• 9.198.646 stemmen

Met onder meer: Macaulay Culkin, Joe Pesci en Daniel Stern

Gesproken taal: Engels en Frans

Releasedatum: 21 december 1990

Plot Home Alone

"A family comedy without the family."

De achtjarige Kevin McAllister wordt per ongeluk alleen thuis achtergelaten wanneer zijn familie op vakantie gaat naar Frankrijk. Wanneer Kevin zich realiseert dat hij alleen thuis is, leert hij al snel voor zichzelf te zorgen. Uiteindelijk moet hij het huis beschermen tegen Harry en Marv, twee inbrekers die van plan zijn in het huis van Kevins familie in te breken.

Kevin McCallister

Jeff McCallister

Megan McCallister

avatar van Black Math

Black Math

Voor mij was dit ook alweer meer dan 15 jaar terug, wellicht zelfs 20 jaar geleden. Ik herinnerde me vooral de strijd tussen jochie en bandieten, maar dat blijkt slechts een kort gedeelte aan het einde te beslaan. De rest van de film bestaat uit incompetente ouders, een jochie dat veel te wijs(neuzerig) voor zijn leeftijd is en veel kerstgeslijm op muziek van Williams (die verre van mijn favoriete filmcomponist is). Niet veel aan dus. De strijd aan het einde is wel leuk, een beetje Tom en Jerry achtig qua impact op de bandieten, die soms ook net zo schreeuwen als Tom wanneer Jerry hem met een grote hamer op de tenen mept. 1,5*.

avatar van maurice32

maurice32

Ik kijk home alone altijd met kerst, dus al zeker 30 keer gezien en hij blijft goed, dat is de kracht van de film.

4 sterren waard.

avatar van Captain Proton

Captain Proton

Met Kerst weer eens gekeken. En deze blijft leuk. Hoewel het voor mij al bijna meer dan 30 jaar geleden is.

avatar van benny the cop

benny the cop

heel erg om gelachen en heel leuk

avatar van badfans69

badfans69

Waar en wanneer is Home Alone tijdens Kerst 2022 op tv te kijken? - gids.tv

Het is feest in huize McCallister want de film Home Alone bestaat al meer dan 30 jaar! Daarom heeft SBS6 de grote eer om de grootste kerstklassieker aller tijden uit te zenden. Op 30 december is de film Home Alone (om 18.20 uur) te zien op SBS6, gevolgd ook door de tweede film (Home Alone 2: Lost in New York om 20.30 uur).

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

• 2059 stemmen

Waarom deze film zo beroemd is geworden is een groter mysterie dan de zin des levens.

Culkin is voorzitter en boegbeeld van de "club van kinderen in films van voor 2000 die slechter acteerden dan een dood konijn". Het is om te janken. De boeven zijn nog wel lekker theatraal en zouden niet misstaan in een Bassie en Adriaan aflevering.

Het ergste is alleen dat deze film 90% inleiding is en 10% payoff. In de afgelopen 33 jaar heb ik alle bekende grappen en grollen wel eens gezien in één of andere context, maar nooit de film als geheel. Maar het eerste deel, daar is geen doorkomen aan.

Los daarvan heeft de film ook elementen die onnodig eng zijn (kinderfilm?) zoals de rare oven in de kelder of de griezelige buurman. "Alle leeftijden" staat er dan bij! Nou, ik had een kleuter in de gordijnen hangen van schrik.

0,5 sterren voor de film, maar wel 2 sterren voor de cultstatus dus het heeft verworven: een ongekende prestatie met zo'n ongekende kutfilm.

2,5 sterren

avatar van teigertje

teigertje

Een van de meest memorabele kerst classics.

Blijft een ultieme feel good kerst film die tijdloos en onvergetelijk blijft met een grandioze cast.

En waar je van kan blijven genieten.

De eerste twee Home Alone films met Macaulay Culkin blijven de aller leukste en de enige echten.

avatar van Gerlof78

Gerlof78

Heerlijk kerstfilm, die met een prima verhaal, leuke cast en idem sfeer echt een klassieker is en blijft. Hier na jaren weer eens gezien en voor mij is dit samen m,et National Lampoon's: Christmas Vacation uit 1989 met Chevy Chase de ultieme kerstfilm

avatar van FlyingGustman81

FlyingGustman81

In mijn jeugd vaker gezien. Nu weer eens gezien. Was al zeker bijna 20 jaar geleden. Weer erg om gelachen. Was helemaal vergeten dat de buurman hem redde van de bandieten.

Het blijft toch gewoon een leuke feel good film.

avatar van LRvanDam

LRvanDam

Toen ik begon met kijken, verwachtte ik er niet zoveel van want het begin is best saai. Maar zodra het gezin erachter komt dat Kevin nog thuis zit wordt het leuk. Het verhaaltje is erg eenvoudig en het is vooral een KIJKfilm maar wel een hele leuke.

Ik bekeek de film met reclame via de Ziggo App. Deze reclame kon niet worden doorgespoeld. Mogelijk heeft dit mijn mening beïnvloed.

avatar van teigertje

teigertje

Deze ultieme feel good classic film, weer eens opnieuw gezien.

Een film die voor vele mensen bij de film kerst traditie hoort.

Dat vind ik ook, met Maccualay Culkin die èèn van de hoofdrollen vertolkt als Kevin McCallister wat hij onvergetelijk heeft neergezet, met het heerlijke bekende kerst verhaal.

Een film met uitmuntend spelende cast in dit genre.

Blijft èèn van de beste familie kerst films.

Blijft genieten.

avatar van gotti

gotti schreef:

Zag laatst weer een stukje. Echt vreselijk is dit. 1*

Wat twintig jaar met een mens doet. Wijsheid komt met de jaren. Script van Hughes, regie van Colombia en zelfs de mini rol van John Candy. Heerlijke film. 4*

avatar van Justus18

Justus18

Wanneer word ik het beu om deze film steeds opnieuw te bekijken? Vandaag in ieder geval niet!

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Vandaag aan de film-marathon tijdens mijn twee weken durende vakantie en wellicht dat er nog een film-marathon-dag gaat plaatsvinden. Voor nu werd er afgetrapt met een film van de kerstlijst in dit geval Home Alone, niet omdat ik de film zo graag zie maar puur voor een cijfer en een comment. En ach, dit brok jeugdsentiment vermaakte toch wel weer.

Toch moet de film het niet echt hebben van de opening en is het drukke huishouden een bron van irritatie. Wat een vervelende en betweterige kinderen allemaal, het tilt op van het onfatsoenlijk gedrag waar de 'agent' niet eens even fatsoenlijk te woord gestaan kan worden, doet vader Peter dat eindelijk wordt hij door Buzz meegesleept om pizza te eten. Wat doe je? Je staat toch met die agent te praten? Het mondt regelmaat uit in totale chaos waar Uncle Frank ook nog eens een onuitstaanbaar karakter is. Uiteraard hoort dit allemaal bij de film, bij het verhaal, waar het immers als voorzet dient voor Kevin's grote wens. En ik snap wat er door dat kleine ventje heen gaat. Toch is het absoluut niet het sterkste moment van de film en is het wachten op Kevin alleen en wanneer hij natuurlijk het huis moet verdedigen. Is het verder ook iemand opgevallen dat het kennelijk klaarlichte dag is in december om 8:00 in Chicago?

Het is natuurlijk de fase die daarna aanbreekt waar het om gaat, Kevin alleen die zich uitermate vermaakt, bijzonder redzaam blijkt, zich op geweldige wijze langs de caissière bluft met de boodschappen maar helaas toch een beetje opvulling is naar het echte moment. Want het moet gezegd dat het best lang duurt voordat de degens gekruist worden met Marv en Harry, maar wanneer dat gebeurt voldoet de film toch wel weer heel erg goed, ook al zijn de meeste vallen eerder kattenkwaad dan echte hindernissen. Toch is iedere klap, glijpartij, pijnkreet en valstrik kostelijk te noemen. Daarnaast zijn Pesci en Stern tweede geweldig gecaste acteurs voor deze rollen.

Ik lees hierboven ergens nog een comment van iemand die spreekt over incompetente ouders, een veel te wijsneuzerig joch, en veel feel good kerstgeslijm. Het is niet dat ik het er niet mee eens ben, sterker nog het is wel spot on, maar het moet natuurlijk ook een beetje in het tijdsbeeld van de jaren '90 gezien worden, met een regisseur die grossierde in dergelijke films en natuurlijk een leeftijds kwalificatie van 6 jaar. Het is en blijft een familie/kinderfilm waar de jaren heen toch regelmatig van genoten is tijdens kerst, en laten we dat toch vooral niet vergeten. Sterker, ik hoor mijn oma nog lachen om alle klappen die Harry en Marv krijgen. Is de film nog van deze tijd? Nee, maar voor goede herinneringen en een bepaald gevoel staat de film wel. En ik denk dat dat vooral heel zwaar weegt bij deze film.