menu

Amadeus (1984)

mijn stem
3,78 (1975)
1975 stemmen

Verenigde Staten
Biografie / Muziek
160 minuten / 180 minuten (director's cut)

geregisseerd door Milos Forman
met Tom Hulce, F. Murray Abraham en Elizabeth Berridge

We schrijven 1781 en Antonio Salieri (Abraham) is werkzaam als de competente hofcomponist van Keizer Jozef II. Wanneer Mozart (Tom Hulce) aan het hof arriveert, moet een verbijsterde Salieri vaststellen dat de goddelijke muzikale inspiratie waar hij zelf naar zoekt, werd geschonken aan een losbandige, hondsbrutale nar. Gek van jaloezie, besluit hij Mozart met alle mogelijke middelen te gronde te richten, misschien zelfs met moord.

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=IAESB8LH0nI

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van 93.9
4,5
Zeer goede film, alleen een hele punt eraf omdat het in het Engels is.. Net als in oorlogsfilm, het zou gewoon verboden moeten worden

avatar van alexspyforever
Ik ga mezelf geen liefhebber noemen van klassieke muziek al zijn er toch wel stukken van verschillende componisten die me weten te bekoren. En ere wie ere toekomt Mozart stak er toch echt wel bovenuit. Vroeger was het zo dat het echte respect en appreciatie pas komt na de dood van de artiest. Dat Mozart tijdens zijn leven veel met afgunst en jaloezie te maken kreeg is misschien niet zo verwonderlijk. Hij leek er door zijn talenten maar weinig moeite voor moeten doen al heeft hij ook niet meteen een leuke jeugd gehad. Dat hij een losbandig leven leidde buiten zijn werk was dan ook het logische gevolg. Dat is althans het beeld wat de film me over deze historische figuur heeft getoond. Het is natuurlijk erg jammer dat je al bij de eerste kijkbeurt weet hoe het zal aflopen of je moet totaal niets weten over Mozart (maar die mensen zullen deze film wel niet kijken).

4,5
Een van de allermooiste films allertijden. Geweldige muziek, kostuums, decors en verhaal natuurlijk. Tijdloos.

avatar van RuudC
1,5
Wat een zit zeg... Gisteravond heb ik de film maar uitgezet, omdat ik gewoon bijna in slaap viel. Vandaag natuurlijk afgekeken, maar ook het laatste uur viel niet mee. De tijd dat ik Amadeus een best leuke film vond, is echt voorbij.

Het enige mooie om te zien, is het aanstekelijke karakter van Mozart. Het onverbloemde enthousiasme en zijn geweldige schaterlach. Zijn muziek mag er best wezen, maar doe mij maar een componist als Beethoven. De rest kon me gewoon niks schelen. Salieri is maar een duf karakter. Mevrouw Mozart, vader Mozart, de keizer.. Nee, gewoon willekeurige figuren. Natuurlijk moet Amadeus om Wolfgang Amadeus Mozart draaien, maar we zien hem alleen maar lachen, musiceren en piano spelen. Er wordt duidelijk gehint naar jaloezie, Mozarts geldproblemen etc, maar nergens gaat de film echt ergens op in. Het blijft allemaal erg oppervlakkig en daarmee gewoon ronduit saai. Velen zijn het er blijkbaar niet mee eens. Je zal de rococo-interieurs maar mooi vinden. Ik vind het (net als alle pakken en pruiken) kitsch van de bovenste plank.

4,0
Imponerende film waarvan het eerste gedeelte, waarbij Salieri tegenover de priester het verhaal Mozart op gang trekt en de personages nieuw en fris overkomen, beter uitvalt dan het tweede wanneer er meer opera te zien en de figuur van Mozart aan het tanen is.
Natuurlijk is het geheel filmisch schitterend en zijn de vertolkingen onvergetelijk.
In hoeverre alles historisch juist is laat ik in het midden. De ter aarde bestelling van Mozart is in ieder geval betekenisvol en impressionant.

avatar van Maarten0402
5,0
Pff, jemig wat een geweldige film!
Toen ik hem voor het eerst had gezien kon het het allemaal nog niet helemaal vatten en was toen van mening dat ik Immortal Beloved (1994) iets beter vond (vind ik ook een hele mooie film, met een van de betere rollen van Gary Oldman), maar deze film kreeg ik maar niet uit mijn hoofd en hoe meer ik erover nadacht hoe beter hij werd. Dus volgde een week later, toen ik het allemaal even kon bezinken een tweede kijkbeurt en ik was helemaal weggeblazen.
Jemig wat een complexiteit, weergaloos vertolkt door de fantastische acteur Fahrid Murray Abraham als Antolio Salieri. Ik leef in die film helemaal met hem mee en hij komt zo ongelofelijk echt over.
Het mooie is dat ik hem helemaal begrijp, maar als je hem begrijpt, is het lastig uit te leggen aan iemand die de film nog niet heeft gezien.

Film blijft fictie en het verhaal klopt niet helemaal met de werkelijkheid rondom Mozart/Salieri, maar dat maakt voor mij echt niet uit. Een alternatieve realiteit werkt ook en dat blijkt maar weer.
Het gaat erom hoe het wordt uitgevoerd, geacteerd, het brengen van het verhaal al het visuele, de muziek en, en... nou ja woorden schieten mij nu te kort... Milos Forman heeft weer een meesterwerk gemaakt met deze film!

De muziek blijft nog af en toe doorspelen in mijn hoofd. Prachtig!

justforuse
Gisteren toevallig gekeken omdat A Shot in the Dark niet uitgezonden werd op Canvas. Deze kwam er voor in de plaats. Gelukkig maar. Dit was namelijk wel een hele goede film, al denk ik dat de directors cut (die uitgezonden werd) wel iets te lang was. Sowieso lijkt me de normale versie wel erg lang. Meer dan 2 uur zou het niet moeten duren, vanaf 1,5 tot 2,5 uur wordt het wat herhalerig en langdradig, maar blijft ondanks dat wel aangenaam kijken. Prettig gespeeld en zelfs zonder sympathieke karakters toch een film die blijft boeien.

avatar van .Steffff
2,5
Directors cut gezien. Mooie kostuums. Mooie aankleding. Maar de film wist me niet te raken of te blijven boeien. Na 2 uur wilde ik hem eigenlijk af zetten. Heb hem uiteindelijk wel nog afgekeken maar deze komt zeker niet op mijn favorietenlijstje.

93.9 schreef:
Zeer goede film, alleen een hele punt eraf omdat het in het Engels is.. Net als in oorlogsfilm, het zou gewoon verboden moeten worden

Tellen is blijkbaar niet jou sterkste punt hè?
5 -1 =4, en geen 4,5 hoor!!

avatar van 93.9
4,5
The main man!! schreef:
(quote)

Tellen is blijkbaar niet jou sterkste punt hè?
5 -1 =4, en geen 4,5 hoor!!


Laat me eens raden.. Vorig jaar was je 5, nu ben je 6 jaar oud

avatar van Arnhemmer
4,5
The main man!! schreef:
5 -1 =4, en geen 4,5 hoor!!
93.9 heeft het sterrensysteem vertaalt naar punten. Dat betekent dat iedere ster 2 punten is. Als hij zegt 1 punt eraf te trekken, is dat dus een halve ster. Als 93.3 op 4,5 uitkomt, klop dat dus als een bus! ( en nee 93.3: ik ben ouder dan 6!)

Arnhemmer schreef:
(quote)
93.9 heeft het sterrensysteem vertaalt naar punten. Dat betekent dat iedere ster 2 punten is. Als hij zegt 1 punt eraf te trekken, is dat dus een halve ster. Als 93.3 op 4,5 uitkomt, klop dat dus als een bus! ( en nee 93.3: ik ben ouder dan 6!)


Bedankt voor de uitleg, nu is alles duidelijk!!

avatar van wimaroca
3,0
Niet echt mijn ding,zal best een goede film zijn heb 'm samen met mijn vrouw gekeken,ik werd een beetje gek van dat klassieke muziek

avatar van VincentL
3,5
Amadeus

Met een zekere affiniteit voor klassieke muziek, films en de Top250 leek het mij tijd te worden om deze verfilming van het korte, maar turbulente leven van Mozart eens te aanschouwen. Een film waarvan mijn moeder zei dat ze die nog in de bioscoop gezien had als haar jongere zelf. Niet lullen maar kijken, want 180 is een aardige zit.

Forman weet op aardige wijze je de volle speeltijd vast te houden. Dat moet ook wel, want anders haakt menigeen af. Het is een goede keuze geweest om het verhaal vanuit een zijperspectief van de grote Wolfgang te laten zien. De opkomende manische haat en liefde van Salieri - over wie het verhaal eigenlijk gaat - voegt een dynamiek toe die aangenaam is om naar te kijken. Toch blijft de film daardoor een wat onpersoonlijk geheel ten opzichte van Mozart, wiens extravagante lach vooral in het gehoor blijft hangen, terwijl de rest op de achtergrond verdwijnt. Binnen het kader van een persoonsschets van Salieri (die overigens fictief is), laat Forman een goede indruk achter. Toch, ondanks dat het verhaal blijft boeien, imponeert het in zijn geheel niet. Aardig dus, maar niet memorabel.

Acterend gezien is de film wisselend. F. Murray Abraham speelt vrij oppervlakkig. Vooral de uitwerking van zijn karakter snap ik niet. Binnen dat kader gezien is het aardig. Toch weet zijn spel niet te beklijven.
Degene die dat namelijk doet is Tom Hulce. Hij weet zijn personage een heerlijke lading mee te geven die lang blijft hangen. Zelfs nu kan ik zijn schaterlach horen. Toch weet hij naast die laag van extravagantie en joligheid niet veel meer te brengen en houdt zijn personage niet veel in. De echte Mozart krijgen we helaas niet te zien.

Visueel gezien ziet de film er goed uit. Alles, van interieur tot kledij en etiquette tot hofleven lijkt nagenoeg een perfecte imitatie van het authentieke Wenen, zij het met wat toegevoegde drama. Die drama werkt aardig bij aan de sfeer. Toch moet de film het van de muzikale toevoegingen hebben, die al het gewauwel over een walsen en polka's verlevendigen en tot expressie brengen. Zonder kan de film niet en zou het een droog, saai geheel worden. Daarnaast geniet ik er gewoon van. Vooral de oubollige opera's die behoorlijk gepersifleerd lijken zorgen voor nog een kleine komische noot.

Amadeus is een lekkere klassieke dramafilm geworden, die echter vooral qua verhaal de tand des tijds niet heel goed heeft doorstaan. Nét te weinig actie voor de speelduur, dat nu niet meer volstaat. Visueel en muzikaal gezien blijft het tijdsloos natuurlijk.

3.5*

avatar van 606
4,5
606
Nooit geweten dat ik 180min zo kon genieten van een film als Amadeus. Was dan ook zeer verrast dat het zo goed was, en dan vooral het super sterke acteerwerk en aankleding, de sfeer alles.

avatar van MaksimMilan
5,0
Ik snap dat een film als deze saai kan zijn voor mensen die weinig klassieke muziek luisteren. Het geeft toch een hele extra laag aan deze film als je de muziek van Mozart goed kent en waardeert. Ik heb daar geluk mee.

Het thema van deze film is een thema waarin iedereen zichzelf wel in kan herkennen. Iedereen wil iets bereiken, uitstijgen boven de middelmatigheid en roem kennen. Als je dat zo graag wil, maar het niet lukt kan een mens daardoor zeer gekweld worden. Dit is waanzinnig goed verfilmd in de scene waarin Mozart een variatie maakt op de mars van Salieri.

Dit is zo'n film waarvan ik een aantal scenes keer op keer opnieuw kan kijken zonder dat het gaat vervelen. De karakters zijn heel goed geacteerd en de kostuums zijn prachtig. Ik geef de volle vijf sterren.

3,5
Hannes: Wat mij visueel het meest opviel in de film waren de bijzondere mooie pruiken en sierlijke kostuums. Ook de inrichtingen van de gebouwen waren zeer indrukwekkend, denk maar aan de mooie schilderijen en de tapijten. Ook de authentieke piano vond ik echt prachtig!

Warre: Ik vond dat de film zeer aangenaam was, soms misschien wat aan de saaie kant maar toch hier en daar met wat humor, wat er voor mij altijd wel in kan. Zelf vond ik het ook een film om uit te leren. Je moet kunnen leren uit je fouten, dat is volgens mij heel belangrijk en toepasselijk in de film.

Milan: Ik vond de piano's die ze gebruikten in de film goed gemaakt. De kostuums waren mooi, kleurrijk ook. De gebouwen en de locatie's gaven ook wel een sfeer van toen.

Marijn: Ik vind het zeer mooi hoe ze al deze gebouwen samendeden en de decoratie ook echt van die tijd was. Ook.de pruiken en andere kledij waren de moeite waard om op te letten. De film was wel langdradig.

avatar van mrklm
4,5
Hij hield van biljarten en van vieze grappen, was sociaal onhandig en verkwiste zijn geld. Maar hij was ook het grootste muzikale genie aller tijden, verantwoordelijk voor muzikale meesterwerken als “Eine kleine Nachtmusik”, “Die Zauberflöte”, “Don Giovanni” en “Le Nozze die Figaro”. Maar deze naar Wolfgang Amadeus Mozart vernoemde biografie is verteld vanuit het perspectief van Antonio Salieri, destijds hofcomponist van Keizer Joseph II en stikjaloers op het gemak waarmee de geniale, maar in Salieri’s ogen ook zeer irritante en soms ronduit respectloze Mozart. Mozart stierf op 35-jarige leeftijd en werd begraven in een graf voor armoedzaaiers. De exacte oorzaak van zijn dood is niet bekend, al neemt men aan dat hij stierf aan een ziekte. Dat neemt niet weg dat indertijd het hardnekkige gerucht de ronde deed dat Salieri verantwoordelijk was voor Mozarts dood.

“Amadeus” neemt dat intrigerende gerucht als uitgangspunt en maakt daarmee duidelijk dat deze biografische film geen geschiedenisles is, hoewel de karakteriseringen van Mozart [Tom Dulce] en Salieri [F. Murray Abraham] in ieder geval wel dicht bij de realiteit blijven, voor zover die bekend is. De film begint in 1823 wanneer de inmiddels hoogbejaarde Salieri luidkeels roept om vergeving voor de moord op Mozart, alvorens een mislukte zelfmoordpoging te doen. Hij belandt hierdoor in een gesticht, waar hij bezoek krijgt van een priester [Herman Mecklere] aan wie hij vertelt over zijn relatie met Mozart vanaf de eerste ontmoeting tot aan diens dood.

Salieri ziet Mozart voor het eerst wanneer hij een vrouw opjaagt en die na een paar zeer schunnige woordgrappen op uiterst lompe wijze ten huwelijk vraagt. Een ongemanierde vleugel in de ogen van de godvrezende, vrome Salieri. Maar Salieri ontdekt ook al heel snel dat Mozart een muzikaal genie is waar hij zelf absoluut niet aan kan tippen: hij omschrijft Mozarts muziek zelfs als de stem van God. Wanneer de gemaskerde Salieri tijdens een feest Mozart vraagt om zijn manier van spelen te imiteren, laat Mozart geen spaan van hem heel. Dit alles voedt de jaloezie en maakt Salieri vastberaden om Mozarts carrière naar de knoppen te helpen. Salieri heeft namelijk één troef: hij is hofcomponist van Keizer Joseph II [Jeffrey Jones], een groot liefhebber van muziek maar zonder muzikaal talent en zonder een oor voor muziek. Om die reden is Salieri de belangrijkste adviseur van de keizer en van die positie maakt hij op geslepen wijze gebruik.

“Amadeus” is een feest voor oor en oog. Veel van Mozarts belangrijkste meesterwerken passeren de revue en die zijn allemaal prachtig uitgevoerd door The Academy Of St Martin In The Fields onder leiding van Sir Neville Marriner. De muziek bestaat uit een dwarsdoorsnede van Mozarts beste werk. Daarom is deze film in dat opzicht een uitstekende kennismaking met Mozart en een genot voor de liefhebbers van zijn bekendste werken. Maar “Amadeus” schittert ook door de kwaliteit van de vaak zeer weelderige kostuums en de uitstekend verzorgde make-up. Daardoor brengt deze film de tijd waarin Mozart leefde op treffende wijze tot leven.

Maar ondanks al die aandacht voor detail zijn het de acteurs die de film domineren. Abraham en Hulce zijn allebei voortreffelijk in complexe rollen, want gedurende de film veranderen zowel Salieri als Mozart qua fysiek en karakter. Dat beide acteurs genomineerd werden voor een Oscar voor beste mannelijke hoofdrol zegt echter ook iets over het voortreffelijke script dat de acteurs de middelen geeft om zo te schitteren. Jeffrey Jones – voor veertigers waarschijnlijk vooral bekend als Mr Rooney uit “Ferris Bueller’s Day Off”- is ook subliem als de keizer die onder alle omstandigheden zijn muzikale beperkingen probeert te verhullen, maar niet schroomt om zijn autoriteit te laten gelden.

“Amadeus” won in totaal maar liefst 8 Oscars, waaronder die voor beste film [Saul Zaentz], beste regie [Milos Forman], beste acteur [F. Murray Abraham] en beste scenario [Peter Schaffer]. Dit is zo’n biografie die een genot is voor zowel filmliefhebbers als muziekliefhebbers. En dat zo’n films zijn dun gezaaid!

avatar van david bohm
3,5
Film waarbij een op leeftijd zijnde Salieri over Wolfgang Amadeus Mozart vertelt aan een priester. Dit levert een boeiend portret op en een tijdsbeeld van Wenen in de achtttiende eeuw. Het ziet er allemaal puik uit in deze film, het acteerwerk is goed en de muziek is fraai.
Of het allemaal historisch gezien accuraat is, valt moeilijk te zeggen. Aanrader en waarom geen film over het leven van Ludwig von Beethoven? En dan bedoel ik uiteraard niet de hond.

Bélon
david bohm schreef:
Aanrader en waarom geen film over het leven van Ludwig von Beethoven? En dan bedoel ik uiteraard niet de hond.

Die is er al Immortal Beloved (1994) (staat wel een stuk minder hoog aangeschreven dan Amadeus geloof ik, maar wordt eens tijd om 'm te herzien).

avatar van david bohm
3,5
Dank Bélon!

Amadeus (1984)


Het succesvolle leven van de wereldberoemde Wolfgang Amadeus Mozart wordt in deze biopic door zijn jaloerse vijand Salieri verteld. De drie uur durende film werd geregisseerd door Miloš Forman en verscheen in het jaar 1984. Hij is gebaseerd op het toneelstuk ‘Amadeus’ van Peter Shaffer. Het genre is semi-biografie, drama, muziek en liefde. De prachtige klassieker won tal van prijzen en Oscars.

Korte samenvatting
In het begin van de film zie je een dramatische scène waarin Salieri beweert Mozart te hebben vermoord. Na dit voorval belandt hij in een psychiatrische instelling. Daar zie je hoe hij het hele verhaal over de haat en jaloezie tussen hem en Mozart verteld aan een priester. De film toont dit aan de hand van flashbacks. Antonio Salieri was een bekende componist in Wenen die de werken van Mozart enorm bewonderde. Maar wanneer Mozart ook naar Wenen komt en ze vaak met elkaar in contact komen, merk je dat de jaloezie sterk toeneemt. Salieri was woedend op God dat hij de aanleg voor die muzikale perfectie aan een, in zijn ogen, onverantwoordelijk en kinderachtig iemand als Mozart schonk. Hij was er van overtuigt dat hij dat wonderlijke talent verdiende. Daardoor probeerde hij Amadeus op alle mogelijke manieren tegen te werken. Hij ontdekte dat Mozart leed onder een nog steeds kwellende invloed van zijn gestorven vader. Dat gebruikte hij om Mozart uit te schakelen, waarna hij uiteindelijk ook echt stierf.

Sterke punten
Wij persoonlijk vonden werkelijk alle personages prachtig geacteerd! Vooral Tom Hulce heeft voor ons de rol van Amadeus schitterend vertolkt. Doorheen de film koos Forman voor de muziek van Mozart en Salieri wat de sfeer nog maar eens verhoogd. Ook de opera fragmenten die je te zien krijgt zorgen absoluut voor een meerwaarde. De film bevat hiernaast ook een tikkeltje humor zoals bijvoorbeeld het grappige lachje van Mozart. Tot slot maakten de prachtige settings en kostuums het zeker af.

Zwakke punten
Wat wij wel een minpunt vinden is dat de film drie uur duurt. Het werd op den duur een klein beetje langdradig en soms een tikkeltje saai, wat niet wegneemt dat het nog steeds een prachtige film is! Daarnaast was het op sommige momenten een beetje veel van hetzelfde. Ook niet alles klopt volledig met de werkelijkheid.

Het is zeker een mooie en ontroerende film. Wij vonden hem wel naar het einde toe een beetje langdradig en saai. Maar de vele sterke elementen in de film compenseren dat. Daarom zouden wij hem toch zeker een 9/10 geven. Uiteindelijk is Mozart tot op vandaag nog steeds voor velen een van de allerbeste componisten. Dus om dan ook eens de weten wie die zo befaamde Mozart nu eigenlijk was, vinden wij het absoluut de moeite om je tijd eens te nemen voor deze wondermooie film van Miloš Forman.

avatar van jono
4,5
Amadeus is een Amerikaanse muzikale dramafilm van regisseur Miloš Forman. De film gaat over het leven van het grootste muzikale genie dat ooit op deze aardbol heeft rondgelopen: de componist Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791).

De film begint in een psychiatrische inrichting waar de bejaarde componist Antonio Salieri terugkijkt op zijn leven, en dan met name op zijn relatie met Mozart. Er volgt een zogenaamde raamvertelling, waarin we kennismaken met het leven van Mozart. Salieri is stinkend jaloers op het goddelijke talent dat Mozart heeft gekregen. Hij doet zich voorkomen alsof hij het beste met Mozart voorheeft, maar in werkelijkheid is hij uit op diens totale vernietiging.

Gisteren zag ik de director’s cut van de film, die 20 minuten langer is dan de bioscoopversie en maar liefst drie uur duurt. Ik heb me echter nergens zitten vervelen. De muziek is meer dan prachtig, en ik heb het volume lekker hoog gezet, terwijl ik zelf centraal tussen de boxen van mijn 5.1 surroundsysteem zat te genieten. Wel vond ik dat de muzikale nadruk wat te veel lag op opera, terwijl Mozart ook pianoconcerten, symfonieën, cantates, koorzangen en nog veel meer gecomponeerd heeft. En opera is juist één van de weinige muziekvormen waar ik niet zo veel mee heb. Niet dat ik het niet mooi vind, maar ik snap gewoon geen hout van al die tenoren en sopranen die enthousiast onverstaanbaar door elkaar heen zingen. Maar goed, dat zal wel aan mij liggen en smaken verschillen nu eenmaal.

F. Murray Abraham is werkelijk fenomenaal als de afgunstige Salieri, hij speelt de rol van zijn leven en kreeg hiervoor terecht de Oscar voor beste acteur in een hoofdrol. Tom Hulce vind ik echter niet helemaal gelukkig gecast. Hij zet de genialiteit van Mozart best geloofwaardig neer, maar hij speelt hem ook als een infantiele, vulgaire imbeciel. Om de zoveel tijd barst hij uit in een irritant gegiechel, en dat werkte me af en toe behoorlijk op de zenuwen.

Amadeus won in totaal maar liefst acht Oscars, waaronder die voor beste film (Saul Zaentz), beste regie (Miloš Forman), beste acteur (F. Murray Abraham) en beste scenario (Peter Schaffer). En uiteraard die voor het beste geluid, want de muziek is eigenlijk de échte hoofdrolspeler in deze film. 4,5*

avatar van Fisico
4,0
Wolfgang Amadeus Mozart was naar verluidt een vrij irritant, kinderlijk en arrogant persoon. Of dit strookt met het personage uit de film met zijn scherpe schaterlach laat ik in het midden. Wereldwijd geroemd als onbegrensde muziekvirtuoos is het nooit een onbesproken figuur geweest, zo blijkt. Vooral zijn dood en begrafenis zal me nog even bijblijven. Berooid verliet hij het aardse leven en diende hij afscheid te nemen via een sobere begrafenis en massagraf. Het contrast kan haast niet groter zijn voor één van de grootste muzikale genieën aller tijden.

De film zelf vertrekt vanuit het standpunt van Antonio Salieri, de hofcomponist van keizer Jozef II. Hij was minder getalenteerd dan Mozart - wie niet als zelfs Beethoven bij hem op les kwam - als dit uitte zich in jaloezie, afgunst en haat jegens Mozart. Het verhaal wordt verteld via de memoires van Salieri, als een soort biecht aan een priester waarbij hij zijn ziel op tafel legt.

Tom Hulce zette een schitterende vertolking neer van Mozart. De acteur doet me wat denken aan de Vlaamse Jonas Van Geel, quasi een lookalike. Mozart komt naar voor als een levensgenieter met vervelende trekjes. Maar ook Salieri is niet zomaar een bad guy. Zijn jaloezie is weinig onmenselijks, alleen maar een pijnlijke vaststelling. Het zijn net die scènes waarbij Salieris gevoelens in beeld worden gebracht met op de achtergrond de prachtige oeuvres van Mozart die de film zo sterk en verbonden maakt.

Uiteraard is het een understatement om de veelvuldige klassieke compostities geweldig te vinden. Prachtig gewoonweg en een echte toegevoegde waarde. Ook decor een aankleding waren van een hoog niveau. Dikke 3,5* en zelfs een 4,0* waard.

Bélon
Oei deze beviel niet goed (meer), erg gedateerd: ga 'm van 4.0* naar 2.5* afwaarderen. Is wel voor de Director's Cut maar denk dat die 20 minuten het verschil niet meer gaan maken. Dat hele gedoe met Salieri ging al vrij snel de keel uithangen. Die opera's (soms) gezongen in het Engels kan ook echt niet meer! Het décolleté van Berridge was nog het meest uplifting aan deze film.

5,0
geplaatst:
De director's cut doet wat afbreuk aan het ritme van de film. Men krijgt meer te zien, meer uitleg, maar de theaterversie zit beter.

avatar van Basto
4,0
geplaatst:
Net herzien, de director’s cut. Ondanks de toevoegingen van een paar aardige scenes maakt het de film er niet beter op.

Het eerste uur is geweldig! Sfeervol, cynisch en een hoge productie value. De personages zijn fris en worden op een leuke manier geïntroduceerd. Maar net toen ik dacht op weg te zijn naar een verhoging begin het tweede uur toch een beetje te slepen. Dramatisch gebeurd er niet zo veel meer behalve dat er vrij traag wordt toegewerkt naar de downfall. Daarnaast begint het overdreven lachje wat te schuren, omdat het net te vask wordt gebruikt. De zwarte humor maakt plaats voor een wat te zwaar aangezet drankgebruik en eigenlijk gaat de film een beetje als een nachtkaars uit. Heb ook geen idee wat waar is van deze vertelling, maar ik vermoed vrij weinig.

4* blijven staan, want ondanks mijn kritiek is het toch een prachtige film die op veel vlakken ook wel goed werkt. Denk aan de muziek en art direction.

Wil in de toekomst nog wel de korte versie ooit herzien.

De blu ray die ik zag was overigens zo oud dat er een trailer voor het medium op stond. Wellicht tijd voor een mooie 4k editie.

avatar van Aristocraat
5,0
geplaatst:
Meesterwerk naar mijn menig. Ritme, acteerwerk, cinematografie, art direction, allemaal van de hoogste orde. Deze film heeft in ieder geval zeker geen 'too many notes'. Directors cut heb ik overigens niet gezien.

avatar van clubsport
3,5
Ik was in de veronderstelling dat dit een lange geschiedenisles over het leven van Mozart zou gaan worden
maar het was dus een verhaal over afgunst haat en dwarsboming door Salieri .
Als verhaal boeit deze film absoluut en de vertolking van Hulce is prachtig en ook regelmatig komisch .
Als geschiedenisles zal je dit wel met een flinke korrel zout moeten nemen maar de amusementswaarde is
top .

avatar van maxroelofs
2,0
Voornaamste probleem van de film is de zwakke Hulce waarbij Mozart als karikatuur wordt neergezet. Daarnaast een matige spanningsboog waarbij de film in het midden volledig stil valt qua plot ontwikkeling. Redelijk goede F. Murrah Abraham, hoewel ik een Oscar ook wel weer overdreven vindt. Helaas toch echt een tegenvaller.

2*

avatar van Don Homer
4,0
Hele mooie film, vooral als je geïnteresseerd bent in Mozart. De film zelf heeft wat weg van een opera (van Mozart), de acteurs lijken namelijk wat over de top te spelen, al weet ik niet het fijne van de omgangsvormen van die tijd. De muziek en opera's schijnen heel erg accuraat te zijn. Het middenstuk met veel opera's vond ik persoonlijk wat langdradig.

Zelf heb ik vooral genoten van de twee hoofdrolspelers en de prachtige muziek. Abraham weet fantastisch de paradoxale dualiteit van Salieri tussen intense jaloezie en exceptionele adoratie te verbeelden.

avatar van Don Homer
4,0
Don Homer schreef:
Hele mooie film, vooral als je geïnteresseerd bent in Mozart. De film zelf heeft wat weg van een opera (van Mozart), de acteurs lijken namelijk wat over de top te spelen, al weet ik niet het fijne van de omgangsvormen van die tijd. De muziek en opera's schijnen heel erg accuraat te zijn. Het middenstuk met veel opera's vond ik persoonlijk wat langdradig.

Zelf heb ik vooral genoten van de twee hoofdrolspelers en de prachtige muziek. Abraham weet fantastisch de paradoxale dualiteit van Salieri tussen intense jaloezie en exceptionele adoratie te verbeelden.

Gast
geplaatst: vandaag om 22:28 uur

geplaatst: vandaag om 22:28 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.