Genre: Animatie / Fantasy
Releasedatum: 18 augustus 2005
Bekijk via Netflix
Plot Hauru no Ugoku Shiro
"The two lived there."
Sophie is achttien en werkt zich te pletter in de hoedenwinkel die haar vader ooit bezat. Op een uitje naar de stad loopt Sophie de mysterieuze tovenaar Howl tegen het lijf. Howl is verschrikkelijk knap maar wanneer de jaloerse Heks van Verspilling hen samen ziet besluit ze Sophie te vervloeken. Sophie wordt in een klap 72 jaar ouder en om haar geheim te bewaren vlucht ze naar Howl's kasteel. Die herkent haar niet en neemt Sophie aan als huishoudster. Al snel zet de oude Sophie het kasteel op stelten. Maar hoe zal Sophie ooit aan haar vloek kunnen ontsnappen?
Sophie (stemrol)
Howl (stemrol)
Witch of the Waste (stemrol)
Calcifer (stemrol)
Markl (stemrol)
Kosho (stemrol)
Prince Justin / Turnip Head (stemrol)
King of Ingary (stemrol)
Heen (stemrol)
Madame Suliman (stemrol)
Montorsi
De eerste Japanse animatie die ik écht leuk vond. Akira kon ik aardig uitzitten, Ghost in the Shell pakte veel te filosofisch uit voor een tekenfilm, maar mijn eerste animatie uit de Ghibli-stal bevalt me gelijk een stuk beter.
Gewoon een erg leuk verhaal, zat knap in elkaar en past in geen enkel opzich in de standaard hokjes en clichématige vertellingen. Misschien ben ik teveel Disney gewend, maar dit bevalt me toch echt veel beter. Naast een kinderlijk element heeft de film ook een brede serieuze basis wat dit voor volwassenen misschien nog wel leuker is dan kinderen. De animaties waren zeer knap, zag er gewoon hartstikke goed uit. Met name de steden, luchtschepen en natuurlijk het kasteel zijn zeer gedetailleerd en prachtig sfeervol opgezet.
Nu smaakt dit natuurlijk naar meer, en Spirited Away heb ik ook hier liggen, maar dat zou dit nog eens moeten overtreffen. Ik ben benieuwd. Sowieso zal ik me voortaan eerder bij zulke fantasy-anime houden ipv die Sci-Fi als GitS.
GinolaEHV
Erg mooie animatiefilm.
Verhaal is redelijk goed/interessant en inderdaad, zoals zovelen hierboven zeggen, niet echt clichématig en Disney-achtig. De film is verder spannend en grappig tegelijk. Vooral de Heks van Verspilling, die ineens in een soort seniele, lieve oma verandert... erg leuk gedaan.
Wat een fantasie moeten de makers hebben om zo'n animatiefilm te bedenken... vooral dat bewegende kasteel...
En wat een tekenwerk moet hierin hebben gezeten... schitterend gewoon. Oog voor het kleinste detail.
Kijken of ik Spirited Away ook op de kop kan tikken, want dit heeft goed gesmaakt: 4*.
P8rb
Na enkele iets mindere films van Miyazaka gezien te hebben is Howl's Moving Castle weer een erg fijne animatiefilm. Veel oog voor detail en de film is soms erg schattig.
Ten eerste is dat kasteel gewoon geniaal om te zien, erg mooi geanimeerd en verzonnen. In de film zitten ook erg leuke personages zoals de scarecrow en uiteindelijk zelfs de heks.
Het is gewoon een erg fijne film en het verhaal heeft ook een romantisch tintje. 4 sterren hiervoor, niet beter dan Tonari no Totoro en Spirited Away, maar wel erg leuk!
dave
Humoristisch en aangrijpend, prachtig geanimeerd, ongezien fantasierijk en passende muziek.
Alweer een top film van Miyazaki.
Malick
De Japanse animatiefilms blijven me verbazen ook deze productie van Hayao Miyazaki die we kennen van Princess Mononoke en Spirited Away.
Ook nu weer schitterend in beeld gebracht! Vooral het pratende vuurtje Calcifer is niet alleen grappig maar ook een genot voor het oog. Het moment dat Calcifer wordt geïntroduceerd heb elk moment van de film een glimlach op me gezicht gehad. De soundtrack klinkt weer als vanouds zoals bij Spirited Away. En toch kun je hem daar niet mee vergelijken. De magie in deze film heeft gewoon een totaal andere vorm dan in Spirited Away. Thema's als natuur versus technologie en goed versus kwaad komt duidelijk naar voren en natuurlijk zit er veel meer in dan alleen dat.
Oftewel heel erg verfrissend om van tijd tot tijd zo'n Ghibli te zien! En laten we alsjeblieft die megaproducties uit Amerika links liggen die meer richten op kwantiteit (geld) dan kwaliteit.
otherfool
Net als Mononoke Hime en Spirited Away ziet het er weer niet uit, maar het verhaal beviel me (althans in het eerste uur) gelukkig een stukje beter in Howl's Moving Castle. Ik was oprecht benieuwd welke richting deze film op zou gaan.
Tweede helft is dan helaas toch alweer een stuk minder met gezeur over vloeken en oorlog, de magie wist me maar niet te betoveren. De seniele oma vond ik ook maar een flauw personage. Jammer want Sophie's karakter had mijn interesse wel.
Heb er jaren tegenaan gehikt deze te kijken, maar al met al viel hij me niet eens zo zeer tegen. 2,5*.
Vinokourov
Erg mooie Ghibli-film met veel gevoel voor detail. Sommige animatiebeelden zagen er werkelijk prachtig uit. Sowieso, dat kasteel zag er zeer stoer uit. Hoe dat zich voortbeweegt en al die transformermoves deed, had een hoog
-gehalte.
Qua personages vond ik Howl maar gay eerlijk gezegd
, gelukkig was daar de vlam Calcifer, die wel weer superhip is. Naar het eind toe begon de film me wel wat te ergeren. Wederom volgde in deze Ghibli bizarriteiten elkaar snel op. Fantasie blijft een typisch belangrijke karaktertrek voor de Japanners en dat kan ik wel waarderen, maar niet als het verhaal daardoor alle kanten opstuitert. Maar goed ik kon dan wel weer genieten van de animatie zelf.
BjornH
Een heerlijk film die mij echt de gehele tijd heeft weten te boeien. Mooi kleurgebruik en interessante personages (vooral het vuurtje Calcifer) maken deze film voor mij echt tot een pareltje. Morgen ga ik spirited away kijken....hopelijk is deze ook zo fantastisch
The One Ring
De verrassing is er wel een beetje af, maar Miyazaki blijft toch betoveren.
Howl's Moving Castle is zeker niet zijn beste film, mede dankzij het plot. Het twist alle kanten in, maar het bleef helaas allemaal vrij vaag. Vooral die oorlog die op de achtergrond heerste begreep ik eigenlijk totaal niet. Geen idee aan wiens kant Howl nu vocht en waarom. Past niet echt bij zijn egocentrische karakter dat hij zich überhaupt met de oorlog bemoeit. Het wordt uiteindelijk ook allemaal veel te simpel opgelost. De vogelverschrikker blijkt een prins die zomaar een oorlog kan stoppen? Die assistente van de koningin geeft het zonder reden allemaal op aan het einde? Het zal allemaal wel, maar sterk is het niet. Er zit ook gewoon teveel van alles in en het gaat wat al te lang door richting het einde. De vaagheid van het verhaal paste bij Spirited Away, maar hier verlangde ik toch meer terug naar een simpeler narratief zoals in Castle in the Sky, zodat ik meer van de magie kon genieten.
Evenwel heeft Miyazaki niet eens echt een verhaal nodig om me de gehele speelduur mee slepen. De personages zijn weer levendig en praktisch allemaal boeiend, waardoor het toch een plezier blijft om te blijven kijken. Zoals te verwachten is het echter weer de visuele kant die het meest blijft boeien. Veel details, mooie locaties; alles ademt sfeer uit. Er is nooit een saaie seconde in een Miyazaki. Mijn favoriet zal Howl nooit worden, maar echt teleurstellen doet het ook weer niet.
Visueel feest.
In 720p HD mogen aanschouwen. Dit zou ik dan ook graag in 1080p op BluRay willen zien. Enfin, op de lange wenslijst dan maar. Volgens mij moet die namelijk eerst nog released worden.
Een erg leuk verhaal, prachtige animaties, wat wil een mens nog meer? Wat mij betreft duurde e.e.a. iets te lang, maar ik heb echt genoten. Wat een onderhoudende en wonderschone anime is dit. Ook de kleuren spatten van het scherm.
Op naar de volgende Miyazaki.
Zeer goed.
soom
Een onbestendig hart is de enige constante.
Howl en Sophie zijn geweldige anime figuurtjes, Howl is echt het meest interessante personage (op Seita en Setsuko na, dan) die ik in anime zag, tot nu toe dan. (Chihihoro/Chihiro uit Spirited Away is nog wel het minst, alhoewel die film als geheel wel 4* kreeg).
Het moment dat Howl's haarkleur veranderd dankzij Sophie, vond ik echt een geweldige scene.
In elk geval is Howl (hoewel wel een beetje aan de lange kant) een film die genoeg te bieden heeft, en genoeg blijft boeien tot het einde (mooi liedje wordt daar gebruikt!). Dat huis van hem ziet er echt waanzinnig mooi uit.
Near_Dark
Deze heb'k eindelijk ook eens bekeken,
in de originele Japans gesproken versie met Nederlandse ondertitels.
Zoals de meesten hier vond ik het een knappe tekenfilm, héél speciaal !
Als je eens iets anders wil zien dan de zoveelste Computer-geanimeerde Animatieprent met pratende dieren, is dit zeker een verademing.
Vooral het begin en einde vond ik héél goed,
de humor is ok, dat grappige vlammetje is hilarisch !
Er zitten enkele minder goede stukken in, maar algemeen gezien is dit een erg fantasierijke film die de moeite waard is om door jong (15+) en oud bekeken te worden.
7/10.
Voor de liefhebbers van échte sprookjesfilms
HIMMY
Geweldig verhaal net wat als hier boven al werd genoemd voor de liefhebbers van echte sprookjesfilms een dikke aanrader ! Top filmpje en als je hem ziet liggen zeker meenemen
Naomi Watts
Miyazaki did it again!
Het heeft dan even geduurd maar ik heb 'm dan eindelijk gekeken terwijl die al jaren stof liep te happen.
Weer een heerlijke fantasierijke anime van Miyazaki, die hier toch wel meester in in. Typische Miyazaki lore weer ook, wat heeft die man toch een fijne fantasie. Mooie animatie, fijn kleurengebruik, originele en hartverwarmende personages en een toepasselijk luchtig verhaaltje. Vooral dat vuurtje Calcifer, erg grappig maar ook prachtig geanimeerd. Voor derest gewoon weer een aandoenlijk Miyazaki sprookje met Miyazaki lore, op en top genieten.
booyo
Heb de film laatst aangeschaft, maar hij is Engels gesproken. Heb nog nooit eerder een Japanse animatie film gezien, en vraag me af of dit een smet kan zijn op de film?
misterwhite
Indrukwekkende en mooie film.
Ik ben ondertussen al een grote fan van Hayao Miyazaki, stuk voor stuk halen zijn films hoge cijfers bij mij. Ik blijf echt gek van de fantasie en de prachtige tekeningen. Deze film bevat weer een erg bijzonder verhaal van dat afgeleid is van het Engelse boek van Diana Wynne Jones. Nu ben ik wel eens erg benieuwd naar het boek, binnekort eens achter zoeken. Het verhaal bevat weer een sprookjesachtige stijl al zelfs zitten er nu serieuze elementen in, zoals die oorlog.
Ik was ook onder de indruk weer van de stijl van de film. Erg mooi getekend en zeer bijzonder. Ghibli films blijven mij gewoon verbazen en dus krijgen van mij altijd hoge cijfers. En deze film krijgt van mij de volle 5*.
Ik kan niet meer wachten tot mijn volgende Ghibli film
edouard
De verrassing is er wel...t/m ...echt teleurstellen doet het ook weer niet.
Sluit ik me helemaal bij aan!
SnakeDoc
Ik keek net toevallig op bol.com ff naar de trailer.
Hoorde daar ook zalige muziek onder zitten.
Is dat iets voor de trailer zelf? Of wordt ik daar tijdens de film ook mee blij gemaakt?
Want dan schaffen we hem maar is aan
SnakeDoc
Ik ben een beetje teleurgesteld in deze film.
Heb hem afgelopen weken aangeschaft, vooral omdat de trailer er goed uit zag en omdat ik gecharmeerd ben van eerdere Hayao werken!
Deze film scoort bij mij nog redelijk wat punten om een paar redenen. Namelijk het animatie werk en de geweldig schitterende kleuren en de muziek.
Het verhaal deedt me echter zeer weinig. Het hele hokusspokes gedoe was op een gegeven moment wat slecht te volgen.
Een ander nadeel waarmee ik te maken heb gehad is (denk ik) dat ik de Nederlands gesproken versie heb gezien.
Het liefst zie ik films als deze in de originele taal gesproken (in dit geval Japans). Uiteraard wel ondertiteling
Al met al ga ik Howl's Moving Castle 3 sterren geven.
Dat betekent dat Castle in the Sky (1986) voor mij persoonlijk nog altijd de beste Hayao Miyazaki animatie film blijft!
maxo922
Prachtige film en in mijn ogen beter dan Spirited away.
Het begint al erg apart en erg vermakelijk. De kleuren zijn een lust voor het oog en de landschappen en gebpuwen zien er levendig uit. De personages zijn erg uitgebreid en gedetaileerd neergezet. Ook de muziek is mooi en zweverig.
Weinig tekortkoming ondanks het af en toe langzame verhaal.
Jammer dat het naar het einde toe te langzaam is en er mij van weerhoud 5 sterren te geven.
* 4,5
Noodless
Met de uitleg van maxo922 sluit ik me bij aan. Prachtige kleuren en oog voor fantastische details. Het verhaal wordt wel iets te lang opgebouwd en een einde lijkt er bijna niet van te komen. De film kon zeker een 20-tal minuten korter gemaakt worden.
Spirited away vond ik daarentegen dan weer beter !
7,5/10
Justinw
Fabelachtige ervaring!
Mijn eerste Miyazaki en mijn tweede Ghibli!
Waar Only Yesterday gewoon overtuigde, blies deze film me omver. De animatie's en eigenlijk alles is wonderschoon. Na deze film moet ik snel meer Ghilbi films zien want deze betoverde mij.
De verschillende uiteenlopende personages zijn ook fantastisch. Markl het kleine speelse jongetje met zijn magische mantal! Je weet op een gegeven moment niet maar waar je moet kijken. De steden, landschappen eigenlijk alles ziet er wonderschoon uit en komt heel dicht bij het perfecte.
Het Moving Castle is ook geweldig, de verandering van locatie's en Calcifer! Het verhaal daarintegen is niet perfect, maar dat is ook niet nodig voor mij. Het biedt puur ondersteuning van het visuele spektakel.
Heerlijke Ghibli die me omver blies! 4.5*
Grover
Van dezelfde maker als Spirited Away. Ook deze zag er mooi vormgegeven uit, maar vond het op een gegeven moment wel wat langdradig worden en keek uit naar het einde.
_Moonwalker
Zeer goede animatie film. Ben allang fan van Japanse anime/manga en deze vond ik één van de beste die ik tot nu toe heb gezien.

Kaguyahime no Monogatari
2013