• 9.377.249 stemmen

Met onder meer: Charlotte Rampling, Ludivine Sagnier en Charles Dance

Gesproken taal: Engels en Frans

Releasedatum: 18 september 2003

Plot Swimming Pool

"On the surface, all is calm."

Sarah Morton is een bekende Britse schrijfster van detectiveverhalen. Moe van Londen en inspiratie zoekend voor haar nieuwe roman accepteert zij een aanbod van haar uitgever John Bosload om in zijn huis te verblijven in het Zuiden van Frankrijk. Het is het buitenseizoen, en Sarah ziet in dat het schone lokale landschap en het trage leven precies is wat ze nodig heeft, tot op een late avond John's Franse, onbezonnen dochter Julie plotseling arriveert. Sarah's Engelse gereserveerde gedrag wordt uitgedaagd door Julies zeer vrije, sexueel uitdagende levensstijl. Hun interacties zorgen voor toenemende ongemakkelijke dynamieken en beginnen Sarahs creatieve schrijfproces te beïnvloeden, als Sarah zichzelf aangetrokken ziet tot een mysterie dat Julie met zich meedraagt.

titan

Een nieuwe Ozon, dat is altijd iets om naar uit te kijken. Vanavond (of eigenlijk alweer gisteren) had ik het genoegen om hem in de sneak te zien.

Dit hoort zonder meer tot Ozons conventionelere films, al kan hij het (natuurlijk) niet laten om er weer wat typische Ozonfratsen in te doen. Echt hinderlijk is het allemaal niet en ik zou ze zelfs functioneel willen noemen.

De film lijkt het eerste uur niet zo bijzonder en is soms zelfs een tikkeltje saai. De chemie tussen de hoofdrolspeelsters (de kille en stijve trut Sarah tegenover de frivole en nymfomane Julie) houdt de film op dat moment interessant. Daarna begint het verhaal door een aantal ontwikkelingen boeiender en interessanter te worden, om vervolgens af te sluiten met een verrassend einde dat in de verte een beetje aan Adaptation doet denken en de ware aard van de film uit de doeken doet. 4*

avatar van FisherKing

FisherKing

't was geen 8 Femmes ?

titan

Zeker niet, wees maar niet bang Er wordt niet in gezongen.

avatar van Yak

Yak

Tegenvaller, na het schitterende 'Sous le sable' en het erg leuke '8 femmes'. Ik miste heel erg de manier waarop bijvoorbeeld 'Sous le sable' je bij je nekvel pakte om niet meer los te laten. De verhalende vorm (wat is werkelijkheid? wat is fantasie?) stemt enigszins overeen, maar wordt hier wat.. tja.. voorspelbaarder gebracht. Geen magie, ontbrekende spanning. Bovendien verdrinkt 'Swimming pool' een beetje in zichzelf, als het ware: na verloop van tijd is wel duidelijk dat wat de kijker ziet aan het brein van Sarah is ontsproten, en 'mag' het als het ware een goedkope thriller worden. Ozon neemt zijn eigen film daarmee minder serieus, en dat stoorde me nogal. Ludivine Sagnier is tenslotte een erg mooi kind maar wordt teveel, wat mij betreft op het vernederende af, als lustobject gebruikt. 2,0*

Redlop

Het einde was voor mij verrassend maar kon de film niet redden. Weinig spanning, teveel herhalingen. Wel sfeervol, erotisch maar uiteindelijk toch wel saai verhaaltje dat op het moment dat het op gang kwam alweer afgelopen was. 2,5 *

avatar van bioscoopzaal

bioscoopzaal

Ik vond het juist een prachtige film. Het begin was heel kalm opgebouwd, maar dat vond ik juist zo prachtig; al die details uit het leven van de schrijfster zijn misschien niet zo belangrijk, maar geven de film wel meer diepgang en vooral sfeer.

De rest van de film houdt een beetje het midden tussen een relatiedrama en een murder-mystery, met een heus surrealistisch intermezzo dat me aan Don't Look Now deed denken.

De rustige maar efficiënte regie van Ozon wordt perfect aangevuld door de prima muziek en de uitstekende acteerprestatie van Charlotte Rampling, al is het de (uiterst) bevallige en mysterieuze Ludvigne Sagnier die de show steelt. Wat een presence, en wat een vrouw!

Maar ook de film mag er wezen, 4 sterren.

avatar van Yak

Yak

bioscoopzaal schreef:

Dat terwijl ze een jaar eerder in 8 Femmes nog een rondhuppelend meisje was: check.

Redlop

Ludvigne Sagnier speelde geweldig inderdaad. Erg naturel.

bioscoopzaal schreef:

Maar tegen de tijd dat dat murder mystery eindelijk begonnen is zit het er alweer op.

bioscoopzaal schreef:

met een heus surrealistisch intermezzo dat me aan Don't Look Now deed denken.

Je bedoelt dat lilliputtervrouwtje? Wat is daar surrealistisch aan? In Don't look now draagt ze bij tot de spanning van het verhaal. Hier totaal niet.

avatar van Ingemar

Ingemar

Redlop schreef:

Ik weet niet of het surrealistisch is te noemen, eerder absurd. Ik zag de humor er in ieder geval wel van in dat er verder totaal functieloos een mysterieuze lilliputter in voorkwam .. wellicht juist omdat er mee gespeeld wordt dat het in andere films iets te betekenen/bij te dragen moet hebben.

avatar van bioscoopzaal

bioscoopzaal

Ik vond dat juist daarom zo leuk, gewoon omdat het feitelijk niks betekende, maar je als kijker er wel heel erg door wordt verrast.

Ik kreeg op dat moment in elk geval het idee dat Sarah Morton in een van haar eigen boeken terecht was gekomen ... en dat 'incident' maakte de sfeer alleen nog maar vreemder.

sydney

Het begon op zich goed en spannend. Ik raakte erg bevangen omtrent het mysterie van Julie. Echter het einde beviel me totaal niet. Was een beetje een anti-climax. Een verhaal dus met een onbevredigend einde. Niet zo erg als Mulholland Drive, maar toch! Redelijke film dit keer van Ozon. 3*

sydney

Bij nader inzien was het open einde toch niet zo open. Wat een dagje toch kan uitmaken. Ik kan deze film eigenlijk wel waarderen. 4.0*

avatar van stinissen

Die Marcel toch......

avatar van jehan

jehan

Mooie beelden in deze film: je voelt de zon branden en je ruikt het chloor. Aan het eind toch met een onbestemd gevoel achter gelaten: het eind heb ik niet helemaal begrepen maar ik geloof ook niet dat dat de bedoeling was. Kwam wat gekunsteld over.

Meesterlijke rol van Charlotte Rampling. Ik heb erg genoten van haar spel.

Ludivine Sagnier acteert helaas wisselvallig, maar heeft desalniettemin een mooie uitstraling.

Mooi om te zien hoe de twee tegenpolen elkaar langzaamaan steeds meer naderen.

De film heeft een prachtig begin. Het verhaal heeft wat tijd nodig om op gang te komen en naar het einde toe wordt de film steeds interessanter. Het einde vind ik een mooie afsluiting.

3,5 sterren; met name dankzij de perfecte Rampling

titan

De twee films die Ozon met Rampling maakte zijn ook de twee hoogst gewaardeerde van hem hier.

avatar van Banjo

Banjo

• 2035 berichten

Ik vond dit een prima film!.

Terwijl er niet veel gebeurde bleef deze film interesant .

En de sfeer was ook erg goed.

avatar van Linda

Linda

Erg goede film! De film kwam nogal moeizaam op gang waardoor de eerste drie kwartier soms een beetje saai werden. Na dit eerste stuk werd de film een stuk beter en steeds spannender. Het einde vond ik erg goed al had ik het niet meteen door, dus het was maar goed dat redlop het me nog even kon uitleggen . Het acteerwerk was overigens ook perfect! 4 sterren vind ik net wat te hoog dus ik houd het maar op 3,5 ster.

Redlop

Heel punt erbij na herziening. Omdat je nu weet dat het een raamvertelling is ga je erop letten. Visuele woordspeling...op het moment dat ze 's nachts het raam open doet begint de raamvertelling. Ook veel spiegels symboliseren dat je naar een verhaal in een verhaal zit te kijken. Mooi gedaan. Toch wel een knappe subtiele film. Mooie nazomersfeer. 3,5*

avatar van Jeroen!

Jeroen!

ondanks dat ik het verhaal een beetje slap vond, keek de film toch nog wel lekker weg.

avatar van T.O.

T.O.

Aardige film, maar niet enorm spannend of verrassend.

2,5 + 0,5 voor Ludivine Sagnier en de Zuid-Franse sfeer

avatar van evwi

evwi

SAAAAI!!!!

Na een half uur begon ik versneld door te spoelen en na een uur heb ik hem uit gezet. Er gebeurt gewoon niets. Zonder van het geld.

avatar van Justice4All

Justice4All

evwi schreef:

SAAAAI!!!!

ik ben blij dat de smaken van mensen verschillend zijn

avatar van Daniel

Daniel

Vond deze absoluut niet saai.

Verhaal is redelijk goed, acteerprestaties en camarawerk geweldig.

De karakters worden ook goed uitgediept.

Deze krijgt 3,5 *

avatar van Gabriel

Gabriel

hoe zat het nou met dat meisje Julia wat ze op het einde ziet? En dat ze op het einde zwaait naar Julia en daarna naar Julie..

Dat de dochter van haar collega dus in werkelijkheid een klein meisje was. Het hele hiervoor getoonde verhaal is dus het verhaal dat de schrijfster aan het schrijven was.

avatar van Gabriel

Gabriel

dus vanaf de opkomst van Juli is het eigenlijk een verhaal in een verhaal?

Bingo!

En snel ook...

avatar van Nouseforaname

Nouseforaname

ben benieuwd naar deze film!