Genre: Biografie / Muziek
Speelduur: 160 minuten / 180 minuten (director's cut)
Verenigde Staten / Frankrijk / Italië
Geregisseerd door: Milos Forman
Met onder meer: Tom Hulce, F. Murray Abraham en Elizabeth Berridge
Gesproken taal: Engels, Duits, Italiaans en Latijn
Releasedatum: 11 oktober 1984
Plot Amadeus
"...Everything You've Heard is True"
We schrijven 1781 en Antonio Salieri (Abraham) is werkzaam als de competente hofcomponist van Keizer Jozef II. Wanneer Mozart (Tom Hulce) aan het hof arriveert, moet een verbijsterde Salieri vaststellen dat de goddelijke muzikale inspiratie waar hij zelf naar zoekt, werd geschonken aan een losbandige, hondsbrutale nar. Gek van jaloezie, besluit hij Mozart met alle mogelijke middelen te gronde te richten, misschien zelfs met moord.
Antonio Salieri
Parody Commendatore
Papagena
thomzi50
- 1991 berichten
Ga hier waarschijnlijk aanstaande zondag heen als de film eenmalig vertoond wordt in Tuschinski
thomzi50
- 1991 berichten
Net gezien in de eenmalige voorstelling, zoals ik al aankondigde, een stuk beter dan ik verwachtte. Erg leuke en een goede film, zit een beetje tussen 3,5 en 4 in.
Norma
Gisteren heb ik deze film pas voor het eerst gezien en hoewel ik er zeker van genoten heb mis ik er toch iets aan, hoewel ik niet de vinger op de zere plek kan leggen.
De decors zijn kleurig, de kostuums oogverblindend en de muziek werkelijk prachtig, daar ligt het niet aan. Ook het acteerwerk is goed en het is knap hoe ze het voor elkaar krijgen dat zowel je sympathie als afkeer over beide mannen wordt verdeeld. (zo heb ik het tenminste wel ervaren)
Misschien dat het alleen allemaal toch net even te lang duurt op sommige momenten. Het eerste uur gaat als een wervelstorm aan je voorbij, maar dan zakt het verhaal toch wat in, om aan het eind weer op te leven. De directors cut duurt dan ook bijna drie uur, wellicht zit er dan op een gegeven moment toch te weinig ontwikkeling in het verhaal om oneindig te blijven boeien...maakt niet uit, Amadeus is in ieder geval een bijzonder uitbundige kijkervaring!
moviegirl2
Prachtige film met welverdiende 8 oscars!!!
Die lach van mozart is alleen zo vreselijk irritant, nu zit het steeds in mijn hoofd.
Door deze film ben ik Mozarts muziek nóg meer gaan waarderen!
4 of 4,5* ik ga toch maar voor de 4*
moviegirl2
hele briljante film, met goede muziek, ookal is het niet mijn smaak.
Was die Mozart echt zo knetter?!
4 **
tja t schijnt van wel. al die genies zijn een beetje getikt.
hij was gewoon té slim
Apster
De film Amadeus kan worden vergeleken als een prachtig geschreven muziekstuk, waarbij elke noot door Milos Forman met veel gevoel en timing precies op de goede plaats is gezet. F. Murray Abraham speelt de rol van zijn leven als de gekwelde Salieri, die vol afgunst toekijkt hoe Mozart met Gods gave de meeste hemelse muziek schrijft. Het hoofdpersonage van de film is de muziek zelf, die de acteurs begeleiden door de gehele film en scenes extra kracht geven. Vooral Murray als de oude Salieri laat zijn spel meevoeren op de muziek van de film.
Drs. DAJA
Bijzonder goede film.
Milos Foreman creeert een geweldige klassieke sfeer en weet Mozart's leven bijzonder boeiend neer te zetten. Het is een schitterend drama in een schitterende setting met schitterende muziek. De film weet continu weer het enthusiasme en het nieuwe van Mozart's stukken te beschrijven.
Meesterwerk en een klassieker:
Bah, uit de top 250 geknikkerd
Ja, helaas. vond hem wel een plekje waard eerlijk gezegd
AmazingPP
Jaren geleden, toen er nog VHS bestond, nam ik deze film mee uit de videotheek waar ik toen werkte. Op aanraden van een collega nam ik hem vol argwaan mee. De film opgezet en 2,5 uur later een ervaring rijker! Wat een pracht film!! Duidelijk verhaal, schitterend acteerwerk, heel veel humor, prachtige muziek, prachtig geschoten!! Een meesterwerk: 4,5 *.
bioscoopzaal
Ik had hem jaren geleden al eens een aantal keren gezien (het was trouwens een van de eerste films waar mijn ouders me mee naartoe hebben genomen), maar pas na het zien van de Director's Cut werd het genie van deze film me helemaal duidelijk.
Om het kort te zeggen heb ik zelden zo'n sterk opgebouwde film gezien. Het scenario is om van te dromen, de dialogen, muziek, sfeerschepping en acteerwerk mogelijk nog beter. Verplichte kost voor elke filmliefhebber, ook al worden er een aantal creatieve vrijheden genomen met het levensverhaal van 's werelds meest geniale componist.
Verhoogd naar 5 sterren.
fanaat
Deze film was prachtig is prachtig en blijft ook prachtig. Ik zag deze film voor het eerst toen ik 11 was en vond hem toen al zeer indrukwekkend. Dat requiem, om kippenvel van te krijgen, Zo'n prachtig stuk. Ik stem nog niet op deze film omdat ik zit te twijfelen tussen een 4,5 en een 5.
Als je een beetje gevoel hebt voor klassieke muziek, smijt de krant neer of waar je ook meer bezig was en haal de handel in huis!!!!

anne J
Ik weet niet zo goed hoe ik mijn gedachten over deze film moet beschrijven.
In ieder geval denk ik er absoluut helemaal anders over dan de rest van mijn klas. We zagen de film bij muziek en ongeveer iedereen vond het "stom", "kinderachtig", "irritant", "vaag".
Ik vond het echt leuk om te kijken! Wat ik echt geniaal vond was de muziek van Mozart en Salieri die erachter werden gebruikt, maar ja, aan de ene kant wel logisch. Het versterkte het effect van de film in ieder geval zeker.
Die lach van Tom Hulce xD
Mozart was trouwens best een lunatic, dus op zich, vergeef ik het feit dat hij écht irritant lacht ^ ^.
Ik geef een 4*
Zelf houd ik eigenlijk helemaal niet van opera en klassieke muziek. Maar ondanks dat vond ik de film zeker interessant en boeiend om te kijken! Deze wil ik zeker wel nog een keer zien, ooit.
Berichten verplaatst naar Film > Toplijsten en favorieten > top-lijsten (centraal topic)
baborak
Mooie film, qua entourage en enscenering zeker. Tom Hulce kan de eigenwijze kant van Wolfgang goed neerzetten, verder ligt de nadruk (helaas !) toch teveel op de infantiele, ranzige en speelse kanten van Mozart. Ook Constanze wordt als een dom wicht afgespiegeld, wat geenszins het geval was. Na de dood van Mozart (1791) heeft zij met veel zorg, liefde en nuchtere zakelijkheid de erfenis van haar overleden man verzorgd. Salieri zijn positie is in de film totaal misplaatst. Als machtig man aan het Weense hof had hij niets te duchten, dus de obsessieve afgunst tegenover Mozart slaat nergens op. Historisch totaal belachelijk dat ze in de film Salieri het Requiem laten afschrijven... Muziek blijft mooi, daardoor kan je film meerdere malen zien, de tijdsgeest, sfeer en mooie aankleding doen de rest.
jellorum
Een van de beste films ooit!!
Hij is grappig, ontroerend, dramatisch, meeslepend.
En plus heeft hij de beste soundtrack ooit.
Later meer over deze klassieker.
Dk2008
Tegen de verwachting in, bijzonder grappige ook wel wat ontroerende film. Goed spel van Tom Hulce.
Jeauhan
Geweldig meeslepend, zeer realistisch neergezet, terwijl dit verhaal slechts een van de vele geruchten is over hoe Mozart aan z'n einde kwam. Geweldig drama met als climix het schrijven van het requiem op je eigen sterfbed, een briljant stuk muziek.
Beto
Deze film is écht een fenomeen. Als ik zo de reacties lees heeft ie op veel mensen dezelfde indruk achtergelaten als op mijzelf. Enorm meeslepend verhaal.
hertogje
Erg mooie film. De muziek die erin zit moet je van houden, maar klasse is het wel (uiteraard, het is Mozart..). Maar een intrigerend verhaal met goede acteurs. Het sfeertje van die tijd wordt ook goed neergezet. En zoals ik ook al in meerdere reacties lees hier vond ik het ook verrassend hoe Mozart eigenlijk was, qua karakter. De eerste keer dat ik deze film zag wist ik nog niet zoveel van deze man, maar ik had wel een heel ander verwachtingspatroon van zo iemand. In ieder geval, goede en interessante film.
G.1Rl
Niet een hele slechte film, maar ook geen absolute topper. En dat lachje..
*Skylar*
Dan vind ik 3* nog veel. Ik krijg hoofdpijn. Slecht acteer werk, niet zo'n best verhaal en ik vond het niet echt mooie muziek. Dat laatste is dan ook smaak.
GioFunny
genoten van deze film, alleen jammer dat er zo snel aandacht werd besteed aan zijn ondergang,, Had liever meer successen willen zien.. al met al,, een prachtige film me sterk acteerwerk , vooral van abraham, en de muziek uiteraard
shadowmaster100
het is zeker geen slechte film,maar het doet mij niets.
Jeauhan
Twee punten van kritiek die ik niet zo goed snap wanneer je objectief naar deze film gaat kijken.
De film gaat over Mozart. Als er dan vervolgens muziek in zou voorkomen die niet van Mozart is, kun je daar kritiek op hebben. Dat de muziek in de film van Mozart is lijkt me niet meer dan logisch.
Dat je het verhaal niet sterk vind is ook raar, want het is in zekere zin een waargebeurd verhaal.
AddictedToMovies
wat!!?? niet in de top 250?! dit is echt een klassieker. geweldige film en muziek. ik snap de negatieve reacties echt niet, dit is een topfilm. erg goede regie, goed geacteerd en de muziek... erg knap.
gauke
Terecht met 8 Oscars bekroonde film vol met spektakel en schitterende muziekstukken. Opnieuw van genoten.
tukkerstein
Bijzonder middelmatige film. Mooie muziek en prachtig aangeklede decors zijn de twee enige pluspunten die ik kan bedenken. Het acteerwerk is bijzonder matig, erg overdreven en daardoor onecht. Hulce maakt van Mozart haast een karikatuur, met rare trekjes en vreemd gedrag.
Het scenario is bijzonder slap, de hele film door componeert Mozart muziek. Af en toe bezoekt hij eens een voorstelling of raakt hij in conflict met een hoge bestuurder en dat is het. Aan persoonlijke dingen als zijn trouwerij, relatie tot zijn vader en familie en meer wordt amper aandacht geschonken.
Jeauhan
Hulce maakt van Mozart haast een karikatuur, met rare trekjes en vreemd gedrag.
Eerst verdiepen in de materie graag, Mozart wás een 'man' met rare trekjes en vreemd gedrag. Dit valt op te maken uit brieven die zijn overgebleven. Ook componeerde hij bijvoorbeeld een stuk als 'Lich mich in arsch". Zo gek doet Tom Hulce het niet in deze film...
tukkerstein
Ik heb mij er enigszins in verdiept en ik lees dat Mozart inderdaad typische trekjes heeft, maar dat het er in deze film wel erg overdreven is (volgens een IMDb-topic). Bedankt voor je verwijzing naar het stuk Leck mich im Arsch, er staat wat interessante informatie die ik zal doorlezen.
Het zal erg moeilijk worden om een volledig waarheidsgetrouw beeld van Mozart te schetsen, maar ik vind het personage dat Hulce neerzet toch overdreven en te veel afleiden van het verhaal en de sfeer.

Je hebt nog 30 dagen - of minder - om deze absolute fillmhits te bekijken op Prime Video

De beste speelfilms over het leven van beroemde artiesten

The Pianist
Drama / Oorlog, 2002