• 9.379.091 stemmen

Jurassic World: Dominion (2022)

Actie / Avontuur | 146 minuten / 160 minuten (extended version)

Genre: Actie / Avontuur

Speelduur: 146 minuten / 160 minuten (extended version)

Oorsprong: Verenigde Staten / China / Malta

Geregisseerd door: Colin Trevorrow

Met onder meer: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard en Sam Neill

Gesproken taal: Engels, Frans en Maltees

Releasedatum: 9 juni 2022

Plot Jurassic World: Dominion

"The epic conclusion of the Jurassic era."

Dominion speelt zich vier jaar na de verwoesting van Isla Nublar af. Dinosaurussen leven – en jagen – nu overal ter wereld. Het kwetsbare evenwicht tussen dinosaurussen en mensen zal de toekomst opnieuw vormgeven. Voor eens en altijd wordt duidelijk of de mens bovenaan de voedselketen kan blijven in een wereld die hij moet delen met de meest angstaanjagende wezens die ooit hebben geleefd.

Owen Grady

Lewis Dodgson

Dr. Henry Wu

avatar van DonR4mon

DonR4mon

Ik begrijp uit de reacties op deze film, dat ik 'm niet in de bios hoef te bekijken, maar kan wachten op de streamingdienst??

avatar van The Oceanic Six

DonR4mon schreef:

Het is geen bijzondere film, maar wel een leuke. En voor de effecten is een bioscoopbezoek sowieso aan te raden. De film mist alleen wel een eigen smoel en wat inhoud.

avatar van Hakopdetak

Hakopdetak

Gisteren naar deze film geweest en bekeken in 4dx. Ik ging er verdeeld heen, omdat ik de speelduur vrij lang vond voor 4dx. Ik moet zeggen dat ik aangenaam verrast was. Er waren zeker naar mijn idee iets teveel `dode` stukken en het had iets korter gemogen, maar de 4dx ervaring vond ik geweldig. De dino`s en de effecten waren geweldig en er zaten net als in de vorige delen prachtige scènes in. Voor mij was het de eerste keer 4dx en deel 1 had ik in IMAX 3d gezien. Deze is zeker nog steeds mijn favoriet, maar deze komt zeker dicht in de buurt. Qua verhaal moet je het gewoon met een korreltje zout nemen en het is allemaal vrij voorspelbaar. Vooral 1 van de laatste scenes met de auto geeft mij weer flashback naar Jurassic park 1. Dino`s en tropische omgevingen blijft toch het beste werken en mocht er een vervolg komen, omdat het nog niet genoeg uitgemolken is, dan ben ik zeker weer van de partij!

avatar van Fisico

Fisico

Als film en vooral inhoudelijk niet al te best. Ik was enigszins verbaasd ook dat de zaal allesbehalve vol was. Een rustig filmavondje leek het te worden ware het niet dat er op het laatste een zestal randdebielen voor onze neus gingen zitten. Toen al wist ik dat ik me niet alleen aan de film zou ergeren.

Beginnen doen we met het positieve. Visueel zag het er best allemaal prima uit. Erg fijn altijd om die dino’s op groot scherm en met surroundgeluid te ervaren. Ook de nieuwelingen mochten er zijn. Ik had een grotere screen time verwacht van de quetzalcoatlus, want daar was toch wat over te doen. Beetje vreemd dat die hem zo agressief opstelt, laat staan dat ik snap dat die een vliegtuig op snelheid kan bijhouden…

Fijn ook dat de dilophosaurus terug zijn intrede deed en zo een een leuke wederoptreden kent sinds de film uit 1993. Ook andere scènes refereerden naar de 1e film zoals de autoscène weliswaar ditmaal met de giganotosaurus. De grootste landpredator ooit naar het schijnt, ik die dacht dat dit de spinosaurus was, maar veel scheelt het niet denk ik. Het is ook een kwestie van interpretatie van wat je omschrijft als “groot”.

Tof ook dat je eigenlijk voor het eerst een echte velociraptor in de franchise ziet, mét veren, want dit laatste is nog niet zo lang bekend. Ik vond hem ook echter hier nogal groot, maar het was toch al beter dan de deinonychussen die telkens verkeerd worden versleten als raptors in de films. Maar die bekken natuurlijk niet zo goed…

Inhoudelijk dus maar zwak. Een plot met een grote heldencast die elk zijn verhaal moet hebben. Het komt nauwelijks over en de reünies zijn al even geforceerd als lachwekkend. De film kent inderdaad wat dode momenten en de hele idee van die supersprinkhanen leidt de aandacht te veel af van de echte helden van de film, de dino’s. Het is een potpourri geworden van losse eindjes en 145 minuten is dan ook te lang. De film mist een duidelijke lijn en die locatiewissels (op Malta bvb) kennen weinig samenhang.

Maar een must see in de bioscoop? Mja, dat verdienen de dino’s toch wel, maar dan toch uitsluitend zij alleen. Interessant vond ik ook de weergave van de zwarte markt, exploitatie en illegale handel van dino’s. Het schets alweer een voorspelbaar, maar uiterst negatief beeld van een deel van de mensheid.

avatar van Mikemans

Mikemans

Prima, meer niet.

avatar van jjdeventer

jjdeventer

Ok, natuurlijk hoef je voor een inhoudelijk verhaal niet naar een Jurassic film te gaan, dat staat als een paal boven water. Mijn zoontje en ik gingen dus vooral voor de actie naar deze film en we werden niet teleurgesteld. De film duurde lang, maar zo voelde het eigenlijk geen moment. Er werd vaak geswitched van situaties waarin de verschillende hoofdrolspelers zich bevonden en er zaten genoeg actie/schrikmomenten in om je niet te hoeven vervelen. Qua humor was het ook weer prima in orde, door onder andere Goldblum met zijn karakteristieke droge opmerkingen. Absoluut een film om (alleen) in de bios te kijken wat mij betreft. Wij hebben echt een vermakelijke avond gehad en als ik puur kijk naar het doel waarvoor deze film is geproduceerd, namelijk een fiction film met actie en spanning, is hij zeker geslaagd!

avatar van peter74

peter74

MazterKuzuma schreef:

Ten eerste heb ik nooit gezegd dat ik deze in de bios heb gezien en ten tweede heb ik lijkt me wel voldoende redenen gegeven waarom ik deze zo slech vindt , ten derde het is Echt zeer bijzonder dat iemand kan beweren dat ik niet eerder gezien kan hebben .. omdat deze nog niet gereleasd is in jullie plaatselijke bioscoop zeker?? ten vierde je kan het zien als een soort morbide Curiousisty : Je weet vooraf al dat het slecht is maar toch ga je kijken wellicht dat ik ergens een kleine hoop had dat ik ongelijk had aangezien het origineel uit 1993 tot op vandaag nog steeds 1 van mijn hoogst gewaarderde films is en in mindere zin ook het tweede deel uit 1997 hoewel deze al een flink stuk slechter was deze reeks is daarna wat betreft verhaal en acteer nivo enkel loodrecht achter gegaan hoewel ik moet toegeven dat Jurassic world 2015 zijn momenten had en een leuke ode was het origineel uit 1993 , wat betreft Fallen kingdom en deze huidige versie daar heb ik Echt geen enkele goed woord voor over

1. Ik heb nergens gezegd dat je de film niet gezien hebt. 2. Je hebt helemaal niet voldoende redenen gegeven waarom je hem zo slecht vindt. Het enige dat je zegt is dat hij nog slechter was dan je voorspelling. 3. Je had de film al een halve ster gegeven ver voordat de film ook maar ergens te zien was in de bios of bv een persvoorstelling (ook in Hongkong niet te zien geweest toen). Je halve ster is zelfs door moviemeter verwijderd toen. Dat is waarom ik je niet geloofwaardig vindt. 4. In een eerder bericht geef je aan Fallen Kingdom links te hebben laten liggen na het zien van de trailer (dus niet gekeken), maar in je laatste bericht heb je voor die film geen goed woord over (toch snel nog even wel gekeken of kan jij een film goed beoordelen zonder deze te kijken?). In mijn ogen dus ongeloofwaardig en een aandachtstrekker.

Jouw bericht bij Fallen Kingdom in januari 2019:

Jurrasic World Fallen Kingdom 2018 = Het perfecte huishulp middel bij constipatie Wereldwijd aanbevolen door Huisartsen ! en uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het 100 procent werkt

Jouw bericht op 20 maart 2022:

bij Fallen kingdom wist ik bij het zien van de trailer al meer dan voldoende om die volkomen links telaten zitten

avatar van Ducoz

Ducoz

Indiana Jones meets James Bond mét dinosaurussen.

Ik weet niet waar nou precies het verschil zit met de 3 Jurassic World films en de Jurassic Park films, maar op een of andere manier is het net een beetje zo'n tafereel als met Lord of the Rings en the Hobbit. De JW films zijn over de top, ram vol actie(explosies, gevechten, achtervolgingen). Wellicht dat de valkuil zit in de CGI, waarmee alles mogelijk is, echt lijkt.. maar toch nep voelt. Terwijl zo'n T-Rex die in Jurassic Park uit zijn verblijf breekt en de jeeps begint aan te vallen.. dat ziet er anno 2022 nog steeds 'echt' uit en zo voelt dat ook, al weet je dat het nep is. Die actie doet afbreuk aan de spanning in een film, want het leid ook een beetje af van het feit dat het verhaal verder niet meer zoveel om handen heeft, jammerlijk.

Dat deze 3 films een grote knipoog naar de JP films moge duidelijk zijn en dat dit laatste(?) deel een gigantische fan pleaser is. Ieder shot uit de film is een herproductie van shots uit eerdere films, wat ook leuk gedaan is. Dr. Grant en Drs. Sattler hebben eigenlijk geen echte toegevoegde waarde, anders dan nostalgische gevoelens oproepen.. én wat rechtzetten; de broeierige relatie tussen beiden eindelijk tot een 'en ze leefden nog lang en gelukkig' laten ontknopen...

Het is heel erg gelikt en flashy, dat is ook gelijk de grootste valkuil voor JW Dominion. Het gebrek aan een goed verhaal en duidelijk doel van personages plus de stortvloed aan herhaling van zetten geeft toch wel aan dat de koek echt op is en de poel is opgedroogd. Wil er nog een vervolg komen moeten ze de boel radicaal om gaan gooien, al zit ik niet op scifi dino's te wachten, het trainen van de raptors en de zogenaamde krachten van Blue vond ik al over het randje..

Maar genietbaar als gewoonweg entertainment is de film zeker. Een waardige afsluiter? Nee.

avatar van Ricardos

Ricardos

Superleuke bioscoopfilm, met een leuke verhaallijn. Hier en daar wat aan de saaie kant en de gesprekken tussen de acteurs zijn soms onlogisch.

avatar van Civillian Supreme

Civillian Supreme

Gisteren last minute gezien, waren in de buurt van de bios en ik wist niet eens dat hij draaide dus gelijk binnen gelopen. Wel helaas in een iets mindere zaal omdat we anders 3d hadden en dat probeer ik altijd te vermijden.

De kinderen vinden de world films geweldig, ik vond die 1e nog aardig maar de vorige en deze vrij slecht eigenlijk.

Ik had mij enorm verheugd op het weerzien van de oude cast en dat was op zich wel leuk maar het verhaal was simpelweg belabberd waardoor eigenlijk niemand echt lekker uit de verf kwam.

Wat eigenlijk in de vorige al was ingezet zetten ze hier door, veel rare keuzes qua verhaal, acties en er voelde iets 'off'

Redelijk van hak op de tak, net of ze niet helemaal wisten hoe ze het verhaal gingen doen. Paar leuke momenten (nergens echt spannend) maar ook een aantal slecht uitgevoerde scenes. Cgi vond ik ook matig maar dat ligt misschien aan de kwaliteit van het beeld, geen idee of 3d het beter had gemaakt.

Ze hadden ook geen slaapverwekkendere 'bad guy' kunnen doen.

Ook word ik erg moe van elke keer die vallende, struikelende dino's wanneer ze bijna iemand te pakken hebben.

En voor een jurassic world film met veel locaties had ik toch nergens het gevoel dat de wereld vol zat met dino's, best wel een gemiste kans eigenlijk. Toch maar weer eens een regisseur van het niveau Spielberg er op zetten?

avatar van MazterKuzuma

MazterKuzuma

peter74 schreef:

Jouw bericht bij Fallen Kingdom in januari 2019:

Jouw bericht op 20 maart 2022:

overbeiden had ik vooraf al een zeer slechte gevoel op basis van de trailers en die zijn in beiden gevallen ook ruimschoots uitgekomen!! in mijn voorspelling van deze film heb ik al duidelijk geschreven waarom ik er zo erover dacht ↪ zeer voorspelbare stomme overdreven kinderlijke actie filmpje met King kong actige monsters ( dit zijn geen Dinos !! ) tevens heb ik deze film idd al ruim voor de ( meeste) al gezien en is het niet de eerste keer dat een stem verwijdert wordt omdat het zogenaamd niet mogelijk geweest zou moeten zijn ik geef toe dat mijn response bij fallenkingdom niet bepaald netjes was ( beiden films heb ik buiten de bios gezien ) maar hoe waneer en waar ik deze films hoef ik jou noch niemand anders teverklaren tevens ga ik verder hier ook niet meer op in , want anders geef ik U teveel aandacht ..het gaat u goed

avatar van peter74

peter74

MazterKuzuma schreef:

Je had half februari al gestemd met die halve ster op Moviemeter. Onmogelijk dat je deze film toen al gezien hebt, want dat is ruim 3 maanden geleden. Je spreekt je verder steeds tegen in je berichten. Je bent gewoon een ongelofelijke zeverzak. Maar idd genoeg tijd aan besteed. Wens jou ook het beste.

avatar van Jotil

Jotil (crew bioscoopreleases)

MazterKuzuma schreef:

Hi! Graag zou ik namens Universal willen weten waar je deze film eerder dan de pers hebt gezien. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat je deze tijdens een exploitanten- of persvoorstelling hebt gezien. Vaak moeten de recensies namelijk embargo blijven tot een bepaald moment.

avatar van HorrorFan007

HorrorFan007

één woord GENOTEN

Oké ik snap de zeikers wel hij duurt veel te lang.

het begin duurt ook zeker veel te lang dat ontken ik zeker en vast niet

Maar vanaf de actie begint dan vergeef ik het hun, Ook leuk dat de oude cast terug komt maar het had eigenlijk geen toegevoegde waarde Ik kreeg wel bij deze WORLD film meer een park gevoel qua look , niet qua personages dan bij FALLEN KINGDOM Ondanks de schoonheidsfoutjes een fantastische afsluiter mijn ranking qua films is nu zo

1. Jurassic park

2. Jurassic world Domion

3. Jurassic Park 2

4. Jurassic World

5. Jurassic Park 3

6. Jurassic World Fallen Kingdom

Ja, ik vond de vorige jurassic world 3x niks en dit vond ik toch een van de beste, deze leek ook het minst uitgemolken ik begrijp hier de reacties niet echt..

avatar van The Oceanic Six

MazterKuzuma schreef:

Leuke poging, maar ik geloof er net als de rest ook geen bal van dat je die film hebt gezien. Sowieso vertrouw ik 0,5* stemmers die dit zo ongeveer op de dag van de release doen niet, dan ben je er gewoon op uit om de film omlaag te trappen.

PS: Even je berichten goed op spelling en grammatica controleren zou niet verkeerd zijn.

avatar van Shinobi

Shinobi

"Not a fan."

Deze nieuwe trilogie kent louter een dalende lijn. Dit laatste deel brengt daar helaas geen verandering in.

Na de gebeurtenissen in 'Fallen Kingdom' waren dinosaurussen nu vrij rond op de aarde. Hierdoor wordt er een nieuwe rangorde gecreëerd waaraan de mensheid zich moet aanpassen. Te midden van dit alles worden er weer allerlei rare experimenten uitgevoerd en daarbovenop wordt Maisie ontvoerd.

Het plot is min of meer een excuus om oude bekenden bij elkaar te brengen; zo krijgt iedereen even zijn moment om te schitteren. Voor mij voegt het niet veel toe en het zorgt er enkel voor dat de vaart uit de film wordt gehaald. En met deze speelduur wordt het gebeuren al gauw langdradig, vooral met zo een nietszeggend verhaal.

De actie is op zich aardig, maar dit neemt op den duur wel af. Vanwege de premisse verwachtte ik namelijk veel interacties te zien met dino's. Een groots spektakel op het eind blijft eveneens uit. Het is het allemaal net niet eigenlijk. Hier en daar lijken er nog wat leuke confrontaties te zijn, echter loopt het vaak met een sisser af.

Al met al is 'Dominion' een nietszeggende afsluiter. Wat mij betreft blijft het hierbij.

2,0 Sterren.

avatar van mrkos

mrkos

Jurassic world: Dominion

Wauw, dat was best een lange zit al vlogen de 146 minuten gelukkig voorbij. De film zat boordevol actie. Was dit de film met de meest verschillende dino's? Er kwamen best veel voorbij. En wat een vette shots hebben we kunnen zien. De CGI was echt heel goed.

Het verhaal was ik niet zo'n fan van. Er is altijd weer een villain met verkeerde bedoelingen die onze nieuwe en oude helden weer moet oplossen. Wel mooi om ze allemaal in 1 film terug te zien. Het gevecht tussen de T-rex en giganotosaurus viel me wel tegen. Duurde te kort en hoe hij uiteindelijk dood gaat, tja the makkelijk imo.

Viel me ook op dat er gigantisch veel referenties waren naar de jurassic park films. De walkie talkie (power aan zetten) scene, de dino achter de auto verstoppen scene, Lewis Dodgson en de Dilophosaurus keren terug, de hoed van Alan Grand en nog vele meer. Het einde was meer wishful thinking en een boodschap naar humanity. Beetje zoetsappig, maar kon het wel waarderen.

Toch jammer dat het nu voorbij is. Ik blijf zulke dino films leuk vinden, ben er tenslotte mee opgegroeid. Wie weet over 20 jaar, wanneer Claire en Owen grijs zijn, een nieuwe prequel. Ik zou het niet erg vinden. Deze film heeft wel een open einde, dus ze kunnen alle kanten op gaan.

3,5 sterren.

avatar van Phantasm

Phantasm

Prima mee vermaakt, soms wat trage stukjes, maar de acties waren dan wel weer goed.

avatar van Hings

Hings

Afgelopen zondag deze film gezien, en ik moet zeggen dat ik toch best teleurgesteld ben.

Super gaaf om deels de oude cast terug te zien, maar het resulteerde ook in een te lange intro omdat ieder karakter uitgelicht diende te worden.

Het plot dat genetisch gemanipuleerde sprinkhanen de wereld voedsel productie aanvallen past niet echt in de Jurassic Park Franchise.

Ook het karakter van Dodgson vond ik niet sterk. Moest dit nou de Dodgson voorstellen van de orginele film?
In de film lijkt het of deze man een grote status heeft en heel veel heeft geïnvesteerd om het reservaat die we gezien hebben op te zetten. Waarom heeft zo'n man opeens de drang om de hele wereld voedsel productie te controleren? Het is toch geen James Bond film?

Dat dr. Henry opeens het licht heeft gezien terwijl die in de vorige films als bad guy wordt neergezet kwam ook vrij ongeloofwaardig over.

Wat ook jammer is is dat door het plot van de vorige films de hele charme en mysterie dat dino's ergens afgezonderd op een (al dan niet geheim) eiland verblijven helemaal weg is, omdat ze worden getoond als een diersoort die nu wereldwijdt in het wild leven. Dit haalt voor mij ook volledig de spanning weg bij de scénes waarbij dino's voorkomen. Wat is er nog bijzonder aan dino's als deze dieren overal in het wild leven en door meerdere misdadigers worden gefokt als huisdier?

Alleen de scene waarbij Clair met de schiet stoel terecht komt in een vreemd dino reservaat gaf het spanningsgevoel van de oudere films, waarbij het levensgevaarlijk is voor een mens om dicht bij een grote vleesetende dino in de buurt te komen.

Ook door het plot van de film komt het hele dino reservaat waar de dieren veilig kunnen verblijven een beetje overbodig over. Waarom is dat reservaat er als de dieren toch al in het wild leven?
Dit zorgt er ook voor dat je het gevoel krijgt dat ze even nog wat nieuwe dino soorten en gevechten ertussen wilde proppen, onder het mom van: dit ontbreekt nog en moet er nog ff snel tussen gezet worden.

Het dinogevecht tussen de T-rex en Gigantosaurus was een beetje cliché. Dit hebben we eerder gezien en de afloop was zeer voorspelbaar. Wel leuk dat Rexie er nog steeds in zit, dat dan weer wel.

Visueel zag het er over het algemeen goed uit, echter in sommige scénes was de CGI duidelijk te zien. Ook iets wat ik totaal niet herken van de vorige films.

Al met al best een vermakelijke film, maar er zijn te veel kanttekeningen die mij storen waardoor ik het gevoel heb dat de hele Franchise en de charme ervan om zeep is geholpen (tenzij ze sequels gaan maken ten tijde van de orginele Jurassic Park films). Jammer want Jurassic Park is voor mij toch echt mijn meest favoriete film van vroeger die ik nog steeds opnieuw kan blijven herbeleven. Overigens vond ik de vorige Jurassic World delen wel goed.

Wat is er trouwens met de scéne gebeurd uit de trailer bij de drive-in bioscoop? Is die eruit geknipt?

Ik geef de film 2 sterren omdat bij vlagen de schitterende muziek van deel 1 te horen is, wat mij telkens bijna kippenvel gaf, en door het zien van dr. Malcom, dr Grant, en Ellie. En de film zit vol met verwijzingen naar de oudere delen, wat wel leuk is om te zien.

avatar van Ruben98

Ruben98

Goed, Jurassic World Dominion.. Als een groot fan van de franchise voelde ik mij na de film toch een soort van 'leeg'. De film zag er prima uit, niks op aan te merken. Het verhaal daarentegen (niet dat, dat de reden is om te kijken) viel nogal door de mand. Voelde vergezocht en de personages uit de 'oude' trilogie moesten en zouden een rol spelen in deze film. Voor de effecten en sfeer van jurassic is het al de moeite waard om deze te zien in de bios. Maar als een echte epische afsluiter heb ik het gevoel dat er meer uit te halen was.

avatar van rogymbo

rogymbo

Maandag de film gezien en als groot fan van origineel (Jurassic Park) stond mij het beeld van de film erg aan dat de dino's vrij in de natuur rond lopen, vliegen en zwemmen. Hoewel de film prima weg kijkt en zeker niet onvernakelijk is, voegt het niets toe aan de reeks en is het verhaal erg teleurstellend en in mijn ogen niet wat de trailers beloven. De 'slechterik' is erg zwak waardoor de film veel minder boeit. Hier had zo veel meer in gezeten. Dus toch met een teleurstellend gevoel de bios uit gelopen.

avatar van John Milton

John Milton

Slap filmpje. Jammer dat deze acteurs niet een beter geschreven film kregen. Op de motorscene na heb ik wat onaangedaan zitten kijken. Zaal was ook erg ongevuld in Amersfoort.

Mocht je twijfelen, ga absoluut naar Top Gun: Maverick.

avatar van Xan21

Xan21

Hings schreef:

Ja dit hebben ze apart gereleased als een soort teaser paar maanden terug (ivm het uitstellen van de release) ze hadden het er echt in moeten houden, de film is toch al pleuris lang dan maakt die extra 5 minuten ook niet uit.

Dit is het probleem met de film, er zitten teveel subplots in, het script is gewoonweg te vol en de meeste verhaallijnen die we volgen zijn niet boeiend genoeg. Nu is het veels te choppy en veels te weinig opbouw en spanning. Trevorrow houdt te lang vast aan iets wat niet werkt en gooit er veels teveel referencies naar het eerste deel in... uit wanhoop denk ik? Echt niet leuk hoor... je beledigt je publiek.

Waarom hebben ze 3 Trexen aan het eind, maar ze kwamen niet opdagen in het 'grote' gevecht van JP1 Trex tegen de Giganotosaurus? Dat was toch veel leuker geweest... nouja op papier... de executie was dan toch weer prut geweest onder Colin zijn regie.

avatar van mrkos

mrkos

John Milton schreef:

Jammer dat deze acteurs niet een beter geschreven film kregen.

En met beter geschreven bedoel je ook dat het een keer om de dino's moet gaan en niet om randzaken en villains? Dat werd ons toch beloofd? De dino's zouden nu in onze wereld leven en we zouden scene's te zien krijgen als die drive by bios, die in de prologue te zien was. Maar helaas niet of nauwelijks. Misschien bedoel jij wat anders hoor, maar dit had ik graag willen zien. Hoe gaat de mensheid ermee om, de chaos waar het toe leidt, etc...

avatar van loneranger

loneranger

Het laatste deel uit de franchise? In deze film worden in elk geval de hoofdrolspelers uit Jurassic Park verenigd met die uit Jurassic World. Het is vooral meer van hetzelfde. Nog wel enigszins onderhoudend maar daar is het wat mij betreft ook wel mee gezegd. De impact die de originele Jurassic Park in 1993 op mij had zal nooit overtroffen worden. Ik ben er nu wel klaar mee. Een eventueel vervolg hoeft voor mij niet.

avatar van Kruegerke86

Kruegerke86

Net terug van de film. Eerst en vooral: waar is de scene naartoe van in de trailer met die T-rex in de Drive-in-bioscoop? Anyway, wat een heerlijke film alweer, ondanks enkele minpuntjes...Persoonlijk zie ik de dino's liever in hun natuurlijke habitat, want dit voelt toch wat onwennig met de vorige films in gedachten...De slechterik mocht voor mij ook ietsje meer zijn, totaal geen gevoel bij die kerel...Wat dan wel weer positief is, is de toevoeging van nieuwe dino's (en wat zien die er gruwelijk goed uit). Dit is gewoon een must-see bioscooptitel, en ga deze zeker kijken in Laser Ultra, dan is de beleving pas echt spectaculair...Dolby Atmos voegt zoveel toe aan deze film (precies of je middenin de actie zit) Hou je van dino's, en ben je fan van het eerste uur, dan moet je deze film gaan zien, want dit is verplicht kijkvoer voor iedere Jurassic-fan! Ik hoop stiekem dat dit niet het einde van de franchise is...

avatar van DwarreI

DwarreI

Jammer genoeg echt een heel erg slecht script en de film zelf is minstens zo slecht geregisseerd. Ik hoopte tegen wil en dank nog op een enigszins waardige afsluiter van de reeks met de oude rotten terug op het doek, maar het was helaas ijdele hoop. Slechts één scène wist bij mij enigszins te beklijven, waarin de therizinosaurus op zijn lange klauwen steunt en met zijn snuit boven het water gaat hangen, verder was het ondanks alle drukte vooral heel erg slaapverwekkend.

avatar van Artificialis

Artificialis

Jurassic Park is een meesterwerk. Een film waarin spanning, mysterie, avontuur, wonder en wetenschap samenkomen. De absolute koning van de blockbusters. Het was een mijlpaal op het gebied van animatronics en computer gegenereerde effecten. In The Lost World en Jurassic Park III is de magie van het origineel verloren gegaan, maar er kon nog steeds over degelijke thrillers worden gesproken.

Jurassic World bracht daar verandering in. Welkom in de wereld van de superheldendinosauriërs. Wee degene die het aandurven om mij ervan te overtuigen dat het eindgevecht een geloofwaardige confrontatie tussen wilde dieren moest voorstellen. Toch kan ik mij er niet van weerhouden toe te geven dat Jurassic World er als fictieve dierentuin mooi ontworpen uitzag en dat het lot van de genetisch gemodificeerde Indominus rex interessante ethische vraagstukken oproept.

In Fallen Kingdom worden de laatste restanten van de geloofwaardigheid uit de eerdere films de afgrond ingeworpen. Het eiland ontploft, dinosauriërs worden als speelgoedfiguren uit de bossen opgepikt en naar de kelders van een landhuis gebracht. Daar worden ze tijdens een veiling aan rijkelui verkocht terwijl een gekloond meisje op de vlucht moet slaan voor een nosferaturaptor. De film bestaat uit concepten van ongeëvenaarde domheid.

Dominion laat echter zien dat de bodem van laag cinematografisch niveau nog dieper is. In een 2,5 uur durende actiefilm vinden er achtervolgingen en gevechten plaats waaruit blijkt dat alle personages plotseling in Jason Bourne en James Bond zijn veranderd. De dinosauriërs die soms aan deze scènes worden toegevoegd duiken, springen, rollen en struikelen als computer gegenereerde animatiefiguren door het scherm heen. Geloofwaardigheid is ver te zoeken in een film waarin de wetten van de fysica constant worden genegeerd. Niet dat het er iets toe doet, want Dominion draait niet om de dinosauriërs. Naast genetisch gemanipuleerde reuzensprinkhanen staat het gekloonde meisje uit de vorige film weer centraal. In toenemende mate lijkt het verloop van scènes en de handelingen die personages erin uitvoeren volstrekt verwijderd te zijn van elke vorm van logica. Tegen de tijd dat de T-rex en Giganotosaurus tevoorschijn komen is het te laat. Niets wat zij doen kan de ondergang van de film nog redden.

avatar van John Milton

John Milton

mrkos schreef:

ik bedoelde vooral clunky dialogen en belachelijke zaken in het plot of bij de karakters, maar wat jij zegt kan ik me ook zeker voorstellen. Zelf ging ik er echter zonder veel verwachtingen in

avatar van Doom4

Doom4

Leuke film, ondanks de lange speelduur heb ik me eigenlijk nergens verveeld.

Blue, een aantal nieuwe dino's en een aantal nostalgische momentjes maakte deze film toch weer aangenaam voor mij.

Alleen leggen er volgens mij in de andere delen meer mensen het loodje....jammer