuur (hoewel dit laatste een beetje belachelijk dreigde te worden, het had niet veel langer moeten doorgaan).

Heb vol afschuw zitten kijken, ook op de momenten dat er niet zo veel gebeurde. Ontzettend dreigende sfeer en het laatste half uur heb ik met open mond zitten kijken, hoewel ik wist wat er kwam. Het ongemakkelijke gevoel dat zoiets altijd, overal op elk moment kan gebeuren komt sterk naar voren. Sterke reflectie op een op sommige punten erg verziekte maatschappij. Knappe film. Enige minnetje is dat de karakters wat ver weg bleven. Wat steriel en afstandelijk. Maar ik weet ook eigenlijk niet hoe van Sant dat had moeten oplossen, omdat het anders weer ten koste was gegaan van andere sterktes. Maar toch.

4 sterren. Na wat zoetsappige niemandsdalletjes (Good Will Hunting, Finding Foresster), heeft van Sant weer mijn volledige attentie.

avatar van B_B

B_B

• 1969 berichten

Blijft je bij, wat vooral te danken is aan Van Sant.

Waar andere regisseurs bij zo´n onderwerp al snel geneigd zijn de melodramatische en 'diepe' (qua karakterontwikkeling) kant op te gaan, slaat Van Sant een meer realistische en hardere weg in. Het is hier dan ook de kille en beklemmende sfeer van de film waardoor je vol afschuw zit te kijken, niet zozeer de band met de personages.

Camerawerk is echt fantastisch, soms erg simpel (de loopscènes) maar altijd doeltreffend. Nog beter vind ik de soundmix. Van Sant weet bij elke scène precies waar de nadruk op moet liggen, omgevingsgeluid, dialoog of muziek. Al met al is deze toch een stukje beter bevallen dan m´n eerste Van Sant (Gerry).

avatar van Theunissen

Boeiende film met heftige laatste 30 minuten. Er wordt wel wat amateuristisch en houterig in geacteerd.

avatar van Keepertje8

Keepertje8

Mijn eerste Van Sant, moet Milk nog zien, maar daar ga ik na vandaag haast achter zetten; Wat een mooie film zeg!

Wat mij het meest opviel was dit keer niet het plot, maar de cameratechnieken. Door de hele film een soort derdepersoons camera te hanteren wordt er een sterk gevoel van betrokkenheid gecreëerd. De lange, steriele en vaak ook donkere gangen symboliseren het morbide en kille karakter van de moordenaars.

Dat de gangen ook vaak naar het licht leidde viel me ook al snel op, alsof het einde van de tunnel werd gesymboliseerd. Het is diezelfde tunnelvisie die ervoor gezorgd heeft dat niemand deze olifant in de woonkamer heeft kunnen spotten.

Van Sant heeft gekozen om de karakters in de film niet extreem diep uit te werken, en geeft de film daardoor een extreem realistisch tintje. Het kotsen, het gepeste meisje, het academische gepraat over homoseksualiteit, de meiden die zich met veel te triviale dingen bezighouden, het is net echt school. Zelfs de versufte Benny, die recht op de moordenaar afloopt, kan niet als irrealistisch beschouwd worden, want hoe zouden wij ooit weten hoe je reageert in zo'n situatie?

Verder valt me de randomness op. Je zou toch zeggen dat het gepeste meisje gespaard zou worden, maar nee hoor, zij is de eerste die het loodje legt. De film pretendeert hierdoor geen verhaal te willen vertellen, maar doet dat hierdoor juist wel. Het is een mooie paradox die deze film weer een beetje beter maakt.

Tenslotte had ik aanvankelijk een andere connotatie bij de film. Ik ga er in mee dat 'elephant in the living room' overduidelijk de gewenste connotatie is, maar vergeet niet dat het logo van de Republikeinse Partij (die voor soepele wapenwetten is) ook bestaat uit een olifant. Misschien een gewenst side-effect?

avatar van bakatje

bakatje

Ik vond deze film heel erg saai. Ik sta wel open voor lange dromerige shots, maar deze film vond ik gewoon niet boeiend. Het einde was wel erg boeiend, en tussendoor zijn ook nog wel wat interessante scenes die de highschool realistisch weergeven, maar het ging me allemaal gewoonweg te langzaam.

Misschien is een 2,5 ook wel te weinig.. en moet ik de film nog een keer zien.