• 9.376.876 stemmen

Amadeus (1984)

Biografie / Muziek | 160 minuten / 180 minuten (director's cut)

Genre: Biografie / Muziek

Speelduur: 160 minuten / 180 minuten (director's cut)

Oorsprong: Verenigde Staten / Frankrijk / Italië

Geregisseerd door: Milos Forman

Met onder meer: Tom Hulce, F. Murray Abraham en Elizabeth Berridge

Gesproken taal: Engels, Duits, Italiaans en Latijn

Releasedatum: 11 oktober 1984

Plot Amadeus

"...Everything You've Heard is True"

We schrijven 1781 en Antonio Salieri (Abraham) is werkzaam als de competente hofcomponist van Keizer Jozef II. Wanneer Mozart (Tom Hulce) aan het hof arriveert, moet een verbijsterde Salieri vaststellen dat de goddelijke muzikale inspiratie waar hij zelf naar zoekt, werd geschonken aan een losbandige, hondsbrutale nar. Gek van jaloezie, besluit hij Mozart met alle mogelijke middelen te gronde te richten, misschien zelfs met moord.

Antonio Salieri

Count Orsini-Rosenberg

Parody Commendatore

avatar van jassonn

jassonn

Vond eerlijk gezegd de muziek op den duur wat vervelend worden,en dan vooral het 'gegil in de opera's.Verders een leuke film.Goed voor 3 *

avatar van Phoenix

Phoenix

Ik vond het na verloop van tijd ook inderdaad allemaal een beetje in herhaling vallen. Voor mensen die Mozart's muziek prachtig vinden is het natuurlijk fijn om minimaal 5 keer naar 10 minuten durende opera's van Mozart te kijken maar mij deed het niet veel. Daarom had ik het na een paar eigenlijk wel gezien en kon de film me steeds minder boeien. Wel met erg veel gevoel gemaakt en geacteerd. Toch wel 3 sterren want films over genieën zijn altijd interessant.

avatar van Kenshin

Kenshin

Phoenix schreef:

Voor mensen die Mozart's muziek prachtig vinden is het natuurlijk fijn om minimaal 5 keer naar 10 minuten durende opera's van Mozart te kijken maar mij deed het niet veel. .

Het is inderdaad wat anders dan je gebruikelijke TMF clips

avatar van Phoenix

Phoenix

Daar gaat mijn hart nou ook niet echt naar uit... Er is nog wel meer dan dat hoor.

avatar van Anatolia

Anatolia

Mooi (vergelijkend met Immortal Beloved): 4*

Met name hulde aan Abraham.

avatar van Borky

Borky

Het is een mooi verhaal en een goede keuze om het te doen vanuit het oogpunt van Salieri. Soms had ik een brok in mijn keel vanwege enkele scènes, vooral bij het deel waarbij Mozart het Requiem aan Salieri dicteert. Schitterende muziek!

avatar van Dustyfan

Dustyfan

Na 20 jaar eindelijk herzien. Wat een juweel ! Heb een dikke brok in m'n keel van de prachtige muziek en de meesterlijke scenes. Wat een aangrijpend drama.

RolfWolf

Waarom had ik Amadeus nog niet de volle vijf sterren gegeven? Too many notes? Nein maestro, het is perfect zo!

RolfWolf schreef:

Too many notes? Nein maestro, het is perfect zo!

Zelden zo verrast geweest bij herziening als bij Amadeus, wat een absoluut meesterwerk is dit toch.

Briljant in alles !!! 5 VETTE STERREN.

(En in Directors Cut, 173 minuten, alsof de lengte van de film niet bestaat)

FisherKing schreef:

Briljant in alles !!! 5 VETTE STERREN.

Bravo!

(En in Directors Cut, 173 minuten, alsof de lengte van de film niet bestaat)

Die wil ik ook graag zien. Hoe kom je nou aan zo'n directors cut, ligt die gewoon in de winkel of moet ik gaan zoeken op internet?

FisherKing

Overal verkrijgbaar en niet zo duur.

Amazon.co.uk is geloof ik de goedkoopste

Dankeschön!

avatar van Wouter

Goedkoper dan Play en dvdboxoffice (die beiden geen verzendkosten rekenen)?

FisherKing

Ik denk dat Play.com goedkoper is met 12,86 Euro. (8,49 GBP)

avatar van Newbie

Newbie

Ik heb de dir.-cut bij kinepolis (online, zie hun website) gehaald (limmited edition), daar was ie 19.90 of zo iets.

Ik had 'm gezien toen ik nog klein was, het is me altijd bijgebleven. Bij herziening was ie machtig. Prachtige muziek en eigenlijk niet saai en best interessant om te volgen. Vooral de muziek maakt van de film een topper. De komische ogenblikken samen met de strijd van Salieri zorgden voor het goede verhaal. De vertelstijl vond ik hier zeer goed gekozen.

De 4.5* zijn hier dik verdiend.

avatar van Devastation HCT

Devastation HCT

Briljante film. De muziek verwerkt in verhaal en lichte humoristische vertolkingen van bepaalde scènes gecombineerd met dramatiek, tragiek en afwisselend muziek en dialoog heeft deze film zo geweldig gemaakt. Ode to Amadeus!

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Ik heb hem nog niet afgezien en stem dan ook niet, vind het tot nu toe goed in elkaar zitten en erger me totaal niet aan Mozart(geweldig dat lachje) alleen vind ik het erg irritant dat ze steeds Engels spreken.

avatar van MaryCorleone

MaryCorleone

Grandioze film! Spectaculair!

Jammer dat er nog niet zo'n mooie film is gemaakt over Beethoven, ook mooie muziek en een leven om te verfilmen waard.

Het verschil tussen Amadeus en Immortal beloved is dat bij Amadeus Muziek de hoofdrol heeft en dat is (vind ik persoonlijk dan hè...) bij Immortal B niet het geval...

MaryCorleone schreef:

Jammer dat er nog niet zo'n mooie film is gemaakt over Beethoven, ook mooie muziek .

De muziek in ieder geval prominent aanwezig in A Clockwork Orange.

avatar van MaryCorleone

MaryCorleone

Toch maar weer eens gaan bekijken die film dan... !

avatar van vdc

vdc

Volgende week woensdag op TV.

Deze pik ik zeker mee : het is geleden van toen ik hem in de bioscoop zag.

Nu, 20 jaar later, kan ik me nog steeds levendig die verbitterde blik van Abraham voor ogen houden.

Eén van de sterkst geacteerde karakters ooit, denk ik.

avatar van Stephan

Stephan

Ze zonden dus de DC uit op de belg. Grappige scenes die ik niet eerder gezien heb. Kan ik deze film nu ook een 6 sterren waardering geven?

Quote van de eeuw:

OLD SALIERI
Do you know who I am?
You never heard of me, did you?

VOGLER
That makes no difference.
All men are equal in God's eyes.

OLD SALIERI
Are they?

(*spoiler tag )

FisherKing

Heerlijk, mag ik ook die 6 sterren geven.

avatar van sn@ke

sn@ke

• 2077 berichten

Amadeus *****

Vroeger stukken van gezien , nu volledig en terecht één van m'n favoriete films geworden ( top10 waardig). Amadeus is een gewaagd muzikaal epos met (natuurlijk) prachtige muziek , een prachtige tragische ondertoon en dito acteerprestaties. Mozart wordt gewaagd neergezet door Tom Hulce als de giechelende , obscene snotaap. De vertelstructuur is erg boeiend. Amadeus sleept je mee in de wereld waar klassieke muziek hoogtij viert in wenen .... en laat je niet meer los. De decors en kleding ogen ( de hele film opzich eigenlijk) bijzonder authentiek. Dit is geen saai kostuumdrama , maar een diep emotioneel en menselijk beeld van één der grootsten der aarde. FM Abraham is beangstigend goed als de jaloerse , minder getalenteerde Salieri. Zijn dialoog met de priester over Gods keuze is even boeiend als onwaarschijnlijk. Puur meesterwerk.

avatar van Kai

Kai

Toen mijn vader deze ging kijken dacht ik dat deze film de meest saaie film allertijden ging worden, maar ik keek toch maar ff mee. En de film bleek prachtig, de kostuums waren zo mooi dat je maar zelden een evenaring ziet. De acteer prestaties waren oscar waardig vooral de rol van Tom Hulce de ik alles behalve irritant vond spelen heb, er dan ook niet zo'n moeite mee als een acteur wat anders acteert dan de meeste. Maar ook de rollen van F. Murray Abraham en Elizabeth Berridge (wat me verbaasde toen ik las dat ze 22 was ze leek mij meer 12) waren goed. Ook vond ik de details zo goed in beeld gebracht door Milos Forman het zag er dan ook allemaal zo echt uit, alles klopte gewoon.

Een dikke 4,5 *

De VRT zond trouwens één scene 2 keer uit, is dat ook op de dvd of was dat een foutje.

avatar van braambes

braambes

ja juist, heb er ook opgelet was het niet zo dat hij in de eerste scène geen geldbeursje kreeg en in de tweede wel
vlak voor de film zonden ze ook twee keer dezelfde programma-aankondiging uit, zal er wel niks mee te maken hebben.

avatar van Kai

Kai

braambes schreef:

Ik heb er niet heel precies opgelet maar ik dacht dat de scenes identiek aan elkaar waren.

avatar van John Doe

John Doe

De film wist me naar mate het verloop steeds meer te overtuigen. Milos Forman is goed in het maken van voor mij nagenoeg complete films. Derde film die ik van 'm zie na ''One Flew ..'' en ''Man On The Moon'' (allen 4,5*) en ik zie veel gelijkenissen met laatstgenoemde. Tom Hulces rol hier zou trouwens als gegoten hebben gepast voor Jim Carrey; Carrey zal vast hiervoor gecast zijn door Forman als hij toen al 'rijp' was geweest.

avatar van vdc

vdc

Kai schreef:

Klopt. Ik heb hem gisteravond pas bekeken (en dus dat bericht al gelezen), dus ik kon het extra in de gaten houden. Waarschijnlijk een foutje bij Canvas.

Bij mij blijft ie mooi overeind op 3,5*.

avatar van lngrid

lngrid

Ik word absoluut betoverd door de muziek van Mozart, maar dat wist ik al

Film vond ik verder niet zo mooi als ik had gehoopt. Het gegiechel van 'Wolfchen' was me te overdreven. Ook zijn waanzin later komt over als een door hemzelf gekozen vorm van spotten met alles en iedereen. Dat vond ik raar.

Maar toch nog een mooie film hoor, 3,5*