Genre: Biografie / Muziek
Speelduur: 160 minuten / 180 minuten (director's cut)
Verenigde Staten / Frankrijk / Italië
Geregisseerd door: Milos Forman
Met onder meer: Tom Hulce, F. Murray Abraham en Elizabeth Berridge
Gesproken taal: Engels, Duits, Italiaans en Latijn
Releasedatum: 11 oktober 1984
Plot Amadeus
"...Everything You've Heard is True"
We schrijven 1781 en Antonio Salieri (Abraham) is werkzaam als de competente hofcomponist van Keizer Jozef II. Wanneer Mozart (Tom Hulce) aan het hof arriveert, moet een verbijsterde Salieri vaststellen dat de goddelijke muzikale inspiratie waar hij zelf naar zoekt, werd geschonken aan een losbandige, hondsbrutale nar. Gek van jaloezie, besluit hij Mozart met alle mogelijke middelen te gronde te richten, misschien zelfs met moord.
Antonio Salieri
Count Orsini-Rosenberg
Parody Commendatore
Papagena
djelle
Heel mooie film. Prachtige en redelijk juiste schets van Mozart met zijn waanzinnig karakter. Je moet wel een beetje van klassieke muziek en opera houden om altijd even geamuseerd te kunnen blijven kijken. Het weegt nogal zwaar door op de gewone scenes en dialogen.
De film is precies als één grote opera over de tragiek van Mozart. Het is fenomenaal. De sfeer, het drama, de karakteruitwerking, de details, de romantiek, de passie voor muziek, de filmstijl... Subliem allemaal! Niet alle scenes zijn even boeiend weergegeven maar over de ganse lijn bekeken is het een echte aanrader voor filmliefhebbers. 4,5
Larude
Mooie film, leuke rol van de oude (maffe) Salieri. Mozart inderdaad ietwat overdreven gespeeld waarschijnlijk en ik vond het allemaal wel heel schoon voor die tijd. Toch een film waarvan ik zeer genoten heb! Een 4.
flowerking
bedenk dat het hier om een verfilming van een toneelstuk gaat. het is geen film over het werkelijke leven van M.
Anne_Girl
Niet aan mij besteed dit soort films. Ook dat vreselijke irritante lachje ging me op den duur irriteren.
Keutul
Het begon aardig, maar op een gegeven moment vond ik dat er te veel opera te zien was. Dit vond ik erg slaapverwekkend. Ik hou niet zo van operamuziek, maar voor iemand die daar wel van houdt is deze film een aanrader.
gemaster
Paar hele goede scenes en een goede rode draad(Salieri die kwaad is op God, omdat Hij zoveel talent had gegeven aan een puberale paljas), maar helaas kon het me bijlange na niet 2,5 uur boeien. De muziek is ook duidelijk niet aan mij besteed. 3 sterretjes.
Carow
Ik vond het wel goed... moest het kijken voor het vak muziek... (blegh) Mozart is nou een goed voorbeeld van iemand die gewoon geniaal gestoord was.
*** Ik hoorde trouwens dat hij een IQ van in de 180 had!
Teskuh17
hoe verder in de film, hoe heerlijker het lachje juist vond.. Geniale man en een goede rode draad in het verhaal. Heeft me geboeid tot 't eind en de muziek is ook magnifiek.. 4 sterretjes
martijn77
Heerlijke film alleen een aantal shots op de handen van Wolfie achter de klavecimbel verraden de playback. En da's in een film over zo'n virtuoos componist/muzikant not done. Afgezien daarvan, 4 *
XfofaXX
Getver, getver... Kan dan geen enkele componist een leuk leven leiden? (zie Beethoven)
Wat een stouterd is die Salieri toch! Is dat trouwens niet diezelfde acteur dat Gandal in LOTR speelt? Of was het Saruman? Of Frodo? nee, die laatste niet...
Disk
Zijn naam: F. Murray Abraham.
En hij speelde geen van de bovenstaande drie personages. Gandalf werd gespeelt door: Ian McKellen.
Livie
hele briljante film, met goede muziek, ookal is het niet mijn smaak.
Was die Mozart echt zo knetter?!
4 **
Die twee dingen liggen heel dicht naast elkaar en het komt dan ook vaak voor dat geniale mensen totaal doorslaan. Sla de geschiedenis boeken er maar op na; veel geniale overheersers en dictatoren waren zo gek als een deur.
nostrabaan
Ik moet voor muziekale opvoeding op school een aantal vragen oplossen over de film Amadeus. Het is echt zeer veel werk dus zouden jullie mij willen helpen bij een aantal vragen???
1)wie de protagonist en de antagonist + arugumenteer
2) schets een beeld van de weense klassiek: dus op vlak van kledij, hofhouding, architectuur
3) schets een psychologisch portret van salieri en mozart
4)welke rol speelt goed?
5) welke opera's spelen zich af in de film + details?
alvast op voorhand bedankt!
Dustyfan
Ja zeg. Wie krijgt hier nu huiswerk, jij of wij?
Dustyfan
[off-topic] Vast niet. Maar mijn huiswerk deed ik zelf, of helemaal niet
[/off-topic]
Ben het met dustyfan eens. Als je zulk leuk huiswerk krijgt en je mag zelfs films kijken om er wat van te leren, dan moet je zelf maar de vragen beantwoorden.
gulder zijt wellicht te dom om mij te helpen.
Laten we het daar maar op houden..... Veel succes met je huiswerk!
XfofaXX
gulder zijt wellicht te dom om mij te helpen.
Wellicht. Dit is nu ook niet the place to be om muziektaken op te lossen.
Fredo Corleone
Wat een prachtige film is dit toch.
F Murray Abraham is gewoon eng in deze film en de muziek is werkelijk prachtig.
4,5
Ju$t_m0i
Ik heb deze film op school gezien bij muziek. De film heeft me vanaf het begin weten te boeien. Ik dacht altijd dat componisten als Beethoven en Mozart van die saaie oude mannetjes waren, maar deze film (en My Immortal Beloved) bewijzen het tegendeel. 4*
tovenaar

Je hebt nog 30 dagen - of minder - om deze absolute fillmhits te bekijken op Prime Video

De beste speelfilms over het leven van beroemde artiesten

The Pianist
Drama / Oorlog, 2002