• 9.379.128 stemmen

Avatar: The Way of Water (2022)

Fantasy / Avontuur | 192 minuten

Genre: Fantasy / Avontuur

Geregisseerd door: James Cameron

Met onder meer: Sam Worthington, Zoe Saldana en Sigourney Weaver

Releasedatum: 14 december 2022

Plot Avatar: The Way of Water

"Return to Pandora."

14 jaar na de gebeurtenissen uit het eerste deel is er een hoop veranderd voor Jake en Neytiri, die ondertussen hun plekje hebben gevonden in het regenwoud van Pandora dat ze thuis kunnen noemen. De twee hebben samen drie Na'vi kinderen en een geadopteerd vierde mensenkind genaamd Spider. Jake en Neytiri doen er alles aan om dit gezin bij elkaar te houden, maar wanneer ze opnieuw bedreigd worden door RDA-mijnwerkers zijn ze gedwongen hun thuis te verlaten. Zo komen ze terecht in een geheel andere omgeving bij een rif, waar de Metkayina clan woont. Deze omgeving komt echter niet zonder gevaar, zeker niet wanneer blijkt dat het gezin van Jake en Neytiri zich bevindt in een cultuur die ze niet kennen.

avatar van El ralpho

El ralpho

Meer van hetzelfde

Al jarenlang ben ik van plan om het origineel nog eens te herzien naar aanloop van de release van The Way of Water. Nu mij dit steeds ontschoten is merk ik bij het bekijken van het vervolg dat dit vermoedelijk een minimale toegevoegde waarde voor mij zou hebben gehad. Buiten het alsnog schrijven van een review omdat ik het origineel zag voor mijn schrijf carrière op moviemeter dan

Dit tweede deel biedt namelijk meer van hetzelfde en ik stapte sinds mijn laatste bezoek in 2009, weer met het grootste gemak in de wereld van Pandora. Er is veel over de visuele pracht en praal van Pandora geschreven, maar ook ik, als voorstander van zoveel mogelijk praktische effecten, was diep onder de indruk van de beelden die op het bioscoopscherm getoverd werden. De aankleding is met gemak een van de hoogtepunten (zo niet hét hoogtepunt) op het gebied van film in 2022 en enkel en alleen de prachtige beelden, rechtvaardigen een bioscoopbezoek al. De grootste fout die ik heb gemaakt was naar de reguliere voorstelling te gaan, want hoewel ik het 3D aspect door de jaren heen steeds minder toe vond voegen, is het waarschijnlijk een gemis geweest dat ik hier niet naar een 3D voorstelling ben gegaan.

Wat mij met name tegenviel is dat The Way of Water hoofdzakelijk meer van hetzelfde is, en niet echt iets toevoegt aan het origineel. Ik zou er met andere woorden niks aan gemist hebben als dit vervolg nooit geproduceerd zou zijn. Buiten de prachtige beelden gebeurt er inhoudelijk veel te weinig, en voelt de strijd tegen de mensheid, aangevoerd door de generaal, letterlijk geknipt en geplakt uit deel 1. dat het personage van Stephen Lang aan het eind overleeft stemt mij weinig hoopvol voor het derde deel omdat het verhaal nu al een herhaling van zetten aan het worden was. Ik begrijp dan ook niet zo goed waarom James Cameron zich zo toewijd aan het maken van meer vervolgen, nu het vervolg al zo eentonig en herhalend aanvoelt. Ik merkte dat ik na mijn bioscoopbezoek al een lichte frustratie voelde dat de regisseur zoveel van zijn tijd en energie in Avatar blijft steken terwijl hij zoveel ander moois had kunnen maken.

Ondanks mijn kritiek, hoop ik dat deel 3 verhaaltechnisch verbetering biedt, omdat de wereld van Pandora met het juiste script alsnog een publiek tevreden kan blijven stemmen. Wanneer het niveau echter gelijk blijft verwacht ik dat een vervolg, alleen maar meer mensen ontevreden zal gaan stemmen. Enkel een oogstrelende wereld neerzetten is op een bepaald punt niet langer genoeg..fingers crossed dus maar!

avatar van woeler82

woeler82

Avatar 2 is best wel een leuke film , maar ik mis de actie en die komt eigenlijk veel te laat

Voor de achtergrond ziet de film schitterend uit en ook de blauwe mannekes zien ook prachtig uit

Alleen de verhaallijn en het manneke met het masker vind ik niet thuishoren in de film plus iets te weinig actie.

Deel 1 vind ik veel beter als deze

avatar van Antonev

Antonev

Een zit van 3 uur die voorbij is voordat je er erg in hebt. Door het bombastische spektakel en de adembenemende CGI verlies je de tijd even helemaal uit het oog. Ik heb er van genoten, mijn vrouw helaas wat minder.

In dit tweede deel komt de nadruk meer te liggen op de prachtige oceaan en minder op de jungle zoals we eerder hebben gezien. Hoewel het allemaal prachtig in beeld is gebracht en we kennis maken met fabuleuze water wezens, vond ik het toch een tandje minder magisch dan de kennismaking met de jungle. Dat zal ongetwijfeld te maken hebben met het feit dat we Pandora en haar inwoners al een beetje kennen.

Waar al veel over gesproken is, is de overdaad aan actie en geweld. Ik vond het persoonlijk niet echt over de top, maar dat kwam misschien ook wel omdat je tussen de actie scènes best wel wat ademruimte krijgt. Mooie en rustige scènes brengen dan wat kalmte en laten de kijker genieten van de onwijs mooie planeet.

Aan het verhaal valt weinig af te dingen. Het strookt prima met het eerste deel en het blijft de gehele speelduur boeiend. Drama en wat humor ontbreken uiteraard niet. Klein minpuntje was het mensenkind. Dat voelde toch iets te gefabriceerd en was misschien wat overbodig.

Op naar het volgende, en hopelijk afsluitende deel.

avatar van Master Blaster

Master Blaster

Door lange speelduur viel het toch wat tegen.

Uiteraard wel mooi gemaakt

avatar van Ruud56

Ruud56

Knappe familiefilm, mooi (maar triestig) verhaal, knappe beelden

avatar van de grunt

de grunt

The Oceanic Six schreef:

PS Basto, ga gewoon deze week nog eens naar de bios. Zou niet de eerste keer zijn dat je enorm bij gaat draaien dan.

Precies. Joker eerst finaal de grond in boren en dan vervolgens uitkomen op een 4,5.

avatar van alugana

alugana

Nadat ik deel 1 thuis in 3d had gezien, wilde ik toch graag het vervolg op groot scherm in 3d zien. Geen spijt van! De film is knap gemaakt. Je merkt dat de makers weten waar ze mee bezig zijn. Ook de muziek vond ik passen bij deze spektakelfilm.

Daarom ook jammer dat het verhaal zo prut is. Het is zo een afknapper. Het is ook niet de enige film/serie die hier last van heeft tegenwoordig. Ik weet wel niet wat er zo uitzonderlijk is aan de film zonder de technische kant ervan. Vandaar de toch eerder lage score. Wel een echte cinemafilm.

avatar van Thomas83

Thomas83

Het mooie aan een vervolg op Avatar is dat het geen voorbereiding vergt. Die film bevat zo weinig plot dat je hem niet eens opnieuw hoeft te kijken om aan te kunnen haken. In deze nieuwe film is dat niet veel anders. Hoewel het verhaal wat substantiëler voelt is het toch vooral een tikkeltje beschamende verzameling van het ene na het andere cliché, vergezeld van vaak pijnlijk slechte dialogen. Er is een reden dat clichés veel gebruikt worden, maar overdaad schaadt.

Dat is dan iets wat je van het audiovisueel spektakel dat Cameron op het scherm tovert weer niet kan zeggen. Ok, er zijn wel wat overdreven veel actiescènes, en regelmatig ziet de film er door die rare hoge frame rates wel wat goedkoop uit, maar de film is ontegenzeggelijk een bioscoopervaring om U tegen te zeggen. Cameron trekt je echt in een wereld. Al moet ik wel zeggen dat ik de techniek van de mensen vaak gaver vond dan de regelmatig toch erg repetitieve en kitscherige natuurplaatjes.

Wat aan het verhaal nog het meeste teleurstelt is dat ze gewoon schaamteloos haast letterlijk de bad guys hebben gerecycled. Hoewel je aan de manier waarop de kinderen worden geïntroduceerd kan zien dat Cameron een groter verhaal wil vertellen werkt dat binnen deze specifieke film niet helemaal. Met name bij Spider wordt dat pijnlijk duidelijk. Eigenlijk vond ik ook alleen Kiri leuk, niet toevallig ook een van de weinige personages die door een capabele acteur gespeeld lijkt te worden.

Wellicht weet Cameron uiteindelijk daadwerkelijk iets episch van het Avatar-universum te maken, maar de eerste films zijn vooralsnog veredelde technologische demonstraties met een onnodig lange speelduur. Ik snap de goede recensies niet zo.

avatar van Fisico

Fisico

Toegegeven. Met veel tegenzin naar de zaal getrokken mede ook door de grote massa. Maar ik wou er vanaf zijn en leed wat aan FOMO. De film was wat ik ervan verwachtte. Een visueel spektakel dat meer weg had van een computergame dan van een "echte" film. Het zag er allemaal erg mooi uit, zeker de onderwaterwereld. Cameron haalt alles uit de kast en laat niet na dit in al zijn glorie te laten zien. Te veel zelfs, want inhoudelijk had de film weinig om het lijf. De film is één grote aaneenschakeling van visueel opportunisme. Het leek wel een documentaire van Jean-Jacques Cousteau.

Om dan te eindigen met een eindeloze battle op het einde. Ik miste daarom wat balans. Inhoudelijk niet te best. Ik fronste bijkomend een aantal keer de wenkbrauwen. Logisch lijken me de gedachtegangen niet. En in de grote battle op het einde was het visvolk en de dochter van de leider ineens ook verdwenen en bleef alleen Jack met zijn gezin over. Ook van de dieren was niets meer te bespeuren.

Verder wel wat aandacht voor racisme, discriminatie, imperialisme (zoals in deel I), de illegale walvisjachten en ga zo maar door. Toch konden deze boodschappen de verdere tekorten allerminst verdoezelen. Een cinemafilm is dit zeker, dus in dat opzicht was het FOMO-gevoel terecht.

de grunt schreef:

Ik heb Joker nooit finaal de grond in geboord. Ging van 4 naar 3,5 naar 4,5. Heb ook duidelijk aangegeven dat he de film op verschillende manieren kunt benaderen. Als drama vind ik de stap van onzekere bangerd naar evil overlord gewoon ongeloofwaardig. Dat was mijn kritiek.

Maar ik ging bij 2001 van een 2 naar 5* en bij Pink Floyd The Wall van 0,5 naar 5, dus ik sluit niet uot hier ooit op 3* of 1* uit te komen. Smaak en stemming zijn nu eenmaal vloeibaar.

avatar van de grunt

de grunt

4 okt. 2019

"Kortom, in aanzet vind ik het een goede film en het had dankzij Phoenix veel potentie, maar de regisseur (en waarschijnlijk ook de Warner execs) hebben het toch behoorlijk verprutst. Het blijft allemaal een beetje hangen op het niveau van de Hangover."

Niveau Hangover.

Onnozele praat. Magistrale film.

de grunt schreef:

4 okt. 2019

Niveau Hangover.

Onnozele praat. Magistrale film.

Ik vind The Hangover best geestig, maar om het nu een magistrale film te noemen… Maar Joker steekt er nu ook niet heel erg bovenuit.

Taxi Driver gezien?

avatar van Pennywise76

Pennywise76

Prachtig!!

avatar van Fluvver

Fluvver

Visueel prachtig. Enige minpunt is dat het verhaal niet heel groots is, maar de beelden wel. De Moby Dick vibes vond ik wel heel sterk gedaan.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Redelijk.

De eerste Avatar was indertijd een schitterende bioscoopervaring - de omstandigheden waren daar toen ook naar. Opnieuw kijken zat er echter nooit in en dat ben ik ook geenszins van plan. Op een sequel zat ik eigenlijk evenmin te wachten, maar toen die dan toch kwam was een tripje richting de bioscoop een logische keuze.

En net als het origineel hoeft deze film geen nieuwe kijkbeurt. The Way of Water heeft knak dezelfde plus - en minpunten. Enige verschil dat er echt inzit is dat het zich nu voornamelijk in het water afspeelt en niet in een oerwoud, maar dat gaat dan over "kleine" dingetjes. Visueel is het wel een andere wereld, maar men grijpt weer terug naar neonlichtjes en glimmende vissen. Hoewel ik het eens tof vind als bioscoopervaring - inclusief de obligate 3D -, is het behoorlijke kitsch waarvan ik goed kan begrijpen dat het niet bij iedereen aanslaat.

James Cameron weet in het laatste half uur na een hoop familiaal gezwets eindelijk wat adrenaline in z'n film te pompen. Ik heb mij niet geërgerd tijdens dat lange middenstuk, maar Cameron z'n sterkte ligt daar toch niet. Een beetje meer actie tijdens dat eerste deel had welkom geweest.

Ook de grafische vormgeving van z'n film en het blindelings vertrouwen op technologie lijkt stilaan z'n limieten te vinden. Waar de eerste Avatar nog verfrissend was, vind ik dat bij deze wat minder. De CGI oogt net te gelikt en de 3D kan het niet 'vlezig' genoeg maken, waardoor je toch al eens het idee krijgt naar een videogame te kijken. Op 13 jaar tijd had ik meer vooruitgang verwacht. Erg veel hoop op betere sequels heb ik dan ook niet, maar als Cameron daar de kaart van actie trekt, kan het allemaal nog wel goed meevallen.

avatar van Neder0001

Neder0001

Neder0001 schreef:

Binnenkort maar eens gaan kijken. Ik verwacht eigenlijk een tegenvaller. Het verhaal klinkt onwijs saai: de personages uit het vorige deel leven vredig met hun gezinnetje totdat een oude bekende ze weer komt lastigvallen, *gaap*. Hadden ze niet met wat origineels op de proppen kunnen komen? En dan de speelduur... ongelooflijk.

Hierboven zie ik recensies van 5 sterren ondanks dat diegene het verhaal niets vond. Het is maar waar je prioriteiten liggen. Een film kan visueel nog zo mooi zijn maar als ik mij 3 uur verveel omdat het verhaal dertien in een dozijn is krijgt ie echt geen voldoende.

Ergens vorige week deze film dus eens wezen kijken in 3D HFR @ Multikino, Katowice.

Zoals verwacht een film die leunt op het grafische aspect met een zwak verhaal en scenes die dermate lang duren dat het geforceed aanvoelt enkel om de speelduur onnodig op te krikken.

Het meest teleurstellende vond ik nog wel dat de helft niet eens in HFR was. Ik als (voormalige) gamer zie het verschil tussen 24 FPS en 48 FPS direct. Hoe meer de film het einde naderde hoe vaker de shots overgingen van 24 FPS naar 48 FPS en vice versa. Ik wist even niet of de projector van de bios het niet meer aankon of dat dit gewoon uiterst belabberde afwerking is geweest maar na een Google actie kwam ik erachter dat ik niet de enige ben die dit ervaren heeft. Dit had naar mijn mening zo niet uitgebracht mogen worden, erg slecht voor de immersie waar meneer Cameron toch zo op hamerde de afgelopen weken/maanden?

Waren met 3 personen. 1x 2,5* en 2x 2*.

avatar van devidia

devidia

Wanneer vorm belangrijker is dan inhoud. Mooie beelden -> actie -> mooie beelden -> actie -> beetje emotie -> actie -> mooie beelden and repeat. Maar dan wel goeie actie en mooie beelden. Achja, i knew what i went into and i got what i expected.

avatar van Brandhoudt

Brandhoudt

Wat een saaie film dit zeg. Weer hetzelfde verhaal. Viel na een uur letterlijk in slaap. Duurt veel te lang.

avatar van ibendb

ibendb

Dit is de exacte reden waarom ik met hart en ziel naar de bioscoop trek. Het volk die ook in de zaal zit daarentegen is de reden waarom ik er jammer genoeg tegenop moet zien.

Als een film u 3u15 in verwondering doet staren met je mond open dan weet je dat het goed zit. Pandora is geen CGI-boeltje meer maar voelt aan als een levensechte wereld vol lore, wezens en mystiek. James Cameron heeft het weer geflikt om een serieus geschifte wereld op u af te vuren. Dat dit allemaal in geweldige 3D en HFR werd vertoond is dan de kers op de taart.

3D voelt te vaak aan als een luie gimmick gemaakt door Hollywood om meer welverdiende centjes uit je portemonnee te stelen. Gelukkig komt er af en toe iets uit dat de hoge ticketprijs meer dan rechtvaardigt. We waren beiden erg sceptisch toen we meer dan €30 uit ons zakken hebben moeten halen voor een avondje vertier want Kinepolis heeft de neiging om voor alles extra aan te rekenen: lange speelfilm, 3D-projectors, 3D-brilletjes aanschaffen, toeslag voor HFR, een euro per ingeademde kilo lucht,…

Filmtechnisch is dit een groot wonder maar ik ga niet blijven herhalen wat anderen beter kunnen uitleggen. Ik kan alleen melden dat ik me net echt in Pandora waagde en niet in Disney’s Animal Kingdom-versie. Waar Cameron duidelijk nog geen kaas van gegeten heeft is het schrijven van geloofwaardige slechteriken met diepgang en een gegronde motivatie. Jammer genoeg wordt ons hier alweer Stephen Lang voorgeschoteld. Ik weet het niet, zelfs als blauwe alien kan hij me niet bekoren. Ook was het personage Spider me helemaal overbodig en vooral bloedvervelend. De eerste akte van de film voelde echt gerusht aan en er wordt praktisch geen tijd gespendeerd aan het herintroduceren van Pandora. Gelukkig wordt dit duidelijk eenmaal de waterwereld wordt geïntroduceerd. Dan wordt uitgebreid de tijd genomen en kan je vol wonder staren.

Ook de ondertitels waren strontvervelend. Overal komen ze tevoorschijn en nemen ze gemiddeld 1/5 van het scherm in beslag. Kon het maar zonder.

Als ik even mag verderranten, heb ik het graag over onze bioscoopervaring - niet de film zelf. We gingen naar de laatavondvoorstelling in Oostende waar doorgaans geen kat zit (de omweg meer dan waard). Nu werden we omringd door, naar wat ik vermoed, de rand van de maatschappij: verschillende mensen die niet snappen dat je in de bioscoop niet moet praten, lichtjes van GSM’s die regelmatig op zoek waren naar gevallen objecten, volk dat een half uur voor het einde van de film onsubtiel en op hun dooie gemakje de zaal verlaten, volcontinu luid gesnotter, gehoest en genies, luide eters die in hun popcorn graaien alsof er goud op de bodem ligt,… MENSEN, JULLIE ZIJN HET PROBLEEM!

Soit, tot zover mijn mening. Love ya!

Brandhoudt schreef:

Je bent kennelijk inderdaad in slaap gevallen, want het verhaal was (helaas) totaal anders.

avatar van cantforgetyou

cantforgetyou

• 1954 berichten

De film ziet er PRACHTIG uit. Boven en onderwater is het één en al spektakel en special effects.

Het verhaal daarentegen is eigenlijk best treurig en gewelddadig.

Net als op aarde kunnen de wezens op pandora alleen maar ruzie maken.

De avatar kinderen moeten zich regelmatig verontschuldigen voor hun daden, de volwassen hebben grote moeite om andere 'soorten' te accepteren.

En de mens komt weer oorlog voeren op de prachtige planeet.

In deze tijd waarin Rusland en Oekraïne (en natuurlijk vele andere landen) oorlog voeren komt de film qua verhaal daarom wat vervelend en lastig over. Blijkbaar weten we niet beter als mens (en avatar) zijnde? En is ruzie maken, oorlog voeren en moorden één van onze vreselijkste eigenschappen.

avatar van The Oceanic Six

Basto schreef:

Welnee, het hoofdverhaal was letterlijk identiek aan deel 1.

Alleen de details zijn anders.

The Oceanic Six schreef:

Welnee, het hoofdverhaal was letterlijk identiek aan deel 1.

Alleen de details zijn anders.

Ben ik niet met je eens. Hoofd verhaal in deel 1:

Gedeeltelijk verlamde militair neemt de Avatar van zijn broer over wordt voor het karretje gespannen van de militairen en commerciële corporatie, maar wordt verliefd op de Navi’s en keer zich tegen hen.

Verhaal in deel twee: Een gerecyclede boze militair met een halfzoon mag een soort persoonlijke wraakactie op touw zetten. Waarom hij daar toestemming voor kreeg is onduidelijk. Inmiddels is er ook een of ander goedje dat in de walvissen daar zit nog waardevoller dan onobtanium. Maar vreemd genoeg wordt dat ‘gewonnen’ door een soort clubje zzp-ers. Wat de commerciële corporatie doet blijft verder op de achtergrond. Wel helpen ze de militairen de kinderen van de Navi’s te gijzelen om Sully te doden.

Kortom, waar het in deel 1 het Pocahontas verhaal was binnen een strijd tussen commercie en de natuur, was deel twee een persoonlijke vendetta zonder veel context maar met heel veel (overbodige) expositie van de kinderen van de antagonist en de protagonist.

avatar van rep_robert

Natuurlijk beiden erg verschillende verhalen, maar beiden erg simpel.

Gisteren in Dolby Cinema 3D HFR met mijn vriendin gekeken. Ik ben toch blij dat ik bewust eerst voor IMAX 3D gegaan.

Ik heb het idee dat ondanks de betere kwaliteit van Dolby Cinema, de IMAX voorstelling vooral op visueel vlak stabieler is. Ik denk dat een getraind oog het sneller opvalt dat de high framerate continu wisselt. In de dialogen leek het naar 24 fps te gaan. Wanneer de Na'vi in actie kwamen dan leek het omhoog te schieten. Bij de grote gevechten, bijvoorbeeld de rondvliegende boten, leek het haast alsof er framerate drops waren. Misschien dat ik ernaast zit, maar het leek niet helemaal stabiel te zijn. Ik lees het hierboven bij Neder0001 ook.

Maar daarom ben ik nog steeds niet overtuigd van HFR na drie bioscoopervaringen (Hobbit, Gemini Man en deze film bij de 2e kijkbeurt).

Desalniettemin een fantastische ervaring nog steeds. Dit moet je gewoon in de bios op de best mogelijke manier gekeken hebben. Alleen die ervaring in de bios met de immersie kan je thuis moeilijk nabootsen. Hoe goed je thuisbioscoop ook is.

Ik raad wel IMAX 3D aan zonder de high framerate.

avatar van dammit

dammit

Een middelmatige film die qua special effects zeker de troon spant, maar qua verhaal toch erg mager is.
Overigens kon ik mij onttrekken aan het einde in het zinkende schip, het was duidelijk te zien dat dit de maker van Titanic was, ik zou zelfs zweren dat ze op sommige moment dezelfde geluid effecten gebruiken.

avatar van louis_0103

louis_0103

Prima film met mooie graphics. Het verhaal was soms wel wat minder sterk, zaten een aantal onlogische dingen in en is redelijk voorspelbaar.

avatar van The Oceanic Six

'Titanic' lijkt toch niet veilig voor kaskraker 'Avatar: The Way of Water' | FilmTotaal filmnieuws

Passeert alweer de 1,5 miljard en na dit weekend vermoedelijk de 1,7.

Die Cameron heeft bizar veel vertrouwen in zijn Avatar-wereld, maar hij maakt het aan de box office wel weer opnieuw waar.

Slaat alleen nergens op dat deze film zo duur is dat hij de 2 miljard moet bereiken om winst te maken Dan doe je qua kosten wel echt iets verkeerd.

avatar van Hoggiebro

Hoggiebro

Het was een grote veel te lange tekenfilm, voldeed niet aan mijn verwachtingen