• 9.378.629 stemmen

Met onder meer: Choi Min-sik, Yoo Ji-tae en Kang Hye-jeong

Gesproken taal: Koreaans

Releasedatum: 11 november 2004

Plot Oldeuboi

"Laugh, and the world laughs with you. Weep, and you weep alone."

Zonder te weten waarom, wordt Oh Dae-su vijftien jaar lang vastgehouden in een kleine kamer. Hij heeft geen contact met de buitenwereld en is de waanzin nabij. Op een dag wordt hij wakker op het dak van een appartementsgebouw; hij is zonder enige waarschuwing weer vrijgelaten. Vastberaden gaat Dae-su op zoek naar de reden van zijn gevangenschap. Maar als hij hoort dat zijn vrouw tijdens zijn afwezigheid werd vermoord, zweert hij wraak.

avatar van leidsehoodie

leidsehoodie

meijer13 schreef:

....die aziaten bakken er niks van, als dit een van de beste films is is de rest al helemaal troep.

Deze film gaat echt werkelijk nergens over, en dan nog met al die porno van die lelijke (wat is het chinezen/taiwanezen?).

......

Een halve ster voor deze film, deze rate moet minstens met 2 sterren omlaag gaan.

Hoi meijer13, ben je ook 13? Dat zou een hoop verkaren. Wat een onzin reactie.

Alleen al dat "wat is het chinezen/taiwanezen?". Post dan gewoon niet weet je. Dat is net zo irritant als die Amerikanen die denken dat Amsterdam in Zweden ligt.

Maarja, deze film is voor een 13 jarig jongetje (?) ook niet echt geschikt. Door het ingewikkelde verhaal, brute geweld, seks en blijkbaar ook door de spleetogen die erin voorkomen als ik jou reactie lees. Blijf gewoon wat makkelijker te behappen films kijken tot je echt klaar voor de grote mensenwereld bent.

Verder weet ik niet wat Moviemeter met proteststemmen doet, zoals deze brugklasser hier beargumenteerd in het laatste zinnetje.

meijer13 schreef:

Het zijn geen chinezen, het zijn geen taiwanesen, maar het zijn koreanen. Gezien jouw reaktie zijn het voor jou waarschijnlijk alleen maar spleetogen, vandaar dat je het verschil niet ziet. Goed advies; ga voortaan lekker weer naar Flodder kijken en hou je verder niet meer met dit soort films bezig. Veel te moeilijk voor jou.

avatar van rokkenjager

rokkenjager

Yup, de film is me tig keer beter bevallen dan mijn eerste kijkbeurt. Ik denkt dat ik destijds veel te veel bezig was met het verhaal waardoor ik zo’n beetje alle prachtige aspecten van de film hebt gemist.

(muziek, cinematografie, beeldschone fotografie, meersterlijke montage..etc)

wederom, een prachtige film.

4 sterren.

avatar van sodo

sodo

Deze film verbaast me! Prachtig

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Wraak is zo'n beetje het meest platgetreden onderwerp uit de cinema, maar regisseur Chan-Wook Park weet er toch weer zijn eigen draai aan te geven. Na '' Sympathy for mr vengeance '' volgt dit tweede deel uit een trilogie. Het verhaal draait om een man die 15 jaar lang opgesloten zit zonder te weten waarom precies. Opgeslokt door zijn eigen wraak gaat hij op zoek naar de dader, onderwijl tanden uit monden slaande en een relatie beginnend met een jonge vrouw. En dan ontdekt hij de pijnlijke waarheid over de reden van zijn queeste.

Persoonlijk prefereer ik de meer straight-forward '' Sympathy'' boven deze complexe puzzel die in principe hetzelfde verhaal verteld met een ingewikkelder plot. Ik had er een beetje de pest in dat ik de halve film door heb moeten scannen op zoek naar hints om het uiteindelijke plot te kunnen snappen. Maar dat is een kleine prijs om te moeten betalen tegenover de schitterende beelden en de ijzersterke soundtrack. De hoofdpersoon zet met een zekere flair een man neer die op de grens van de waanzin verkeert. En ook hier zitten er weer van die heerlijk sadistische grappen in zoals alleen Aziaten ze kunnen bedenken.

TrueWord schreef:

wat is er eigenlijk zo uniek aan deze film, aan het einde had ik het gevoel dat ik voor niets zat te kijken. ik dacht dat er een grote ontknoping was rondom zijn opsluiting maja ik vind het overdreven

Krijg ik nog een verklaring van iemand ??

grabberke schreef:

Lord: het is geen gevangenisstraf... politie/gerecht heeft er zelfs niets mee te maken.

Zijn opsluiting is trouwens een gevolg van het plot, dus het komt daar eigenlijk niet van, het plot gaat over wraak, waarvan de opsluiting een deeltje in het plot is.

waar gaat draait deze film nou precies om ?! wraak of opsluiting ?!

Sorry hoor maar kan het ook niet zo zijn dat deze film gewoon om 1 ding draait en dat is hypnose?? mensen die het einde hebben gezien en te weten komen wie en waarom hij 16 jaar vaszat zullen wel weten wat ik ermee bedoel.. een hint : je hoort zo vaak de leugen en de hele wereld gelooft het dat je het zelf gelooft. toch wel een universeel boodschap maja

ben blij als iemand antwoord geeft hierop ..verder is het een kunstig film met de mooie actie bloederige scenes

TrueWord schreef:

Krijg ik nog een verklaring van iemand ??

Waar het in deze film om ging, daar kwam ik pas achter toen ik hem voor de 2e keer bekeken had. Zie o.a. mijn reakties van 5 en 6 april j.l.. Ik kan je het wel verklappen, maar dan moet ik van de spoilertag gebruik maken en dan weet je nog niks, want je hebt niet gestemd op de film.

Mijn advies; de film gewoon nog een keer bekijken .

TrueWord

Ik heb de film allang gezien, alleen heb nog niet gestemd omdat ik nog twijfel dus zeg nou maar gewoon

Asiamania komt trouwens ook helemaal niet meer op tv he , en is het helemaal down ofzo komen er nog releases??

avatar van Erwinner

Erwinner

TrueWord

Asiamania komt niet meer op televisie

Het was wraak
Toch adviseer ik je die film nog een keer te bekijken, zodat jij zelf tot dat inzicht komt. Dan pas kun je voor die film een juiste waardering geven.

TrueWord

Ja het is wel logisch toch?? Maar waarom ?? mensen worden boos etc om zoveel redenen waarom krijgt hij een straf op zo'n manier??

avatar van Legan

Legan

TrueWord schreef:
Een mogelijkheid: Hij wilde Oh Dae-su laten zien hoe het voelde verliefd te zijn op zijn eigen bloed (incl sex ermee). En aangezien Oh Dae-su's zijn dochter nog lang niet volwassen was, heeft hij hem opgesloten totdat zijn dochter een 'rijpe' leeftijd had bereikt.

TrueWord

Naja ik heb nog steeds mijn twijfels hoor als dat nou de zogenaamde gruwlijke ontknoping is. Om eerlijk te zijn dacht ik dat deze film een boodschap had : dat is, men gelooft alles wat ze zien en horen bijv. het zelfmoord van zijn zusje omdat ze daadwerkelijk dacht dat ze ook echt zwanger was, en of Dae-su wel werkelijk het had gedaan met zijn dochter, want het is een hypnose allemaal..wat men wel ziet op tv en dingen geloven waarom denk je dat het einde er zo bij ligt? maja ik ga vanavond hem weer eens bekijken. daarna de cijfer. ik vind het wel zozo een vette film

Ik heb trouwens de 3DVD edition heel uniek

avatar van Lil Funk

Lil Funk

Ik heb trouwens de 3DVD edition heel uniek

er is ook al een 4dvd editie...

avatar van Halcyon

Halcyon

Bah, wat een afknapper.
Een film die veel poogt, maar in mijn ogen op alle vlakken faalt. Zwarte humor? Heb maar zelden kunnen lachen, dan kijk ik wel een Miike. Drama? Tja, daarvoor voelde ik te weinig mee met het apathisch gespeelde personage. Muziek? Lachwekkend slechte kitch ja... Shock? Daarvoor komt Old Boy 25 jaar te laat. Een levende inktvis opeten en een tong afsnijden is inmiddels al dertien in een dozijn.
En voor de rest veel oeverloos getater, vooral storend, maar nergens interessant genoeg. Het hele wraakverhaaltje dat aan het personage opgehangen wordt is te simplistisch en te braaf uitgevoerd. Niet gewelddadig genoeg in elk geval, iets wat in dit genre toch wel een publiekstrekker zou moeten zijn.
Het enige positieve tot dusver is de fotografie. Enkele mooie shots, fraai kleurgebruik, ... maar daar blijft het helaas bij. Net zoals in veel Aziatische films (die ik al gezien heb) wordt op het einde alles nog eens uitgebreid en met veel dramatiek verklaard. Tja, zo heeft Old Boy wel erg veel weg van een zedenlesje.

avatar van Diesel

Diesel

Halcyon schreef:
Zwarte humor? Heb maar zelden kunnen lachen, dan kijk ik wel een Miike.

Oldboy is een drama, geen zwarte humor komedie.

Halcyon schreef:
Muziek? Lachwekkend slechte kitch ja...

Halcyon schreef:

De inktvis scène is niet bedoeld om te shockeren, dat is wat jij ervan maakt. In die scène wordt duidelijk dat Oh Dae-Su's dierlijke instincten de overhand hebben genomen.

Halcyon schreef:

Simplistisch? braaf? Lee's wraak op Oh Dae-Su vond ik anders erg disturbing. De film probeert niet gewelddadig te zijn, Oldboy is geen gorefest, het is een keiharde drama over de psychologische aspecten van wraak.

avatar van Halcyon

Halcyon

Awel, ik ben blij dat jij er van genoten hebt .

avatar van lykathea

lykathea

Vooral de muziek slechte kitch noemen gaat erg ver.

Wat kan ik soms toch nog genieten van die film door alleen de soundtrack aan te zetten.

avatar van Lil Funk

Lil Funk

"Een levende inktvis opeten en een tong afsnijden is inmiddels al dertien in een dozijn."

Kan me eigenlijk niet zoveel films herinneren waar tongen werden afgesneden alleen Ichi the killer). "Dus dat 13 in een dozijn" zal wel meevallen. En net als wat diesel zei, die scènes zijn niet alleen bedoeld om te shockeren.

Lil Funk schreef:

Ik kan er, behalve "Oldboy" slechts 2 anderen herinneren; "Saló" en ik dacht "Elisabeth". Die laatste weet ik niet helemaal zeker.

avatar van clockwork

clockwork

geniale film, met een hele onverwachte ontknoping

avatar van ®Tc

®Tc

Ik heb eindelijk nog eens een sequel gevonden dat ik beter vind dan het 1rste deel, dat is opzich enorm positief. Misschien leef je wel minder mee met het personage dan is Sympathy for mr. vengeance maar deze film is zoveel beter gefilmd en weergegeven. Ook de zwarte humor en de soundtrack mogen als pluspunt genoteerd worden. Enkel jammer dat de film naar het einde toe verwatert en alles veels te ingewikkeld wordt, maar goed na het einde nog eens bekeken te hebben heb je het wel door en begin je het einde ook meer te appreciëren.

****

avatar van lykathea

lykathea

Ik beschouw 't persoonlijk niet als sequel maar als één van de drie films met een verwant thema.

avatar van rokkenjager

rokkenjager

®Tc schreef:

Dat is geen vervolg, Althans geen directe. Beide films bevaten andere acteurs, verhaal etc. The Vengeance Trilogy is meer een titel die de critici aan de 3 films hebben

gegeven aangezien ze alle drie over wraak gaan.

avatar van ®Tc

®Tc

Er is wel een dvd uitgekomen waarbij je de 3 films kan kopen onder de naam: The Vengeance Trilogy

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Een halve punt erbij, want bij de tweede keer kijken was ik veel meer ervan onder de indruk. Dit is zeker de beste uit de vengeance-trilogie, met die schitterende ''afstandelijke'' gevechten en de hele gepolijste sfeer. Cinema van het hoogste niveau!

avatar van janhero

janhero

Tja, wat moet ik zeggen . Ik werd mee gezogen in het verhaal. De humor zie ik niet wel het meeslepende verhaal. Prachtig camerawerk.

ps. Geweldig gevecht in de gang.