The Butterfly Effect (2004)
Genre: Sciencefiction / Thriller
Speelduur: 113 minuten / 120 minuten (director's cut)
Geregisseerd door: Eric Bress en J. Mackye Gruber
Met onder meer: Ashton Kutcher, Amy Smart en Eric Stoltz
Releasedatum: 29 juli 2004
Bekijk via Prime Video
Plot The Butterfly Effect
"Change one thing. Change everything."
De twintigjarige student Evan Treborn beschikt over een unieke maar levensgevaarlijke gave. Hij is in staat terug te keren naar zijn verleden. Voor Evan, die geplaagd wordt door schuldgevoelens, lijkt het de ideale manier om de levens van zijn vrienden - en vooral dat van z'n ex-liefje Kayleigh - weer op de rails te krijgen. Maar Evan houdt geen rekening met het zogenaamde 'butterfly-effect', de ijzeren wet die bepaalt dat de allerkleinste wijziging in het verleden een enorme weerslag heeft op de toekomst. Al snel verliest hij de controle over zijn gave. De gevolgen zijn niet te overzien...
Evan Treborn
Evan Treborn age 7
Evan Treborn age 13
Kayleigh age 13
Relexio
1 van de weinige films die ik halverwege heb uitgezet! vond het helemaal niks!
SLK
sorry maar je kan overdrijven met je ranking
zo goed is deze film nou ook weer niet. 3 sterren meer ook echt niet. Dat deze film in de top 250 staat is een schande.
lucdecoster
Verbazingwekkend dat deze film zo'n hoog gem. cijfer heeft. Het idee van parallelle universums/tijdlijnen is aardig maar de uitwerking vond ik niet al te best.
Wat belangrijker is, op één of andere manier kreeg ik maar geen voeling met de karakters. Ze deden me eigenlijk niets.
Voor mij een middelmatige film en vandaar een middelmatig cijfer: **1/2.
Voor mij dezelfde uitleg, te moeilijk om te volgen.
wait_here
Dat deze film in de top 250 staat is een schande.
Dat jij deze film niet goed vindt is een schande. En dan de redenen dat mensen deze film niet goed vinden : hij zou moeilijk te volgen wezen. Wil je deze film goed vinden dan moet je ook helemaal met je koppie er bij blijven. Als dat niet gebeurt dan raak je de draad al heel snel kwijt en kan je de film net zo goed afzetten.
Amazing
Goede en originele film, niet makkelijk om te volgen maar zeker niet onbegrijpelijk. Amy is weer belachelijk mooi!
Phoenix
Net de DC voor het eerst gezien en die is wel heel veel beter dan de theatrical. Blijf het een geweldig (en aangrijpend) idee vinden dat iemand met zo'n gave gedwongen wordt zelfmoord te plegen.
Verdere technische uitwerking (die me jaren geleden niet zo opviel) vond ik ook goed.
Joram Binsbergen
Erg mooie film, Origineel en goed uitgewerkt verhaal.
Lekker spannend en als je goed oplet zit je al snel diep in het verhaal.
En kijkt hij makkelijk weg maar blijft ie boeien tot het eind.
Zeker 4.5 sterren, lang niet zo'n goede film gezien
haagje2002
Ashton Kutcher hangt meestal de clown uit, maar in deze film is hij serieuzer aangelegd. En hoe! Hij vertolkt zijn rol in deze film ontzettend goed. Het verhaal is erg mooi en met een zeer verassend einde. Houd je van moeilijke thrillers dan is dit jou film!!
3.5
N811
Goede film, maar de hollywood kleur en smaakstoffen zijn wel aanwezig.
supernova
superfilm met een orginaal verhaal, als ik er over praat word ik er altijd erg antousiast over, heelrijk gewoon. één van de beste films ooit, 4.5
Halcyon
Verrassend sterke film die op meerdere vlakken werkt. The Butterfly Effect volgt een filosofisch uitgangspunt dat gebeurtenissen in het verleden verbindt met gebeurtenissen in het heden en de toekomst. Een thema waar iedereen wel eens over mijmert en in die zin ook erg herkenbaar en interessant. Het concept wordt aan de hand van flashbacks verteld en werpt steeds een andere blik op emoties als wroeging, wraak, angst en liefde. The Butterfly Effect poogt niet meteen z'n publiek te ontroeren, maar door subtiele details en een overtuigende hoofdrolspeler slaagt het hier evenwel meermaals in. Ashton Kutcher laat bovendien zien dat hij meer in z'n mars heeft dan het spelen van een slungelachtige grapjas. Kortom, een film die tot nadenken stemt en aanmaant om eerst twee keer na te denken alvorens iets te doen.
Nick Theunis
Ik lees paar berichten terug dat iemand de film halverwege af zou zetten, ik trachtte bijna hetzelfde te doen..MAAR ik hield vol. Bij het eerste half uur kreeg ik nog geen gevoel voor de film, de kinderen met streken en tijdverplaatsingen.. ik zag het niet zitten, maar naarmate de film vorderde greep hij me meer aan..meer werd me het begin (wat ik eerst saai vond) duidelijker en kreeg ik sympathie voor deze film. Het einde was dan ook erg mooi en geef ik deze film de welverdiende 4,5..ik snap dan wel sommige reacties, maar daarom probeer ik iedereen mee te geven om een film toch af te kijken..want ik had in het begin niet het gevoel dat dit een superfilm zou worden, wat achteraf bij mij veranderd is.
(ik heb the director's cut versie gezien, dus een ander einde van de bios release)
Glorfindel13
1 van de weinige films die ik halverwege heb uitgezet! vond het helemaal niks!
Hoe kan je een film dan beoordelen, als je hem niet eens helemaal bekijkt? Ik vind dit persoonlijk de beste film die ik ooit heb gezien en ik heb er al heel wat gezien.
Ik wil je niet aanvallen omdat je de film niks vond, dat is geheel persoonlijke mening en smaak. Maar na een halve film te zien kan ik toch geen beoordeling geven aan een film. Zeker niet over zo'n film als de butterfly effect, bij deze film moet je van begin tot einde goed opletten.
lucdecoster
Deze film beviel mij ook niet, ik heb hem wel helemaal gezien, ik vond er niets science-fiction aan, dan zie ik liever Aliens of zoiets of Lord of the rings.
Nick Theunis
Het is maar goed dat ik dat nog even aangaf dat ik het einde van de director's cut gezien heb, ik heb nu het einde van de bioscooprelease gezien.. ik persoonlijk vind het einde van de director's cut vele male beter, daar raakte de film me echt mee, ik weet niet of de film met dat andere einde me op dezelfde manier zou raken..
.Marjo.
Lord of The Rings en Aliens moet je dus ook echt niet gaan vergelijken met deze film. Is iets totaal anders.
tukkerstein
Een enorme meevaller. Sterk verhaal, goed uitgewerkt, en de film wordt steeds beter. Het onderwerp, het vlindereffect, wordt heel sterk gebruikt in deze film. Bovendien bewijst deze film dat MTV-sterretje Ashton Kutcher wel degelijk kan acteren. Hij zou dat vervelende mensen in de maling nemen-programma de deur uit moeten zetten en in wat meer films moeten spelen. Film is trouwens wel makkelijk te volgen.
Het einde vond ik ook zeer sterk.
Leland Palmer
Na zowel positieve als negatieve reacties over deze film gehoord te hebben heb ik de film deze week maar aangeschaft omdat ik toch wel benieuwd was. Daar komt nog bij kijken dat de score op MovieMeter natuurlijk erg hoog is en ook dat was een reden die mijn interesse in deze film wist op te wekken.
Het verschrikkelijke boeiende en sterke verhaal is een sterk fundament voor de film die mij aan het beeld vast wist te kluisteren en deze heb ik daarna ook niet meer losgelaten totdat de film afgelopen was. Ashton Kutcher zet een sterke prestatie neer in deze film terwijl ook Amy Smart het goed doet. Dat is trouwens een lekker wijf. Maar goed, de score op MovieMeter is in ieder geval naar mijn inziens volledig terecht. Prachtig verhaal die je naar het heden en het verleden weet te sleuren. Alle scenes zijn erg sterk, zowel de scenes van de kinderen als die van Kutcher in zijn volwassen tijden. De mogelijkheid van de hoofdpersoon om het verleden te kunnen veranderen is natuurlijk erg interessant, maar ook prachtig uitgewerkt in de film.
Het einde viel mij eerst zwaar tegen, maar na een tijdje is dat een beetje bekomen en blijkt het misschien wel het beste te zijn voor deze film. Blij dat ik de film gekocht heb in ieder geval en een schande dat ik deze nog nooit eerder had gezien, maarjah: alles op z'n tijd denk ik dan maar.
Nick Theunis
Ben ik wel erg benieuwd welk einde je gezien hebt of je bedoeld, neem aan dat je de director's cut einde gezien hebt, die heeft mijn persoonlijke voorkeur, de andere eindes vond ik daarentegen wat slap en niet de film versterken.
Leland Palmer
Ik heb inderdaad de director's cut gezien. Hoe gaan de andere eindes dan?
Ik heb inderdaad de director's cut gezien. Hoe gaan de andere eindes dan?
Eentje is dat hij zijn buurmeisje als ze elkaar voor het eerst ontmoeten zo aan het schrikken maakt, dat ze bang voor hem is en nooit iets te maken met hem wil hebben. Als ze volwassen zijn lopen ze elkaar dan in de stad voorbij zonder elkaar te herkennen. Was op zich wel een moralistischer einde. Maar het einde van de Directors cut is beter.
Carolaah
Apart, ik weet nog goed dat ik deze film voor het eerst in de bios zag.
Vond het echt een hele goede film, einde wat minder, maar binnen no time draaide hij al niet meer in de bios.
Toen ik de dvd had gekocht, bleek het einde van de biosversie anders dan die van de dvd (daar kun je kiezen uit 2 dacht ik, volgens mij zijn er in totaal 4 verschillende eindes:
Eén waarbij ze elkaar voorbij lopen op het einde
Eén waarbij Evan (Kutcher) achter Kayleigh aan loopt
Eén waarbij ze met elkaar in gesprek raken
En die waarin Evan pre-nataal zelfmoord pleegt)
Deze was een stuk indrukwekkender.
Al met al, het is misschien onrealistisch, maar ik vind de film goed in kaart gebracht. Mooi gemaakt, goed verhaal, goed acteerwerk.
Deze film krijgt van mij eigenlijk een 4* maar omdat ik 4 te laag vind een 4,5.
SLK
Luister ten eerste vind ik deze film NIET slecht. ten tweede ik heb zoveel films gezien die moeilijker zijn te volgen dan deze film. Als je deze film al moeilijk vind heb je niet veel gezien.
soom
Ja, hij is iets minder dan Donnie Darko, met wie deze film nu weleens een vergelijking verdient, (verdiend) ja. Jake Gyllenhaal zet in Donnie Darko een betere rol neer dan Ashton. Toch best een vermakelijke film, met best wel wat memorabele momenten, vooral door de jongere garde hier. Ik ben me ook echt een paar rot geschrokken, bleef er bijna in zeg. 3,5*, half puntje lager dan iets betere Donnie Darko.
Turkeyloverz
En wat is precies de overeenkomst met Donnie Darko? De enige overeenkomst, voor mij, is dat het beide meesterwerken zijn, maar voor de rest zie ik het niet zo.
soom
Uit de plot gehaald, dus geen spoiler: Hij is in staat terug te keren naar zijn verleden. Andere overeenkomsten: Evan en Donnie zijn allebei jongens. (
Turkeyloverz
Ik vind wel dat je het heel oppervlakkig bekijkt. Er zit zoveel meer achter deze 2 films. Oke, ze gaan idd beide terug in de tijd, maar om een heel erg andere reden en manier. Trouwens, Donnie Darko zit ook heel erg ingewikkeld in elkaar, terwijl deze BE toch overduidelijk is. Ik bedoel, komaan, zo kun je ook alle romantische komedies met elkaar vergelijken omdat ze allemaal over mid-life crisissen of voorspelbare relaties gaan, ofzo.
soom
Nu ik er even over nadenk heb je inderdaad gelijk dat het waarom van BE duidelijker is, maar ik vind Donnie Darko en BE toch echt op elkaar lijken qua idee...
. De uitwerking is alleen anders.
Turkeyloverz
Qua idee heeft deze idd wel wat weg van Donnie Darko, al zit DD wel veel intelligenter in elkaar.
soom
Donnie Darko heeft ook beslist een betere cast, een beter plot, is inderdaad ietsje intelligenter, maar BE doet hoe dan ook qua idee niet onder voor Donnie Darko. Blijf het echter net ietsje minder vinden dan Donnie Darko, wellicht ook vanwege de uitwerking die net iets minder was.

The Butterfly Effect 3: Revelations
2009

The Butterfly Effect 2
2006

Goed beoordeelde tijdreisfilm 'The Butterfly Effect' morgenavond op RTL7

Films waarin komedie-acteurs op de serieuze tour gingen

De vijf best beoordeelde tijdreis-films

Donnie Darko

Saw
Thriller / Horror, 2004

Big Fish
Drama / Fantasy, 2003
gevangeniskindermishandelinggeheugenverlieschaos theory blackouttraumatijdreizenliefdemind controlflashbackpestkopgeheugenverliesgeweldtherapytrauma based mind control