• 9.379.134 stemmen

Amadeus (1984)

Biografie / Muziek | 160 minuten / 180 minuten (director's cut)

Genre: Biografie / Muziek

Speelduur: 160 minuten / 180 minuten (director's cut)

Oorsprong: Verenigde Staten / Frankrijk / Italië

Geregisseerd door: Milos Forman

Met onder meer: Tom Hulce, F. Murray Abraham en Elizabeth Berridge

Gesproken taal: Engels, Duits, Italiaans en Latijn

Releasedatum: 11 oktober 1984

Plot Amadeus

"...Everything You've Heard is True"

We schrijven 1781 en Antonio Salieri (Abraham) is werkzaam als de competente hofcomponist van Keizer Jozef II. Wanneer Mozart (Tom Hulce) aan het hof arriveert, moet een verbijsterde Salieri vaststellen dat de goddelijke muzikale inspiratie waar hij zelf naar zoekt, werd geschonken aan een losbandige, hondsbrutale nar. Gek van jaloezie, besluit hij Mozart met alle mogelijke middelen te gronde te richten, misschien zelfs met moord.

Antonio Salieri

Parody Commendatore

avatar van catweasel

catweasel

swrene schreef:

deze film is echt zo saai. ik zie niet in wat iedereen er zo geweldig aan vind. saaie dialogen en die mozart was maar een beetje een klootzak

Ik vind Mozart juist sympathiek, en betrapte mezelf daarnaast op het begrip hebben voor Salieri. Het een hoeft het ander dus niet uit te sluiten. Ook de gesprekken tussen de priester en de oude Salieri zijn geweldig. Ik, persoonlijk ken het eerste halfuur uit mijn hoofd.

avatar van Thomas83

Thomas83

Ik had veel van deze film verwacht, maar hij viel me uiteindelijk een beetje tegen.
Niet dat het een slechte film is, integendeel. Maar hij wist me gewoon niet zo te boeien.
De muziek was wel prachtig. En de decors ook, en de acteerprestaties waren goed. F. Murray Abraham vond ik zelfs heel sterk acteren.
De scene dat Mozart met Salieri die dodenmars, of hoet dat ook heet, componeert vind ik prachtig. Geweldig om ze op (wat in elk geval voor een muziek-leek als mij lijkt op) hoog niveau te discussiëren te zien discussiëren over het stuk, en hoe je dan de muziek tot leven hoort komen. Heel fraai gedaan.
Tom Hulce speelt ook een leuke en grappige Mozart. Dat giechelende lachje van hem is inderdaad erg grappig.
Goede film, maar ik kan me best voorstellen dat deze film niet voor iedereen leuk is, en ik heb me af en toe wat verveeld toen ik Amadeus keek. Al zitten er dus wat mooie stukjes in.

avatar van Flipman

Flipman

Deze ga ik binnenkort weer kijken, mijn moeder heeft 'm op DVD ! Ik vond 'm als klein kind gelof ik eng! Of was dat een andere film? Ik weet in ieder geval wel zeker dat ik hem heb gezien en erg mooi vond, en dat ie zeker een vier waard is. Alleen weet ik niet meer wat ik er dan zo eng aan vond.

avatar van Mug

Mug

Voor hen die de film graag nog een keer of voor het eerst op het grote witte doek willen zien: http://www.amadeusdefilm.nl/

avatar van Angrod_Pallanén

Angrod_Pallanén

Amadeus ging in 1984 met veel succes in roulatie en werd bekroond met maar liefst acht Oscars. Ondanks het wereldwijde succes was het voor regisseur Milos Forman toch niet de film geworden die hem voor ogen stond.

In 2002 kreeg hij de kans een nieuwe versie te monteren. Deze zogenaamde Director's Cut is twintig minuten langer dan het orgineel, waardoor de verhaallijn duidelijker is. Bovendien is meer muziek te horen. Voor de liefhebber van de film en de muziek een bijzondere ervaring. Amadeus - The Director's Cut was nog nooit in de Nederlandse bioscoop te zien, terwijl de film daar het beste tot zijn recht komt. Het Mozartjaar, waarin 250 jaar na zijn geboorte zeer veel Mozart evenementen plaatsvinden (zie www.mozartjaar.nl), brengt hierin verandering! Vanaf 27 april tot het einde van het jaar zal Amadeus – The Director's Cut langs ongeveer 45 steden in Nederland rouleren. In elke stad is de film slechts een enkele week te zien. In de meeste gevallen op exclusieve tijdstippen zoals zondagochtend of zaterdagmiddag. Zo wordt de film op zondag 24 december 2006 in Tuschinski, Amsterdam om 10:30 uur vertoond. Vanaf 27 april tot begin juli 2006 is Amadeus – The Director's Cut te zien in Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Arnhem, Enschede, Delft, Groningen, Alkmaar, Haarlem en Hilversum.

Bron: Preview Online

avatar van The One Ring

The One Ring

24 augustus tot 30 augustus in Nijmegen. Moet ik in mijn agenda noteren

avatar van Dennis Evahi

Dennis Evahi

Lang geleden gezien deze film. Was erg onder de indruk. Rare giechelige man kan ik mij herinneren. Jalouzie, afgunst bij ander musici. Mooie kostuumfilm, mooie muziek.

***-sterren

avatar van mister blonde

mister blonde

Is drie sterren niet wat weinig voor een film waar je 'erg van onder de indruk' was...?

avatar van Dennis Evahi

Dennis Evahi

...Hmmmm, ja, zou kunnen. "Erg onder de indruk".....je hebt misschien wel gelijk. Maar het is een aantal jaren geleden. Toen was ik erg onder indruk van de film. Ik houd het in het midden. Ik kan de film nog altijd herwaarderen. Ik heb in de tussentijd ook veel andere films gezien, mijn smaak is veranderd en mijn referentiekader idemdito.

avatar van glannestino

glannestino

Echt een prachtige film. Ondanks de lange speelduur, en de traagheid, heeft het me geen moment kunnen loslaten. Ik was echt onder de indruk. Geweldige acteerprestaties, geweldige muziek, spannend en meeslepend. Ik weet nog niet wat ik moet geven. Voorlopig houd ik het op 4 sterren. Maar het kunnen er zeker 5 worden bij herziening!

avatar van Lientjuh

Lientjuh

Deze film hebben wij verplicht moeten bekijken tijdens de les Esthetica van de muziek toen ik nog middelbare school liep, ik vond er niet veel aan, maar het zal wel deels liggen aan het feit dat leerkracht ons stukjes lieten zien die niet eens op elkaar volgden en dat er tussen elk stukje minstens 1 - 2 weken zat :s

avatar van Dustyfan

Dustyfan

Wat een cultuurbarbaar is jullie leerkracht

Hoog tijd dus om de film eens in z'n geheel te zien, het is zeker de moeite waard.

avatar van Filmgekkert

Filmgekkert

het grappigste aan de film is dat mozart erg goed kan lachen en ook dat hij zo van de klavecimbel z'n ..... liet zien

en ook dat mozart salleri's mars verbetert

avatar van qu1nt3n

qu1nt3n

Die lach is verschrikkelijk irritant.. en.. dat is ook de bedoeling lijkt me, leuk is die lach in ieder geval niet..

Hou niet van costuumfilms, hou niet van klassieke muziek (over het algemeen dan, soms is het wel mooi) maar toch vond ik dit geen slechte film.

Als oude man vond ik Salieri wat minder maar toen hij de originele werken van Mozart las die door Mozarts vrouw gebracht waren en hij in zijn hoofd de muziek hoorde dat vond ik sterk geacteerd. De scene waarin Mozart dicteerd en Salieri schrijft op het einde was ook sterk

Directers cut van Amadeus 3*

avatar van kiriyama

kiriyama

Als groot mozart fan was ik erg benieuwd hierna, en het was zeker de moeite waard. Een geweldige film over een meesterlijke componist.

avatar van dedikkekiwi

dedikkekiwi

qu1nt3n"]Die lach is verschrikkelijk irritant.. en.. dat is ook de bedoeling lijkt me, leuk is die lach in ieder geval niet.

komaan Qu1nt3n!!! da's echt een superlach !!

Tom Hulce is zo sexy... jammer genoeg 20 jaar later niet meer.

avatar van juupzie

juupzie

hihi, die lach!! ernstig!

maar.. nou moet ik er nog een recensie over schrijven voor school... ik vond de film wel leuk, die muziek tussen door was echt geweldig (ook al ben ik een rocker).. wel zielig op het eind... niet eens een fatsoenlijk graf...

avatar van glaedr

glaedr

uit mijn waarneming de beste film over mozart en over zijn leven ik geef de film een 4,0

Heb er een stukje van gezien maar wil zeker de rest zien. Die lach is inderdaa heel irritant maar wel aanstekelijk ik lag egt helemaal dubbel

avatar van babraaf

babraaf

Goede film! zeker voor het jaartal waarin ie gemaakt is! In deze tijd van remakes zou je haast denken dat het na 21 jaar tijd is voor een nieuwe Mozart film maar deze valt gewoon niet te overtreffen!

avatar van Roofless

Roofless

een echt vermakelijke film met prachtige decors, kostuums, muziek en dat lachje..

aanrader voor een ontspannend avondje

avatar van Myrthe94

Myrthe94

Ik houd van deze film. Elke keer als hij op tv is moet en zal ik hem zien.

Ik vind het een prachtige film, die jaloezie, en haat van salieri.. En dat lachje van Mozart (wist je dat de echte mozart ook zo'n vreemd lachje had, ergens een keer gehoord)

En dan dat einde, dat trieste trieste einde, nouja stukje voor het einde, want het einde is de gekke oude salieri

Prachtig gewoon

4.5 *

avatar van film_kaza

film_kaza

Wat ik eerst dacht van Mozart:
- oude man
- is vermoord, vergiftigd
- schreef klassieke muziek
- Erg serieus

Kortom, ik wist dus bijna niks van hem.
Hij was een mafketel en jong. Dat verraste mij. De film beef voor mij maar verrassingen hebben.
Dat hij een opera schreef doordat iemand gewoon tegen hem zat te schreeuwen. Toen zijn vader doodging schreef hij er ook gelijk één.

Ja, en nog de dingen die al er bekend zijn.
De lach van Mozart, de jaloezie van Salieri en toch nog dat hij de enige was die de goedheid van Mozart's muziek echt begreep en waardeerde.

Bij mij bleef het op het begin een mystery. Is mozart vermoord of niet? Mijn vrienden wisten het ook niet. De ene zei dat Mozart neergeschoten was, de andere dat hij vergiftigd was, de ander dat hij stierf aan hongersdood. Ik dacht echt dat mozart historisch vermoord was door Salieri maar dat was hij niet. Hij stierf gewoon aan de pest. Toen ik Mozartdood op bed zag liggen had ik even moeite met ademhalen. Pas aan het einde van de film begreep ik de openingscene, dat was weer goed. Salieri dacht dat hij Mozart vermoord had (maar dat was niet zo) en werd gek van de stress. Dat hebben de makers er goed bij bedacht.

De opera zelf hield ik niet zo van. Iets teveel opera voor mij in de film. Dat was het grote minpunt. De film was ook iets aan de lange kant en had wel korter gemogen, maar ik ben blij dat ik hem gezien heb.

4 sterren.

avatar van Uma Oldman

Uma Oldman

film_kaza schreef:

Iets teveel opera voor mij in de film. Dat was het grote minpunt.

Too many notes?

avatar van Edgar77

Edgar77

Mijn favoriet. Hoewel geen enkele film van mij een 5 krijgt, zit deze daar inderdaad dik tegenaan!

Als Mozartfan ben ik erg gecharmeerd zoals hij hier wordt neergezet. Een giechelende 'schavuit', maar eigenaar van een oh zo mooie fantasie en createur van hemelse muziek.

Mijn favoriete gedeelte is het stukje dat hij de mars van Salieri al uit zijn hoofd kende en het zonder haperen naspeelde en hem zelfs corrigeerde. Hoewel dit feit niet op waarheid gebaseerd is, vind ik het toch typerend voor de persoon Mozart. Het wonderkind! Onmogelijk in de omgang, maar wat heeft hij de wereld veel gegeven.

Een schitterende film, mooie sfeer, perfecte locatie, een griezelige Salieri en fantastische muziek.

Ik hoorde zelfs in de "making of..." dat Tom Hulce [die Mozart speelt] tot nog weken na het schieten van de film de trekjes van Mozart nog in zich had. Sterk staaltje acteurswerk van allen!

Een aanrader!

avatar van gentenaar

gentenaar

Schitterende film !!! bevat alles, actie, romantiek, spanning en humor, die lach alleen al !! een complete film als je het mij vraagt, blijft 1 van mijn topfavorieten

avatar van film_kaza

film_kaza

Voor de grote fans of voor mensen die deze graag willen zien. The Director's Cut draaid nu in de bioscoop.

avatar van Movie_fan#

Movie_fan#

Of je koopt hem even bij de kruidvat voor 7,99, aardig prijsje voor zo'n film dus. Denk dat ik maar is langs ga

avatar van Prudh

Prudh

Amadeus is eindelijk mijn nodige herziening ondergaan. Het was alweer zo'n twee jaar geleden, tijd om herinneringen op te halen.

Mooie herinneringen ophalen zelfs, want Amadeus is echt een genot om te zien, van begin tot eind. Hoewel ik het met het commentaar van sommigen eens ben dat Tom Hulce niet de perfecte 'Wolfie' is, slaat hij zeker geen modderfiguur. Abraham speelt echter een perfecte rol als Salieri. De enkelzijdige tweestrijd tussen hen wordt meeslepend verteld in de vorm van flashbacks.

Maar behalve sterk acteerwerk en een goed verhaal kent de film een zeer mooie setting (er zijn slechts vier decors gebouwd) en subtiele natuurlijke belichting (hoewel sommige nachtelijke scènes wel kunstmatig belicht leken...)

Amadeus is dus een prachtig visueel plaatje en kent een sterk staaltje narratie: een zeer onderhoudend stukje cinema! Ik zit met 4* in mijn achterhoofd, maar kan geen reden bedenken waarom het geen 4,5 moet zijn...

So be it!

avatar van Movie_fan#

Movie_fan#

Heb hem op internet gezien en het was een hele goede film! Alleen deze kant van genre ligt mij niet zo goed

Verder was alles toppie, de cast en het decor waren top.

Het verhaal was soms wat verwarrend maar erg goed !