The Butterfly Effect (2004)
Genre: Sciencefiction / Thriller
Speelduur: 113 minuten / 120 minuten (director's cut)
Geregisseerd door: Eric Bress en J. Mackye Gruber
Met onder meer: Ashton Kutcher, Amy Smart en Eric Stoltz
Releasedatum: 29 juli 2004
Bekijk via Prime Video
Plot The Butterfly Effect
"Change one thing. Change everything."
De twintigjarige student Evan Treborn beschikt over een unieke maar levensgevaarlijke gave. Hij is in staat terug te keren naar zijn verleden. Voor Evan, die geplaagd wordt door schuldgevoelens, lijkt het de ideale manier om de levens van zijn vrienden - en vooral dat van z'n ex-liefje Kayleigh - weer op de rails te krijgen. Maar Evan houdt geen rekening met het zogenaamde 'butterfly-effect', de ijzeren wet die bepaalt dat de allerkleinste wijziging in het verleden een enorme weerslag heeft op de toekomst. Al snel verliest hij de controle over zijn gave. De gevolgen zijn niet te overzien...
Evan Treborn
Evan Treborn age 7
Evan Treborn age 13
Kayleigh age 13
kiriyama
Met 1 of 2 kleine foutjes kan ik wel leven, maar in de BE zijn er gewoon te veel (grote) fouten om ervan te kunnen genieten.
BlueSword
gaan we weer...
en zoveeel fouten zitten er ook weer niet in.
matthijs_013
Noem er dan eens 5-10 ?
kiriyama
Die staan allemaal al op de vorige pagina's. Kijk ze maar eens door zou ik zeggen
metaledje
in elke film zitten fouten, dat durf ik wel te wedden, geen een film wordt perfect gemaakt, alleen we zien ze niet of hebben ze nog niet opgemerkt..
kiriyama
Idd. maar bij deze vallen ze wel degelijk op en irriteren ze.
- 12092 berichten
Nog afgezien daarvan, valt ook het verre van originele truukje dat wordt gebruikt op en de kinderachtige manier waarop dat wordt gebruikt hier om alles dan maar mee te verklaren en een verhaaltje mee op te kunnen hangen.
acquadigio
Zoveel fouten zitten er ook niet in deze film, er wordt overdreven en niet nagedacht.
Als Evan terugkeert naar zijn tekening zijn er veel mensen die zeggen dat hij dit niet kan vermeld hebben in zijn dagboek, mag ik hierop verwijzen dat voor Evan terugkeert in de tijd naar dit ogenblik zijn woorden beginnen met 'On wednesday' als hij de paragraaf voorleest. Dus dat is het bewijs dat hij het er in geschreven had.
In de gevangenis: Zijn toekomst veranderd niet door zijn handen op 2 pinnen te slaan, je gaat naar het ziekenhuis, je handen worden opgelapt, en de dag erna ga je gewoon terug naar school zoals je anders zou doen, hier veranderd je toekomst niet.
De toekomst veranderd enkel maar als hij een mijlpaal uit zijn verleden veranderd (moord -Lenny die Tommy vermoordt, Kayleigh dat sterft door dynamiet- of zware ongelukken -zijn ontploffing bij brievenbus- enz.....)
Kleine incidenten veranderen de toekomst NIET.
En over de gevangenisscene met Carlos dat iedereen zegt hij zou Evan nooit gekend hebben zonder littekens, aangezien Evan zijn toekomst niet veranderd komt hij dus sowiezo terug in die gevangenis, Carlos was zich als enige bewust dat er iets zou gebeuren, daarom misschien dat hij besefte dat de littekens er niet waren en na het incident wel, niemand heeft het door dat hun toekomst veranderd, maar door het feit dat Carlos net voor de man staat die alles doet veranderen wist hij dat er iets zou veranderen en lette hij op, hij herinnerde dan uit zijn 'vorige toekomst' dat Evan geen littekens had en nu wel, en het feit dat beide hun toekomst niet veranderde leg ik hierboven uit. (pinnen-incident)
Dus deze scene kan je zo zien (natuurlijk zullen alle mensen die deze film niet moeten het nog altijd als fout zien, en de mensen die de film goed vinden zullen deze scene zo zien) Hangt natuurlijk af van mens tot mens.
De enige fout waarmee ik het akkoord ben is het feit da Evan geen armen meer heeft en toch dagboeken heeft, dat is zowat de enige plothole waar ik deze film op betrapt heb.
Maar met deze uitleg zijn er natuurlijk al heel wat minder fouten. Er wordt teveel overdreven door de "zogezegde" filmcritici op deze site en door die mannekes die de pretentie over hun eigen hebben door anderen 'newbies' te noemen.
Alles veranderd, muziekgenre's veranderen, kledingstijlen veranderen, ..... enja ook films veranderen!
En als de jeugd dit goed vind en jullie niet ..... PECH leef ermee! Dit is een film die goed in de smaak valt bij het jongere publiek en als je die mensen hun mening niet respecteerd en ze daarom afbreekt door dingen als 'newbies' te zeggen en te zeggen dat ze niks van films kennen.
het is persoonlijke smaak, leef ermee, films veranderen, alles gaat mee met de tijd, en als je er niet mee kan leven, ga dan elders.
uhum ........... filmcritici haha soms moet ik echt wel lachen over de wijze hoe sommige mensen denken over henzelf
Moesten diegene nu nog verstand hebben van films zou ik zeggen ok, maar het is gewoon triestig
(ik heb het nu over de mensen die anderen 'newbies' vinden)
- 12092 berichten
Hartverwarmend pleidooi voor de jeugd van tegenwoordig hoor acquadigio, grappig alleen dat het hier ook users van 17, 18 jaar betreft die kritiek hebben op deze film.. Misschien gaat je generatiekloof verhaaltje gewoon niet op en is het in de ogen van sommige filmkijkers gewoon een matig prul, ongeacht hun leeftijden
-geef die mogelijkheid tenminste de kans zou ik zeggen
acquadigio
Je ziet ook dat die hoge cijfers worden gegeven door users tot en met 29 jaar. Iedereen ouder geeft gemiddeld ongeveer een 7.
Ik heb de film nog niet gezien, maar ik houd het op een coolheidsfactor die de hoge cijfers van de jeugd voor een deel bepalen.
Ik geef geen kritiek op kapeuter maar wel op de mensen die dit als uitgangspunt gebruikten in de verdere comments.
kiriyama
Aangezien ik 17 ben, ben ik dus de jeugd en ik heb hier heel veel kritiek op. De oplossingen die jij hebt gezocht zijn aardig maar niet perfect bv.
Het incident met de pinnen: dan zou ie toch ook psychische hulp moeten hebben gekregen, verder zeg je dat alleen de grote dingen het verleden veranderen, dat is niet zo, de tagline is toch ook: change one thing, change everything?
kiriyama
natuurlijk zal niet iedereen van de 'jongere' leeftijd deze film goed vinden, maar toch de meerderheid (als ik afga op de voorgaande comments)
En geen enkele oplossing voor dit genre film is 100% waterdicht, je kan er altijd wel iets op aanmerken.
maar zou dat het feit veranderen dat hij een compleet andere jeugd zou hebben? ik bedoel toen ik jong was 6-7 jaar deed ik ook behoorlijk wat domme en gevaarlijke dingen omdat je dan het besef nog niet hebt van de nadelen, iedereen doet aan die leeftijd wel iets absurd of zeer gevaarlijk.
Dus op die leeftijd veranderen zo'n incidentjes je leven niet, als elk 7 jarig kind psychologische hulp moet krijgen bij een grote stomiteit dat ze doen dan hebben de psychologen geen nachtrust meer.
kiriyama
Doorboorde jij je handen ook met pinnen?

Nou als ik zoiets zou hebben gedaan zou ik wel psychiatrische hulp hebben gekregen en zag mijn leven er nu ook wat anders uit. Misschien niet veel, maar toch.
lowhusky
een heel spectaculaire film met aardige scenes
Kisje
Als ik hier de comments lees over deze film vind ik wel dat deze onterecht zijn, naar mijn mening toch... Ik vond deze echt super goed, ontroerend maar toch die spanning! Ok, er zijn overdreven scène's, maar vele films hebben die, dat is de bedoeling van het woord 'film' weet je wel
somebody
ik vond het een toffe film spannend en een goede sfeer 4,0
tarkovski
gho..
ik vond het doorgaans echt een eerder zwakke film. Het verhaal vond ik aanzienlijk zwak en weinig boeiend. dit ondanks de vele fouten die worden vermeld.
voor het feit dat deze film wel aanspreekt bij de jongeren (dit is helemaal niet op denigrerende toon, versta me zeker niet verkeerd) zie ik in tal van mogelijkheden:
vooraleerst is het een film waar aanzienlijk wat promo wordt rond werd gemaakt. bijkomstig is deze (in tegenstelling tot vele minder bekenden, maar vaak beteren) veel toegankelijker.
Ook het feit dat Ashton Kutcher hoofdpersonage in de film is zie ik deels als reden waarom deze blijkbaar veel succese heeft. Hij is wel iemand die zich richt tot een ietwat jonger publiek.
Tot slot het thema van de film is minder gewichtig dan bijvoorbeeld zwaar drama. bovendien bevat de film aardig wat geweld.
tot slot wil ik nog vermelden dat smaken inderdaad verschillen, maar daarover kan uiteraard ook gediscussierd worden. Per slot van rekening is eten uit "comme chez soi" (misschien voor nederland minder bekend) ook beter dan dit uit Quick, al komt bij Quick meer volk over de vloer.
IcU
Ik heb net de Director's cut gekeken, maar wat is er eigenlijk anders dan de 'normale' versie?
kiriyama
Grootste vershil is het einde, als je de dvd hebt zou hij er ook los op moeten staan bij extra's.
us_raider
- 2034 berichten
Ook dit klopt gewoon, er wordt hier ook op gewezen tijdens de film zelf. Evan is namelijk even wanhopig als hij denk dat hij z'n dagboek niet kon bijhouden omdat hij geen armen had, het incident waarbij hij z'n armen verloor gebeurde echter pas jaren nadat hij al was begonnen met het schrijven in z'n dagboek.
Ik vind dit overigens een goede film, leuk verhaal met een uitstekend einde, tenminste die van de director's cut. Acteerwerk was het grootste deel redelijk, er zat een paar keer 'een lelijke snaar' tussen maar dat viel nog mee. De meeste 'plotholes' worden zwaar overdreven, in veruit de meeste gevallen is er wel een verklaring voor.
Daarnaast zijn bepaalde scènes ook schokkend te noemen, zeer goed uitgevoerd.
Bijvoorbeeld het moment dat Evan er achter komt dat Kayleigh door zijn doen niet is mishandeld maar Tommy juist wel. Of de scènes dat Evan Kayleigh als serveerster(en daarna de zelfmoord) en hoer aantreft.
Die scènes met Tommy waren sowieso wel indrukwekkend, wat een agressieveling!
Dado
Al die mensen die gaan zitten zeiken dat er fouten in de film zitten,, die moeten er wel in anders heb je geen verhaallijn meer voor 2 uur,,, dan moet je een film van een paar uur hebben om alle gevolgen weer te verklaren en logisch te doen lijken.. Natuurlijk zitten er fouten in, maar die zitten ook in de beste films
Het is gewoon een goede film die je vermaakt maar je ook aan het denken zet...
cijfer: 4
kiriyama
Met veel fouten hoeft dat echt niet. In 2 uur had je die makkelijk kunnen laten kloppen.
jtn
wie kijkt er nou naar de fouten je vind een film tog wel of niet leuk???
ik vond de film leuk
Hoe kan je hier invredesnaam niet naar de fouten kijken. Ze liggen voor het oprapen.
- 12092 berichten
Als "leuk" een criterium was voor een goede film, dan is vrijwel alles goed natuurlijk
matthijs_013
hoe lang wordt er nog doorgezeken over de fouten?
Get over it
Nyntje
Komaan, als je een film bekijkt let je toch niet op de fouten? Hoe kun je op die manier nu genieten van een film en je volle aandacht op de verhaallijn richten? Ik heb me helemaal laten meeslepen met de film, en ik moet zeggen dat hij erg goed in elkaar zat. Als ik fouten ontdek in een film dan let ik er soms wel even op, maar dat wil nog niet zeggen dat ik mijn mening over een fim hervat.
kiriyama
Zelfs al let je niet op de fouten, je wordt er gewoon mee doodgegooid.

The Butterfly Effect 3: Revelations
2009

The Butterfly Effect 2
2006

Goed beoordeelde tijdreisfilm 'The Butterfly Effect' morgenavond op RTL7

Films waarin komedie-acteurs op de serieuze tour gingen

De vijf best beoordeelde tijdreis-films

Donnie Darko

Saw
Thriller / Horror, 2004

Big Fish
Drama / Fantasy, 2003
gevangeniskindermishandelinggeheugenverlieschaos theory blackouttraumatijdreizenliefdemind controlflashbackpestkopgeheugenverliesgeweldtherapytrauma based mind control