Genre: Biografie / Muziek
Speelduur: 160 minuten / 180 minuten (director's cut)
Verenigde Staten / Frankrijk / Italië
Geregisseerd door: Milos Forman
Met onder meer: Tom Hulce, F. Murray Abraham en Elizabeth Berridge
Gesproken taal: Engels, Duits, Italiaans en Latijn
Releasedatum: 11 oktober 1984
Plot Amadeus
"...Everything You've Heard is True"
We schrijven 1781 en Antonio Salieri (Abraham) is werkzaam als de competente hofcomponist van Keizer Jozef II. Wanneer Mozart (Tom Hulce) aan het hof arriveert, moet een verbijsterde Salieri vaststellen dat de goddelijke muzikale inspiratie waar hij zelf naar zoekt, werd geschonken aan een losbandige, hondsbrutale nar. Gek van jaloezie, besluit hij Mozart met alle mogelijke middelen te gronde te richten, misschien zelfs met moord.
Antonio Salieri
Count Orsini-Rosenberg
Parody Commendatore
Papagena
BoordAppel
Als de acteurs hier met een Duits accent zouden spreken zou dat pas storend zijn en bovendien compleet onnodig.
Inderdaad, ofwel zet je Oostenrijkers neer, ofwel zoals nu het geval is Amerikanen die Engels praten. Amerikanen die Duits gaan praten is ook maar een slechte oplossing en evengoed ongeloofwaardig. Dan ga je nog meer dan nu het accent op de taal leggen, wat mij eigenlijk niet echt stoorde in deze film.
Ciai
Gevraagd dus. Mozart is wel degelijk bekend, en men wist ook meer dan: een Oostenrijkse componist.
Het is inderdaad niet de bedoeling dat het accent op de taal gelegd wordt. Maar in deze film wordt niet 'normaal' Engels gesproken.
Maar, het is geen big issue, gewoon iets wat me nogal stoorde in de film.
Wat ik persoonlijk een belangrijker iets vind, is dat de film in mijn ogen, hoewel hij goed is, overgewaardeerd wordt. Dat ligt, zoals ik al eerder zei, aan de muziek, die we echt niet aan Forman te danken hebben. Ik vind de film nou niet meer dan een gemiddeld biografisch plaatje geven, met gemiddelde acteurs, en leuke ideetjes.
Leuk en aardig allemaal dus.
Niveath
Ruim 2,5 uur erg geboeid zitten kijken. Wat een prachtige film. Alles is goed, geweldige acteerprestaties, schitterende kostuums en geweldig in beeld gebracht.
Het verhaal wordt geweldig opgebouwd en de manier van vertellen (uit de ogen van Salineri) pakt briljant uit.
AddictedToMovies
Maar, het is geen big issue, gewoon iets wat me nogal stoorde in de film.
Leuk en aardig allemaal dus.
Over bekendheid Mozart: ik ben 14 en weet dondersgoed wie Mozart is, ik heb er zo'n 3 of 4 cds van.
Over spraak: de echte taal is het best (Duitsers die Duits spreken in Duitsland) of als het een Amerikaanse film is, gewoon Engels. Anders krijg je zo'n neppe mix zoals bij Chocolat (daar stoorde ik me aan het engelsmetfransaccent).
Over de film: Een van de mooiste films ooit gemaakt, en een van m'n favorieten. Prachtige kostuums, beste soundtrack ooit, ontzettende goede acteurs, mooi gefilmd, en gewoon heel fijn om naar te kijken (vind ik), van mij mocht ie wel wat langer doorgaan...
5* en vechtend voor een plaatsje in mijn top 10...
Ciai
5* en vechtend voor een plaatsje in mijn top 10...
Het lijkt me toch dat een 5* voorbehouden is aan de allerbeste films, die toch echt zeker in je top 10 moeten staan. Anders heeft het maximale toch ook geen waarde meer?
AddictedToMovies
Nu heb ik meer dan 600 films gezien waar ik er 16 5* heb gegeven. Die vind ik bij de absolute top horen, het is jammer dat ze niet allemaal in de top 10 passen.
Mads Smikkelsen
Moooooooooooooooooie film, interessant en met de nodige humor. Wooooooooooooolfieeeeeeeeeee!!
En dan die lach van Mozart..............zeer aanstekelijk, ik heb enorm genoten van de film en de acteerprestaties.
Remi
Wow, wat een film!
Amadeus gaat over Wolfgang Amadeus Mozart, één van de bekendste componisten ooit. In het begin zie je Salieri, die zichzelf snijdt en het lijkt erop dat hij Mozart heeft vermoord. Maar de film begint pas als we de oudere Salieri zien, die een priester een verhaal verteld over zijn eigen muziek en succes, die verstoord wordt als Mozart steeds bekender wordt in Wenen. Op allerlei manieren zie je toch dat Salieri er niet helemaal tevreden mee is, en probeert Mozart ten gronde te richten.
Zelf luister ik graag naar muziek van Bach, Beethoven, Wagner en Mozart, dus het werd eens tijd om Amadeus te bekijken, vooral omdat ik best hoge verwachtingen had van deze film. Gelukkig heeft Amadeus me totaal niet teleurgesteld, want wat een prachtige film is dit, zeg! In de meeste muziekfilms, zoals Ray, Control en The Blues Brothers hoor je de muziek meestal wanneer het gezongen wordt door de artiest zelf, maar de muziek van Mozart wordt niet alleen afgespeeld wanneer het in beeld wordt gebracht, maar ook bij andere scéne's hoor je de prachtige muziek krachtig naar boven komen, waardoor de kippevel nog steeds op m'n armen staat!
Tom Hulce vond ik een geweldige Mozart spelen, met dat eigenaardige lachje en zijn manier van doen en laten sprak mij best aan, waardoor er ook genoeg humor verscheen. F. Murray Abraham als jaloerse Salieri kwam ook erg sterk over. Visueel zag de film er ook prachtig uit, de muziek paste als het ware precies in de scéne's die getoond werden en dat kwam bij mij allemaal nog veel spectaculairder over. De sfeer vond ik ook erg prettig, waardoor de 120 minuten zo voorbij gingen, want daarna werd het toch wel een beetje langdradig naar mijn gevoel en ik zat de 'director's cut' te bekijken, dus na 180 minuten had ik het eigenlijk wel gezien. Maar buiten dat ene kleine minpuntje vond ik het echt een prachtfilm.
Toen de film was afgelopen, moest ik eigenlijk wel aan The Shawshank Redemption denken, waar Andy Mozart opzet en je Red hoort zeggen;
"I have no idea to this day what those two Italian ladies were singing about. Truth is, I don't want to know. Some things are best left unsaid. I'd like to think they were singing about something so beautiful, it can't be expressed in words, and makes your heart ache because of it. I tell you, those voices soared higher and farther than anybody in a gray place dares to dream."
Dat waren eigenlijk de juiste woorden wat ik vind van de muziek. Je ziet niet alleen wat Mozart allemaal voelt, maar je hoort het voornamelijk en dat is het mooie, dat de muziek perfect past in de emoties die Amadeus laat zien.
Conclusie: Amadeus is een schitterende film die een goed beeld geeft van Wolfgang Amadeus Mozart, die met zijn rare gewoontes toch een geniale gave heeft voor prachtige muziek.
Tegenvallende film!
Ik had vooraf eigenlijk niet echt verwachtingen bij deze film. De opbouw van de film is best goed als we samen met de oude Salieri terugblikken op zijn leven en natuurlijk het leven van Mozart. Salieri wordt trouwens erg goed gespeeld door F. Murray Abraham. Daarentegen vond ik de acteerprestatie van Tom Hulce als mozart maar matig. Hij kwam op mij erg gemaakt over en vooral dat lachje is na verloop van tijd bijzonder irritant.
De eerste anderhalf uur van de film is op zich best aardig. Dan wordt de film op een gegeen moment een beetje een herhaling van zetten mede door de soms ellenlange muziekstukken die gespeeld worden. De muziek op zich was redelijk, maar vooral het gegil van de vrouw(en) er door heen ging bij mij soms door merg en been. Het is niet dat ik een hekel heb aan klassieke muziek, want ik kon Beethoven in A Clockwork Orange bijvoorbeeld best waarderen.
Visueel ziet film er tot slot ook best goed uit, maar mede door het gerek van de operascenes deed de film me het laatste uur niet zoveel meer.
Ik heb trouwens de directors cut gezien, weet niet wat er geknipt is in de andere versie, maar ik neem aan een stuk van de operascenes?
Duo Maxwell
Knap gemaakte film over het leven van Mozart, gevolgd door de ogen van z’n concurrent en aartsrivaal Salieri. De beide rollen geweldig geacteerd door de voor mij onbekende Tom Hulce en F. Murray Abraham. Ik had in eerste instantie verwacht dat ie wel zou vervelen door de lange speelduur en de muziek, maar dat viel me erg mee, hij bleef de volle 3 uur meer dan boeien.
Tegenvallende film!

Muziek was redelijk?
Dat je de film vind tegenvallen, ok (wat ik zoiezo al moeilijk vind om te begrijpen) maar de muziek is gewoon... Mozart. In de directors cut word o.a. dat stuk geknipt waarin mevrouwtje Mozart naar Salieri gaat en dat hij haar dan laat uitkleden, en de scene waar Mozart iemand moet leren piano spelen terwijl die honden erdoorheen zitten te blaffen. Sorry voor de onduidelijke beschrijving, is al een tijdje geleden dat ik de director's cut heb gezien.
Muziek was redelijk?
Dat je de film vind tegenvallen, ok (wat ik zoiezo al moeilijk vind om te begrijpen) maar de muziek is gewoon... Mozart. Ik snap best de de muziek van Mozart is, dat wil nog niet zeggen dat ik het mooi moet vinden. Was bij vlagen best redelijk, maar in zijn geheel vind ik de muziek toch maar matig, met als dieptepunt de vrouwen die er doorheen gillen.
Bedankt voor de info. Je beschrijving is duidelijk genoeg. Het zijn op zich overbodige scenes misschien, maar juist die twee scenes waren allebei nog best aardig.
AddictedToMovies
Tja, nooit geweten dat (een serieus) iemand iets tegen Mozartmuziek kan hebben, maar ja. Bedoel je met 'vrouwen die er doorheen gillen' de opera's? (Magic Flute misschien?)
Die (geknipte) scenes vond ik zelf ook goed, en helaas moest ik de 'gewone' versie op DVD kopen aangezien die alleen in de winkel ligt.
Ik heb er niet speciaal iets op tegen. Ik vind het alleen niet zo geweldig als anderen. Met die vrouwen bedoel ik inderdaad de operascenes. Dat herinnerde mij er nog even fijntjes aan dat ik geen operaliefhebber ben.
Dat is dan inderdaad jammer. Als ik een film uitstekend vind zoals jij in dit geval, dan wil ik ook altijd graag de beste of meest volledige versie daarvan hebben. Wie weet kom je deze ooit nog een tegen.
Zandkuiken
Beter dan ik had verwacht, het is natuurlijk altijd interessant om een film te zien over iemand die door de meeste mensen wel zal worden genoemd als je hen vraagt naar een lijstje met genieën.
Niet alleen de briljante Mozart, maar ook het Salieri-personage, dat zich niet kan neerleggen bij zijn eigen beperkingen, levert sterk materiaal op.
Grootste troef van Amadeus vind ik de opbouw: niettegenstaande de film drie uur duurt, heb je nooit het gevoel dat de prent gaat slepen. Ook de vele muziek gaat nergens storen, hoewel ik zeker geen grote fan ben van Mozart.
Theatrale film, hoe kan het ook anders, maar best verteerbaar. 3*
AddictedToMovies
De ultieme combinatie van muziek en beeld!
Deze film is werkelijk prachtig; alles is zo mooi gefilmd; de decors, de kostuums. Milos Forman vind ik altijd heel fijn filmen; heel rustig, je ziet alles wat je moet zien, zonder overbodige flitsende effecten. Samen met One Flew Over the Cuckoo's Nest zijn mooiste film!
Het verhaal en script zijn ook goed, erg knap om van een aantal feiten zo'n verhaal erom heen te bouwen.
De muziek van Mozart is natuurlijk zoiezo geweldig, maar hier geeft het toch iets extra's: de perfecte muziekkeuze en de beelden versterkt het geheel. De operastukken en het requiem... Prachtig!
Ook kan ik niets dan lof spreken over de acteurs; Tom Hulce komt heel overtuigend over als de kleine perverse genie met een zeer eigenaardig lachje. F. Murray Abraham als Salieri is ook geniaal. Vooral de oude Salieri zet hij perfect neer; één en al jaloezie. Ook de bijrollen spelen erg sterk.
Met de lange speelduur heb ik me geen seconde verveeld!
MNV2
- 1900 stemmen
Met z'n 160 minuten is het best wel een lange zit, maar hij maakt wel een sterke indruk achter ook al heb je niets met klassieke muziek, de combinatie klassieke muziek en beelden werkt zeer goed. Verder kent de film een redelijk goede cast, standaard camerawerk, komt het soms iets te braafjes over,.. Maar zeker een interessante film.
Aazhyd
Erg tegenvallende film. Langdradig en gezocht. Had er meer van verwacht.
Bof.
Aardige aan deze film is dat hij redelijk frivool is, en wat meer dan een duffe biografie. Mozart wordt redelijk excentriek neergezet, maar is best te genieten. Wel een beetje jammer dat het verhaaltje wel erg zwart/wit neergezet werd, maar viel verder goed te verteren.
Voor een kostuumdrama ook aardig in beeld gebracht, al is er maar weinig echt opzienbarends te melden. Zag er gewoon verzorgd uit, op een niet al te muffe manier.
Minder is dat de film, zeker halverwege, zichzelf erg veel herhaalt. De operas vond ik niet al te boeiend, sowieso spreekt Mozart mij als artiest nauwelijks aan. Naar het einde toe vond ik het ook steeds minder boeien, al kwam dat wel grotendeels door de te lange speelduur.
Vond het niet zo slecht als gevreesd, al had ik op basis van enkele commenteren toch wel iets aparters verwacht. Iets frivoler dan de doorsnee biopic, maar uiteindelijk blijft het binnen de lijntjes.
powerman
Wolfgang Amadeus Mozart, als hij werkelijk zo was als in deze film dan kan ik 2 dingen zeggen: 1. wat een tijdperk. 2. Wat een gek was dat. Maar ontzettend mooi gefilmd en geacteerd. Mooie kostuumfilm.
misterwhite
Helaas is het mijn ding niet zo. Het is wel wat boeiend en fascinerend maar voor mij was het veel te langdradig. Toch een klein beetje ervan genoten maar ik hou het op 3 sterren.
popquizhotshot
Wow, wat een film!
Flavio
Eindelijk de Director's Cut gezien. Ik zie een film toch vooral als een werk van de regisseur dus ik ben altijd blij als een director's cut van een favoriet uitkomt. Dan zie je hoe het bedoeld was: soms is een DC overbodig en soms is de DC zo ingrijpend dat het de theatrical release overvleugelt of zelfs overbodig maakt. Dat is hier niet het geval, maar toch is de film vloeiender, zijn de paar plotholes die er waren opgelost, en ik had niet eens het idee dat de film langer duurde.
Eigenlijk onbegrijpelijk dat een aantal scenes geschrapt werden (met name de scene met Constanze bij Salieri is vrij essentieel).
Als in de film de balletscene moet worden geschrapt en Mozart iets zegt in de trant van "hoe kan ik iets dat perfect is herschrijven" was dat vast ook de stem van de regisseur.
Vinokourov
Erg interessante film, al hoeven die operascenes niet zo van mij. Maar het karakter Salieri, die Mozarts muziek verafgodt, maar tegelijkertijd walgt van zijn karakter, is erg interessant. Sterk slot ook.
Driello
Fraaie film, al is het naar verluidt niet een realistische weergave van de werkelijkheid van het leven van Mozart.
De film gaat voor mij meer over de innerlijke tweestrijd van Salieri dan over Mozart. Enerzijds is er zijn enorme bewondering voor de muziek van Mozard, anderszijds zijn haat voor de persoon. Dat laatste krijgt steeds meer de overhand. Mooiste scene: Salieri die een stuk bladmuziek van Mozard leest en beschrijft hoe dat is opgebouwd.Ondertussen hoor je het stuk spelen. Prachtig. En wat acteerd deze man hier goed. Kende hem daarvoor alleen als Omar Suares in Scarface en dit was weleen stuk beter en fraaier zeg.
Tijdje geleden in veel enthousiasmeeen 4,5* gegeven en die blijft staan.
Wie kan me overigens meer van dit soortfilms aanraden? Dus: films over het leven van een beroemde kunstenaar die op een zo'n mooie manier zijn gemaakt.

Je hebt nog 30 dagen - of minder - om deze absolute fillmhits te bekijken op Prime Video

De beste speelfilms over het leven van beroemde artiesten

The Pianist
Drama / Oorlog, 2002