menu

Home Alone (1990)

mijn stem
3,32 (3596)
3596 stemmen

Verenigde Staten
Familie / Komedie
103 minuten

geregisseerd door Chris Columbus
met Macaulay Culkin, Joe Pesci en Daniel Stern

De achtjarige Kevin McAllister wordt per ongeluk alleen thuis achtergelaten wanneer zijn familie op vakantie gaat naar Frankrijk. Wanneer Kevin zich realiseert dat hij alleen thuis is, leert hij al snel voor zichzelf te zorgen. Uiteindelijk moet hij het huis beschermen tegen Harry en Marv, twee inbrekers die van plan zijn in het huis van Kevins familie in te breken.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=sptc2IcHnc4

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van mcdaktari
Ergens best wel handig dat ik nu al weet dat de komende jaren met kerst deze film uitgezonden word, want dat gebeurt al jaren en dat zal zo ook nog wel jaren blijven.

(verwijderd)
Belachelijk dat ik dit een 4.0* heb gegeven ooit. Écht belachelijk want dit was, is en zal mijn favoriete film ooit zijn betreft Kerstmis, sfeer en feelgood-gehalte, want wat word ik hier vrolijk van. Net voor de zoveelste keer gezien.

Dit is zo'n film opzich dat ik het raten destijds niet serieus heb genomen denk ik.

avatar van Hdde
5,0
Uiteraard dit jaar weer van de partij. Blijft een feelgood-movie.

Tot volgend jaar!

avatar van TornadoEF5
3,0
Een erg domme film met veel nonsense met een zwak begin maar wel vermakelijk vooral door een sterk einde. Natuurlijk erg stereotiep met slapsticktoestanden en de rotjochkinderen die we onder andere kennen van Charlie and the Chocolate Factory bijvoorbeeld. Ik vond het alleen erg zwak hoe de ouders werden neergezet. Toch een domper op deze film. Grappig is het wel, al ligt dat deels ook aan de "zo-slecht-dat-het-grappig-is"-factor.

avatar van Phantasm
3,5
Vandaag gezien in Pathe, het blijft een geweldige komedie, leuk om deze weer eens terug te kijken op het witte doek.

avatar van jackie chan
4,5
Topfilms! Dit jaar te zien bij SBS6

avatar van Noodless
3,5
Ongelooflijk, maar deze had ik nog nooit gezien.
Is me vroeger op de één of andere manier eigenlijk voorbij gegaan en nooit echt de moeite gedaan om de film na al die jaren toch eens te bekijken. Door de blijvende positieve commentaren in deze kersttijd toch eens een kans gegeven en ik moet zeggen dat ik me best vermaakt heb met deze komische familiefilm. De film kijkt vlot weg en is gewoon leuk voor deze tijd van het jaar. De kerstsfeer komt goed naar voren en de natte dieven zorgen voor een paar grappige scènes. Macaulay Culkin speelt zijn rol best leuk. Het is al aangegeven, maar deze film zal inderdaad een blijvertje blijven op deze kerstdagen.
7/10

3,0
Blijft een vermakelijke film, waar ik toch een aantal keer luidop moest lachen, vooral bij het leveren van de pizza. De verschillende booby traps zijn ingenieus en de film is net lang genoeg, hoewel het stuk met de sneeuwruimer er voor mij niet per se bij moest.
De rustige scènes van Culkin zijn zijn beste, als hij histerisch wordt gaat hij wat aan overacting doen.

avatar van Fisico
3,0
Nostalgische film uit mijn jeugdjaren. Net als velen (en misschien tot vervelends toe) ontelbare keren gezien. Home alone blijft vermakelijk en past binnen de setting van Kerstmis. Culkin die een heus kindsterretje werd, maar jammerlijk tenonder ging aan de roem en de druk (of gewoonweg op latere leeftijd foute keuzes maakte).

Verstand op nul met deze film. Naar de acteerprestaties moet je niet te veel zien al blijf ik Joe Pesci wél fantastisch vinden. De grappen en grollen leiden op het einde naar een hoogtepunt en dat blijft pure fun. Ook de film in NY boet daar niet op in overigens. Om het wat melig te maken zit er een zoete moraal in de film verwerkt, tja, als kind valt dat je niet op, als volwassenen toch net iets meer. Als je wil, kraak je de film af tot het bot, maar laat ons vooral herinneren dat het doel een feel goodmovie was, laat ons het daarbij houden, want daarin slaagt Home alone wonderwel, zelfs nog na 28 jaar.

avatar van Shadowed
3,0
Wel een lieve film.

In de tijd voordat de regisseur aan Harry Potter 1 en 2 begon en Culkin nog niet door de verslaving periode ging was er Home Alone. Ik wou deze al veel eerder zien maar het lukte maar niet. Het is voor mij een beetje te lief en te langdradig soms voordat het stuk echt begint waar de meeste mensen hem kijken, de boobytraps.

De boobytraps blijven voor mij erg leuk. Hoe hard ik ook probeer niet te lachen gebeurd het toch weer steeds. Erg lollige stukken. Voor de rest kan hij ook een beetje saai zijn op sommige stukken maar het is wel een leuke feel good film. Prima door te komen

5,0
Mijn favoriete kerstfilm! Samen met deel 2. Sinds ik klein was en nu nog op mijn 31ste ?


avatar van jeroentjuhhhhh
3,5
Leuk om te zien hoe Macaulay zichzelf herpakt. Dit jaar te gast bij The Tonight Show, Ellen, paar maanden terug bij Joe Rogan in de podcast, onlangs op Youtube een video met RedLetterMedia en ook met ieders favoriete nerd! En nu een leuke commercial... dat bestaat blijkbaar ook nog.
Home Alone Again with the Google Assistant - YouTube

avatar van notoirefilmhater
3,5
Jeugdsentiment, niet zo geweldig als vroeger natuurlijk, maar wel heel aardig.

5,0
elk jaar 5 sterren!

3,5
Mijn favoriete kerstfilm aller tijden!

Akkoord, deze film scoort voornamelijk hoog bij mij vanwege het jeugdsentiment. Op veel vlakken klopt deze films soms van geen kanten, maar als je zoals ik elk jaar uit kijkt naar deze film, dan knijp ik graag een oog (of 2) toe voor de negatieve zaken.

Macaulay speelt zijn rol met verve, je gelooft hem gewoon in alles wat hij zegt of doet. Is gewoon één van mijn favoriete kindacteurs. Op die leeftijd zo iets kunnen is wonderbaarlijk, jammer dat hij geen carrière heeft kunnen uitbouwen door persoonlijke problemen (alhoewel hij nu op het goede pad is)

Pesci en Stern als boeven zijn echt soms hilarisch! Top!

De muziek past super bij de film, de echte kerstsfeer is volop aanwezig (wat ik echt mis in vele van die zogezegde kerstfilms!!)

Qua score vind ik het geen gemakkelijke... Langs de ene kant zijn er heel wat zaken die niet kloppen, maar het is en blijft voor mij één van de beste familiefilms en DE BESTE KERSTFILM, met één van de beste kindsterren in mijn opinie dat ik hier toch mijn score hoger doe uitvallen die ik normaal gezien zo'n film zou geven...

3.5* (en met veel twijfel voor zelfs geen 4* te geven)

avatar van Filmkriebel
3,5
Home Alone blijft een goede en amusante kerstfilm. Zowel grappig, ontroerend... en ook de kerstgedachte wordt niet vergeten en op een mooie manier verwerkt. De dialoog tussen Kevin en die oude buurman die zijn zoon niet meer ziet is een scène die er o zo in moest wil men dit ernstig nemen als kerstfilm. Na het lachen met de pogingen tot inbraak van Pesci en Stern was het daarna moeilijk om het droog te houden in de laatste minuten. Vond het allemaal wel enig charme hebben.

avatar van Keepthechange1980
5,0
Deze film kan ik net als het vervolg eindeloos blijven herkijken, er zit gewoon een bepaalde sfeer in die nooit verveelt.
Natuurlijk zitten er veel plotholes in en heeft het dat typisch suikerzoete van een kerstfilm, en toch is er iets wat deze film anders maakt dan alle andere kerstfilms. Andere kerstfilms hoef ik na een keer kijken meetstal niet nogmaals te zien.

avatar van Tommy De Vito
4,0
Home Alone is een komische- maar tegelijkertijd een hartverwarmende film. Een perfecte combinatie voor een Kerstfilm en dit blijk ook uit dat de film elk jaar tijdens de Kerstdagen voorbij komt op de televisie. Te vroeg misschien om een film uit de jaren 90 reeds een klassieker te noemen, maar dit is als je het mij vraagt een regelrechte 'Kerst' klassieker.

Er hangt een knus- en prettig Kerstsfeer gedurende de hele film. Macaulay Culkin kruipt in de rol van Kevin McAllister, een joch die alleen thuis wordt achtergelaten omdat zijn ouders hem vergeten mee te nemen op vakantie. Ook vind ik Culkin heerlijk deze rol vertolken en weet absoluut te overtuigen. Daarnaast bestaat de cast nog uit tal van leuke personages, met name Joe Pesci als Harry en Daniel Stern als Marv, The Wet Bandits. De wisselwerking en chemie tussen die twee is heerlijk. Voor de locatie is gekozen voor een plaats genaamd Winnetka Illinois, die onder de rook van Chicago ligt. De villa waar de familie McAllister woont is inmiddels een bekende trekpleister geworden voor de miljoenen Home Alone fans. Het was zelfs zo erg, dat de huidige eigenaren van het huis een verzoek bij het bedrijf Google hadden ingediend om deze wazig te maken in Google Maps. Dat wil niet zeggen dat het huis moeilijker te vinden is, want de adresgegevens staan op verschillende sites.

De film heeft een aantal prachtige scenes, zoals de kerk-scene waarbij Kevin een gesprek met zijn buurman heeft. Best diepgaand, maar dat siert deze film ook. Om daarna lekker te lachen met de 'boobytraps'. Hier kon ik als kind erg om lachen, maar dat is tegenwoordig niet meer zo. De film pakt mij juist op andere aspecten, zoals het gemis van je familieleden tijdens de feestdagen, de verzoening met Kevin en zijn moeder, buurman en zijn zoon etc. Een grote bijdrage aan de film is ook te danken aan de soundtrack die door onze top-componist John Williams gecomponeerd is. 'Somewhere in My Memory' is de bekendste en de mooiste ook. Een prachtig gecomponeerde melodie.

Ja, nostalgie komt ook nog eens om de hoek kijken bij de Home Alone films! Dus, deze Home Alone krijgt van mij welverdiende **** sterren !

avatar van aspro
4,5
ja.gisteren weer voor de zoveelste keer gekeken 21/12/2019
top film!!
en vanavond home alone 2 "lost in new york"

avatar van qhona
4,0
Klassieker, mooie film

avatar van IH88
3,5
“You're not at all worried that something might happen to Kevin?”
“No, for three reasons: A, I'm not that lucky. Two, we use smoke detectors and D, we live on the most boring street in the whole United States of America, where nothing even remotely dangerous will ever happen. Period.”

De ultieme kerstfilm. Home Alone heeft alle elementen in zich die je in een kerstfilm verwacht en wilt zien, maar daarnaast is het ook gewoon een verdomd vermakelijke film. En de kerkscene tussen Kevin en Marley blijft na al die jaren nog steeds geweldig om naar te kijken. Het acteerwerk van Culkin, Pesci, Stern, Heard, Blossom en al die andere acteurs is sterk en effectief, en vooral op het laatst bij de inbrekersscènes laten Pesci en Stern ook zien veel fysieke komische talenten te bezitten. De combinatie van sentiment, humor, melancholie en wat actie blijft ongeëvenaard als het gaat om kerstfilms.

avatar van Thomas83
4,0
Ik wist dat deze film nog wel de moeite waard zou zijn, maar na hem na vele jaren weer eens gezien te hebben valt het wel op hoe goed de film ook gewoon gemaakt is. Hoe sterk het uitgangspunt van Kevins familie die hem vergeet ook is, de film doet een hoop moeite om het allemaal tot in detail te laten kloppen. Heel knap hoe men de vele toevalligheden door heel de film heen weet te verkopen.

De regie is ook echt fantastisch, en de film heeft natuurlijk ook een ultieme kerstsfeer, met perfecte muziek van Williams en een heel groot hart. Iets te sentimenteel en makkelijk geschreven scènes als die met de sneeuwschuiver werken door de acteurs. Het is zelfs zo dat de film niet al te braaf of kinderachtig is. Er is wat zwarte humor en er zijn veel leuke kleine terugkerende grapjes en momenten.

Er is ook nog geen scène teveel, en zo'n scène als in de kerk richting het einde sprong er voor mij echt uit, door de warme en liefdevolle manier waarop de scène is geschoten. Pesci en Stern zijn natuurlijk erg leuk als de twee boeven, maar Bammam als de sarcastische oom is bijvoorbeeld ook erg leuk. Ik was zelfs vergeten dat John Candy een rolletje had.

Het enige dat ik eigenlijk op de film kan aanmerken (behalve misschien wat al te sadistisch tekenfilmgeweld op het einde) is dat de schrijvers maar geen goede reden kunnen bedenken waarom de boeven per se in het uit van McCallisters willen inbreken. Volgens mij had dat toch simpel opgelost kunnen worden door ze iets heel specifieks te willen laten stelen. 4.0*.

Gast
geplaatst: vandaag om 23:41 uur

geplaatst: vandaag om 23:41 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.