Genre: Actie / Avontuur
Speelduur: 146 minuten / 160 minuten (extended version)
Verenigde Staten / China / Malta
Geregisseerd door: Colin Trevorrow
Met onder meer: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard en Sam Neill
Gesproken taal: Engels, Frans en Maltees
Releasedatum: 9 juni 2022
Bekijk via Google Play
Bekijk via iTunes
Bekijk via SkyShowtime
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Plot Jurassic World: Dominion
"The epic conclusion of the Jurassic era."
Dominion speelt zich vier jaar na de verwoesting van Isla Nublar af. Dinosaurussen leven – en jagen – nu overal ter wereld. Het kwetsbare evenwicht tussen dinosaurussen en mensen zal de toekomst opnieuw vormgeven. Voor eens en altijd wordt duidelijk of de mens bovenaan de voedselketen kan blijven in een wereld die hij moet delen met de meest angstaanjagende wezens die ooit hebben geleefd.
- IMDb (5,6 / 195312)
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Jurassic World Dominion (MusicMeter)
- Koop op iTunes voor € 11,99
Maisie Lockwood
Lewis Dodgson
Dr. Henry Wu

Spoelworm
Chris Pratt, we maken nog een Jurassic, ben je weer van de partij?
Alleen als ik dan weer een Raptor mag stoppen met het uitsteken van mijn hand .
Raptor? Chris,je mag iedere dinosaurus stoppen met je hand.
Ook een T rex?
Chris, think bigger.
Gisteren met mijn vrouw en twee overenthousiaste dochters naar de bioscoop geweest.
Jurassic Park en World is zeer geliefd hier bij onze jongste dus deze moest natuurlijk op het grote scherm bekeken worden.
Hebben we ons wel vermaakt?
Wel ,ik heb immers mensetende dino's gekeken op een groot scherm met mijn dochters van 8 en 14.
Aan de andere kant,werd er bijna niemand opgegeten, toch wel een must in een film als deze.
Vooropgesteld, mijn vrouw is nooit kritisch over een film maar bij thuiskomst keek mijn vrouw mij veelzeggend aan; wat vond jij van de film?
Eerlijk gezegd, moet dit toch wel de eerste Jurassic zijn die gewoonweg teleurstelt .
De film begon met een paar erg slordige fouten waarbij zelfs mijn dochter van 14 niet het commentaar kon onderdrukken; Een man op een paard houdt een dinosaurus tegen met een touw.
Een glijpartij mag natuurlijk niet ontbreken en dan komt het moment waarbij het touw door zijn hand glijdt waarbij hij nog net het eind van het touw vast heeft - om vervolgens doodleuk een meter touw om een boompje te slaan.
Slordig , en dat aan het begin van de film deed mij vermoeden dat hier niet veel moeite is gestoken in deze blockbuster . Dat vermoeden wordt bevestigd wanneer de film van hort naar her rent en niet lijkt te kunnen kiezen welke dino de spotlights mag betreden.
Halverwege wordt het dan eindelijk beter, zodra de altijd spontane Omar Sy zijn intrede doet en we de illegale markt opgaan waar wat beesten losbreken. En dan naar de jungle, waar de dino's toch beter tot hun recht komen .
Toch worden de verwachtingen ook daar niet geheel waargemaakt. Ik keek niet op mijn horloge naar de tijd maar ik werd ook nergens echt de film ingezogen. Het was allemaal niet spannend en meeslepend genoeg. Waar wil je ook dreiging vinden als je een Gigantorosopolososaureus en co. met een handgebaar op afstand houdt?
Geen dreiging is funnest voor een monsterfilm . Als dat al het geval is in de bioscoop dan vrees ik het ergste voor degenen die het thuis kijken.
Opvallend trouwens dat de dino's er toch stukken beter uitzagen in voorgaande delen, hier bewogen ze vaak houterig (vooral Blue, dat leek af en toe wel stop motion).
De introductie van de oude cast en de nieuwe deed me denken aan Star Wars . Waar daar de oude cast een tweede viool mocht spelen is hier de tijd precies door midden verdeeld. Dat vond ik prima maar het voelde nergens natuurlijk .
Goldblum mocht van mij wat meer naar de voorgrond want het blijft na 29 jaar nog steeds een mooi personage "ze moeten de rode knop indrukken." "Zien jullie die groene knop...... Die moet je niet hebben "
Is het helemaal niks? Dat zeg ik niet. Ga je naar Jurassic Park deel zoveel dan verwacht je natuurlijk ook niet veel vernieuwde situaties of diepgang. Maar met de verwachtingen die ik wel had, leeg popcorn vermaak en een hoop gillende mensen liet de film mij wel achter met een gevoel van lichtelijke teleurstelling.
Jammer ,want ik had er van tevoren heel erg veel zin in.

De paralellen met de Star Wars sequels zijn echt schrikbarend. Ga het maar na. Met het eerste deel wordt een ode gebracht aan de originele film en heb je een film die het origineel in een nieuw jasje op een vermakelijke manier kopieert. Vervolgens vliegen beide nieuwe trilogieën met het tweede deel uit de bocht en is Fallen Kingdom bij tijd en wijle echt belachelijk met een dino in de kelder plotje met rijkelui die slechts een paar miljoen neertellen bij dinoveilingen. Om het nog vervolgens te overtreffen met een kloonplotje.
Verschil is wel dat deze trilogie allemaal uit de koker van Trevorrow komt.
Hij moet in dit derde deel zijn eigen puinzooi opruimen en eigenlijk lukt dit gewoon niet.
Aan het einde van Fallen Kingdom worden de dino's uit het landhuis losgelaten en deze film begint met het feit dat de dino's blijkbaar de hele wereld bevolken. Heb ik iets gemist? Het talent om een fatsoenlijk plot te schrijven ontbreekt en het repareren lukt gewoon niet in deze film. Een insectenplaag die wordt bekokstoofd door een aldi versie van Steve Jobs, een ontvoeringsplotje dat leidt tot James Bond praktijken op Malta. Het dwaalt allemaal teveel af van het oorspronkelijke idee van Jurassic Park. Had overigens dit hele gedoe eruit geknipt en gelijk op dat reservaat gefocust, dat is waar voor mij Jurassic Park om draait. Trevorrow wringt zich in allerlei rare bochten om alles maar op elkaar aan te laten sluiten.
Dat is jammer, want alles wat de oorspronkelijke films leuk maakten (en zelfs de mindere delen) mis ik gewoon compleet. Aan de cast ligt het niet, Neill, Goldblum en Dern zijn leuk om naar te kijken en zelfs Platt+Dallas Howard kunnen ermee door. Ze hebben alleen te weinig om mee te werken en persoonlijk voelt de hele film te gekunsteld aan. Wel ben ik blij dat ze het kloonplotje een beetje loslaten en niet te irritant in de film verwerken.
Toch werkt de film ook niet lekker. Echt genieten van de dino's kan niet omdat het geforceerd aanvoelt en wanneer ze eindelijk in het reservaat aankomen is het wel iets teveel dat om elk hoekje weer een andere dodelijke dino op de loer ligt. Blijkbaar hebben ze alleen de killer dino's in dat reservaat opgenomen.
Er is overigens overduidelijk in de film geknipt. Heel veel momenten zoals dat personages eerst onder een auto liggen en bij het knippen naar de volgende scène opeens bovenop het gebouw bij de rest van de groep rondloopt. Dat ze hele stukken moeten teruglopen en in de volgende scène alweer in het commandocentrum rondlopen. Gewoon matig.
Jurassic World Dominion wordt teveel naar de huidige maatstaven gemodelleerd en achteraf gezien voegt deze trilogie niks toe en dooft het als een nachtkaars uit. De miljoenen zijn tegen deze film aan gesmeten en het ziet er bij tijd en wijlen prachtig uit. Maar nergens laat het een blijvende indruk achter. Dat je een schrijver inhuurt om een redelijk dom tweede deel te redden, maar Pacific Rim 2 heeft geschreven, zou voor iedereen een waarschuwing vooraf moeten zijn om de verwachtingen van tevoren te temperen.

avdj
De originele Jurassic Park is mijns inziens één van de beste blockbusters aller tijden. Een baanbrekende film waarin verhaal, spanning en fantasie samenkomen. Een dergelijk succes vraagt - geheel volgens Hollywood-traditie - om een vervolg. Spijtig genoeg is de koek na vijf sequels totaal op.
Jurassic World Domion staat symbool voor het totale gebrek aan inspiratie bij hedendaagse Hollywood-regisseurs. De eerste 50 minuten gebeurt er nagenoeg niks, behalve het op een geforceerde wijze voorstellen van de cast. Dit voelde allemaal erg kunstmatig en onnatuurlijk aan. Het bijeenbrengen van de oude personages leek veelbelovend, maar het is meer uit nostalgische gevoelens geboren.
De actiescènes zijn vrijwel allemaal nieuwe interpretaties van fragmenten uit de vorige delen. Denk aan de Dilophosaurus aanval op Dodgdon, de terreinauto op z'n kop, de stroomuitval met bijbehorende knoppen en de T-Rex op haar rug. Leuk dat de regisseur af en toe een knipoog naar de oudere films maakt, maar dit is gewoon een gebrek aan fantasie. Bedenk eens iets nieuws!
Het einde van Fallen Kingdom bood volop mogelijkheden voor een waardig zesde deel. Dino's die tussen de mensen leven: voldoende stof voor een spectaculaire film. Jammer genoeg speelt Dominion zich voornamelijk af in een afgesloten reservaat waardoor een echte confrontatie tussen mens en dier uitblijft: eeuwig zonde.
Ten slotte kan ik nog wel even doorgaan met minpunten benoemen: de veel te grote rol van de sprinkhanen, een gebrek aan richting en urgentie, de typische zoetsappige Hollywood-cliches...nee, dit voelde als een onwaardig einde van de Jurassic World saga. Enkel de motorachtervolging op Malta was een spaarzaam lichtpuntje. Al voelde dit meer aan als een fragment uit een James Bond film.
Onbedoeld toont deze achtervolging aan waar het in Jurassic World Domion fout gaat. De makers geven de film geen eigen smoel, willen te veel vertellen en voegen niets toe aan de vorige delen. De T-Rex proloog bij de drive-in-bioscoop (zie YouTube) was een stuk vermakelijker dan de 2,5 uur die de kijker in de 'echte' film krijgt voorgeschoteld.

Vdk_Movie
Ze hadden deze film beter niet kunnen maken. Het verhaal is echt heel flauw, de acteurs speelde matig, zelfs de originele cast. De Dinosauriërs waren wel mooi gemaakt. Verder had het eigenlijk niets met Jurassic Park te maken. Jammer, misschien waren mijn verwachtingen wel te hoog.

DDT
Maar wel 4 geven aan die k***e film Truman show ? Lol , geloofwaardig zunne
Als ik zo lees van velen, ze zouden beter zelf dan een film maken als ze het zelf zogezegd zoveel beter kunnen, man man, Een film afbreken is makkelijk e

Partyboooi
Ik keek wel uit naar de nieuwe Jurassic film, maar na het lezen van een paar slechte recensies nam de aandrang enigszins af. Toch naar de bios gefietst gisteren en blij verrast.
Waar ik een matige film dus verwachtte heb ik een spannende, leuke film gezien geheel in het Jurassic plaatje. Oke, het verhaal is matig, maar wat maakt dat uit in dit soort films? Ik kan me de 3e film nog herinneren en dat was ook gewoon een spannende film, met dino's inderdaad! Het leuke waren de vele verwijzingen naar de eerste Jurassic film, welke ik als 13 jarige jongen ook in de bios heb gezien destijds. Het nostalgische gevoel blijft dus aan tijdens de film en daar houd ik van. We zien wat nieuwe dino's en ook oude bekenden. Imax zal ongetwijfeld geholpen hebben om aan 4 punten te komen, maar het is (nogmaals) gewoon een leuke, spannende bios-film!

hsh300
Belachelijk slechte film! Verhaal totaal onlogisch en onsamenhangend. Doet geen recht aan de voorgaande reeks. National Geographic is interessanter.

Xan21
Spannend? Nergens... er zijn 0 stakes... geen enkel hoofdrolkarakter (en dat zijn er nogal wat) is in echt gevaar... wat is daar spannend aan? Het niveau is gewoon om te janken.
600 verwijzigen naar het origineel is ook wanhopig en ongeïnspireerd... als dat je hoogtepunten moeten zijn

Spoelworm
Maar wel 4 geven aan die k***e film Truman show ? Lol , geloofwaardig zunne
Dus als ik het goed samenvat kun jij een betere film maken dan the Truman show?
Op een filmsite als deze lezen we graag elkaars mening, die van jou en van andere - in dit geval Vdk_Movie . Dat een ander misschien minder lovend is over een film dan jij, soit.

Dus als ik het goed samenvat kun jij een betere film maken dan the Truman show?
Haha mooi dit, helemaal eens. Deze film mag je niet afkraken maar The Truman Show schijnbaar wel. Ga inderdaad maar eens een betere film dan die maken ja.
En ook eens, als je niet tegen kritieken kan, dan zit je hier op de verkeerde site.

Het 6e deel van de uitstervende franchise. Bijna 30 jaar na de originele Jurassic Park zijn er meer dinosaurussen, maar zijn ze minder de hoofdrol in hun eigen filmreeks. Het is natuurlijk een 6e deel in een reeks en je weet deels wel wat wat je gaat te zien krijgen. Er zijn dan ook geen verrassingen meer, de makers gaan er wat vanuit dat de naam Jurassic Park of World wel voldoende zal zijn om volk te trekken. Er is dan ook weinig aandacht voor een verhaal en meer naar fanpleasing met de nodige cameos en gastrollen, verwijzingen naar vorige films, inside jokes en andere flauwe kul die de die hard fans dan wel leuk zullen vinden, maar de film op zich zeker geen goed doen. Iets wat je ook bij bvb Marvel of Star Wars ziet. Een film voor de fans, niet voor de filmliefhebber.
De film kent te veel personages die elk hun spot willen. En voor zoveel films is er geen echte hoofdrol, ook de dinosaurussen niet. Want die komen en gaan zonder veel focus. De hoofdfiguren houden een klasreünie en gooien wat knipogen en 'weet je nog?' verhalen naar elkaar. Actrice DeWanda Wise zorgt nog voor de nodige kruiden in deze film, maar het is vechten tegen de bierkaai.
De film is op één leuke achtervolgingsscène na gewoon saai en voorspelbaar. Fans zullen hier wel van genieten, maar als ze eerlijk zijn, zullen ze toch ook toegeven dat dit verre van het beste deel uit de reeks is.

Corcicus
Niks irritanter dan veertienjarige bakvissen en laat er daar nu net eentje de hoofdrol van spelen. Geen geslaagde protagonist wat mij betreft. De film bevat veel nostalgie voor de overjaarse pubers die hun dino-obsessie niet verholpen krijgen. De dino's zien er ook wel fantastisch uit en entertainment is er zeker voldoende (vooral in de tweede helft). Sommige scènes waren zelfs memorabel zoals de raptor chase door Malta. Grappige cameo ook van Dimitri Vegas. Maar wat een hopeloos onnodige sequel, absurd plot, domme dialogen. De plotgaten worden aaneen geregen als parels aan een ketting. Dit was een big budget slechte film.

Mubantai
GE WEL DIGE film!! Jeetje wat heb ik genoten. 4dx echt een aanrader voor deze film. Snap de slechte recensies echt niet.

RikkieD
Soms is het kijken van slechte films best leuk. Vermakelijke enigszins nostalgische bagger, waardeloos verhaal, maar leuke beelden. Als je echt niets beters te doen hebt en je houdt van de franchise dan op het grote doek ff meepakken. Anders links laten liggen . Sowieso kan ik me niet voorstellen dat je deze film niet af zou zetten thuis op je tv’tje. Het zou me overigens niet verbazen als deze film het in Amerika en Japan goed zou doen, dat zegt denk ik wel genoeg.

BlueJudaskiss (moderator films)
Want, wat zegt dat?

RikkieD
Ik zou het voor mezelf het best omschrijven als het "Comic style blockbuster pulp"-genre. Dat wint overigens wel flink terrein in Europa de laatste 10-15 jaar, is ook vrij vermakelijk daar gaat het niet om, maar het is gewoon niets voor mij en ik merk ook niet zo voor de allround filmliefhebbers om me heen, het is een heel specifieke liefhebberij waardoor men vaak ook van allerlei films houdt in die hoek, typisch iets dat het goed doet in onderandere de US. Dusja dat .

krosnicky
Zeer goeie film leuk verhaal spetterende actie het leek wel Een Bond film maar dan met dino’s leuk dat we ook is wat andere soorten dinosaurussen zagen dan altijd alleen maar die Raptors en die T-rex ook was het leuk om Sam Neill en Laura Dern terug te zien en ook Jeff Goldblum was weer Fantastisch en mega grappig als Dr Malcolm verder ja er zou nog een vervolg kunnen gemaakt worden maar voor mij hoeft dat niet ik vond dit een hele mooi slot film in van de betere Jurassic films zou ik zeggen
En dan nog even mijn top lijst van de Jurassic films
Op
1 Jurassic Park
2 Jurassic World
3 Jurassic world Dominion
4 The Lost World Jurassic Park
5 Jurassic Park III
6 Jurassic world Fallen Kingdom

Leooo
Na alle azijn stukjes zal wel met de tijd waarin we momenteel leven te maken hebben
ik heb erg genoten van deze film heerlijk de originele cast er weer bij smullen helemaal goed
Een ding viel nog op het blikje scheerschuim was weer in beeld uit deel ! ?

Daniëlle73
Yes ik ben het helemaal met je eens.
Ook hier zie ik weer een heleboel mensen een geweldige film compleet afkraken.
Echt het lijkt wel of de azijn in de uitverkoop was.
Dit is gewoon weer duidelijk een hele goede en geweldige film die van mij de volle 5 sterren krijgt!

Yes ik ben het helemaal met je eens.
Ook hier zie ik weer een heleboel mensen een geweldige film compleet afkraken.
Echt het lijkt wel of de azijn in de uitverkoop was.
Achjee, daar hebben we er weer een op deze site die niet tegen kritische users kan. Dan zit je hier gewoon verkeerd, probeer eens de Jurassic World fanpage die vast ergens online te vinden valt.
Je hebt serieus al jouw films met 5 sterren beoordeeld, waaronder Moonfall. Misschien moet jij dan maar niks over de smaak van anderen zeggen

bart007bond
Redelijk, na een voor mij saaie 1e 50 minuten. Gelukkig werd ie daarna vermakelijker.
Gelukkig met Claire ❤️❤️❤️.
Wel knap dat de cgi er echt goed uitziet.
Iets beter dan vorige deel

schram101
- 1949 stemmen
Waarom moet er toch altijd zo’n vaag scifi sausje overheen gegoten worden? Ik bedoel, die domme sprinkhanen en dat hele medicijn verhaal is toch nergens voor nodig? Wat is er mis met een groep dino’s en wat slachtvee in een jungle? Het is allemaal gewoon weer zo slecht geschreven/ gekozen. Pas in Malta krijgen we de eerste toffe scène te zien en op het eind mogen de dino’s een beetje los.
Met Dern en Neill wordt ook zo weinig leuks gedaan. Nog steeds krijgt die -vaak- vervelende Pratt weer de hoofdrol. Uiteindelijk weet Trevorrow de aandacht wel enigszins vast te houden maar dat vraagt echt wel een beetje hulp van de kijker.
En waarom gaat er nooit eens iemand deaud?

mjk87 (moderator films)
Mwoh. De film duurt 146 minuten en dat is lang. Te lang ook wel, vooral door die eindeloze laatste akte van bijna een uur die maar gerekt en gerekt wordt. Verder is dit gewoon formulewerk, goed in elkaar gezet met overzichtelijke actie maar mist op elk moment iconische shots die Spielberg vol in zijn eerste film wist te stoppen. Wat dat betreft jammer dat dat stukje dat wel online verscheen met de dino's toentertijd niet in de film zit. De insteek is gelukkig iets anders dan de vorige delen met meer de vraag: wat gebeurt er wereldwijd als er dino's zouden rondzwerven? En het speelveld van de film is ook breder. Die insteek is heel aardig gedaan al had men er veel verder in mogen gaan. Nu kiest men voor veel plot met uiteraard weer een kwaadaardig bedrijf en in het begin even een voice-over die vertelt hoe de wereld in elkaar zit. Het moet immers niet te moeilijk of origineel worden. Mij stoorde dat vooral. 2,5*.

Haha dit irriteert mij ook enorm bij een hoop blockbusters. Ook bij de Marvelfilms zie je nooit eens een lading doden vallen. Je zou zeggen dat een wereld overspoelt door dino's wel de nodige doden heeft opgeleverd.

Grunn-in-en-verkoop
Te lang doorgaan met de zoveelste deel van een succesvolle Jurassic belooft geen succes,
Ze hebben er iedergeval alles aan gedaan, de oude filmcast is zelf in deze film te zien, net zo als fragmenten overeen komen met eerdere fragmenten uit eerdere delen.
Ik heb de film uit gekeken, maar kost mij wat moeite.
Maar gezien de gemiddelde reactie, denken veel mensen er toch anders over. viel iedergeval niet binnen mijn smaak, snel vergeten.

Bla
- 1987 stemmen
Het leek wel een parodie op de reeks. Ongelooflijk slechte dialogen, rare scènes die niet op hun plek leken te zijn of zwaar overbodig (die dino die dood gevingerd werd). De regisseur leek te twijfelen of hij er nou een lachfilm of een spannende film van moest maken. Ian Malcolm lijkt totaal niet op zijn karakter van Jurassic Park en Lost World.
Echt bizar dat dit het eindproduct is geworden. 1*

maurice32
Maar wel 4 geven aan die k***e film Truman show ? Lol , geloofwaardig zunne
The Truman show haalt hier overigens bijna 4 sterren en op IMDb een mooie 8,2 ( meer dan een miljoen stemmen )
Lijkt me sterk dat het een k***e film is .
The Truman show is gewoon een hele mooie film .

teigertje
De volle vijf geeft deze user.
Dat doet me goed
Gelukkig kan jij wel altijd tegen kritiek,
Maar Moonfall stelde mij ook teleur , kom ik uwer zuurheid toch tegemoet

Battle at Big Rock

1997

Jurassic Park
1993

'Jurassic World Dominion' vanaf vandaag te huur op Pathé Thuis

Regisseur 'Jurassic World' doet opvallende uitspraak: "Er had maar één 'Jurassic Park' moeten zijn"

'Jurassic World: Dominion' blijkt grote flop, Will Smith werkt aan comeback | MovieMeter Update

'Jurassic World: Dominion' blijkt grote flop bij critici: "Duidelijk geen inspiratie meer"

Roadrunner: A Film about Anthony Bourdain

Drijfzand
Drama, 2021

Chun Jiang Shui Nuan
Drama, 2019
public groot monsterdinosaurusontvoering van kinderenjurassic parkjurassic aventureanimal sanctuary actionfantasyshot on film巨型怪物恐龙侏罗纪动物保护区
Realtimes | Publishing Network
Social media