Genre: Biografie / Muziek
Speelduur: 160 minuten / 180 minuten (director's cut)
Verenigde Staten / Frankrijk / Italië
Geregisseerd door: Milos Forman
Met onder meer: Tom Hulce, F. Murray Abraham en Elizabeth Berridge
Gesproken taal: Engels, Duits, Italiaans en Latijn
Releasedatum: 11 oktober 1984
Plot Amadeus
"...Everything You've Heard is True"
We schrijven 1781 en Antonio Salieri (Abraham) is werkzaam als de competente hofcomponist van Keizer Jozef II. Wanneer Mozart (Tom Hulce) aan het hof arriveert, moet een verbijsterde Salieri vaststellen dat de goddelijke muzikale inspiratie waar hij zelf naar zoekt, werd geschonken aan een losbandige, hondsbrutale nar. Gek van jaloezie, besluit hij Mozart met alle mogelijke middelen te gronde te richten, misschien zelfs met moord.
Antonio Salieri
Count Orsini-Rosenberg
Parody Commendatore
Papagena
Dustyfan
Aan het personage van Mozart zal vast het één en ander gefantaseerd en geromantiseerd zijn. Maar zijn biografie is toch erg mooi intact gelaten in deze film, vind ik.
Pacino88
Mooie film,vooral de sfeer is wel prachtig gedaan,maar zoals ik vaak met lange films heb,is hij niet altijd even boeiend,en soms duren die opera's iets te lang.Mozart had ook wat irritante trekjes.
heeft Sallieri nu die muziek gebruikt voor Mozart's dodenwake of niet?Hij kon het nog uit de kast hebben gestolen
Ik heb het gevoel van niet,vanwege het allereinde,waarbij hij vertelt dat God hem dus heeft genaaid door hem 32 jaar lang verwaarloosd te hebben laten leven en zijn muziek werd veel minder gebruikt door anderen.
Maar toch 3,5*,eerste uur was fantastisch
Gwendoline
For who's intrested: Binnenkort Amadeus op de planken met o.a. Jeroen Krabbe & Marc Marie Huybrechts.
Pieter Montana
Prachtig!
Een schitterende rol van Abraham,prachtige decors en natuurlijk de mooie muziek.
Overigens ook een mooie poster!
4.5* voor dit meesterwerk
Asmahan
Gwendoline, heb de voorstelling gezien. Erg indrukwekkend! Vond het een aanvulling op de film, je wordt op een andere manier met het verhaal geconfronteerd. Voor mij weer een bewijs dat film en theater elkaar niet hoeven uit te sluiten. Integendeel. Ik vond het wel lekker dat ik de film al kende, omdat de feiten en achtergronden er op het toneel in razend tempo doorheen gaan. Prachtige rollen van zowel Jeroen Krabbé als Marc Marie Huijbrechts. Een Salieri die vooral getergd is en een Mozart die soms kwaadaardig kinderlijk is. Tjitske Reidinga is net zo charmant en ontwapenend als Constance in de film.
twg
in alle opzichten een briljante film!
meer hoef ik hier niet over te zeggen.
5*****dubbel en dwars verdiend.
otherfool
Groots opgezette film van Forman, die het (uiteraard) voor een groot gedeelte van de muziek moet hebben. Salieri is een stuk interessanter dan de gestoorde Amadeus, en Abraham speelt de rol met verve. 3,5*.
Jorick
Een erg mooie en interessante film, welke het vooral van de mooie muziek en de goede acteerprestaties moet hebben. Deze film mag met recht de titel klassieker dragen.
mister blonde
wil hier niet te veel woorden aan vuil maken omdat het meeste al gezegd is, maar wat een fantastische film. de beste biografische (voor zover je daar hier van kan spreken, natuurlijk) film die ik ooit gezien heb! 4,5 sterren.
Tarkus
Niet echt mijn geliefde genre van film. Maar ik geef toe, hij was mooi, grappig en dramatisch op het einde. Mooi geacteerd en prachtige locaties. Vind dit toch een aanrader.
The One Ring
Hele mooie film. De muziek klinkt nog altijd na in mijn oren. Het verhaal schijnt niet helemaal waarheidsgetrouw te zijn, maar omdat het zo sterk is ga ik daar niet moeilijk over doen. Al vraag ik me af wat er allemaal verandert is.
Ook een beetje vreemd is dat ze op de poster hier spreken van 'murder'. Mozart werd in de film theoretisch gezien niet vermoord, al zou je het wel zo kunnen opvatten.
De casting is overigens erg goed. Tom Hulce overtuigd als geniale gek. Elizabeth Berridge is ook goed als zijn vrouw. Maar F. Murray Abraham steelt de show als jaloerse Salieri. De haat-liefde verhouding die hij met Mozart heeft wordt uitstekend weergegeven. Ook wil ik nog even Jeffrey Jones noemen die ook een mooie rol heeft als keizer.
Verder is er weinig mis met de film, behalve dan dat sommige stukken (de opera's wellicht) ietsje korter gekunt hadden.
BoordAppel
Wat zet F. Murray Abraham hier een fenomenale rol neer! Een gefolterde geest die aan de ene kant van Mozart houdt en hem aan de andere kant totaal niet kan uitstaan. De vorm van de film werkt voor hem vooral erg goed, hij kan echt alles geven wat hij aan acteren in huis heeft, en dat is blijkbaar erg veel.
Forman bewijst voor mij eens te meer een geniaal regisseur te zijn die zich vooral erg thuisvoelt met biografieën. Acteurs leveren ook vrijwel zonder uitzondering grootse prestaties onder zijn begeleiding. Nicholson in One Flew over the Cuckoo's Nest, Woody Harrelson in The People vs. Larry Flynt, Jim Carrey in Man on the Moon en hier dus Abraham. De rest van de acteurs in Formans films zijn eigenlijk ook altijd goed maar er kan er elke keer maar één de show stelen blijkbaar.
Duurt geen seconde te lang deze film. Voor nu een 4,5 maar bij herziening kan dat best nog eens de volle mep worden.
jothi
Het is niet 't soort films waar ik van hou;
maar ik zeg toch wel dat het een mooie film was,
mooie muziek enz.
Maikeru
- 1934 berichten
geweldige film, prachtige muziek, goede sfeer en erg goede acteerprestaties. Bleef mij boeien tot het einde, en ik heb er dan ook erg van genoten. Dat lachje was geniaal... briljante film, en als ik hem kan vinden koop ik hem op dvd!
PatrickL
Zo moeilijk is de DVD niet verkrijgbaar hoor. Hier kan je hem bijvoorbeeld kopen.
micv
knappe film, ik moet daar geen woorden aan vuil maken.
Echt prachtig !!!
4.5 punten
deppfan
Deze film is inderdaad niet berust op de waarheid, maar veel is wel gebaseerd op waargebeurde feiten. De man met het zwarte masker bijvoorbeeld, heeft wel echt bestaan, maar niemand (en dan ook echt niemand) weet wie dat was, dus het zou salieri wel kunnen zijn.
De dodenmis heeft Mozart ook echt in opdracht van de man met zwarte masker gemaakt, maar hij kreeg hem voor zijn dood niet af. Salieri heeft hem hier ook niet bij geholpen, na Mozarts dood heeft een leerling van hem het afgemaakt. Salieri heeft het (een aantal jaren later) wel gebruikt op de begravenis van een hoogstaand persoon, en hij liet de vele complimenten hem welgevallen. De leerling van Mozart, die de dodenmis had afgemaakt, ontdekte dit en bewees dat de muziek niet van salieri was, sinds toen kreeg salieri zelfmoordneigingen.

Ik vond deze film echt fantastisch, ook ik had niks met klassieke muziek maar 'Mozart' heeft me echt overrompeld. Die Salieri is wel echt een vreselijke man
Kai
Volgens mij is het wel bekend wie dat was (de man met het masker) dat heb ik pas nog gelezen ik zal is zoeken waar (ik meen Elsevier). Het was iemand die wel vaker anoniem werkstukken kocht van componisten om ze daarna zelf te uit te voeren, zodat hij met de eer kon strijken.
BoordAppel
Volgens Wikipedia was de Man in Black Franz Anton Leitgeb die in opdracht van graaf Franz von Walsegg-Stuppach handelde. Die had er blijkbaar een handje van om bij verschillende componisten stukken te bestellen, ze daarna over te schrijven om zelf met de eer te strijken.
Angrod_Pallanén
Erg mooie film, bekeken bij CKV en iedereen was wel onder de indruk.
Het begin begon nogal doorsnee en was nogal verwonderd dat deze film in de niet-hier-besproken top 250 stond. Echter bij nadering van het einde, werd hij steeds beter en dan vooral de ontwikkelingen van het gek worden van het genie Mozart en de liefde die zijn vrouw voor hem koesterde maar die hij niet beantwoorde omdat hij met zijn hoofd in de muziek zat. Ook vond ik het feit van die man die insprak op Mozart met die twee gezichten erg mooi gemaakt, hoewel het toch wat ongeloofwaardig was. De bekende stukken en het gebruik van de opera's in de film was ook erg mooi en goed en hoewel het pas tegen het einde diepzinniger begon te worden was de hele film een genot voor het oor. De acteurs acteerde prima en het decor van Wenen was erg mooi. Het einde waar de opera en de doodsmis werden afgewisseld in Mozarts hoofd was erg origineel en knap gedaan en zorgde voor een perfect einde.
Het enige grote nadeel was dat je vanaf het begin denkt dat die Salieri Mozart heeft vermoord. En dat je er op het einde achterkomt dat het gewoon niet klopte en dat die man zelf ook 'gek' aan het worden was. Ook snap ik niet waarom hij nou zelfmoord wilde plegen.
Toch, al met al een prima film met een mooi einde.
3,5
mister blonde
jij houdt niet van plotwendingen?
Exxon
Ik heb deze film op school gezien bij muziek. De film heeft me vanaf het begin weten te boeien. Ik dacht altijd dat componisten als Beethoven en Mozart van die saaie oude mannetjes waren, maar deze film (en My Immortal Beloved) bewijzen het tegendeel. 4*
Ik heb hem ook gezien bij muziek, ik was de enige die hem leuk vond. Mozart is ook erg grappig, die kreeg de klas wel aan het lachen.
mikoz
Niet helemaal mijn ding deze film , alhoewel het onderwerp me wel aansprak en ook de settings erg mooi bleken te zijn vond ik veel scenes toch te langdradig.
Ook gebeurde er naar mijn mening te weinig en was de film dus net iets te saai.
3* ( mooie poster overgens )
Youri
Wat een ontzettende mooie film. Boeiend geheel. Terecht dat de film met 8 oscars is bekroond in 1984. De film wordt mooi verteld door Salieri met flashbacks op de laatste 10 jaar uit Amadeus leven. Tom Hulce, F. Murray Abraham en Elizabeth Berridge spelen mooie rollen. De kracht in de film is de vlotte scenes die aan elkaar gekoppeld worden met het verhaal en de prachtige muziek. Het eindshot van de film verteld de vereenzaming van een geniaal musicus op een regenachtige dag dat hij naar zijn laatste rustplaats wordt gebracht. Zijn lachtje was grappig en aanstekelijk.
Johan1
Een fijne, sprankelende biografie. Lichtvoetig als een opette. De sympathieke acteurs spelen enthousiast, aan de decors en kostuums valt niks aan te merken(en de muziek is goddelijk).
Als minpunten zou ik willen noemen: het verhaal is iets te dun om te beklijven: de relatie tussen Salieri en Mozart wordt m.i niet krachtig genoeg neergezet. Daarnaast is Mozart wel erg karikaturaal vertolkt.
(Overigens: deze film deed me nogal denken aan Total Eclipse, misschien een aanrader voor liefhebbers van Amadeus).
kort0235
Een van mijn eerste aankopen deze DVD. Fantastische film met toch enkele minpuntjes in mijn ogen:
1. De langdradige monologen van de oude Salieri en
2. Mozart teveel neerzetten als lachende gek.
Maar voor de rest een zeer boeiende film.
Julie
verrukkelijk!!!
er zijn soms wel heel langdradige dialogen maar dat word goed gemaakt
acteerwerk, emoties,... perfect gewoon
en die lach van amadeus

swrene
deze film is echt zo saai. ik zie niet in wat iedereen er zo geweldig aan vind. saaie dialogen en die mozart was maar een beetje een klootzak

Je hebt nog 30 dagen - of minder - om deze absolute fillmhits te bekijken op Prime Video

De beste speelfilms over het leven van beroemde artiesten

The Pianist
Drama / Oorlog, 2002