• 9.387.938 stemmen

The Butterfly Effect (2004)

Sciencefiction / Thriller | 113 minuten / 120 minuten (director's cut)

Genre: Sciencefiction / Thriller

Speelduur: 113 minuten / 120 minuten (director's cut)

Geregisseerd door: Eric Bress en J. Mackye Gruber

Met onder meer: Ashton Kutcher, Amy Smart en Eric Stoltz

Releasedatum: 29 juli 2004

• Prime Video Bekijk via Prime Video

Plot The Butterfly Effect

"Change one thing. Change everything."

De twintigjarige student Evan Treborn beschikt over een unieke maar levensgevaarlijke gave. Hij is in staat terug te keren naar zijn verleden. Voor Evan, die geplaagd wordt door schuldgevoelens, lijkt het de ideale manier om de levens van zijn vrienden - en vooral dat van z'n ex-liefje Kayleigh - weer op de rails te krijgen. Maar Evan houdt geen rekening met het zogenaamde 'butterfly-effect', de ijzeren wet die bepaalt dat de allerkleinste wijziging in het verleden een enorme weerslag heeft op de toekomst. Al snel verliest hij de controle over zijn gave. De gevolgen zijn niet te overzien...

Evan Treborn

Niet mee eens.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Slap gejat en matig gedaan scoort nu eenmaal hoog blijkbaar. Jammer... Misschien moeten er nog een paar honderd van dit soort flauwe plotfrutsels worden gemaakt voordat mensen begrijpen dat er misschien andere dingen in een film zijn die belangrijker zijn dan een (slap) truukje.

matthijs_013

Mij maakt het niet uit of het gejat is. Daar denk ik niet aan bij een film. Denk alleen aan het verhaal en of het goed geacteerd is (en ook naar special effects) en het was echt heel goed allemaal...

avatar van magnolia nr.1

magnolia nr.1

Dit zal vast al in een van de vorige berichten naar voren gebracht zijn, maar ik wil het toch even kwijt.
De moeder van Evan neemt hem mee naar de psychiater, omdat ze zich zorgen maakt om die tekening, die hij in de klas maakte. Daarnaast gaat hij naar het ziekenhuis waar de dokter het advies geeft om dagboeken te gaan schrijven.
De tekening heeft dus eigenlijk aanleiding gegeven voor het schrijven van zijn dagboeken. En dagboeken zorgen ervoor dat hij terug kan gaan naar zijn black-outs.
Maar...die tekening maakte hij eigenlijk op het moment dat hij terugreisde naar een van zijn black-outs (door een van zijn dagboeken te lezen).
Dus de tekening vormde uiteindelijk de aanleiding van zijn gave om terug te gaan in de tijd, terwijl hij die tekening maakte toen hij de gave al had ontdekt en ook gebruikte. Wat ik bedoel te zeggen is dat hij die tekening niet had kunnen maken als hij niet kon tijdreizen. Maar de tekening vormt toch het begin van alles, inclusief het tijdreizen.

Als iemand mij ongelijk wil geven, doe dat a.u.b., want ik wil weten hoe het werkelijk zit.

Ondanks deze schijnbare fout in het verhaal geef ik de film een 4,5 en krijgt ie een plaatsje in m'n top-10.

kiriyama

Hoe kan dit nou een van je lievelings films zijn als je toch weet dat er zulke grote fouten in het verhaal zitten? Dit irriteerde mij echt mateloos.

orbit schreef:

Ook al is deze film misschien gejat. Dat is dan zeker goed gedaan. Ik vond hem gewoon erg origineel.

En dat sommige kunstjes al eens eerder herhaald zijn, wat maakt dat nou uit? Je kan een swingend nummer van een muzikant toch ook goed vinden ook al vind je het gedrag van de muzikant zelf not done!

kiriyama

Tja beter goed gejat dan slecht verzonnen. Maar dit ging mij toch echt te ver. Het is niets meer dan een slecht aftreksel van donnie darko.

avatar van salvatore

salvatore

• 1937 berichten

Naar mijn idee 2 totaal verschillende films met een zelfde thema. Uiteindelijk kan je bijna elke film wel een aftreksel van iets noemen.

matthijs_013

Er zijn meer dan 80 000 films gemaakt. Hoe wil je dan voorkomen dat er geen aftreksels zijn???

Als er een andere draai aan is gegeven, wat is het probleem dan?

kiriyama schreef:

Donnie Darko kon niet bepaalde dingen veranderen in zijn omgeving.

avatar van kijkert

kijkert

maxcomthrilla schreef:

Donnie Darko kon niet bepaalde dingen veranderen in zijn omgeving.

Tuurlijk wel, iedereen kan dat.

Maar dit is inderdaad geen aftreksel van Donnie Darko. Die film had sfeer, deze film is een kil verhaaltje met een repeterend trucje dat nergens op gebaseerd is.

kijkert schreef:

Tuurlijk wel, iedereen kan dat.

Goed verwoord alleen ik had het net andersom.

kiriyama

Als het nou beter dan donnie darko zou zijn. Maar het is vele malen minder, dan denk ik toch had even verder gedacht. Want er zat inderdaad sfeer in en in mijn ogen had het ook heel goed kunnen zijn.

kiriyama

Het is het nu alleen niet.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

kijkert schreef:

Tuurlijk wel, iedereen kan dat.

Inderdaad, sfeer! Om maar iets te noemen.. In DD werd ook nog boven de middelmaat geacteerd. Waarom zien mensen de tergende grauwe middenmoot in deze film niet

Deze film vind ik echt op één lijn zitten met dingen als the mothman prophecies of dat soort b-vermaak. Prima om eens te zien en dan in te delen bij het 1000-in-één dozijn onopvallende filmhoopje.

Het idee achter deze film stamt zelfs al uit ouwe films uit de jaren 50 (tijdreizen en veranderen van het heden), maar bovenal natuurlijk gewoon van back to the future. Een film waarin het gewoon wordt gebruikt als ondubbelzinnig vermaak. Deze film pretendeert helaas ook nog van alles. Stuk prut is het.

Voor de zoveelste keer top 250 gedoe verwijderd. Mag mooi in het forum.

Ook al ken ik Donnie Darko niet

ookal is het in een opzicht vergelijkbaar met DD, waarom is dit dan gelijk een ***film?

Turkeyloverz

DD en BE vond ik beide schokkend (positief), voor de rest zie ik geen overeenkomsten.

En matthijs, de meeste leden vinden de film wel goed, en ten tweede, iedereen heeft (gelukkig) een andere smaak, dus waar maak je je druk om..

avatar van salvatore

salvatore

• 1937 berichten

Diesel schreef:

Een gemiddelde van 3,93 inmiddels. Nr. 80 als de film in de top250 komt. Ik hoop dat de komende maanden mensen massaal 0,5 gaan stemmen. Een film als deze verdiend het niet om zo hoog in de top250 te staan.

Wat een grootse onzin zeg. Er zou toch een film een hoge waardering krijgen terwijl jij hem niet goed vond. Zo kan ik ook wel onzin gaan typen bij top 250 films die ik niet goed vond.

Toen ik deze film (voor die 'hype') zag vond ik het een geweldige film. Heb hem in die week misschien wel 4 keer gezien. De film doet gewoon wat hij moet doen en dat is vermaken. Wat maakt mij het dan nog uit dat 'hij het niet verdiend' en dat 'hij een slap aftreksel is'. Ik geef hem gewoon 5 *en en niks weerhoudt mij ervan om dat te doen. Haters

Diesel schreef:

Ben het helemaal met je eens. Hoewel ikzelf the BE niet zo goed vind, hoeft daarom niet iedereen opeens slecht te gaan stemmen. Als het je film niet is, is dat jouw mening, anderen hoeven het daar niet mee eens te zijn.

Turkeyloverz

Diesel zegt ook niet dat anderen het eens moeten zijn met hem.

En kos heeft niet voor niets die berichten verwijderd, laten we het liever over de film hebben.

Zelf vind ik BE overigens erg goed, geniaal zelfs.

kiriyama

Maar hij zegt wel dat ie hoopt dat anderen laag gaan stemmen. Maar goed dit is gewoon niet mijn film wat voor een groot deel door de plotgaten komt. Heb je hier geen problemen mee dan kan dit best een leuke film zijn.

avatar van magnolia nr.1

magnolia nr.1

kiriyama schreef:

Ik begrijp je irritatie. Zulke reacties kon ik verwachten. Maar deze film heeft op mij zo'n grote invloed gehad. Ik was tijdens de film in een andere wereld (cliche, maar toch), al was het maar voor die 113 minuten. Het gaat mij bij een film dus niet hoofdzakelijk om de inhoud, die zou moet kloppen, maar om de impact die hij heeft op mij. En bij deze film was die impact groot, ik zat helemaal in de film.

Je kan het dus ook zien als een compliment dat ik, ondanks deze fout, de film toch in mijn top-10 zet.

Daar komt nog bij dat deze fout noodzakelijk was. Anders was het allemaal niet gebeurt en was het een baggerfilm geworden.

kiriyama

Zo kun je het ook zien. Iniedergeval bedankt voor je uitleg.

avatar van metaledje

metaledje

lol ik zie hier opeens dat er allemaal fouten inzitten, ik heb er geen 1 opgemerkt, zou iemand please zo vriendelijk willen zijn om alle fouten op te noemen, dan ga ik ze even opzoeken in de film:) ik wil het heel graag zien omdat de film op mijn nummer 1 stond, vind het best lollig om die fouten te zien

avatar van acquadigio

acquadigio

Ik vind deze film geweldig.

5* en die nr.80 is dik verdiend!

nr.80?

De positie in de Top 250 waarop hij op 29 juli komt te staan (zoals de zaken er nu voorstaan)

avatar van Mc

Mc

• 2092 stemmen

Heel aardig filmpje, het viel me allemaal heel erg mee. Ashton Kutcher, van wie ik echt niets verwachtte was nog wel de grootste meevaller, hij kan het dus wèl! Het verhaaltje is leuk verzonnen en de spanning zit er goed in, maar heel speciaal werd het nergens. Gewoon leuk tijdverdrijf; 3*

avatar van Mr. Wiggles

Mr. Wiggles

iedereen die zegt dat er teveel fouten zitten in BFE, moeten wat minder kritisch naar de film kijken want op die manier is geen enkele film meer leuk.

-ik vond het een prima film