• 9.381.099 stemmen

The Matrix Resurrections (2021)

Sciencefiction / Actie | 148 minuten

Genre: Sciencefiction / Actie

Geregisseerd door: Lana Wachowski

Met onder meer: Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss en Yahya Abdul-Mateen II

Releasedatum: 27 januari 2022

Plot The Matrix Resurrections

"Return to the Source."

Neo zit weer gevangen in de wereld van de Matrix, maar is zich hiervan niet bewust. Hij neemt de blauwe pil in en gaat naar een therapeut. Hierin komt verandering wanneer een man Neo's leven binnenstapt om hem duidelijk te maken dat zijn realiteit nep is. Zijn leven blijkt niet meer dan een droombeeld.

avatar van mrklm

mrklm

Waarschuwing: wie niet (recentelijk) de oorspronkelijke The Matrix-trilogie heeft gezien, kan hier waarschijnlijk geen touw aan vastknopen. Voor mij viel het overigens ook niet mee. Voor Thomas Anderson [Keanu Reeves] is datgene wat hij meemaakte als Neo in The Matrix een herinnering aan een universum dat hij heeft gereconstrueerd in een prijzenwinnende spellentrilogie waarvan hij nu nog steeds het Online Platform beheert en programmeert. Als experiment ontwerpt hij een Modal (je moet over enige expertise beschikken om te begrijpen wat dat is) met als gevolg dat hij op eens oog in oog staat met Bugs [Jessica Henwick] en Sequoia [Toby Onwumere]. Dan volgt een ingewikkelde uitleg waaruit we in ieder geval kunnen concluderen dat Trinity [Carrie-Anne Moss] wel degelijk bestaat en dat Thomas haar kan redden als hij bereid is om als zijn alter ego Neo het inmiddels sterk veranderde Matrix-universum binnen te stappen. Yahya Abdul-Mateen II is in dat universum zowel Agent Smith als Morpheus en de scheidslijn tussen vrienden en vijanden is daar sterk vertroebeld. Dit was beter te verteren geweest als scenaristen David Mitchell en Aleksandar Hemon niet zoveel moeite (en tijd) namen om te proberen één en ander uit te leggen. Daardoor is dit in feite alleen toegankelijk voor de allergrootste Matrix-nerds en zal dit een nieuwe generatie niet direct aanzetten om de oorspronkelijke trilogie te ontdekken. Er zijn een paar fraaie actiescènes, maar grensverleggend blijkt deze overbodige wederopstanding van de franchise niet meer te zijn.

avatar van Vict0r

Vict0r

Wat een drama. Kijken niet waard.

avatar van The Oceanic Six

Ja, weet je wat het is? Ik heb niks met The Matrix. De allereerste was natuurlijk een mijlpaal op gebied van computeranimaties en was nog best een tof filmpje door het knappe verhaal, maar meer dan ''best goed'' vond ik de film niet en de vervolgen waren gewoon ruk en vooral overbodig. Had het alleen bij het origineel gelaten en die film was nog legendarischer geworden, maar het werd uitgemolken, terwijl er eigenlijk niet al te veel nog te vertellen was.

En precies daarvan heeft dit vierde deel ook last. Na afloop vraag je je af waar je dik twee uur naar hebt zitten kijken. Neo keert terug in zijn Matrix-wereld en dat was het wel. Ik vond er niks episch of spannends aan en op nostalgisch gebied heb ik dus niks met de franchise, dus geen vochtige ogen bij het weerzien van diverse personages. En jammer is het wel dat een aantal grote namen van weleer ontbreken, doet echt afbreuk. Er zitten wel de nodige referenties in naar de eerdere delen, maar ik blijf het maar opgeblazen pretentieuze lulkoek vinden, die hele Matrix wereld. Belabberde dialogen, teleurstellend acteerwerk (waarom loopt Keanu Reeves er trouwens bij als Keanu Reeves en niet zoals hij er 20 jaar geleden als Neo uit zag met een kort geknipt kapsel?) en best wel karige actie. Visueel is dit geen lelijke film, maar er zit geen enkele actiescène in waarvan je zegt, poe poe wat goed gedaan zeg.

Nou zijn we in 2021 wel meer gewend dan in 1999, maar het maakt van Resurrections gewoon een totaal overbodige en zinloze film. Laat nog meer vervolgen alsjeblieft zitten en begraaf deze reeks.

avatar van Master Blaster

Master Blaster

Echt slecht is het niet en de aktie is oke. (Matrix stijl)

Alleen weet je eigenlijk wel dat zoiets eigenlijk alleen maar tegen kan vallen. Ze hadden de film beter niet kunnen maken.
En ik haat open eindes

avatar van martijnk

martijnk

Mijn verwachtingen waren al heel laag maar het was zelfs nog slechter. 2 uur lang oeverloos gezwets en 15 minuten onvolgbare actiescenes die totaal niet boeiend waren. Zelfs het IMAX theater kon het niet goed maken, de voorfilmpjes en reclame voor IMAX waren beter dan de film zelf.

Als je dacht dat Matrx 2 en 3 slecht zijn dan heb je 4 nog niet gezien.

avatar van martijnk

martijnk

mrklm schreef:

Dat vond ik niet zo, ik kon het prima volgen door alle flashbacks. Het is meer dat je tussendoor niet in slaap moet vallen en dat is lastig.

avatar van Gerlof78

Gerlof78

Een totaal overbodige film, echt deze hadden ze beter niet kunnen maken, vond het verhaal niet veel soeps want ja dat is al verteld. Ik ga hier ook geen meer woorden aan vuil maken, want dit deel kun je beter maar vergeten of te wel neem de blauwe pil maar

avatar van rustugan

rustugan

Een parodie op de matrix trilogie. Schandalige vertoning!

avatar van devidia

devidia

Echt bizar hoe je als regisseur al je talent schijnbaar kan verliezen.

De film op zich bevat wel enkele interessante gedachtenkronkels, maar de uitvoering is zo slordig en inspiratieloos...

Jammer jammer jammer

avatar van james_cameron

Volstrekt overbodig vierde deel en met afstand de slechtste Matrix-film tot nu toe. Het begin is vooral erg voor de hand liggend en uitleggerig meta; daarna is het vooral een feest der herkenning, maar dan zonder feest. Het oogt allemaal erg gedateerd en oubollig, met slappe aktiescenes en benedenmaatse cgi. Keanu Reeves speelt daarnaast belabberd slecht, vooral met lang haar.

avatar van 3316mixer

3316mixer

Helemaal op het eind na de aftiteling word d'r een ontzettend flauwe grap vertelt die helemaal misplaatst is, en dat is synoniem voor deze film. Ontzettend smaakloos en volledig overbodig. Een cashcow is het juiste woord voor dit misbaksel van een sequel. Alle magie gone, bullet time gone, juiste script gone.

avatar van notoirefilmhater

notoirefilmhater

Overbodig met een hoofdletter O.

Nu kan ik me vrijwel alles herinneren van The Matrix 1, maar van de 2e en 3e deel wist ik vrijwel niets meer (zegt ook wel iets over dat ze het beter helemaal bij deel 1 hadden kunnen houden).

Het eerste deel was natuurlijk uitermate vernieuwend en intrigerend, maar dat wil niet zeggen dat je hierop eindeloos kan voortborduren met nog meer delen, en dat geldt voor dit nieuwe deel net zo goed.

Het verhaal is heel voorspelbaar: de 'rebellen' gaan weer door de zoveelste 'portaal' en worden eindeloos achterna gezeten door agents/sentinels en vervolgens breken de bekende WWE- en The A-Team-achtige taferelen en zinloze gevechten uit. Dikke gaap.

Had dan een sluitend deel gemaakt; bijvoorbeeld dat een groep mensen van een gekoloniseerde planeet de aarde hadden bevrijdt van de sentinels ofzo.

avatar van Karim1991

Karim1991

Zeer slechte acteerwerk zeg. Jammer.

avatar van teaser

teaser

Iemand noemde het een gênante film, en dat slaat voor mij ook de spijker op zijn kop.

Alles wat The Matrix een knaller van een film maakte mist in dit vierde deel. Het verhaal is simpel, de cinematografie is lui, de actiescènes zijn enorm rommelig - hoeveel handheld shots bevat The Matrix? De gevechten zijn ook nog eens kapot-geëdit. De special effects zien er net zo goed uit als in 1999.

Mijn mond viel open van verbazing hoe dramatisch knullig die scene met de Merovingian was. Die mafklapper staat daar als een bosjesmens rond de springen en wat gekkigheid te roepen, en in de achtergrond zie je de Power Rangers vechten.

Deze film heeft voor mij geen redeeming qualities. De film is onnodig en wat ze ervan gemaakt hebben is teleurstellend.

avatar van KingJ

KingJ

overbodige remake….

niet alles was slecht maar we hebben het allemaal al een keer (beter) gezien…

avatar van The Oceanic Six

Het positieve is dat er vast geen vijfde Matrix meer komt. Door deze ongein moeten we een jaar langer wachten op John Wick 4, een reeks waarin Keanu Reeves wel schittert.

avatar van Saving Pvt. Pyle

Saving Pvt. Pyle

Toch weer een bewijs dat mannelijke regisseurs (Matrix) beter zijn dan vrouwelijke regisseurs (Matrix 4).

avatar van filmkul

filmkul

Tegenvallend vierde deel. Het verhaal wijkt niet veel af van deel 1 maar mist wel het vernuft. Het is redelijk recht toe recht aan. Het begin voldoet nog enigszins aan de verwachting. Maar al snel is de lol er af. De actiescenes zijn chaotisch en veel van het zelfde en van echte spanning en mysterie is weinig sprake. Er zit ook geen memorabele scène bij. Sommige karakters zijn wel tof, zoals Lexy en de nieuwe Morpheus, maar er zitten ook missers bij zoals Smith, de Merovingian en de insecten en vogel. Visueel ziet het er goed uit, maar in de huidige tijd niet meer bijzonder. Helaas een miskleun die eigenlijk geen Matrix genoemd had mogen worden. Een dikke 1 tov de eerste 3 delen. Losstaand een 2,5

avatar van Dennisj

Dennisj

Sorry maar dit is een ontzettende ballenfilm. Ik heb de andere 3 delen ook gezien en die bevielen mij prima. Maar als je dan een vervolg maakt en je komt hiermee aan doe het dan gewoon niet zeg. In het begin dacht ik eerst dat John Wick verdwaalt was in de Matrix. Al denk ik dat zo'n verhaal het nog beter zou doen dan wat ze er nu van gemaakt hebben. Verschrikkelijk.

avatar van cinematic81

cinematic81

Dit was erbarmelijk.

Matrix Resurrections is alsof ze er op uit waren om een parodie op de trilogie te maken. Je kunt veel shitten op 2 en 3, maar dat zijn nog redelijk vermakelijke popcorn films vergeleken met dit en je krijgt heimwee naar de settings, set pieces en karakters in die film zoals Hugo Weaving Agent Smith neerzette. Ik heb de trilogie eerder deze maand nog op Prime bekeken.

Het begint als een soort spoof. Morpheus doet zijn dramatische ding opnieuw maar maakt er tegelijk steeds grappen over. Dan kom je bij Neo zijn software bedrijf in een gesprek over een Matrix game en films en dat WB dat weer wil maken en allerlei 4th wall geintjes. Reeves loopt er verloren bij, alsof hij niet weet in wat voor film hij precies in beland is. Het grootste gedeelte van de film staat hij er ook maar een beetje terwijl de rest met slappe 4th wall breaking grappen en verwijzingen komt. Je ziet giga veel flashbacks en scenes van de oude film, alsof het niet zijn eigen identiteit kan en durft te hebben. De film herhaalt het plot van de eerste eigenlijk, maar zonder echt urgentie. Waarom moeten ze naar zion, en waar is de dreiging precies?

Dan blijkt dat de Analist Neo en Trinity opnieuw heeft gemaakt in de Matrix, met een soort eigen verlangen maar geen wil hebben om de kettingen te breken. Zij dienen als een soort blauwdruk voor de nieuwe in zijn ogen perfecte mensheid in deze matrix. Zij hebben wel herinneringen maar kunnen het niet plaatsen en willen in de eerste instantie hun fake leven niet opgeven. Dat gebeurt vervolgens natuurlijk wel. Neo breekt zich los en wil Trinity ook bevrijden. Ondertussen leidt Niobe de mensheid in Zion en zij leeft samen met de machines en wil dit niet opgeven. Agent Smith is er ook en heeft een onderdrukte wil om tegen Neo te vechten. Doordat Neo rogue gaat wordt hij getriggerd. Het komt er op neer dat Smith niet zonder Neo kan, hij heeft zijn rivaal nodig om zijn bestaan nuttig te maken. Uiteindelijk helpt hij Neo zodat zijn prooi behouden blijft. Trinity breekt zich opeens toch los, vrij plotseling en ongeloofwaardig, en ze zijn weer een team. Dan krijg je wel de beste scene in de film, waarbij alle mensen zich door het programma laten offeren en uit flats laten vallen alleen maar om Neo en Trinity te stoppen.

Het is een dom verhaal die als excuus dient om Revolutions een soort happy ending te geven. Reeves is hier ontzettend slecht. Hij doet nagenoeg geen martial arts, alleen een soort shockwaves met zijn handpalmen, het ziet er vrij treurig en repetitief uit. Hij heeft haast niets te melden en de chemie met Trinity is er ook niet echt. Reeves is nooit de meest energieke acteur geweest, maar hier is hij wel heel erg beroerd. Het script is daar ook debet aan. Vergelijk hem met zijn rollen in de trilogie, waarin hij nog wel wat pit toont en er zin in lijkt te hebben.

Hoge verwachtingen na zoveel jaar. Maar wat een teleurstelling. Wat een ontzettend slechte film. Slecht verhaal, slechte effecten, slechte character development, slechte choreografie. Rommelig, slecht geacteerd. Wat een grap! Ik dacht het eerste kwartier serieus dat ik de verkeerde film aan het kijken was. Ik dacht dat iemand zo'n fanmade trailer had aangezet. Wat is dit joh? Lijkt wel of die Warshowski een soort van fuckyou statement heeft gemaakt met deze "film". Blij dat ik hem niet in de bios heb gezien zeg.. zonder van het geld.

avatar van Duke Nukem

Duke Nukem

• 1988 stemmen

"Reboots sell!"

Dat mag dan waar zijn, maar ze zijn vaak overbodig en minderwaardig. En deze vierde Matrix-film bewijst dat maar weer. Thomas Anderson lijkt op John Wick en is nu een ontwikkelaar van games die een zelfmoordpoging op zak heeft en therapie volgt. De Matrix is een spel dat hij heeft bedacht. Morpheus en agent Smith worden door nieuwe acteurs gespeeld (Laurence Fishburne en Hugo Weaving lieten deze film wijselijk links liggen), dan hadden ze evengoed andere personages kunnen bedenken. Agent Smith draagt geen zonnebril en noemt Neo niet meer mr. Anderson maar simpelweg Tom.

En dan hebben we nog Bugs ("as in the bunny"), een aziatische met blauwe haren en een tattoo met een konijn op haar arm. De andere personages kan ik mij maar met moeite herinneren. De film duurt lang, er wordt teveel gepraat en de actie scènes zijn onoverzichtelijk gefilmd. Dit is meer een parodie dan een echte Matrix-film. Er wordt regelmatig verwezen naar de eerdere films, waarvan men het succes blijkbaar graag wil evenaren. Vaak worden dan ook letterlijk stukken van die eerdere films getoond. Het enige effect hiervan is dat de kijker er aan herinnerd wordt hoeveel beter die films eigenlijk waren.

Soms is het leuk als films zichzelf niet te serieus nemen, maar hier wordt deze zelfrelativering overmatig toegepast. Morpheus die zegt: "No one can be told what the Matrix is... Bla bla... You have to see it for yourself." De discussie over het uitmelken van een reeks en waar een vierde Matrix-game over moet gaan (met een verwijzing naar Warner Brothers). De coffeeshop waarin Neo en Trinity elkaar ontmoeten met de naam Simulatte. En voor degenen die weigeren om hun zitje te verlaten voordat de eindcredits voorbij zijn: de post-credits scène waarin de game ontwikkelaars het hebben over een videoreeks die The Catrix heet, naar aanleiding van een YouTube filmpje uit 2013 met een parodie op de Matrix-films met katten.

avatar van Thomas83

Thomas83

Heb van tevoren nog even de samenvattingen van de trilogie doorgelezen, maar achteraf was dat niet echt nodig geweest voor dit onnodige vervolg. Raar eigenlijk dat de actie zo matig is in deze film. Ik kan werkelijk geen memorabele actiescène noemen, iets wat de (matige) andere vervolgfilms dan in elk geval nog wel kunnen zeggen. En dat is uiteindelijk ook wat je verwacht. Al die verschillende soorten robots zijn ook nooit leuke tegenstanders geweest in de Matrix-films, en de choreografie is ook gewoon niet goed. Iedere vijand met een wapen kon ongeveer zo goed mikken als een Stormtrooper. Volgens mij was het budget ook echt een stuk lager. De CGI is niet goed en in zijn algemeen ziet de film er wat goedkoper uit. Ik miste dat oude groene filtertje ook wel.

Het is dan wel weer geinig hoe meta de film regelmatig is, met name in de eerste 45 minuten of zo. Ik vond dat samen met de vele klungelige uitleg in de film het tempo er overigens wel echt flink uithalen. Veel ongemakkelijke humor ook in dit deel. Later wordt de film wat meer een vertrouwde Matrix-film die zich op de actie en mythologie focust, maar dan wel meer vertrouwd in dat het herinneringen oproept aan de vorige twee films, in plaats van aan het superieure eerste deel. Op die hilarische tirade van The Merovingian na heeft de film weinig te bieden.

Doordat de actie redelijk spaarzaam blijft wordt er als acteur meer van Reeves verwacht. Dat blijkt duidelijk weer wat teveel gevraagd. Jammer dat Moss niet een iets grotere rol heeft, want die blijkt goed als vanouds. Yahya Abdul-Mateen II vond ik echt helemaal niets als de nieuwe Morpheus. Het is gewoon raar om een andere acteur in de rol te zien. Begrijp nog steeds niet helemaal waarom. En dan is het vaak ook nog een lelijke CGI-versie ook. Groff vond ik wel een aardig bad guy spelen. Geinig om hem na Mindhunter in zo'n andere rol te zien. Over Neil Patrick Harris heb ik gemengde gevoelens. 2.5*.

avatar van YouDrunkGoHome

YouDrunkGoHome

Had die kerel die de cam versie heeft gekeken toch gelijk

avatar van Gi-Force

Gi-Force

Jammer, ik heb de film afgekeken. Maar het is niets t.o.v. de trilogie. Maar dat was dan ook wel heel bijzonder.

avatar van Nergenss

Nergenss

mrklm schreef:

Ik begrijp de hopeloze verlangen van de grootste fans en productiemaatschappijen niet om deze serie een nieuw leven in te blazen. Het was leuk voor zijn tijd maar de filosofie schiet overal tekort. Je moet het gewoon laten voor het mooie wat die al is geweest. Dat ze dan een zielig plot schrijven mission ''breng bitch Trinity terug' is al helemaal wanhopig. Dat geforceerde liefde was de zwakste insteek van de hele serie.

avatar van surfguy

surfguy

Geen bullet time maar bullshit time. Als fan van the trilogy kan ik helaas niet anders zeggen dat dit een enorme teleurstelling is… Ergens weet je dit kan nooit zo goed worden en tegelijkertijd hoop je dat deel 4 tenminste in het verlengde zal zijn van de vorige delen.

Nou niet dus.

Het verhaal zelf is niet eens het probleem maar die hele uitwerking is echt belachelijk. De coolness en spectaculaire scenes van de vorige delen ontbreken totaal. Er zit geen flow in de film en alles voelt hap snap in beeld gebracht.

Ik miste ook het wow effect zoals de legendarische snelweg scene uit deel 2 of eind gevecht tussen neo en agent smith in deel 3. Er was nauwelijks opbouw en daardoor totaal geen spanning. Trinity en Neo doen het nog wel aardig er zitten momenten tussen waarbij je hun chemistry weer eventjes kan ervaren maar thats it.

De belichting / grading en het camera werk vond ik bij een aantal scenes erg storend het leek soms alsof je naar een B-Film keek. De scenes in “the real world” en machine city waren daarin tegen weer geheel in matrix sfeer.

Er is zoveel wat niet goed was. Erg jammer ik beschouw dit maar als niet gezien. 2 sterren voor Neo en Trinity eigenlijk minder maar daarvoor ben ik een te grote fan van de karakters en de vorige films.

avatar van joolstein

joolstein

Nu was ik niet echt een fan van de Matrix-franchise dus misschien dat ik veel informatie van voorgaande films ook miste. Maar dit leek mij toch erg veel op een puinhoop. Een enorm lange speelduur en veel is gewoon copy-paste van de vorige films? Dat is nooit echt sterk te noemen! Het zit dan ook overvol met verwijzingen naar de trilogie. De film begint zelfs met een make-over van de begin-scène van The Matrix (1999) Tja dat getuigt van een lui script dat voornamelijk leunt op nostalgie wat voor mij gewoon een grote zwakke bod was! Brr...herinner u zich deze nog...nog...nog..? Daarnaast is het te uitleggerig en komt men notabene op de proppen met humor. En geen goede! Budgettaire is het ook de goedkoopste Matrix film, en het is eraan te zien. Menig low-budget filmpje presteert beter! Je zal toch denken dat men in meer dan twintig jaar wel geëvolueerd zouden zijn? Niet dus, en datzelfde kan gezegd worden van de regisseuse Lana Wachowski. Met minimale hoogtepunten en vele dieptepunten was het enige gevecht van belang die van de kijker met zichzelf om wakker te blijven gedurende meer dat 2,5 uur! Oh en wie bedacht die idiote soundtrack met een als dieptepunt aan het einde een cover van Rage Agaist te Machine?