Genre: Animatie / Fantasy
Releasedatum: 18 augustus 2005
Bekijk via Netflix
Plot Hauru no Ugoku Shiro
"The two lived there."
Sophie is achttien en werkt zich te pletter in de hoedenwinkel die haar vader ooit bezat. Op een uitje naar de stad loopt Sophie de mysterieuze tovenaar Howl tegen het lijf. Howl is verschrikkelijk knap maar wanneer de jaloerse Heks van Verspilling hen samen ziet besluit ze Sophie te vervloeken. Sophie wordt in een klap 72 jaar ouder en om haar geheim te bewaren vlucht ze naar Howl's kasteel. Die herkent haar niet en neemt Sophie aan als huishoudster. Al snel zet de oude Sophie het kasteel op stelten. Maar hoe zal Sophie ooit aan haar vloek kunnen ontsnappen?
Sophie (stemrol)
Howl (stemrol)
Witch of the Waste (stemrol)
Calcifer (stemrol)
Markl (stemrol)
Kosho (stemrol)
Prince Justin / Turnip Head (stemrol)
King of Ingary (stemrol)
Heen (stemrol)
Madame Suliman (stemrol)
lowhusky
pff zo lang wachten nog
De hele film staat op youtube, hoor.
eRCee
- 1979 stemmen
Eigenlijk ben ik totaal onbekend met dit genre. Des te meer reden om eens wat te proberen.
Dat leverde voor mij een heel aardig filmpje op. Prachtige animatie. Eigenlijk heb ik nog nooit wat vergelijkbaars gezien, er zit zelfs verschil in scherpte bij sommige beelden. Dat kasteel zag er ook briljant uit, wat een tof ding zeg.
Minder goed vond ik het plot en de personages. Eerlijk gezegd was er geen touw vast te knopen aan het verhaal en de karakters zijn vrij zwak. Het zal er allemaal wel bijhoren, ik heb in ieder geval genoten van de tekenkunst. 3,5*
Prudh
Prima film. Enige kritiekpunt vind ik het verhaal. Volgens mij is er teveel uit het boek overgenomen wat niet wordt uitgelegd in de film, maar desalniettemin is het van begin tot eind prima te volgen. Jammer van sommige onduidelijkheden. Wat de personages betreft (eRCee): prima uitgewerkt. Ze hebben allemaal hun eigen geheimen en diepgang.
Ik vergelijk ook deze film weer even met Sen to Chihiro (evenals Mononoke-Hime), omdat dat de eerste Miyazaki was die ik zag, tevens de beste. Spirited Away had toch iets extra's voor mij, gewoon tikkie beter. Kan door de muziek komen, ik weet het niet. Maar van de drie Ghibli films die ik heb gezien is dit de op een na beste
Edit - Heb net Tonari no Totoro gezien, dit is nu de op twee na beste van de vier
maxcomthrilla
Leuke film met weer erg mooi getekende en levendige personages. Vooral de relatie tussen het vuurtje en Sophia is erg leuk om te zien.
Het verhaal is inderdaad wat minder, soms leek het wel alsof er wat dingen uit de lucht kwamen vallen. Het was dan weliswaar nog best wel een zoete inval omdat de personages interessant waren. Ik heb me erg vermaakt met de trapscène. Wat een fantasie om een heks zo `n rol toe te kennen.
Uiteindelijk vond ik het ook bijzonder en zeldzaam dat een kwaad persoon, de heks, omarmd wordt en zelfs veel zorg en liefde krijgt Ik heb me weer erg vermaakt met deze Miyazaki. 4*
mdma
langdradig en te zoetsappig, 3.0* voor het mooi getekende en de sprookjesachtige sfeer waar ik natuurlijk niet vies van ben maar overtreft spirited away natuurlijk bij lange na niet..
guulbert
Ben hier helemaal mee eens
*3.5
Eerlijk gezegd was er geen touw vast te knopen aan het verhaal
Dit begrijp ik dan niet. Voor iemand die toch dweept met moeilijkere films (Bergman, Von Trier) kan dit toch geen probleem zijn ? Zo moeilijk is het verhaaltje nu ook weer niet te volgen.
Ramon K
Eens. Eigenlijk heel recht toe recht aan. Ik vind de personages overigens prachtig. Niet zo zeer vanwege diepgang of iets dergelijks (van de meeste personages kom je weinig te weten), maar vooral vanwege hun bonte, magische en humoristische eigenschappen. Ik vind dit nog steeds 1 van de beste films van Miyazaki.
eRCee
- 1979 stemmen
De grote lijn is wel te volgen maar het is allemaal nogal chaotisch en soms onlogisch. De switch van die heks bijvoorbeeld, dat kwam behoorlijk uit de lucht vallen. Mijn onbegrip heeft dus niet zozeer met moeilijkheid te maken.
Consurgo
Wat inderdaad al veel genoemd is, het verhaal is soms wat vreemd.
Ik kreeg een beetje de indruk dat het meer om de esthetiek ging en het verhaal een excuus was om al die prachtige landschappen en sfeervolle dorpjes te laten zien.
Ondanks (of dankzij) deze uitvoering toch echt genoten van de film.
neo
Eens. Les Triplettes de Belleville werkt voor mij ook op deze zelfde manier erg goed.
Mc
- 2092 stemmen
Heel sympathiek verhaaltje, ondersteund door prachtige vormgeving. Helaas zag ik de film met engelse dubbing, nou vallen de verschillen bij animatie meestal nog wel mee, maar het geeft de film een wat meer authentiek gevoel wanneer je hem in de originele taal kan bekijken. Ondanks dat heb ik me prima vermaakt. Het verhaaltje, waarin geweldsscenes niet geschuwd worden blijft heel lief. Vooral de manier waarop de heks is getekend heeft iets heel aandoenlijks.
Prima vermaak met een geweldige personages, mooi vormgegeven en toegankelijk gebracht. Een dikke voldoende.
Tenshinhan
Het verhaal is vaag en is niet helemaal goed uitgelegd, maar met deze film heb ik gewoon twee uur dik zitten genieten van de prachtige landschappen, bizarre personages en de geweldige soundtrack van Hisaishi.
4.5 sterren
Elyssa
Ik vond het een zaligen film dit is de eerste keer dat ik de film leuker vond dan het boek, mischien is dat ook omdat ik gewoon niet zo goed engels kan
. Er zijn in de film wel dingen weggelaten en veranderd waardoor hij een beetje moeilijk te begrijpen is. Ik heb de orginele (Japanse) versie en de nederlandse gezien.
Ik heb de nederlandse alleen gekeken omdat ik van de andere niet veel begreep. Maar de japanse is wel leuker om te zien;
Als je er niet veel van begrijpt raad ik je aan het boek te lezen.
Zwammer
Geweldige film ja! Heb echt 2 uur lang genoten. Schitterend getekend, leuk verhaal met een paar geniale vondsten en mooie muziek.
Had het idee dat er soms wel wat stukje verhaal weg waren geknipt. Hoe ging dat nou verder met die moeder van Sophie? Hoe is het met de stad waar Sophie woonde afgelopen? Wat was nou het nut van die oorlog? Maargoed dat mocht de pret niet drukken. Ietsje minder goed dan Spirited Away, dus 4*
FillumGek
Geweldige film! Schitterende animatie en leuk gevonden personages.
Natuurlijk Howl, Calcifer het brutale vuurtje, Heen het grappige piepende hondje, Heks van Verspilling, Markl met z'n vermomming. Het heeft allemaal een heerlijk fantasie-sfeertje gemixt met wat drama, humor en mooie muziek.
En ik bleef ook nog met wat vragen zitten maar deze hoop ik beantwoord te krijgen bij een herziening.
****
Flipman
Het einde was íets te clichématig, waardoor ik toch een vierenhalf moet geven.
Een hele bijzondere film, prachtige animatie, fantastische karakters, typisch ouderwets sprookjesverhaal, schitterende muziek en absurditeit ten top. Het meeste begreep ik wel, alleen werd me niet echt duidelijk wie nou tegen wie oorlog voerde.
Ben benieuwd naar het boek!
Maaltje
ik vond het wel gaver dan Spirited Away maar het verhaal is echt heel moeilijk te volgen, er gebeurt teveel en teveel irrielevants. Ik werd er na verloop van tijd een klein beetje chagrijnig van.
Stijntje
Net als alle andere studio ghibli films, zijn het metaforen van bepaalde dingen. Mononoke Hime over hoe de mens zichzelf en de natuur naar de klote helpt, enz.
Ik vond het hier een beetje vervelend met die liefde en wel en geen hart,... iets te ameriaans moralistisch...
Beetje langdradige film die toch erg mooi geannimeerd is en bepaalde dingen in een prachtig sprookje weergeeft. Als op zichzelf staande film is hij prachtig, leg je hem naast zijn voorgangers van Ghibli, dan valt hij een beetje in het niets. 3.5*
Norma
Ik vind dit toch de mooiste Ghibli die ik tot nu toe gezien heb. Het verhaal (die deuren!) en de karakters (dat vlammetje!) spreken me toch het meeste aan (minder van die zwarte geestachtige wezens) en de animatie is echt geweldig. (die kamers in dat kasteel, en dat hoedenwinkeltje, zo gedetailleerd allemaal)
****
lukie
Heele goede film.
Ik heb me echt helemaal in een deuk gelachen om die vogelverschrikker
LivingShinigami
Ik vond deze film zelfs beter dan Sen to Chihiro door de geweldige mix tussen fantasie en realiteit.
Het verhaal is soms misschien wat ingewikkeld, dus je moet geconcentreerd kijken, maar zo ontdek je nog elke keer iets nieuws.
Het is gewoon een geweldige film, verdient een 5.
T.S.S.A.
Ghibli en Miyazaki blijven me verassen. Dit is de vierde film die ik van de regiseur zie (en derde Ghibli productie).
Deze film viel me in het eerste kwartier wat tegen maar da werd meer dan ruimschoots goed gemaakt in het vervolg. De mix tussen realiteit en fantasie met de muziek als bindmiddel is weer subliem uitgewerkt
Miyazaki Top 4:
Spirited Away (5* (als het kon 6*))
Nausicaä (5* (als het kon 5,5*)
Howl's Moving Castle (5*)
Mononke-Hime (5*)
5* Dus voor dit verbluffende meesterwerk!
Freud
Prachtige film alweer! Miyazaki lijkt zijn jonge meisjes-fetish wat verwerkt te hebben, maar de oude vrouwtjes in deze film waren allebei om te stelen. Prachtige setting, veel humor, hartverwarmende personages, wondermooie animatie, kortom een van de mooiste die hij al gemaakt heeft. Ik vond het verhaal een beetje vaag, vooral de rol van Howl en alle problemen daarrond is vrij slecht uitgewerkt. Maar dat stoort geenszins tijdens het kijken, daarvoor is er te veel ander moois om van te genieten.
Bij Ghibli schijnen ze hun techniek tot in de kleinste puntjes geperfectioneerd te hebben en het valt wel op dat bepaalde dingen nogal vaak terugkomen in hun films (en inderdaad, veel vernieuwing zit er precies niet in), maar ook deze draagt nog steeds een hart en is zo wondermooi dat de magie nog altijd overslaat. 4.5* lijkt me meer dan verdiend, maar meer zit er deze keer niet in.
Mr_White
- 2067 berichten
Geweldige animatie en een goede opvolger van Spirited Away. Ook weer een boel leuke figuren dus vervelen doe je geen seconde.
Theatertje
Kon mij niet bekoren. Spektaculair, dat wel, maar nooit echt zinvol. 2 sterren.
Mr_White
- 2067 berichten
Niet zinvol? Volgens mij zit er toch echt een duidelijke anti-oorlogsboodschap in de film. En zelfs zonder die boodschap is het nog altijd een geweldig avontuur met interessante personages en sterke ontwikkelingen, zo goed uitgewerkt dat de meeste Amerikaanse animatiestudios zich zouden moeten gaan schamen.
Theatertje
Mja, maar ik hou toch meer van de handgetekende oldies van Disney, zoals SNOWWHITE AND THE SEVEN DWARFS en dergelijke.
J.T.O
Howl's Moving Castle is niet de beste Ghibli film, waarschijnlijk een van de mindere. Kijk anders of Mononoke Hime je bevalt, die is namelijk een stuk beter.

Kaguyahime no Monogatari

Tenkû no Shiro Rapyuta
1986

Kaze no Tani no Naushika
1984

Het aankomende derde seizoen van 'Knokke Off' krijgt een eerste teaser

A24 onthult nieuwe trailer van 'The Drama' met Zendaya en Robert Pattinson

Sen to Chihiro no Kamikakushi